2021-10-21
呢間位於窩打老道嘅小店,主打台式吐司同早餐。 餐廳牆上掛咗好多木牌,上面寫上各樣關於人生哪字句。 例如:喜樂,留白,恐懼,信念等。 老闆希望顧客會上到一當課,反思同警惕,希望人們喺生活上與到各種事情,都要學識去面對,才能成熟🤓。 老闆Benny本身係室內設計師,十幾年前開始學廚,至2014年喺荃灣工廈開設自己嘅Cooking Studio去開班教煮餸,賣私房菜🤫,拍片上YouTube教煮餸! 2017年尾開始,佢放棄賣私房菜,反而走更平民化路線,喺工廈入面賣早餐同吐司。 之後又希望搬到地舖,讓更多人接觸。 最後拾壹堂高烤吐司座落喺油麻地。 餐廳附近都係車房,有別樹一熾帶點台灣早餐店嘅感覺😯香芋豬扒蛋吐司餐$ 70個餐就跟咗紐紋薯條同港式飲品,如果單叫飲品吸話檸茶都要$ 20一杯🤯。 所以點都係係要跟餐架啦,雖然薯條價值唔多,呢個之後再講。 吐司裡面有好多層次。 首先講個豬扒。 落單後師傳就即刻喺鐵板上面燒。 雖然係薄咗D,但唔好唔記得人地單叫都只收$ 36,cp值都相當高🤑。 味道方面,都有些少脂香感同肉味,肉質唔柴嘅,聞落真係有少少香芋味。 炒蛋正正常常啦,唔乾,仲有少少蛋液,口感
餐廳附近都係車房,有別樹一熾帶點台灣早餐店嘅感覺😯
香芋豬扒蛋吐司餐$ 70
味道方面,都有些少脂香感同肉味,肉質唔柴嘅,聞落真係有少少香芋味。 炒蛋正正常常啦,唔乾,仲有少少蛋液,口感綿密。 調味適中,唔會過淡😋。
下面就有pat薯蓉同一片棄之而可惜嘅生菜。 薯蓉質感綿滑,好smooth,薯味突出,但薯蓉入面加咗沙律醬,令甜味更為突出。 仲有少少紅蔥嘅脆感,呢個薯蓉比平常嘅特別🤩。
多士分開咗三片,面頭有烘過,品質不過不失啦,有少少乾,加上麵包壓偏咗之後後有少少韌。 其中有兩片搽咗照燒醬,即係日式炸豬扒會配嘅Tonkatsu sauce。 甜而香濃。
見到薯條從冰箱拎出黎,再即刻炸上,最後見埋廚師喺薯條上撒鹽。 薯條都炸得酥脆,但凍咗之後就....明啦😅。