2014-03-25 392 瀏覽
上了open rice 數年,第一次咁有勇氣申請個account寫食評,因為真的不忍心見到這食店坐落的商場其他食店有不錯評分時,味王竟然負分,不可思議加不能接受!正題:這裡menu平均價錢十分大眾化,五十五元一個便當屬極高性價比,一碟小但味道不錯的前菜,有兩個主食加三片魚生,加多杯飲品,仲想點?!真正正題:這裡的天婦羅我夠膽講,係一流,咁嘅快餐式日本料理有咁高水準的天婦羅,離奇!雜錦天婦羅有茄子南瓜芋頭蕃薯加隻蝦,每一次都炸得好有誠意,火候控制得啱啱好,金黃色,一點沒有過份油膩,亦食得看得出不是萬年油,粉漿也厚薄適中,不太厚但夠口感,南瓜跟茄子是我的最愛,外脆內軟~老實説大部分連鎖店也不是他的對手!PS正題:晚上來吃二人晚餐,真係抵到冇人有!前菜加湯加六片刺身加三個主食加兩杯野飲加四粒雪米糍(主食必要點天婦羅!!)價錢唔到百六蚊冇加一!真的不能抵食更多~
2014-03-09
  • 天婦羅
咁既出品都叫自己做日本料理,咁 7-eleven 可以係米芝連三星多國菜食府 ﹗街口間車仔麵加條蟹柳咪係日式拉麵 ﹗罐頭、即食、翻熱、即食麵、翻炸,平價食材,嚇死日本人料理。如果唔係個客想試一試,我真係唔會幫襯。食一次都厭多,無下次,飽晒。中華沙律、香辣螺頭,唔洗講都知係買返黎即食貨啦,無咩好講,差差差。前菜份量少,一篤仔海藻又唔夠凍,螺頭仲係腍劈劈添,都唔知食緊咩,兩者都只有調味料及醬汁味道,救命呀 ﹗甜蝦刺生,三文魚刺生,OK 啦,無咩大問題,街邊貨色。硬實燒鰻魚配照燒醬,仲乾爭爭,咩事呀?炒什菜,咩黎架?味精湯浸菜?炒菜咁架咩?無野講,劣劣劣。海鮮拉麵?﹗值 HKD38 蚊,最初諗住叫餃子釀雞翼拉麵,想睇吓到底點樣將餃子釀係雞中翼裡面。不過驚驚地,都係叫啲普通野安全啲,但都係中招。見個配搭都係第一次,少量昆布、一湯羹粟米粒、半條斜切平價蟹柳、酥炸橙色假帶子、迷你芝麻八爪魚一隻、日式魚蛋一片、硬實魷魚翼四份一片、天婦羅炸蝦,佢層皮厚得出奇,不過浸完湯就甩皮,十足成個套咁,可以套返落隻蝦度,搞笑 ﹗試埋您個拉麵,即食味精拉麵,係咁多 ﹗叫住走蔥,都係無既,落單時個四眼肥仔完全唔尊心聽

叫住走蔥,都係無既,落單時個四眼肥仔完全唔尊心聽客人要啲咩,眼神話我知佢係度遊緊魂,之後到埋單都未攞飲品比我地 ﹗仲有依度啲飲品全部都係紙包裝同樽裝架。

中華沙律、香辣螺頭
甜蝦刺生、三文魚刺生、炒什菜、燒鰻魚
海鮮拉麵
2011-07-08
2010-09-05 94 瀏覽
是日, 去了維港中心辦點事. 事成後來了了這個冇乜人既商場搵野食. 除了門口的老麥, UCC,及樓上兩間茶樓外. 此商場, 大就夠大, 2樓幾乎全吉. 而其他小食肆, 只有三小間. 在沒什麼可選擇後, 選擇了這一間港式的日式食肆.此店於午市, 只有定食套餐. 看過便當完全不吸引. 本想要一個釀雞翼餃子湯麵. 侍認回覆沒有釀雞翼餃子後, 便改叫一個鰻魚飯.點下了定食, 首先來了一小綴中華沙律. 作為餐前開胃小點, 這小小的確是剛剛好. 不過, 是落了麻油的, 但完全唔覺得佢香. 只是一小口份量, 不多要求.鰻魚飯, 其實一看店子, 已經沒有對呢度既食物作出任何期望. 燒汁, 好像不夠, 剛好夠沾魚, 但唔夠撈飯. 而且鰻魚飯製作非常有營, 多菜, 少肉, 絕對不是你係比較比宗既日本料理中食到既配搭. 幸好, 米是用了珍珠米, 都似似地.跟餐仲有奶茶, 不過好重奶茶粉味. 一定不是用茶葉沖出的. 我個人不大喜歡. 而味噌汁, 就算是稱得上是OK, 若下次再黎開呢一頭, 旁邊的茶餐廳, 應該更啱食.

[]盛 載 麵 豉 湯 器 皿 勁 大 漂 白 水 味 !!!!! 2010年1月13日 一行三人到此吃lunch食品是好味的, 但那加料麵豉湯就絶對是差差差, 食肆常用洗潔精加漂白水洗碗碟是常見的, 但未過清水就拿來使用 ????!!!!!!同待應講完之後, 便換來第二碗, 但已喝不下去, 叫他拿走, 幸好set lunch 及飲品之器皿沒有漂白水味.

2010年1月13日 一行三人到此吃lunch
食品是好味的, 但那加料麵豉湯就絶對是差差差,
幸好set lunch 及飲品之器皿沒有漂白水味.

2010-01-13
午餐
2008-09-25 100 瀏覽
呢間鋪開咗好幾年但係竟然一個食評都無都幾怪.昨日經過見無乜人,諗著悠閒D食個午飯,入去至發現原來佢以居酒屋自居,但又好似無酒賣,又一個奇怪.午餐款式唔少($38 - $48)包熱飲,大部份都係拉麵或飯定食,食咗薑汁牛肉拉麵($38),牛肉唔少,味道一般但都好過吉野家,拉麵都算OK,湯底用豬骨湯,味道都幾好,唔係好多味精,其實有地獄同麵豉湯揀,另外又食咗個牛肉,餃子定食,有飯同兩件寿司仲有麵豉湯($48),份量唔少,都幾好食.呢度D奶茶咖啡只有熱無凍,又係怪怪地,味道好似超市賣嘅日本午後紅茶.食食吓突然好多人,外賣又多,原來隔籬工廠區放工食晏,拿拿林走至得.