2019-01-06 389 瀏覽
今日去左APM 食左個快餐去到3:00左右剛剛好下午茶開始了!星期日都有下午茶餐真的好低食!叫左個細牛肉飯!記得叫店員給牛肉汁酸薑加落飯道一齊食好好味!不過酸薑一個餐只可以給一包!仲要在單上蓋印先可以給!😦真的有咁真貴嗎?
今日去左APM 食左個快餐
去到3:00左右剛剛好下午茶開始了!
星期日都有下午茶餐真的好低食!
叫左個細牛肉飯!
記得叫店員給牛肉汁酸薑加落飯道一齊食好好味!
2019-01-06
15 分鐘 (堂食)
2019-01-01 114 瀏覽
要趕文件提早返工一早同同事去到APM,時間有點趕!咁早開嘅餐廳真係唔多,肯德基好多人上兩層去到呢度!地方大乾淨企理,好在無乜人客.不過好多款都製作中.所以揀好快就落單,攞票去櫃臺等5分鐘唔使就攞到!南冰魚柳+火腿+炒蛋+茄汁豆+烏冬+咖啡!魚柳炸起咗一陣,所以脆口,魚肉又幾滑點咗啲沙律醬更好味火腿片正常,炒蛋好老喔⋯⋯但蛋味十足烏冬彈牙!茄汁豆幾好味但是份量少咖啡我覺得還順口的,濃淡剛剛好.店員全部都爽手,極快速就上晒食物!二十分鐘落單食飽走得!整體一般,不過三十三元好多野食,起彽
要趕文件提早返工
一早同同事去到APM,時間有點趕!
咁早開嘅餐廳真係唔多,肯德基好多人
上兩層去到呢度!
地方大乾淨企理,好在無乜人客.
不過好多款都製作中.
所以揀好快就落單,攞票去櫃臺等
5分鐘唔使就攞到!
南冰魚柳+火腿+炒蛋+茄汁豆+烏冬+咖啡!
魚柳炸起咗一陣,
所以脆口,魚肉又幾滑
點咗啲沙律醬更好味
火腿片正常,炒蛋好老喔⋯⋯
但蛋味十足
烏冬彈牙!
茄汁豆幾好味但是份量少
咖啡我覺得還順口的,濃淡剛剛好.
店員全部都爽手,極快速就上晒食物!
二十分鐘落單食飽走得!
整體一般,不過三十三元
好多野食,起彽
2018-12-28 203 瀏覽
吉野家下午茶三點三!超值下午茶$20內容似乎不錯啊!除了迷你牛肉飯,可選擇豬骨湯烏冬!奶油脆豬仔包及麻醬涼豆腐!以及基本飲品!在APM商場購物後,突然想吃下午茶看到這間餐廳不用排隊便決來個三點三吧⋯⋯我地分別叫左兩個set 大家都選擇烏冬及加六元要冰奶茶首先講烏冬....湯係豬骨湯!的確滋味不己!烏冬煙韌有咬口!有片日式魚蛋稍為平平無奇了一點!數片粟米粒增加口感!麻醬冷豆腐也很不錯!豆腐夠滑麻醬微帶甜味!酸甜開胃!豬仔包烘熱的,練奶細杯子上!甜度自然任你!吃起來還不差,豬仔包至少是外脆內鬆的!冰奶茶只是使用透明碗盛裝冰塊!再將裝滿奶茶的杯放入冰塊碗中!使其保持冰鎮,卻又不失風味!整杯奶茶嚐起來厚實!茶的淺澀味突出!茶味與奶香完整融合!加六元是合理的!完全是開心平價的下午茶!
吉野家下午茶三點三!
超值下午茶$20
內容似乎不錯啊!
除了迷你牛肉飯,可選擇豬骨湯烏冬!
奶油脆豬仔包及麻醬涼豆腐!
以及基本飲品!

在APM商場購物後,突然想吃下午茶
看到這間餐廳不用排隊便決來個三點三吧⋯⋯
我地分別叫左兩個set
大家都選擇烏冬及加六元要冰奶茶

首先講烏冬....
湯係豬骨湯!的確滋味不己!
烏冬煙韌有咬口!
有片日式魚蛋稍為平平無奇了一點!
數片粟米粒增加口感!
麻醬冷豆腐也很不錯!
豆腐夠滑麻醬微帶甜味!
酸甜開胃!
豬仔包烘熱的,練奶細杯子上!
甜度自然任你!
吃起來還不差,豬仔包至少是外脆內鬆的!
冰奶茶只是使用透明碗盛裝冰塊!

再將裝滿奶茶的杯放入冰塊碗中!
使其保持冰鎮,卻又不失風味!
整杯奶茶嚐起來厚實!
茶的淺澀味突出!
茶味與奶香完整融合!
加六元是合理的!
完全是開心平價的下午茶!
2018-12-14 94 瀏覽
吉野家在APM商埸的眾多餐廳中...早餐的價格算是比較平。而且坐的環境相對較舒服。所以亦不乏棒場客。早餐的選擇亦十分多,今天試的是黑松露芝士炒蛋多士一上台就聞到陣陣黑松露獨有既香味 似煤炭味 !多士亦烘得非常鬆脆,牛油味好香濃!炒蛋唔係好嫩滑,有啲過咗火!但配合黑松露及多士,味道剛好。芝士果邊的確係好多芝士在蛋上面!不過冇乜芝士味道....下次都係唔食芝士炒蛋...塊餐肉薄得很,好透明...煎得過火。煙肉雖然都幾芳香,但就煎到又乾又硬!全部連飲品$32都可以接受....
吉野家在APM商埸的眾多餐廳中...
早餐的價格算是比較平。
而且坐的環境相對較舒服。
所以亦不乏棒場客。
早餐的選擇亦十分多,
今天試的是黑松露芝士炒蛋多士

一上台就聞到陣陣黑松露獨有既香味 似煤炭味 !
多士亦烘得非常鬆脆,牛油味好香濃!

炒蛋唔係好嫩滑,有啲過咗火!
但配合黑松露及多士,味道剛好。

芝士果邊的確係好多芝士在蛋上面!
不過冇乜芝士味道....
下次都係唔食芝士炒蛋...
塊餐肉薄得很,好透明...
煎得過火。
煙肉雖然都幾芳香,但就煎到又乾又硬!
全部連飲品$32都可以接受....
2018-11-29 140 瀏覽
之前已經聽過吉野家個三點三下午茶好抵食!!! 今次經過apm,時間差唔多,一於食呢個餐先。另外仲有個唐揚雞配牛肉飯餐都好吸引呢!!!三點三下午茶餐包左迷你牛肉飯(如果唔食飯,好似可以揀烏冬架),胡麻凍豆腐同珍寶腸同飲品。雖然話係迷你牛肉飯,但份量唔算小,下午茶食就剛剛好,加埋牛肉汁會更好味!! 珍寶腸都算大條,如果皮脆啲會更好食。細佬就食左叉燒冷面,份量唔算好大碗,以下午茶計,夠飽嘅!! 醬汁當然係萬能芝麻醬喇!! 細佬話叉燒如果嫩啲更好味!! 下次要試試唐揚雞嗰款先。
之前已經聽過吉野家個三點三下午茶好抵食

!! 珍寶腸都算大條,如果皮脆啲會更好食。

細佬就食左叉燒冷面,份量唔算好大碗,以下午茶計,夠飽嘅
下次要試試唐揚雞嗰款先
2018-11-21 129 瀏覽
LUNCH 經過吉野家見到出左串牛丼就入左去試試先講兩樣新野咖哩雞肉串:雞肉較軟淋咖哩入味有小小辣雞肉丸:咬落有芋頭味口感較乾較粉而牛肉方面保持一貫水準可惜份量較少整體上味道方便都不俗但餸菜方面較為單薄要加牛肉汁調味白飯未食過既朋友都值得試一試
LUNCH 經過吉野家

要加牛肉汁調味白飯
未食過既朋友都值得試一試
串燒牛丼
2018-10-25 156 瀏覽
行街行到攰攰地,一于到吉野家吃返個下午茶,充充电。 今日𣎴算人多,若果星期曰,一定排長龍,抵食嘛!店內环境幾舒服,坐位算是寬鬆,我點左个下午茶餐,野菜牛肉飯、配雞翼、一杯凍綠茶,我好鐘意吃吉野家牛肉,夠牛肉味,溥溥一片片,雖然份量不算多,勝在夠味道,野菜做得爽爽翠翠,配上煮得軟硬適中的珍珠米,淋上醬汁,滋味无限雞翼也做得不錯!好入味,外脆內軟,份量剛好,再飲返杯凍綠茶,舒服醒神,二十幾蚊一個下午茶,健康有又營,给它一个like
行街行到攰攰地,一于到吉野家吃返個下午茶,充充电。
2018-10-25 113 瀏覽
做左吉野家會員⋯自然想儲分!今朝又毛毛雨⋯番到公司樓下⋯決定試下吉野家早餐!因為之前未食過⋯我點左個魚柳拼豬骨烏冬既餐、仲有蛋、煙肉、茄汁豆、飲熱奶茶!買相好吸引⋯食落一般般!魚柳有d腥⋯烏冬同湯唔算好夠熱⋯!
做左吉野家會員⋯自然想儲分!

魚柳有d腥⋯烏冬同湯唔算好夠熱⋯!
2018-10-25
5 分鐘 (堂食)
早餐
2018-10-22 111 瀏覽
呢排見到吉野家出左個新火鍋 睇落都幾吸引 一直都想去試下食 有日接女朋友放工 問下佢有冇興趣試下食咁樣 我地叫左個海鮮鍋 $69 蕃茄湯底 個湯底幾重茄味 而且再加上海鮮既味道 令到好滋味 火鍋料都一如往常咁啦 冇咩特別 最有驚喜都係個湯底 值得一讚既係店面好乾淨 設計得幾好 坐落都好舒服 大家有興趣可以試下
呢排見到吉野家出左個新火鍋 睇落都幾吸引 一直都想去試下食
有日接女朋友放工 問下佢有冇興趣試下食咁樣
火鍋料都一如往常咁啦 冇咩特別 最有驚喜都係個湯底
值得一讚既係店面好乾淨 設計得幾好 坐落都好舒服
大家有興趣可以試下
2018-10-18 139 瀏覽
一直都好鍾意食吉野家嘅火鍋, 今日一去仲見到新出咗蕃茄味湯底, 非常鐘意食蕃茄嘅我一定唔可以放過佢!蕃茄海蜆鍋,一打開蓋 已經見到好多蜆, 而且蕃茄湯好濃味 仲有好多蕃茄肉! 啲蜆食落啖啖肉好大隻, 起碼有超過十隻蜆, 不過有幾隻有沙 扣咗少少分。其他如粟米,菜,蟹棒, 豆腐 ,冬菇,肥牛樣樣都有齊, 個人覺得如果鍾意食蕃茄嘅人應該會好鍾意! 因為我鍾意食蕃茄之餘又鍾意食蔴醬, 而蕃茄湯加蔴醬就有少少怪唔係太match, 如果都係選擇蔴醬嘅朋友都係建議揀返濃湯~不過番茄味嘅湯底絕對值得一試!

不過番茄味嘅湯底絕對值得一試!
2018-10-16 700 瀏覽
經過了大約一個月的時間過後,已經患上肝臟疾病,差不多要宣佈退休的老豆,又要再次前往觀塘「基督教聯合醫院」進行覆診,而我亦要繼續肩負兒子應該有的責任,繼續陪伴他前往觀塘。在「聯合醫院」正式完成覆診過後,我們兩人離開「聯合醫院」,再坐專綫小巴返回觀塘市中心,食完飯才坐港鐵返回「西貢小巴根據地」將軍澳。我們今次決定,在「a.p.m」裡面的日本快餐食店「吉野家」,食我們當日的下午茶。「吉野家」其實都稱得上,算是老豆個人比較喜歡的食店之一,他以前在「將軍澳醫院」覆診時,「吉野家」也是他午飯的首選之一。不過,觀塘「a.p.m」分店的「吉野家」環境,有一點跟其他分店的「吉野家」都很不相同,這個不同地方就是觀塘分店「吉野家」,入口位置掛着一大部電視機,而且電視機正式播映我最怕的「新聞臺」。我叫老豆先進入「吉野家」裡面,然後找張檯櫈坐下,慢慢等候我在收銀處排隊購票,然後捧着食品跟飲品過來。而我則在「吉野家」少有的電視新聞臺騷擾下,趕緊購買下午茶,然後儘快捧着食品過來。我跟老豆在「吉野家」的飲食喜好,一向都是奉行老豆食「牛丼」,而我則主要食「野菜雞肉飯」為主,所以我在香港的「吉野家」裡面,找合適的食品向來

我跟老豆在「吉野家」的飲食喜好,一向都是奉行老豆食「牛丼」,而我則主要食「野菜雞肉飯」為主,所以我在香港的「吉野家」裡面,找合適的食品向來都沒有任何問題。

反而我今次在觀塘分店的「吉野家」,無意中忽然發現到「吉野家」有款頗為吸引到我的飲品,飲品的名稱就被稱呼叫做「二重果味梳打」。

「吉野家」大部分的套餐,一般都會配搭綠茶作為飲品,配搭汽水飲品已經需要另外加錢,若然購買套餐還需要為飲品,另外轉換變成「二重果味梳打」的話,就需要另外加港幣八元。

雖然「吉野家」「二重果味梳打」飲品的跟餐價錢會稍為昂貴一點,但是既然今次的「吉野家」下午茶是由老豆負責出錢,所以當時我沒有把價錢太過放在心上。

至於老豆的「吉野家」下午茶,「和風牛肉飯」的跟餐飲品方面,老豆選擇了比較健康,沒有包含糖分在內的「健怡百事」飲品,兩款下午茶合共價錢,需要收取港幣六十一元五角。

值得一提的是,原來「吉野家」是屬於,會隨着時間的變化,而把堂食提供的套餐食品內容適時轉換,例如「吉野家」早餐時段賣的食品會是湯米粉或煎蛋,午餐則是正常的牛丼跟雞丼。

至於到了下午茶時間的「吉野家」,「吉野家」賣的牛丼,煎雞飯價錢會比平時便宜得多。例如老豆的下午茶牛丼配健怡百事汽水,就只需要收港幣二十六元而已。

至於我的「吉野家」「野菜煎雞飯」下午茶,價錢相對老豆而言,反而昂貴多出了很大的差價。例如下午茶的「野菜煎雞飯」已經需要港幣二十七元一餐。

如果還要把套餐轉換的「二重果味梳打」飲品計算在內的話,整餐的總價錢已經變成了港幣三五元五角,比老豆的下午茶足足昂貴了接近十元價錢。

我在櫃檯成功購票之後,再走到「吉野家」的廚房位置,等候和領取「吉野家」所有的丼飯食品,以及我的漂亮杯裝「二重果味梳打」飲品。

由於「野菜煎雞飯」屬於,是香港版本的「吉野家」才會有提供的丼飯食品,所以「野菜煎雞飯」亦符合了港版丼飯,雞扒要靠廚房師傅刀斬雞扒才能享用,變成了港日混合版本的「燒味飯」。

其實我都不是第一次食「吉野家」,更加不是第一次食「吉野家」的下午茶。以前我的確是十分喜歡食「吉野家」的下午茶,純粹是因為「吉野家」下午茶價錢夠便宜而已。

現在的我,單是價錢夠便宜的丼飯下午茶,已經不能夠滿足我個人對下午茶的要求,尤其是今餐下午茶還是老豆請客,所以我才大膽加錢,選擇「二重果味梳打」作為下午茶套餐飲品。

雖然我未至於會大膽下定論,大膽認為自己以後不會再有機會,選擇像「二重果味梳打」這些價錢比較貴的飲品跟餐,但是沒有老豆承擔款項的話,今餐下午茶我應該不會吃得這麽進取。

至於「吉野家」的「和風牛肉飯」以及「野菜煎雞飯」,由於我一早已經食過很多次,所以對於「和風牛肉飯」以及「野菜煎雞飯」的味道,我都無謂浪費口水再講多一次了。

「野菜煎雞飯」裡面的雞肉,依然是從預先煮好,雞扒肉的口感溫度,仍然是偏向比較冰冷和偏硬。而且「吉野家」為「野菜煎雞飯」提供的飯汁少得可憐,令到飯底口感乾得難以直接吞嚥下去。

「野菜煎雞飯」剩餘碩果僅存的飯汁,大多都是灑了到切片雞扒身上。「野菜煎雞飯」的雞扒雖然不算難食,而且雞扒無骨啖啖肉,所以配濃鹹味道的醬汁,配合出來的味道效果是不錯的。

至於「野菜煎雞飯」的配飯野菜,其實都只是例如「西蘭花」,「紅蘿蔔」這些價錢便宜,預先水煮煮熟備用的蔬菜而已。蔬菜已經裡完全淥熟,口感變得太腍,不夠爽口。

至於我的「吉野家」下午茶壓軸登場飲品,原來「吉野家」為「二重果味梳打」飲品預備的外賣塑膠外賣膠杯,竟然是我在西貢天后寶誕夜市裡面,曾經購買和見識過的雙重格局外賣膠杯。

當時西貢夜市小食攤檔,也曾經使用這一種互分兩格的塑膠外賣飲品餐杯。現在的觀塘「吉野家」,把兩款不同味道的「巨峰提子」梳打飲品,跟柚子口味的甜味梳打飲品。
二重果味梳打

我個人會比較偏好蜜桃味道的梳打飲品,可惜觀塘「吉野家」「二重果味梳打」飲品偏偏沒有蜜桃口味的飲品,不過「巨峰提子」跟「柚子」飲品的甜味味道,幸好也沒有讓我適應不了。

而且梳打飲品畢竟都屬於有汽的飲品,所以在我享用「二重果味梳打」的期間,巨峰提子跟柚子有汽泡沬的甜味,而且沒有咖啡因果汁梳打飲品,滋潤了我快要乾透的味覺神經。

「吉野家」另外為「二重果味梳打」飲品,各自分開兩格飲品位置。至於「吉野家」是否另外多給一支飲筒,多一支飲管做法的話,會否有違環保原則我都不敢妄下評論。因為事件距離現在已經兩個月有多時間,詳細情況我已經不太記得。

不過,即使「吉野家」只給一支飲管,甚至奉行「無飲管」的政策,對我來說其實影響實在很有限,因為即使不用飲管喝「二重果味梳打」,我一樣照飲可也,完全構成不了任何影響。

所以「二重果味梳打」飲品的果汁甜味,才是今次觀塘「吉野家」的下午茶重點所在,牛肉飯跟雞肉飯味道,反而只是其次。
2018-08-09
20 分鐘 (堂食)
$30.8 (下午茶)
二重果味梳打
2018-10-05 139 瀏覽
今日同男友行apm,甘佢話肚餓想食小小野,甘我地都行到攰,就4圍望下有無茶餐食下。見到吉野家裝修好特別,好光猛,完全吾似平時既吉野家!呢間以白色橙色為主。而茶餐選擇都有啲吾同左,吾止牛肉飯,烏冬,仲有炸物,多士!甘就一於去試下!一入門口就係點餐位,左邊係自助醬料同提供冷熱水,餐具既地方。幾好,方便自己拎!因為我地夜少少就去食晚餐,所以就點個茶餐食。我地點左一份牛肉飯拼多士。牛肉飯都有正常一碗飯既份量,上面都鋪滿牛肉。多士吾係普通厚包,係酥皮果款丹麥酥皮包。仲配榛子醬添。而且仲可以配汽水🥤。價錢吾算貴,廿幾蚊。作為一個下午茶,得好!

2018-09-25
15 分鐘 (堂食)
2018-09-26 162 瀏覽
我成日都嚟食下午茶,但係有留意到份量越來越少喇!尤其肉類。但一樣咁好味!下午茶同妹妹又來吉野家!叫了兩個野菜牛肉飯同兩杯日本茶!不得不讚嘅就係,啲菜唔會煮得太林都有口感,點下燒汁食都幾好味爽口。牛肉汁不得夠多 伴飯同吃十分可口 。但妹妹則略嫌太鹹.肥牛夠肥美 入口有油香又不會過韌 我很滿意...一碗只售$24 又飽肚 水準又高的一碗飯...而家牛肉咁貴 但係比廿幾蚊 !就可以食到一碗咁好味既牛肉飯。真係得吉野家先有。對於百物騰貴的市況下,絕對受港人歡迎。宜家晚市更設有一人火鍋。牛肉/雞肉鍋,配上濃郁湯底及配料。值得一試
我成日都嚟食下午茶,
但係有留意到份量越來越少喇!
尤其肉類。但一樣咁好味!
下午茶同妹妹又來吉野家!
叫了兩個野菜牛肉飯同兩杯日本茶!

不得不讚嘅就係,
啲菜唔會煮得太林
都有口感,
點下燒汁食都幾好味爽口。
牛肉汁不得夠多 伴飯同吃十分可口 。
但妹妹則略嫌太鹹.
肥牛夠肥美 入口有油香又不會過韌
我很滿意...
一碗只售$24 又飽肚
水準又高的一碗飯...
而家牛肉咁貴 但係比廿幾蚊 !
就可以食到一碗咁好味既牛肉飯。
真係得吉野家先有。
對於百物騰貴的市況下,
絕對受港人歡迎。
宜家晚市更設有一人火鍋
牛肉/雞肉鍋,配上濃郁湯底及配料。值得一試
2018-08-19 264 瀏覽
吉野家最近又有大蟹棒打邊爐,我同朋友急不及待要去試。本來係想去觀塘既另一間店,發現搬左,就來左apm呢間。呢間店唔係好大,不過人流好多,一去到已經見到排晒隊。不過收銀都做得幾快,唔算等太耐就買到個餐lu。呢間店通風系統好似做得唔係太好,有d焗,而且調味料附近有一陣類似嘔吐味,所以我地就揀左出面坐啦。講返個餐,大蟹棒真係好大條,岩岩來果陣係凸左出個鍋外面,真係大。火鍋既份量足夠,食得好飽值得讚賞既仲有一點:有個店員伯伯好好笑容,好友善

所以我地就揀左出面坐啦。

火鍋既份量足夠,食得好飽

值得讚賞既仲有一點:有個店員伯伯好好笑容,好友善
10 分鐘 (堂食)
2018-08-07 212 瀏覽
因為事忙的關係做到三點多才放飯午餐只能夠速戰速決 同同事吃快餐就是不二之選 ....Apm 這裡快餐店頗多 , 而我地就選擇了幫襯 吉野家野菜牛肉飯加凍奶茶。個賣相呢 我想講嘅係幾靚喎 一如以往。牛肉好多充滿肉汁。但是牛肉就是嚡口 , 飯也不夠煙靭和甘香 , 整體來說就是中規中距 ~最緊要就是平就可以~~~原來而家吉野家飲品多左冰滇奶茶,不過另加六元用冰座住杯奶茶!飲好耐都唔會淡!味道唔錯!有茶味!有茶餐廳風味!服務員都好勤快。不過我地坐果個位有個女服務員!她専收下攔托盤,每次收完托盤!好像在發洩情緒,大大力又鵬鵬聲!大大力張啲盤挿入去!坐在側邊真係唔好受!實在太影響我地享受食物的心情, 也令我地很不適, 惟有加快吃, 也破壞了整體對此店的印象.
因為事忙的關係做到三點多才放飯
午餐只能夠速戰速決
同同事吃快餐就是不二之選 ....
Apm 這裡快餐店頗多 ,
而我地就選擇了幫襯 吉野家
野菜牛肉飯加凍奶茶。
個賣相呢 我想講嘅係幾靚喎

一如以往。牛肉好多充滿肉汁。
但是牛肉就是嚡口 ,
飯也不夠煙靭和甘香 ,
整體來說就是中規中距 ~
最緊要就是平就可以~~~

原來而家吉野家飲品多左冰滇奶茶,
不過另加六元
用冰座住杯奶茶!
飲好耐都唔會淡!
味道唔錯!有茶味!有茶餐廳風味!
服務員都好勤快。
不過我地坐果個位有個女服務員
她専收下攔托盤,每次收完托盤!
好像在發洩情緒,大大力又鵬鵬聲!
大大力張啲盤挿入去!
坐在側邊真係唔好受!
實在太影響我地享受食物的心情,
也令我地很不適, 惟有加快吃,
也破壞了整體對此店的印象.
外賣送餐