2021-02-01 1392 瀏覽
窮遊香港-葵興全港最平$1蚊一件煎釀三寶 聽講15年都冇加過價 可以話係一間良心老店小店 仲要二十四小時營業.求其點左$10 10舊⭐️煎釀三寶呢個價錢都唔會有咩期望㗎啦都幾多人keep住排隊買(明顯比旁邊對手店多人)區內應該算係好出名嘅窮人恩物記得以前食過 長沙灣 #嘉美食記都係賣$1件 但份量每舊都偏細👍🏻今日講既呢間 每舊都正常大細👍🏻仲要可以幫番返熱 熱辣辣 點都唔差既(😦但啱啱番熱完會偏油 建議等一等再食 肥肥)每舊都正常水平啦 唔一舊一舊講👌🏻今日啲茄子 啱啱出爐 入面有小小未煮透 唔夠軟👎🏻辣青椒 反而煮過龍 即使釀咗魚肉都軟奶奶(其實肉眼都睇到嘅 大家可以望一望根據當日質素嚟點 會好d)魚肉方面 每一舊都有薄薄既魚肉$1一件黎講 算係好足料 抵食.得閒既朋友 掃完葵廣 食飽飽可以散步行去葵興減肥 再試埋佢旁邊仲有一間對手店 下個post再試埋佢.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_葵芳. #合發小食 (葵涌)地址:葵涌禾塘咀街珠寶大樓地下125號D舖.⭐️評分:味道:3/5環境:-/5 舊區服務:-/5 外賣抵食:5/5 毋庸置疑抵食滿
求其點左$10 10舊⭐️煎釀三寶
呢個價錢都唔會有咩期望㗎啦
都幾多人keep住排隊買(明顯比旁邊對手店多人)
區內應該算係好出名嘅窮人恩物
記得以前食過 長沙灣 #嘉美食記
都係賣$1件 但份量每舊都偏細
👍🏻今日講既呢間 每舊都正常大細
👍🏻仲要可以幫番返熱 熱辣辣 點都唔差既
(😦但啱啱番熱完會偏油 建議等一等再食 肥肥)
每舊都正常水平啦 唔一舊一舊講
可以散步行去葵興減肥 再試埋佢
旁邊仲有一間對手店 下個post再試埋佢
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_葵芳
#合發小食 (葵涌)
地址:葵涌禾塘咀街珠寶大樓地下125號D舖
⭐️評分:
味道:3/5
環境:-/5 舊區
服務:-/5 外賣
抵食:5/5 毋庸置疑抵食滿分
2020-06-29 1500 瀏覽
煎釀三寶,一蚊雞一件,可以去邊度搵?終於食到呢間出晒名一蚊一件唔加價嘅煎釀三寶,買$20都已經可以食飽。魚蛋紅腸茄子豆腐加幾隻雞翼。雖然炸定左,但係當你買完之後佢會再同你翻炸,雖然未至於好熱但係都係暖既。先講魚蛋,雖然明知都係麵粉多,但佢係有魚肉,唔係炸麵粉。紅腸炸得有的硬,可能因為翻炸,所以都有的乾,唔太好吃。茄子就好軟好淋既,加埋的釀魚肉都算唔錯,不過就有的油,炸豆腐係最好可能係因為新鮮炸起,豆腐又滑又夠味。Anway,炸嘢始終都係熱食最好味
,買$20都已經可以食飽。

2020-06-01 1043 瀏覽
如題,的確係$1☝🏻件,不過唔好抱太大期望,當然都會有驚喜既。炸魚旦,唔會太多麵粉,同魚肉嘅比例係啱啱好,唔會太鹹,加埋甜醬好好食炸豆腐,釀嗰個魚肉本身個味道係OK嘅,不過個豆腐唔知係咪天氣問題所以有啲酸,好似有啲變壞嘅感覺炸茄子,個味道係可以,不過偏油,咬落口有啲膩,甜醬都掛唔到上茄子炸紅腸,紅腸炸得有啲乾,但一蚊件就算係咁炸青椒,青椒炸得爽脆,熟到啱啱好唔會太淋,不過同茄子一樣有啲油膩總括嚟講,一蚊一件都算係咁,如果係10蚊4件嗰啲係咁嘅質素嘅話就唔得啦

炸紅腸,紅腸炸得有啲乾,但一蚊件就算係咁

外賣自取
今時今日,1蚊,可以買到咩呢?十蚊又可以買到咩呢?答案係,可以買到十件煎釀三寶 物價飛揚,15年前一個盒叉燒飯都要20蚊今天已經要40蚊,但竟然有鋪頭賣食物無加價仲要係15年來也從不加價,開善堂嗎?在這疫情之中,少了外出吃飯,多了買外賣我這一天經過好久沒到過的合發小食買既除左佢既平價,仲有一份人情味今天拿一張20蚊都不能吃飽的環境下我可以買20件三寶,加個公仔麵食三餐簡直係窮人恩物?好多人專誠駕車到訪,就係來潮聖1蚊件三寶好多人一買就幾十蚊,一百件咁買!我今天買了20件有炸魚蛋,茄子,豆腐,紅腸另外仲有炸青椒,唔食辣所以無買一蚊,不交行貨,紅腸照樣大大件豆腐抹上魚肉再炸香,味淡但份量大加點辣,加豉油,就變身平民美食魚蛋出奇地大粒,仲要好實淨,有人話唔好食但1蚊來說,平過買凍肉自己再開爐炸!茄片就比較吸油,最好食我認為係紅腸加魚蛋合發小食一元一件三寶,碗仔翅10蚊,燒賣1蚊粒計生菜魚肉12蚊碗,花生豬骨粥15蚊碗炸雞脾/油脾15蚊一隻!記得買既時候同老細講要翻炸!晚市仲有生滾粥~甜品有紅豆涼粉,芒果西米露等等葵涌禾塘咀街珠寶大樓地下125號D舖Shop 125D, G/F, Chu Po
今時今日,1蚊,可以買到咩呢?
十蚊又可以買到咩呢?
答案係,可以買到十件煎釀三寶
物價飛揚,15年前一個盒叉燒飯都要20蚊
今天已經要40蚊,但竟然有鋪頭賣食物無加價
仲要係15年來也從不加價,開善堂嗎?
在這疫情之中,少了外出吃飯,多了買外賣
我這一天經過好久沒到過的合發小食
買既除左佢既平價,仲有一份人情味
今天拿一張20蚊都不能吃飽的環境下
我可以買20件三寶,加個公仔麵食三餐
簡直係窮人恩物?

好多人專誠駕車到訪,就係來潮聖1蚊件三寶
好多人一買就幾十蚊,一百件咁買!
我今天買了20件
有炸魚蛋,茄子,豆腐,紅腸
另外仲有炸青椒,唔食辣所以無買
一蚊,不交行貨,紅腸照樣大大件
豆腐抹上魚肉再炸香,味淡但份量大
加點辣,加豉油,就變身平民美食
魚蛋出奇地大粒,仲要好實淨,有人話唔好食
但1蚊來說,平過買凍肉自己再開爐炸!
茄片就比較吸油,最好食我認為係紅腸加魚蛋

合發小食
一元一件三寶,碗仔翅10蚊,燒賣1蚊粒計
生菜魚肉12蚊碗,花生豬骨粥15蚊碗
炸雞脾/油脾15蚊一隻!

記得買既時候同老細講要翻炸!
晚市仲有生滾粥~
甜品有紅豆涼粉,芒果西米露等等
葵涌禾塘咀街珠寶大樓地下125號D舖
Shop 125D, G/F, Chu Po Building, Wo Tong Tsui Street, Kwai Chung
2 分鐘 (外賣自取)
🥢抵食到震一蚊一件煎釀三寶(一肚氣+肚屙)🥢之前葵涌食過一間幾好食抵食十蚊八件的炸三寶,經過大家的推介,旁邊有間終極平,一蚊一件,真係平到一個點,喺呢個社會$1都寄封信都寄唔到,原來$1仲可以買到野食真係難以置信🥢煎釀三寶$1🥢炸三寶比較細件,會即刻返炸,炸野姐姐感覺幾好人,會問下夾左幾多件,但炸完感覺味道一般,可能被人激親條氣chok 住🥢首先因為人很多需要排隊,差不多排到時有個惡死粗聲粗氣的風褸叔叔,喝叫:喂!點㗎你! 🥢其實排得隊都係買野食架啦,想我點呢其實,所以就話買$20 是但拎走,就拎左個好核突的污糟碗夾,再大聲喝兩個豆腐夠唔夠架你🥢最後20 件炸三寶我自己夾好了,費事勞氣,佢仲要講多句,你自己好數住幾多舊呀吓,好似會呃佢錢咁,其實我都火火地,想爆佢一鑊,不過叔叔一把年紀都費事嘈,而且炸野的大姐又幾好人咁🥢其實$1 野我唔會有要求有咩服務,但過來買野唔係俾氣你受,唔同佢嘈已經好好,反正旁邊間店仲好食炸得香脆又乾身,可能太多人幫襯佢想趕咁啲客走,等佢唔洗做得咁辛苦🥢後話:食完後唔知係太油膩定個碗唔乾淨,未到第二朝已經肚痛,最後肚屙左兩日,所以腸胃
🥢抵食到震一蚊一件煎釀三寶(一肚氣+肚屙)

🥢煎釀三寶$1

🥢後話:食完後唔知係太油膩定個碗唔乾淨,未到第二朝已經肚痛,最後肚屙左兩日,所以腸胃唔好的又要小心自己衡量身體狀況

合發小食

地址: 葵涌禾塘咀街珠寶大樓地下125號D舖

2019-09-16 1299 瀏覽
煎釀三寶🍢$1/件煎釀三寶全部一蚊一件🤩之前睇電視知道佢哋嘅存在😛咁啱經過嗰頭🙈特登搵佢哋,食埋先走😂去到都幾多人排隊😮味道都唔錯☺️全部大大件,真抵食👍合發小食 (葵涌)葵涌禾塘咀街珠寶大樓地下125號D舖
煎釀三寶🍢$1/件

煎釀三寶全部一蚊一件🤩
之前睇電視知道佢哋嘅存在😛
咁啱經過嗰頭🙈
特登搵佢哋,食埋先走😂
去到都幾多人排隊😮
味道都唔錯☺️
全部大大件,真抵食👍

合發小食 (葵涌)
葵涌禾塘咀街珠寶大樓地下125號D舖
2019-08-17 766 瀏覽
遠近馳名一蚊一件煎釀三寶由葵興地鐵站A出口 經葵俊苑就到去到小店 有幾個人買緊 受街坊歡迎店主姨姨好Nice 會幫你翻熱炸物以為一蚊件 會將貨就價完全唔係!良心價 CP值極高同出面賣幾蚊件一樣一蚊件太抵 好足料繼續支持小店👍🏻
遠近馳名一蚊一件煎釀三寶
一蚊件太抵 好足料
繼續支持小店👍🏻

• 魚蛋
2019-05-28 1806 瀏覽
今時今日香港地仲有$1/1件煎釀三寶,住港島嘅我去開葵涌就決定要試下呢間良心小店小店除左煎釀三寶,仲有炸雞翼,炸薯條,碗仔翅等,仲見到有客人食蒸肉餅配白飯,提供好多選擇之餘,價錢都好平而我當然就係選擇食煎釀三寶,唔好以為$1/1件就會好難食,佢嘅味道同魚肉份量絕對對得住價錢有餘。請大家記得係抱住$1件心態去食,期望當然唔可以太高,正常味道已經係合格以上除左煎釀三寶,仲試左碗仔翅同炸雞翼,但食完後覺得黎到合發都係食煎釀三寶就好了!總括黎講,如果下次再順路經過都會再幫襯

總括黎講,如果下次再順路經過都會再幫襯
2019-05-08 2743 瀏覽
返工係葵青走嚟走去,所以夜晚都會周圍搵野食😆最近去咗葵涌光輝圍見到有一蚊一件煎釀三寶,之後即刻買咗嚟食😎除咗夠平之餘,重點係佢開24小時😙喱度嘅款式有魚蛋、茄子、紅腸、青椒、豆腐😙而且叫完之後員工通常會問洗唔洗翻炸,炸完之後就會更加好食😆

2019-05-06 1769 瀏覽
寸金尺土嘅香港, 竟然仲有一蚊一件既煎釀三寶, 兼且份量唔缩水, 大件夾抵食😳雖然平價, 但一D都唔馬虎, 魚蛋大大粒唔會係一舊粉, 係會食到魚味, 當然呢個價錢唔好諗佢幾有鮮味幾咁出色啦. 而個人最愛就食紅腸同豆腐,老闆好好人知我鐘意食紅腸頭仲專登揀比我添。而且不論幫襯幾多舊, 如果有需要老闆都會返炸翻熱, 老闆亦非常有人情味, 老闆間中見你買得多仲會送多幾舊, 唔係價值嘅問題, 係人情味係愛啊❤️所以長期都有人排住隊買係有原因嘅小店仲係24小時營業,宵夜仲一流啦🙊

小店仲係24小時營業,宵夜仲一流啦🙊
2019-05-05 1772 瀏覽
下雨天中午路經葵涌,肚子唔太餓,但個心又好胃食,路經“合發小食店”看到一蚊一件煎釀三寶難抵美食誘惑,買了20蚊煎釀三寶再加3隻炸雞脾(14蚊一大隻),返屋企與家人享用下午茶。3寶魚肉薄薄一層唔太厚但仍有口感,非常好食唔講得但一蚊一件香港難有地方買得咁便宜,不過不失,雞脾香脆可口有點咸味點綴, 提升雞脾的鮮味,比起KXX 的更好味,幾拾蚊已食得肚仔飽飽 小店在店外只有一兩張小枱櫈供食客坐,食客也樂意企著食,好有小店風味。我亦喜歡支持小店,下次再路經會再去品嚐“魚肉翅”、“炒粉麵”……其它美食

煎釀三寶
炸雞脾
2019-05-05
下午茶
煎釀三寶
炸雞脾
2019-04-03 1440 瀏覽
支持一下良心小店,由以前我讀書嘅時候,到而家一直都無加價,仍然係一蚊一件嘅煎釀三寶件件 normal size 無縮水㗎,而且味道仍然保持水準, 不過就唔好 expect 佢熱辣辣啦,除非嗰一round係啱啱整出嚟所以去開嗰度附近,一定會去買黎食 ,一蚊一件唔係唔買啊,一定要支持下嘅舖面乾淨,而且仲俾我老公影咗我嘅背影,因為我忍唔住9秒9 就走左去買煎釀三寶好多選擇㗎,有炸雲吞,春卷,豆腐,紅腸,炸魚蛋,尖椒,青椒,矮瓜等等⋯⋯

2019-04-03
  • 煎釀三寶
2019-02-16 1434 瀏覽
賣既食物種類都幾多,腸粉、粉果、雞翼、雞脾等等都有,不過最出名當然係平通街既煎釀三寶😂----------煎釀三寶 $1/件禁平都唔細嫁,魚肉份量當然會相對少啲,不過都係可接受既😉豉油、甜醬、辣醬落得非常足夠👍撞岩新鮮炸起就梗係正啦🙆不過撞唔岩都唔緊要,可以要求翻炸整番熱嫁💡----------燒賣 魚蛋 麥樂雞 春卷 都係$1/件腸粉 $6/4條
----------
煎釀三寶 $1/件
----------
燒賣 魚蛋 麥樂雞 春卷 都係$1/件
腸粉 $6/4條
2019-01-13 681 瀏覽
一蚊一件既煎釀三寶,係寸金尺土既香港真係買少見少。位於葵涌工廈附近既呢間小店,每日都有唔少街坊同學生捧場,人氣十足。其實佢唔淨只得煎釀三寶賣,仲有賣燒賣粉果呢類既小食,但最受歡迎既都係煎釀三寶!因為一蚊一件太抵食既關係,平時我都會一次過買哂佢有既味道,咁就可以樣樣都食到,啱哂有選擇困難症既我。雖然老闆賣得平,但魚肉一啲都唔粉,絕對唔係出面食落成啖麵粉既假魚肉,呢點真係值得一讚。希望老闆可以繼續加油,比我地繼續食到價錢合理既煎釀三寶。

希望老闆可以繼續加油,比我地繼續食到價錢合理既煎釀三寶
2018-12-01 616 瀏覽
呢間野開得好夜,原來呢間鋪係開24小時既!今次係受人邀請深夜黎到呢一間鋪頭食野。估唔到,夜晚10點幾,仲有好多人排隊買嘢食。一個細細的舖位,竟然有成五六點枱客。睇過餐牌,都有幾多野食。例如生菜魚肉,炸雞脾,等等食物。不過煎釀三寶係最抵食既。竟然係$1/件。其實喺香港地,好難搵到咁抵食。初頭諗住,$1/件,可能落咗好多粉去炸,味道又一般甘。點知朋友買咗$50煎釀三寶。當中包括有魚肉釀茄子,魚肉釀尖椒,魚肉釀紅腸炸雲吞,魚肉釀豆腐。朋友建議我去附近既便利店買野飲。佢話店主唔介意我地幫襯隔離便利店。試過食物之後,茄子同魚肉都足料。反而我最鍾意既係炸雲吞,夠曬香脆。雖然係雜錦煎釀三寶,但每樣都算足料,亦都唔係啖啖係炸粉。其實如果咁樣既話,有時懶得煮飯,可以買一個當餸都得。因為掛住同朋友傾計,無影到我地食左幾多野
呢間野開得好夜,原來呢間鋪係開24小時既!
今次係受人邀請深夜黎到呢一間鋪頭食野。
估唔到,夜晚10點幾,仲有好多人排隊買嘢食。
一個細細的舖位,竟然有成五六點枱客。
睇過餐牌,都有幾多野食。
例如生菜魚肉,炸雞脾,等等食物。
不過煎釀三寶係最抵食既。
竟然係$1/件。
其實喺香港地,好難搵到咁抵食。
初頭諗住,$1/件,可能落咗好多粉去炸,味道又一般甘。
點知朋友買咗$50煎釀三寶。
朋友建議我去附近既便利店買野飲。
佢話店主唔介意我地幫襯隔離便利店。
試過食物之後,茄子同魚肉都足料。
反而我最鍾意既係炸雲吞,夠曬香脆。
雖然係雜錦煎釀三寶,但每樣都算足料,亦都唔係啖啖係炸粉。
其實如果咁樣既話,有時懶得煮飯,可以買一個當餸都得。
因為掛住同朋友傾計,無影到我地食左幾多野

宵夜
用餐優惠