2018-06-20 195 瀏覽
好耐無食過和牛,喺日本食完都好少會喺香港食,始終都有啲貴唔係太捨得🐂🍱極上和牛三式盛盒($218)呢間食堂主要係食和牛,趁lunch Time抵食少少就過去試吓啦☺️ 叫咗一個極上和牛三式盛盒,和牛種類分別有鹿兒島黑牛同埋飛驒牛,西冷、肉眼同牛肋肉各兩件,可以試晒兩種牛嘅唔同部位😍😍 鹿兒島黑牛嘅肉味就較為濃郁,而飛驒牛就入口即溶,質感較好,但係其實得六小塊都依然唔係太夠喉,呢個價錢都唔算平,真係試吓就算了。

🐂🍱極上和牛三式盛盒($218)
2018-03-27 673 瀏覽
青衣城2期開左間和風食堂,名叫味之亭 綱燒食堂。行過經過幾次都以為只有牛食,由於小妹同牛牛系好朋友,唔食牛架。今天驚喜發現,原來呢間野仲要其他野食添,在門口已睇中左比目魚西京燒,早前食過板長的比目魚西京燒lunch set,大大喜歡,今次見到又勾起在蛔蟲有好多定食可以選擇。仲可以大塊食牛。餐廳有充電提供,又可以免費上網,空間不大,有兩三張大卡位,都有d二人枱,中間就系日式飯堂長枱。我地揀左比目魚西京燒set有面豉湯,沙律同涼拌海草絲,呢個set88蚊,我系為左食比目魚西京燒先入來,自然系充滿期待,但有d失望了,首先米飯唔靚,太多水,米太濕,痴成一團咁。主角比目魚西京燒都系太濕,肉質唔實,好散,碟底濕晒,晤通冇好好地解左凍先燒?同板長比,遜色好多吖!再就系沙律🥗,好普通幾片生菜,板長的沙律有煙三文魚,而且用左蒸蛋做小食,點都好過海草絲吧!不過板長貴少少,要95蚊。另一個餐點了午市做緊既黑蒜油豬手鍋烏冬。包埋野飲。咸到冇朋友,湯底全是味精!嚇💩寶寶!豬手都勁咸!唔知想點!狂飲水,都解決晤到問題。餐飲系韓國飲品,菠蘿粒粒果汁。麻麻地ok咁啦,餐飲算系咁了。

青衣城2期開左間和風食堂,名叫味之亭 綱燒食堂。

有好多定食可以選擇。

我地揀左比目魚西京燒set

另一個餐點了午市做緊既黑蒜油豬手鍋烏冬。包埋野飲。

咸到冇朋友,湯底全是味精!嚇💩寶寶!

豬手都勁咸!唔知想點!
狂飲水,都解決晤到問題。

菠蘿粒粒果汁

2018-03-24
2018-03-26 1448 瀏覽
現在去完迪直尼後多會在青衣找餐龐,因為選擇很多~不怕找不到想吃的!(*°▽°*) 像這次來到一家以日本居酒屋為主題,並且有「飛驒牛」及「鹿兒島黑牛」提供的餐龐~相比起同層的其他店,這家倒是不用排隊就可以入座。價錢相對較貴的定食當然是和牛那些吧,不過這裡也有一些較為便宜的先點了一款小食 - 汁煮牛舌粒 ($48)牛舌粒入口夠軟稔,醬汁味道很濃郁又不會過鹹,而且還帶甜味我自己點的是 - 日本味噌雞烏冬 配流心蛋 ($88) 這份定食包括了兩款的沙律。有爽口的中華沙律和開胃的油醋沙律然後那個味噌雞基本上是沒什麼味道(?) 吃的時候要浸一下湯才比較有味 ... 不過雞肉倒是頗嫩滑吧~亦不算煎得很油 ... (ゝ∀・)烏冬的湯底可選鹽味或醬油豚骨~選了後者的不知道是不是吃完「汁煮」比較濃的關係︿這湯底吃起來也是較淡身頗喜歡這烏冬的口感~很彈牙!還有那流心蛋~蛋黃味香濃且有濃郁的日本醬汁味道。朋友點的則是 - 西京燒比目魚 ($118/烏冬)這定食可以配飯 ($88) 或是配醬油豚骨烏冬 (飯的價格+$30)
相比起同層的其他店,這家倒是不用排隊就可以入座。

先點了一款小食 - 汁煮牛舌粒 ($48)
牛舌粒入口夠軟稔,醬汁味道很濃郁又不會過鹹,而且還帶甜味
汁煮牛舌粒

我自己點的是 - 日本味噌雞烏冬 配流心蛋 ($88)
這份定食包括了兩款的沙律。有爽口的中華沙律和開胃的油醋沙律
不過雞肉倒是頗嫩滑吧~亦不算煎得很油 ... (ゝ∀・)
日本味噌雞烏冬 配流心蛋

烏冬的湯底可選鹽味或醬油豚骨~選了後者的

朋友點的則是 - 西京燒比目魚 ($118/烏冬)
西京燒比目魚 (配烏冬)
題外話/補充資料: 或者真的應該選「和牛」才對?下次有機會再來吃吃看吧 (´∀`∩) 另外現在Like店的Facebook page 會送雪糕!順帶一說,餐廳內有USB插頭供客人充電。
2018-03-18
$139.7 (晚餐)
汁煮牛舌粒
2018-03-17 851 瀏覽
Back from business trip, and missing the nice food in Tsing Yi... and perfectly they have just get more than 10 new shops here in both Phase 1 and Phase 2... great for trying out ... in particular, this is not a local brand, but truly from Japanese Owner... worth taking a look. This is a prefect set up, as I just like talking about beef so much... good for steak lesson, and Japanese lesson as well.... while this Wagyu set is the reason for me to try this shop this time... amazing... very good an
Famous Wagyu Set (from Takayama)

... while this Wagyu set is the reason for me to try this shop this time... amazing... very good and premium grade of Wagyu beef from Takayama...  the melting time is perfect 2 second... steak taste is not strong, but for those who like to feel good with the Wagyu grease... go for it...
Steak set (from Kagoshima)
While I was a bit jealous when my college took this one set, Kagoshima... as the strong taste and the great mix of fatty portion inside the 3 different parts are very very good.  Especially, I like the Ribeye part, as I was surprised that this can taste better and stronger than the Sirloin...  so, this one is great for those US beef lover... like myself...
Organic Rice - Special from Aomori
... yet, the very reason to make this visit lovely should also be the rice... it's sweet, and chewy... not the same as other Japanese rice... so, when it mix with the oily beef, it's really nice...

Eel lunch set
The Eel set I didn't try this time but was taken by the lady in the table... not bad.. and the quality of the eel is great too... texture is quite spongy ... I like it... though I can only take one bite... but I will surely come back for it, as it's so much cheaper than the beef set.. and so, value for money too...
Nice Eel

Overall, it's quite a nice visit, portion is not bad too, and perfect for lunch...  and the great news is that, you don't need a electronic receipt for free parking... easier for most car owner...

Lovely visit , I like it...
2018-03-07
Steak set (from Kagoshima)
Eel lunch set
Nice Eel
2018-03-13 764 瀏覽
喜歡吃牛肉的朋友,相信都喜愛吃和牛吧!在青衣城二期新開的「味之亭」,就以「飛驒牛」和「「鹿兒島黑牛」兩款和牛做主打,前者經金剛介紹過,相信大家都熟悉,後者原來是拿了獎的牛肉,深受日本人喜愛,這天兩款都試過,究竟哪一款更美味? 「味之亭」在午市超爆,所以我們特意選了兩點半來到,不用等位,輕鬆多了。餐廳門口開宗明義,放了和牛雕塑和鹿兒島黑牛賞出來,提醒大家餐廳的招牌美食,那我們就每樣一份吧! 極上特選和牛定食 (六切,$238) 和牛分六切和九切,多三片的話索價貴$60,第一次來吃,還是選較經濟的六切吧!這「極上特選和牛定食」選用了飛驒牛,而所謂「飛驒牛」,是指在日本岐阜縣養殖逾14個月的黑毛和牛,並獲得「日本食肉格付協會」評定為3至5級。 牛肉火候控制得好,燒完後顏色仍保持嫰紅,吃一口,肉質軟滑,油分充足,入口即溶,經過輕烤,散發出濃濃的肉香,實在不俗。 極上和牛三色盛合定食 (六切,$218) 不過相比起來,我更喜歡這個「極上和牛三色盛合定食」,採用了「鹿兒島黑牛」的西冷肉、肉眼及牛肋肉,一個套餐滿足三個願望,感覺更划算,而且原來這鹿兒島黑牛今年剛被「日本和牛能力共進會

極上特選和牛定食 (六切,$238)

極上和牛三色盛合定食 (六切,$218)

不過相比起來,我更喜歡這個「極上和牛三色盛合定食」,採用了「鹿兒島黑牛」的西冷肉、肉眼及牛肋肉,一個套餐滿足三個願望,感覺更划算,而且原來這鹿兒島黑牛今年剛被「日本和牛能力共進會」票選為綜合優勝第一,擁有全日本第一的質量和供應量,來頭可不小呢。

與飛驒牛比較,鹿兒島黑牛擁有更濃郁的牛肉味,肉質細嫰,肉汁豐富,而且油膩感較低,多吃幾塊都不會覺得膩滯,所以更得我歡心,下次再來,我一定會選這個的九切!

蒲燒鰻魚丼 ($98)

如果你只是「陪太子讀書」,不吃牛肉,其實餐廳都還有很多其他選擇,就好像這個鰻魚丼,魚身夠厚,燒汁亦惹味,與餐廳選用的青森縣精品米同吃,簡直是絕配!
2018-03-13
2018-01-17 1013 瀏覽
晚市時間,等了大約半小時後入座。老公選了汁煮和牛腩定食。一打開飯蓋即刻失望,白飯上鋪了一舊舊紅蘿蔔同牛腩,牛腩份量一般,紅蘿蔔應焗住太耐變晒色..牛腩肉好實,飯汁亦唔夠。茶餐廳的蘿蔔牛腩比佢更好食,性價比更高。自己點左西京燒比目魚。約8:00前落單,8:20分左右未到已催侍應,侍應答仲燒緊。老公已食晒仲收晒所有餐具,最後要等到約8:40分先上到菜。唔講仲以為條魚要去釣。雖然味道還可,但已經餓到冇心情。期間見到對面檯有食客點左飛驒牛定食,向侍應投訴肉質好韌,兩位客人幾乎冇食過就俾錢走人。餐廳環境狹窄。有類似長形吧檯,見住安排D幾個同行朋友要打橫坐隔離,傾計好唔方便,而且好逼。正對面係見住其他客人食野,只係有個通花既日式木板隔住。
晚市時間,等了大約半小時後入座。
茶餐廳的蘿蔔牛腩比佢更好食,性價比更高。
自己點左西京燒比目魚。約8:00前落單,8:20分左右未到已催侍應侍應答仲燒緊。
老公已食晒仲收晒所有餐具,最後要等到約8:40分先上到菜。
唔講仲以為條魚要去釣。
雖然味道還可,但已經餓到冇心情。
2018-01-02
2018-01-17 704 瀏覽
星期日和阿媽二人去試吃了這間(青衣城)。味道是不差。但是叫籌入座根本有心不叫二人票,只叫三人或更多人的票,內裡的桌根本多是4人桌只有2張2人,我們足足等了差不多兩個小時才能進去!!!我們等的時候不斷看到剛拿3人票/4人票的差不多等一會就能被請進去。但是我們拿著2人票的完全沒有一張/兩張票叫過。如果不是因為對牛肉情有獨鍾根本不想去試這間。根本完全是趕二人客的店!!奉勸各位沒有三人以上不要去吃這間!還有要吃滿300元才開始有折扣,二人根本兩個餐也難300元,明示暗示了只歡迎三人或以上客人入店進食!!站著等位都會等死你!!!!真想問這間食店,如果這麽不想二人票的進去,為何不一開始表明立場只發出三人或以上的票,反正二人票就只是裝裝樣子虛有其表吧!!!
2018-01-13 691 瀏覽
豚骨湯底味噌雞烏冬幾好食woooo!!野食好夠熱🍜小食既魚仔甜甜地 食下食下食哂😆溏心蛋就麻麻地 千期唔好加錢點仲點左鹽焗白果🤡食落苦苦地既,但呀媽話好有益🧐
仲點左鹽焗白果🤡食落苦苦地既,但呀媽話好有益🧐
2018-01-10 756 瀏覽
價錢偏貴,野食一般。份量一般,不夠精緻。😂我老公點左份燒牛肉定食,味增湯,一碗M size既肥牛飯,好似日本D吉野家,松屋D牛肉。燒得不算入味,不過份量足夠。😂個人覺得不值個價錢,但都OK好味。我點係鯖魚定食,這份相對比較OK。精緻許多,都燒得比較脆。幾新鮮。肉厚鮮。特別值得提起得係去配搭來的醬汁,係比較甜酸的味道。和鯖魚的味道合適。青檸的酸味如果可以多D,就好了。但我依然覺得檯面有D醬汁會好D。因為送飯個別餐都幾難嚇。比如,鯖魚定食我😂基本依靠味增湯來送飯。如果堂食台面有醬汁會比較好。6:00pm前結帳有9折,相當於直接免了加一。😂哩點唔錯。
6:00pm前結帳有9折,相當於直接免了加一。😂哩點唔錯。
鯖魚定食
2018-01-10
  • 燒鯖魚定食
2018-01-10 2397 瀏覽
年幼時曾居青衣,每逢假日爸媽都會帶我們幾兄弟姊妹逛逛青衣城,吃喝玩樂,留下不少童年回憶,所以對這個地方有種情意結。相隔多年後,青衣城面貌已隨時代變改,引入了不少護膚化妝品牌,以及高級潮流服飾店。晚飯時間想找間餐廳坐下也不是容易,商場人流旺盛,每間餐廳均要排隊等候。友人便帶我們到二期看看,大鄉里的我現在才得悉原來旁邊新開幕的便是青衣城二期。 大家不約而同地選定味之亭網燒食堂,皆因我們仨都是牛精店子少少,座位多以二至四人為主,適合少人聚會。食物選擇不算多,定食價錢合理。西班牙黑豚腩肉烏冬 $98每款定食均附沙律、漬物及麵豉湯,開胃又解膩。豚骨湯底香濃,配讚歧手打烏冬,口感煙韌,黑豚肉軟嫩可口,味道不過不失。蒲燒鰻魚丼 $98鰻魚非常肥美,配上日本青森縣米,黏度適中。主角當然是極上和牛三色盛合 $218用上鹿兒島黑牛的西冷肉、牛肋肉及肉眼。雪白色的脂肪油花分佈均勻,肉質細膩,入口即溶!能一次過享受三個不同部位的口感

大家不約而同地選定味之亭網燒食堂,皆因我們仨都是牛精
店子少少,座位多以二至四人為主,適合少人聚會。

食物選擇不算多,定食價錢合理。
西班牙黑豚腩肉烏冬
西班牙黑豚腩肉烏冬 $98
蒲燒鰻魚丼
蒲燒鰻魚丼 $98
鰻魚非常肥美,配上日本青森縣米,黏度適中。
極上和牛三色盛合
主角當然是極上和牛三色盛合 $218
能一次過享受三個不同部位的口感

2017-12-28
極上和牛三色盛合
2018-01-07 798 瀏覽
自從青衣城開了第二期,都進駐不少餐廳,今晚同朋友就被日式定食吸引。新店開了不久已有好多食客等位,大約等了30分鐘才入座。裝潢光鮮且帶日式風格,更有間隔一人的大枱,以供少人數客人,座位好寬敞舒適。美國和牛西冷 $158以定食形式的牛排晚餐,有中華沙律前菜、油醋沙律、西冷牛排、味噌湯及米飯,份量頗多,幾豐富飽肚。沙律新鮮好爽脆,用油醋醬汁幾清爽,可去掉牛排油膩。味噌湯不會太咸,只係有點海帶,配料較單調。米飯有日本青森縣出品的米,幾柔軟帶黏。主角和牛西冷,牛味都突出,肉質偏腍,欠缺彈性,配燒肉醬汁味道更好,整體味道尚可,只係沒太大特色。美國和牛小排 $138牛小排比肉質同樣柔軟,但多入彈性同咬口,不過太多筋位,好難進食。兩款牛扒都用椰菜放底,吸去肉類油份,幾好的做法,而且這配菜吸了牛扒的味,所以味道不錯。原本想食讚岐手打烏冬,但要加$30將米飯轉為烏冬,感覺頗貴,所以沒有轉到。

美國和牛西冷

美國和牛西冷 $158