2016-05-21 1110 瀏覽
之前已經被那喇沙與咖啡氣味所吸引,但由於8:30pm最後落單,9pm清場的關係,一直未有機會來試試﹗今晚因為朋友安排失當下,我卻騰了個時間出來,終於可以吃到了﹗晚上時分,想也不想,一定點新加坡風味套餐,$62 包一杯$18飲品。新加坡叻沙加白咖啡,應該是最佳搭配了吧﹗   有魚片、豆卜、蝦、蛋作材料。湯底很濃,有椰香和海鮮香味,兩者味道平均,最重要是沒有被椰香搶了那份辣。麵條吸滿湯汁卻依然有咬口,好有彈性,喜歡﹗
麵條吸滿湯汁卻依然有咬口,好有彈性,喜歡﹗
2016-05-20
2016-03-10 2507 瀏覽
前後去過3次新加坡旅行,以賣咖椰多士出名嘅有阿坤、吐司工房晌好多地方都見其蹤影,就連新加坡機場都有分店。反而,另一家「吉利尼」似乎無咁進取,唔喺太多地方見到佢。今日,一早出開嚟尖沙咀,本想晌吉利尼食早餐,不過成9:00am都仲未開,故完咗聚會先過嚟食餐晏。其實,吉利尼一啲都唔嘢少,歷史悠久,佢嘅分店已過百家,仲遍佈東南亞,只喺小弟有眼不識泰山而已。因為都嚟得早,所以,客人未多。店家以小店格局經營,地方唔大,木枱木櫈,排得有點逼。晌收銀位落單後,食物都會由店員送上,餐具、紙巾全自助,需要自取。餐牌細細底面兩頁睇晒,面頁喺各式套餐或新加坡風味美食,背頁喺各類飲品,選擇非常簡單。其實,嗰時去新加坡嘅熟食中心或小檔,所賣嘅嘢都喺三幾樣主打,唔會好似港式茶記啲嘢多到過百款。新加坡叻沙 $62其實揀吉利尼都有少少原因,就喺老婆好想食吓喇沙,嗰時晌新加坡玩就好鍾意食。簡便嘅餐牌以外,仲有本書仔介紹店家嘅招牌菜式,喇沙喺其中一樣。賣相就好對辦,橙紅嘅湯底,從店方嘅介紹,喺以蝦乾及多種香料熬成,加埋椰奶,所以,香氣四溢,味道唔會好辣,但有香料嘅層次感,又帶嚟淡淡椰奶香;配料亦都好豐富,有炸魚片、豆卜、雞
,故完咗聚會先過嚟食餐晏。
,只喺小弟有眼不識泰山而已。
新加坡叻沙 $62

;配料亦都好豐富,有炸魚片、豆卜、雞蛋、銀芽及鮮蝦,啲蝦確喺幾鮮甜,炸魚片亦好爽口,豆卜吸滿叻沙湯,正呀;而麵條有啲似米線,但口感應該喺幼身少少,卻喺同樣滑溜爽口
傳統咖椰多士 +$14

叫餐可以用優惠價點一客,否則,正價買喺要俾$22。多士可以再烘燶多少,不過,依家塗滿香甜嘅咖椰醬,夾住厚薄剛好嘅牛油,入口先有一朕牛油嘅鮮香,慢慢滲出斑蘭嘅清甜味,實在美妙嘅組合。題外話,其實我個人覺得,我哋港式嘅奶醬多亦一樣唔失禮㗎!
傳統咖椰多士
傳統咖椰多士
法式燒蛋多士配咖椰 $24

其實,就喺我哋晌茶記慣常食嘅西多,不過,糖膠換成斑蘭醬。佢哋強調啲斑蘭醬絕無添加人造色素,又無落防腐劑,故自然食得更安心。
比起傳統咖椰多士,依一款多士就相對更有蛋香,此外,斑蘭醬及牛油放晌邊,沾多少隨意,好似我老婆唔太鍾意食牛油,就可以搽少啲。
法式燒蛋多士配咖椰
淡奶咖啡(跟餐)

除鮮奶咖啡外,其實小弟都喺白咖啡粉絲,嗰時去大馬、星州一帶旅行,差唔多日日嘆一杯㗎,貪佢無咁傷胃,咖啡因相對又含量低啲。不過,今次卻喺試試淡奶咖啡(Kopi-C),醇香而帶點苦。
淡奶咖啡
講到白咖啡,又即時想番起兩年前到訪過檳城、浮羅交怡、吉隆坡……等地,一行4人玩得好開心,有機會真喺要走訪吓白咖啡嘅發祥地「怡保」
2016-02-29 1128 瀏覽
呢兩年 星馬快餐輕食越開越多 有出名既空降阿坤 有駐港一段時間既toast box今次要食另一間 友人話呢到更出色更地道假期下午茶時間 可能呢個位比較隔涉 都有位唔洗等睇完menu 去收銀直接落單比錢點左法式燒蛋多士 (伽央醬)外貎平凡 但香味搭夠 最重要係好脆口 新鮮即制星洲西多士 改用伽央醬取代糖醬 有少少膩每個下午茶加14蚊就可以加一個伽央多士兩塊包都好脆口但烘得唔會過火 而且熱住將塊牛油同伽央醬熱溶 咬落會有牛油同伽央香味 仲有一種流心既效果 食完會想繼續食 友人話要杯dinosaur?! 我心諗乜絕種飲品黎原來係美祿(星洲極濃肥仔多粉版) 只有凍飲 大大杯 超濃口味 幾岩鐘意飲美祿又唔怕肥仔既朋友 娘惹醬腸粉腸粉上加上炸蒜同娘惹醬(娘惹係指混血兒咁上下意思 而娘惹菜多指東南亞一帶菜式 以晴火拉星洲比較有名 呢個醬有蝦米 豆醬 椰漿等等)望落似辣但其實係甜甜地咸咸地咁 配合埋本身既麻醬 食落幾好食 腸粉本身都唔會好厚 夠爽口彈牙 整體黎講都幾特別同幾好味地道得黎又唔貴 下次試埋其他食物先

今次要食另一間 友人話呢到更出色更地道

假期下午茶時間 可能呢個位比較隔涉 都有位唔洗等

睇完menu 去收銀直接落單比錢

點左法式燒蛋多士 (伽央醬)

外貎平凡 但香味搭夠 最重要係好脆口 新鮮即制

整體黎講都幾特別同幾好味
地道得黎又唔貴 下次試埋其他食物先
2016-02-27
2016-02-24 1335 瀏覽
看演唱會前,兩口子在尖東逛逛吃的地方,見到這間新加坡餐館,就來試試。舖面不大,木凳坐位不算多,等了一會兒後坐進bar枱位置。我們各點了一個咖哩麵及一個新加坡叻沙套餐,附送$18飲品,內子選了薑奶茶,我就選了黑甜咖啡,另外還點了套餐+$14的咖椰多士來試試。 我的咖哩麵除了有半隻熟蛋外,想不到還有兩大隻蠔做配料,有誠意!蝦仁則如預計中沒多少甜味。湯底略比叻沙少,但咖哩味十足。麵質較軟,像軟身的油麵,吸湯更多。新加坡的咖哩不算辛辣,一邊吃麵,一邊點著喝著咖哩湯,整體來說不失美味,筆者還把湯喝光。 內子的叻沙就是預計的香味,被咖哩更少辣,但多了椰汁香,湯較多。叻沙的麵較咖哩麵爽彈,較像軟身的瀨粉。兩碗麵都加了一湯匙XO醬,所以顯得格外惹味。 這裡的咖椰多士夾的牛油比較厚,可以吃到外脆內軟的感覺,又有甜甜的咖椰醬,一碗面加上兩塊,特別滿足。(傳統是否應該點生雞蛋?)飽餐後,內子喝的薑奶茶十分夠味、夠滑,筆者那份黑甜咖啡就較像茶餐廳的「茶走」,當然黑咖啡比一般的茶餐廳香得多,有機會的話會再來吃下午茶!
舖面不大,木凳坐位不算多,等了一會兒後坐進bar枱位置。

檳城咖哩麵 (套餐)
新加坡叻沙 (套餐)
傳統咖椰多士 (跟餐+$14)
薑奶茶
黑甜咖啡 (跟餐)
題外話/補充資料: 要到收銀處點菜拿牌號等侍應派餐,可八達通付費。
2016-01-29
15 分鐘 (堂食)
檳城咖哩麵 (套餐)
新加坡叻沙 (套餐)
傳統咖椰多士 (跟餐+$14)
薑奶茶
黑甜咖啡 (跟餐)
  • 傳統咖椰多士
2015-12-10 1774 瀏覽
im just so satisified with this bowl of laska ahaha love their broth so creamy with strong coconut flavourrr 湯底非常濃郁稠身而且椰汁味重Kaya Toast 薄脆咖咉多士 hkd30多士烘得香脆,搽滿厚厚的一層咖咉醬,再夾上一小塊厚切牛油,牛油鹹香配上甜甜咖咉醬,非常地夾!選了薄脆多士非常鬆脆!再叫一杯美祿恐龍perfect

Kaya Toast 薄脆咖咉多士 hkd30
2015-11-26
2015-11-20 1693 瀏覽
之前經過這店,總是滿座。難得今天是平日,我和妹妹來吃晚飯。原來要自己去買票點餐的,我點了新加坡叻沙和檸檬蜂蜜薑茶。店員給我一個牌子,等候食物送來。坐下一陣,飲品和食物很快便送來了。叻沙賣相極吸引,叻沙米線好軟滑,配上雞蛋、豆腐卜、蝦、魚片和芽菜等,材料豐富,味道相當醒胃和易入口,有好香濃的椰奶味,非常好吃!檸檬蜂蜜薑茶:味道調較得恰到好處,檸檬的清新,加上蜂蜜的甜味,配合薑的微辣,飲落去好舒服暖胃。妹妹也同樣點了叻沙,另外加多一碟法式燒蛋多士配咖椰。多士的咖椰味和燒蛋味好香,質地軟熟,很像法式西多士,十分美味!唯一美中不足的是,餐廳很細間,座位有點逼。
之前經過這店,總是滿座。難得今天是平日,我和妹妹來吃晚飯。

坐下一陣,飲品和食物很快便送來了。

唯一美中不足的是,餐廳很細間,座位有點逼。
2015-11-19
2015-11-17 1790 瀏覽
早前曾到訪同樣來自新加坡的亞坤,但真的非常失望! 抱著"應該不會比亞坤差"的心態,決定試一試。結果令人滿意!店鋪設於港晶中心地下,位置非常不顯眼。友人雖然經常遊走尖東,但從未發現有這瑰寶。餐牌非常簡單,只有兩版,一邊是食物,另一邊是飲料。餐廳採用了自助形式,選好食物後,便可走到Cashier下單,店員會給了一個號碼牌及收據,稍後會根據號碼送上食物。Killiney 的叻沙湯是由多種香枓、蝦乾及椰奶,根據秘方熬製而成,質地比較濃稠,味道香辣濃郁。配料有豆卜、魚片、蝦、雞蛋與芽菜,相當豐富,而且賣相精美,令人食指大動。麵條是米線,爽口滑身,不自不覺間,整碗麵連湯通通吃光,很久已沒有在香港吃到這麼有心有水準的叻沙咖椰多士 麵包烤得剛好,香脆可口,配上香濃的咖椰醬及厚身的牛油,每一口也是享受!最後是美祿恐龍,雖然跟餐也要另加$10,有點兒昂貴,但是絶對值得的! 由於美祿粉份量非常多,每一口除喝到美祿外,也能吃到美祿粉! 現在香港的茶記通常只有好立克和阿華田,很少地方有美祿! 這個兒時味道不但勾起我很多兒時回憶,也為這個午餐畫上一個完美的句號。
早前曾到訪同樣來自新加坡的亞坤,但真的非常失望!
抱著"應該不會比亞坤差"的心態,決定試一試。結果令人滿意!

餐牌非常簡單,只有兩版,一邊是食物,另一邊是飲料。
叻沙
咖椰多士
美祿恐龍

2015-11-15
叻沙
咖椰多士
美祿恐龍
2015-10-01 2335 瀏覽
Used to travel to Singapore frequently for work... What I miss the most from there is ... Laksa and kopi Was extremely happy to know that Killiney make it's way to Hong Kong and couldn't wait to try.Kaya toast is was good... In HK standard but wasn't anything near to the one I had in SG.Laska was ok, it's not bad compare to those available in HK but once again nothing near to the one in SG.Kaya French toast was more special... I would say the drink was more up to SG standard.It's overall a good

It's overall a good place to go if you are not comparing with Singapore branch.

剛剛去完附近的歷史博物館看完展覽,就想到附近有一間想來一段時間的馬來食店,就是今天來到的「吉利尼」。Killiney Kopitiam 早在1919年已在新加坡創立。 開始時是一家海南式Kopitiam (咖啡廳),食物只是最基本的早餐、咖啡、茶和吐司麵包。但到了現在已經再加了星馬菜的其他菜式娘惹菜肴,例如咖喱雞,叻沙,米暹等等,菜式上多了一些的選擇。而風格上就是東西的融合,就是西方咖啡店配合東南亞菜式,感覺適合中西合壁的香港人。地點上十分方便,就是在尖東的港晶中心近加連威老道這一邊,即是就在香港科學館的對面,這一邊沒有新文華中心這一邊多人,但現今的尖東也是十分之熱鬧的,人流上是沒有問題的。來到的時間剛剛五時半,店內沒有任何人,而在門口處放了一個清潔的牌,還以為是到夜市才開門,但職員叫我們進內,我們就選了一張近窗的位置坐下,格局上就是一般的港式的快餐店,一眼見就只有十多張的木枱在店內,全部都是二人的枱,佈置裝潢上也沒有什麼特別,而店的空間很少,如果多人在店內時想必是有一些的迫,但在香港寸金呎土的情況下這些情形都是見怪不怪。餐牌都是十分之簡單,一張兩頁的餐牌已經總結這店的食物,大路的都是

餐牌都是十分之簡單,一張兩頁的餐牌已經總結這店的食物,大路的都是四種套餐再配上一些的小食,而下午茶餐就有多一些的選擇,少食物的選擇有時反能專心做好幾種的食物,而餐牌的另一頁已經是飲品的選擇,選擇就多很多了。

今次的選擇是海南雞飯新加坡叻沙法式燒蛋多士
海南雞飯
海南雞飯($62)

賣相十分簡單的食物,數件切得整齊的雞肉再配上兩片的蕃茄和青瓜,再配上了薑蓉、辣椒蓉和黑醬油三種的調味料,雞皮不太厚,雞肉的顏色也十分之雪白,雞肉的質感也十分之有彈性而不老,沒有鬆散的感覺,而雞味有十分之重,單在雞肉比剛剛在澳門食到的海南雞飯好上了不知幾多。三種調味料上薑蓉和辣椒蓉上沒有什麼特別,而黑醬油的味道相當之濃香,比較吸引人去點著。油飯的香味也相當重,但飯粒就比較鬆散,不是粒粒分明這一種,用匙羹來食時都有一些的困難,算是少少的美中不足。
新加坡叻沙
新加坡叻沙($62)

這店賣的都是在香港食到最大路咖哩叻沙中的娘惹叻沙,所以這個叻沙的湯底都是用了蝦乾、椰奶和香料製成,配料上都用了豆卜、魚片、蝦、芽菜和雞蛋,但就少了當地叻沙中常下的螄蚶。麵底就用了一種介乎米線和瀨粉的粗米粉。湯底中的帶有淡淡的椰香味,比不上新加坡當地的湯底味,但就算當地的都比最原始當地的湯底中的椰香味少了不少,而這個更少椰香味的湯底和湯中椰香味和咖哩味比例比較適合香港人食,辣度就更加輕微,不嗜辣的我也完全可以接受,湯底的蝦味也都是淡淡的。材料上都是食粉麵的最適合的豆卜最鮮味,吸了下面淡淡香味的湯汁味道一流,魚片和蝦都十分之爽口,魚片的味道還可以但蝦都完全沒有鮮味,芽菜感覺十分之清新,而粗米粉放了一會之後已經有少許過淋的感覺,不過麵身仍是十分之滑,再吸了湯汁之後進食十分之可口,非正式但適合香港人的叻沙。
法式燒蛋多士
法式燒蛋多士
法式燒蛋多士($22)

法式燒蛋多士即是法國吐司,做法非常簡單就是沾滿了蛋汁的麵包拿去煎就可以,食落麵包充滿了蛋香的味道,口感上偏向軟身而不太爽口,旁邊還附上了甜甜綠色的咖椰醬和一片牛油來食,塗上了咖椰醬和牛油來食味道更加豐富,味道上是可以的。
傳統咖啡
傳統咖啡(跟餐)

沒有叫很多人叫的美祿恐龍,只是叫了一杯普通的咖啡,味道香濃,質感幼滑
三個食物的晚餐
由於進餐的時間不是一般午餐和晚餐時間,店內的人數很少,所以進餐之後還可以坐上一段時間。

由叫食物到食物上枱的時間十分之快,可能是非繁忙的時間,第一個來的食物海南雞飯差不多未到一分鐘時間就來到了,真有點嚇人,其他的只有法式燒蛋多士要等多一些的時間,不過手腳真是十分之明快。

食物的味道可以,當然可以說它們不是什麼什麼「正宗」星馬菜,但全世界的食物都是這樣,印度菜去到英國都要改變一些地方去形合當地人的口味,因為各地人口味上的不同,配合一些當地人的口味而令生意可以運作也是無可厚非,若強行要「正宗」的味道但令運作上出現困難而結業反而是適得其反。例如在叻沙中強行加強椰奶變成什麼「正宗」叻沙但可能我就不會再來了。所以我覺得味道是最重要,這店不是正宗但味道可以,我覺得已經足夠。
味道可以的非「正宗」星馬菜,快餐店式的「吉利尼」。
2015-09-25
2015-09-15 1447 瀏覽
聽講座前來個快吃~ 海南雞飯 set ($60)  + $2 桂圓紅棗份量正常, 飯是油雞飯 油度適中, 很香雞油味, 咸到適中~ 雞也不會太肥, 嫩滑而且是雞腿位, 香草香茅味重點更正宗~ 開心開心! 但醬汁的味度不太特出特別, 不是正宗的汁... 不過只是雞腿配雞油飯就令我很滿足~桂圓紅棗剛到濃味還不夠, 放多5MINS 味到便出來~~ 碎粒粒的桂圓及紅棗可見 快餐來個清茶配海南雞飯 很不錯!  Laksa set ($60) + 白咖啡份量適中, 麵質剛好, 餸份量是快餐份量豆卜蛋魚片蝦。  蝦雖然是雪藏蝦, 但也是彈牙的。 Laksa醬汁 混和後味道濃度也尚算可以吧, 不夠辣。白咖啡 很香, 是馬來西亞的口味咖啡偏甜少少。我們跟餐再加$12 咖央多士是我再前來吃目的 質素沒有跌watt 多士依舊香脆 牛油香滑 加上咖央 咸甜的交替 實在令我難以抗拒。
聽講座前來個快吃~

海南雞飯 set ($60)  + $2 桂圓紅棗
份量正常, 飯是油雞飯
桂圓紅棗
快餐來個清茶配海南雞飯 很不錯!

Laksa set ($60) + 白咖啡
白咖啡 很香, 是馬來西亞的口味咖啡偏甜少少。
Laksa set

白咖啡
咖央多士 跟餐12
咖央多士
2015-08-05 2124 瀏覽
舊年夏天發現KILLINEY呢間好野佢個咖吔多係我食過全港最好的另外咖哩&米暹都好可惜3間分店都唔多就腳,一別就是1年...今次路經食份早餐,火腿炒蛋冇特別。南洋咖啡少飲又係必點!點之甜到飛起星洲香茅湯米粉-OK!合格 (但有少少後悔幾飽都應該要埋咖吔多士嘛)湯米要左足足15分鐘先上,一間快餐店食份普通早餐等咁耐唔多合理噃! 店員仲有d懶懶閒但為左咖吔多我會再返o黎ga!!吉利尼你唔好衰比我睇呀~~~
舊年夏天發現KILLINEY呢間好野
佢個咖吔多係我食過全港最好的
另外咖哩&米暹都好
可惜3間分店都唔多就腳,一別就是1年...

星洲香茅湯米粉-OK!合格 (但有少少後悔
幾飽都應該要埋咖吔多士嘛)

星洲香茅湯米粉
火腿炒蛋
甜奶咖啡
2015-06-24
$32 (早餐)
呢間簡直係小倩嘅御用飯堂 。成日嚟呢間食都係因為掛住佢個海南雞飯 。一向都唔係海南雞飯嘅擁躉,因為覺得好油膩同埋好似有咩餸 咁,但食完呢間之後,完全改變左我對海南雞飯既印象。 海南雞飯:雞好滑好有口感有彈性,再試一試淡飯,每一粒飯都充滿着蒜蓉味,再加埋佢哋嘅姜蓉,真係女士都可以食晒一碗飯! 另一個小倩強烈推介嘅就係佢個laksa ! 食過好多間但冇一間個湯底好似佢咁濃郁,再加埋佢嘅秘製醬汁,小小辣,啱啱好! 餸有豆卜雞蛋魚片同埋蝦。 建議喺附近做嘢嘅朋友,十二點九就要前去攞位食飯拉。如果唔係要等好耐架。小倩回頭率:8.5
呢間簡直係小倩嘅御用飯堂 。
成日嚟呢間食都係因為掛住佢個海南雞飯 。

另一個小倩強烈推介嘅就係佢個laksa !
餸有豆卜雞蛋魚片同埋蝦。

小倩回頭率:8.5
咖喱雞飯 /Curry chicken rice
海南雞飯 / hainanese chicken rice
Lunch menu (popular )
咖喱雞飯 /Curry chicken rice
海南雞飯 / hainanese chicken rice
2015-07-15 1904 瀏覽
之前食過2次都覺得好食, 見人地叫咖哩雞好吸引, 所以今次特登黎食.點知就好唔好彩, 好難食.自助搵位, 點餐, 食物會送上. 但仍然覺得佢地服務好, 有時會幫忙送上menu, 或說明點餐流程.清潔及收盤爽手又快.咖哩雞配薄餅 set ($60), +$10 美祿恐龍 :一黎個咖哩雞, 睇樣就知hea我啦, 有2隻雞翼, 1件雞脾肉, 3大舊薯仔.咖哩雞肉冇味又唔香, 死咸. 個咖哩辣度夠, 但太多奶整到淡左咖哩味.薯仔反而好味, 又粉綿又入味.薄餅幾好味, 夠熱又酥香好咬, 吸汁力唔錯. (可惜個汁唔理想).美祿恐龍分量十足, 好多美祿粉, 反而唔夠冰凍.

點知就好唔好彩, 好難食.

清潔及收盤爽手又快.
咖哩雞配薄餅
咖哩雞配薄餅 set ($60), +$10 美祿恐龍 :

薯仔反而好味, 又粉綿又入味.

美祿恐龍分量十足, 好多美祿粉, 反而唔夠冰凍.
2015-07-11
5 分鐘 (堂食)
2015-07-12 1970 瀏覽
吉利尼@#foodki尖沙咀法式燒蛋多士加咖椰(7/10)($32)foodki到呢間係尖沙咀既新加坡餐廳到食野,位置比較接近紅磡火車站。首先將多士沾上蛋漿然後直接拎去煎,而非拎去炸,咁樣雖然令多士無咁脆,但係就會變得超鬆軟,好食,蛋味超濃,其實呢種製法有啲似上環瑞記既西多,但吉利尼既多士更多蛋漿,讚!自家製咖椰好味,唔會太甜😘,略嫌椰香不足,搽埋多士係岩岩煎好既多士上面,好味道!
吉利尼@#foodki尖沙咀
法式燒蛋多士加咖椰(7/10)($32)
2015-07-04 1794 瀏覽
這家吉利尼有點隱蔽, 但已比沙田店位置易到~這晚要了叻沙+咖央多+恐龍美祿叻沙的味道調較得合宜, 因這種湯底看似很易做得惹味, 但其實也很易調得太甜或太咸... 吉利尼的算不錯~椰香的叻沙湯很開胃, 材料也豐富 (見圖), 麵底ok, 但男士或許不夠飽~咖央多醬給的很足, 多到我要刮起一點才吃~ 味道則一般, 不算做得很突出~最後的恐龍美祿, 就是"很濃美祿"啦~ 粉多是它的特點, 別把它攪勻, 把美祿粉放一點在咖央多上其實也很好吃~ 之後喝下去時要小心別被美祿粉嗆到喔~~~下次想試它的腸粉和薏米檸檬水~
這家吉利尼有點隱蔽, 但已比沙田店位置易到~
這晚要了叻沙+咖央多+恐龍美祿

下次想試它的腸粉和薏米檸檬水~
題外話/補充資料: 店面不大, 座位有限, 人多等位, 未能好好享受~
5 分鐘 (堂食)