從 社交平台得知此灣仔店突然於9月尾結業, 於是突地約朋友前去幫趁.  坦白說, 直至今日才得悉灣仔謝斐道此條街有那麼多餐廳. 聽聞此小店的焗豬扒飯被受推介. 當然要一試 ☺️! 下午茶只售$49的焗豬扒飯絕不欺場. 吃得出茄汁是由新鮮蕃茄製成, 極之鮮味, 並非罐頭茄膏的味道.  雖然與合時小廚近$500的焗豬扒飯有段距離, 但只需付其十分一的價錢, 平時不好飯的我, 竟把半盒焗豬扒飯一掃而空. 豬扒相信是雪藏貨, 但juicy, 厚道亦適中. 醃功和煮功很好, 完全吃不出乾柴和雪藏的感覺 🤣🤣🤣🤣 🤣! 焗豬扒飯的質素比起大集團式的簡直是超班馬😍, 蚊比同牛比. 配熱檸蜜也只另加$3. 至於星洲炒米則是普通貨色, 份量較少, 相信是下午茶的緣故🤔. 若是男人吃,相信應該不夠飽😅😅😅😅😅.該小店人情味濃厚, 因我們坐得較近門口. 叫了兩次職員也未能替我們落單. 最後由年青靚女老板娘在收銀處直接幫我們落單😍.雖然灣仔做埋明日結業, 在西灣河店見吧! 一想吃焗豬扒飯便會想起和記餐廳! 臨離開餐廳前, 該店免費派發全新口罩套, 我和朋友均取了一個以之留念! 有緣和有❤️一定會再見的!

焗豬扒飯
星洲炒米
2023-09-28
焗豬扒飯
2023-09-10 732 瀏覽
早排同一大班朋友Party試咗和記嘅到會~💛啲相就唔係影得幾靚唔好意思~但到會嚟講食物種類都算多而且特別同有心思尤其個黃金苦瓜,我真係第一次聽第一次食!俾想像中好食😆唔係想中苦同埋炸咗仲有啲甘甜咁~好食😋
早排同一大班朋友Party
試咗和記嘅到會~💛
啲相就唔係影得幾靚唔好意思~
但到會嚟講食物種類都算多
而且特別同有心思
尤其個黃金苦瓜,我真係第一次聽第一次食!
俾想像中好食😆
唔係想中苦同埋炸咗仲有啲甘甜咁~
好食😋

黃金苦瓜
黃金苦瓜
2023-06-09 1225 瀏覽
呢間灣仔茶餐廳其實係一間好特別既茶餐廳見證全好多音樂人誕生同努力既地方以往有唔少歌手或新出道既音樂人都係呢間開小型音樂會有tonick 有周國賢等等有得一邊聽歌一邊食野今次黎呢間食dinner係因為有位音樂朋友都係呢到搞左個小型音樂會而我就揀左炸薯肉眼排餐劣薯角上台仲熱仲脆可好香不過塊排就好多筋 好難咬吞落去但因為價錢都好適中所以我都覺得可以接受茶餐廳空間比較細所以會有D狹窄但如果音樂會 成個感覺會好熱鬧
呢間灣仔茶餐廳其實係一間好特別既茶餐廳

茶餐廳空間比較細所以會有D狹窄
但如果音樂會 成個感覺會好熱鬧
2023-05-27
2023-04-01 1117 瀏覽
好少嚟呢邊食早餐,間唔中試下新嘢都唔錯,餐廳裝修幾靚,店面企理乾淨,座位都闊落好坐,侍應哥哥好爽手,我點咗魚柳配煎蛋、腸仔、餐肉、茄汁豆同牛油包,加配咗碗麥皮,飲茶走份早餐都好大份,魚柳炸得好香脆,肉亦實淨,配千島醬好好食,煎蛋個底係脆,而家好少餐廳做到,值得一讚,包嘅牛油搽得足,夾埋餐腸食好味,茄汁豆正常,麥皮奶味香得嚟唔會太甜,茶走茶底都香濃,整體唔錯
2023-02-20 1118 瀏覽
😲 早前睇到Mill MILK訪問和記餐廳嘅訪問片段,而又睇到老闆娘出story話普遍大家都係關心幾時有music shows,反而冇人幫襯,所以搵咗一日朝早去食早餐。💪🏻 [ 亂闖試飲試食 ]🍜 牛柳絲蕃茄雜菜湯通粉 😋😋😋😋😋牛柳煎得好香好香,😚 切成條狀放放蕃茄湯度,令湯頭多咗一陣香烤牛肉味!蕃茄🍅湯本身都好足料,有大量嘅雜菜,多到睇唔到下面嘅通粉!通粉都冇浸腍晒,仲飲到蕃茄同雜菜嘅鮮甜!☺️ 🍽 火腿奄列加多士 😋😋😋😋依個餐比小編想像之中大份,火腿奄列🌮煎得乾身唔油,而且奄列入面同火腿絲都好濕潤。多士🍞細細份,搽咗一層牛油喺夾喺中間,麵包好軟熟又香牛油味。🧈 ☕️ 奶茶 😋😋😋😋香滑而茶味濃,飲完精神晒!😉 💁🏻‍♀️ 餐廳位於銅鑼灣同灣仔之間,喺鵝頸橋附近。裝修格局,特別係卡位有少少復古感,但牆身又貼咗好多現代流行音樂嘅海報,帶啲新潮感!🤩🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試飲試食 ]
🍜 牛柳絲蕃茄雜菜湯通粉 😋😋😋😋😋

🍽 火腿奄列加多士 😋😋😋😋

☕️ 奶茶 😋😋😋😋
香滑而茶味濃,飲完精神晒!😉

2023-02-15
$40 (早餐)
2022-10-10 1785 瀏覽
放假就係要放縱一下🤪bookmark 咗呢間邪惡冰室一段時間終於試咗佢哋神級炸髀喇!-🍗炸雞髀皇餐隻炸髀超大隻大到完全可以遮住塊面呀😍咬落香脆肉嫩肉厚兼且有滿滿嘅肉汁啖啖肉嘅口感,令人覺得好幸福呢🥰主食揀咗炸薯角,味道正常嘅!但略嫌佢切得太細粒喔!🫖皇茶香港日本玄米冷泡茶味道清新入口陣陣米香😋
放假就係要放縱一下🤪
bookmark 咗呢間邪惡冰室一段時間
終於試咗佢哋神級炸髀喇!

🍗炸雞髀皇餐
隻炸髀超大隻
大到完全可以遮住塊面呀😍
咬落香脆肉嫩
肉厚兼且有滿滿嘅肉汁
啖啖肉嘅口感,令人覺得好幸福呢🥰
主食揀咗炸薯角,味道正常嘅!
但略嫌佢切得太細粒喔!

🫖皇茶香港日本玄米冷泡茶
味道清新
入口陣陣米香😋
2022-08-26 1723 瀏覽
原本想話去波斯富街大家樂開餐,一半路都未行完突然落大雨,於是衝咗入去哩間和記餐廳避雨.入到去人客唔多,感覺有伏味!可惜出面大風大雨,無計....點咗個白汁栗米雞球飯.優點:1, 白汁係真白汁,係白色嘅芡汁唔係玻璃汁,最最最擔心嘅問題解決咗,因為我討厭玻璃汁.2, 叫佢多汁真係多汁,雞球份量足.3, 裝修環境有香港feel.4, 例湯好正,足料,味道唔會太咸太重味啱啱好,又夠熱!出色!缺點:1, 白汁質感濃郁但味道卻偏淡.2, 雞球口感差,唔 Juicy 唔嫩滑質感實,唔夾自己口味攪到食唔哂浪費食品.如果唔係白汁係玻璃芡的話,相信我會俾負評.

入到去人客唔多,感覺有伏味!可惜出面大風大雨,無計....

點咗個白汁栗米雞球飯.

優點:

2, 叫佢多汁真係多汁,雞球份量足.

3, 裝修環境有香港feel.

缺點:

1, 白汁質感濃郁但味道卻偏淡.

如果唔係白汁係玻璃芡的話,相信我會俾負評.
白汁栗米雞球飯
例湯
例湯
幾個月前寫過一篇OK既食評俾和記,但最近幫襯過幾次,發現佢地有進步同埋有改善到,所以要再寫返個好評讚返。收銀小姐同員工態度都有改善,有禮貌左好多;另外多左個男仔侍應 (還是之前無留意到),好有禮貌亦都好幫得手。另外野食都好味左,最近鍾意左佢地午餐送既中湯,好好味又無味精,而且日日有唔到款。另外午餐食過中式午餐,扒飯,炒野都比以前好味左!而且佢地午餐價錢比起大街果幾間茶餐廳都平好多,份量又足,會繼續幫襯!

另外午餐食過中式午餐,扒飯,炒野都比以前好味左!

2022-06-08
2022-05-30 1155 瀏覽
味道好 份量夠 抵食😆餐廳裝修有特色 推廣本土音樂文化 好罕有😉而且坐得舒服 地理位置都方便 近地鐵站餐廳亦有人情味 老闆娘態度親切 平日假日氣氛都好好 未試過一定要幫襯🥹
2022-05-30
2022-03-18 658 瀏覽
每一兩個星期都會叫一次和記外賣自取,雖然係員工態度同食物質素都普普通通,但因為疫情下無乜選擇就叫多左。之前都有一個後生仔好好禮貌外嘅,其他人都係普通茶餐廳既面口,所以唔係好明點解Openrice咁多人話D員工伙計好好...可能我唔係熟客掛...有次用App叫左兩個午餐,20分鐘後落到去,阿老闆娘定收銀員話我個Order俾人拎錯左,而對方個Order就留左係鋪頭度,問我介唔介意? 佢都無解釋返人地果兩個Order係咩,又無理我果兩個餐本來係飲咩,咁我當然問清楚。阿老闆娘定收銀員先俾張單我睇係咩,其中一個係豬扒都OK但另一個餐係牛柳,咁我就解釋返我地唔食牛。阿老闆娘定收銀員果一刻仲口up up話:唔知拎錯果個人會唔會拎返落嚟......好彩有個樓面姐姐幫口話:拎返落嚟都唔要啦。😅 佢先話寫返另外一個餐俾我地同埋幫我地換返兩杯凍飲,我講完之後,阿老闆娘定收銀員好似聽唔清楚咁,最後叫我自己行去同水吧講...好彩最後幫我跟單 (即之前幫口個姐姐)都有同我跟返足,亦有話唔好意思。w趕時間,先預早係App叫定,夾時間落去拎,點知最後都係要等...

外賣自取
2022-02-09 1321 瀏覽
位於灣仔嘅和記餐廳係我其中最喜歡嘅茶餐廳之一,除左老闆親民,當然嘢食都係親民價啦,上次試過佢嘅tea set,仲有酸菜魚米線,無錯係一人酸菜魚米線,平時想要食酸菜魚或者水煮魚牛通常都要多幾個人去叫,但和記推出左一人份,可以令到口痕想食辣嘅我隨時可以食到!今次食佢個豉汁排骨煎米粉,米粉脆口加上食到唔停嘅豉汁,好好味!隨此之外,我仲有買佢嗰盆菜,真係非常足料咁過新年,有幸嘅話仲可以欣賞到佢嘅live band,有時仲會撞到明星嚟幫襯
2022-02-05 822 瀏覽
建議:外賣自取9折,有需要可以選擇自備餐盒/餐具😋如果有留意開本土音樂,應該對和記餐廳既名唔會太陌生。舖頭近鵝頸橋附近,外面仲貼左好多樂隊Poster❤️ 有啲仲有親筆簽名架。相信係香港都比較少會有茶記crossover 音樂🤣 今次試左:▫️咖哩牛肉意粉 (HK$52)▪️芝士焗什菌肉醬飯 (HK$57)成個月既午市餐牌一次寫哂 ,方便#選擇困難 可以提早諗定🤣 每日都會有5️⃣個餐:A-C餐就HK$52,E餐主要係焗飯類就貴少少 HK$57 🍲 價錢連例湯同熱飲。當日既例湯係豬骨西洋菜湯,算係幾多湯料🐽 主食既份量同味道都正正常常茶記既水準。另外環境都算坐得舒服,唔會太迫又唔會油淋淋👍餐廳最正既係時不時有本士音樂crossover,仲會有「#一日店長 」活動。2021既時候就有#Tonick 、#Nowhereboys 同#睛天林 。記得留意下佢地艾豬/FB,仲有Youtube Channel 可以睇番啲片🤣👍 另外,仲有好多本土畫家既作品、postcard 💛有興趣既可以係門口既文宣架睇下。
建議:外賣自取9折,有需要可以選擇自備餐盒/餐具😋

今次試左:
▫️咖哩牛肉意粉 (HK$52)
▪️芝士焗什菌肉醬飯 (HK$57)

2021-08-20 1489 瀏覽
有日返工行行吓諗住食啲平時冇叫嘅野落街兜兜吓見到佢本身佢身邊有好多野我又唔一定要食佢嘅但係一見到啲poster我就知一定要試吓佢嗱老實講呢個飯就真係麻麻哋嘅個蔥油雞係我本年度食過最鞋之一不過佢門口仲有好多本地插畫家postcard入面裝修都唔錯喺呢個時勢呢個年代正常都顯得珍貴撐得一間得一間🙂btw個湯幾好飲的😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
有日返工行行吓
撐得一間得一間🙂
btw個湯幾好飲的
😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
2021-08-02 916 瀏覽
好多人都食堂食,但今次見佢有到會,就一於同同事試試佢😁果然不出所料,真係好抵食! 黑白有良知呢個唔叫唔得! 墨魚麵配忌廉汁意粉🍝食完個嘴唔會好黑,又唔會好膩! 分量多到二十個人一人一碗都夠分!啲蜆偏咸少少🙈柚子汁雞翼🍗叫咗兩款雞翼,咸蛋黃同柚子汁一致認為柚子汁係最好味😋 每隻雞翼都充滿柚子味,柚子甜甜酸酸,唔會太單一,食完會再想食😍炒飯,咕嚕肉,口水青瓜都值得推介,正常發揮😍 唯一想佢再進步嘅係一口多士🤣如果係炸咗,口感可能會好過而家嘅三文治🥪凍咗就更加唔吸引了🙈
黑白有良知
呢個唔叫唔得! 墨魚麵配忌廉汁意粉🍝

柚子汁雞翼🍗
叫咗兩款雞翼,咸蛋黃同柚子汁
一致認為柚子汁係最好味😋

炒飯,咕嚕肉,口水青瓜都值得推介,正常發揮😍

唯一想佢再進步嘅係一口多士🤣
2021-07-23
2021-06-14 1236 瀏覽
去💛和記諗住食野醫好下肚 點知巧遇Tonick做一日店長(事後睇番和記fb原來有事前公佈 間唔時都會請其他人黎表演/做店長)佢地幫手落單 同客吹水 埋單 重有自拍棍服務好歡樂! 食得好開心!!😆兩個人食左黑椒豬扒炒意粉 腸仔火腿奄列多士 酸菜魚米線酸菜魚米線堅好味 魚又滑 無得頂湯底酸得黎好開胃 而家諗起都留口水!而且大大碗夠哂飽!🤤🤤🤤晚市同星期日都唔開 下次要就岩時間再去!(叫左兩杯凍飲走飲管都成功!抵讚!)
去💛和記諗住食野醫好下肚 點知巧遇Tonick做一日店長
佢地幫手落單 同客吹水 埋單 重有自拍棍服務
好歡樂! 食得好開心!!
😆

兩個人食左黑椒豬扒炒意粉 腸仔火腿奄列多士 酸菜魚米線
酸菜魚米線堅好味 魚又滑 無得頂
湯底酸得黎好開胃 而家諗起都留口水!
而且大大碗夠哂飽!
🤤🤤🤤
黑椒豬扒炒意粉 酸菜魚米線

晚市同星期日都唔開 下次要就岩時間再去!

(叫左兩杯凍飲走飲管都成功!抵讚!)
黑椒豬扒炒意粉 酸菜魚米線
  • 酸菜魚米線