2019-08-09 500 瀏覽
當完哥的跑腿後發覺晚餐要食自己,就四處遊走(其實想搵戲院未搵到),突然見到ne間就幾特別就入左黎。原本想叫香菇肉飯套餐試,但係見到蔥油肉絲拌麵+小餛飩$40就果斷轉心意(當刻諗起豬油撈飯)。店面比教細有面街思過位可以坐6個,搭2張5人圓枱同2張4人枱。 俺既然獨食就只能憑良心行去面街思過位啦~一開始黎左杯豆漿(原來送的),然後餛飩就黎啦~有成14粒小餛飩,湯底有d柴魚同莞茜+其他未試出的味道(請不要飲太多,始終會fat fat.)餛飩皮薄,餡我認真食唔出係唔係靚,因為個湯底太濃味蓋過餡料好多味,真係要細心試肉質有絲絲回甘(唔關湯事吧。。。應該);蔥油肉絲拌麵到左,首先拌一拌就見到有紅色條狀物體辣椒no!! 拿埋一邊先,蔥油味好似唔多出(雖然出世到現在都未食到有蔥油味勁出的食物,肉絲係半肥瘦鹹豬肉又食到少少回甘,麵質軟幼帶超超超微辣承認幾開胃下。總結:如果要特登黎又未至於,但經開會諗住入黎食第二次的店家。而由我入黎邊食邊打hea左咁耐,間店坐左4/5位,相信都係街坊食堂黎的
,麵質軟幼帶超超超微辣承認幾開胃下

2019-08-09 416 瀏覽
每次經過都有人食餛飩,好想試吓正宗嘅雲吞係點樣,今日晏左食飯,又經過咁就入去睇吓。價錢一啲都唔貴,個塲好似拍戲嗰啲喺條街度食嘢嘅感覺。張相入面嗰啲麵好似好好味,所以叫咗個麵加雲吞餐。麵睇落去顏色淺啲,入口有味,唔使加其他調味料。雲吞起碼有10至11隻,有啲雲吞包得實啲有,有啲包得鬆啲,有啲剩係得雲吞皮。不過雲吞皮都好滑。豆漿係送嘅,開頭諗送嘅豆漿多數都係淡而無味,好似水一樣。不過呢度呢啲係極度甜,飲到一兩啖就夠啦。腦海中不停咁浮現好似係拍戲嗰啲場景度食緊餛飩麵。收錢嘅男孩係只係識講國語。也是一塲不錯的體驗。
每次經過都有人食餛飩,
好想試吓正宗嘅雲吞係點樣,
今日晏左食飯,又經過咁就入去睇吓。
價錢一啲都唔貴,
個塲好似拍戲嗰啲喺條街度食嘢嘅感覺。
張相入面嗰啲麵好似好好味,
所以叫咗個麵加雲吞餐。
麵睇落去顏色淺啲,
入口有味,唔使加其他調味料。
雲吞起碼有10至11隻,
有啲雲吞包得實啲有,
有啲包得鬆啲,
有啲剩係得雲吞皮。

不過雲吞皮都好滑。
豆漿係送嘅,
開頭諗送嘅豆漿多數都係淡而無味,
好似水一樣。
不過呢度呢啲係極度甜,
飲到一兩啖就夠啦。
腦海中不停咁浮現好似係拍戲嗰啲場景度食緊餛飩麵。
收錢嘅男孩係只係識講國語。
也是一塲不錯的體驗。
2019-07-14 314 瀏覽
之前見佢新開張,在堂食試一次後發覺味道都唔差,尤其佢個辣椒油幾香同唔太辣,加上價錢唔太貴,心想係可以返轉頭嘅食店過左幾日又想食,但呢次幫襯外賣,一個大餛飩+一個蔥油麵,落單時叫俾2兜辣椒油,因為覺得食呢度嘅野一定要加先至好食,到見到阿姐包果陣都有跟足,但因為見到每兜得約1/4左右,所以要求俾多一個,點知個阿姐答 : 你買一份野咋喎,要咁多辣椒油,但最後佢都擺左落去,但當時心想 : 辣椒油咋喎,堂食會唔會限住人地食幾多呀再過多幾日,今次特登買外賣睇佢係咪又係咁,野食試左貴少少嘅蝦仁餛飩+蔥油麵,都係要求2兜辣油,今次我企左喺出餐位置等,到見到我d野食放左喺度等阿姐冚蓋,我同阿姐講唔該2樣野想要多d蔥,佢就叫入去 : 要多d蔥喎,跟住入面一個似係新人嘅人望一望出黎,然後就咁搵手攞幾粒就咁洒落去,跟住我見另外一樣無多度蔥,我又唔該多一次,個阿姐用想同語氣再叫入去,今次就由淥餛飩位師傅攞返碗野落去然後先加,之後擺返上出餐位,點知高潮黎啦,正話疑似新人果位再次望一望我,然後用手挪住一埋蔥就咁喺出餐位洒落去,仲要加多果 : 多蔥丫哪,臨尾要求多一兜辣油,果阿姐講 : 2兜夠架啦,好辣架,但無俾多一

,臨尾要求多一兜辣油,果阿姐講 : 2兜夠架啦,好辣架,但無俾多一兜我

經過2次客觀體驗,就算碗野幾好食,返轉頭機會真係幾微,打開門做得粉麵生意,多蔥多辣油正常預左有人係咁架啦,亦有人會叫走蔥唔食辣,呢d成本好值錢咩,因為咁樣得失個客,最唔要得係入面個廚房,要d蔥啫,當人乞兒咩

外賣自取
2019-07-10 163 瀏覽
今晚去試了一個小餛飩+蔥油撈麵套餐40蚊,第一口試下個湯底已經知敗家伙,是濃濃味精湯底。不敢再飲湯了,再食埋小餛飩和撈麵,嘩~一路食一路舌頭難受,落得味精太多了。應該無下次幫襯。
第一次去食,喺啱啱開張無耐,好不容易有位,叫完個麵餐,等咗15分鐘,諗住太多人,費事催佢,但去到差唔多半個鐘,真係要問吓佢,佢先話漏咗單,lunch hour就係得一個鐘,最後食物嚟到,我得番5分鐘食。但有感食物味道唔錯,所以去食第二次。第二次,叫咗個乾拌餛飩13隻,今次冇乜人,唔使等好耐,嚟到見到得10隻,我就問阿姐,阿姐話:「係咩,你叫13隻咩,冇㗎喇,得3隻唔會幫你煮。」,服務態度一流,漏單落錯單只會係你錯唔會係佢錯。事不過三,錯判咗覺得可以俾第三次機會。今日第三次去,坐低就叫個肉絲拌麵,阿姐問我係咪要麵餐,我話淨喺要麵。吸收咗上次教訓,張單一嚟我即check,發現佢落咗麵餐,我同阿姐講我淨係要麵,唔係麵餐,換嚟劈頭一句:「頭先咪問你係咪要麵餐囉。」。其實出錯唔緊要,lunch hour忙中有錯好正常,但你錯仲要聲大夾惡,恕我真係食唔落。依間鋪食物質素係唔錯,但真係未高到去,要我貼錢買難受。

但有感食物味道唔錯,所以去食第二次。

事不過三,錯判咗覺得可以俾第三次機會。

10 分鐘 (堂食)
午餐
2019-06-26 294 瀏覽
今晚諗住試吓新店,所以同同事兩人去試吓'古城餛飩' 叫了全家福大餛飩13隻$42,元貝全家福大餛飩10隻$45,蝦仁原味鮮肉大餛飩10隻$43,及葱油肉絲拌麵心諗餛飩應該是皮薄那種,但原來大餛飩即係平時的水餃,已覺有啲搵笨😤,食落三款"大餛飩" 味道真的差唔多,冇分別,又被搵笨😑😤服務方面,我叫的食物,全部送了去隔離枱,每次我都要大聲更正,最後俾完錢後,想要番張單,佢話冇,仲要俾收銀阿姐串,"食碗麵姐唔使攞單,我啲單留番埋數用,打多張單俾你,我今晚埋數會亂", 真係吹脹,把幾火😤😤😤😤😤😤😤下次請我也不會再食
今晚諗住試吓新店,所以同同事兩人去試吓'古城餛飩'
下次請我也不會再食