2021-05-29 666 瀏覽
今次去到奧海城二期一間性價比很高嘅鰻魚飯餐廳💕呢間餐飯係著名「日本宇奈鰻魚飯」連鎖店同埋好傳入來香港開分店。外貌平平靜靜咁,感到去就好似置身於日本餐廳,今次叫左鰻魚丼,照燒雞丼同鰻魚飯三色。由於店內冇乜客人,上餐速度都可以,收到鰻魚飯嘅一刻,就見到鰻魚飯同我say hi感,bling bling 嘅鰻魚汁係上面發光,超級吸引。食落去鰻魚加飯加汁,完美嘅結合,食下食下就食曬,好想食多個落去。 照燒雞丼就不補不失啦~雞都係嫩滑嘅,加上照燒汁,同外面嘅差吾多。而鰻魚飯三色最令我感到意外!意想不到嘅好食!係好日式嘅柚子鹽茶漬飯,茶漬飯配上鰻魚同芥末,味道意外嘅好味。食完所有嘅飯都冇發現有魚骨嘅出現👍🏻 店員亦都好有禮貌同介紹食物。

2021-04-10 604 瀏覽
無論咩國家嘅餐廳黎到香港開店,都總會掀起一股熱潮😂成日都會聽到乜乜過江龍呀,乜乜必食推介,但係咪過江龍就代表一定好食呢🤔🤔今次就揀左呢間日本人氣過江龍,備長炭燒鰻魚店去試下佢嘅鰻魚😆·照燒雞鰻魚丼($88)貪心的我想食鰻魚,又想食雞扒,所以索性叫左呢個有雞扒同鰻魚嘅丼,一次過滿足兩個慾望😌🤣🤣講左雞扒先,肉質嫩滑,唔會燒到好乾好鞋,每舊都幾厚肉😝鰻魚都無令我失望,好肥美厚身,燒得岩岩好,口感唔錯,唔會太淋,連啲飯都有鰻魚汁,所以都食多左幾啖🤤🤤只係略嫌唔夠喉😢如果鰻魚再大份少少會更滿足😆·晏晝食lunch時間都幾多人食,要等位,不過野食都算上得快🙌🏻
照燒雞鰻魚丼($88)
講左雞扒先,肉質嫩滑,唔會燒到好乾好鞋,每舊都幾厚肉😝
2021-01-29 694 瀏覽
今日同朋友去左奧海城逛街順便係附近覓食,間間都好多人等位,唯獨呢間鰻魚飯專門店唔使等位就入得,可能位置比較難找。正當我三心二意之際,見到鰻魚飯三食,非你莫屬。係指可以原味品賞,或當茶漬飯又或者最後可以加上芥末品賞三者之分別。鰻魚份量偏小,但肥美,我最鐘意係第三種食法。
2021-01-29
5 分鐘 (堂食)
2020-07-27 1172 瀏覽
經過奧海城,見裡面無乜人食,但肚餓唔想週圍搵。 入到去店員姐姐超好服務、好細心介紹。餐牌其實款色不多,除鰻魚外也是鰻魚(鰻魚專門店專心賣鰻魚,抵讚)價錢相宜,份量足,鰻魚也是中上,飯也是日本米,醬汁也很下飯。我們差不多吃完時已客滿但店員完全無話要趕你走),抵讚,會再幫襯

2020-01-20 1623 瀏覽
諗住呢間過江龍,一係就唔食,要食就梗係食成條啦。第一淡,可能近尾部啦,入口魚肉質地,鰻魚偏瘦,有點失望;食到中間開始有少少肥美出現,但整體條鰻魚都係偏瘦,唔夠肥美。鰻魚飯既汁,竟然有少少淡,同平時果d好似有點出入,另外一個問題,骨都唔少,一路食一路蚊🤷🏻‍♀️最後.....D飯,認真好濕。整體質素以過江龍黎講,認真要檢討下個品質。枉我幾舊水食個午餐☹️Final係個魚肝係幾好食,不過可以乾身多少少,幾香幾好味,完。
諗住呢間過江龍,一係就唔食,要食就梗係食成條啦。

外賣送餐
  • 鰻魚肝
2019-12-11 1320 瀏覽
當日放工好想食鰻魚飯~近近地就去左呢間日本黎香港開店既名代☺️日本我就無食過呢間~就食過京都好出名個間😋其實好多時香港好難做得返日本既味道🙊今次我地叫左兩個試試~跟飯送既湯同前菜~酸酸地幾開胃😁鰻魚重 上一上枱當然要試左鰻魚先~烤得唔錯~無細骨~都好肥美👍🏻但加埋醬汁食非常夾~鰻魚飯 三食呢款提供三種食法~包括原味、配料及茶漬~試左原味鰻魚唔錯~但啲飯就太軟做唔到一口夾到~之後加入芥末再倒入茶湯變成茶漬飯~鰻魚同味道都唔錯~但個飯真係唔得~做唔到平時好好食既茶漬飯~P.S.整體來講鰻魚唔錯~但飯真係好需要改善😌
當日放工好想食鰻魚飯~
近近地就去左呢間日本黎香港開店既名代☺️
日本我就無食過呢間~
就食過京都好出名個間😋
其實好多時香港好難做得返日本既味道🙊
今次我地叫左兩個試試~
跟飯送既湯同前菜~
酸酸地幾開胃😁

鰻魚重 上
一上枱當然要試左鰻魚先~
烤得唔錯~無細骨~
都好肥美👍🏻
但加埋醬汁食非常夾~

鰻魚飯 三食
呢款提供三種食法~
包括原味、配料及茶漬~
試左原味鰻魚唔錯~
但啲飯就太軟做唔到一口夾到~
之後加入芥末再倒入茶湯變成茶漬飯~
鰻魚同味道都唔錯~
但個飯真係唔得~
做唔到平時好好食既茶漬飯~

P.S.
整體來講鰻魚唔錯~
但飯真係好需要改善😌
2019-12-02 975 瀏覽
雙層鰻魚丼:鰻魚燒得唔錯,有炭燒味,要讚!可惜鰻魚比較瘦,無乜魚油,飯比較硬,不過整體味道貼近日本店嘅味道鰻魚玉子:魚肉略嫌少左d,味道無一般玉子咁甜湯/漬物:湯係送嘅,無乜味整體質素都比isquare店好
鰻魚玉子:魚肉略嫌少左d,味道無一般玉子咁甜
湯/漬物:湯係送嘅,無乜味

整體質素都比isquare店好
雙層鰻魚丼
鰻魚玉子
2019-11-24 624 瀏覽
今日晚餐去左奧海城食鰻魚飯。朋友叫左個鰻魚飯三食,我就叫左個照燒雞鰻魚飯,我就略嫌d鰻魚燒焦左d,不過炭燒的又好難免。但其實都好大塊同厚身嘅。。加左隻蛋,要12元,但完全無蛋味,有d失望。。

2019-11-21 577 瀏覽
我對鰻魚既熱愛可以話係街知巷聞🤡全部friend都知我係超級鰻魚控,有咩見到有鰻魚就一定會叫嗰隻😹備長炭燒鰻魚飯聽個名已經覺得好正,加上名代宇奈係東京幾出名?就一試!雙層鰻魚丼 HKD$108 +$15 upgrade鰻魚肝湯&醃黃瓜漬物鰻魚比我想像中大塊,但厚度普通。就咁望上去覺得燒得太焦,但食落炭味又唔算特別重,奇怪🧐望落鰻魚紋路清晰,但食落鰻魚肉質鬆散,欠彈性,魚皮部位過肥,而且d骨挑得好唔乾淨,好影響口感,好失望😞炭燒味道幾好,加翻少少分,但都強差人意。d飯唔知係咪日本米,唔香,又煮得太腍,結果糊埋一舊🤡too bad d鰻魚汁又唔好味,劣🤨🤨同埋呢間嘢係藍架,記得唔好幫襯錯啦🤗🤗📍名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店 (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城二期地下G73A-B號舖

同埋呢間嘢係藍架,記得唔好幫襯錯啦🤗🤗

📍名代宇奈備長炭燒鰻魚飯專門店 (大角咀)
大角咀海庭道18號奧海城二期地下G73A-B號舖
幾年前都去過東京名代宇奈試過本店平靚正香港終於開左分店近近地就心思思即刻去試今日星期六晚上都無咩人食可能無咩人食既關係所以上菜都好快每枱都有壺水,自己斟自己寫單平心而論價錢就比日本貴左太約一倍鰻魚飯三食 $88原味、Wasabi、茶漬Wasabi 好fresh 係新鮮,唔會好辣 係好日式既柚子鹽茶漬飯個人口味最中意係加wasabi送鰻魚飯鰻魚丼 $68呢個都好好味但咁細碗泥講,呢個應該係比較貴 唔抵➡️留意反,可以簡多飯/ 少飯呢個係最少饅魚既一個丼所以建議其他丼 再選擇飯量會抵食d鰻魚冷豆腐 $38豆腐好滑 鰻魚唔會多骨整體好味 可以一試
幾年前都去過東京名代宇奈
試過本店平靚正

香港終於開左分店
近近地就心思思即刻去試
今日星期六晚上都無咩人食
可能無咩人食既關係
所以上菜都好快

每枱都有壺水,自己斟
自己寫單
平心而論價錢就比日本貴左太約一倍

鰻魚飯三食 $88
原味、Wasabi、茶漬
Wasabi 好fresh 係新鮮,唔會好辣

係好日式既柚子鹽茶漬飯
個人口味最中意係加wasabi送鰻魚飯

鰻魚丼 $68
呢個都好好味
但咁細碗泥講,呢個應該係比較貴 唔抵
➡️留意反,可以簡多飯/ 少飯
呢個係最少饅魚既一個丼
所以建議其他丼 再選擇飯量會抵食d

鰻魚冷豆腐 $38
豆腐好滑 鰻魚唔會多骨
整體好味 可以一試

2019-08-03
  • 鰻魚飯三食
這間「宇奈鰻魚飯專門店」已在奧海城開張超過一個月,但怕新開張太多人~~~所以等到今天,沒有人等位,又懶懶地唔想煮飯,就來試試吧!!這兒的鰻魚都是用炭即場燒的!!這兒的菜式,全部都係好「鰻魚」有關!!而名物「鰻魚飯」都分了七個不同份量男士點了一個「鰻魚重 上」HK$138我就點了個「鰻魚丼」HK$68我覺得鰻魚雖然燒得不算好香好趣,但味道都不錯,幾有咬口!!而鰻魚丼的份量,我覺得一般女生食,已經足夠有餘。另外點了小食「鰻魚茶碗蒸」味道跟一般茶碗蒸差不多,鰻魚味不多出,而且鰻魚跟蛋一起蒸太林,吃不出鰻魚味,不過不失啦!!「名代宇奈沙律」有一隻「溫泉蛋」跟埋,我們把蛋混入沙律這個有少少驚喜,沙律菜很鮮甜、很爽脆~~~鰻魚的份量也不少,而且整個沙律的味道都得配合,好味!!最後埋單 兩位 HK$302, 都有點貴!!總結:味道 - 食物味道都不錯環境 - 尚算整潔,有足夠空間服務 - 未有令人不滿意地方價錢 - 有少少貴,不過對我來說地方就腳,我都會再encore

這兒的鰻魚都是用炭即場燒的!!

這兒的菜式,全部都係好「鰻魚」有關!!
而名物「鰻魚飯」都分了七個不同份量

男士點了一個「鰻魚重 上」HK$138

我就點了個「鰻魚丼」HK$68

我覺得鰻魚雖然燒得不算好香好趣,但味道都不錯,幾有咬口!!

而鰻魚丼的份量,我覺得一般女生食,已經足夠有餘。

另外點了小食「鰻魚茶碗蒸」

「名代宇奈沙律」

有一隻「溫泉蛋」跟埋,我們把蛋混入沙律
這個有少少驚喜,沙律菜很鮮甜、很爽脆~~~
鰻魚的份量也不少,而且整個沙律的味道都得配合,好味!!

最後埋單 兩位 HK$302, 都有點貴!!

總結:
味道 - 食物味道都不錯
環境 - 尚算整潔,有足夠空間
服務 - 未有令人不滿意地方
2019-07-30
2019-07-21 858 瀏覽
日本著名又平民價的鰻魚飯專門店終於又開咗多一間啦🤩🤩🤩梗係要黎湊湊熱鬧啦。店舖主打以備長炭將鰻魚現烤,餐廳除咗有鰻魚飯外,仲會以鰻魚製作不同款式料理。啱晒我呢個鰻魚愛好者。六點左右沒有太多人等候,可以直接進店內坐。🧡鰻魚飯 $68呢款係小碗鰻魚飯,鰻魚切了件,配上自家製醬汁令鰻魚飯的味道昇華。呢碗個size比較啱女仔和胃口小的人。🧡鰻魚重 $98整條上的鰻魚用炭火燒,非常香。鰻魚質素高,魚肉細緻,油脂豐富,可見肉身夠厚,口感肥美,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻

🧡鰻魚飯 $68

🧡鰻魚重 $98

2019-07-20 640 瀏覽
去日本就最愛吃這家的炭燒鰻魚飯,因為真係好抵食,又美味!在香港竟然也出現「宇奈とと」,雖然很大情意結,但對於香港店是有保留的。價錢當然比日本當地的貴一點,這是必然的事。份量差不多,日本米飯煮得不錯,粒粒都很飽滿,鰻魚很肥美,就是缺少了炭香的滋味,蒲汁鰻魚!如果烤多一點時間,帶點炭焦會更加惹味。檯上沒有放置任由加多的鰻魚汁,但店家提供的份量基本也已足夠。加$15多了一份漬物及鰻肝湯,漬物味道一般,鰻肝湯點嫌鹹味重了一點,如果清一點會適合一點。基本上整體都已經很不錯了,思念日本宇奈とと,可以先到這店解解愁念。
去日本就最愛吃這家的炭燒鰻魚飯,因為真係好抵食,又美味!

價錢當然比日本當地的貴一點,這是必然的事。

鰻魚盒  上
鰻魚丼

鰻魚肝湯

下午茶
鰻魚盒  上
鰻魚丼
2019-07-09 512 瀏覽
今天經過奧海城發現關了一年多的餐廳終於重新開張了這回是備長串燒的鰻魚連鎖店進駐剛開幕當然要來衝衝人氣鰻魚飯翻桌蠻快的,等了不久就有位置日式風的Menu選擇並不豐富就是小鰻魚飯 大鰻魚飯 特大鰻魚飯另外有些小食 鰻魚玉子燒 鰻魚豆腐等等鰻魚飯鰻魚飯蠻多有骨吃的時候要注意⚠️炭燒的鰻魚還算香 味道不過不失鰻魚冷豆腐在冷豆腐上加上一些鰻魚 很清新總體而言鰻魚不過不失但是刺有點多算是小小扣分店內靠牆很多位置冷氣風過強而且會滴水想換位置時服務生態度非常差完全不是日式食堂該有的風格建議店長可以改進一下
今天經過奧海城
發現關了一年多的餐廳終於重新開張了
這回是備長串燒的鰻魚連鎖店進駐
剛開幕當然要來衝衝人氣

鰻魚飯翻桌蠻快的,等了不久就有位置

日式風的Menu

想換位置時服務生態度非常差

完全不是日式食堂該有的風格
建議店長可以改進一下

2019-07-08 324 瀏覽
名代宇奈在東京遍地開花,是一間價錢大眾化的鰻魚飯連鎖餐廳,更是我和先生到東京時的必到之地 經杜如風小姐在節目內介紹之後, 名氣更是大增🐰今天假期, 特地來到位於奧海城二期的分店朝聖, 店舖位置非常難找, 兜兜轉轉 ,炎炎夏日,身為外區客的我找了大半個小時,終於搵到。🌈真係用炭火燒~~店內客人不多,點了雙層鰻魚丼鰻魚是熱辣辣,剛燒好的,好香呀都幾好彩,今天的鰻魚質素不錯,豐滿肥美,魚身偏厚,口感鮮甜,入口雖不至於馬上融化掉,但也油香四溢,非常美味鰻魚飯的風味不遜日本,已經食左一半可是店內的服務卻令人失望店內唯一男店員經常失蹤, 導致店舖真空,和日本人出名的好服務相距甚遠,服務還不如快餐店, 給人不什愉快的用餐體驗

經杜如風小姐在節目內介紹之後, 名氣更是大增🐰

真係用炭火燒~~

店內客人不多,點了雙層鰻魚丼

鰻魚是熱辣辣,剛燒好的,好香呀

鰻魚飯的風味不遜日本,已經食左一半

可是店內的服務卻令人失望

2019-07-06