凍頂烏龍+皇家厚奶+國王珍珠 $30個名好長😂唔想煩可以揀set好左果幾款 但有得自由配搭唔係唔揀啊嘛🖖🏻嗌之前都有問下店員既意見 最後揀左佢推薦既「皇家厚奶」🥛甜度揀左油切 即係無糖 一開始都擔心會唔會好淡茂茂 但珍珠同厚奶本身既甜加埋烏龍其實岩岩好 同時烏龍既炭焙香好出🤩配合以明治奶做既厚奶真係幾夾 完全唔會有甜膩或苦澀既味道下次會試有三粒星既「決明子紅烏龍」 換一換茶底應該又會有另一種感覺🤓包裝方面 幾欣賞麻繩加杯套既設計 方便客人拎之餘又環保啲👍🏻
凍頂烏龍+皇家厚奶+國王珍珠 $30
珍珠厚奶凍頂烏龍

外賣自取
珍珠厚奶凍頂烏龍
2021-04-29 367 瀏覽
係將軍澳食完飯,慕名而去吃茶三千買飲品店鋪既地理位置有啲僻,搵左一陣先見到間鋪🥲難得黎到,本身想試下佢既國王珍珠奶茶🧋問到店員最推介係咪呢杯,店員一啲都唔求其問我喜歡咩口味,好親切咁同我介紹每款茶既特色Menu上面嗰三款味道會比較清新🌿而下面嗰三款既味道就會比較濃🍂重口味既我當然簡左下面既茶款啦!呢度每一杯茶都係即時萃取,新鮮調配比起用機器度,用人手量度顯得更有誠意等候時間長少少都覺得非常值得🧋凍頂烏龍+厚奶+國王珍珠 (凍)珍珠分量多,厚奶烏龍口感幼滑入口先有奶味,後勁飲到淡淡茶香🤪波霸珍珠好有咬口,煙韌得黎唔會咬到牙骹軟🫖明決子烏龍+鮮奶+國王珍珠(熱)因為簡左無咁濃奶味既香醇鮮奶做配搭🥛加上簡左糖度輕盈令茶味更加突出,濃郁無澀味浸左係熱茶一段時間既珍珠會更軟身但仍然好Q彈!呢度最大既特色係佢地外賣唔會用膠袋裝而係用麻繩同紙皮托整成既外帶飲料杯套而且紙皮唔會因為凍飲既水珠變軟而爛晒熱飲同凍飲都照顧得到,又實用又有藝術感🌷
係將軍澳食完飯,慕名而去吃茶三千買飲品
店鋪既地理位置有啲僻,搵左一陣先見到間鋪🥲

難得黎到,本身想試下佢既國王珍珠奶茶🧋
問到店員最推介係咪呢杯,店員一啲都唔求其
問我喜歡咩口味,好親切咁同我介紹每款茶既特色
Menu上面嗰三款味道會比較清新🌿
而下面嗰三款既味道就會比較濃🍂
重口味既我當然簡左下面既茶款啦!

呢度每一杯茶都係即時萃取,新鮮調配
比起用機器度,用人手量度顯得更有誠意
等候時間長少少都覺得非常值得

🧋凍頂烏龍+厚奶+國王珍珠 (凍)
珍珠分量多,厚奶烏龍口感幼滑
入口先有奶味,後勁飲到淡淡茶香🤪
波霸珍珠好有咬口,煙韌得黎唔會咬到牙骹軟

🫖明決子烏龍+鮮奶+國王珍珠(熱)
因為簡左無咁濃奶味既香醇鮮奶做配搭🥛
加上簡左糖度輕盈令茶味更加突出,濃郁無澀味
浸左係熱茶一段時間既珍珠會更軟身但仍然好Q彈!

呢度最大既特色係佢地外賣唔會用膠袋裝
而係用麻繩同紙皮托整成既外帶飲料杯套

而且紙皮唔會因為凍飲既水珠變軟而爛晒
熱飲同凍飲都照顧得到,又實用又有藝術感🌷
外賣自取
2021-03-18 349 瀏覽
台灣猛龍又過江,台灣茶吃茶三千依家將軍澳寶琳有得飲啦。吃茶三千可以叫到獨特獨屬於自己既鮮萃研磨茶👍🏻。。萃研磨茶可以有淺茶同深茶可以揀,每種又有3款茶可供選擇。當中各有一款茶榮獲iTi國際風味評審3星級認證,分別係松針綠茶及決明子紅烏龍。。松針綠茶+百香鮮果綠茶好清香,而且仲有淡淡既茉莉花香味,聞落好Fresh😚。配上百香鮮果,清新既茶香同白香果既味道交融,酸酸甜甜好好飲😝。不過如果怕太酸既話,建議吾好走太多糖😂。。決明子紅烏龍+皇家厚奶+國王珍珠台灣茶當然首推珍珠奶茶啦,決明子紅烏龍茶味濃郁,配上厚奶簡直冇得彈🤩。而且茶同奶平衡得好好出色,吾會搶左味。而且珍珠勁大粒,大粒得黎又有咬口,煙煙韌韌😍。

松針綠茶+百香鮮果

決明子紅烏龍+皇家厚奶+國王珍珠
2021-03-14
下午茶
  • 國王珍珠奶茶
2021-03-12 196 瀏覽
新都城這個商場裡有好多賣台式飲料的店,我幾乎全都嘗過,我敢說吃茶三千的飲品是最好喝的。這裏不像其他賣台式飲料的店,沒有長長的餐牌列出所有飲料,只有簡單的一張「鮮萃研磨茶」餐牌,以及一張精選飲料及季節限定的飲料餐牌。店員細心介紹「鮮萃研磨茶」餐牌上的各種茶,原來這裡所有的茶都得到國際認證,上面三款比較清香,下面三款茶的濃度較高。每一杯的茶都是即時泡的,我點了熱茶 - 松針綠茶+皇家厚奶+國王珍珠(甜度:油切)。松針綠茶果然比較清新,厚奶一點都不膩,好夾,珍珠好出色,好煙癮!女孩子有些時候不能喝凍飲,這裡的熱茶同樣好喝☺️老公點了凍頂烏龍+特濃牛乳+國王珍珠(甜度:輕盈)。先喝到牛奶味,很快就感受到凍頂烏龍的茶味,凍頂烏龍的餘味很久,茶香味一直留在口腔。沒想到他們的茶葉很高質,下次有機會要試試他們其他的茶葉!

沒想到他們的茶葉很高質,下次有機會要試試他們其他的茶葉!
2021-03-06
2021-03-12 140 瀏覽
之前一直都有飲過吃茶三千~不過通常都係飲佢配搭好嘅,因為唔想飲珍珠😂今次自己搭咗個茶同配料,原來仲好飲😍🔥自選茶飲 hkd 27 🤜🏿佢係可以俾你自選茶底,再揀一款調味同配料。如果你未飲過嘅,店員會推薦俾你~但因為我之前都有飲過~所以就自己搭🤣揀咗水仙桂花配奶蓋慕絲加纖玉菓子!個茶底係清爽又清新~奶蓋邪惡☺️佢嘅纖玉菓子類似椰果嘅口感(比椰果再有咬口啲!)如果大家下次去買都可以自選配搭🔥熔岩黑糖波霸鮮奶 hkd 33🤜🏿肥豬就叫咗呢款🤣佢嘅奶味真係好濃厚!同埋珍珠好煙韌🤣之前成日飲!就算唔叫小糖都好好味🤨佢哋仲出咗芋頭系列~好想試!

🔥自選茶飲 hkd 27

🔥熔岩黑糖波霸鮮奶 hkd 33

台灣只有台中市才有,香港則有兩家。由台灣高山茶萃取精華。茶底香濃,有分淡到濃不同的味道。店員每杯均認真泡製,確保溫度達標,茶沖得夠濃郁出味。松針綠茶 皇家厚奶 國王珍珠在落單前,店員已推介過這裡的珍珠跟外面的與別不同,相對大顆,口感煙韌,彈牙,更有嚼勁。本身珍珠浸泡在糖水內,所以已有甜味。茶天然帶苦澀回甘。個人建議走糖少冰,以品嚐茶的真味道。松針綠茶是淡茶,茶味清淡,厚奶味較顯明。決明子紅烏龍 香醇鮮奶 仙草凍對於較喜好濃茶的朋友會建議試試這個茶底,沖出來是深紅棕茶色,調味以帶淡香的牛奶味,加了仙草,更添層次,滑溜如啫喱,鮮奶味不會太濃郁,而蓋過那茶底。
台灣只有台中市才有,香港則有兩家。
由台灣高山茶萃取精華。茶底香濃,有分淡到濃不同的味道。
店員每杯均認真泡製,確保溫度達標,茶沖得夠濃郁出味。
松針綠茶 皇家厚奶 國王珍珠
決明子紅烏龍 香醇鮮奶 仙草凍
2021-03-10 99 瀏覽
今日落雨濕濕,都係行屋企附近商場,見到呢間飲品店,就忍唔住想買黎飲下。鋪頭好多唔同配搭太多唔同選擇,不過都有啲熱賣嘅配搭,我哋揀左水仙桂花蜜加纖玉菓子同埋決明烏龍奶蓋。水仙桂花蜜加纖玉菓子感覺好fresh,而且纖玉菓子好Q彈,水仙味好香,男朋友中意飲茶香味重啲嘅飲品,呢一杯真係好岩,而且當中仲有啲蜜糖味,好好飲。決明烏龍奶蓋決明子相對上就比較重口味少少,不過茶味好濃,加上奶蓋好有特色,飲落每一啖都好厚實,好滿足。加上鋪頭好特別嘅麻繩手提設計,打卡同環保感一流。

水仙桂花蜜加纖玉菓子

決明烏龍奶蓋

加上鋪頭好特別嘅麻繩手提設計,打卡同環保感一流。
2021-03-06
《台灣過江龍茶飲店🇹🇼》———————————————-#吃茶三千 🍵-一直好想試呢間文青感爆燈嘅茶飲店,用上台灣茶葉,喺弱水三千之中帶來一杯好茶🥰-🧋熔岩黑糖波霸鮮奶古法手炒黑糖非常香濃,甜度啱啱好甜而不膩,口感彈牙嘅國王珍珠配搭濃醇鮮奶,味道一流😋-🥭松針芒果茶基底茶松針綠茶清新爽口,同芒果果露好夾,帶點微甜嘅芒果香氣,呢款果茶值得推薦~-⭐ 參考價錢︰(另有外賣自取八折)熔岩黑糖波霸鮮奶:$28松針芒果茶:$24🍌 抵deal 指數:9/10💰人均消費:$25
《台灣過江龍茶飲店🇹🇼》
———————————————-
#吃茶三千 🍵
🧋熔岩黑糖波霸鮮奶
🥭松針芒果茶
⭐ 參考價錢︰(另有外賣自取八折)
熔岩黑糖波霸鮮奶:$28
松針芒果茶:$24
🍌 抵deal 指數:9/10
💰人均消費:$25
2021-03-07
10 分鐘 (外賣自取)
2021-03-09 99 瀏覽
最近寶琳的新都城進駐了一間源於台中的台式飲品店自我宣布 終於給我找到一家好喝的奶茶店啦!在將軍澳區! 店叫 吃茶三千如果店舖人少 有時間絕對要聽聽店員的講解想像不到 喝飲料也可以像咖啡一樣講究從茶種、調味同配料分3部份 店員在介紹茶種時 會讓人聞一下茶 隔口罩也能聞到茶香 包裝也很別緻,用紙皮造的杯托,配麻繩手抽減掉膠袋選擇困難的我 萃茶師推介可以在Hot items 先挑選 都是已經調配好的 最後選了 玉露青檸 跟 國王珍珠奶茶玉露青檸以玉露青茶底 跟青檸原汁 想像不到的配搭 茶底帶有少少奶香 喝下去 酸酸甜甜 好開胃 清淡而自然 國王珍珠奶茶必推這一杯奶茶 是以鳳眉紅茶+皇家厚奶+珍珠茶底有啲麥芽香 真真正正有茶香特濃牛乳 奶香十足 使茶更柔滑珍珠煙韌 而且唔會太甜店員介紹時強調珍珠的保鮮期是三小時 過後 會再煮新的珍珠飲品的甜度都是店員推介「完美」甜度即7成
最近寶琳的新都城
進駐了一間源於台中的台式飲品店
自我宣布 終於給我找到一家好喝的奶茶店啦!
在將軍澳區!
店叫 吃茶三千

如果店舖人少 有時間
絕對要聽聽店員的講解
想像不到 喝飲料也可以像咖啡一樣講究
從茶種、調味同配料分3部份
店員在介紹茶種時 會讓人聞一下茶
隔口罩也能聞到茶香

包裝也很別緻,用紙皮造的杯托,配麻繩手抽減掉膠袋

玉露青檸

珍珠煙韌 而且唔會太甜
店員介紹時強調珍珠的保鮮期是三小時
過後 會再煮新的珍珠

飲品的甜度都是店員推介「完美」甜度即7成

Coffee or Tea❓ a Cup of Tea🍵 Please...成日經過見到都想試既茶飲店,今次終於有時間停下腳步來一次吃茶三千。得知呢度既菜底都好講究❤️,可以因應自己口味揀選:青茶 or 紅茶,2大類別都各有千秋,分別有6種茶底 (鮮萃研磨茶🍃 Freshly Ground & Brewed Tea) 可供選擇。每種茶底都有佢獨特既香氣,再加以調製,真係好講究呢,亦都對他家既茶有所認識之後,就揀選2種茶來試試喔。ll $33Fresh Milk w/ Brown Sugar Bubble一款台灣Hot Item✨:香醇鮮奶+古法黑糖+國王珍珠。滿有黑糖香,加上Q彈珍珠,聽店員說 每3hours 就會換一次,好講究呢。加上微暖又濃郁鮮奶香🥛,就是很配。ll $$32Dong Ding Oolong Tea Latte另一款就揀選左紅茶系列,香味濃厚既凍頂烏龍+香醇鮮奶+國王珍珠,又是另一番味道❤️。奶香加上紅茶那份茶香亦很滋味。..有機會再試試他家清茶系列吧,夏天喝應該更爽。..×××××ש將軍澳貿業路8號新都城中心2期地下G04號舖..

l[熔岩黑糖波霸鮮奶]l $33

l[凍頂烏龍鮮奶茶加珍珠]l $$32
Dong Ding Oolong Tea Latte
有機會再試試他家清茶系列吧,夏天喝應該更爽。
×××[吃茶三千 -Chi Cha San Chen]×××
©將軍澳貿業路8號新都城中心2期地下G04號舖
聽講呢間吃茶三千嘅厚奶好出名,成日都見人打卡去飲,今次終於得閒去試試喇~😍決明子紅烏龍+厚奶 $30餐廳以匠人精神精心製作珍珠奶茶,味道不俗。決明子茶以滴漏方式沖泡,配以時間雕琢而成嘅特製厚奶,亦有國王的珍珠aka普通波霸珍珠,絕對為精心之茶,果然係手搖間blue bottle。製作雖時請耐耐耐耐耐心等候,絕對值得一試😆❤️📍吃茶三千將軍澳新都城中心2期地下G04號舖

決明子紅烏龍+厚奶 $30

📍吃茶三千
將軍澳新都城中心2期地下G04號舖
2021-03-02
45 分鐘 (外賣自取)
  • 決明子紅烏龍
2020-12-14 151 瀏覽
之前係寶琳行開行埋成日都見到依間野 個feel比較文清啲 同埋見到佢一邊係餐廳一邊係野飲 而且見唔係好多人 就睇下佢有啲咩野飲 個店員好熱心咁介紹而且佢啲茶仲要拎過獎 好勁 👍🏻 佢介紹啲茶個陣都會比係聞下茶嘅香味 cls係隔住口都聞到啲香味 太強喇🙈決明烏龍奶蓋+國王珍珠佢個茶一開始聞落幾特別 有啲可可嘅香味 飲落都幾濃香 加埋個奶蓋同啲珍珠個配搭都唔錯 唔會好heavy 啲珍珠好煙韌 口感偏軟 玉露青檸係台灣青檸同玉露茶葉既配答 飲落去酸酸甜甜 酸7分甜3分 好開胃 玉露茶香味濃 聞落去係帶有清淡而又自然既香味 非常清新 好解到油膩

決明烏龍奶蓋+國王珍珠

玉露青檸
2020-12-14 845 瀏覽
前排喺ig見到有個台灣朋友po呢間👇🏻吃茶三千嘅嘢飲,仲話係推介😹而香港原來有兩間分店,所以黎將軍澳呢間試吓🥰🤤黎之前都上網睇過係有嘢食嘅,不過個店員就話,有嘢食呢間同吃茶三千 係唔同鋪頭🤔,不過可以買入去飲😹😹即時r晒頭🤔(所謂兩間鋪頭係喺同一個位,無任何嘢分開/隔住),但唔理啦~佢話買得入去飲,就順便食埋晚飯👍🏻👆🏻有台灣麵、火鍋、石燒牛扒,選擇唔算太多👇🏻👆🏻第一時間緊係買返杯飲😹😹佢係可以自己揀茶底、調味、配料👍🏻餐牌旁邊仲有推介款式~俾錢之後就可以望住佢地整嘢飲👇🏻👇🏻呢次試咗國王珍珠奶茶☕茶底係來自台灣南投嘅鳳眉紅茶,所以奶茶唔會好似以前飲開嗰有膠味,而係真真正正有茶香嘅珍珠奶茶👍🏻珍珠就正常,都幾煙韌~而且少甜之後真係唔太甜😹飲咗都無咁大罪惡感嘢食方面,秋冬天就緊係要打邊爐啦😹我地每人一個 等一個人火鍋~已經配咗指定嘅8款配料(例如冬菇、豆腐、娃娃菜等),而肉類同湯底都係揀一樣,最後仲可以配多4款配料👍🏻👍🏻之後就會放晒落鍋先送上黎嘅,等佢滾一陣就食得,好似其他台式嗰啲一人火鍋咁(尖沙咀有間臭臭鍋都唔錯架) 88蚊食到飽😹😹女仔未必食得晒~係平平地邊爐之選~

👆🏻有台灣麵、火鍋、石燒牛扒,選擇唔算太多👇🏻

等一個人火鍋
2020-11-26
等一個人火鍋
2020-12-12 72 瀏覽
TKO has recently opened a lot of new restaurants for dining, drinks and takeout. We have recently came across with this Taiwanese bubble tea shop focusing on refreshing beverages. we ordered a milk tea and also a refreshing fruit tea. It was light & delicious with a hint of lime too, loving their service and friendly staff here. Will definitely try more of their other types of drinks when we pass by again!
2020-12-07 626 瀏覽
星期六既下午 行過新都城見到呢個咁有文青氣息既角落 - 吃茶三千 就好想買杯茶黎試下望左個menu 一陣 店員即刻好熱情咁同我介紹 簡單黎講就係有6款茶底可以選擇($22)上面三款就比較清爽 而下面個三款就濃d 之後再揀選調味配搭(+5 or 7元) 另外仲可以加$3 加料 (國王珍珠 /纖玉果子 / 熱帶椰果 /仙草凍)最簡單一定係揀預先配搭好嘅招牌飲品 指一指幅圖就可以輕鬆落單落左單之後 就見到店員行去呢部好似咖啡機既萃茶機度炮製我嘅飲品 期間又用電子磅去量度各項配料既份量 感覺好專業 好用心國王珍珠奶茶 ($30)以鳳眉紅茶作為基調 再配上皇家厚奶同國王珍珠 奶茶茶味濃郁 但唔會有澀味 甜度方面我就揀左輕盈 唔會太甜 岩岩好 珍珠睇落比坊間既大少少 咬落煙煙韌韌 口感偏軟 我都幾中意另外店員都有提醒我地飲之前要攪勻左先松針綠茶+百香鮮果 ($27)呢個係自己配搭嘅口味 感覺清新 比較適合夏口 百香鮮果酸酸甜甜好開胃 聽講仲係台灣直送既添 甜度方面一樣揀咗輕盈 但係個人感覺都係甜左少少 令茶味略嫌唔夠突出而家仲有限時優惠 逢星期一 第二杯半價

國王珍珠奶茶 ($30)

另外店員都有提醒我地飲之前要攪勻左先

國王珍珠奶茶

松針綠茶+百香鮮果 ($27)

松針綠茶百香鮮果

而家仲有限時優惠 逢星期一 第二杯半價