魚介拉麵 (火炙豚肉)香濃魚湯加入一大匙魚介,令魚湯鮮味大大提升,唔咸。曲麵吸收清香魚濃湯,好食到連湯都飲埋。火炙豚肉外形有啲似係外面食到嘅一本拉麵嘅叉燒,但呢度嘅火炙豚肉嫩滑,脂肪分佈適中,滲有點炭燒味。醬油慢煮叉燒拉麵 (慢煮叉燒)醬油香濃,配菜好足料。慢煮叉燒有別於外面嘅日本叉燒。佢大大薄薄塊,每一口都好嫩滑,好溶化。蜜糖芝麻雞翼熱辣辣,充滿香蜜脆脆口,雞肉冇雪味,好讚呀👍🏻流心蛋好香,可以再流心點

魚介拉麵 (火炙豚肉)

醬油慢煮叉燒拉麵 (慢煮叉燒)

蜜糖芝麻雞翼
熱辣辣,充滿香蜜脆脆口,雞肉冇雪味,好讚呀👍🏻

流心蛋好香,可以再流心點
2024-03-28
2024-03-28 60 瀏覽
周六,我和太太到荃灣的西樓角路昌寧大廈一樓商場的「友拉麵」享用日式拉麵。踏入店內,我們立刻被大量可愛小貓為主題的掛畫和擺設所吸引。這個佈置讓整個店內顯得溫馨可愛,讓人心情愉悅。我們點了兩碗醬油慢煮叉燒拉麵,每碗~$80。醬油慢煮叉燒拉麵的主要材料包括慢煮叉燒、味玉、蔥、木耳絲和海苔。這些配料組合在一起,營造出豐富的口感和獨特的風味。這裡的拉麵可以選擇曲麵條或者直麵條,而且還可以根據個人喜好調整麵的軟硬程度。我和太太都喜歡曲麵條,並要求麵條的軟硬程度是彈牙硬身的。除了拉麵,我們還點了一份蜜糖芝麻雞翼~$36。這道小吃給人的第一印象就是香脆可口。每一口雞翼都裹滿了蜜糖和芝麻的味道,一啖一滿足令人驚喜。總括而言,「友拉麵」用餐的氛圍和服務也讓我們感到舒適和愉快。

• 蜜糖芝麻雞翼
2024-03-26 147 瀏覽
同朋友去開荃灣,佢話見到呢間拉麵好多人講,想試下,於是我地就入咗黎食。一入舖頭見到店鋪有好多貓貓嘅裝飾,好可愛!我叫咗個櫻花蝦拉麵。d 櫻花蝦咬落去脆脆地, 配埋拉麵一齊食, 有唔同層次嘅口感!

一入舖頭見到店鋪有好多貓貓嘅裝飾,好可愛!

2024-03-25 48 瀏覽
🌻友拉麵🌻位於荃灣,餐廳位置唔係大商場,而係喺一個平平無奇嘅大廈,裏面竟然有高質低食既拉麵店🍜,餐廳嘅面積唔大,不過麻雀雖小,五臟俱全😆,佢哋屬於比較傳統嘅拉麵店,所有嘅枱凳都係木製,側邊掛咗好多🐱貓貓嘅畫像,又有好多貓嘅擺設,老闆真係相當鍾意貓啦😆,餐牌嘅種類都唔算多,不過就可以仔細到有真來或者曲麵揀,而麵嘅口感當然煮有得揀啦,除咗拉麵之外仲有小食同埋有汽嘅果味汽水👍🏻🍜醬油慢煮叉燒拉麵 $80 :呢一款期間限定嘅醬油叉燒拉麵,我哋就揀咗直面同硬身,賣相唔錯,份量都幾多,直麵係偏白色,食落唔太多鹼水味,口感唔錯😋,硬身嘅麵比起普通食得出有分別,湯底濃郁,唔會死鹹👍🏻,叉燒熟度啱啱好又夠新鮮,另外配咗木耳絲同埋溫泉蛋,配料充足😆🍜魚介拉麵 $78 :另外呢一款魚介拉麵湯底清得嚟魚味濃🤤,我就叫咗曲麵,硬度普通,麵係偏黃色嘅,同出邊大部份嘅麵一樣,裏面有幾塊燒過嘅豚肉,食落味道唔錯,除咗糖心蛋同其他配菜之外,另外仲加咗魚鬆,令到呢碗拉麵更加突出魚嘅香味👏🏻👏🏻💛黃金丸 (地瓜+ 香芋) $28 :小食方面我哋嗌咗兩款,呢一款就係炸香芋丸,外層係地瓜嘅味道,而裏面包住香芋嘅餡,食落外脆內軟

💛黃金丸 (地瓜+ 香芋) $28 :小食方面我哋嗌咗兩款,呢一款就係炸香芋丸,外層係地瓜嘅味道,而裏面包住香芋嘅餡,食落外脆內軟👍🏻,熱辣辣,非常惹味,炸到真係金黃色㗎😆

🐔日式炸雞塊 $36 :另外就係呢款炸雞塊,估唔到又幾好食,同樣都係炸到金黃色,咬落肉質鮮嫩,仲帶肉汁😋,用炸嘅方式,但裏面係軟熟可口真係難,唔係度度都食到,配埋沙律醬就一流啦👍🏻👍🏻

2024-03-25 46 瀏覽
荃灣 📌 【 友拉麵 】荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖今日天氣熱到溶,最高有31.5 度 🥵 行過見到呢間掛滿 🐱 相,擺滿 🐱🐱 擺設嘅拉麵店,即刻走入去Hea下先 🤩▪️魚介拉麵 • 可揀 直麵 / 曲麵 🍜 $78·𖧷 麵質可以選擇【 硬】•【 軟 】•【 普通 】豬隊友揀咗曲麵,比拉麵粗身dd,有咬口,而且好掛湯;魚介湯底夠香,叉燒大大塊有焦香,仲有我最愛嘅荀 & 糖心蛋,足料豐富 😍▪️免治雞肉棒 (2串) 🐔$28雞肉棒串同個醬汁配搭幾好,一客有2 串,好滿足。▪️蜜糖雞翼 🍯( 3隻 ) $36雞翼炸到個皮好香脆,肉質 juicy,對於鍾意食炸雞翼嘅我係比足100分,仲有滿滿嘅黑白芝麻點綴,好味道😋▪️山梨葡萄 🍇▪️信州蘋果 🍎 @$24日本進口 🇯🇵 水果味有氣果汁,勁好飲 😍 豬隊友揀咗 🍎原本我想揀 🍑 諗咗好耐最後揀咗 🍇 好飲喔 ·𖧷˚ 解渴解暑 🔅 總括嚟講,【 友拉麵 】質素高又有性價比, 呢度充滿 🐱 元素 ,打卡 able,喵奴一定好鐘意 💙
荃灣 📌 【 友拉麵 】
荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

▪️魚介拉麵 • 可揀 直麵 / 曲麵 🍜 $78
·𖧷 麵質可以選擇【 硬】•【 軟 】•【 普通 】

▪️免治雞肉棒 (2串) 🐔$28
雞肉棒串同個醬汁配搭幾好,一客有2 串,好滿足。
▪️蜜糖雞翼 🍯( 3隻 ) $36
▪️山梨葡萄 🍇▪️信州蘋果 🍎 @$24
好飲喔 ·𖧷˚ 解渴解暑

2024-03-24
5 分鐘 (堂食)
  • 魚介•曲麵
  • 蜜糖芝麻雞翼
荃灣拉麵小店 整體主打濃郁湯底都很配合大部分的口味在街坊商場內 性價比很高 份量很多做附近街坊生意 很有人情味少許小食炸物 蔥花拉麵都有特色櫻花蝦豚骨拉麵以麵豉湯底 做出香濃的味道看到湯底都比較混濁 滿滿煎香過的櫻花蝦 漂散蝦乾香氣筍條爽口 蔥粒做到少許青蔥清新味灸燒豚肉叉燒 肥脂比例高有3大塊 每塊都薄切 但每塊肉塊都能滋潤到口腔 濃烈的肉香味玉能夠有做到溏心效果 依然會少許流心用上幼身直麵 掛湯能力高 另外份量多對於女仔真的會太多
荃灣拉麵小店 整體主打濃郁湯底

味玉能夠有做到溏心效果 依然會少許流心
用上幼身直麵 掛湯能力高 另外份量多
對於女仔真的會太多

2024-03-22 43 瀏覽
除左環境衛生企理,仲掛滿貓貓🐱相,感覺温馨。店內播着熟悉的日文歌不知不覺坐耐左~🍜魚介拉麵:湯面撒上滿滿䓤花和魚介香料,令湯底更香。食材方面,豚肉表面燒過,食落有焦香又帶點肥,溏心蛋蛋黃也味道濃郁👍🏻🍜醬油慢煮义燒拉麵:慢煮义燒口感似雞胸肉咁滑,醬油香濃加埋超彈牙曲麵,令人回味。🍎信州蘋果汽水:唔太甜,非常清爽,適合食完麵清味蕾。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🍎信州蘋果汽水:唔太甜,非常清爽,適合食完麵清味蕾。

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2024-03-21 31 瀏覽
友拉麵魚介拉麵 $78湯底濃郁而帶有深厚嘅海鮮香味,同時保持咗湯頭嘅清澈。拉麵嘅麵條彈牙,同湯底嘅結合恰到好處,令人食咗仍然回味無窮。魚介嘅新鮮感亦非常突出醬油慢煮叉燒拉麵 $80叉燒肉質軟綿而且入味,每一口都能夠感受到肉嘅鮮美與醬油湯底嘅濃郁相得益彰。湯底鹹香適中,不會過鹹,配上彈牙嘅麵條,每一啖都充滿滿足感。日式炸雞塊 $36日式炸雞塊做得外脆內嫩,炸到金黃色,外層酥脆而內裡肉質鮮嫩多汁。📍 地址:荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
友拉麵

魚介拉麵 $78

醬油慢煮叉燒拉麵 $80

日式炸雞塊 $36

2024-03-21 45 瀏覽
周日,我和太太在荃灣逛街商場經過一家日式拉麵店~友拉麵。我們走進店裡,被大量可愛的貓貓掛畫及相片所吸引。我點了一碗蔥山拉麵~$86。這碗拉麵裡有很多新鮮的蔥,還有烤豬肉、味玉、竹筍和海苔,香氣撲鼻。第一口湯底鮮美,蔥的香氣和豬肉的鮮嫩完美結合。竹筍的清脆和海苔的鹹香讓這碗拉麵更加美味可口。太太點了一碗辛肉碎拉麵~$86。這碗拉麵裡有辣肉碎、烤豬肉、味玉、蔥、竹筍和海苔。太太對辣比較感興趣,所以選擇了這款辣味十足的拉麵。蔥的清香和竹筍的爽脆平衡了辣味,海苔的鹹香為整碗拉麵增添了一絲特別的風味。拉麵水平不俗是貓奴食客必到的地方。

拉麵水平不俗是貓奴食客必到的地方。

• 辛肉碎拉麵
2024-03-18 59 瀏覽
呢間位於荃灣嘅人氣拉麵店,一直係我OpenRice想食嘅top list📎。地方比較難搵,出咗地鐵站要行,我哋好似穿過咗綠楊坊。點去都係睇返google map,路痴又唔熟荃灣區嘅我係跟住老公行🙂。直得一讚呢度嘅拉麵可以揀直麵/曲麵。❤️ 筷子唔係一般即棄款,係好靚嘅和風設計,木質材料夾麵好好用,可見店家對食,認真有要求!1️⃣黑蒜油札幌味噌拉麵(曲麵)🍜黑蒜油味濃烈上頭,適合重口味人士。味噌湯底會容易過鹹,呢間調和得幾好,適中👍 湯汁入口香滑油潤。食拉麵差啲連湯都飲曬。多款配料:三片火炙叉燒、黑木耳絲、大蔥絲、一條玉米筍,兩大片日式紫菜,日式溏心蛋。火炙叉燒,肥瘦均稱,肉質嫩口,味道發揮正常。👍值得一讚是曲面,食得出應該係用靚麵粉,咀嚼中麵香四溢,口感相當彈牙。😋2️⃣限定慢煮叉燒拉麵 (曲麵)🍜配料差不多一樣,但叉燒係慢煮叉燒。由表面可見叉燒相較大片,肉嘅顏色少少粉紅,想像得到口感比較軟嫩。😚日式溏心蛋輕輕一夾,金黃色蛋漿溢出,半熟程度恰到好處。👏🏻3️⃣炸棒棒餃子🥟我喺香港食過最好食嘅炸餃子,沒有之一❤️😭 餃子皮炸得香脆,咬落去脆卜卜,外皮蛋香油香十足,必食推介!

1️⃣黑蒜油札幌味噌拉麵(曲麵)🍜
火炙叉燒,肥瘦均稱,肉質嫩口,味道發揮正常。👍

2️⃣限定慢煮叉燒拉麵 (曲麵)🍜

3️⃣炸棒棒餃子🥟
我喺香港食過最好食嘅炸餃子,沒有之一❤️😭
餃子皮炸得香脆,咬落去脆卜卜,外皮蛋香油香十足,必食推介!
2024-03-09
  • 炸棒棒餃子
2024-03-16 56 瀏覽
友拉麵位於荃灣西樓角路昌寧大廈1樓鄰近荃灣地鐵站同綠楊坊友拉麵招牌係魚介拉麵,勁蔥拉麵,櫻花蝦拉麵,仲有日式煎餃,吉列蠔,可樂餅等小食今晚我同喜歡食日本菜既朋友去食拉麵大約7點左右到已經坐滿人餐廳有八個吧檯坐位同兩張2人檯以劃紙型式點餐魚介拉麵$78湯底係豬骨湯非常香濃,順滑再灑上一茶匙魚介粉充滿魚既鮮味魚介粉係小魚乾磨成粉末好有鈣質同魚既鮮味火灸叉燒瘦中帶點肥非常彈牙麵底選左直麵非常爽滑朋友叫左期間限定既醬油慢煮叉燒拉麵$80曲麵帶點咬口慢煮叉燒粉嫰似梅頭瘦肉,咬落軟身醬油湯底顏色深,醬油味濃餃子$32有5隻每隻都非常飽滿煎到脆底朋友都話好似去左日本咁
友拉麵位於荃灣西樓角路昌寧大廈1樓

每隻都非常飽滿
煎到脆底

朋友都話好似去左日本咁

2024-03-15
5 分鐘 (堂食)
  • 魚介拉麵
  • 日式餃子
  • 黑蒜油拉麵
2024-03-15 31 瀏覽
今日想食啲簡單啲嘅嘢,嚟到友拉麵店,今天叫咗日式餃子同埋慢煮叉燒加海苔,呢度餃子好食,叉燒好琳一啲都唔老,上次叫咗黑蒜油札幌噌拉麵拉麵,同埋日本炸吉列生蠔好好味,所以今天天又來吃,環境乾淨又舒服,音樂溫和不會炒耳,幾舒服,環境佈置好多可愛貓貓,少部份是名種貓咪,部份是本地貓咪,每一張相片好靚,好可愛啊,拍攝到貓咪的自然神態,睇到啲靚相,自然食得好開心,要改善的地方,最好不用即棄餐具,因為唔環保
今日想食啲簡單啲嘅嘢,
因為唔環保
2024-03-15
10 分鐘 (堂食)
  • 日式餃子
  • 火炙豚肉
  • 黑蒜油札幌味噌拉麵
  • 日式三重芝士春卷
2024-03-14 46 瀏覽
發現原來尼個商場有間拉麵小店🍜店面小小但裝修溫馨面條可以揀曲麵或直麵曲麵就比較掛湯直麵岩食濃厚嘅湯黑蒜油札幌味噌拉麵🍜味噌湯底濃厚 😙仲有好香嘅黑蒜油味個流心蛋煮得啱啱好😚咬開會見到橙紅嘅流心🤩魚介拉麵🍜有好多魚介粉湯底好香海鮮味🐟配上曲麵吸收晒啲湯汁🤩蜜糖雞翼🐔超香濃嘅蜜糖味🍯配上新鮮炸好嘅雞翼超好食😋總結: 如果經過荃灣想食一間溫暖又唔貴嘅拉麵🍜不妨過嚟呢間拉麵店試吓啦!😋

發現原來尼個商場有間拉麵小店🍜

配上新鮮炸好嘅雞翼超好食😋

總結: 如果經過荃灣想食一間溫暖又唔貴嘅拉麵🍜
不妨過嚟呢間拉麵店試吓啦!😋

2024-03-11 65 瀏覽
櫻花蝦拉麵$88好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️有一段時間沒有吃過拉麵,突然好想吃一碗。經同是貓奴的朋友介紹了我去荃灣這間拉麵🍜店。店舖面積不算好大,一進店就見到牆上掛滿不同貓貓🐱的相片,還有一些好可愛的貓插畫。果然是貓奴不可錯過的拉麵店!拉麵店有5款拉麵、約10款小食及10多款飲品供選擇。我一向愛吃蝦,所以選了櫻花蝦拉麵。拉麵可以選直身或曲身,亦可選不同的麵質。我就選了直、硬身。等了一會,拉麵便送來,頗大碗。拉麵的櫻花蝦多得有點驚人!富咸鮮味。湯底濃而不咸。除了櫻花蝦,碗內亦有蔥粒、紫菜、筍、燒香過的薄叉燒及蛋黃呈現濕潤膏狀的溏心蛋。好足料。由於拉麵是幼身,所以每條都可以輕易吸滿湯汁,好美味。值得一提的是他們的即棄筷子🥢,美得想拿走重用!另外,收銀位置附近放了一個「香港拯救貓狗協會」捐款箱。喜愛貓貓的你,如果想幫助其他貓狗,可以作出少少捐款呀!
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️

櫻花蝦拉麵
喺荃昌中心Gel完甲肚餓就即刻喺附近搵嘢食,見到呢間拉麵店嘅裝修好多貓貓好得意,就同朋友入咗去食😋✨蔥山拉麵 $86勁多蔥嘅拉麵🤣朋友勁鍾意食蔥所以好啱佢火炙豚肉油脂多,好淋身,好好食💯值得一讚嘅係拉麵旁邊嘅紫菜係貼喺碗邊,而唔係插入湯度!即係廚師有諗過客人偏好去整,加分加分💓✨黑蒜油札幌味噌拉麵 $88黑蒜油味濃~因為好奇慢煮叉燒係點,所以另外加$25追加🥰。慢煮叉燒肥瘦均勻,肉質嫩滑好滿足🤩!小店黎講,食物質素真係好好,我諗會成為我嘅長期飯堂🤭

✨蔥山拉麵 $86
勁多蔥嘅拉麵🤣朋友勁鍾意食蔥所以好啱佢
火炙豚肉油脂多,好淋身,好好食💯
值得一讚嘅係拉麵旁邊嘅紫菜係貼喺碗邊,而唔係插入湯度!
即係廚師有諗過客人偏好去整,加分加分💓

✨黑蒜油札幌味噌拉麵 $88
黑蒜油味濃~因為好奇慢煮叉燒係點,所以另外加$25追加🥰。
慢煮叉燒肥瘦均勻,肉質嫩滑
好滿足🤩!

小店黎講,食物質素真係好好,我諗會成為我嘅長期飯堂🤭