2022-12-15 952 瀏覽
同屋企人食冬至飯,本身諗住間野唔算平,外觀裝修都唔錯,以為會幾好食,最後都係失望而回🫤食咗間野既6人set,但係我哋6個人都唔夠飽,後尾仲加多個龍蝦伊麵同清斑既set,都係勉強夠飽。啲片皮鴨切得唔好,同埋本身又肥,食個陣好油膩🫤埋單食咗2千幾,但味道全部都唔合格😵‍💫
啲片皮鴨切得唔好,同埋本身又肥,食個陣好油膩🫤
埋單食咗2千幾,但味道全部都唔合格😵‍💫
2022-10-09 2172 瀏覽
一到weekend就好鍾意同屋企人去飲茶 飲得多都係個幾樣嘢 今次就搵左間多選擇嘅 尤其係甜品特別多嘅酒樓試下~我地嗌左好多酒樓少見嘅甜品 而味道都真係唔錯🍡宮廷妃子笑見到妃子笑就會覺得佢應該同荔枝有D關係 其實都真係!佢外表係整成一粒荔枝嘅樣 有D紅色嘅一粒粒痴係圓波嘅出面 而呢粒「荔枝」其實就係煎堆!但係入面就唔係傳統豆沙 而係流沙奶皇!出面煎堆皮嘅軟糯口感都似湯圓咁 絕對推介!🥟奶皇吉士雪山包通常出面嘅雪山包都係叫雪山叉燒包 但係呢間入面就反而用左奶皇吉士 本身以為佢同流沙包差唔多 但係原來真係拉絲嘅custard feel 呢隻會比較偏厚實 所以內餡未必人人鍾意 外皮嘅雪山酥皮就冇得輸!都推薦🥐大良鮮奶一口酥繼上次食完大排檔炸鮮奶之後我對炸鮮奶就有執念了🥺呢間炸鮮奶入面嘅鮮奶都係custard狀 唔會太甜膩 出面皮就略嫌會有小小油 但係整體口感唔錯!🍮玫瑰奶皇糕首先要讚一讚佢嘅玫瑰奶皇糕真係玫瑰外型🥺仲以為類似千層糕嘅樣 但係口感就真係同千層糕一樣 味道會比較淡小小 咬開會發現有奶皇內餡 似奶皇蓉咁 幾好味!🥞原籠斑斕馬拉糕望落以為係抹茶 但係其實係斑斕味喔 馬拉糕組織幾好 蛋

🍡宮廷妃子笑

🥟奶皇吉士雪山包

🥐大良鮮奶一口酥

🍮玫瑰奶皇糕

🥞原籠斑斕馬拉糕
望落以為係抹茶 但係其實係斑斕味喔 馬拉糕組織幾好 蛋糕體唔會太厚都唔會水分過多 相比原味嘅話斑斕味都算幾新穎 可以試下~

🥟黑金流沙奶皇包
feel到呢度嘅流沙包外皮應該真係有黑芝麻而唔係齋竹炭 因為咬開會有食緊芝麻湯圓嘅感覺🤣 而流沙都非常流心 會有D辣口 幾正!

🥞粗糧小米糕
呢個組織係好鬆散嘅 因為係小米嘅緣故~不過好鍾意呢隻口感 唔會太漏 會有粗糧類似粟米嘅清甜感

🥩醬皇麒麟金錢肚
呢度金錢肚係長條形而唔係好厚好闊一塊 可能係因為咁所以就唔係好索汁

整體來講呢度會好啱鍾意食甜品嘅人 尤其食中式甜品呢度就有好多選擇 超出一般酒樓嘅包同埋紅棗糕等等!

📌 名苑 (屯門)
屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3230號舖
2022-09-09
  • 宮廷妃子笑
  • 大良鮮奶一口酥
2022-09-03 927 瀏覽
同媽媽去咗飲下午茶叫咗五款點心,覺得五款都幾好食,好夠熱係非常加分~妃子笑覺得有驚喜,出邊紅色係脆米,有淡淡清新嘅味道,入邊竟然係吉士,但係好配合~棉花雞份量大,雞冇雪味,質地可以,棉花炸得好通透,索湯汁做得好好。牛肉球有九層塔,幾清新亦都感覺冇咁肥膩.灌湯餃湯底做得幾好整體幾鮮甜~魷魚份量都幾多但略為冇鮮甜味。環境舒適,喺屯門市廣場3樓,都幾方便,員工服務同點心姨姨態度都幾好,一定會再回頭❤️❤️

牛肉球有九層塔,幾清新亦都感覺冇咁肥膩.

灌湯餃湯底做得幾好整體幾鮮甜~

魷魚份量都幾多但略為冇鮮甜味。

2022-07-23 1380 瀏覽
同埋bb ,今次加埋友人四人行星期六。去年疫情緩和後,水準急轉直下:起菜慢,食物差,服務員更無限應對,果時話唔再番名苑飲茶。事隔一年,朋友話有改善,於是又再番嚟飲茶首先見到餐牌唔同咗,貴咗少少不過食物種類豐富。薑汁紅棗糕:大大件夠煙韌,紅棗味重黑金奶皇包:夠熱夠內容,好食蒸腸粉&粉果&蝦餃燒賣(唔記得影相)Good夠熱原隻蝦嘅數量比以前少咗,但係多加咗蝦滑更有咬口鹹蛋黃炸魚皮:即叫即炸油炸,仲要好乾身鹹蛋黃料充足,香口卜卜脆非常好食細心睇下班底都好似轉咗人,話唔定又會變返常客【媽媽視線】有bb凳坐…!店員細心安排一個可以放bb車嘅角落位,都幾好
同埋bb ,今次加埋友人四人行星期六。

首先見到餐牌唔同咗,貴咗少少不過食物種類豐富。

薑汁紅棗糕:大大件夠煙韌
,紅棗味重
黑金奶皇包:夠熱夠內容,好食

蒸腸粉&粉果&蝦餃燒賣(唔記得影相)Good
夠熱原隻蝦嘅數量比以前少咗,但係多加咗蝦滑更有咬口

鹹蛋黃炸魚皮:即叫即炸油炸,仲要好乾身
鹹蛋黃料充足,香口卜卜脆非常好食

細心睇下班底都好似轉咗人,話唔定又會變返常客

2022-04-19 1210 瀏覽
早上飲茶點孖寶等咗一個鐘先追,經理態度不知所謂,落單紙寫住“漏”,唔知經理定部長係度講,唔係漏只係漏咗,咁即係咩意思,又話啲單睇唔清楚,公道講句,食物質素係好,不過態度就麻麻!
2022-01-17 1194 瀏覽
很久沒去 一盅兩件,嘆茶🫖,今天家人放假,突然想起去吃,近近哋 屯門巿廣場 「名苑」先看看點心紙, 碰巧有特別時段 8:00-11:20 入單,12:25 結賬離開,都ok 喎自選孖宝 $34鮮蝦炸雲吞 有三大塊,大大件、皮薄 香脆、脆卜卜,點酸甜汁,更加滋味,仲有鲜蝦麻香煎堆仔有三粒,皮外面滿滿芝麻,包住連蓉,甜蜜鮮味筍尖蝦餃 $18有兩粒,剛剛好二人😀蝦鮮甜加埋爽脆筍 好夾鳯瓜排骨飯 $22細細瓦盅,一隻鳯爪,幾粒排骨秘制豉油 撈勻食,正呀😋極品花膠灌湯餃 $28材料多,蝦粒、肉、花膠粒,湯夠濃味原隻鮮蝦腸$28皮薄滑滑,彈牙蝦,甜豉油呀香煎葱花餅 $9.8抵食價錢,有兩大塊軟熟、蔥粒香 ..

自選孖宝 $34
鮮蝦炸雲吞

麻香煎堆仔
有三粒,皮外面滿滿芝麻,包住連蓉,甜蜜

鮮味筍尖蝦餃 $18
有兩粒,剛剛好二人😀
蝦鮮甜加埋爽脆筍 好夾

鳯瓜排骨飯 $22
細細瓦盅,一隻鳯爪,幾粒排骨
秘制豉油 撈勻食,正呀😋

極品花膠灌湯餃 $28
材料多,蝦粒、肉、花膠粒,湯夠濃味

原隻鮮蝦腸$28
皮薄滑滑,彈牙蝦,甜豉油呀

香煎葱花餅 $9.8
抵食價錢,有兩大塊
軟熟、蔥粒香 ..

2022-01-17
2021-12-07 833 瀏覽
喺屯門行完山,🥰同屋企人食返餐中式嘅菜肴。啱佢哋口味之餘,🤓更加見到呢個限定嘅清酒海鮮搭配,菜單上邊,有提供適宜嘅清酒,🤩再加上時令海鮮,都好特別。因為平時都鍾意食貝類,🍤見到佢呢度都有帶子食,所以就叫咗每位118嘅蛋白蒸鮮帶子。惗🍥唔到食落去都幾香。而且帶子夠厚肉,食起身好有口感。🥠佢哋嘅清酒都唔錯,係用正宗嘅牌子,日式直送。🍸南部美人吟銀河,飲落都幾清香,搭配埋酒一齊好唔錯。😍
喺屯門行完山,🥰同屋企人食返餐中式嘅菜肴。啱佢哋口味之餘,

2021-12-06 621 瀏覽
名苑 (屯門)📍屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3230號舖🦀大閘蟹嘅季節就嚟嚟到尾聲同朋友捉緊食大閘蟹嘅尾巴今晚嚟到呢間餐廳食過大閘蟹晚餐適逢佢做緊SEAFOOD LOVES SAKE活動原來係用清酒嚟配襯海鮮 🍶希望可以帶出唔同海鮮嘅特色用清酒配大閘蟹都係第一次試成個體驗幾耳目一新👅大閘蟹$118/隻 另加$268清酒一支呢度係選用餐廳精挑江蘇大閘蟹平時會用花雕來配襯不過今日就用咗呢款清酒 真澄 辛⼝⽣ー本 純⽶吟釀大閘蟹蟹膏多到爆出嚟 蟹肉鮮甜🥰呢枝清酒本身比較乾身同清爽可以將大閘蟹嘅鮮味加配提升食多幾隻都唔怕油膩除咗大閘蟹之外呢個活動仲可以揀冰鎮三頭南非鮮鮑魚蛋白蒸鮮帶子兩款都幾特別而且食材係新鮮海鮮如果下次有機會來都會點🙋🏻‍♀️
名苑 (屯門)

蛋白蒸鮮帶子
兩款都幾特別而且食材係新鮮海鮮
如果下次有機會來都會點🙋🏻‍♀️
2021-12-06 409 瀏覽
今次呢個「神鮮配搭」真係值得推介好多款清酒加新鮮海鮮,真係冇得頂。清酒令海鮮食材味道可以昇華到另一個層次,今晚係我12月最高級嘅享受😎 下年媽咪生日都可以帶佢黎享受。冰鎮三頭南非鮮鮑魚$188/隻 好大隻嘅新鮮連殼南非靚鮑魚,味道冰涼又鮮味,口感Q彈,爽嫩。擺盤好精美。真澄 茅⾊ KAYA 純⽶酒$238清酒一支每啖甘甜又香醇嘅米酒,米香旨味完美呈現。配上鮮嫩鮑魚,每口都是幸福感,好想呢個味道停留於口腔中一輩子
今次呢個「神鮮配搭」真係值得推介

冰鎮三頭南非鮮鮑魚
$188/隻

真澄 茅⾊ KAYA 純⽶酒
$238清酒一支

2021-12-04 327 瀏覽
☺️今日入九龍人山長水遠入屯門搵朋友聚下舊,就近近地嚟到附近屯門市中心嘅名苑酒家食晚飯🥢,傾吓偈。晚飯時間都比較多人,好熱鬧。🥚蛋白蒸鮮帶子$118/位平時酒樓食飯習慣大魚大肉,今次就清清地叫咗蛋白蒸鮮帶子,喺屋企蒸蛋始終掌握唔到個火候🥲,酒樓師傅出馬果然唔同啲,時間掌握得啱啱好,用蛋白蒸出黎味道清新,再埋帶子做配料,富有層次同口感。🍶南部美人 吟銀河 純米吟釀($388一支)難得同朋友聚下舊,梗係要嘆番支酒,可以慢慢摸吓酒杯底啦傾吓心事。這款「南部美人吟銀河純米吟釀」釀製材料全部都係來自岩手縣嘅地酒。酒米更加係以少見的「吟銀河」釀,好有特色,入口時感覺爽快俐落。

🥚蛋白蒸鮮帶子$118/位

平時酒樓食飯習慣大魚大肉,今次就清清地叫

🍶南部美人 吟銀河 純米吟釀($388一支)

2021-12-03 216 瀏覽
今日入到黎屯門,睇到名苑做緊呢個活動「SEAFOOD LOVES SAKE」,中意品酒嘅我相然品會錯過啦,之前都係另一間餐廳試過呢個活動,食海鮮配sake,味道出乎我意料之外地夾,今次當然唔錯過啦。冰鎮三頭南非鮮鮑魚 $188/一隻叫左呢款鮮鮑魚,睇到鮑魚色澤鮮亮,咬落彈牙唔會un唔會老,的確就咁食都好好食,好鮮甜。真澄 茅⾊ KAYA 純⽶酒 活動+$238清酒一枝重頭戲要介紹就係呢枝sake,活動關係好抵就飲到,酒味夠香純,飲落好舒服。最緊要係配落冰鎮鮑魚好出色,帶出左鮑魚個種獨有呢鮮味,真係一邊食一送酒,可以用大快朵頤黎形容!!今次絕對係一次好好嘅清酒配海鮮嘅體驗!

冰鎮三頭南非鮮鮑魚 $188/一隻
真澄 茅⾊ KAYA 純⽶酒 活動+$238清酒一枝
2021-12-02 173 瀏覽
揀咗食「SEAFOOD LOVES SAKE」嘅餐單, 呢個 menu係為客人設計一款清酒再配一款海鮮菜式。大閘蟹當造嘅季節當然係試呢間中菜館精挑細選嘅江蘇大閘蟹啦! 呢個菜式會配真澄 辛⼝⽣ー本 純⽶吟釀 ($118/隻, $268清酒一支)啱啱蒸好出爐嘅江蘇大閘蟹, 一上枱我就已經聞到誘人嘅味道, 瀰漫住大閘蟹嘅香氣! 裏面有勁多蟹膏, 好肥美, 超級吸引, 令人欲罷不能☺️☺️😚, 一口又接一口食, 我瞬間就消滅咗成隻蟹🦀 !

2021-12-02
假日要等位 坐房無職員招呼你地 落單要自己出返去落~叫左幾款點心 都正常水準但係個鮮茄花膠魚腐南瓜泡麵真係值得一講。上到泥大大鍋 份量都好有埋啲絲瓜係度 其實睇落都覺得伏伏地~似係阿媽係雪櫃執哂啲餸煮一碗既感覺一食落 魚腐好多粒 但帶點酸味~ 睇落大件 但其實入面好薄 好睇唔好食花膠一陣魚腥味..都無期望係啲高檔野 但車仔麵檔既花膠水準比呢隻好南瓜麵 ?一陣精製麵食味,食唔出關南瓜事 但食得出係啲油味重既麵。不過啲茶~係香既..點心都可以食 但呢個麵 過百蚊 我就覺得自己買料煮都好食過佢!
假日要等位 坐房無職員招呼你地 落單要自己出返去落~

叫左幾款點心 都正常水準
但係個鮮茄花膠魚腐南瓜泡麵真係值得一講。

上到泥大大鍋 份量都好

想飲茶,於是選了明苑沒有想到食物如此難吃點了黑豚叉燒飯,那些叉燒又硬又凍,簡直難以置信點了炸鮮奶,上枱時是凍的,是凍的,是凍的點了棉花雞,感覺那些雞肉是不新鮮的環境:舒服、燈光充足,但有瘡蠅
想飲茶,於是選了明苑
沒有想到
食物如此難吃
點了黑豚叉燒飯,那些叉燒又硬又凍,簡直難以置信
點了炸鮮奶,上枱時是凍的,是凍的,是凍的
點了棉花雞,感覺那些雞肉是不新鮮的

環境:舒服、燈光充足,但有瘡蠅
2021-10-04 305 瀏覽
之前每次去可能觉得服务员比较少,所以服务态度麻麻,因为屯门现在喝茶确实没什么选择,所以还是偶尔会帮衬一下!今日带个bb去,全程说了很多次:麻烦拿个bb凳,一个短头发比较丰满的女服务很不耐烦的说,等阵先!然后就没然后了……全程态度表现极其不耐烦!落单也不跟客人确认!导致很多点心都没落成功!自己主动跟她确认!叫了很多遍也不理!最气愤的是另外一个坐在吧台里面的男服务员,叫徐懿暘,也是穿红色马甲的,态度简直嚣张至极!串的不得了……我一手抱着bb,一手主动问他麻烦帮我找下我刚才画的点心单,他说没空,我不是帮你打工的,不要耽误其他客人买单!语气极其暴躁,我问他叫什么名字还故意挡住胸前的名牌!整间餐厅,除了推车上菜的姨姨态度很好外,其他穿红色马甲的服务员,个个好像你欠他们的钱一样,叫他们都是装看不到,好不容易搭理你了,也是什么都不理!绝对不会再去了……
绝对不会再去了……