2021-12-23
Soho區摩登中菜廳 口利福 返黎啦!新裝潢 新大廚 新菜式 新招財貓~ 餐廳裝潢華麗雅致,播住六十年代嘅懷舊金曲,相當有feel~ 估唔到平日都超爆滿!店員相當熱情,會五六七個staff一齊唱生日歌,超有氣氛!係慶祝生日嘅好地方!食到最後仲有fortune cookie~▪️Chiuchow Marinated Clams, Garlic, Chili, Coriander $168潮式浸蜆 排得勁靚!蜆細細隻,鮮甜無沙。加埋香蒜 辣椒 芫荽,有少少泰式醬汁嘅感覺。蒜香得黎唔會太重,仲食到蜆嘅鮮味。▪️Salt & Pepper Tofu, Crispy Garlic $108椒鹽金磚豆腐 一上枱超香!豆腐外脆內軟唔油膩,調味到位。不過脆皮就未算食過之中最薄嘅,豆腐亦唔夠滑嫩。▪️Kurobuta Pork Cha Siu, Honey-Glazed & Charcoal-grilled $268閃令令嘅炭火蜜汁黑豚叉燒 不得了!肉質軟腍有咬口,炭火香氣十足。肥膏比例對我黎講 簡直係完美 三分肥七分瘦,油脂香不得了~▪️Double-Steamed Broth, Old Chicken, A
▪️Double-Steamed Broth, Old Chicken, Aged Ham, Dried Scallop $88
老雞火腿瑤柱燉湯 超多料!除左老雞、瑤柱,仲有螺肉,入口相當清甜。
▪️Steamed Live Razor Clams, Glass noodles, Fried & Aged Garlic, Premium Soy sauce (2 pieces) $228
陳蒜豉油粉絲蒸蟶子皇 大大隻!蟶子蒸得岩岩好,爽口彈牙,唔會太韌太老。就咁配蒜蓉粉絲蒸已經好正,略嫌調味偏重蓋過鮮味。
▪️Crispy Skin Three Yellow Chicken, Sand ginger & Spring onion sauce $268/half
脆皮三黃雞 薄薄嘅雞皮超脆!肉質超嫩滑!食落又唔會覺得好油。旁邊嘅新鮮沙薑蔥蓉 味道較清新,唔似平時嘅咁鹹。美中不足嘅係 對重口味人士而言,雞肉調味偏淡。
▪️Today’s Catch: Whole Fish in Chef’s Choice of Preparation $688
是日魚鮮 雞油花雕蒸馬友 估唔到馬友同雞油花雕咁夾!馬友肉質嫩滑,魚味香濃。馬友油脂豐富跟雞油香氣相得益彰,撈飯食一流。
▪️Stir-Fry King $168
小炒王 有齊清脆韭菜花、韭黃、花生苗、爽彈花枝、脆銀魚仔、長洲生曬蝦乾,口感豐富,甜甜鹹鹹,調味恰到好處。唯獨鑊氣差咁啲。
▪️Prawn Roe Stirred Noodles, Crispy Scallop, Spring Onion & shallot oil $148
蝦籽蔥油撈麵 幾鍾意佢嘅彈牙麵質,面頭仲加左啲脆炸瑤柱絲~
▪️French Toast, Peanut butter, smoked maple $118
黑松露花生醬西多士 最後黎個西多士真係好鬼邪惡。金黃色勁吸引!西多士外層微脆,質地鬆軟唔會好油膩。初初入口會感受到些微黑松露嘅香氣,但隨即被花生醬蓋過。夾層仲有花生粒添,配上煙燻楓糖漿,食落幾得意,唔知點解會有煙肉嘅感覺。
▪️Sheep’s Milk Yoghurt, Dragon Fruit Granita, Pomelo $118
羊奶乳酪配火龍果刨冰及沙田柚~ 乳酪望落都幾厚實,但食落又幾軟滑,奶味濃得黎唔羶。加埋西柚、橙粒、完全唔苦嘅西柚皮、冰感極重嘅刨冰,係口感豐富又清新解膩嘅甜品。
最鍾意都係呢杯招財貓cocktail!