餐廳: 和記餐廳
資訊:

2017-06-22 186 瀏覽
星期日去西貢,LUNCH時間都有下午茶供應,真係平靚正醫肚之選。我地揹住個大背包,阿姐特登吉張枱出黎比我地擺野,認真抵讚,市區既餐廳根本無可能咁好!揀左雞脾餐(雞脾+沙律/薯條+餐飲$33,凍飲特飲另外加錢),薯條炸到金黃色,火喉岩岩好,外脆內軟熱辣辣,偷食一條已經好邪惡;沙律都幾新鮮,大大粒,如果少D醬會更好;至於雞脾,又係炸到熱辣辣,岩岩好熟所以特別嫩滑,如果無咁咸就更正了。食飽飽再行街,大滿足。
炸雞脾餐
2017-06-18
炸雞脾餐
2017-03-16 215 瀏覽
有天去西貢行山,行完後一直在想着要吃什麼好,剛好經過這間茶餐廳是下午茶時間,於是我們就進去了。下午茶menu都是三文治,焗意粉,炒麵,雞翼薯條之類的選擇,和一般餐廳沒有太大分別。這是我點的鹹牛肉芝士多士,這個是沒有烘底的,因為想不起來烘底要另外叫 外表普通,但鹹牛肉的味道還可以不太鹹,質感有點像罐頭吞拿魚,味道則像鹹牛肉乾。不過還是慶幸加了芝士點綴一下,才把這個平平無奇沒有烘底的多士增添了多一點色彩。

上星期我同一班朋友到西貢行山。完成後便到碼頭一帯食午餐。因為有帶食物在中途補給所以不是好餓。我選擇炸雞脾沙侓配凍檸茶,因為那天是星期日又加了三元,原來一個下午茶餐去到38元,真係食米不知米貴呀!個沙津雜果加紅腰豆又幾好食,可惜醬太多有d 膩。雞𩨨係熱洪洪但粉醬過多,我比較愛生炸雞𩨨多D。🍗凍🍋茶係正常,無特別,盛惠38元,。
凍🍋茶係正常,無特別,盛惠38元,。
2017-03-05 163 瀏覽
係西貢 行完山 就選擇了這間茶餐廳食下午茶, 看了餐牌就決定吃焗肉醬意粉 , 落單後, 才醒起 焗要等好耐 ,不過這間餐廳的焗肉醬意粉只需要十分鐘 ,上菜時間 也算很快的以茶餐廳來說,這杯即磨咖啡的水準 也算挺好的, 不是一般沖粉的咖啡這個焗肉醬意粉 賣相就一般 而且有一點窿不過也有驚喜的,就是焗肉醬意粉,不知道為什麼意粉下有很多水 ,變成了肉醬湯粉。意粉的上層. 味道 跟一般的茶餐廳分別不大,食完面層的時候,當那些意粉遇到那些肉醬湯, 這個味道,就需要放下那支叉了
係西貢 行完山

這個焗肉醬意粉 賣相就一般 而且有一點窿

2016-10-08 342 瀏覽
今天媽有事要去政府合署,之後陪他在和記餐廳食早餐。位於西貢小巴總站旁邊的和記餐廳,其實已兩度易手,現任老闆其實是「和記」多年前還在西貢對面海(即是你在海邊碼頭向右望時,望到山上有一群橙色頂房屋跟其他平房那個地方)營業,搬來西貢墟前的第一代老闆。別誤會,橙色頂房屋並非什麼豪宅,只是香港房屋協會旗下的公屋「對面海邨」,住的人都只是普通人家,包括我在內。想起小時候還住在對面海,曾經光顧過對面海的「和記」幾次,印象不太好,快要忘記它的時候,偏要我來光顧一次。估不到相隔多年,和記的價錢都竟然翻了一翻,單是早餐已經脹了價錢,絕不便宜。我點了一個雞扒通粉早餐配凍奶茶,雞扒煎過還未隔油就放在通粉上端出來,如果雞扒少點油或者跟通粉分開上的話我還能接受,現在弄得整碗通粉都是油膩膩,從健康還是外觀角度來看我都很難完接受。至於另外點的油占多,只是一般茶餐廳水準,不值一提。如果不是媽堅持要吃的話,我是不會光顧它的。
今天媽有事要去政府合署,之後陪他在和記餐廳食早餐。

油占多
2016-10-08
20 分鐘 (堂食)
$95 (早餐)
2016-09-04 278 瀏覽
今早同老公食早餐,入咗此餐廳,食咗一個又貴又難食既早餐😫😫我叫咗一個B餐:- 羅宋湯意粉得個酸字既羅宋湯,一d牛肉味都無,完全係茄汁煮雜茶湯咁。。。意粉係熟,但囗感好硬。。。- 火腿炒蛋炒蛋完全熟透,似煎蛋餅一樣老公叫咗個雙拼餐:- 雪菜肉絲+沙爹牛肉麵雪菜肉絲煮燶咗,一陣燶味。。。兩個餐連兩杯凍飲,盛惠$78總結,四個字“非常難食“,同埋貴!!
今早同老公食早餐,入咗此餐廳,食咗一個又貴又難食既早餐😫😫

我叫咗一個B餐:
- 羅宋湯意粉
意粉係熟,但囗感好硬。。。
- 火腿炒蛋
炒蛋完全熟透,似煎蛋餅一樣

老公叫咗個雙拼餐:
- 雪菜肉絲+沙爹牛肉麵
雪菜肉絲煮燶咗,一陣燶味。。。

兩個餐連兩杯凍飲,盛惠$78

總結,四個字“非常難食“,同埋貴!!
上年第一次幫襯和記早餐非常滿意,一直念念不忘,今年有幸再黎船河當然食過翻尋味啦 ﹗點解門面唔同左樣既?內內外外都落重本裝修喎,坐低望望原來連餐牌都轉晒,似乎已經轉手了 ﹗唔好講咁多,食左先講。太陽蛋豬扒即食麵,唔係嚇我麻?泡麵?點解會係泡架?暖水浸麵衰過杯麵 ﹗我覺得食緊白烚紙條,白雪雪既麵條,無蛋味無麵粉味,總之無味。湯底唔熱又淡如水,您睇下幾清徹,清徹見底 ﹗就連大光麵都好食百倍,又無出前一丁、又無福麵供應,想轉都無得轉。仲要錦上添花,係添蔥花,再加生芽菜,個湯已經唔夠熱,仲落生芽菜點灼得熟呢?依個配搭夠晒絕呀,到底邊度鄉下架?成碗麵草腥味強烈,完全入唔到口 ﹗煎豬扒正常略鞋偏硬過咸,冰凍太陽蛋浸浸湯還可以無問題。本來以期待、雀躍又滿心歡喜既心情黎食好野,記得半年前食沙嗲牛肉出前一丁好好味架 ﹗如今日食完要黑住面失望地離開,有無可怕得那麼利害?Black list 無下次。門面裝修得如何富麗堂煌又點、如何金壁輝煌又點啫?食物質數劣到無影,就算靚到十足皇宮都無用啦 ﹗我仲推介朋友們齊齊黎食麵餐添,so sorry 呢 ﹗我錯喇,中晒伏 ﹗唔會再黎幫襯咯。七月又會再黎西貢,要搵定有咩好

本來以期待、雀躍又滿心歡喜既心情黎食好野,記得半年前食沙嗲牛肉出前一丁好好味架 ﹗如今日食完要黑住面失望地離開,有無可怕得那麼利害?Black list 無下次。門面裝修得如何富麗堂煌又點、如何金壁輝煌又點啫?食物質數劣到無影,就算靚到十足皇宮都無用啦 ﹗我仲推介朋友們齊齊黎食麵餐添,so sorry 呢 ﹗我錯喇,中晒伏 ﹗唔會再黎幫襯咯。七月又會再黎西貢,要搵定有咩好早餐食先得喇 ﹗

太陽蛋豬扒即食麵
2013-06-12
$40 (早餐)
2014-10-31 420 瀏覽
去完考察 是旦同fd揾間茶記食下環境茶記都算ok 有2層 幾大lunch有d set $40 係扒飯 包飲品 蘿宋湯or5記得左2個fd嗌左雜扒飯 個樣真係5錯 有牛同豬 份量足 有隻靚ge太陽蛋 黑椒汁 試左少少扒 同蘿宋湯 幾好味 個湯有5少料 少少spicy 另外2個嗌左常餐$38 包奄例 飲品 蒜蓉包我嗌左雙拼三文治20~5包drink 烘底+1~蕃茄+炒蛋(仲有吞拿魚 鹹牛肉 生菜絲 午餐肉 火腿....)烘底烘得好令 三文治好難難食 普普通通na質素係比普通茶記好 但係飲品方面 個fd飲可口可樂 要加$8!
去完考察 是旦同fd揾間茶記食下
環境茶記都算ok 有2層 幾大

另外2個嗌左常餐$38 包奄例 飲品 蒜蓉包
我嗌左雙拼三文治20~5包drink 烘底+1~
烘底烘得好令
三文治好難難食 普普通通na