2020-09-13 60 瀏覽
砲台山附近有一間小店是主力推介海南雞飯, 店舖的位置鄰近地下鐵站, 由於疫情關係, 今次都是外賣, 而我分別叫了一碗特色椰香海南雞飯和另加一杯食療湯水 ,先說一說海南雞飯的味道,充滿椰香味,當中亦都有少量配菜, 食落去的味道不會感覺很鹹,味道剛剛好 ,其次海南雞亦都肥瘦均勻 ,相信店主亦都有選擇雞肉下下落了一番苦工,適合女士食用, 其中店舖亦都主打食療湯水,香港人比較急速繁忙,這款湯水正正好彌補大家的身體問題, 我飲的是粉葛赤小豆湯,主要功效是清濕熱,降血壓,沒有味精湯的感覺😀。
食療湯
2020-09-08
5 分鐘 (堂食)
  • 食療拿杯湯
2020-09-13 71 瀏覽
👩🏻‍💻估唔到呢間店喺我公司附近☺️睇完地圖,行到過嚟先發現😂呢間店專食海南雞飯,對海南雞情有獨鍾嘅我,就試吓叫嚟食啦🥰💕👍🏻​​🍛特色椰香海南雞飯 HKD$79​🌟飯味充滿椰香,飯粒粒粒分明,雞肉嫩滑,味道鮮甜,配以海南雞獨有醬汁,味道可口😋👍🏻​​🍛香辣口水雞飯 HKD$71​🌟飯未香甜,口水雞果然名不虛傳‼️🌶好夠辣🌶👍🏻‼️🤤雞肉加油孜然粉😍‼️真係食到流晒口水👍🏻​​🥗養生秋葵 +HKD$15​🌟切開細細件入口方便,秋葵味道清甜爽口,少量嘅豉油已經唔錯😋👍🏻​​🧆麻辣雞腎+HKD$18​🌟好鍾意個麻辣味,惹味程度不輸口水雞,一啖飯一啖麻辣雞腎☺️呢度豐富滿足🤤👍🏻​​🍹食療拿杯湯 +HKD$18​🌟好特別的一款湯品,喝了一半才發現是用豬骨、雜菜熬煮而成的那杯湯,味道香濃帶甜,口感濃厚​​🍹金羅漢果養生茶 +HKD$13​🌟用膠樽裝住,鮮製後放到雪櫃冷藏😍💕金羅漢果味清甜,菊花杞子用料養生☺️💕推薦的一款養生飲品💯‼️​​​✒️小記:新加坡菜,店舖雖小,環境整潔👍🏻店內設有兩至三張四人枱,到來的客人都是外賣為主,經濟抵食👍🏻

🍛特色椰香海南雞飯 HKD$79​

🍛香辣口水雞飯 HKD$71​

🥗養生秋葵 +HKD$15​

🧆麻辣雞腎+HKD$18​

🍹食療拿杯湯 +HKD$18​

🍹金羅漢果養生茶 +HKD$13​

2020-09-12
5 分鐘 (堂食)
  • 香辣口水雞飯
  • 麻辣雞腎
  • 金羅漢果養生茶
2020-09-12 22 瀏覽
今日收左工唔知食咩好,行行下發現左呢間餐廳,店面細細地,但係野食令有一番風味。我地叫係道叫左外賣。首先叫左個特色椰香海南雞飯。旁邊有啲開胃菜,食完之後胃口大開。油飯非常之好味,啲海南雞就點啲醬食非常野味。再加多十幾蚊就有個時令菜芯苗,非常爽口,點啲醬油食夠曬味道。再加多十幾蚊就有多個食療拿杯湯,係用上等既材料煲成,味道好香濃,而且重可以解濕熱,降血壓之用,飲多啲都唔怕。友人就選左日式胡麻醬手撕雞冷麵,大大盒份量十足,而且味道重好好添,友人勁喜愛。再加多十幾蚊就有一杯金羅漢果養生茶,非常滋補,金羅漢果十分止咳,飲多啲都唔怕。再加多十幾蚊有個滷水雞腎,非常之軟,好容易入口,點啲醬油食非常野味。

2020-09-11 714 瀏覽
終於開返晚市堂食,我真係餓左好耐。但唔想走太遠,所以約左喺炮台山返工既friend。餐廳位置有d隱蔽,不過幾易搵,感覺係平時附近打工仔的飯堂;鋪面有3-4張枱,食物價錢同區黎講係幾抵食。麻辣手撕雞冷麵 $40唔係好食到辣既我叫左麻辣手撕雞冷麵,原因係我真係好中意食手撕雞同冷麵。冷麵用上蕎麥麵,微涼的麵條質感有咬口,手撕雞份量不少,唔鞋口。配菜有青瓜絲、車厘茄、粟米粒,青瓜絲口感爽脆,有少少解辣作用。淨係聞已經有麻香,麻辣味越食越出,先辣後麻,雖然好惹味,但食開BB辣既我最後食唔曬,嗜辣之人一定要試下。特色椰香海南雞髀飯 $48海南雞色澤金黃有油香,雞皮薄,特登揀左雞髀肉,貪佢夠滑口。旁邊醬汁甜甜地帶點小辣,唔會過份搶味。平時食開油飯或者黃薑飯,呢度用上椰香飯,米飯有嚼口,亦有陣陣椰香,加埋配菜青木瓜沙律,配搭一流。粉葛赤小豆茨實煲豬展湯 (跟餐$18)好似每星期都會轉湯,中意飲湯既我點都要試下,呢杯得湯水無湯渣,我覺得味道不錯,健康又解辣。蒜泥白肉 (跟餐$22)超級多蒜,蒜香重不過唔辣,五花肉煙韌而且唔會太肥。麻辣雞腎 (跟餐$18)醬汁同冷麵嗰款應該一樣,雞腎薄切,質地有d似雞腎乾

麻辣手撕雞冷麵 $40

特色椰香海南雞髀飯 $48

粉葛赤小豆茨實煲豬展湯 (跟餐$18)

蒜泥白肉 (跟餐$22)
超級多蒜,蒜香重不過唔辣,五花肉煙韌而且唔會太肥。

麻辣雞腎 (跟餐$18)
醬汁同冷麵嗰款應該一樣,雞腎薄切,質地有d似雞腎乾,頗有嚼勁。
  • 麻辣手撕雞冷麵
2020-09-10 45 瀏覽
今日放工去咗北角嘅可可豬海南雞專門店買外賣。連個名都叫海南雞專門店,就試吓佢個特色椰香海南雞飯啦。餐廳仲會供應其他小食,最近出外食飯食得多,我覺得需要多啲蔬菜,所以叫咗個養生秋葵。有好多人唔鍾意秋葵嗰種質地,但我非常之鍾意,點秋葵嘅醬汁用嚟送飯亦都非常好味。呢一間海南雞專門店其實前身係椰粉湯紅,專門提供多款食療養生湯,跟餐加$18就可以有一杯食療那杯湯。是日杯湯係粉葛赤小豆芡實煲豬展湯,有清濕熱同埋降血壓嘅功效,啱晒我。
外賣自取
2020-09-10 56 瀏覽
收工唔想煮飯,決定叫份外賣海南雞飯返屋企食。特色椰香海南雞飯第一啖先試吓個飯,米飯偏軟,充滿椰香,一啲都唔油膩。除咗雞翼嘅部份,其餘嘅雞肉全部都去哂骨,肉質好嫩滑,幾唔錯。配菜係木瓜沙律,都幾fresh。食到一半,再落少少醬汁撈飯,別有一番風味。滷水牛展一款非常適合做外賣嘅小食,就算攤凍咗,味道都唔會走樣。牛展滷得好入味,而且擺法好有心思,既可以食到原汁原味又可以食到浸滿醬汁嘅牛展。加$18就可以飲到當日嘅特色食療拿杯湯,湯嘅味道好濃郁,飲得出幾足料。食完成餐飯最大嘅感覺,係唔會有種好油膩好Heavy嘅感覺,亦唔會成口味精好口乾,唔落味精唔落太重調味料呢個位,真係做得好好,係好值得推介嘅海南雞飯餐廳。
收工唔想煮飯,決定叫份外賣海南雞飯返屋企食。

滷水牛展

外賣自取
2020-09-09 42 瀏覽
現在要飲燉湯是十分方便的事情,而且選擇頗多,我今天在「可可豬海南雞專門店」吃午飯,時間已經下午2:00,大部分的燉湯已經售罄,只餘下兩款式可供選擇,我楝其中一款: 椰皇川貝海底椰排骨燉鱷魚肉,午飯是特式椰香海南雞飯&金羅漢果養生茶。 椰皇川爽滑貝海底椰排骨燉鱷魚肉,用大椰皇燉湯已經很清甜,還有排骨與鱷魚肉的鮮甜,潤肺養顏兼好味道。特式椰香海南雞飯,去骨的海南雞啖啖肉,皮肉都爽滑可口,如果喜歡味道濃點,可沾醬汁增加味道層次,飯粒分明並帶有啖啖椰香不油膩,開胃伴菜是木瓜沙律,夠爽脆。我還外賣帶走金羅漢果養生茶,材料有:金羅漢果、杞子、菊花。清甜、順喉、有益。

椰皇川貝海底椰排骨燉鱷魚肉&金羅漢果養生茶

金羅漢果養生茶
2020-09-09
椰皇川貝海底椰排骨燉鱷魚肉&金羅漢果養生茶
金羅漢果養生茶
最近有一間海南雞飯外賣店新開業主打椰香海南雞飯 最大特點是沒有加味精 雞肉有椰子的香 最近成日買外賣,今次介紹呢間海南雞飯店比大家我見蘋果有介紹呢間外賣海南雞飯店,所以試下叫左份椰香海南雞飯,配羅漢果養生茶 另加麻辣小吃仲有一份香辣口水雞飯,時令菜心苗,靚湯一杯先要讚佢既包裝盒,用紙盒,但防油防水,拎到返去都完全無影響海南雞飯去骨,飯底香而不膩,唔同平時食到既油飯有層油係面配埋沙律,菜伴碟,主角雞肉皮薄肉嫩,啖啖鮮嫩肉味鐘意食辣既朋友,一定要試埋佢個招牌口水雞飯我只係小辣班,食完都辣左好耐~佢個種辣好衝擊,即時見效但辣得黎又唔會令你出曬汗,係滋味辣,個特製辣醬簡直係靈魂所在另外麻辣小吃,個醬類似口水雞個汁,都係好勁既辣度店面細,多數做外賣為主,標準版海南雞飯43蚊,好抵食,飯又夠多仲有豬手,日式胡麻冷麵等等~另外主打各種滋補養生湯水,好多OL專登黎飲湯
最近有一間海南雞飯外賣店新開業
我見蘋果有介紹呢間外賣海南雞飯店,所以試下
叫左份椰香海南雞飯,配羅漢果養生茶 另加麻辣小吃
仲有一份香辣口水雞飯,時令菜心苗,靚湯一杯
先要讚佢既包裝盒,用紙盒,但防油防水,拎到返去都完全無影響
海南雞飯去骨,飯底香而不膩,唔同平時食到既油飯有層油係面
配埋沙律,菜伴碟,主角雞肉皮薄肉嫩,啖啖鮮嫩肉味
鐘意食辣既朋友,一定要試埋佢個招牌口水雞飯
我只係小辣班,食完都辣左好耐~佢個種辣好衝擊,即時見效
另外麻辣小吃,個醬類似口水雞個汁,都係好勁既辣度
仲有豬手,日式胡麻冷麵等等~
另外主打各種滋補養生湯水,好多OL專登黎飲湯
5 分鐘 (外賣自取)
2020-09-09 29 瀏覽
今日好想飲湯水,記得之前呢度既老火湯好夠火喉,而且完全無味精,飲到媽咪煲既味道黎到既時候,發現原來改左名不過仲有食療湯水只係主食唔同左,主要係海南雞、豬手、口水雞為主特式椰香海南雞髀飯個飯既椰香味好香濃,好有馬拉風味雞髀去哂骨的,不過感覺份量比較少不過睇返價錢只係$48,又覺得差唔多我好鍾意個汁,食落好香,又唔會太咸用嚟撈飯好正同椰香味好match!招牌豬手飯豬手炆得超淋,膠質好豐富不過如果可以配上泰式滷水汁會更好而家個汁既味道都唔錯係住家既味道!秋葵配上甜醬油好好食喎食療湯水:赤小豆豬展湯今次特登為咗呢碗湯而黎果然無令我失望完全係平時媽咪煲既味道個湯咁濃郁完全係來自食材本身既味道,而唔係死咸味!熱情豐盛

黎到既時候,發現原來改左名

不過仲有食療湯水

只係主食唔同左,主要係海南雞、豬手、口水雞為主

特式椰香海南雞髀飯
個飯既椰香味好香濃,好有馬拉風味

雞髀去哂骨的,不過感覺份量比較少

不過睇返價錢只係$48,又覺得差唔多

我好鍾意個汁,食落好香,又唔會太咸
用嚟撈飯好正
同椰香味好match!

招牌豬手飯
豬手炆得超淋,膠質好豐富

不過如果可以配上泰式滷水汁會更好

而家個汁既味道都唔錯
係住家既味道!

秋葵配上甜醬油好好食喎

食療湯水:赤小豆豬展湯
今次特登為咗呢碗湯而黎

果然無令我失望

完全係平時媽咪煲既味道

個湯咁濃郁完全係來自食材本身既味道,
而唔係死咸味!

熱情豐盛
2020-09-08 24 瀏覽
疫情影响,只好外賣揾食,今天行經天后那邊,就買外賣回家享用吧,在麥連街那家可可豬海南雞,舖面不大,堂吃座位也只有十個八個位,看來專做外賣生意的、但見地方整潔,座位也是舒服!看餐牌的食品價格也是平民大眾化!就點了一客椰香海南雞飯一客麻辣手撕雞冷麵另加小食、滷水金錢展養生秋葵另有食療杯湯和金羅漢果養生茶!特色椰香海南雞飯,賣相吸引,嫩滑而已經去骨的雞肉,色香美味,配以雞油滲透的飯粒,特別甘香可口!麻辣手撕雞冷面,不算太辣,冷麵條又很有口感!配以沙律生菜,十分開胃!滷水牛展這小吃、薄切蘸以滷水汁入口,味道不錯!養生秋葵、食療湯杯、和金羅漢果茶、都做得一點也不馬虎!一頓外賣晚餐吃得飽飽又滿足!
看餐牌的食品價格也是平民大眾化!
就點了一客椰香海南雞飯
一客麻辣手撕雞冷麵
另加小食、滷水金錢展
養生秋葵
另有食療杯湯和金羅漢果養生茶!

滷水牛展這小吃、薄切蘸以滷水汁入口,味道不錯!

養生秋葵、食療湯杯、和金羅漢果茶、都做得一點也不馬虎!
一頓外賣晚餐吃得飽飽又滿足!
2020-09-08
15 分鐘 (堂食)
  • 滷水牛展
2020-09-04 60 瀏覽
可可豬平日來到呢間小店食lunch「可可豬海南雞專門店」。友人和我都喜愛食海南雞,就一人一個「特色椰香海南雞飯」,另外再點了小食同菜share, 選擇不算很多,好食最重要吧!特色海南雞飯 我最所賞的是充滿椰子香味吸收了雞的精華的油飯,啖啖香味!雞肉是去了骨的很貼心,但份量不算很多,佢仲有加份量嘅選擇!雞肉很嫩!滷水牛展有很多塊,也是不錯的,滷水味很香很入味! 另外仲叫了個王牌菜心苗,感覺很健康沒有油!仲要料過食療拿杯湯,每星期的湯也是不同的,只是加$18就有,是老火湯 好好飲。外出吃飯也要有好湯水!友人飲特色飲品,是金羅漢果養生茶,不算很甜感覺健康很養生!
可可豬

平日來到呢間小店食lunch「可可豬海南雞專門店」。

3K
2020-09-03 88 瀏覽
廚藝麻麻的我每日實在太懊惱,間中外賣也能解決問題。今晚又吃什麼好呢!同事介紹公司附近有一間小店,推介了特色椰香海南雞髀飯。果然無介紹錯,雞髀肉滑溜,金黃色澤,皮下脂肪不多,啖啖肉香。飯粒非常出色,粒粒分明有嚼口,採用了椰汁烹煮,椰香四溢,又香又甜,惹味十足。伴菜是木瓜沙律,沒有醬汁,反而覺得清爽開胃。是日食療拿杯湯日日不同。今天是猴頭菇牛蒡黑豆湯,味道濃稠,相信不含味精,真材實料,價錢合理,抵飲。

同事介紹公司附近有一間小店,推介了特色椰香海南雞髀飯。

伴菜是木瓜沙律,沒有醬汁,反而覺得清爽開胃。

2020-09-03
2020-09-02 91 瀏覽
本想去椰粉湯紅喝碗湯,發現原來小店改了名字,加賣海南雞餐廳沿用之前的裝修,繼續主打外賣,亦保留數張桌子讓食客堂食一場來到當然要試試招牌菜!特色椰香海南雞拼招牌豬手飯配的不是一般的油飯,飯粒分明並帶有啖啖椰子香,感覺清爽香辣口水雞飯集麻辣鮮香爽嫩於一身,份量不多,適合輕盈的女仕!另外也有增量版可供選擇套餐自選升級加$22配蒜泥白肉!薄而Q彈的五花肉清爽不膩口,十分惹味加$15可配特式飲品!熱情豐富有熱情果、杞子及青檸,特色好味又養生臨走前才記起想喝湯!加$18要一杯食療拿杯湯回家慢慢品嚐!今週為猴頭菇牛蒡黑豆湯!能防治胃癌,消炎抗菌
本想去椰粉湯紅喝碗湯,發現原來小店改了名字,加賣海南雞
餐廳沿用之前的裝修,繼續主打外賣,亦保留數張桌子讓食客堂食
特色椰香海南雞拼招牌豬手飯
蒜泥白肉
熱情豐富
食療拿杯湯
2020-08-27 71 瀏覽
最近叫咗一個外賣, 個性價比都幾高, 味道不錯先食一個特色椰香海南雞飯, 海南雞飯通常都係用油飯, 但係這個特別在於用咗椰香, 感覺與別不同, 比油飯更出色, 椰香滲進駐每一口飯裏面, AFTER TASTE 好強, 而且冇油飯咁油膩, 更加健康 雞肉非常的嫩滑, 雞皮真係夠曬邪惡, 非常的q彈,再配一個麻辣手撕雞冷麵, 份量非常之多, 麻辣真係我嘅至愛, 喺炎夏嚟講, 食啲辣辣地嘅嘢, 開胃一下, 手撕雞配搭住冷麵一齊食, 口感非常之豐富 , 再加錢補一個 霸王花合掌瓜百合湯, 一個非常之清甜可口嘅湯, 又飲落去冇味精, 真係真材實料
最近叫咗一個外賣, 個性價比都幾高, 味道不錯

雞肉非常的嫩滑, 雞皮真係夠曬邪惡, 非常的q彈,

2020-08-26 64 瀏覽
繼續每天放工尋找美味外賣😂😂今天來到砲台山, 在附近辦妥重要事項之後, 在途中發現了之前在灣仔幫襯過的 夜粉湯紅 姊妹店。。。。 ✨可可豬海南雞專門店🐷特色椰香海南雞飯海南雞嫩滑入味, 記得一定要點埋個秘製醬汁😋😋 酸酸辣辣 好惹味。😁食完拿湯杯(霸王花合掌瓜百合湯)清熱下火, 味道清甜, 順喉滋潤, 只係加18蚊就 有大大杯 新鮮靚湯。鹵水鴨腎家人最鍾意食鴨腎, 又爽又夠入味, 薄切刀工 方便食用😋😋時令菜心苗灼菜青綠鮮甜, 爽口冇渣。香辣口水雞飯口水雞飯夠辣夠惹味, 幸好有旁邊的醃菜可以解辣。特飲🍹🍯熱情豐盛充滿熱帶風情嘅熱情果, 味道酸酸甜甜, 熱情果籽 口感得意😄😄
繼續每天放工尋找美味外賣😂😂
✨可可豬海南雞專門店🐷

特色椰香海南雞飯

食完拿湯杯(霸王花合掌瓜百合湯)

鹵水鴨腎
家人最鍾意食鴨腎, 又爽又夠入味, 薄切刀工 方便食用😋😋

時令菜心苗
灼菜青綠鮮甜, 爽口冇渣。

香辣口水雞飯
口水雞飯夠辣夠惹味, 幸好有旁邊的醃菜可以解辣。

特飲🍹🍯熱情豐盛