2025-02-21
跟好友新年團拜🧧新年食餐好,由年頭旺到落年尾今次去咗間新餐廳 - 古今位於旺角雅蘭中心,地點方便餐廳裝修富現代感,有很多卡位我哋點咗:🍻啤酒:Asahi 啤酒,啤酒好夠凍又大杯,跟朋友把酒談心邊食邊飲確係爽🍹特飲:荔枝柚子梳打,百香果益力多特飲特飲足料好味道🐟 赤目張原條刺身 侍應推介我哋食赤目張刺身,魚肉切到薄片,原條連魚骨上碟,肉質鮮味細膩,加上醋汁提升鮮味🥗 龍卷風沙律(加大份量) 有生菜、海藻、蟹柳、蟹籽、薯片等等沙律微微辣辣地,蔬菜新鮮爽口🍣 火焰金龍卷(加大份量)創作壽司,賣相不錯,廚師用醬汁寫上 “have a good day”,看到會心微笑😃 壽司上面有軟軟嘅三文魚、中間有脆脆嘅炸蝦,再加上芝士,不同層次口感,味道不錯🍣 火山 (加大份量)喺創作壽司嚟嘅,先嚟一個視角享受,上枱時即刻點火,就好似火山咁,過多一陣就自己會熄,壽司配料有名貴嘅帶子、仲有青瓜、牛油果、蟹柳,夠晒足料,味道清新🍣 蜘蛛創作壽司,個名夠晒特別,炸軟殼蟹腳似晒蜘蛛,有青瓜、蟹柳、牛油果配料,炸軟殼蟹脆口油膩,味道不錯🍆 櫻花蝦原條茄子燒茄子開邊燒,加上櫻花蝦增加鮮味,食嘅時候成條肉起出嚟,啖啖滋味
新年食餐好,由年頭旺到落年尾
今次去咗間新餐廳 - 古今
位於旺角雅蘭中心,地點方便
餐廳裝修富現代感,有很多卡位
我哋點咗:
🍹特飲:荔枝柚子梳打,百香果益力多特飲
特飲足料好味道
🐟 赤目張原條刺身
🥗 龍卷風沙律(加大份量)
有生菜、海藻、蟹柳、蟹籽、薯片等等
沙律微微辣辣地,蔬菜新鮮爽口
🍣 火焰金龍卷(加大份量)
🍣 火山 (加大份量)
🍣 蜘蛛
🍆 櫻花蝦原條茄子燒
🍢 黑豚豬頸肉串燒
看似肥膩的豬頸肉,入口完全不覺得肥膩😲,仲好好食添!
🍢 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
黑豚肉包著荔枝肉,一咬落去爆晒汁,荔枝好甜夠,豚肉好香,兩者配搭夠特色
🐓 鹽燒雞中翼
燒得啱啱好,雞皮鹹鹹地好香口
🍲 牛肉壽喜鍋
牛肉份量多,仲有豆腐、蔬菜、冬菇、粉絲,壽喜燒汁甜甜地,食嘅時候蘸上生雞蛋汁,牛肉嫩滑美味
地點方便,菜式選擇多,味道不錯👍🏻
菜式擺盤靚靚🌼🌺