2022-08-16
由朋友搜尋到一間隱世好食店「原藝」餐廳。我們在10/08/2022落住大雨咁揾,跟住google map由石硤尾地鐵站出口開始行⋯⋯後來發現應該九龍塘地鐵站出可能會行少啲。我們三人一路行一路睇,真係唔似會有餐廳嘅路,最後都要問路人,原來再要上一條好似行山時見到的窄石梯,再望原來在女青年會旁邊的唔起眼嘅位置⋯⋯🤣預訂是旁晚6點,可能早所以冇客人。(8點後就多人)店內不大但環境乾淨好舒服,枱與枱之間也有足夠空間,非常之好👍🏻唯一要一提係廁所(只有一格)要出去旁邊另一大樓入面,但都可以接受😅只係唔方便。店員有禮親切的。我們點了洋蔥🧅湯、牛油果蟹肉他他沙律、橡木豬鞍配紅桑子汁、燒雞、龍蝦湯、燒三文魚、一件芝士蛋糕一件撻(忘記咗名)😋1. 洋蔥🧅湯一定要點,非常濃郁同好香洋蔥同埋有芝士on top, 總之一定要飲👍🏻👍🏻👍🏻2. 牛油果蟹肉他他沙律🥗都係好味道,食到好新鮮好似啱啱剝殼嘅蟹肉味咁👍🏻沙律菜又好好食,主要個沙律汁係好適中😋3. 橡木豬鞍配紅桑子汁😋😋😋豬鞍肉質超嫩,又香口,點上紅桑子汁好醒胃😋旁邊啲配菜全部都好食👍🏻👍🏻👍🏻4. 燒雞也是很好味😋皮脆肉嫩多汁👍🏻👍🏻5. 龍蝦湯好香好
4. 燒雞也是很好味😋皮脆肉嫩多汁👍🏻👍🏻
5. 龍蝦湯好香好濃⋯⋯我一向對龍蝦湯感覺一般,所以好難俾評語,不過,真係好香濃湯底好厚身👍🏻
6. 燒三文魚😋皮脆肉香,係好味的👍🏻👍🏻
7. 芝士味蛋糕🍰好輕好香好味👍🏻👍🏻
8. 撻,除咗撻面嗰啲朱古力忌廉我冇食之外(唔係唔好食,而係我怕肥)個撻底係冇得頂😋😋😋超級好味👍🏻👍🏻👍🏻我諗住外賣兩件返屋企,點知佢哋原來唔可以外賣😔
呢間真係隱世好食店💕我哋點咗上面咁多樣,冇一樣係唔好食😋😋😋一定會再去💕