2017-01-22 257 瀏覽
想不到近年吉野家都幾積極推出新產品今次我經過見到有新野即刻去試試 仲要有優惠價平到笑雞扒蘑菇飯食評:其實呢個飯特別之處就係將平時賣既雞扒加多PAT蘑菇汁上去, 望落好似好籍簡單, 但我超鐘意不嬲都唔鐘意吉野家既雞飯因為佢個黑色既醬又撈唔到飯食, D雞又少又係偏乾, 講真食哂就送唔到飯!!但呢個最好既地方係蘑菇汁又可以撈飯食, 而且又COVER到普通雞飯既不足, 最欣賞佢蘑菇粒數都幾多下, 可能係因為新推出, 特別足料而家LUNCH價都26蚊, 仲有杯野飲, 必試!!!
想不到近年吉野家都幾積極推出新產品

今次我經過見到有新野

即刻去試試 仲要有優惠價

平到笑
雞扒蘑菇飯

而家LUNCH價都26蚊, 仲有杯野飲, 必試!!!
2017-01-21
2016-09-18 258 瀏覽
星期日的早餐,係眾大連鎖快餐中選擇,其實未試過吉野家的。睇餐牌,都唔錯幾多選擇。叫左set b : 煎雞滑蛋野菜配腸仔米。$30 都幾豐富,其實成餐都港式,不過加左少少海帶同木魚加添日式風味。煎雞個味都相當好,燒汁真係肉既好拍擋。滑蛋都幾好,無過多油/牛油,都幾滑。腸仔唔洗講,廚師牌。有野菜,加分!快餐中好難搵架!
星期日的早餐,係眾大連鎖快餐中選擇,其實未試過吉野家的。

睇餐牌,都唔錯幾多選擇。

叫左set b : 煎雞滑蛋野菜配腸仔米。

煎雞個味都相當好,燒汁真係肉既好拍擋。

滑蛋都幾好,無過多油/牛油,都幾滑。

腸仔唔洗講,廚師牌。

有野菜,加分!快餐中好難搵架!
2016-08-07 202 瀏覽
哩晚突然興致高昂想食火鍋,但係附近任食火鍋都排滿晒人,唯有去吉野家打一人邊爐,平平哋食餐就算。吉野家哩期有新搞作,推出咗芝士雞鍋,一於試試佢。芝士雞鍋有好濃稠嘅芝士,但雞塊數量就真係少咗啲,唯有比多啲錢加配料。講返個邊爐先,其實煲咗無耐下面啲芝士已經有小小癡底,但都算冇影響倒味道。加入烏冬,變成芝士烏冬,無得輸~但係食到最尾真係都幾滯。再嚟就係清湯底,配料有豆腐、娃娃菜、冬菇同幾塊魚腐咁,另外加肥牛,普普通通無甚特別。而哩一個呢就揀咗米粉,提提大家火粉好快就"lum",放入去一陣就可以撈出嚟。對於快餐店嚟講,個邊爐都已經算係咁,比得咁嘅價錢都冇得挑剔。
吉野家哩期有新搞作,推出咗芝士雞鍋,一於試試佢。

芝士雞鍋有好濃稠嘅芝士,但雞塊數量就真係少咗啲
芝士雞火鍋
清湯火鍋
2016-07-21
今天爸媽湊巧不回家吃晚飯,已一早叮囑我們三姊妹要「食自己」,想好吃什麼作晚餐,是自己煮或外出用餐。可是我又無辜辜的被OT,離開公司時已經8點左右,因怕妹妹們餓過頭,便叫她們自己先吃,不用等我。她們突然心血來潮說好想到吉野家打邊爐,而且說可以邊吃邊等我,瞬間心暖暖的☺️☺️9點多,我終於到了吉野家,看到她們正在聚精會神地看著火鍋,以渴望的眼神等待著火鍋滾熟。在我叫餐後,她們的火鍋已經變得熱烘烘了,終於可以開動!清湯底雞肉火鍋二妹懶健康的叫了清湯底,味道真的很淡,只是清清淡淡地嚐豆卜、豆腐、金菇、冬菇、栗米、娃娃菜、南瓜、芝心獅子狗和雞肉。濃湯底牛肉湯底識食一定食濃湯底!配料完全入味,湯底咸度適中,三個鍋中最貼近日式風味,無得輸!即時大讚三妹醒豬識叫濃湯底!而且識叫一定加錢要芝麻醬,因芝麻醬配牛肉是絕配!配食烏冬也是一流芝士雞火鍋吉野家幫它取名為濃郁芝士雞火鍋,單靠「濃郁」二字已經好觸動我這個芝士控的心!加上餐牌相片十拉絲的圖更令人更加期待!鍋上舖滿芝士粉和芝士條,而雞肉在芝士湯底汁打混,還配上兩粒芝士丸,邪惡之致😈😈😈不久,芝士慢慢溶至半熟,輕易地拉出芝士絲,用來拍照引誘朋友一流😚😚可惜食落

濃湯底牛肉湯底

而且識叫一定加錢要芝麻醬,因芝麻醬配牛肉是絕配!
配食烏冬也是一流
濃湯底牛肉火鍋
芝士雞火鍋
芝士雞鍋

可惜食落芝士味不重,更不是名字叫的「濃郁」,而且越食越稀,雞皮雞肉又痴在鍋底。鍋中有青椒、洋蔥和雞肉,但雞肉不多,只有6、7件。另外,在烏冬煮時,記得加它之前給我們的一碗水,不然烏冬變得難熟透。
三個火鍋中,本人最推薦濃湯底火鍋
濃湯底牛肉火鍋
2016-06-19 135 瀏覽
今日去左食吉野家 叫左個下午茶係牛肉麵 然後加左隻溫泉蛋同鯖魚 牛肉麵 真係不太好味 啲麵太冧 相比下烏冬較為好味 而且加上牛肉汁 就好味講到條鯖魚 黎到竟然小左一啖 好似比人食過咁 不過個經理十分好人 原意幫我換過一條 值得讚揚 而個味道就好似無之前咁好 有啲腥 溫泉蛋就無咩特 因為佢地一向整得好好 用黎比牛肉點黎食 我就最喜歡

2016-03-29 522 瀏覽
算起來,已經有好一段日子沒過來。囝囝一向是牛肉飯的擁躉,水準多年來沒多少出入,牛肉食舊鬆軟入味,加上洋蔥煮得夠熟,甜味自然發出,再加澆牛肉汁,混和飯粒更惹味。芝士雞鍋雞肉炸得過火,每口都是死實的雞肉,芝士又未夠香,$60一個還是點回傳統口味的更啱心意,加點了牛肉,脂肪太多了吧,放入芝士湯內泡浸,牛味都給蓋過了,吃得一頭煙,下次再來有陰影。
算起來,已經有好一段日子沒過來。
2016-03-27 193 瀏覽
2016-03-19今日放假和同事由大埔沙螺洞行山去粉嶺鶴藪水塘,行完都係三點幾,夠鐘食個下午茶,於是乎我地係粉嶺名都商場揾食,見到吉野家咪入去坐底,然後去睇下有咩食,我同事叫了碗細牛肉飯($22), 而我就轉下口味叫左個雞扒麵($26),由於我地冇加錢叫其他飲品,所以我地叫左杯熱日本綠茶。而等候食物時間不是很耐,大約2分鐘內, 算快啦。現在就講下食物的味道:
2016-03-19
細牛肉飯
雞扒麵
題外話/補充資料: 雖然雞扒麵唔好食, 但牛肉飯唔錯, 故拉均黎講一般啦. 下次都係食返牛肉飯穏陣D.:P
2016-03-19
下午茶
2015-06-02 245 瀏覽
今日去粉嶺圖書館扮偽文青,臨走之前梗係食返少少嘢啦。事關之前食得太多麥記(睇吓我寫咗幾多篇加大我系列就知)咁最後我冇揀食麥記喇,轉咗食吉野家。小弟呢排糧尾,食唔起勁貴嘅一級巨丼,唯有食野菜牛肉飯啦~呢間上菜速度都算快嘅,唔使半分鐘已經有嘢食啦。睇吓個賣相先~~其實都唔錯,啲嘢擺得工工整整(暫時未見過有吉野家會將啲嘢亂咁劈),算係見得下人咁。首先試下洋蔥,呢到嘅洋蔥對於唔鐘意洋蔥味嘅你可以放心,因為根本就冇洋蔥味(咁當然對鍾情洋蔥嘅人不利喇)你只會食到牛汁嘅味。牛肉就普通喇,冇羶味好係好,不過依然有吉野家同病就係牛肉烚得太老,有啲嚡口。飯有啲失望喇,汁太少,口感硬,再淋少少,多啲汁會仲好味~
今日去粉嶺圖書館扮偽文青
)咁最後我冇揀食麥記喇,轉咗食吉野家。

小弟呢排糧尾,食唔起勁貴嘅一級巨丼,唯有食野菜牛肉飯啦~

2015-05-14 137 瀏覽
吉野家嘅牛肉飯就食左好多年但近期就出左呢個豚肉飯 呢個豚肉飯竟然係意想不到咁好食首先啦 佢d 肉質好鮮嫩一d都唔韌 但又唔似牛肉咁薄切切好彈牙另外就係啲醬汁非常之好味牛肉汁落得多會漏 但豚肉飯嘅汁味道又唔漏 又易入口 絕對係一試愛上!!
吉野家嘅牛肉飯就食左好多年
但近期就出左呢個豚肉飯
呢個豚肉飯竟然係意想不到咁好食
首先啦 佢d 肉質好鮮嫩
一d都唔韌 但又唔似牛肉咁薄切切
好彈牙
另外就係啲醬汁非常之好味
2015-05-02 173 瀏覽
第一次去吉野家食早餐選擇不少,而且價格亦不高而我就揀了肥牛烏冬先講環境方面,可能因為一開鋪,所以都幾乾淨,美中不足係有啲清潔劑味。而味道方面,不過不失,烏冬不太彈牙。但若就價錢嚟講,都算係價廉物美。
第一次去吉野家食早餐
選擇不少,而且價格亦不高
而我就揀了肥牛烏冬
2015-02-25 213 瀏覽
有時放假懶 會特登等到2點半下午茶😂 小妹對其三文魚蟹籽飯情有獨鐘💙素來不怎愛食飯既我都對微濕略帶煙韌既日本米吸引 加埋爽口蟹籽撈飯正 仲有小小芥辣食落過癮 呢個飯之前冇下午茶嫁 呢家有21蚊onlyy抵到喊 成日都要喺佢同温泉蛋間作決擇 如果岀番個温泉蛋三文魚蟹籽飯你話幾好呢😳 just kidding 一個滑liuliu一個爽口點會夾呀😂黎吉野家你會見到一個現象 黎食飯既人多數係單機怪 用電話撈飯 (夜晚烚下烚下時段除外)😂快餐形式係幾方便忙碌既香港人既 無謂成日食埋啲煎炸熱氣野 點都要有啲飯氣先得既😂😂
有時放假懶 會特登等到2點半下午茶😂

小妹對其三文魚蟹籽飯
情有獨鐘💙
呢個飯之前冇下午茶嫁 呢家有21蚊onlyy抵到喊
2015-02-25
遇正颱風落波人潮,我返工前先趕去買個飯醫肚!去到門口排隊買票之後再排隊攞餐!收銀打單超級快!執餐亦好爽手!所以雖然客人多!十分鐘都攞好餐!叫了:溫泉玉子牛丼飯餐($40.5)--配日本茶,溫泉玉子用個紙杯裝住,食時先自己打蛋,牛肉飯連汁用間隔盛住,個飯兜可以入微波爐,所以就算買完放耐點先食都唔會比肉汁浸淋啲飯,日本公司在對客人角度出發,好窩心!飯係珍珠米,配牛肉汁加蛋汁,連洋蔥撈埋一齊好滑好好味!日式野菜($7.5)--蔬菜種類好多,自己最鍾意食豆,其他西蘭花、椰菜花、紅蘿蔔片、好爽脆好好味,唔會好咸!但少許菜用一個大膠盒裝!都幾唔環保,亦好佔地方!我買到返公司,同事以為我一個人食兩盒飯咁大食!熱茶好普通茶包貨色!好過飲水!

叫了:

飯係珍珠米,配牛肉汁加蛋汁,連洋蔥撈埋一齊好滑好好味!

熱茶好普通茶包貨色!好過飲水!
溫泉玉子牛丼飯餐+日式野菜
溫泉玉子好滑
日式野菜
一大袋
10 分鐘 (外賣自取)
溫泉玉子牛丼飯餐+日式野菜
溫泉玉子好滑
日式野菜
2012-07-29 48 瀏覽
之前未嘗過吉野家的Shabu Shabu,,覺得不抵吃,,不過這次心癢想試試,,我點了蕃茄湯底配烏冬,,另外再買多盒牛肉..材料有冬菇,,娃娃菜,,豆腐,,南瓜,,粟米,,芝士福袋等等..湯底很夠味,,是用新鮮蕃茄煲,,不是加了粉或醬料,,很好喝..冬菇等材料非常入味,,牛肉脂肪比例頗平均..份量又剛剛好,,烏冬很多,,夠抵食..這餐出乎意料的好吃呢另外湯不夠,,他們是加你本身的湯,,而不是加水,,這樣湯就不會變淡,,非常細心..@@
之前未嘗過吉野家的Shabu Shabu,,
覺得不抵吃,,
不過這次心癢想試試,,
我點了蕃茄湯底配烏冬,,
另外再買多盒牛肉..
湯底很夠味,,
是用新鮮蕃茄煲,,
不是加了粉或醬料,,
很好喝..
冬菇等材料非常入味,,
牛肉脂肪比例頗平均..

份量又剛剛好,,
烏冬很多,,夠抵食..
這餐出乎意料的好吃呢

另外湯不夠,,
他們是加你本身的湯,,
而不是加水,,
這樣湯就不會變淡,,
非常細心..@@
肥牛
Shabu Shabu
2012-05-06
肥牛
Shabu Shabu
2011-09-27 34 瀏覽
經常見到吉野家出了新野-鹹牛肉炒蛋套餐,便決定和阿媽來試一試。我叫了這個套餐,跟一個公仔麵,以前佢地係用出前一丁,但現在竟用了公仔牌的公仔麵,所以我覺得非常難食!但鹹牛肉炒蛋則好好味!不過佢地d牛肉好鹹!(不是鹹肉問題.係佢地跟著一個洋蔥牛肉片的)而媽媽叫了一個溫泉蛋配牛肉片跟白飯,阿媽話好好味,溫泉蛋好好味好滑!(我試了少許)不過我希望鹹牛肉炒蛋套餐可以跟烏冬就更好,因為只是這個不可以跟烏冬的!
差!d公仔麵好難吃
正!好好味的鹹牛肉炒蛋
2011-09-26
正!好好味的鹹牛肉炒蛋
2011-05-20 40 瀏覽
今期有2款新產品:1. 煙肉芝士牛丼 (下午茶 $21.9)2. 芥茉野菌牛丼 (下午茶 $20.5)先試 no.1煙肉是紅色粒粒的肉碎, 有點似超級賣的脆煙肉粒..但單獨吃一粒..味淡而且唔脆..純粹點綴作用...牛肉份量幾多..汁很少..芝士是介乎一舊舊/一pat pat 之間..單獨吃很咸...所以煙肉淡, 少汁是應該的, 否則只會咸咸咸..整體感覺很差...因為太乾, 如果多汁又與芝士唔夾..吉野家不斷創新一些新口味,說實話,,,都只是把芝士, 粟米汁, 芥末, 麵豉左搭右配..可惜有些味道根本出來很怪, 完全唔夾..表表者: 粟米掛烏冬便是一例, 又咸又甜所以吃吉野家的新產品, 最好先選下午茶時間..若然中招, 損失也是最少的!
今期有2款新產品:
1. 煙肉芝士牛丼 (下午茶 $21.9)
2. 芥茉野菌牛丼 (下午茶 $20.5)

先試 no.1
味淡而且唔脆..
純粹點綴作用...
牛肉份量幾多..汁很少..
芝士是介乎一舊舊/一pat pat 之間..

整體感覺很差...因為太乾, 如果多汁又與芝士唔夾..

可惜有些味道根本出來很怪, 完全唔夾..
表表者: 粟米掛烏冬便是一例, 又咸又甜

所以吃吉野家的新產品, 最好先選下午茶時間..
若然中招, 損失也是最少的!
2011-05-20
3 分鐘 (外賣自取)
$21.9 (晚餐)