2014-03-23 83 瀏覽
一段日子沒寫試食,因為現在出席試食真的不多了,都是挑比較高質的才參加啦! 上週三,FHY加上文迪就人齊來到和幸日本燒肉料理,一起參加一場豐富豪華的燒肉晚宴~ 講起上來,很多年前甜魔媽媽第一次參加試食,就是由OpenRice舉辦的日式燒肉試食晚宴 (試食食評在此);多年後,無論是OpenRice的人或事都轉變了很多,舊地重來又別有一番感受。多年前首訪時覺得店內都幾暗的,今次再來覺得光線增加了,也拍拍店內充滿日本風情的環境吧。說起來,經歷了多個年頭後,餐廳亦由純燒肉店,變成一間燒肉+日本料理店,有更多的菜式去迎合喜歡豐富的港人口味。是晚也是就坐多年前的廂房,由專人服待享受一頓基本上不用怎麼燒的燒肉料理晚宴,再加上密密添茶、換碟,服務與多年前一樣令人滿心滿意。是晚媽媽遲了來到,真不好意思;抵達之際大家已在享用自家製季節梅酒 ($80/杯,當晚整渣上),圖中這渣約製成了一年。太吸引關係,媽媽也忍不住要了小半杯,慶幸酒精度不重肯定不過10%,口味清甜清爽,好想來多幾杯,不過最後還是按捺著口癮,留肚給其他豐富菜餚。當晚的先付 (頭盤) 有四款,首先是薯絲沙律 ($70),薯絲給刨成絲再香炸而起,黃
自家製季節梅酒
當晚的先付 (頭盤) 有四款,首先是薯絲沙律 ($70),薯絲給刨成絲再香炸而起,黃金香脆不油;而墊底的沙律菜則清爽少醬,既健康又美味,配搭起來是道爽脆又好吃的頭盤。
然後有川海老唐揚 ($60),炸過的小蝦已經攤凍,剩餘的油分也很少了,香脆可口並帶有蝦香蝦鮮,是一流的送酒小吃。
當然酷愛芝士的甜魔媽媽就更喜歡白飯魚干芝士燒 ($60),原來白飯魚乾加上芝士都幾匹配呢,重點是芝士份量夠多又厚身,吃來芝味更加豐富,媽媽忍不住連吃三數片。但不排除非芝士迷會它漏。
白飯魚干芝士燒
最後一道前付是半生熟牛肉 ($90),半生熟的牛肉嫣紅嬌艷,色澤吸引之極,吃起來又無根無渣、柔嫩細滑,肉質令人滿意,襯以微甜的調味,更能帶出牛香及肉鮮,十分喜歡的,吃了至少5-6件才夠喉呢!
半生熟牛肉
展開燒肉前,還有豐富的刺身併盤;大廚很花心思,將七款新鮮刺身排列得無比精美的上檯,非常引人食慾呢!
當晚首先品嚐最左手邊的穴子苗 ($108/客),海鰻BB質感爽滑帶韌,鮮味很濃,予人印象深刻。再吃前方色澤粉紅迷人的櫻鱒 ($250/4件),它比挪威的三文魚少了脂肪,口感沒那麼肥美,但魚味就濃多了,甜魔媽媽十分喜歡呢! 再吃後面右邊的真名鰹 ($260/客),肉嫩微爽,特別是襯以網後的特調醬油享用;至於螢火魷魚 ($100/4隻),就可配醋醬享用,質感爽勁同時味道十分鮮濃呢! 還有中間的平政魚 ($280/4件),肉質肥美鮮嫩;但都不夠巨大的牡丹蝦 ($138/隻) 吸引,它實在是鮮美霸道,肉質嬌嫩,好吃不得了! 最後左上方薄切的皮剝魚 ($380/客) 最特別之處是襯以魚肝醬上檯,吃時可輕輕一拖,不過甜魔媽媽怕收奶就沒點了。
然後開始燒肉項目,首先是佐賀豚肉眼燒 ($120);一般吃燒肉甜魔媽媽都只愛牛不愛豬,這晚的豬肉卻實在豐腴富脂香,同時肉質鬆化,加上專人燒烤手勢了得,香口美味得很,要連吃兩大片才能滿足。
佐賀豚肉眼燒
再吃山形縣和牛背峰燒 ($238),呈超細緻棉密雪花紋的和牛肩肉,採較厚身的切法,燒完過後肉汁仍然保持,同時咬來更有口感,油脂又甘香充足,實在吃得非常過癮! 由於公關正在戒牛,多出來的兩件就轉交文迪準媽媽,小吉真有口福呢~
山形縣和牛背峰燒
也分享一下燒肉的技巧,原員介紹燒烤時盡量不要轉來轉去,最好是燒完一邊才轉另一面,兩面都燒完就進食,這樣就不會燒至肉汁全收。如果大家來和幸吃燒肉,只要提出要求就有這項服務;當然如果去別家進吃,大家也可以記住然後試試這招!
最後是最近推出、超級豪華的蟹膏麵豉甲羅燒 ($120),每隻用上3-4隻北海道松葉蟹膏來製作,中間還加了蟹肉,蟹味異常鮮濃,燒至稍收水味道更加濃郁,愛蟹特別蟹膏之仕必試!!
蟹膏麵豉甲羅燒
其實吃完豐富的頭盤、刺身及燒肉都已飽了,但當晚也試了店內的其他和食,首先是目光魚天婦羅 ($80):目光魚是一種白肉魚,脂肪含量較高因此口感嫩滑,燒烤或油炸都很適合,當晚的出品也的確脆香嫩口。
再來鰈唐揚 ($140),由於比目魚類的肉質肥美得來比較實身,用來油炸感覺始終較為膩滯,加上特調的醬料也沒有很大的幫助。
還有油甘魚羅白蓉煮 ($95),在多款香口的燒肉、炸物後,來一款帶有蘿蔔蓉的煮油甘魚,感覺頓時清新多了,特別喜歡醬汁中加了微甜的紅棗,令口味來得更香甜。
最後一道料理是賣相悅目可人的梅子素麵 ($70),很喜歡麵質爽滑帶勁,浸在微酸的梅子凍湯中清新開胃,吃完滯膩全消,安掛實在值得一讚!!
這裡的燒芝士餅 (真的是芝士餅在爐上燒!) 十分馳名,不過大家都吃過了,這晚來試新出北海道牛乳/朱古力奶凍 ($38),前者柔滑富奶香,口味清新怡人;後者就質感更加軟滑可人,柔柔的朱古力不會搶去牛奶風頭,兩者都是甜魔媽媽的心頭好!
北海道牛乳/朱古力奶凍
吃得盡興,最後還加點了自選雪糕 ($28/球),貪心的甜魔媽媽要了綠茶及芝麻味:綠茶味水準正常,是豐富日本晚宴後的良好句號;芝麻味則是非常的香濃吸引,是額外的壓軸驚喜,也令全晚添上更美好的回憶。
要留意今餐大部分菜式均是春季的時令菜式,亦是店內的3-4月期限限定推介,大家想吃就趁早了。總的來說,是很完滿也很滿足的一頓豐富盛宴,多謝公關的邀請以及細心的安排了!
2014-03-19
山形縣和牛背峰燒
蟹膏麵豉甲羅燒
北海道牛乳/朱古力奶凍
2014-01-05 7577 瀏覽
好友生日, 講到明近日返工好辛苦, 一定要食好o野... 慘... 我最怕聽到咁嘅要求... 如果試新餐廳, 有機會又貴又中蕉... 都係去d去過嘅餐廳穩陣d...前年來食過一次, 非常美味, 念念不忘... 我同朋友都好鐘意食烤肉, 和幸的確是最好的選擇...店內的裝飾非常認真, 真係有置身日本漁村之感... 2個人也是坐4人梳化位, 非常寬敞...吧台亦設有烤爐, 很少見...和幸這個燒烤爐有別於坊間的, 中間有舊好似炭咁嘅物體, 好巨型, 優點係熱力均勻, 無咁易燒焦食物... 缺點係熄爐後熱力歷久不散, 就係因為佢, 我中暑了!!! 食完烤肉, 全身火燙, 面都紅晒, 頭顱發滾, 我坐到最近走廊位置撥扇, 又用冰凍的玻璃杯敷額頭沒好轉, 再叫多一杯冰凍飲料, 飲埋敷埋都沒好轉, 去洗手間洗面洗頸, 好了一會又再發滾... 店員見狀終於去開大D個冷氣, 終於Feel到d風吹埋來... 朋友好擔心, 比咗d Panadol我食... 坐咗好耐, 終於無咁辛苦... 但返到屋企都仲係好似曬咗1日太陽中過暑咁... 唔見在場人士有相同問題, 可能因為我坐果個位, 剛巧有個櫃擋住d風,
吧台亦設有烤爐, 很少見...
和幸這個燒烤爐有別於坊間的, 中間有舊好似炭咁嘅物體, 好巨型, 優點係熱力均勻, 無咁易燒焦食物... 缺點係熄爐後熱力歷久不散, 就係因為佢, 我中暑了!!! 食完烤肉, 全身火燙, 面都紅晒, 頭顱發滾, 我坐到最近走廊位置撥扇, 又用冰凍的玻璃杯敷額頭沒好轉, 再叫多一杯冰凍飲料, 飲埋敷埋都沒好轉, 去洗手間洗面洗頸, 好了一會又再發滾... 店員見狀終於去開大D個冷氣, 終於Feel到d風吹埋來... 朋友好擔心, 比咗d Panadol我食... 坐咗好耐, 終於無咁辛苦... 但返到屋企都仲係好似曬咗1日太陽中過暑咁... 唔見在場人士有相同問題, 可能因為我坐果個位, 剛巧有個櫃擋住d風, 所以出事...
未決定好食咩之前, 店員先奉上2碟前菜 ($20)... 白飯魚漬, 醬油味道鮮甜, 魚乾硬硬的, 有咬口, 秒速吞噬...
前菜
在開飯網印了Coupon免費送的, 但不可與店方派發的現金劵一同使用... 金菇一會兒便變腍, 牛油溶化到日本清酒中, 醬汁掛在金菇上, 吃起來好香酒味, 簡單中見心思...
金菇
特選海鮮黑毛和牛盛 $528
-- 銀碼唔係幾吉利... "唔易發"... 嘩咔咔...
北海道鱈場蟹腳, 份量比想像中少, 只有1隻腳... 掛住傾計, 燒過了火, 蟹肉被燒乾了, 粘著蟹殼, 很難分開, 只嚐到海水的鹹味...
花虎蝦也是燒過了火, 蝦肉被燒乾了, 粘著蝦殼, 肉質乾身, 但嚐得出鮮味...
帆立貝連殼燒, 加了牛油及日本清酒, 淡淡牛油香與濃郁的酒香, 沒有掩蓋帆立貝的原味, 帆立貝很新鮮, 肉質爽彈, 好味...
黑毛和牛胸腹肉雪花紋路不俗, 為了突出牛肉的原味, 沒有太多的調味, 加了點蔥粒及芝麻增加香味, 2面略煎一會, 入口油香滿腔, 肉汁四溢, 肉味爆燈, 口感柔嫩, 好好味呀!!! 嘻嘻... 朋友誡牛, 只吃了1片, 益晒我...
鹿兒島黑豚用上五花腩, 煎香了2邊, 肉質軟腍, 入口甘香, 黑豚味道比普通的豚特別香濃味美, 我在家中煮烏冬也要用上黑豚, 普通的豚肉已不能滿足我的口舌之慾...
特選海鮮黑毛和牛盛
哈哈... 每次燒烤總是心急如焚, 將烤爐填得滿滿的... 聽到吱吱喳喳的聲音, 嗅到烤肉產生的香噴噴煙霧, 教人口水直流...
白桃乳酸梳打 $28
-- 食燒烤一定要飲凍飲才夠爽...香桃的香甜, 乳酸的酸澀, 梳打的氣泡, 非常搭配... 冰涼透心, 1杯不夠喉唷...
白桃乳酸梳打
吃罷烤肉和烤海鮮, 味覺上已得到大滿足!!! 但是肚子還是空空如也呢, 我地要繼續食食食... 來到居酒屋, 又怎能不吃串燒呢...
串燒露筍卷 $58
-- 露筍以薄薄的豬肉包著燒, 肉香與油脂滲到爽嫩的露筍中, 烤好後灑點鹽來調味, 很美味哦, 佐酒真是一流...
串燒露筍卷
串燒羊扒 $116
-- 厚厚的羊扒, 表面微微燒至焦香, 肉汁閃爍, 賣相簡單但非常吸引, 羊膻味略輕, 用手拿著吃, 不用蘸芥末醬也很滋味...
串燒羊扒
自家製燒芝士餅 $55
-- 外表普普通通的芝士蛋糕, 小時候總期望在冰箱內找到它... 看到那綿密的細孔嗎?
自家製燒芝士餅
吱吱喳喳... 吓... 芝士餅也烤? 瘋了嗎? 哈哈, No No... 將芝士餅略烤至表面香脆後, 芝士餅的芝味更濃更香, 外脆內軟, 好好味, 食到唔停得口呀!!!
自家製燒芝士餅
是夜全場滿座, 服務員非常忙碌, 要找到他們落單明顯有難度...
結帳時店方派發了$180現金劵, 可於下次再幫襯時全數使用... 我還有幾天便要動手術脫智慧齒, 1個月內是沒有可能重臨, 所以贈予朋友了... 朋友笑說"又食又拎, 有點不好意思"... 不打緊啦, 我拿了又不能用會很浪費呀...
2人合共吃了$950, 是貴了一點, 但全部食物也很美味, 看到朋友吃得很滿意的樣子, 我可以鬆一口氣了...
每次出來吃飯, 大家都好似放監咁, 話題滔滔不絕,今次又傾到11點先肯走啦, 哈哈... 好開心呀, 下次繼續!!!
除夕
串燒露筍卷
串燒羊扒
2013-12-13 5816 瀏覽
我地一行6人, 訂咗位, 嚟到和幸, 一定要食我至愛既魚生, 刺身, 飛機新鮮運到..勁好食. 我地叫咗 "特上刺身大盛" , "霜降和牛刺身" , "黑松露鯛魚薄切", "胡麻蕃茄沙律" , "自家製冰燒鴨胸肉" , "煙肉蠔串燒 x 4", "鵝肝釀雞翼串燒 x 4 ", "牛舌串燒 x 4 " , "清酒煮蜆" , "燒多春魚", "味噌海鮮鍋" , "一枝上善如流720ml"..所有食物都堅好食, 魚生真係好甜, 好新鮮, 大大件, 肉鮮甜, 唔係出面個d 連鎖壽司店個d貨色. 重有佢地連鎖壽司店d師傅, 帶住隻手套, 周圍摸, 然後又整壽司, 魚生, 真恐怖. "胡麻蕃茄沙律" 夠凍. 所有串燒, 火喉剛好, 味道又唔會太鹹, 通常出面個d, 鹹到要狂飲水. "清酒煮蜆" , 蜆既size 都好適中, 唔係蜆BB咁細粒.環境都裝修到好似日本既居酒屋咁, 坐得好舒適, 檯與檯之間, 有好大空間, 唔怕傾計時, 隔離檯都聽到, 餐廳有獨立男/女洗手間, 整齊, 乾淨, 地下唔濕.服務都好周到, 一叫就有人埋嚟.總括嚟講, 物有所值, 埋單每人大約$430

服務都好周到, 一叫就有人埋嚟.

總括嚟講, 物有所值, 埋單每人大約$430
2013-12-12
  • 刺身
2013-04-20 4580 瀏覽
Yeah! 有日本燒肉食。實不相瞞,當我收到有關方面的試食邀請時,真以為是吃日式燒肉的,誰知我的想法是有點兒過時,原來和幸已悄悄地作出轉型,除了燒肉外,還有供應刺身、壽司以及串燒。且看日式燒肉以外的食物水準如何? 由冷盤小食開始,先有冰鎮合鴨,鴨肉是有丁點兒韌,但肉味相當濃郁,加上冰鎮的效果,令整道小食變得清新,也是佐酒良品。送酒的好拍檔又豈止一道,另外還有炸白飯魚乾,炸得乾身香脆,沾上醒胃的沙律醬,同樣合心;豆池魚揚,又是炸得香口不油,脆卜卜的口感,令人一條接一條的,吃不停口。接下來是矚目的刺身盛合,內容有野生吞拿魚腩、縞蝦、平政魚、平貝、穴子幼魚、象拔蚌以及螢火烏賊等等,相當鼎盛。整碟刺身只能以一個字去形容,就是「鮮」!所有東西都是如此鮮甜,個人最喜歡螢火烏賊,貪其口感爽脆,穴子幼魚則較少機會吃到,吞拿魚腩也屬入口溶化,象拔蚌切成條狀,亦很有咬口,實在美妙。壽司及軍艦方面,有鮮甜的白蝦,吃起來感覺清爽;至於海膽,是採用加拿大貨色,入口很鮮,絕無半點腥味,紫菜很脆口;平目魚邊壽司,經輕輕的火炙過,油份又充足,好吃。繼而是一大輪的串燒,牛舌的質感爽脆彈牙,用來做串燒必定好食;薄薄的豬肉
Yeah! 有日本燒肉食。實不相瞞,當我收到有關方面的試食邀請時,真以為是吃日式燒肉的,誰知我的想法是有點兒過時,原來和幸已悄悄地作出轉型,除了燒肉外,還有供應刺身壽司以及串燒。

繼而是一大輪的串燒,牛舌的質感爽脆彈牙,用來做串燒必定好食;薄薄的豬肉片包裹著爽甜的露筍,來得稱心;燒白鱔從來是肥美,我那串更是啖啖肉;雞掌心有幾份像燒雞軟骨的,但口感則更佳;雞頸肉是坊間較為罕有的,汁燒形式,同樣惹味。

還有邪惡的鵝肝雞翼,把甘香的鵝肝釀入雞中翼內,再燒至金黃色,自會是香到不得了的,難以抗拒。燒雞屁股,我沒有品嚐,不過看見莎莉吃得津津有味的樣子,相信是不錯。

最後有櫻花蝦豆腐,以香脆的櫻花蝦乾包裹著滑溜的豆腐,配以濃厚的醬油味道,外脆內嫩的感覺令人無盡回味。

是晚原本沒有甜品,但有甜魔在陣,師傅昌哥也要一展身手,即席弄一味日式芝士蛋糕,燒得外面微微的脆,芝士香而味不太搶,就是不太夠喉。再來牛奶布丁,滑溜有奶香,正好中和一下串燒的熱氣感覺。

除了以上的美食外,是晚更喝了一些清酒、梅酒及燒酌,飽足而歸,實在感謝西西里的穿針引線,以及店方的熱情款待。
2013-04-11 3549 瀏覽
還記得年前曾經出席過OpenRice在和幸舉行的試食, 那時候店子還是以日式燒肉為主打, 想不到近日店子來了個轉型, 除了日式燒肉, 還提供刺身, 串燒, 壽司等等, 其實更像是一家居酒屋. 是晚有幸來到這裡試試店子的新菜色, 在此真要再一次謝謝店方的安排, 更特別要謝謝師姐的邀請.我們是晚坐的地方正是當年試食會的地方, 真有時光倒流之感. 當然, 吃的菜色就大有不同. 未開始吃, 先來點清酒, 當然對我來講, 還是淺嚐好了. 反而之後來的梅酒更是我的心頭好, 易入口, 是很容易讓人喝完一杯又一杯的.冰鎮合鴨: 7分, 先來的是冷盤冰鎮合鴨, 肉味是相當之濃郁, 冰鎮過後, 吃落口的感覺是更清新, 減輕了吃鴨肉那份油膩感, 只是稍嫌鴨肉是有點實.炸白飯魚乾: 8分, 相比之下是更喜歡炸白飯魚乾, 剛剛炸起的, 夠香脆, 也幾乾身, 特別之處在於加入了紫菜, 口感更加豐富, 用來送酒實是一流. 炸小池魚 $60: 7分, 至於豆池魚揚即是炸小池魚, 又是炸得相當香口, 但不會太油膩, 魚皮炸得脆卜卜, 魚肉不會太老, 但我吃的那一條是有相當多細骨, 真要小心一點吃才行. 刺身: 9分,

刺身: 9分, 到了刺身的環節, 一大盤刺身, 賣相是相當吸引. 是晚的陣容包括有野生吞拿魚腩, 北海道縞蝦, 螢火烏賊, 北海道白象拔蚌, 真鯖魚, 穴子幼魚, 平貝以及平政薄切. 當中的穴子幼魚是甚少有機會吃到的食材, 質感相當之滑, 鮮味十足, 挺特別的. 螢火烏賊是另外一個比較特別的項目, 帶點爽口, 其實不用點任何醬汁吃也可以. 至於野生吞拿魚腩色澤對辦, 一食落口即溶化, 精彩. 另外, 也很喜歡平政薄切, 夠新鮮, 連吃兩件也未滿足呢. 這客刺身, 用料實在相當之靚, 吃得大家也很滿意.
白蝦壽司: 9分, 到了壽司的環節, 先來的是白蝦軍艦壽司, 用料是相當之豐富, 有大量的白蝦, 味道鮮甜, 而紫菜是很脆口的, 也是加分位.
加拿大海膽壽司: 9分, 至於海膽壽司, 用上來自加拿大的貨色, 又是下了相當大份量的海膽, 味道是相當鮮甜, 完全沒有腥味, 一口一件, 其實不夠皮呢.
平目魚邊: 9分, 接下來的是平目魚邊壽司, 火炙過後的平目魚帶點香口, 油份濃郁, 又是令人難忘的. 想不到無論刺身壽司也是高水準之作, 這個部份是相當滿意.
白鱔 $116: 8分, 到了串燒的環節, 先來的白鱔, 用上汁燒的方法去處理, 因為那個串燒汁底已經是大廚多年來的杰作, 當然是相當之入味, 白鱔夠肥美, 肉質也嫩滑.

雞頸肉 $90: 7分, 至於雞頸肉是平日較少機會吃到的串燒項目, 質感夠爽脆, 相當惹味, 不過對我來講, 是有點點實, 不太容易咬得開.
露筍卷 $90: 8分, 至於露筍卷就是比較清新的選擇, 燒得火候剛剛好, 露筍吃落口還幾多汁, 配上中間的豬肉片同吃, 是幾匹配的組合.

雞掌心 $80: 8分, 雞掌心又是另外一款比較特別的串燒, 聽大廚講, 這裡的雞掌心不會買現成貨, 所以要慢慢去儲才能夠供應, 因此一串已經用去了兩隻半雞了. 這客雞掌心是幾有咬口的, 也燒得香口, 如果來到這裡的時候有供應, 記得不要錯過呢.
牛舌 $90: 8分, 接下來的是牛舌, 單看賣相已經知道是相當的肥美, 咬落口是幾彈牙的, 質感對辦.

牛柳 $110: 7分, 相比之下, 牛柳的肉味是比較淡, 但肉質也不俗, 不會燒得太實, 面頭加上了蘿蔔蓉, 減輕了那份油膩感.
鵝肝釀雞翼 $110: 8分, 有些食物是明知道對健康有影響也不能抗拒, 如這客鵝肝釀雞翼就是一例. 把鵝肝釀入雞翼內, 香口之餘, 是啖啖鵝肝, 真材實料, 相當的肥美, 當然是相當的動人.
炸櫻花蝦豆腐 $70: 9分, 不能錯過的還有炸櫻花蝦豆腐, 櫻花蝦乾炸得相當香脆, 配上入面的豆腐是相當的滑溜, 兩種不同的口感, 但就起了不俗的化學作用. 相當精彩!
和幸燒芝士餅 $45: 8分, 到了甜品的部份, 其實大部份朋友已經飽得吃不下, 但對我來講, 當然要吃吃甜品才覺滿足. 上次來的時候, 這客和幸燒芝士餅是供客人自己燒的, 但是晚就由店方待勞, 更能控制好火候. 芝士餅面頭燒得幾香脆, 入面就質感鬆軟, 芝士味道不會太濃烈, 實是有水準的, 怪不得是店方的招牌甜品.
北海道牛乳奶凍 $32: 8分, 至於另外一款甜品就是北海道牛乳奶凍, 用上來自北海道的牛乳, 奶香足, 質感滑溜, 配上點點士多啤梨醬同吃, 豐富了味道.

整體來講, 這裡的刺身壽司是令人相當滿意, 而串燒部份提供了不少特別的款式, 也是值得一試的, 當然, 甜品部份亦是有水準的. 看來在新任行政總廚昌哥上場之後, 這裡的水準是有不少的提升. 店方現在還提供不少款式的午餐, 網燒和牛定食賣$128, 雜錦天婦羅定食賣$78, 想吃燒肉的話, 燒肉自選一人前定食就是$88, 包括兩款自選燒肉, 實在是相當經濟的價位, 大家不妨前來一試.
  • 刺身
  • 白蝦壽司
  • 加拿大海膽壽司
  • 平目魚邊
  • 雞掌心
  • 炸櫻花蝦豆腐
  • 和幸燒芝士餅
2013-04-08 35 瀏覽
這家店在我心目中一直是吃燒肉的,沒想到近來偷偷轉型,不再主打燒肉,而是以和食為主,有壽司刺身、串燒等等。是晚很高興得到食友的邀請,來到這裡試試總廚為我們精心安排的美食。首先來一小杯sake,其實我真的一點也不懂得喝酒,這杯sake入口有點辣,我還是不能太適應,不過後來總廚拿出他自己釀製的梅酒,連我這個不愛喝酒的人也喝了兩杯,入口香醇帶梅子的酸甜,很容易喝,不過酒精濃度達百分之三十五,不小心就會喝醉。喝酒當然要有些下酒菜。炸白飯魚干很特別,把小魚黏在紫菜上再炸,很香脆,可以醮些沙律醬,感覺像吃薯片。豆池魚揚。豆池魚我還是第一次吃,同樣是炸得夠香,一點也不油膩,連續幾條幾條吃到停不了口。刺身拼盤有野生吞拿魚、北海道縞蝦、螢火烏賊、北海道白象拔蚌、真鯖魚、穴子幼魚、平貝、平政薄切。這個可以堪稱為豪華版的刺身拼盤,因為裡面不少的刺身都是較為少見的,全部都超級新鮮。野生吞拿魚腩顏色粉嫰,入口即化,油脂豐腴,一點筋都沒有,質素超高;北海道縞蝦,鮮甜度與牡丹蝦絕對有得比,蝦肉鮮甜爽口,又夠大隻,普通壽司店都不是常有的貨色呢;穴子幼魚,穴子是鰻魚,這些即是鰻魚bb,我還是第一次吃到,看起來像粉皮,口感

刺身拼盤有野生吞拿魚、北海道縞蝦、螢火烏賊、北海道白象拔蚌、真鯖魚、穴子幼魚、平貝、平政薄切。這個可以堪稱為豪華版的刺身拼盤,因為裡面不少的刺身都是較為少見的,全部都超級新鮮。野生吞拿魚腩顏色粉嫰,入口即化,油脂豐腴,一點筋都沒有,質素超高;北海道縞蝦,鮮甜度與牡丹蝦絕對有得比,蝦肉鮮甜爽口,又夠大隻,普通壽司店都不是常有的貨色呢;穴子幼魚,穴子是鰻魚,這些即是鰻魚bb,我還是第一次吃到,看起來像粉皮,口感像魷魚,滑滑的甜甜的,不說也不知道這是魚呢;螢光魷魚,之前吃過的都是醃過,深紅色的,但新鮮的就沒見過,比一般的魷魚更鮮甜,口感滑溜,不過我整條放進嘴裡,不小心咬到它的眼,有點硬;平政薄切。白身魚的魚味一般比較淡,但這個平政魚卻挺有魚味的,而且是配著特製的酸酢汁,清新開胃。
白蝦。師傅把白蝦一隻一隻細心的剝了殼,再堆成一個軍艦壽司,把整件壽司放進嘴裡,澎湃的白蝦鮮甜味道在口裡面散開,鮮甜得讓人忍不住要笑出來。如果在你心中覺得甜蝦已經夠甜,那麼你一定要試試這個白蝦了。
加拿大海膽。平常我們在超市買到的一PACK加拿大海膽都是五小格的,每格有兩大塊海膽,而這個加拿大海膽軍艦就有一格的份量,大得完全把壽司飯都蓋過。我一口氣把整個都放到嘴裡,海膽在嘴裡慢慢溶化,甘甜軟滑,超級滿足。
平目魚邊。輕輕的炙燒過後,平目魚的魚油更濃厚,比大吞拿腩更厲害,口感帶點爽,真的非吃不可。
這裡是主打串燒,但沒想到串燒的款式會如此刁鑽,特別是雞類的串燒,有一些我在日本的串燒店中見過,但在香港真的很少。雞頸肉。雞的頸有多短大家都知道,所以一隻雞的雞頸肉實在不多,這裡一串雞頸肉已經用了好幾隻雞。雞頸肉爽脆彈牙,有雞味,口感特別,配上店內陳年燒汁,甚有風味。雞掌心。雞腳我有吃過,所以雞掌心我也一定有吃過,但要特別剪出來弄成一串還是第一次見。一隻雞才兩隻腳,一串雞掌心又用了2.5隻雞了。雞掌心肉厚,口感爽彈有嚼勁。
白鱔。白鱔是用汁燒的,其實這裡的串燒可以自由選取要什麼方法去燒的,只要點菜的時候跟店員講一聲就可以。通常吃白鱔都是用鹽燒的,但其實汁燒也不錯,白鱔超級肥,油脂豐腴,肉質極滑嫰,只是較為多骨了點,吃的時候要小心。
牛柳。牛柳串燒跟平常吃的有點不同,上面加了大量的蘿蔔蓉和蔥花,味道酸酸的,吃起來感覺清新,特別是在我們吃了那麼多肉之後,再吃也不會覺得太滯漏。
這時出現的露筍卷也是一絕,簡單的用鹽燒過,包著一層薄薄的豬肉片,香口非常,露筍鮮嫰又多汁,十分好吃。
櫻花蝦豆腐。炸豆腐吃得多,鋪滿櫻花蝦去炸的豆腐還是第一次吃,賣相很漂亮。櫻花蝦炸過之後有陣陣海鮮的鹹香,包著滑溜的豆腐,配上加入些辣蘿蔔蓉和蔥花的特製醬汁,雖然吃到後期已經飽到不行,但我還是三四口就清掉了,絕對是必吃推介。

真的要再次感謝餐廳與食友的邀請,讓我可以品嚐到這麼多新鮮刁鑽的食材,在聽總廚介紹的時候,真的感受到他的食材的新鮮度的執著,所以如果要找矜貴好吃的刺身和串燒,不妨來這裡試試。另外我看到午市的餐牌也是便宜得過份,一個黑毛和牛二人前定食才$168,款式和份量絕不求其,看來要找個週末和鬆弛來試試看了。
試食活動
2012-10-20 2516 瀏覽
係銅鑼灣食午飯閒閒地都要30-40蚊,不如比多少少錢,間唔中食好d~一個午餐有齊刺身,三款肉類,白飯,沙津,蒸蛋,麵豉湯加埋一都係七十蚊咋~~個蟹籽蒸蛋要趁熱食,凍咗唔好味~黑松露池魚刺身超好味~d黑松露好香,咸咸地,食完會有十個心飛出嚟~肉類方面,以上三款分別係豚肉,牛肉同雞肉,最好味係雞肉~食d個餐都幾忙,要顧住d肉唔好燶,個蛋又要趁熱食,又想食咗沙律先~
個蟹籽蒸蛋要趁熱食,凍咗唔好味~
肉類方面,以上三款分別係豚肉,牛肉同雞肉,最好味係雞肉~

• 黑松露池魚刺身
  • 蒸蛋
2012-10-13 1968 瀏覽
成日見到SOGO門口有件牛扒人派傳單,原來係和幸,今次終於有機會上呢間餐廳食飯喇蟹膏帶子刺身好香蟹膏味,兩樣食物配合埋一齊簡直冇得輸和牛刺身入口即溶厚牛舌呢個一定要食..嘩!肉質爽牛胸腹肉 員工話將一面肉燒到出肉汁先反轉片肉再燒多陣就可以食,好在多得提示我一開始已經將片肉燒燶到食唔到鵝盰石燒飯 個飯拌勻後好香呀食落去仲啖啖鵝肝味北海道牛乳奶凍 個甜品好好味,好滑

蟹膏帶子刺身好香蟹膏味,兩樣食物配合埋一齊簡直冇得輸

和牛刺身入口即溶
厚牛舌呢個一定要食..嘩!肉質爽
我一開始已經將片肉燒燶到食唔到

鵝盰石燒飯 個飯拌勻後好香呀
食落去仲啖啖鵝肝味
北海道牛乳奶凍 個甜品好好味,好滑
蟹膏帶子刺身~好香蟹膏味
牛胸腹肉~多雪花多肉汁
  • 厚切牛舌
  • 蟹膏帶子刺身
2012-10-09 1466 瀏覽
不是頂級,但己一百幾十的價錢,已算是物有所但了.厚切牛舌肉味濃, 亦爽口!荔枝豬腩卷- 用生果來中和豬腩的肥, 聰明油花滿佈, 那有不好吃的理由?海鮮只是不過不失
不是頂級,但己一百幾十的價錢,已算是物有所但了.
厚切牛舌
肉味濃, 亦爽口!

荔枝豬腩卷- 用生果來中和豬腩的肥, 聰明
油花滿佈, 那有不好吃的理由?
海鮮只是不過不失
2012-09-07
2012-08-31 999 瀏覽
上星期我同同事都黎食過1次,我覺得都幾好食,所以今次再帶朋友一齊黎食,反正團購餐就黎到期。上星期食晏時間唔係咁多人,唔知點解今日特別多人,侍應都唔得閒理我地,咁我同朋友係等的期間咪影下相攞。團購餐只係得一款,冇得選擇,不過個餐都包幾多野食,如牛小排、牛舌、黑豚五花肉、雞腿肉、麵豉湯、冷豆付、山葵大根沙律、白飯同大福,共十樣野,嘩~ 好滿足。等左成15分鐘,侍應先至攞野比我地食,第一碟就係蟹膏麵豉帆立貝刺身,帆立貝刺身好新鮮、好鮮甜,入口即溶,讚。跟住侍應一盤過將其他食品一次過送上,如牛小排、牛舌、黑豚五花肉、雞腿肉、冷豆付、山葵大根沙律同白飯,好滿足、好豐富~由於我唔食牛肉,朋友好好,佢抵諗食晒我D牛小排、牛舌。朋友話牛小排好juicy,牛小排、牛舌切得好薄,好容易燒同送飯,蘸埋和幸o既秘制醬汁駛到D牛小排同牛舌好入味,朋友仲話D汁醬仲好食過盛八喎。另朋友交換左黑豚五花肉、雞腿肉比我,我真係好開心,各得其所。黑豚五花肉雖然切得都好薄,但睇落比較多肥膏,好似食煙肉咁。雞腿肉已經一早去骨,容易燒同食。黑豚五花肉同雞腿肉蘸埋和幸o既秘制醬汁真係好送飯,個秘制醬汁簡直係成個燒肉的靈魂,不可決少
餐廳環境
正團購餐牌
,讚
正蟹膏麵豉帆立貝刺身
~
正麵豉湯、冷豆付、白飯
正牛小排、牛舌、黑豚五花肉、雞腿肉
正麵豉湯、冷豆付、山葵大根沙律
正燒牛小排、牛舌、雞腿肉 (進行中)
正燒牛小排、牛舌完成品
另朋友交換左黑豚五花肉、雞腿肉比我,我真係好開心,各得其所
。黑豚五花肉雖然切得都好薄,但睇落比較多肥膏,好似食煙肉咁
。雞腿肉已經一早去骨,容易燒同食
。雞腿肉食落好瘦,始終係雞肉,冇五花肉咁肥,好味到不得之了
正燒黑豚五花肉、雞腿肉完成品
正燒黑豚五花肉、雞腿肉 (進行中)
食到尾聲仲有和幸大福,似係雪糕糯米糍再加上朱古力汁,配上幾片粟米片,都幾特別,唔會好以平時日本料理淨係得粒雪糕糯米糍,朱古力汁唔算太甜,加左幾片粟米片使到個甜品有D新意,OK~
2012-08-30
團購
正蟹膏麵豉帆立貝刺身
正牛小排、牛舌、黑豚五花肉、雞腿肉
正麵豉湯、冷豆付、白飯
正麵豉湯、冷豆付、山葵大根沙律
正燒牛小排、牛舌、雞腿肉 (進行中)
正燒牛小排、牛舌完成品
正燒黑豚五花肉、雞腿肉完成品
正燒黑豚五花肉、雞腿肉 (進行中)
正團購餐牌
餐廳環境
2012-08-28 592 瀏覽
又到咗奉旨食食食嘅週期啦啦啦!!! 第一擊... 「食力5人組」出動!!! 今次試食龍媽強烈推介嘅「和幸日本燒肉料理」!!!和幸... 好熟悉嘅名字... 佢令我同貓兄不約而同唸起幾年前係東京台場食過嘅炸豬扒連鎖店... 有寫BLOG真好, 可以隨時RECALL MEMORIES...由於龍媽經常幫襯, 所以我都唔使點睇餐牌, 可以坐定定等食, 一路食一路唸唔知下一味餸係咩嘅果種感覺, 真係食得興奮好多o架, 嘩咔咔咔!!!餐廳裡面嘅裝潢都相當骨子吓... 充滿日式風味, 行人通道又好寬落, 空間感十足!!! 仲有大量卡位同梳化位, 坐得零捨舒服o架... 唔止咁, 呢度居然仲有TATAMI廂房, 可以坐2枱人, 咦... 我好想入去坐呀!!!燒鱈魚條--前菜... 個名我估估吓... 好食過憂豬涼品果D好多... 香香脆脆但唔乾, 燒得啱啱好!!! 點埋個BB沙律醬, 又係另一番滋味... KeKe... 我趁其他人睇緊餐牌, 扮晒不經意週圍望密密食...一口芝士--趁熱食芝士味都幾濃, OK好味... 嘻嘻... 可能我口大食窮郎, 所以覺得佢只有4分1口... 刺身盛合--嘩!!

刺身盛合--嘩!!! 好大隻蝦呀!!! 平時我對牡丹蝦唔係太好, 今日呢隻又大又新鮮, 好正呀... 唔知邊個冇食, 仲益咗我食多1隻, 呵呵呵呵~ 帶子同三文魚都係極之新鮮, 又大大件, 正呀!!!
特飲--龍媽話白桃乳酸最好飲, 早知跟佢啦, 我杯巨蜂乳酸巨蜂味唔夠濃...

塩燒花竹蝦--嘩嘩!!! 隻蝦咁巨型嘅?!! 服務員二話不說就幫我地燒咗蝦先, 真係唔該晒, 我地自己燒肯定會一邊燒濃晒但另一邊又唔熟... 隻蝦好彈牙, 又啖啖肉, 燒完仲好香, 含住響口唔想吞, 我覺得好幸福哦~
吽吽吽吽吽吽盛合--嘩嘩嘩!!! 服務員一放低呢碟牛, 大家都雙眼發光, 目不轉晴, 驚嘆嘅嘩聲四起... 然後就一輪閃光燈, 閃到我眼都花... 你地睇吓, D脂肪分佈得幾平均幾靚, D肉質同色澤都好靚呀!!! 個扮相就更加係冇得嘆啦!!! 我平時好少食牛, 所以對住佢, 都驚為天人囉!!! (哈哈, 如果大家覺得我係大鄉里未見過好o野, 請勿見笑呀呀呀~)
好!!! 等我遂一介紹吓先!!! 左邊係吽, 前面係吽, 右邊係吽, 中間又係吽, 後左方都係吽, 後右方依然係吽!!! 查實... 我都唔知呢碟係咩名堂, 嘩咔咔咔!!! 因為我由始至終都翹起咗雙手冇望過餐牌一眼!!! 只知道龍媽話呢度係食澳洲和牛, 唯一肯定嘅, 係左邊嘅一定係塩燒厚切牛舌, 另外應該仲有牛肋骨同埋牛胸腹...

全部都超超超超超好食呀!!! 肉質幼嫩, 多汁, 充滿油脂, 好有牛味, 8個讚!!! HONEY睇完相問"做咩唔帶佢去?"... 咩呀, 我都係跟人去o架咋...

羊架--嘩嘩!!! 好大件呀!!! 好有羊味, 幼嫩多汁, 正到暈呀!!! 完全唔使點任何醬汁, 原汁原味已經ICHIBAN!!!
黑毛和牛胸腹肉--醬汁好甜, D肉都好嫩, 正呀!!!

蒜蔥燒吽--又係牛... 又係唔知咩名堂, 不過咁樣燒又有另一番滋味... 加咗蒜蔥香口好多...
燒芝士餅--從來冇唸過芝士餅可以咁食法!!! 燒到少少焦, 有格格網紋就最PERFECT!!! 又香又鬆, 果種感覺好奇妙, 比美燒棉花糖~

北海道牛乳奶凍--特濃奶味, 好滑好甜... 個果醬少少酸, 啱啱中和咗奶凍嘅甜味, 簡直係神來之筆...
好飽呀!!! 好滿足呀!!! 龍媽今次真係好介紹啦!!!
  • 燒鱈魚條; 塩燒花竹蝦
  • 牛肋骨
  • 牛胸腹
  • 羊架
  • 蒜蔥燒吽
  • 燒芝士餅
  • 北海道牛乳奶凍
2012-08-07 420 瀏覽
中午1:00一家人到和幸食午餐,四人每人叫了一個任點任食1.5小時套餐$148加一!一開始就是燒帶子,四人只得一個爐,燒帶子用了不少時間,仲要一次只能夠燒兩個!以下是這個餐最好食的牛肉,不過不可以任點!以下是四人份量, 只有以下食物是可以任點任食!之後我們開始叫服務員追加,每次追加的份量十分少!2:15 我們繼續追加,男經理跟我們說: 如果現在追加燒不完的話要計正價$268加一!聽他這樣說,我們一家都沒有心情了!他們根本由我們一入門口至預計我們燒完來計我們的1.5小時,我們根本未落單,你又知我叫咩餐? 食物又要等先送出來!如果你們是那麼在意人家追加的話,請不要有這個任點任食的套餐!走之前還看到在燒爐上面的那盞燈有蜘蛛絲掉住一隻蜘蛛!真的令人作嘔!後來發現不只本人有這種不快經歷,連朋友也一樣!他比我更慘,叫了任點任食1小時,想追加的時候,同樣給男經理說: 燒不完的話要計正價, 想追加的機會都沒有!真的不知所謂,以後不會再來!

以下是這個餐最好食的牛肉,不過不可以任點!
以下是四人份量, 只有以下食物是可以任點任食!
之後我們開始叫服務員追加,每次追加的份量十分少!

聽他這樣說,我們一家都沒有心情了!

真的不知所謂,以後不會再來!

$162.8 (午餐)
2012-05-09 188 瀏覽
友人經過差不多一年,終於找到新工,要慶祝一下上次他吃過那裡的和牛刺身後念念不忘,所以今之encore再去一行三人叫了:1. 霜降和牛刺身$198 ~ 有一堆冰墊底,感覺很冰涼, 一片片怖滿雪花的和牛,夾少許洋蔥,再沾一個酸酸地的醬汁,很好味2.商務午餐-二人前 $268 - 刺身三拼 (三文魚/油甘魚/甜蝦) ~ 很新鮮 - 海鹽花虎蝦~ 兩大隻, 很爽口 - 清酒牛油帆立貝 ~ Ok - 燒汁黑毛和牛肋骨肉 ~~ 燒汁做得很好,牛助骨肉亦很有肉味 - 味噌雞腿肉 ~ 味噌味同雞肉很夾,雞腿肉亦很滑 - 秘制燒汁鴨胸~~我本身不太喜吃鴨胸~~要注意燒的時候很槍火,要小心 - 北海道牛乳奶涷 ~~ 超級好吃,奶涷上面有小小的士多啤梨醬,夾埋充滿奶香的奶涷吃,酸酸甜甜,又十分滑口,是一個全餐完美的總結 - 香濃咖啡 ~~ 一般3. 厚?上等牛舌~~ 厚身牛舌很有質感,充滿肉汁,好味4.手羽先 (燒雞亦) 柚子胡椒味 ~~ 好細心, 雞亦一開二, 容易燒亦容易吃, 燒烤真是雞亦最最最最好味,加上柚子胡椒味,十個讚!!
友人經過差不多一年,終於找到新工,要慶祝一下

一行三人叫了:

2.商務午餐-二人前 $268
- 刺身三拼 (三文魚/油甘魚/甜蝦) ~ 很新鮮
- 海鹽花虎蝦~ 兩大隻, 很爽口
- 清酒牛油帆立貝 ~ Ok
- 味噌雞腿肉 ~ 味噌味同雞肉很夾,雞腿肉亦很滑
- 香濃咖啡 ~~ 一般

3. 厚?上等牛舌~~ 厚身牛舌很有質感,充滿肉汁,好味

霜降和牛刺身
手羽先-胡椒柚子味
厚燒牛舌
味噌雞腿肉,燒汁黑毛和牛肋骨,秘制燒汁鴨胸
清酒牛油帆立貝,海鹽花虎蝦
北海道牛乳奶涷~~超好味!
燒得好靚的雞亦~~
題外話/補充資料: 2人套餐只包兩個甜品, 但他們很好,給了我們3份甜品,很窩心!
2012-05-09
霜降和牛刺身
手羽先-胡椒柚子味
厚燒牛舌
味噌雞腿肉,燒汁黑毛和牛肋骨,秘制燒汁鴨胸
北海道牛乳奶涷~~超好味!
燒得好靚的雞亦~~
  • 厚切牛舌
  • 手羽先
  • 北海道牛乳奶涷
接近聖誕節及除夕的日子,便是好友的生日. 喜歡吃的我們,當然也不會放過剩機出去食過痛快的機會.問她,今年生日想去那間餐廳食晚餐慶祝生日,她想了幾天,最終便決定揀選了為於銅鑼灣的-和幸日本燒肉料理我們入座之後,還未order美食之前,便開始拍下和幸內在的環境. 嘩,很多情侶合照呀!還未order前,職員便先送上前菜. 問心,這兩碟前菜我也不太好,所以只吃了幾口小蜆肉.我們一邊吃前菜,也另一邊想想今晚order什麼美食.當然,首選的便是各燒物,特別是各款肉類,而今晚,我們便order了1)特選肉盛 - $285和幸的特選肉盛內裏有牛肋骨肉,日本伊達的赤豚肉,黑毛和牛胸腹肉,岩鹽薄燒牛舌.先講講牛肋骨肉-很香,很重牛肉味,牛肉質夠juice,吃的時候特別感恩.黑毛和牛胸腹肉-不用多說,看見相片已經証明到雪花分佈得很平均,十分豐富,給一個大特寫讓大家看看.日本伊達的赤豚肉-味道十分甘香.肥美部份和豚肉又是分佈的很平均,特別有口感,加上清酒一流.岩鹽薄燒牛舌-又是送酒一流之美食. 牛舌薄薄的,外脆內軟而且有點彈性. 和我上一個月到深圳吃到的牛舌的質素相差很遠.問心,起初單看Menu內裏的相片也覺

前菜

1)特選肉盛 - $285
特選肉盛大特寫
問心,起初單看Menu內裏的相片也覺得特選肉盛每款只有幾件有一點貴,但每一款的肉質的質素也很高,尚算值得.
特選肉盛
2)羊架 - $59

羊架醃得很香,放在鐵板燒裏味道十分可口,而且肉質豐富juice,真的再一次讓我更喜歡羊架.
羊架
3) 清酒煮蜆-$68
問心,時常到日本餐廳點了一些清酒為伴的美食,總覺得大部份的日式料理很姑寒,只是少許清酒,清酒味很淡,完全不合符我這位愛品酒之人. 但今晚和幸這一個清酒煮蜆,的清酒很香很濃,總算覺得有點誠意,加上煮蜆也不是細細隻的小蜆,有誠意.
清酒煮蜆
4)忌廉芝士菇-$48
這碟忌廉芝士菇更加有誠意,因真的很香很濃芝士味,還覺得他的忌廉
忌廉芝士菇
芝士是很優質的.岩哂我這位愛芝士作為配料之人.

5)自家制燒芝士餅-$35
想起芝士餅. 再一次讓我想起10多年前,我在旺角排隊買伊藤家的芝士餅.
今次這個芝士餅,我先吃一口還未燒的芝士餅,感覺有一點硬,不太軟,還當放在鐵板上燒了一會兒. 嘩,芝士餅竟然變得外脆脆,內軟軟. 本人很愛芝士餅外面有少少炭燒燶燶地的感覺.
自家制燒芝士餅
今晚,總括來說,所有美食也很合符我的心意,特別是所有肉質的燒物,感覺到是尚級有誠意的.

很快我便離開香港到澳洲了,不知澳洲有沒有這些日式燒肉料理,質素也會否有這樣的.

2011-12-26
羊架
清酒煮蜆
(非會員)
2012-04-24 97 瀏覽
上半日day-off,就去左間可以食耐d冒餐廳,本身打算食入任食,原來要會員先可以有優惠。咁只有叫68餐。以為68蚊應該都係好少野食。錯錯錯了。真係好多~多到真係食唔最。先黎一個黑松露池魚刺身,又係幾夾,因為d松露咸咸地又有香味,真係幾match又好食。仲有好多野食,日式沙律、湯、白飯、茶碗蒸,都中規中距,唔突出,又未至於食唔落口。主角係豚肉、a3牛、雞肉,燒燒吓最好味係雞肉,反而牛肉真係唔多突出。餐牌話+20蚊可以多一碟肉類。不過,食最呢個餐都好飽仲剩左好多野。都有加10蚊飲左杯凍野,熱熱地飲凍野真係好夾爽。白桃乳酸,好味。最後食埋個餐雪糕,好滿足。68 + 10 drink + 加一 = 86 食到飽飽又可以bbq,好味。
多野食
上半日day-off,就去左間可以食耐d冒餐廳,
本身打算食入任食,原來要會員先可以有優惠。
咁只有叫68餐。
以為68蚊應該都係好少野食。錯錯錯了。真係好多~
多到真係食唔最。

真係幾match又好食。
仲有好多野食,
主角係豚肉、a3牛、雞肉,燒燒吓最好味係雞肉,
反而牛肉真係唔多突出。

最後食埋個餐雪糕,好滿足。
2012-04-17
多野食