2019-10-23
呢排約朋友揀餐廳時都要三思,時勢唔好,就多撐小店,共渡時艱是日來到一間人情味小店,座位不到20個,建議大家要預先訂座啊。☝🏼😄 因為樓面不大,大家要有心理準備坐得有點擠逼(有袋的要放大脾/地下了)。牆上貼了一部份串燒的圖片,另外也有熱門榜供大家參考。落單後叔叔會把一盆用具給你,並有禮貌的提醒我們需要等耐少少(一等便是30分鐘了😅😅)。牛舌芯 - 人氣榜No. 1叔叔說只用牛舌最中間位置,故口感很爽脆。(隔離枱加完又加,好似唔駛錢咁🙈)白膳 - 人氣榜No. 2第一眼望落去賣相麻麻地,但係咬落去皮脆肉彈牙加上價錢都好抵食(出面食應該都要$50-60),大家不妨一試京蔥五花腩 - 呢串就冇咩特別驚喜,中規中矩啦煙肉蘆筍 - 平時我係唔食煙肉的(怕肥同覺得太鹹),不過呢串有驚喜呀,蘆筍好嫩,唔會乾爭爭,煙肉嘅鹹味中和左蔬菜本身較清淡。流心芝士大啡菇 - 初初以為只係一塊芝士放喺菇上面燒,原來中間仲夾住一隻流心蛋黃,所以咬落去蛋汁和菇嘅汁都咇咗出嚟,好好食呀!翠玉瓜 - 厚切嘅翠玉瓜燒完一啲都唔乾,加埋調味粉都幾惹味,不過我覺得辣度有少少重手。菠蘿 - 我冇食過, 不過朋友話都幾甜韭菜 - 呢
京蔥五花腩 - 呢串就冇咩特別驚喜,中規中矩啦
菠蘿 - 我冇食過, 不過朋友話都幾甜
韭菜 - 呢串韭菜有點老(係韭菜本身, 唔係燒得太老), 有點難咬開
羊架飯 - 嘩呢個飯真係好抵食!! 初初叫兩件羊架(@$29), 其後諗諗下應該有啖飯($22)落肚好D, 所以就決定叫羊架飯($69), 諗住應該都有兩件羊架, 圍起個飯都係$11。點知來到時竟然有3件羊架!! 個飯都幾大碗添!! 羊架的味道都OK, 唔係特別有驚喜, 不過抵食為主~ (重要的事要講3次)
生蠔 - $38/2隻, 唔腥, 上面鋪滿調左味的蒜蓉, 夾埋一齊食最好食 (不過小心好熱呀!)~
茄子 - o係串燒來講係幾大件夾抵食的蔬菜類, 可以食到平時冇的"綿綿"口感。茄子吸左好多汁, 加埋調味蒜蓉同少少辣粉一齊食, 一個字, 正!
蝦豬串 - 人氣榜No. 5 小店牆上有幾樣叫「大澳燒」既野食, 都係燒乾貨海味咁, 其中一個係「蝦豬串」。來到個樣平平無奇, 不過食落去有驚喜呀! (俾佢個樣厄左, 所以冇影到...) 係蝦醬豬肉呀!!! 好好味~~
提一提大家, 落單時有辣度俾你揀, 我揀BB辣但turn out都比預期中辣(始終份量落多落少都係"隨心"既~) 所以建議從低叫起, 接受到先食辣D~ (不過當你畫左辣度, 之後加單都用番一開始的辣度, 所以可能要請佢地幫你update番)
題外話/補充資料:
餐盤是用來放燒好的食物的, 不過小店把餐具、杯碟甚至用碟上的食物都放在餐盤上, 個人覺得這些杯碟的底部未必清潔, 和食物放在同一位置有機會造成交叉感染。希望小店注意一下。