2017-08-09 2191 瀏覽
中環上班的我,不能每天大魚大肉,在中環餐廳的食物非常昂貴,公司福食一般.....得知吉野家新出了楓蜜多士,套餐只需另加八元便能享用下午茶的細牛飯22元凍奶茶加3元 加多8元多士33元就可以食到一餐富豐的下午茶餐我每次order必點牛汁 加七味粉 食落微辣芳香如果喜愛食生薑可以在取餐處任顧客拎取 非常大方多士外層脆脆 好像在食千層酥似的 多士內層軟屬 配上甜甜的楓蜜 可以當飯後甜品中環吉野家Tea一Tea 人不多 坐也舒服服務賣相衛生價格
得知吉野家新出了楓蜜多士,套餐只需另加八元便能享用

下午茶的細牛飯22元凍奶茶加3元 加多8元多士

價格

• 楓蜜多士
  • 細牛飯
2017-08-01 1123 瀏覽
my new favorite place to go for lunchthe chicken is good as well as beef, i like how they cook the chicken so that the skin is almost slightly crispythey give you packaged picked ginger for free, which is a huge plus for megreat substitute for korean food as korean food is too expensive around here, though ofcourse the place is japanesedont get the latest cheese don as its the nacho type goo not melted cheesei also like their steamed veggies that comes on top of the gyudon

2017-07-19 936 瀏覽
牛肉飯無可否認係吉野家嘅招牌菜 尤其是下午茶嘅時候 細牛肉飯只不過係22蚊 絕對係窮人食m記之外第二個首選 營養亦都比較豐富 而家連kfc都推出牛肉飯 但係佢絕對唔可以 做到吉野家獨特嘅牛肉汁味道
  • 細牛肉飯
2017-07-19 645 瀏覽
如果想打邊爐不過缺金嘅話 ,不過捱多幾個朋友, 一齊去吉野家買個邊爐, 一齊share嚟食 ,你可能會問咁少夠食咩, 通常一個鍋裏面大部分都係蔬菜, 你哋除咗可以幫手一齊食之外, 仲可以加唔同嘅配料,例如牛豬雞肉, 粟米墨魚餅,烏冬粉絲,蟹柳等等都係必食之選, 飲品方面我最鍾意就係抹茶紅豆冰, 價錢方面人均都係四五十蚊左右, 但係你喺外面食嗰有質素啲嘅邊爐都成差唔多兩嚿水, 但係除咗下午茶之外我都唔會買牛肉飯或者烏冬, 夜晚去吉野家通常都係邊爐
2017-05-15 916 瀏覽
數數手指,我也算不了有多久沒吃過吉野家了。不是它不好吃,只是價錢越來越昂貴,而份量也一直沒變,還是那麼小。今天下班後要往中環辦點事,中間有小小空閒時間,而肚子也有點餓。但在中環除了麥記和南記,還有什麼快餐選擇呢?此時電車停在吉野家前,那就好吧,我也很久沒來了。貪吃的我花了$46買了牛肉煎雞雙拼飯。食物的質素沒有令我失望。洋葱和牛肉很入味,牛肉汁拌飯是我的最愛。煎雞還是皮脆肉嫩,加上醬汁 (是teriyaki sauce 嗎?)很惹味。味道很欣賞,但份量真的太小了,我吃完後也沒有飽肚的感覺。

牛肉煎雞雙拼飯

2017-04-20
2017-04-02 660 瀏覽
吉野家相信大部份人都會選擇工作午餐的首選,價錢都幾抵同埋方便快,因為有吉野家嘅存在成為午餐地點無頭緒嘅時候首選之一!平時都係食雞飯多,未食過牛肉飯之前過嚟食開見到隔離枱點牛肉飯幾多人。最討厭吉野家就係裏面勁多人經常無位坐要搶位,今次點嘅牛肉飯都冇咩太大特別,好似唔係太靚嘅肥牛,牛肉好乾,好似好老又夠多汁!不過牛肉嘅份量都唔少,麻麻哋有七味粉加啲上去都算OK下這蓋牛肉嘅怪味!下次都係食返我嘅雞飯算數啦,

2017-03-14 624 瀏覽
其實知道吉野家下午茶有這個鍋麵很久,但總覺得有點誇張,自從一人一鍋出現,從前都試過長lunch去打邊爐,但下午茶時段,尤其只得一小時的上班族來說...今天終於的起心肝試試,原來湯麵有點像韓國即食拉麵,餐廳還附上一碗清湯,讓顧客可邊打邊加湯,尚算細心。麵我分了一半來煮,以免煮即溶爛,先吃的一半以溫泉蛋拌勻同吃,竟出乎意料地異常美味!湯底有點微辣,是筆者接受到的辣味,餐點中的金菇肥牛則有點難熟,建議要把肥牛轉出一圈再煮。吃完不用一小時,各位上班族可以一試呀!同場有點失望的是,一直以為這家吉野家每枱有放置一人一鍋的小電爐,原來不知何時已全撤走!要問「reception」拿爐,而「reception」在哪又要找一輪,建議大家先找店面的姨姨幫忙,別問收錢的幾位。

2017-02-17 669 瀏覽
相信很多香港人都食過吉野家,都知道吉野家最出名的當然係牛肉飯。今次因爲要和朋友換限定禮物,所以點選了它們的火鍋下午茶,第一次在下午茶時段食火鍋,其實我唔太想,因為成日都覺得喜歡食吉野家係因為佢夠快,個個食完就會走,的確今次的經歷,令我覺得下次在這間都係食普通牛肉飯算數。一、人太多,人流出出入入,其實食火鍋真係好危險,我一路食一路驚,那些人四方八面來,私密度很低。二、收銀太趕,可能因為人太多,所以佢地講說話都好似好趕一樣,差點落錯單,又唔覆單,好彩我自己同佢覆一次炸,出單又亂,人手調配好有問題,還有姐姐好似好忙,但其實佢地好似自己都唔知自己要做咩。三、我坐那個位置是沒有內置爐的,想叫姐姐幫手開爐,佢又好似唔知自己係咩角色,其實佢係唔識做?還是唔想做?講完服務,現在要講食物本身:芝士丸火鍋-湯底很足料(味精)面底是韓國辛辣麵,配上溫泉蛋、味噌湯飲品可配綠茶或汽水30蚊都唔需要,真係好抵。牛肉串火鍋-配搭和上面大同小異,只是芝士丸變了牛肉串,口感都可以,此中吉野家的牛肉係有質素的。其實今次唔好的經歷唔關食物本身的問題,都唔係店員本身的問題,可能係因為我在唔適當的時候點選了唔適當的食物,如果在

講完服務,現在要講食物本身:
芝士丸火鍋-湯底很足料(味精)
面底是韓國辛辣麵,配上溫泉蛋、味噌湯
飲品可配綠茶或汽水
30蚊都唔需要,真係好抵。

其實今次唔好的經歷唔關食物本身的問題,都唔係店員本身的問題,可能係因為我在唔適當的時候點選了唔適當的食物,如果在人流唔旺的地方,我想我會更享受。
2017-02-09
2016-11-06 1110 瀏覽
中環區要食個平既晚餐真係好難。好多餐廳一早6點前已經關門。今日冇心情諗食咩,去吉野家諗住平平地一餐就算。 點了黑蒜油燒汁雞丼 $38黑蒜油汁得咸味, 說好的燒汁呢?雞分量正常, 粟米感覺上較少, 食完成個飯好好好飽。 我下次會食返野菜煎雞飯。
中環區要食個平既晚餐真係好難。
好多餐廳一早6點前已經關門。
今日冇心情諗食咩,去吉野家諗住平平地一餐就算。
點了黑蒜油燒汁雞丼 $38
黑蒜油燒汁雞丼
黑蒜油汁得咸味, 說好的燒汁呢?
雞分量正常, 粟米感覺上較少, 食完成個飯好好好飽。
我下次會食返野菜煎雞飯。
2016-10-31
15 分鐘 (堂食)
2016-09-17 1131 瀏覽
終於可以試吓呢到嘅鰻魚飯。鰻魚幾大份,彈牙,冇咩骨。鰻魚汁不過不失。但扣分地方係有魚腥咪,就算落多咗鰻魚汁都重食到腥味。如果接受到腥味嘅人(鮮味?),呢到算係幾高CP值。
2016-08-25 1022 瀏覽
想平平哋食一個午餐,快餐店會係最方便最平的選擇。吉野家嘅優惠飯$31包埋嘢飲,價錢唔算貴!薯蓉手撕雞飯賣相不討好,但味道還是可以入口的。醬汁比較傑,可能是加入了薯蓉去調教,但吃不到薯蓉!雞的份量十分少,目測一舊雞的份量都冇!餐飲選擇的紅茶,茶味十分濃,值得一讚。
想平平哋食一個午餐,快餐店會係最方便最平的選擇。
外賣自取
2016-07-05 1557 瀏覽
昨晚無飯家庭,係咁意去附近食吉野家算,貪佢平平地又飽肚。唔想又無牛肉飯,想簡個特別D試下,睇左一睇,決定簡蟹籽三文魚飯。賣相好靚呀,又多蟹籽,我至愛呀~一食洛去,嘩!!GAM 咸GE..個味好單調,得個咸字..😕😕如果有D配菜好多D..食完要狂飲水,下次都係食番牛肉飯算喇..
昨晚無飯家庭,係咁意去附近食吉野家算,貪佢平平地又飽肚。

食完要狂飲水,下次都係食番牛肉飯算喇..
2016-04-25 1768 瀏覽
一個人食lunch可以食乜好?行下行下就行左入黎吉野家。本身很喜歡吃牛,所以吉野家的特盛牛飯一直都百吃不厭!牛肉好軟熟,而且牛味好濃!非常正!檸檬茶有驚喜!紅茶味香濃,配合檸檬,令到成杯檸茶很清新!不過就略為偏甜,可以叫佢少甜!雖然吉野家牛飯好食,但就一年比一年貴!有時食左,滿足了肚腹之慾,但同時又會覺得好唔抵!
一個人食lunch可以食乜好?
行下行下就行左入黎吉野家。

本身很喜歡吃牛,所以吉野家的特盛牛飯一直都
百吃不厭!

牛肉好軟熟,而且牛味好濃!非常正!
檸檬茶有驚喜!紅茶味香濃,配合檸檬,令到成杯檸茶很清新!
不過就略為偏甜,可以叫佢少甜!

雖然吉野家牛飯好食,但就一年比一年貴!
有時食左,滿足了肚腹之慾,但同時又會覺得好唔抵!
2016-04-02
2016-04-19 1200 瀏覽
吉野家牛肉飯真係食唔小,也算是中學回憶但近年出刺身我都係第一次食牛肉係肥牛,今次lee碗嘅肉同肥都算平均,有肉味,又唔會乾,洋蔥淋而入味,帶點微甜要左湯,男友要汽水湯係即食即沖嘅質素,不過勝在夠熱,食飯飲兩口,唔會口乾乾咁呀,湯係面(事湯),又唔會太咸,而且有d海藻,感覺冇汽水咁heavy呀刺身真係唔加好過,肥肉算平均,但勁薄,魚味又唔突出,得四小薄片雞飯,男友食,我冇食,佢話咪又係咁wo ,哈即係點,雞肉鞋左d,太多汁好喊,伴菜我同佢都唔like吉記d菜,怪怪的
吉野家牛肉飯真係食唔小,也算是中學回憶
但近年出刺身我都係第一次食
要左湯,男友要汽水

2016-04-09
20 分鐘 (堂食)
2016-02-29 1073 瀏覽
上年年尾去了日本吃鰻魚飯,心中念念不忘,想不到在香港分店處處的吉野家也推出了鰻魚飯!!吉野家真的好進取,時有新款,當大家滿足於吉野家一人一爐之際,他們在2月5日又推出新產品。趁新年就去了吃吉野家的鰻魚飯套餐(聽說很多分店都售罄!),真的是鰻事勝意,年年有魚!!一個鰻魚二枚盛由原條鰻魚蒸完再烤四次,這是關東煮法,加上山椒粉,真的肉質鮮嫩,而且醬汁份量剛剛好,吃得好過癮!套餐一如以往配有麵豉湯及日本茶或汽水,非常完整又飽肚!一個餐才$82, 算起來正宗日本口味加上鰻魚原條上,其實絕對不貴!說真的,上次去台灣吃過有名的鰻魚飯,港幣二百多元,絕對比不上吉野家的二枚盛啊!現在供應緊張!本身只有幾個分店有售,看到Facebook Fanpage說在觀塘和屯門還有售,快快去試了!

2016-02-11
15 分鐘 (堂食)
  • 鰻魚二枚盛