2022-04-17 1503 瀏覽
美味隱世小店午餐好好味 - 湯、主菜、飲品套餐只要百零蚊;加甜品就加48元。主菜要了紅酒煮牛尾,超級入味,滿口的 紅酒和 collagen 餐飲選了 Cappuccino ,非常香滑。加購甜品選了芝士蛋糕,完美的一頓午餐。飽飽的,至晚餐時分都回味中,慳返一頓晚餐。
美味隱世小店

餐飲選了 Cappuccino ,非常香滑。

加購甜品選了芝士蛋糕,完美的
一頓午餐。

飽飽的,至晚餐時分都回味中,慳返一頓晚餐。
紅酒牛尾
BasqueCheese Cake
2022-04-17
紅酒牛尾
BasqueCheese Cake
2022-01-04 1554 瀏覽
實在太耐無去旅行啦😖小仙子話不如同小🐷去避世😗經過九龍塘,兩邊街道好有歐陸色彩,有如置身外國😚Cafe位置係YWCA出面,outdoor都有座位架!Cafe以木為主,座位都坐得寬躺。叫左2個tea set, Nachos 同 Ham and cheese toast 🥪 Nachos配酸忌廉,好脆,sour cream一D都唔吝嗇,好多🤩Ham and cheese toast 好似pizza咁,焗得好香脆! Latte 咖啡還可以,可更香濃😗靜靜地傾吓計就一個下午😝

2021-12-21 1016 瀏覽
Here is one of my favourites. Easy to get parking and less crowded.The environment is comfortable and food is tasty. And the price is very reasonable!

2021-12-17 758 瀏覽
其實真係要由九龍塘又一城行10幾分鐘先到既地方得番一堆低密度住宅配得起隱世一詞平日黎到午餐並唔多人一個午餐set有湯有主菜有餐茶可以漫活到下午了湯 - 南瓜湯有質數既南瓜湯稀竭度剛好亦都微熱上菜主菜 - 自家製大啡蘑菇漢堡足料份量,焗熱了的麵包,相當開胃要非常大個口既人士先可以一啖食到我就分開慢慢食吧加埋有薯條供應總結其實鋪頭細細佈置都走園藝風格輕鬆舒適相信亦適合晚市格調不過記得保留腳行過來回路程應該係可以泊車要問問餐廳安排
其實真係要由九龍塘又一城

有質數既南瓜湯
稀竭度剛好
亦都微熱上菜

主菜 - 自家製大啡蘑菇漢堡
足料份量,焗熱了的麵包,相當開胃
要非常大個口既人士先可以一啖食到

不過記得保留腳行過來回路程
應該係可以泊車
要問問餐廳安排
2021-12-15 554 瀏覽
不易發現的隱世小店! 如果不是朋友介紹,平常很難找到😁,位於九龍塘,旺中帶靜的地段。座位不多,午飯時經常爆滿,最好先預訂。 我們4人點了4個lunch套餐,套餐已包湯和飲品,可再以$48點指定小食和甜品。南瓜湯很讚,不會太多cream,保留南瓜的清甜,在旁蒜蓉多士絕對有劃龍點晴的效果。我們點了菠菜雞絲忌廉意粉、菠蘿炸雞漢堡包、香草燒雞和豬梅頭配血橙汁,份量不多但一人食應該足夠。主菜可選意粉、飯或薯菜。忌廉意粉不會煮過頭,口感很多。燒雞味道調教得得剛剛好,雞肉漢堡包配薯條和沙律菜,賣相一流,雞肉嫩滑可口,薯條香脆。豬梅頭很嫩,但覺得有少少咸! 以$48追加了青口,青口算新鮮,可惜有3隻沒開口。甜品點了近排很出名的巴斯克芝士蛋糕。芝士很輕,不會太膩! 這絕對是三五知己相聚的好地方!

,雞肉嫩滑可口,薯條香脆。豬梅頭很嫩,但覺得有少少咸!

這絕對是三五知己相聚的好地方

2021-12-09
今日朋友帶左我去九龍塘試一間隱世西班牙菜餐廳,如果唔係住附近既人就算經過都未必會留意到有間咁高質既餐廳😋😋✨首先我真係好欣賞餐廳既理念:對“味道“ “美感“ “藝術“三個原素既執着,互相配合先可以做出一道令人印象深刻既佳餚👍🏻另外餐廳亦都會平衡肉類只佔50%,精心煮理適合配菜,提升味道👍🏻講真,西餐我好少會食晒所有配菜,不過今晚我一啖都冇剩低🙈🙈😋😋✨🎈龍蝦忌廉湯 $98坐低已經聞到隔離枱龍蝦湯既香味,入口感覺好creamy有濃濃既龍蝦味,而且個湯好夠熱,飲落好暖身🥰🎈香煎鵝肝配紅酒蘋果 $118蘋果有淡淡既紅酒味,配埋鵝肝一齊食非常之夾,完全可以中和鵝肝既油膩感👍🏻🎈燒西班牙橡果黑豚梅肉配烤杏仁碎,焦糖菠蘿及紅桑子汁 $258橡果黑豚好juicy,咬落有好香既豬肉味😋😋我好鍾意配埋杏仁一齊食,整個組合變得更加有層次感👍🏻配菜既薯蓉、烤粟米、蘆筍,大啡菇等等都好好味😋間中配埋紅桑子汁一齊食亦係另一種滋味🤗🤗🎈日本北海道和牛西冷配炒靈芝菇及烤蒜頭 $288一切開見到咁粉嫩就食指大動🤤🤤一入口就知係靚扒,油香味即刻出曬黎👍🏻因為塊扒就咁食已經好好味,我地冷落左伴碟d汁🙊🙊 烤蒜頭亦都烤得好

🎈龍蝦忌廉湯 $98

🎈香煎鵝肝配紅酒蘋果 $118

🎈日本北海道和牛西冷配炒靈芝菇及烤蒜頭 $288
一切開見到咁粉嫩就食指大動🤤🤤一入口就知係靚扒,油香味即刻出曬黎👍🏻因為塊扒就咁食已經好好味,我地冷落左伴碟d汁🙊🙊 烤蒜頭亦都烤得好好,夠淋又唔會過火烤焦😁😁

有機會大家去試吓既時候一定要欣賞下個餐牌,好似睇緊一本畫冊咁樣🥰🥰所有插圖文字都好有心思👍🏻餐牌上面仲有好多野想試,大家想試可以約埋我🤗🤗
2021-12-02
  • 龍蝦忌廉湯
  • 燒西班牙橡果黑豚梅肉
  • 日本北海道和牛西冷配
2021-12-05 463 瀏覽
朋友前幾日同我講,係九龍塘同石硤尾既中間有間超好食既西餐廳,叫我快啲去試下!咁趁住今日未諗到食乜,就同男朋友講不如試下呢間!佢既地理位置又真係幾偏僻,中間一度行錯路行左好長既樓梯,點知最後要行返轉頭😅經路人既指引下終於黎到呢間隱世餐廳!一打開個餐牌,真係成本好似故仔書咁好多插畫,而且都有解釋到餐廳既理念同埋菜式的設計!今次的餐牌命名為「半肉主菜」,主菜的配菜同肉食比例均以1:1為基礎,兼顧營養吸收嘅平衡!🫕法式洋蔥湯 HK$78呢個湯質地比較杰身,好似食糊仔咁,但真係食到好香既洋蔥!表面仲有烘過既芝士作配襯,真係超好飲!🥗雜果乳酪油醋沙律 HK$98有菠蘿同士多啤梨!配埋yogurt 好清新!🍣香煎三文魚配芝士菠菜味蕃茄 HK$228三文魚外層煎得勁香脆,三文魚肉超滑嫩勁爆魚油🤩🤩薯蓉仲係果隻食到一粒粒的薯蓉,勁有口感!🥩煙燻牛小排 HK$268牛小排煙燻過之後真係好香,生熟程度都煎得岩岩好!但始終覺得可惜既係煙燻味蓋過哂原本牛既鮮味!

經路人既指引下終於黎到呢間隱世餐廳!

🫕法式洋蔥湯 HK$78

🥗雜果乳酪油醋沙律 HK$98

有菠蘿同士多啤梨!配埋yogurt 好清新!

🍣香煎三文魚配芝士菠菜味蕃茄 HK$228

🥩煙燻牛小排 HK$268

2021-12-02 367 瀏覽
-老公帶左我去左間隱世餐廳食法國菜拍拖👩🏻‍❤️‍👨🏻🦞龍蝦忌廉湯 $98每一啖都是濃郁🦞龍蝦精華,口感豐富而一啲都唔油膩感,而且食完都唔會勁口渴 🥑牛油果蟹肉沙律 $138賣相好靚,而且個擺得好有心思一層牛油果一層蕃茄一層🦀蟹肉食落好清新😍🐮日本北海道和牛西冷配炒靈芝菇及烤蒜頭 $288肉質好嫩滑、而且好有肉汁🤩同埋煎得好香😙🐷燒西班牙橡果黑豚梅肉配烤杏仁碎焦糖菠蘿及紅桑子汁 $258個焦糖菠蘿及紅桑子汁酸酸甜甜搭上嫩滑嘅黑豚梅肉好match 而且好開胃😝同時減低左油膩感呢度個主廚係藍帶畢業🤩食得出菜式係精心設計同用心泡整出來💕
老公帶左我去左間隱世餐廳食法國菜拍拖👩🏻‍❤️‍👨🏻

🦞龍蝦忌廉湯 $98
每一啖都是濃郁🦞龍蝦精華,
口感豐富而一啲都唔油膩感,而且食完都唔會勁口渴

🥑牛油果蟹肉沙律 $138
賣相好靚,而且個擺得好有心思
一層牛油果一層蕃茄一層🦀蟹肉
食落好清新😍

🐮日本北海道和牛西冷配炒靈芝菇及烤蒜頭 $288
肉質好嫩滑、而且好有肉汁🤩同埋煎得好香😙

個焦糖菠蘿及紅桑子汁酸酸甜甜搭上嫩滑嘅黑豚梅肉
好match 而且好開胃😝
同時減低左油膩感

呢度個主廚係藍帶畢業🤩
食得出菜式係精心設計同用心泡整出來💕
2021-11-29 391 瀏覽
餐廳的地點的確是很隱世,隱藏在青年旅舍裏面如果搭地鐵的話,要行大概10分鐘,還要上一條很長很長的樓梯,再轉過彎才到如果搭車的話,門口就有一個車站我們點了dinner set,沙律、湯、前菜 、拎poss還有飲品甜品🥗 煙日本油甘魚配昆布啫喱沙律:十分喜歡昆布啫喱!啫喱口感配上油甘魚非常美味🦞 龍蝦忌廉湯:質地濃🧅 法式洋蔥湯:質地濃像糊仔,吃著竟有蠔油薯仔炆雞翼的味道🐟 法國白鱈魚配白甘荀茴香泥:巧妙的把魚皮炸脆放在魚上,跟嫩滑的魚肉一起吃體驗雙重口感🐮 🦆 煙燻牛小扒 / 鴨腿配話梅苦瓜及士多啤梨乳酪🍫 朱古力布朗尼:口感偏硬,朱古力味非常濃厚🧀 巴斯克芝士蛋糕:顏值非常高,中間半溶像忌廉質感的芝士味道香濃,口感一流意想不到甜品最驚喜~ 份量十足價錢相宜,環境也非常雅致,很有包了場的感覺,推介想假期遠離繁囂享受一餐,budget是中價位的朋友來阿~
餐廳的地點的確是很隱世,隱藏在青年旅舍裏面

如果搭車的話,門口就有一個車站

🦞 龍蝦忌廉湯:質地濃
🧅 法式洋蔥湯:質地濃像糊仔,吃著竟有蠔油薯仔炆雞翼的味道
🐮 🦆 煙燻牛小扒 / 鴨腿配話梅苦瓜及士多啤梨乳酪
🍫 朱古力布朗尼:口感偏硬,朱古力味非常濃厚

2021-11-25 375 瀏覽
😋 《Original Art 原藝》@original_art_hk上星期去咗食法國菜,依家諗返都想再去☺️位於九龍塘與石硤尾中間有間隱世高質法國餐廳🍴 點解用隱世形容⁉️因為由石硤尾行高去要6分鐘左右,見到YWCA指示牌🪧再要沿着樓梯上去轉左行就會見到餐廳㗎喇❗️餐廳內裝修雅致,枱枱櫈櫈以木為主,感覺好舒服。Menu都要講下,設計得好靚,每頁都有好靚嘅食材插畫,字體亦好有風格,完完全全感受到藝術🎨嘅結合❗️而呢度嘅大廚Chef Brian係法國巴黎藍帶廚師黎添❗️講咗咗耐,係時候講吓呢度嘅食物喇❗️「龍蝦🦞忌廉湯🥣」品嚐到龍蝦嘅精粹,因為每一啖都充滿濃濃嘅龍蝦🦞味,香滑濃厚「牛油果🥑蟹肉🦀沙律🥗」平時嘅我都好喜歡食牛油果🥑,見到Menu就嗌咗❗️一層牛油果🥑一層蕃茄🍅一層蟹肉,3️⃣層口感,三者都好夾,牛油果同蕃茄都食到好新鮮嘅味道,而蟹肉就一絲絲,真材實料㗎❗️而伴碟有沙律菜配黑醋,好開胃❗️到主菜喇🙈餐廳考慮到客人營養吸收的嘅平衡,以「半肉主菜」主菜的配菜和肉食比例,均以1:1 為基礎,好喜歡這個concept❗️好健康~❗️「香煎三文魚🐟」三文魚煎得好嫩滑,魚皮有少少脆口,整體口感細膩❗️配上番薯🍠仔,
😋 《Original Art 原藝》
@original_art_hk

上星期去咗食法國菜,依家諗返都想再去☺️

餐廳內裝修雅致,枱枱櫈櫈以木為主,感覺好舒服。

講咗咗耐,係時候講吓呢度嘅食物喇❗️
「龍蝦🦞忌廉湯🥣」
品嚐到龍蝦嘅精粹,因為每一啖都充滿濃濃嘅龍蝦🦞味,香滑濃厚

「牛油果🥑蟹肉🦀沙律🥗」

到主菜喇🙈餐廳考慮到客人營養吸收的
「香煎三文魚🐟」
三文魚煎得好嫩滑,魚皮有少少脆口,整體口感細膩❗️配上番薯🍠仔,烤蕃茄🍅、蘑菇🍄、粟米🌽、蘆筍,所有配菜都烤得好香口❗️

「日本🇯🇵北海道和牛西冷🐂配靈芝菇及烤蒜頭🧄」
愛食牛嘅我點可以唔叫西冷呢,外表煎得好香,好容易就切開,切開係粉嫩色,熟度剛剛好,咬落超juicy,肉汁隨即係口內爆發,配上醬汁亦都好好味,好match,減少油膩感❗️
而配菜有番薯🍠仔,烤蒜頭🧄、蘑菇🍄、粟米🌽、蘆筍、靈芝菇❗️

2份主菜真的做到「半肉主菜」,好喜歡這樣嘅配搭❗️

I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
📌 九龍塘📍 G/F, YWCA Lodge, 66 Begonia Road, Kowloon Tong
2021-11-21 299 瀏覽
真係識搵食先會搵到好野食真係唔怕搵食就有好野等你食事關朋友生日就帶佢黎到同事介紹既呢到享下溫馨晚餐同朋友撐枱腳咁啦我都係第一次到 呢到氣氛非常浪漫而且服務好專業,帶寵物既又可以坐戶外Dinner set係唔想諗既人首選所以我地決定相信餐廳質素而且環境氣氛都覺得值返曬套餐包前菜、湯、主菜同甜品龍蝦湯我同朋友都愛本身想大家都飲到唔同但發覺我地更愛龍蝦湯兩款湯都集合濃縮味道口感creamy前菜係慢煮油甘魚平時食油甘魚都係刺身多魚肉鮮美半熟情況下油脂香更加突出清曬成碟主菜就鴨腿+牛 大家都係食肉獸食埋魚緊係要食肉啦都好入味份量真係好足夠薯泥帶甜既薯仔味😍😍甜品係芝麻味 就咁聞係非常濃香食落芝麻係口裡爆發 之後仲要留有芝麻餘香鐘意甜品既你黎到好推介要食返件甜而不膩淡淡芝麻香氣原藝除左擺盤有藝術感食物都相當有藝術既高質原素
真係識搵食先會搵到好野食
真係唔怕搵食就有好野等你食

事關朋友生日就帶佢黎到同事介紹既呢到
享下溫馨晚餐同朋友撐枱腳咁啦
我都係第一次到 呢到氣氛非常浪漫
而且服務好專業,帶寵物既又可以坐戶外

Dinner set係唔想諗既人首選
所以我地決定相信餐廳質素
而且環境氣氛都覺得值返曬
套餐包前菜、湯、主菜同甜品

龍蝦湯我同朋友都愛

• 油封鴨腿
  • 朱古力黑茶慕絲
  • 加拿大豬鞍配蘋果醬
2021-11-16 319 瀏覽
料理原本就是一道藝術,由擺盤到料理配搭,甚至餐廳佈置與氛圍,都需講究!今次,originalart 的美食,重視食物作參考藝術的程現!亦重視客人營養的比例,創造了半肉半菜比例的菜單!湯品蟹肉味特濃前菜是個人最愛牛油果蟹肉沙律,牛油果夠creamy 夠滑,蟹肉蟹味濃!燒西班牙乳豬配烤蜜桃合桃焦糖菠蘿,皮脆肉嫩,少少重口味!日本北海道和牛西冷配炒靈芝菇烤蒜頭,大大塊,7成熟,有少少韌,肉味偏淡,但靈芝菇好香口!

湯品蟹肉味特濃

燒西班牙乳豬配烤蜜桃合桃焦糖菠蘿,皮脆肉嫩,少少重口味!

2021-11-15 281 瀏覽
其實我昨晚很開心,其中是我到了一間真係食物質素極高的法國餐廳!而且聽到老闆是巴黎藍帶廚師👨‍🍳再番來香港開餐廳的🍴這位於九龍塘的 Original Art 隱世高質法國餐廳,我們行了好一陣子,當發現它時真有「終於找到」的感覺💓 我很喜歡餐廳裝潢以木系舒服簡約風,餐廳室外都有露天座位,感覺有點外地旅遊😘🇫🇷其中真心鍾意的:牛油果蟹肉沙律🥑厚厚牛油果🥑下又係滿滿豐富的蟹肉,夾雜蕃茄增加口感,新鮮又特別的!燒西班牙橡果黑豚梅肉烤杏仁碎配搭黑豚肉十分香口,有脆脆的口感,酸酸甜甜的焦糖菠蘿及紅桑子汁減低脂肪較多的豚肉油膩感,開胃又美味!燒紐西蘭羊架配薄荷醬足足有三件羊架,烤到外層有焦香,內部肉汁鎖緊,鮮嫩可口,配以薄荷醬,減走了羊羶味,只有美味香濃!😋最後自家製法式芝士蛋糕🍰同樣這樣出色,啖啖好像雪糕的溶化我心的蛋糕!優質食材品質再用心烹調,用誠意擺設盆餐,一切一切都係使我十分之難忘!🍸法國 🇫🇷 餐廳:Original Art原藝OriginalArt 📍九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖

其中真心鍾意的:
牛油果蟹肉沙律🥑

燒西班牙橡果黑豚梅肉

燒紐西蘭羊架配薄荷醬

法國 🇫🇷 餐廳:Original Art
原藝OriginalArt
📍九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖
2021-11-15 191 瀏覽
難得星期日可以同老公行街拍拖又一城民居附近有間隱世的法國菜餐館龍蝦忌廉湯湯非常濃郁的龍蝦香味,加上飲湯前見到用忌廉拉花,甚有心思,而且口感幼滑。牛油果蟹肉沙律好似漢堡包一樣有三層,底層是滿滿的絲絲蟹肉,中間是新鮮的蕃茄粒,上層是濃郁芳香的牛油果,拌以黑醋食又別有一番風味。仲有旁邊的沙律菜,新鮮又清新,喜歡酸甜的黑醋汁,份外美味。燒紐西蘭羊架配薄荷醬羊架有三件,煎至微焦,鎖緊肉汁,我覺得羊味可以接受,老公很喜歡,羊肉肉質鮮嫩,色澤少許透紅,呢個熟度我覺得岩岩好,蘸上薄荷醬,零舍滋味。伴碟有水蜜桃粒及合桃粒,一解肉膩,仲有堅果香味。燒西班牙橡果黑豚梅肉配烤杏仁碎,焦糖菠蘿及紅桑子汁黑豚梅肉肉質肥瘦均勻,因為黑毛豬只食橡果,吃起來有果味,軟嫩多汁,口感細膩。面層仲有杏仁碎,甚有口感。加上酸甜果香的醬汁,整道菜式不會太重油膩感。不難發現菜式肉食跟菜蔬比例是互相配合,沒有偏重。食材健康,而且很清新。甜品梗係食自家製芝士蛋糕,外層微焦,芝味香濃,內裏仲係軟心,很滿足。
難得星期日可以同老公行街拍拖
又一城民居附近有間隱世的法國菜餐館

牛油果蟹肉沙律

燒紐西蘭羊架配薄荷醬

燒西班牙橡果黑豚梅肉
配烤杏仁碎,焦糖菠蘿及紅桑子汁

2021-11-05 345 瀏覽
聽朋友講九龍塘有間隱世法國菜,於是我就叫佢同我去食。間店係女青入面。一入去就俾間店既設計吸引住。由於唔算好肚餓,我地決定散叫share一道湯,一道沙律,同埋兩個主菜。雜果乳酪酒醋沙律 $98朋友堅持要叫個無肉既沙律食,開始我無咩期待,但食左一啖俾佢個開胃又酸又甜既黑醋汁吸引住,草莓同心形既菜令成個沙律即時少女心左,又提升左酸甜既對比,菠蘿令成個色調變得有層次。龍蝦忌廉湯 $98個湯好濃郁,有好勁既龍蝦味,好飲。日本北海道和牛西冷 $288 配菜都好好食朋友揀左半熟既西冷。和牛質素本身好食,唔駛配汁都好完美。配菜燒烤得恰到好處,靈芝菇好彈牙,蕃薯就配醬汁食,蒜頭就咁食都好好味。今晚既surprise係第一次食有水蜜桃一齊既菜色。個乳豬好香滑鬆軟,烤得岩岩好。食曬所有野先食水蜜桃,可以感受到延後既幸福感。

一入去就俾間店既設計吸引住。

雜果乳酪油醋沙律

雜果乳酪酒醋沙律 $98

龍蝦忌廉湯 $98
個湯好濃郁,有好勁既龍蝦味,好飲。
日本北海道和牛西冷

日本北海道和牛西冷 $288 配菜都好好食