2010-06-09 32 瀏覽
突然好想食火鍋,咁多間快餐店得番呢間係summer仲有得食所以搵日dinner就黎左同friend 3個人食,有牛肉有豚肉買夠唔知幾多錢可以有汽水升級第1次食豚肉~唔錯: D望落得好少野,冬菇,豆腐,芋絲,腐皮但食下食下已經好飽,最後捧住個肚走dinner不錯的選擇,但比起以前好似加左小小價但粉嶺分店環境真係有d迫d枱好密,坐得唔太舒服但d服務員好nice,好好笑容叫佢地攞紅椒片/餐具/ 加水 都好快手
突然好想食火鍋,
咁多間快餐店得番呢間係summer仲有得食
所以搵日dinner就黎左

同friend 3個人食,有牛肉有豚肉
買夠唔知幾多錢可以有汽水升級
第1次食豚肉~唔錯: D
望落得好少野,冬菇,豆腐,芋絲,腐皮
但食下食下已經好飽,最後捧住個肚走

dinner不錯的選擇,但比起以前好似加左小小價
但粉嶺分店環境真係有d迫
d枱好密,坐得唔太舒服
但d服務員好nice,好好笑容
叫佢地攞紅椒片/餐具/ 加水 都好快手
2010-06-02
2010-06-03 12 瀏覽
呢日開呢頭,就諗住食個飯先出番去。見呢度有個位,就買個飯黎食。最近,佢地推介既係芝士牛丼。有好多芝士面,都幾好食既。芝士牛丼係牛肉飯再加三層芝士,係咩芝士?恕小弟無記性,唔記得係邊幾隻。不過唔緊要,芝士溶左落去會整到一絲絲架。送牛肉飯係幾夾架,芝士既份量算幾多。而且牛肉既數量算幾多,而且都算幾淋既。個飯都好煙韌,呢餐都唔錯。凍奶茶雖然無出面既快餐店既好飲,但呢間既質素都不俗既。最小都有茶味,唔會一味得個奶味。呢餐都食得好滿足,野食質素都幾好。點都會有下次既。

芝士牛丼
係牛肉飯再加三層芝士,係咩芝士?恕小弟無記性,唔
既。個飯都好煙韌,呢餐都唔錯。

凍奶茶
雖然無出面既快餐店既好飲,但呢間既質素都不俗既。
最小都有茶味,唔會一味得個奶味。

呢餐都食得好滿足,野食質素都幾好。點都會有下次既。
2010-05-29
2009-10-17 21 瀏覽
在吉野家食早餐,見到有新野:粟米牛油牛肉烏冬估唔到個湯底係勁濃的牛油湯,有點膩,和牛肉也像不太夾粟米多點會更好,烏冬好像份量少了
在吉野家食早餐,見到有新野:粟米牛油牛肉烏冬

估唔到個湯底係勁濃的牛油湯,有點膩,和牛肉也像不太夾

粟米多點會更好,烏冬好像份量少了
2009-10-14
$16 (早餐)
2009-09-23 25 瀏覽
期待咗好耐o既牛肉鍋終於番嚟喇! 呢個鍋我上個冬天食咗N咁多次一知道出番,放咗學後就即刻同咗男朋友去食點知, 希望愈大, 就好似愈容易失望咁.....唔係講緊個味道, 而係個份量我記得上年同一樣o既價錢, 係可以包埋烏冬同飯架點知佢今年好似大快活咁分開嚟賣 仲有甚麼自選配料, 唔要烏冬淨食餸邊夠飽喎要個牛肉鍋定食又再加料個感覺又好似好貴咁可能因為今日真係太肚餓, 我記得以前不論幾肚餓食完呢個鍋都會好滿足今次佢將烏冬同飯分開, 有飯就冇烏冬, 有烏冬又冇飯, 加烏冬又要加 $9, 感覺好唔抵我嚟呢度都係諗住經濟+好味得嚟又可以食飽個肚啫.... 但一心諗住食, 最後同男朋友都叫咗兩個鍋, 一個要飯一個要烏冬, 大家share個鍋嚟到真係有啲失望, 記得以前個鍋係塞到滿一滿的, 如今已經空咗好多只得2粒豆腐, 幾條少得可憐o既金菇菜, 2片蘿蔔, 一啲娃娃菜, 2塊腐皮, 一個係同腐皮包住日本年糕o既物體, <-- 呢個新產品其實幾好味, 同一份牛肉個味道其實冇變, 同之前一樣咁好味, 個湯好甜, 牛肉份量亦冇特別少但個鍋真係空咗好多囉, 同以前 "密質質" 比爭好遠, 感覺好空虛
一知道出番,放咗學後就即刻同咗男朋友去食
點知, 希望愈大, 就好似愈容易失望咁.....
唔係講緊個味道, 而係個份量
我記得上年同一樣o既價錢, 係可以包埋烏冬同飯架
點知佢今年好似大快活咁分開嚟賣
仲有甚麼自選配料, 唔要烏冬淨食餸邊夠飽喎
要個牛肉鍋定食又再加料個感覺又好似好貴咁
我嚟呢度都係諗住經濟+好味得嚟又可以食飽個肚啫....
食完個感覺係好似俾四十幾蚊食一個牛肉 + 雜菜烏冬咁
其實到最後我都係夠飽o既, 不過同以前比我鐘意以前嗰個多啲囉

因為太肚餓, 所以加咗$11要咗2隻餃子雞翼
雞翼賣相唔討好, 但味道ok, 入面啲料似食菜肉餃
$11兩隻好似貴咗少少, 試過就算了
2009-09-22
(非會員)
近幾日 買左兩次吉野家的外賣(大雞飯) 發現裏面的雞肉非常少 同之前差好遠啊 雞肉又薄又硬 而且這些飯縮左水(少左) D飯小到離曬普 少左起馬5分2 連小朋友都唔夠食 價格仲好貴($26)(冇野飲) 搞到我唔夠食
2009-06-22
  • 沒有
1K
2009-05-29 9 瀏覽
2009年05月23日,21:20在國內連戰19天,由深圳至武漢至廣州。心力交疲,本想在竹子林休息一晚,奈何太座有異議。便連夜回港,過關後,先到這店開飯。要了煎牛肉定食,加蟹籽沙律。面豉湯:夠熱和鹹鮮。煎牛肉飯:香中帶鮮,蓬萊米飯浸入了肉汁蟹籽沙律:蟹籽不算多,青瓜和冷麵夠醒神。吉野家在我心中,是信心的標記。水準和年初在北海道吃的,無大差異。題外話:井字中間加一點,是碗的意思。
2009年05月23日,21:20
在國內連戰19天,由深圳至武漢至廣州。
心力交疲,本想在竹子林休息一晚,奈何太座有異議。
便連夜回港,過關後,先到這店開飯。
要了煎牛肉定食,加蟹籽沙律。
面豉湯:夠熱和鹹鮮。
煎牛肉飯:香中帶鮮,蓬萊米飯浸入了肉汁

蟹籽沙律:蟹籽不算多,青瓜和冷麵夠醒神。

吉野家在我心中,是信心的標記。
水準和年初在北海道吃的,無大差異。

題外話:井字中間加一點,是碗的意思。
煎牛肉定食加蟹籽沙律
2009-05-23
煎牛肉定食加蟹籽沙律
2008-06-23 25 瀏覽
早上,家中沒有東西吃,於是去吉野家叮早餐,一去到才發現原來十九號加了價(他們張貼了出來),加了一元,不過也無可厚非,物價上漲,加一點也應該的,最重要是公布出來,不要不動聲色的加價。叫了煎雞米加凍奶茶:米粉份量保持一樣多,雞就保持少 (即是份量沒變);奶茶keep 住大大杯,加兩元也值的。不過,他們的外賣盒用的塑膠比較多,有點不環保,希望他們改善一下。

叫了煎雞米加凍奶茶:
米粉份量保持一樣多,雞就保持少 (即是份量沒變)

奶茶keep 住大大杯,加兩元也值的。

$17 (早餐)
2008-02-26 12 瀏覽
小休一段時間,吉野家同壽司加起黎超過十五餐,講真,真係食到有d驚,之不過六點前係有茶餐,有時太座唔想諗食乜放工都會外賣當晚餐.咁多年來,食過不下數十次,水準依然可以保持,所以集團式始終有優勝的地方,服務亦說不出的週到,要水,要牛肉汁,要薑片...一一奉上,亦都唔會比面色你睇,食品唔駛講,我一定要牛肉飯再加D牛肉汁,洋蔥煮得夠淋,所以食落帶點甜味,雖然牛肉比正常價少d,但都係正常,不過近呢個星期食左三次,都要停一停.
2007-08-26 21 瀏覽
平日早上返エ都頗怱忙,所以有時從火車站出來,都會在就近的吉野家買外責早餐,最近我最愛吃兩款鳥冬: 海苔牛肉烏冬和海苔鷄粒烏冬;碗內除了主菜外還有幾片日式魚旦、蟹柳及海苔碎,材料較豐而且比即食麵健康一些,而我就較少吃米粉;因不想多喝含太多糖醬的一般冷熱飲品,飲品方面我通常我都只要日本緣茶,有益又熱量低,多喝也無妨。這裹職員都很有效率,而且通常都較附近的大家樂及麥記少人排長龍,不用浪費等侯的時間。

2007-07-06 12 瀏覽
M記與吉記之間的選擇,我多數會選吉記,感覺比較健康,係唔係真係比較健康呢?我唔知。下午茶和早餐都有牛烏冬,牛飯我覺得太heavy,牛米我又覺得太light,牛丁又太油,(自己都覺得煩﹗)牛烏冬就剛剛好﹗加上烏冬口感不錯,成為我不二的選擇。喜歡再加上一包酸薑,爽脆好味,也中和了牛肉的濃郁味道,增加了層次。$16, 相當抵食﹗
$16, 相當抵食﹗
2007-05-23 5 瀏覽
自從在粉嶺立足以來,已漸次站穩,人流已不如之前的多,搵位亦較容易,而食物水準一向以來都能保持,其實店方已力求多樣變化,加入火鍋,串燒或雜菌等等.除了火鍋好一點之外,其他都是一般貨色,幸好主打的牛肉飯及雞飯,並沒有失準,牛肉飯汁液充盈,肉質煮得不太過火,飯粒總算粒粿分明,但雞飯卻有時茨汁過'杰',雞肉乏味,難怪一般人總是選前者.而不論服務員或清潔阿嬸,快手快腳,有求必應,在此點上值得滿分.
2007-03-04 21 瀏覽
堂食都好多膠.下次食唔該數一數得個碟可以再用.浪費.
堂食都好多膠.
下次食唔該數一數
得個碟可以再用.
浪費.
2007-02-22 8 瀏覽
   由於較早前,和朋友吃過上水吉野家的鮭魚飯團,味道的確不錯!於是,昨天早上,特地和媽媽到吉野家吃早餐。可能新年期間,人流較少,粉嶺店的顧客不多,很快便找到座位了。   媽媽吃了牛肉米粉,而我則吃了鮭魚飯團,這一次…這些鮭魚飯團是凍冰冰的,味道較先前遜色。   值得一讚的是,這間店的服務員態度不錯
   值得一讚的是,這間店的服務員態度不錯
2007-02-16 18 瀏覽
女友話要食個牛肉窩咁就入左去啦,仲叫多左個咩三文魚蟹籽飯,well~睇佢個度張相~心諗出到黎邊有咁足料呀..點知道呢,真係有張相咁足料wor,wa~咁即刻試下啦~e...唔錯wor,有少少芥末o係面咁,o的所謂蟹子又幾甜wor,三文魚又唔腥個牛肉窩就普通啦~有得要清湯or濃湯.咁要左濃湯,都係個隻味啦,豉油加味淋咁上下啦,抵讚o既係會叫人拎比你唔駛自己郁,30幾蚊,想過下引打邊爐都ok gei又有烏冬又有飯~都抵gei

2007-01-31 17 瀏覽
尋晚唔舒服, 行過吉野家見到有牛肉野菜飯, 叫0左0個細0既. 真係唔錯. 無乜油, 有菜又乾淨. 病時食一流.