2024-07-29 372 瀏覽
V小妹係超級麵包控,每日都要食個麵包先安樂咁😂今日出開銅鑼灣就去君蘭麵包廠去試下先!係門口已經聞到陣陣嘅麵包香,睇埋D款式就發現自己有選擇困難症😂每個款式都有好多種口味,樣樣都想試😍最後決定試6款❤️真‧菠蘿包🧡法式芒果布甸包🤎香醇咖啡小牛角🖤黑星星撻💛金星星撻🩵菠蘿牛君蘭麵包廠嘅麵包係由師傅每日新鮮焗製,100% MADE IN HONG KONG,而當中我覺得最吸引嘅係新派小菠蘿包、小牛角包,因為佢有唔同嘅味道真係好特別又精緻呀!下次要試埋其他口味先得!#mamim #v小妹 #hongkong #hk #香港 #香港好去處 #香港特色 #成長日記 #親子 #親子日常 #子供 #親バカ部 #こども #女の子 #成長記録 #育児 #4歳 #銅鑼灣 #香港美食 #君蘭麵包廠 麵包 #牛角包 #菠蘿包 #麵包控

❤️真‧菠蘿包
🩵菠蘿牛

2024-07-19
用餐優惠
試食活動
路過君蘭餅店見到門面好靚仲好多人排隊而且新鮮出焗的香味真係非常吸引(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)好多款式都好精緻✨決定買幾個款試下.ᐟ行近d睇真係花多眼亂😍 樣樣都想揀(笑)當中最搶眼的一定係迷你菠蘿包同牛角包細細個岩哂選擇困難症,可以試多幾款♡▸ 黑糖麻糬菠蘿包酥脆菠蘿包配上煙韌口感的黑糖✧ 推薦.▸ 蜜糖粟米小牛角牛角包外屠鬆脆,內層綿軟~粟米帶蜜糖香味好好味٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و▸日式唐揚炸雞包酥脆的雞粒同麵包好夾,口感好豐富食落好有驚喜又好味,好推薦這款呢.ᐟ▸ 伯爵茶黑糖麻糬撻伯爵茶味濃郁和煙韌的黑糖麻糬🤍令到整體的味道層次好豐富٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و.▸ 真.流心孖芝撻外皮酥脆,芝士味都好出,叮返熱會更加好食▸ 煙肉薯仔排包多士餡內有煙肉、薯仔,而且帶點蒜味,整體好惹味👍🏻

路過君蘭餅店見到門面好靚仲好多人排隊
而且新鮮出焗的香味真係非常吸引(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
好多款式都好精緻✨決定買幾個款試下.ᐟ
行近d睇真係花多眼亂😍 樣樣都想揀(笑)
當中最搶眼的一定係迷你菠蘿包同牛角包
細細個岩哂選擇困難症,可以試多幾款♡

▸ 黑糖麻糬菠蘿包
酥脆菠蘿包配上煙韌口感的黑糖✧ 推薦
▸ 蜜糖粟米小牛角
牛角包外屠鬆脆,內層綿軟~
粟米帶蜜糖香味好好味٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

▸日式唐揚炸雞
酥脆的雞粒同麵包好夾,口感好豐富
食落好有驚喜又好味,好推薦這款呢.ᐟ

▸ 伯爵茶黑糖麻糬撻
伯爵茶味濃郁和煙韌的黑糖麻糬🤍
令到整體的味道層次好豐富٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
▸ 真.流心孖芝撻
外皮酥脆,芝士味都好出,叮返熱會更加好食

▸ 煙肉薯仔排包多士
餡內有煙肉、薯仔,而且帶點蒜味,整體好惹味👍🏻

2024-07-22 371 瀏覽
原來香港老字號君蘭餅店喺銅鑼灣開咗間概念店「君蘭麵包廠」!有別於餅店以往簡單平實嘅style,君蘭麵包廠店面設計走歐陸風,產品亦結合近年熱賣麵包的元素,今次就試咗幾款😋🥐 扁可頌 : 第一次食,真係好脆好香~ 係好食嘅!🍍真•菠蘿包:終於食到有菠蘿嘅菠蘿包😂 菠蘿片配合custard醬,口味都幾清新,唔錯~🍍🥐 菠蘿牛 :脆卜卜嘅牛角包上加上菠蘿皮,幾特別 🥯 黑糖麻薯迷你菠蘿包:我嘅大愛~ 對於麻薯就係忍唔到口🤪 不過細細個淺嚐,ok啦!食野賣相真係好重要,由舖面設計到產品外型,都符合外貌協會標準,加埋杯咖啡就perfect!
原來香港老字號君蘭餅店喺銅鑼灣開咗間概念店「君蘭麵包廠」!

🥐 扁可頌 : 第一次食,真係好脆好香~ 係好食嘅!

🍍🥐 菠蘿牛 :脆卜卜嘅牛角包上加上菠蘿皮,幾特別

2024-07-21 229 瀏覽
有天和女兒一起經過銅鑼灣有股出爐面包的香氣撲鼻而來原來是君蘭面包店每日由師傅新鮮焗制🧑🏻‍🍳𝟙𝟘𝟘%香港製造 本土製作 🥖🍞再看到多款新派特色麵包,無法抗拒進去購物了🤣女兒進門已經要買這款🍯【蜜糖票米小牛角】 HKD 22最搶眼的小牛角🥐非常適合打卡📷更是想不到蜜糖配粟米🌽竟然這麼好吃😳而且小牛角🥐餡料份量剛剛好,甜度也剛剛好,小朋友吃也不會弄得太髒👍🏻看小菠蘿包們很可愛,又買了一個 🍍【真。菠蘿包】 HKD 20誰說菠蘿包沒有菠蘿,這款菠蘿包就有一塊菠蘿在裡面🤣原來這裡還有韓國🇰🇷熱門的 壓扁牛角包再忍不住買左一個【原味扁可頌】 HKD 32剛好碰上這款麵包新鮮出爐本來打算帶回家慢慢吃,但女兒 聞到香味一直在吵🤣我搶來吃了一口,鬆脆可口配上濃濃牛油香味,再想吃一口已經被她搶回😭【金星星撻】 也就是法式布甸千層酥皮撻可以說是女兒 最愛🤣回家烘熱後布甸🍮甜味和酥皮的牛油香便立刻湧出來😋差點忘了說我們還買了正宗港式風味的港式奶茶 🥤 HKD 26【港式奶茶】 奶茶味濃厚,入口順滑且茶香回甘,與其他港式麵包配搭起來簡直一絕🤩
有天和女兒一起經過銅鑼灣
有股出爐面包的香氣撲鼻而來
原來是君蘭面包店
每日由師傅新鮮焗制🧑🏻‍🍳
𝟙𝟘𝟘%香港製造 本土製作 🥖🍞
再看到多款新派特色麵包,
無法抗拒進去購物了🤣

女兒進門已經要買這款
🍯【蜜糖票米小牛角】 HKD 22
最搶眼的小牛角🥐
非常適合打卡📷
更是想不到蜜糖配粟米🌽竟然這麼好吃😳
而且小牛角🥐餡料份量剛剛好,
甜度也剛剛好,
小朋友吃也不會弄得太髒👍🏻

看小菠蘿包們很可愛,
又買了一個

🍍【真。菠蘿包】 HKD 20
誰說菠蘿包沒有菠蘿,
這款菠蘿包就有一塊菠蘿在裡面🤣

原來這裡還有韓國🇰🇷熱門的 壓扁牛角包
再忍不住買左一個

【原味扁可頌】 HKD 32
剛好碰上這款麵包新鮮出爐
本來打算帶回家慢慢吃,
但女兒 聞到香味一直在吵🤣
我搶來吃了一口,
鬆脆可口配上濃濃牛油香味,
再想吃一口已經被她搶回😭

【金星星撻】
也就是法式布甸千層酥皮撻
可以說是女兒 最愛🤣
回家烘熱後布甸🍮甜味和酥皮的牛油香
便立刻湧出來😋

【港式奶茶】
奶茶味濃厚,
入口順滑且茶香回甘,
與其他港式麵包配搭起來簡直一絕🤩
2024-07-17 275 瀏覽
原來銅鑼灣都有間咁大咁有規模嘅麵包廠上層麵包廠整麵包俾下層嘅店面🤗鋪面嘅麵包糕點都係每日由師傅新鮮炮製,📍原味菠蘿包:香脆嘅皮面蓋在軟軟嘅麵包上,有傳統風味📍法式牛角包🥐:外脆內軟又有牛油香其他包點都好特別,每款賣相又精緻又有特色👍🏻 ✴️真。菠蘿包:有夾住仔菠蘿🍍係中間✴️麻糬芝麻菠蘿包:很香黑芝麻味,中間仲有流心芝麻醬✴️芋泥麻糬小牛角:芋泥香軟,牛角包鬆脆✴️菠蘿牛:將菠蘿皮放在牛角包面,很特別
原來銅鑼灣都有間咁大咁有規模嘅麵包廠
上層麵包廠整麵包俾下層嘅店面🤗

鋪面嘅麵包糕點都係每日由師傅新鮮炮製,
📍原味菠蘿包:香脆嘅皮面蓋在軟軟嘅麵包上,有傳統風味
📍法式牛角包🥐:外脆內軟又有牛油香
其他包點都好特別,每款賣相又精緻又有特色👍🏻

✴️真。菠蘿包:有夾住仔菠蘿🍍係中間
✴️麻糬芝麻菠蘿包:很香黑芝麻味,中間仲有流心芝麻醬
✴️芋泥麻糬小牛角:芋泥香軟,牛角包鬆脆
✴️菠蘿牛:將菠蘿皮放在牛角包面,很特別
2024-07-17 147 瀏覽
君蘭麵包廠喺銅鑼灣開咗港島區首間分店😍😍😍作為港島人梗係要過嚟潮聖吓啦😂入到去見到有多款唔同口味嘅小菠蘿包、小牛角包、特色撻款、港式奶茶等,每日由師傅新鮮焗製,100% MADE IN HONG KONG👍🏻我就揀咗5款唔同口味嘅小牛角包,包括玫瑰伯爵茶,香濃咖啡,提拉米蘇,開心果和蜜糖粟米🥐牛角包外面香脆入面軟熟真係滋味十足,玫瑰伯爵茶,香濃咖啡,提拉米蘇味道都非常香濃同幼滑,屋企人就話蜜糖粟米食落好香甜好正下次過開嚟試埋d菠蘿包先😏

下次過開嚟試埋d菠蘿包先😏
2024-07-12 164 瀏覽
早幾日同小朋友去銅鑼灣接爸爸放工,經過君蘭時就指住話要食包包,媽媽聞到好香新鮮出爐的麵包味都忍唔住入去睇下法式芒果布甸包|$19布甸唔算好甜,滑溜有蛋香,麵包鬆軟,加埋香甜芒果肉,食落層次感豐富,雪凍仲更加好味真•菠蘿包|$20外脆內軟的菠蘿包入面夾住真菠蘿果肉,而且菠蘿經過燒過之後更加香甜,再配埋雲呢拿忌廉醬,口感清新特別紅桑子可頌瑪芬|$36酥脆表面加上滿滿一層砂糖,內層係酸酸甜甜紅桑子醬,啖啖滿足朱古力扁可頌|$32扁可頌好大塊,一半係原味而另一半係沾滿朱古力醬,扁可頌非常酥脆,朱古力味香濃,但係食落唔算太甜,小朋友非常鍾意食

法式芒果布甸包|$19

真•菠蘿包|$20

紅桑子可頌瑪芬|$36
酥脆表面加上滿滿一層砂糖,內層係酸酸甜甜紅桑子醬,啖啖滿足

朱古力扁可頌|$32
2024-07-11 148 瀏覽
一向鐘意食麵包,但麵包幾肥吓,所以只揀啲品質高嘅舖頭先唔會浪費quota😋君蘭麵包食過一次,九龍都開新分店,可以令更多人更方便食到💚開心果小牛角$22🌹玫瑰伯爵茶小牛角$22☕️香濃咖啡小牛角$22最愛小牛角😍香濃咖啡最正,有咖啡香又唔甜,另外開心果都好正🉐🧡韓式吞拿魚泡菜包$18脹卜卜嘅麵包,軟熟鬆軟,吞拿魚餡料多,加埋少少泡菜,令到平時平淡嘅吞拿魚包都增加一點風味,更加惹味🉐🩷芥末司華力腸包$16腸仔配芥末僦得輸,麵包鬆軟,最鐘意焗熱返食,更軟熟好味🉐🚩君蘭麵包廠 (銅鑼灣) @orchidpadaria 📍銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖

君蘭麵包食過一次,九龍都開新分店,可以令更多人更方便食到

💚開心果小牛角$22
🌹玫瑰伯爵茶小牛角$22
☕️香濃咖啡小牛角$22

🧡韓式吞拿魚泡菜包$18

🩷芥末司華力腸包$16
腸仔配芥末僦得輸,麵包鬆軟,最鐘意焗熱返食,更軟熟好味🉐

🚩君蘭麵包廠 (銅鑼灣) @orchidpadaria
📍銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖
2024-07-08 135 瀏覽
平時都經常去銅鑼灣行街,最近見到一間幾有特色既麵包店!原來係君蘭麵包廠😜 最近先係港島有分店👍🏻作為港島首間分店有更多新驚喜!鍾意呢間麵包店既原因,係佢有多款新派菠蘿包、牛角包登場!全部都係我至愛🤭每日有師傅新鮮焗製,100% Made in Hong Kong🇭🇰 所以我即刻去買黎食!🍍麻糬芝麻菠蘿包 $20外層嘅口感好鬆脆,拍得住出邊嘅菠蘿包有餘。入邊嘅芝麻味道好夠,配合麻糬既口感冇得彈!🍍黑糖麻糬菠蘿包 $22佢既主角黑糖,濃厚嘅味道已經無可挑剔,似啫喱一樣既口感🥰🍍真·菠蘿包 $20邊個話菠蘿包一定冇菠蘿?呢款菠蘿包真係有一塊新鮮菠蘿係入面👻🥐蜜糖粟米小牛角 $22呢隻味好特別,蜜糖加粟米嘅感覺竟然唔會太甜,好夾👍🏻🥐黑糖麻糬小牛角 $22上面嘅黑糖粒粒彈下彈下,好有口感!令人一食就愛上😍🐓雞批 $12看似普通平平無奇既雞批,估唔到味道濃郁,絕不輸蝕比其他特色麵包。
最近先係港島有分店👍🏻作為港島首間分店有更多新驚喜!

鍾意呢間麵包店既原因,係佢有多款新派菠蘿包、牛角包登場!
全部都係我至愛🤭
所以我即刻去買黎食!

🍍麻糬芝麻菠蘿包 $20

🍍黑糖麻糬菠蘿包 $22
佢既主角黑糖,濃厚嘅味道已經無可挑剔,似啫喱一樣既口感🥰

🍍真·菠蘿包 $20

🥐蜜糖粟米小牛角 $22
呢隻味好特別,蜜糖加粟米嘅感覺竟然唔會太甜,好夾👍🏻

🥐黑糖麻糬小牛角 $22
上面嘅黑糖粒粒彈下彈下,好有口感!
令人一食就愛上😍

🐓雞批 $12

2024-07-06
1 分鐘 (堂食)
2024-07-07 128 瀏覽
位於銅鑼灣的君蘭麵包廠是港島第一間分店,店內有多種不同口味的菠蘿包和牛角酥,款款每日新鮮製造,百份百made in Hong Kong 平日可以買回家跟家人和朋友分享,而且每個款式設計都好精緻,味道亦各具特色我最愛的是芋泥麻糬味牛角包,2者十分夾,配上牛角包仔很好吃而家人就最愛吃香濃咖啡味牛角包,濃濃的咖啡香配著牛角包,別有一番風味其實君蘭的款式種類多,岩晒公司做散水餅,性價比極高📍君蘭麵包廠 (銅鑼灣)銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖

我最愛的是芋泥麻糬味牛角包,2者十分夾,配上牛角包仔很好吃

其實君蘭的款式種類多,岩晒公司做散水餅,性價比極高

📍君蘭麵包廠 (銅鑼灣)
銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖

君蘭餅店喺香港咁多年,細個已經幫襯🙆🏻‍♀️估唔到而家玩搵新意思,開咗新派餅店「君蘭麵包廠」銅鑼灣店更加係港島首間分店!咁啱出開嚟灣,一於買返啲麵包返屋企做下午茶同聽日嘅早餐🤓君蘭麵包廠嘅麵包每日由師傅新鮮製造, 100%係香港製造😎鍾意佢款式夠多,有迷你牛角包、迷你菠蘿包,仲要有唔同口味,例如係最人氣嘅開心果、焦糖、黑糖麻糬等等!最近仲有法式布甸千層酥皮撻,最得意嘅係仲有竹炭皮,黑色嘅星星撻😂呢度返屋企焗返熱都幾好食,鍾意佢好酥脆,充滿牛油香,布甸都好滑!迷你菠蘿包有真菠蘿,夏天食酸酸甜甜都幾開心,屋企人就最鍾意食🍍仲有呢個黑芝麻流沙麻糬菠蘿包都好好食,我整返熱之後有好多芝麻流沙,又唔會好甜,真係唔錯!📍#君蘭麵包廠 (#銅鑼灣美食)#銅鑼灣 東角道26號怡安大廈地下6-8號舖

📍#君蘭麵包廠 (#銅鑼灣美食)
#銅鑼灣 東角道26號怡安大廈地下6-8號舖
放工行經君蘭面包店聞到好香既出爐面包味我知道依間餅店係🧑🏻‍🍳每日新鮮焗制🥖🍞𝟙𝟘𝟘%ᴹᵃᵈᵉ ⁱⁿ ᴴᵒⁿᵍ ᴷᵒⁿᵍ行入去支持下本土製作先忍唔住即刻買左兩個小牛角包🥐🍠【芋泥麻糬小牛角】 HKD 22তততততততততততততততততততত我都有心想分啲俾其他人試下味奈何太好食靜係想靜靜雞食哂唔俾俾人發現🤣芋泥甜得黎又唔漏加埋煙煙韌韌想一啖食哂入口既麻糬🍯【蜜糖票米小牛角】 HKD 22তততততততততততততততততততত咁多隻小牛角最搶眼買返去精緻打卡再食蜜糖cream加上粒粒粟米🌽有咬口小菠蘿包🍍都好可愛好吸引但我又俾新野吸引住係最近好ᴴⁱᵗ既韓國🇰🇷 #壓扁牛角包仲有朱古力味好啦無法抵擋地買左一個🍫【朱古力扁可頌】 HKD 32তততততততততততততততততততত狐狸媽襯小肥陽唔發覺偷偷地咬左一啖鬆脆可口加埋朱古力漿媽咪想再來一口- ̗̀(⑉˙ᗜ˙⑉) ̖́-但護食既小肥陽當然唔會俾啦│•,,)…哼( ᖛ ̫ ᖛ )媽咪下次自己獨食差啲唔記得左講媽媽仲買左兩粒星星⭐️金星星撻 【法式布甸千層酥皮撻】 HKD 18 তততততততততততততততততততততততততততততত超好
放工行經君蘭面包店

狐狸媽襯小肥陽唔發覺
偷偷地咬左一啖
鬆脆可口加埋朱古力漿
媽咪想再來一口- ̗̀(⑉˙ᗜ˙⑉) ̖́-
但護食既小肥陽當然唔會俾啦│•,,)…

哼( ᖛ ̫ ᖛ )媽咪下次自己獨食

狐狸媽咪有諗過係咪竹炭既食物健康啲
既然都要食個咁邪惡香口既酥皮撻
咁就買一隻健康既俾自己食
外賣自取
粉紅色新派麵包店🎀君蘭麵包廠ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡銅鑼灣有間兩層粉紅色外層嘅新派麵包店💓原來全新概念店「君蘭麵包廠🍞」!每日新鮮焗製🇭🇰MADE IN HONG KONG推出人氣大熱新派迷你菠蘿包、牛角包🥐款款都有不同味道 賣相精緻吸引✨🩷玫瑰伯爵茶小牛角$22伯爵茶忌廉茶味清香 忌廉幼滑輕盈☕️加上玫瑰花瓣🌹賣相好精緻🫶🏻💜芋泥麻糬小牛角 $22芋泥控嘅我點可以唔試下呢個味👅佢芋泥味唔算好甜 屬於比較天然個種~面頭上嘅麻糬都幾煙煙韌韌 口感又更豐富🙌🏻💛蜜糖粟米小牛角 $22蜜糖粟米鹹鹹甜甜🌽呢個配搭都幾唔錯✨小牛角迷你滴滴骰骰 口感鬆脆 牛油味香🧈🖤黑芝麻麻糬菠蘿包 $20黑芝麻菠蘿包黑色造型好特別!麻糬微微燒焦 口感煙韌有咬口🔥黑芝麻味道超濃又香 脆上香脆菠蘿皮🍍🧡葡撻 $10葡撻蛋香味濃郁 外皮酥脆 甜度都適中✨食完都唔會膩 我可以再食多兩個✌🏻⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧📍 君蘭麵包廠 銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖.
粉紅色新派麵包店🎀君蘭麵包廠
銅鑼灣有間兩層粉紅色外層嘅新派麵包店💓
原來全新概念店「君蘭麵包廠🍞」!

每日新鮮焗製🇭🇰MADE IN HONG KONG
推出人氣大熱新派迷你菠蘿包、牛角包🥐
款款都有不同味道 賣相精緻吸引✨

🩷玫瑰伯爵茶小牛角$22
伯爵茶忌廉茶味清香 忌廉幼滑輕盈☕️
加上玫瑰花瓣🌹賣相好精緻🫶🏻

💜芋泥麻糬小牛角 $22
芋泥控嘅我點可以唔試下呢個味👅
佢芋泥味唔算好甜 屬於比較天然個種~
面頭上嘅麻糬都幾煙煙韌韌 口感又更豐富🙌🏻

💛蜜糖粟米小牛角 $22
蜜糖粟米鹹鹹甜甜🌽呢個配搭都幾唔錯✨

小牛角迷你滴滴骰骰 口感鬆脆 牛油味香🧈

🖤黑芝麻麻糬菠蘿包 $20
黑芝麻菠蘿包黑色造型好特別!
麻糬微微燒焦 口感煙韌有咬口🔥
黑芝麻味道超濃又香 脆上香脆菠蘿皮🍍

🧡葡撻 $10
葡撻蛋香味濃郁 外皮酥脆 甜度都適中✨
食完都唔會膩 我可以再食多兩個✌🏻

📍 君蘭麵包廠
銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖.

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥐 Vαɾιҽƚყ σϝ Iɳɳσʋαƚιʋҽ Pαʂƚɾყ Bιƚҽʂ @ 🌟 君蘭麵包廠 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Sesame Mochi Pineapple Bun HKD 20French Style Mango Pudding Bread HKD 19Crème Brütée Puff Pastry Egg Tart HKD 18Double Cheese Tart HKD 18Portuguese Egg Tart HKD 10Shortcrust Pastry Egg Tart HKD 8.😋 呢間佔地兩層土紅色外牆嘅麵包店真係好吸睛,加上一整排展示櫃有好多款麵包同甜品,被吸引了。.🍍 佢有好多款菠蘿包、牛角酥、撻同批,完全陷入選擇困難症,卒之決定試下「麻糬芝麻菠蘿包」。外層係芝麻灰色夠特別,夠鬆軟、內裡有豐富嘅麻糬。麻糬口感彈牙,芝麻香氣濃郁,同菠蘿包嘅甜香結合幾特別。.🥭 另外試左「法式芒果布甸包」,好大個,外皮鬆軟,內裡有滑嫩嘅芒果布甸。充滿濃郁嘅芒果香氣,甜而不膩。.🥧 佢有好多款撻,所以就買左最經典嘅「真
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Double Cheese Tart HKD 18
Portuguese Egg Tart HKD 10

Sesame Mochi Pineapple Bun

🥧 佢有好多款撻,所以就買左最經典嘅「真·流心孖芝撻」、「葡撻」、同「港式牛油皮蛋撻」。外皮酥脆,唔會過油,內裡有濃郁嘅巴馬臣芝士同奶油芝士。

Shortcrust Pastry Egg Tart
Portuguese Egg Tart
Double Cheese Tart

⭐️ 仲有一個造型贏曬嘅「金星星撻」,好大個,好多層撻皮,好酥脆,裡面係類似葡撻嘅餡料,表面焗到焦香。

😳 真係好多唔同款式同口味選擇,有機會可以試下呢。

📍 銅鑼灣東角道26號怡安大廈地下6-8號舖
Shortcrust Pastry Egg Tart
Portuguese Egg Tart
Double Cheese Tart
2024-07-02 241 瀏覽
走在熱鬧的銅鑼灣中,看到一家以暗紅色為主調,非常溫馨暖心的君蘭面包廠。原來君蘭麵包廠正式進駐銅鑼灣,是港島區首間分店,帶來好多新驚喜! 店內的面包種類繁多,從經典的叉燒酥到甜美的布甸包,多款新派菠蘿包、牛角包登場,每日由師傅新鮮焗製,每一款都散發著誘人的香味刺激味蕾,讓人忍不住購買品嘗新鮮出爐的面包!金星星蛋撻和竹炭蛋撻金黃色的蛋黃顯得格外誘人,蛋黃濃郁香滑,入口即化。兩者的區別在於酥皮,一個是黃色如金星,一個是黑色如竹炭,不同的味道卻很酥脆!芒果布甸包:非常誘人,厚實Q彈的麵皮包裹住濃郁綿密的芒果布甸和芒果塊,芒果的甜蜜香氣充溢而出,口感細膩香滑,與麵皮形成了絕佳的組合。日式唐揚炸雞包:鮮嫩多汁的炸雞塊,鹹香惹味叉燒酥的酥皮真是好酥軟,甜鹹恰到好處雞批:內餡有雞肉和香菇,豐富口感!

金星星蛋撻和竹炭蛋撻

日式唐揚炸雞包:鮮嫩多汁的炸雞塊,鹹香惹味

叉燒酥的酥皮真是好酥軟,甜鹹恰到好處

雞批:內餡有雞肉和香菇,豐富口感!