2018-12-17 197 瀏覽
今日eatmug9 #5晏晝做完gym見肚餓 就去咗gym room附近嘅吉野家 填一填個肚仔見舉完鐵就嗌個牛飯補充返啲蛋白質💪講起個牛飯, 喂 ~咁多年嚟都keep到個質素都唔話得㗎喇 起碼啲肥牛咬落去唔係啖啖都係油脂 牛汁又係任你加嘅, 不過就唔建議落太多牛汁因為佢本身啲珍珠米都煮得夠軟熟 ,太多汁會搞彎左個口感。另外想提一提過鮮檸檬茶, 個茶底本身啲紅茶味都夠出, 真係拍得住茶記啲凍檸茶, 唯獨味道上係有少少偏甜。P.S 如果有食開吉野家嘅可以download佢本身出嘅apps , 有得儲積分之餘又可以用佢啲分嚟換啲小食或者飲品。我咁講吉野家都算係良心企業嚟㗎啦
今日eatmug9 #5

見舉完鐵就嗌個牛飯補充返啲蛋白質💪

和風牛肉飯

講起個牛飯, 喂 ~咁多年嚟都keep到個質素都唔話得㗎喇

我咁講吉野家都算係良心企業嚟㗎啦
2018-12-14
5 分鐘 (堂食)
和風牛肉飯
2018-11-25 306 瀏覽
第一次食吉野家豚肉飯配合綠茶,之前因爲成日食牛肉同雞肉飯所以無試過其他款式。豚肉飯比牛肉飯無咁多脂肪運著肉,但係都係牛肉飯比較好味,如果唔夠汁,可以向店員索取牛肉汁。
2018-11-25 267 瀏覽
當晚落雨好攰放咗工好肚餓, 難得我男朋友請我食海鮮火鍋。主菜是蜆, 有成十幾隻。每一隻大大粒,不但鮮嫩,而且彈牙。就好像美食一樣。番茄湯裏面有蟹柳金菇白菜, 加上豆腐冬菇,簡直就是人生perfect match.愛沒有假如, 令我覺得天造地設。😘
當晚落雨好攰放咗工好肚餓, 難得我男朋友請我食海鮮火鍋
愛沒有假如, 令我覺得天造地設。😘
約咗兩個閨蜜食飯諗唔到食咩就話吉邊啦閨蜜們話想食最新嘅海蜆番茄湯就一齊貢過去但係利申減緊肥就唔吉邊啦上網睇見到,營養師同健身仔仔都推介吉野家嘅煎雞飯有菜有雞肉又有飯講到明減緊肥嘅人都食得去到嘅時候已經八點幾,仲係人山人海,幾經辛苦終於搵到個位成張檯都係上一手嘅爐同垃圾環觀四周,想講得一個姐姐做緊嘢不斷好似荒島嘅人求生咁揮手我都明白佢好忙但係會唔會係畀個手勢示意你見到我地會比較好呢最後我去咗買雞飯,我朋友嗌咗吉邊然後佢地望住啲餸望住啲烏冬,好似祈禱咁等咗幾個字先有個爐到佢地個湯滾嘅時候,我已經食完個雞飯啦個雞幾好味嘅,係一貫水平,但係個服務真係差少少明白姐姐都辛苦,希望早日有多啲同事幫你
約咗兩個閨蜜食飯
諗唔到食咩就話吉邊啦

閨蜜們話想食最新嘅海蜆番茄湯就一齊貢過去

但係利申減緊肥就唔吉邊啦

上網睇見到,營養師同健身仔仔都推介吉野家嘅煎雞飯

有菜有雞肉又有飯
講到明減緊肥嘅人都食得

去到嘅時候已經八點幾,仲係人山人海,
幾經辛苦終於搵到個位

成張檯都係上一手嘅爐同垃圾

環觀四周,想講得一個姐姐做緊嘢

不斷好似荒島嘅人求生咁揮手

我都明白佢好忙
但係會唔會係畀個手勢示意你見到我地會比較好呢

最後我去咗買雞飯,我朋友嗌咗吉邊

然後

佢地望住啲餸望住啲烏冬,好似祈禱咁等咗幾個字先有個爐

到佢地個湯滾嘅時候,我已經食完個雞飯啦

個雞幾好味嘅,係一貫水平,
但係個服務真係差少少

明白姐姐都辛苦,希望早日有多啲同事幫你

野菜煎雞飯
野菜煎雞飯
2018-11-09 327 瀏覽
吉野家既下午茶簡直就係窮人既恩物黎!!!每次到2點半先食飯既時候望下個銀包就知道吉野家可以打救我xd果日放學去到旺角又去左吉野家食下午茶醫肚咁岩見到出左個新餐($27)就一於試下佢呢個餐係比較邪惡有炸薯角、炸雞翼同埋一個細牛肉飯不過因為吉野家好似冇茄汁提供就咁食個薯角就有少少dry同埋薯角唔算係熱到辣口既應該都係炸完一大堆有人order既時候就夾上盤不過份量都唔少!而炸雞翼係成個餐入面最好食既~雞翼幾入味出面冇厚厚既炸粉同埋都唔算話好油!!!都幾惹味下吉野家既炸物水準都有番咁上下而個牛肉飯就係用平時裝牛汁既碗仔黎裝份量比較少既不過牛肉份量都會夠餸晒d飯如果我唔係太肚餓既話下次都會再叫呢個餐!
吉野家既下午茶簡直就係窮人既恩物黎!!!
每次到2點半先食飯既時候
望下個銀包
就知道吉野家可以打救我xd
果日放學去到旺角
又去左吉野家食下午茶醫肚
咁岩見到出左個新餐($27)
就一於試下佢
呢個餐係比較邪惡
有炸薯角、炸雞翼同埋一個細牛肉飯
不過因為吉野家好似冇茄汁提供
就咁食個薯角就有少少dry
同埋薯角唔算係熱到辣口既
應該都係炸完一大堆
有人order既時候就夾上盤
不過份量都唔少!
炸雞翼係成個餐入面最好食既~
雞翼幾入味
出面冇厚厚既炸粉
同埋都唔算話好油!!!
都幾惹味下
吉野家既炸物水準都有番咁上下
而個牛肉飯就係用平時裝牛汁既碗仔黎裝
份量比較少既
不過牛肉份量都會夠餸晒d飯
如果我唔係太肚餓既話
下次都會再叫呢個餐!
2018-10-24
5 分鐘 (堂食)
  • 唐揚雞翼
2018-10-31 201 瀏覽
第一次食火鍋拎左鍋半個鐘都無人點爐, 期間催過三次,啲侍應態度超級差,話番我轉頭叫我等一等,話佢執緊枱好忙,我想講忙所以慢okay,但啲咁既態度就好有問題,我黎食野唔係受氣。蜆鍋啲蜆好唔新鮮,食落一口沙,苦苦澀澀

蜆鍋啲蜆好唔新鮮,食落一口沙,苦苦澀澀

2018-10-24 217 瀏覽
吉野家出名牛肉大家都知,但吉野家成功在於短時間內製作到一個一人食又得,幾個朋友聚會都食得嘅好牛肉飯,是謂快、靚、正!本身倖存者對吉野家無咩留意,直至吉野家版圖擴大到美食沙漠之後,倖存者漸漸愛上咗佢蔬菜牛肉飯(大碗) $54牛肉加埋秘製牛肉汁今人愛不釋手,倖存者注重健康,難得吉野家又有蔬菜選擇,對健康人完全係一大恩物!最值得讚嘅係啲飯,用珍珠米之飯又唔會太多水粘埋一齊如果放工ot未食飯,但唔想煮,吉野家絕對係好選擇!

蔬菜牛肉飯(大碗) $54

如果放工ot未食飯,但唔想煮,吉野家絕對係好選擇!
2018-10-21 255 瀏覽
放咗工之後唔知食咩好,周圍行左一陣,最後決定同女朋友去吉野家打邊爐~~見到新推出咗海蜆番茄鍋,就即刻買來試吓,原來淨返最後一個,真係好好彩然後再要多一個相撲手火鍋,打算一人一鍋食首先個海蜆鍋真係有好多海蜆,多到成個鍋都滿晒,同餐牌上面張相冇乜分別,食落去冇乜沙,好鮮甜,再加埋個番茄鍋,真係落足本有好多蕃茄粒,唔到個湯底更加甜,好好食至於個相撲手火鍋就分量好大,有好多配料,除咗丸之外仲有雞肉牛肉,最重要係最後有個烏冬,淥完之後發覺係好大個,其實成個火鍋兩個人都食就岩岩好,最後我哋兩個都食到好飽,性價比果然係十分之高,唔怪得咁多人嚟打邊爐

然後再要多一個相撲手火鍋,打算一人一鍋食

2018-10-18
2018-10-19 216 瀏覽
不嬲同朋友都喜歡打邊爐,但有時覺得二人去食又好難叫食物,所以差不多每個月都會幫襯食吉野家。今日成十點去到旺角地庫都勁多人食有點驚訝,我地最後選擇咗坐後面,再一人叫一鍋打邊爐加一個新產品奶茶。等左差不多十分鐘野食就來到,但牛肉比心目中差,有點已經變色有失望,都不太多就由佢,今次叫了一個相撲金鍋和芝竹火鍋,材料真係比較多,勁開心,芝士真係靈魂,芝士味夠又多好味道,其他都保持到水準,牛肉就一般偏肥。奶茶出面有冰雪住都有凍凍地不錯,味道意外好味,茶濃奶味剛好,加上紅薯粉同飯,又係一餐堅飽的晚餐。

2018-09-17 289 瀏覽
最近見吉野家出左新App及會員製度,而且新會員仲有係下午茶時間專有的優惠,便是用$19買個細牛肉飯再加杯可樂(我怕肥,轉左日本茶),於是今日就黎試試。落單加等候時間只需5分鐘左右,果然下午茶時間是特別小人,牛肉飯看上去是正正常常,沒有出現牛肉過熟的情況或較常出現的生洋蔥,因為有部分,分店生意很好,經常出現生洋蔥的情況,即口感十分硬。我再試一下飯,是經典的珍珠米,沒有飯味,但口感恰當,以價錢計,算是超值了,牛肉則是有小小的牛味,主要是用醬汁味去補償牛味,算是不錯的,考慮價錢後,這餐算是超值。

2018-08-16 386 瀏覽
Lunch時間要出去做野,於是將個lunch順延到tea time,可以食平dd✌🏻因為做緊優惠所以走左去食去吉野家,$19有個細飯(可選牛肉飯/野菜雞肉飯/野菜飯)+ 中汔水(可選可樂/七喜/美蓮達)次次嚟親都係食牛肉飯,今日想食均衡少少所以揀左野菜雞肉飯,人生第一次🤫野菜唔算生(食過好多餐廳都係求其過一過熱水就上,好大陣臭青味),亦唔會煮得過腍or梅,質感味道都唔錯。不過少得可憐,雖然睇張相好似鋪滿曬,但其實佢只係將啲菜切到好細份再攤開而凝造左呢個效果,如果砌返埋應該得一條四季豆、一忽仔椰菜花頭同一片蘿蔔⋯Any肥,我地唯有寄望啲雞,下午茶嚟講份量算多,冇乜雞味,如果唔點個照燒汁就真係咩味都冇。肉質不過不失,唔係腍滑但都唔係嚡嗰隻🐔總括嚟講呢個價錢算好抵,味道雖然冇乜驚喜但都可接受嘅

總括嚟講呢個價錢算好抵,味道雖然冇乜驚喜但都可接受嘅
2018-08-04 394 瀏覽
咖哩煎雞飯配碗蒸蛋,熱茶,共$50. 健康得黎又吾貴,最岩中午食吾到咁多野既OL 食啦😋😋咖哩夠濃,不過如果咖哩汁多d 既話就最好la.碗蒸蛋,蛋又嫩,有大大粒蟹柳😋😋😋

咖哩夠濃,不過如果咖哩汁多d 既話就最好la.

碗蒸蛋,蛋又嫩,有大大粒蟹柳😋😋😋

2018-08-03
午餐
2018-07-30 386 瀏覽
星期六下午收早肚餓四處找東西吃經過旺角吉野家。落地牢去到見到人頭湧湧的人龍!原來下午茶時間。排成二十分鐘我雖然係下午茶時間幫襯!但因為太肚餓嘅關係叫咗兩份下午茶餐細野菜牛肉飯再加細野菜豚肉飯跟綠茶牛肉飯好足料,肥牛鋪滿飯面!牛肉厚薄適中,帶少許牛脂!肉質柔軟帶脂香仲吸晒湯汁味道,唔會過咸同嚡!味道剛剛好;洋蔥同野菜都夠多!吸晒牛肉汁嘅味!又因為菜有啲厚度食落爽甜,亦令到牛肉飯無咁膩!再飲埋杯綠茶。雖然係邪惡組合,但好滿足呀! 不嬲都覺得吉野家的牛肉飯最好食..好少肥,好多肉,肉汁好正!飯香!吾想太單調乏味!另一碗就是野菜豚肉飯豚肉方面 啲肉質都唔錯喎。味道同食牛肉飯差唔多!基本上是同一做法!下午茶望落細細碗!食夠兩碗$44就已經食得飽真係好充實既感覺...
星期六下午收早肚餓四處找東西吃
經過旺角吉野家。
落地牢去到見到人頭湧湧的人龍!

原來下午茶時間。
排成二十分鐘

我雖然係下午茶時間幫襯!
但因為太肚餓嘅關係叫咗
兩份下午茶餐
細野菜牛肉飯再加
細野菜豚肉飯跟綠茶

牛肉飯好足料,肥牛鋪滿飯面!
牛肉厚薄適中,帶少許牛脂!
肉質柔軟帶脂香
仲吸晒湯汁味道,唔會過咸同嚡!
味道剛剛好;洋蔥同野菜都夠多!
吸晒牛肉汁嘅味!
又因為菜有啲厚度
食落爽甜,亦令到牛肉飯無咁膩!
再飲埋杯綠茶。
雖然係邪惡組合,但好滿足呀!
不嬲都覺得吉野家的牛肉飯最好食..
好少肥,好多肉,肉汁好正!飯香!
吾想太單調乏味!
另一碗就是野菜豚肉飯
豚肉方面 啲肉質都唔錯喎。
味道同食牛肉飯差唔多!
基本上是同一做法!
下午茶望落細細碗!
食夠兩碗$44就已經食得飽

真係好充實既感覺...
2018-07-28
20 分鐘 (堂食)
下午茶
2018-07-23 456 瀏覽
下午茶時段唔太多人~ 自助排隊買餐!我㨂左肉鬆多士跟湯烏冬下午茶餐 !$30係物價高漲嘅香港算係可以接受啦。朋友叫牛肉飯呢度肉鬆多士吾同吐司工坊!係跟沙拉汁上連埋一杯肉鬆一齊來食好脆口,真係幾得意...湯烏冬好滑,豬骨湯濃味!仲有片魚片及一堆粟米粒,不過不失點解揀肉鬆多士咁怪!因為我係肉鬆粉絲細路仔好鍾意食肉鬆 !其實夾埋煉奶幾好食 !鹹鹹甜甜幾過癮...好過成日塗牛油或果醬咁DRY 。朋友食牛肉飯,我就不喜歡這裡的牛因為之前試過牛肉質感比較鞋口
下午茶時段唔太多人~ 自助排隊買餐!
我㨂左肉鬆多士跟湯烏冬下午茶餐 !
$30係物價高漲嘅香港算係可以接受啦。朋友叫牛肉飯

呢度肉鬆多士吾同吐司工坊!
係跟沙拉汁上連埋一杯肉鬆一齊來食
好脆口,真係幾得意...

湯烏冬好滑,豬骨湯濃味!

仲有片魚片及一堆粟米粒,不過不失
點解揀肉鬆多士咁怪!
因為我係肉鬆粉絲
細路仔好鍾意食肉鬆 !
其實夾埋煉奶幾好食 !
鹹鹹甜甜幾過癮...
好過成日塗牛油或果醬咁DRY 。
朋友食牛肉飯,我就不喜歡這裡的牛
因為之前試過牛肉質感比較鞋口
2018-07-21 2244 瀏覽
早上10 點食完早餐 2 點飲杯野當lunch收工收4點 約左人mk睇7點40 分 但奈何 我真的肚餓了結果 我去左好耐都去ge吉野家呢條長長樓梯開始今晚第一餐入到去 吉野家晚市非邊爐不可 其他飯類 在其他時段都可以食只有打邊 是晚市供應今晚就試左 珍寶蟹棒龍蝦湯鍋再上配肥牛BB同彈牙烏冬total.:$69收銀姐姐 俾左個震震我等食物準備好時 就震我去取餐處我叫ge時候 剛剛開始晚市唔太多人好快就拿得la你睇下個珍寶蟹棒 真急不及待伸個頭開蓋luu~~~個湯底 開始轉橙色龍蝦湯而條蟹棒 真係好似poster. 咁成把武士刀入面仲有豆腐 鮮蝦 芝士丸 粟米娃娃菜 鮮冬菇 南瓜 金菇 竹輪 等個蟹棒1條=3 條平時size啖啖都好鮮味 配菜都好新鮮 看落都靚靚仔仔配埋牛肉同烏冬仲正個烏冬質地唔同平時去凍肉店果d急凍烏冬係再煙軔d唔知在那裡可以買到呢? 最估唔到 食完 去睇戲 睇完肚餓他們班友仔 話去打邊爐結果去左我國最大火鍋品牌再打過 食評不日上映
早上10 點食完早餐 2 點飲杯野當lunch

等食物準備好時 就震我去取餐處

我叫ge時候 剛剛開始晚市
唔太多人好快就拿得la

你睇下個珍寶蟹棒 真急不及待伸個頭

開蓋luu~~~

個湯底 開始轉橙色龍蝦湯

啖啖都好鮮味
配菜都好新鮮 看落都靚靚仔仔

配埋牛肉同烏冬仲正
個烏冬質地唔同平時去凍肉店果d急凍烏冬
係再煙軔d唔知在那裡可以買到呢?

最估唔到 食完 去睇戲 睇完肚餓
他們班友仔 話去打邊爐