2023-11-10 3388 瀏覽
之前一直bookmark 吉列牛專門店,早兩日終於可以去,餐廳喺銅鑼灣,放工就同朋友去試一試。待應推介今日吉列牛有期間限定,期間限定只有韓國及香港,韓國職業牛油為期間限定,香港就以黑松露牛油為限定,顯得更加奢華。於是點了一個Combo有齊必食招牌🍝忌廉咖喱烏冬+🍱招牌吉列牛定食🍝忌廉咖喱烏冬忌廉+日式咖喱都係第一次試,加入忌廉,比平時的咖喱更加香滑,一啖啜入口,每條烏冬都被那香濃滑的日喱,意想不到絕絕子👍🍱吉列牛定食牛肉吉列炸一至目測大約三成熟,上面放上黑松露牛油,燒至理想的熟度,牛肉Juicy,一啖入非常驚喜,黑松露牛油香味加牛肉非常撘,一啖牛肉一啖味飯滿足。旁邊更放着不同的蔬菜沙律平衡一下,包括麻醬豆腐、蕃茄、椰菜等,非常美味。🐢🍯食飯當然要啤啤佢🍻,Combo set 更可加錢享門神IPA, 呢個組合配答,正👍個人覺得單單呢個吉列牛已經回頭率超高,而且餐廳無論地點、食物質素、餐廳座位舒適度及服務及價格都合理,非常適合兩個人簡簡單單吹吹水閑聊的地方。

🍝忌廉咖喱烏冬

🍱吉列牛定食

• 咖哩忌廉烏冬
2023-11-08 137 瀏覽
想食吉列牛,朋友就推薦我嚟呢間位於銅鑼灣百樂中心嘅吉列牛忌廉烏冬專門店😋餐廳環境光亮,行日式設計,燈光柔和,有卡位仲可以望到風景!🌟套餐 $256🥩吉列牛定食🥘咖哩雞肉忌廉烏冬配雪碧+可樂想食吉列牛之餘,仲想試埋餐廳招牌嘅咖哩忌廉烏冬,叫呢款套餐就岩曬,二人份量岩岩好。吉列牛一上枱已好吸睛,金黃香脆嘅外層包住牛肉油脂分佈平均嘅牛肉,一放上石燒爐燒已聽到滋滋聲,香氣十足,食落口感好酥脆之餘,肉質又好嫩滑,牛味濃郁。附上芥末沙律醬、柚子燒汁同芥辣,醮上吉列牛食,味道更有層次!定食仲包括灑滿飯素嘅白飯、胡麻車厘茄及豆腐,以及味精湯一碗,好豐富!咖喱忌廉呢個組合第一次試,估唔到出奇地咁夾咁好味!一上枱,見到滿滿又綿密嘅忌廉舖係上蓋,將面頭忌廉撈勻烏冬同咖喱,一邊撈,一邊聞到陣陣咖喱香!而我今次簡咗雞肉做配料,雞肉肉質嫩滑,而烏冬煙靭,每條烏冬都沾滿咗濃濃嘅咖喱同忌廉醬汁,好Creamy,好好食,但一啲都唔會覺得好膩,真係好好食。🌟 Kobekyu秘製蛋卷 $68不嬲都好鍾意食蛋卷,見到餐廳都有就決定試吓!蛋捲裏面有濃濃嘅芝士,夾起時有拉絲效果😋蛋味濃郁,作為小食真係

🌟套餐 $256
🥩吉列牛定食
🥘咖哩雞肉忌廉烏冬
配雪碧+可樂

🌟 Kobekyu秘製蛋卷 $68
之前食過旺角分店就已經念念不忘,今日嚟咗銅鑼灣,再食呢間吉列牛忌廉烏冬專門店🤩餐廳雖然坐滿晒人,但地方尚算闊落,坐得都舒服🤟🏻我同我friend叫咗個吉列牛定食,非常之豐富,首先吉列牛非常之嫩滑,喺高溫嘅石板之上敲到滋滋聲,非常吸引,而且一個定食仲包一個麵豉湯同埋沙律,份量恰到好處😆另外仲叫咗個蕃茄黑豚肉涮涮鍋,蕃茄湯酸酸甜甜,非常之開胃,而且黑豚肉嘅份量非常之多,配搭埋啲蔬菜,索晒湯底,極級好味,另外我哋仲加咗烏冬,香軟滑身,吸晒啲湯底精華唔錯😋另外仲叫咗個牛油蜜糖單骨雞翼,值得一讚係一上枱就非常之熱辣辣,好好食,而且炸得非常之有質素,外皮酥脆得來但係內裏嘅肉質保持得好嫩滑,夠晒Juicy🤩

2023-11-01
呢間位於銅鑼灣既吉列牛專門店之前食過幾次,今次再同朋友黎食多左好多野食,水準都keep倒雞軟骨餃子 $48餃子外皮香脆,雞軟骨食落有咬口,配上柚子汁一齊食好惹味咖哩牛肉Shabu Shabu $98最近天氣涼番啲又係時間食火鍋,不過留意番佢唔包括烏冬,牛肉份量多,另外值得一讚咖哩味香濃😀吉列牛定食 $148聽聞餐廳最出名係佢既吉列牛,輕輕一燒外皮香脆,肉質仲係好嫩滑,定食除左仲有配飯素飯之外,仲有小菜同麵豉湯☺️十分豐富飲品仲有一啲特飲同梳打,今次就叫左汽水

雞軟骨餃子 $48
餃子外皮香脆,雞軟骨食落有咬口,配上柚子汁一齊食好惹味

咖哩牛肉Shabu Shabu $98

吉列牛定食 $148

飲品仲有一啲特飲同梳打,今次就叫左汽水

百樂中心入面有好多餐廳選擇, 揀咗間好耐冇食過嘅吉列牛餐廳😙餐廳🌟主打吉列牛🐮同忌廉烏冬🥢📍位於22樓高層, 可以遠望球場⚽️📱以QR code自行下單, 不過當日選擇不多😢好多item都已「售馨」🫨🔸吉列牛定食🐮 $148 7.5/10胡麻豆腐|胡麻車厘茄|味噌湯|飯素飯每枱都放置咗個石燒爐🔥🤵🏻店員幫忙點火後, 待爐夠熱便可以開始燒~☑️按個人喜好, 生熟程度自由控制😉🐮吉列牛有8塊, 厚度偏厚身啲🤏🏻外層包上輕薄酥脆的麵包糠炸衣內裡肉質嫩滑, 唔韌帶牛味🤤😚配芥末沙律醬, 另一番風味🔸日式燒雞釜飯🍚 $98 6/10釜飯底都有個蠟㷫住keep warm♨️約有5-6塊燒雞🐔, 表面薄薄一層燒汁用白飯🍚, 而非釜飯的高湯飯🤔😯整體主要靠紫菜碎同飯底少量汁🙈(*記得拌勻食)似普通日式飯多過釜飯🤣🔸枝豆🫛 $38 6/10份量都好多👌🏻🫙灑鹽的店員有點兒重手, 某啲位好多鹽🤣🔸無糖可樂 +$5 (跟餐價)🔸雪碧 +$5 (跟餐價)
百樂中心入面有好多餐廳選擇,
揀咗間好耐冇食過嘅吉列牛餐廳😙
餐廳🌟主打吉列牛🐮同忌廉烏冬🥢
📍位於22樓高層, 可以遠望球場⚽️
📱以QR code自行下單, 不過當日選擇不多😢
好多item都已「售馨」🫨

🔸吉列牛定食🐮 $148 7.5/10
胡麻豆腐|胡麻車厘茄|味噌湯|飯素飯

每枱都放置咗個石燒爐🔥
🤵🏻店員幫忙點火後, 待爐夠熱便可以開始燒~
☑️按個人喜好, 生熟程度自由控制😉

🐮吉列牛有8塊, 厚度偏厚身啲🤏🏻
外層包上輕薄酥脆的麵包糠炸衣
內裡肉質嫩滑, 唔韌帶牛味🤤😚
配芥末沙律醬, 另一番風味

🔸日式燒雞釜飯🍚 $98 6/10
釜飯底都有個蠟㷫住keep warm♨️
約有5-6塊燒雞🐔, 表面薄薄一層燒汁
用白飯🍚, 而非釜飯的高湯飯🤔😯
整體主要靠紫菜碎同飯底少量汁🙈
(*記得拌勻食)
似普通日式飯多過釜飯🤣

🔸枝豆🫛 $38 6/10
份量都好多👌🏻
🫙灑鹽的店員有點兒重手, 某啲位好多鹽🤣

🔸無糖可樂 +$5 (跟餐價)
🔸雪碧 +$5 (跟餐價)
  • 吉列牛定食
餐廳大有名堂,用特許經營方式將韓國著名吉列牛專門店Kobekyu品牌帶嚟香港,今次試咗吉列牛定食套餐,配雞肉咖哩忌廉烏冬,叫埋小食鹹蛋黃薯條。鹹蛋薯條將粗身波浪薯條炸至非常香脆,仲有好多鹹蛋黃碎,非常邪惡。吉列牛定食用左脂肪適中既美國牛裡脊肉,吉列牛加左炸粉、調味炸至大約三成熟上枱,另外店家會另外提供小火爐燒熱既石板,客人可以根據自己鍾意嘅生熟度加熱吉列牛。吉列牛外皮非常酥脆,肉質軟嫩,仲可以點wasabi 和豉油或蒜味沙律醬一齊食。雞肉咖哩忌廉烏冬一上枱已經見到忌廉好似白色嘅雲,忌廉加入左少量薯仔蓉,非有蓬鬆感,麵質用咗彈牙嘅讚歧烏冬,配料洋葱、牛肉,西蘭花用埋咖喱炒香,將忌廉同埋咖喱撈埋一齊食,口味創新之餘非常好味。

鹹蛋薯條
將粗身波浪薯條炸至非常香脆,仲有好多鹹蛋黃碎,非常邪惡。

2023-11-06 58 瀏覽
一個人去銅鑼灣行街,感到有點餓~來一人之吉列牛定食,棒非常豐富之午餐,店子日式感滿滿,非常吸引,包味噌湯和沙律,份量亦恰到好處。吉列牛定食招牌吉列牛是必叫,非常嫩滑喔,牛肉脂肪分佈平均,口感嫩滑,外層薄脆而且牛肉味很突出。牛肉份量多,吉列牛滋味吉列牛定食~值得一讚的一上枱已經有點熟,之後放上熱石燒,因應喜好的熟度來決定燒牛肉的時間,棒,好好吃,炸得有質素,外皮酥脆得來肉質保持嫩滑,夠肉汁。吉列牛有厚切數片,生熟程度可自己控制,這樣一來感覺很舒適~薄薄酥脆,肉質嫩滑,這個下午,一個人吃著吉列牛定食~旦黃醬燒肉汁,不錯之感覺,口感滿滿之珍珠米,味道豐富又不太油膩之前吃這店子之分店就已經念念不忘,今日來銅鑼灣再吃食這間吉列牛忌廉烏冬專門店,真的不錯,闊落,坐得很舒服!一個人快樂,吃著吉列牛,感覺嫩滑,在高溫石板之上的滋滋聲,吸引
一個人去銅鑼灣行街,感到有點餓~來一人之吉列牛定食,棒
吉列牛定食
吉列牛忌廉烏冬專門店在港九都有分店,兩間分店多年來都累積不少好評,這天我去的是銅鑼灣分店,就在時代廣場附近,地理位置很好。⧐ 吉列牛定食 + 咖哩忌廉烏冬 HK$256 ⧏餐廳亦有提供套餐,選了最有名的吉列牛定食配咖哩忌廉烏冬的套餐,我是衝著吉列牛而來的,賣相超吸引!還可以將吉列牛放到鐵板上燒,儀式感滿滿,鐵板好夠熱,所以只需燒大約30秒便可以食,牛肉肉質軟腍,吉列外皮很香脆,外脆內軟的口感超讚!咖哩忌廉烏冬可選雞肉或牛肉,我們選了牛肉,賣相很有特色,有如雲朵般雪白,咖哩味道香濃,混合忌廉後口感非常Creamy,伴隨咖哩香氣的同時也會帶點奶香味,非常新穎的食法,這道也很推薦!⧐ Kobekatsu 滋味單骨雞翼 HK$68 ⧏單骨雞翼有多款口味可選,選了比較感興趣的芝士味,沒想到這份單骨雞翼份量會是這麼多,雞翼亦都非常大隻,每隻都裹滿了調味。性價比很高的一份小食!
吉列牛忌廉烏冬專門店在港九都有分店,
兩間分店多年來都累積不少好評,
這天我去的是銅鑼灣分店,就在時代廣場附近,地理位置很好。
⧐ 吉列牛定食 + 咖哩忌廉烏冬 HK$256 ⧏
我是衝著吉列牛而來的,賣相超吸引!
還可以將吉列牛放到鐵板上燒,儀式感滿滿,
鐵板好夠熱,所以只需燒大約30秒便可以食,
牛肉肉質軟腍,吉列外皮很香脆,外脆內軟的口感超讚!
咖喱忌廉烏冬
咖哩忌廉烏冬可選雞肉或牛肉,我們選了牛肉,
賣相很有特色,有如雲朵般雪白,
咖哩味道香濃,混合忌廉後口感非常Creamy,
伴隨咖哩香氣的同時也會帶點奶香味,
非常新穎的食法,這道也很推薦!
Kobekatsu 滋味單骨雞翼
⧐ Kobekatsu 滋味單骨雞翼 HK$68 ⧏
單骨雞翼有多款口味可選,選了比較感興趣的芝士味,
沒想到這份單骨雞翼份量會是這麼多,
雞翼亦都非常大隻,每隻都裹滿了調味。
性價比很高的一份小食!
2023-10-29
Kobekatsu 滋味單骨雞翼
  • 咖哩忌廉牛肉烏冬
自從有次食過呢到嘅忌廉烏冬後,偶然都會再去食,實在太特別😆🍬呢到主打日x韓國菜,個人覺得吉列牛同招牌忌廉咖哩烏冬都好特別🍬環境望馬場,坐得舒服🥟雞軟骨餃子 $48- 餃子皮脆口之餘,入面粒粒脆軟骨,好有口感🍲 咖哩忌廉烏冬(雞肉)$88- 超級吸睛,面層鋪上一層foam狀忌廉cream ,配上甜甜咖哩同洋蔥,撈上彈口烏冬一齊食,啖啖滿足🦪廣島蠔蝦蟹籽釜飯 $128- 一打開熱辣辣,撈上好多粒蠔、魚子、蝦等,幾香口飲品方面,淡淡玫瑰香soda嘅rose garden係我fav。下次再來食~

自從有次食過呢到嘅忌廉烏冬後,偶然都會再去食,實在太特別😆

🍬環境望馬場,坐得舒服

🥟雞軟骨餃子 $48
雞軟骨餃子

- 餃子皮脆口之餘,入面粒粒脆軟骨,好有口感

🍲 咖哩忌廉烏冬(雞肉)$88

🦪廣島蠔蝦蟹籽釜飯 $128
廣島蠔蝦蟹籽釜飯

- 一打開熱辣辣,撈上好多粒蠔、魚子、蝦等,幾香口

雞軟骨餃子
廣島蠔蝦蟹籽釜飯
2023-11-01 71 瀏覽
🐄吉列牛忌廉烏冬專門店😳呢間餐廳出名左好多年, 成日係社交平台 見到成大兜cream, 真係令人蠢蠢欲動😳今次終於輪到我大駕光臨 (講笑姐, 我small potato 黎架姐)🥔假期晚上來到都有dinner set 好經濟呀🫣🥘一個套餐有吉列牛定食, 吉列牛上台既時候真係呈粉紅色, 好生, 做到出面係吉列, 入面係生牛, 真係好勁👏🏼跟住就可以DIY 自己決定生熟程度, 🔥係熱石上面燒啦; 吉列外皮非常酥脆, 內裡肉質幼嫩多汁🫣呢到最好就係有唔同既配搭, 芥茉或醬乜都有另外亦有車厘茄,麵豉湯,胡麻醬豆腐,椰菜, 太正了吧👏🏼♥️跟住就食🥘咖哩忌廉烏冬啦, 本身唸住咁多cream 一定係凍冰冰, 但原來係熱, 仲要熱到出哂煙😂攪下攪下之後, 烏冬既有口感亦超creamy, 真心幾好味!!雞肉既份量都唔少, 我敢講一個女仔食哂都唔會覺得濟😌😃😃呢個set 係配drink 既, 一個叫左韓國蜂蜜紅棗茶, 另一個叫左coke zero😉另外亦配左一個小食蒜片牛舌芯🤪牛舌芯係用牛舌中最精華嘅部位 送到上檯嘅熱度啱啱好♨️口感完美 肉質爽口嫩滑又有咬口 肉味濃而不膩 搭配炸過嘅蒜片 🥹😝#銅鑼灣美食
🐄吉列牛忌廉烏冬專門店

假期晚上來到都有dinner set 好經濟呀🫣

呢到最好就係有唔同既配搭, 芥茉或醬乜都有

雞肉既份量都唔少, 我敢講一個女仔食哂都唔會覺得濟😌😃😃

另外亦配左一個小食蒜片牛舌芯🤪

#銅鑼灣美食 #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie
2023-10-29 95 瀏覽
星期五約咗朋友食晏,去咗銅鑼灣搵食,揀咗呢間人氣餐廳。我哋叫咗幾款嘢食share。吉列牛定食 $148吉列牛已經預先整到三成熟,上枱之後用一個小爐慢慢燒,一路燒牛香慢慢滲出,未食已經流晒口水。牛肉燒到自己想要嘅熟度,之後可以沾上燒汁、沙律醬或者Wasabi,各種配搭各有特色。牛肉油脂恰到好處,有牛味肉質柔軟😋咖哩忌廉鳥冬$88除咗吉列牛,咖喱忌廉烏冬都係呢間舖頭嘅signature嘢食,我哋梗係要食啦。一上枱棉密加忌廉白雪雪一大碗,好吸睛😍用筷子夾落去就可以見到咖喱烏冬,配料我哋揀咗牛肉,佢仲有啲西蘭花、洋蔥同埋菇添。烏冬煙靭,每條都掛上香濃忌廉咖喱汁,口感少少Creamy,好好味😋吉列豬扒茶漬飯$75吉列豬扒都好好食,炸粉唔會太厚,又有酥脆嘅口感,而且一啲都唔油👍🏻裏面嘅豬扒唔會炸得乾柴,肉質唔會硬,配上清清地嘅抹茶湯茶漬飯一齊食,去除咗食肉嘅油膩感,好輕盈嘅感覺。

吉列牛定食 $148

咖哩忌廉鳥冬$88

吉列豬扒茶漬飯$75
午餐
2023-10-22 442 瀏覽
去時代廣場果邊,好似淨係識係food court 搵食😅,今次行去後街百樂中心,果度原來好多食店😯,真係大鄉理🙈。見到有個忌廉烏冬😳,好得意,咁就試下啦😆。(套餐2)吉列牛定食 $256🧆吉列牛定食吉列唔係平時食開好厚好鬆果啲,佢個炸漿有調味,牛有牛味。吉列牛嚟到要自己再係爐仔度煎一煎。自己決定生熟度,啱晒同人share,鐘意生啲又得,鐘意全熟都得😆。🍜咖哩忌廉烏冬--雞肉好期待忌廉烏冬,外型好滑溜,白雪雪,原來咖哩係下面。日式咖喱本身唔辣,配上忌廉比想像中夾,淡淡嘅咖哩伴烏冬,無平時食咖哩果種濃烈感,反而清淡易入口,唔覺意湯都飲晒😋。🍹套餐有飲品可樂,忌廉🥚小食叫左秘製蛋卷 $68芝士控必叫,好味😋。蛋皮薄身,入面包住厚厚嘅芝士,即食時唔覺有拉絲,蛋香加埋溶芝士係絕配,涼左食有拉絲~😍。如果蛋再厚啲,我諗會更好食🤤。💚題外話:有位著西裝嘅哥哥仔送餐,而且上菜好有高級餐廳感,有禮又友善,同另一位員工衣著好大對比🤣🤭。📍吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心)銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓
見到有個忌廉烏冬😳,好得意,咁就試下啦😆。
套餐2--吉列牛定食

🍜咖哩忌廉烏冬--雞肉
🍹套餐有飲品
可樂,忌廉

🥚小食叫左秘製蛋卷 $68

📍吉列牛忌廉烏冬專門店 (百樂中心)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心22樓

2023-10-19
套餐2--吉列牛定食
吉列牛
咖哩忌廉烏冬--雞肉
  • Kobekyu秘製蛋卷
呢間店都好多年冇黎過啦,以前中學時期成日約埋朋友一齊食吉列牛🫢今日久違地回訪,味道冇轉差之餘仲可以食番以前既回憶呢🤪🤪🤪吉列牛定食 💰148鐵板爐係一早放好係枱上💁🏻‍♀️等吉列牛黎到店員一點火就可以開始燒架喇😍定食有麵豉湯、飯、麻醬豆腐同車厘茄等,每份小小的,擺盤so Japanese🤣吉列牛皮薄,一燒香就脆卜卜🥰牛肉肉質軟軟的,就算燒到唔記得時間都唔會變老變硬😂除咗可以點醬油外,仲配上一款酸忌廉醬,岩曬食到一半開始覺得飽同滯既大家😚番茄濃湯黑豚肉shabu shabu 💰98番茄鍋啲野食多到第一下根本無從入手…實在太滿啦🤣🤣🤣豚肉每塊都有大半隻手掌長,而且有6大片以上‼️加上各種野菜😚呢個時間加單叫埋個烏冬 💰18配上熱辣辣既番茄湯就岩岩好啦🥰
吉列牛定食 💰148
番茄濃湯黑豚肉shabu shabu 💰98

番茄鍋啲野食多到第一下根本無從入手…實在太滿啦🤣🤣🤣
豚肉每塊都有大半隻手掌長,而且有6大片以上‼️
2023-10-11
覓食經開耀華街呢條食街, 心思思想食烏東, walk in 睇下有無位先 👀小食叫咗三款: 炸芝士薯仔年糕﹑Kobekatsu 秘製蛋卷﹑牛油蜜糖單骨雞翼三款都熱辣辣上碟, 年糕炸到煙韌軟糯, 得兩粒好似唔太夠喉 蛋卷充滿雞香又creamy配埋芝麻加紫菜, 推介單骨雞翼炸到好香口, 配埋蜜糖+檸檬, 就差杯啤酒咋!Drinks: 綠茶Latte﹑Rose Garden 兩杯都正常發揮, café水準, 唔會中伏小食都咁出色, 主角黎啦: 咖哩忌廉雞肉烏冬﹑吉列牛定食係韓國同日本都有食過呢款忌廉烏冬, 估唔到係香港都有機會食返.份量大, 咖哩無搶咗忌廉味, 烏東軟硬適中, 雞肉都有好多舊, 味道絕對唔輸, 大推吉列牛自己燒好好玩啊, 自己控制火喉, 生d又得想熟d都得 (不過就成身都會有味)中位價, 坐得舒服, 食物CP值高; 下次同三五知己再TRY TRY下佢個大板燒套餐:)
三款都熱辣辣上碟, 年糕炸到煙韌軟糯, 得兩粒好似唔太夠喉

蛋卷充滿雞香又creamy配埋芝麻加紫菜, 推介

單骨雞翼炸到好香口, 配埋蜜糖+檸檬, 就差杯啤酒咋!
小食都咁出色, 主角黎啦: 咖哩忌廉雞肉烏冬﹑吉列牛定食

2023-09-30
  • 咖哩忌廉烏冬
  • Kobekyu滋味單骨雞翼
2023-10-17 135 瀏覽
呢間銅鑼灣吉列牛喺公司附近,同事說想吃就一起去了,質素竟然有驚喜。吉列牛套餐有沙律、麻醬冷豆腐、麵豉湯、飯素飯同埋一份吉列牛,再配一罐汽水。吉列牛上枱時只係炸熟表面,內裏可以算是全生的。鐵板夠晒熱,煎到最後一塊都好有火,我就鐘意食熟啲,煎到2邊金黃,煎之前見到塊牛都偏向瘦肉多過油脂,以為會韌,點知食落有驚喜,肉質軟嫩,有肉汁,有牛味,連醬汁都不用沾,好好送飯。煎下煎下,都有成11塊,食到好飽,非常滿足,同事果然沒有介紹錯😋

2023-10-04