2024-05-14 40 瀏覽
係社交平台到見到呢隻無面男好多次,原來佢係出自和道屋,呢度有得單叫或者半放題💁🏻‍♀️ 半放題就$388一個人,加埋一就$427🤔 叫放題都有個好處就係選擇種類可以多啲💁🏻‍♀️ 因為佢每一樣都細細份🤗一個人套餐包咗沙律、五款刺身、五樣小食,壽喜燒鍋同甜品,驚唔夠飽仲有飯/烏冬,一定夠飽‼️ 佢嘅小食好高質,如果俾我再選擇,我會散叫😍 最令我難忘嘅係甲羅燒,最好食係配搭厚多士,一齊食唔錯‼️仲有焦糖燒菠蘿🍍好甜好正✌🏻

2024-05-13 731 瀏覽
唔知幾時開始起,兩個人普通食一餐飯都要過千,仲要係食唔飽的,特別個壽司八貫索價三百幾,份量超細粒,又唔係特別鮮甜,真心壽司郎都好食過佢!仲有個和牛壽喜燒,三百蚊得個幾片肉同一個雜菜鍋,啲肉都食唔出係A4和牛,個串所謂A4和牛串燒都索價過百的,又係完全食唔出A4和牛味,真係成餐飯我哋都唔知自己食咗啲乜,埋單都要千幾,其實由幾時起香港嘅飲食業搞成咁,難怪咁多人北上搵食,可能我都要跟隨佢哋了…🥹😩😮‍💨

2024-05-12 42 瀏覽
呢間半自助和牛壽喜燒半放題,充滿日本風又有可愛無面人打卡位就同個friend去試吓!前菜有和風沙律,時令刺身包括咗厚切嘅三文魚,拖羅、帶子等等,切到好厚身幾新鮮唔錯👍任食手握壽司有10款唔同嘅燒物有炸蠔、燒雞腎、茄子燒、甲羅燒等等,上食物速度好快眨吓眼就成枱都係🤣主角壽喜燒鍋,配任叫嘅A 4和牛同北海道米豚肉,仲可以任食稻庭烏冬或者,溫泉蛋菜飯,最後仲有雪糕不過因為實在太飽😅另加$68可以任飲啤酒或無酒精飲品,整體嚟講有任叫壽司同A 4和牛及廣島蠔性價比唔錯如果可以食耐啲就更加好!

• 日本A4和牛壽喜燒
2024-05-11 24 瀏覽
尖沙咀係吃喝玩樂嘅好地方, 日本料理更是熱門選擇。位於加連威老道嘅和道屋用餐, 木系和式間隔充滿日本風味, 加上傳統特色燈籠, 酒樽等擺設, 裝修頗具心思。點了90分鐘和食半放題, 有多款時令刺身, 拖羅, 油甘魚, 三文魚, 八爪魚和帶子, 當中以拖羅和油甘魚最肥美, 八爪魚夠爽脆。即叫即生燒串燒, 可以選擇5款。鹽燒雞翼, 多春魚, 鹽燒雞腎, 鹽燒三文魚頭, 熱辣又香脆。甲羅燒配多士, 甘香可口。任食手握壽司以八爪魚, 火炙三文魚, 火灸左口魚群邊, 三文魚, 油甘魚, 加上醬油壽司飯, 即叫即做夠新鮮。溫泉蛋紫菜烏冬結合了蛋白的濃稠, 蛋黃的柔軟, 紫菜的軟脆和烏冬的彈牙, 帶來豐富的滋味 。 還有壽喜燒, 可以任食肉質鮮嫩嘅日本A4和牛, 北海道米豚和廣島牡蠣, 蔬菜爽脆, 口感豐富多樣。食完來個芝蔴雪糕, 香滑可口。
尖沙咀係吃喝玩樂嘅好地方, 日本料理更是熱門選擇。

點了90分鐘和食半放題,

即叫即生燒串燒, 可以選擇5款。

食完來個芝蔴雪糕, 香滑可口。
下雨的日子就想吃火鍋~日式火鍋也很久沒吃了,這間在尖沙咀的日式料理在阿婆的口袋名單裡很久了傳統日式居酒屋裝潢的日式餐廳、千與千尋的背景打卡牆~再加上任食和牛壽喜燒半放題套餐♥️阿婆即刻訂位入坐😂點餐後會先上沙律和刺身拼盤~沙律菜新鮮爽口🌟日式沙拉醬汁味道清新,很開胃👍🏻刺身拼盤很新鮮♥️全部都Q彈鮮甜👏🏻半放題的餐牌中有部分餐點可以任點任食,分別是壽司、壽喜燒、溫泉蛋紫菜飯/烏冬和肉肉♥️壽司下單後是壽司師傅現場手握的和一般用壽司機製作的口感完全不一樣喔~其中阿婆大愛的是火炙左口魚和火炙三文魚♥️火炙處理得不錯,油脂都燒出來了,入口即化♥️壽司飯也是阿婆喜歡的赤醋飯🌟味道也更有風味♥️和食雖然不是任食,但勝在選揀很多🌟甲羅燒造型很可愛~熱騰騰的上桌,和配料拌好再放在烤麵包上一齊吃,鮮味十足👍🏻和牛粒生熟度掌控得不錯🌟牛味濃郁,肉質軟淋♥️還有滿滿的油脂香氣♥️米豚腩片同樣出色~燒至金黃香噴噴,外脆內軟,加上檸檬汁更解膩♥️壽喜燒作為今晚的主角發揮得很棒🌟蔬菜新鮮,壽喜湯味道不咸微甜♥️等蔬菜吸飽了湯汁再食,爽口又香甜,大滿足♥️野菜盤也是可以任點的喔~半放題套餐最吸引的部分就是和牛廣島蠔任食🌟這個價錢能任食
傳統日式居酒屋裝潢的日式餐廳、千與千尋的背景打卡牆~
再加上任食和牛壽喜燒半放題套餐♥️阿婆即刻訂位入坐😂
時令刺身

任食手握壽司
自選5款即做串燒/料理/天婦羅

和食雖然不是任食,但勝在選揀很多🌟
壽喜燒半放題
日本A4和牛
放題套餐最吸引的部分就是和牛廣島蠔任食🌟這個價錢能任食A4和牛,在其他地方也不多見~
和牛味道很濃郁♥️入口滿滿的牛脂香,軟淋嫩滑♥️蘸生蛋液味道更鮮更豐富♥️
廣島蠔也是鮮甜肥美,每只都漲卜卜的♥️十分誘人~米豚爽口不柴~豚肉味也是滿滿的♥️肉肉都大大片,阿婆表示很愛~
溫泉蛋紫菜稻庭烏冬

溫泉蛋和紫菜是神仙的組合😂仲這兩種配什麼都好吃♥️烏冬還是最得我心的稻庭烏冬,沒有跟湯,所以是乾拌溫泉蛋或是加壽喜湯再吃都行,都好好吃喔🌟
2024-05-02
溫泉蛋紫菜稻庭烏冬
  • 日本A4和牛壽喜燒
  • 火炙左口魚壽司
  • 火炙三文魚壽司
尖沙咀有間裝修幾精緻的日式餐廳▪︎A4和牛壽喜燒2人前▪︎。漬物三款 - 三款漬物都好食,對醋漬蕃茄和醋漬苦瓜好有驚喜,前者清新又開胃,後者酸酸咸咸無咩苦味,口感爽口又易入口。 。刺身五點 - 五款刺身都肥美又鮮甜,夠哂新鮮,分別有拖羅、帶子、三文魚及甜蝦等。 。拖羅海膽刺身杯 - 超級晴的拖羅海膽刺身杯,有滿滿的拖羅蓉,上面放上海膽和三文魚籽,打卡一留。 。火炙壽司 - 壽司每人各兩客,分別有炙燒牛肉及左口魚群邊,兩者都有油脂香,非常美味。 。特盛A4和牛壽喜燒 - 一份牛肉配上壽喜燒,牛肉正常,肉味都夠濃,點上生蛋及芝麻醬更美味。鍋中有多蔬菜,特別喜歡煙韌的粉條。 。稻庭烏冬 - 稻庭烏冬幼滑又彈牙,最後先落吸哂湯汁,好滋味。 。芝麻及綠茶雪糕各一客 - 兩個雪糕幾有驚喜,味道夠濃又夠滑。 。甲羅燒 (單點$98) - 蟹膏加上蟹肉,可放在剛烤好的多士上,整體也不錯。
尖沙咀有間裝修幾精緻的日式餐廳

▪︎A4和牛壽喜燒2人前▪︎

2024-05-04 39 瀏覽
無面男餐廳最近推咗個90分鐘和食半放題,可以任食日本A4和牛、北海道米豚、廣島牡蠣壽喜燒、仲有師父即握壽司、野菜盤、溫泉蛋紫菜飯、溫泉蛋稻庭烏冬等,唔使去日本都食得到~頭盤有和風沙律同時令刺身五款,新鮮肥美,份量細細,令人食慾大開。之後有自選5款即做串燒、料理或天婦羅,三文魚頭肉質細嫩、海白虎蝦同海膽大葉天婦羅炸至酥脆、芝士年糕煙煙韌韌,Q軟可口,如果有多件就好啦!鍋入面已經包埋野菜盤,唔夠嘅可以再加。壽喜燒甜得嚟又唔會覺得口渴,大大力推介呢度嘅日本A4和牛,入口即溶,自己一個都食咗好幾碟,絕對係回本item、豚肉大塊,肥瘦適中、牡蠣鮮嫩多汁、整體性價比高,值得到訪一試。

2024-05-02 54 瀏覽
朋友上海返落香港約食飯,呢個重任又交左係我身上。 日本菜同尖沙咀都係首選位置同菜式,梗係又要搵開飯大神幫手。 一於就試呢間和道屋,絕對係被千噚個白面鬼吸引嚟😁不過,除左外在,原來內在美都好得。 我地一行3人點選左沙律,明太子玉子,雞軟骨,豆腐,軟壳蟹卷,壽司,串燒,手卷。 樣樣都好好味,朋友都話正。下次一定會再返嚟幫襯。

,朋友都話正。

下次一定會再返嚟幫襯。
串燒

軟殼蟹卷
土左豆腐
炸雞軟骨
明太子玉子
這間店是朋友約我來, 在尖沙咀那邊, 意外地裝修那麼好我竟然沒曾食過~ 在香港地, 哪裡有店可以打卡? 真的少之又少囉!叫了燒明太子, 這個不貴, 又易入口, 竟清爽香口, 作為下酒菜不錯, 或餐前菜都ok~另叫了2款燒雞肉棒, 有一定水準, 不用太伏。最重是裡邊肉汁完全仍在, 既香口又肉嫩!現在大部分師傅水準都真心不錯。點了個甲羅燒, 這個夠惹味, 喜歡味道香濃既人食。包又很香脆,配上去感覺口感會比餅乾之類好。另外叫了壽喜燒, 味道很濃郁, 肉是a4好正! 很滑! 喜歡牛的人不可錯過!最終點了芝士鍋, 這個芝士很香, 而且配料好豐富, 有龍蝦, 日本牛,蠔等! 有夠高檔感滿滿!這間店不錯, 裝修幾好, 食物也ok, 喜歡日式又重坐得好既人大可來。

現在大部分師傅水準都真心不錯。

2024-05-02 25 瀏覽
行入餐廳,首先會見到無面男歡迎你。由於個位置都無咩人,都可以盡情咁打卡。入到去一坐低,望到有幾張枱係榻榻米既,真係似入左傳統日式餐廳咁。一坐低叫左個壽司定食,每一舊壽司都有用醬油調過味,同埋每一款壽司都有配合番用左唔同材料都做番個調味、都食得出有花過心思去製作。另外全單仲有九折,咁姐係唔駛加一。😆
另外全單仲有九折,咁姐係唔駛加一。😆
2024-05-01 22 瀏覽
聽聞尖沙咀開左間日式居酒屋,心郁郁想食日本菜,朋友推介下就黎試下。地方位置方便,係尖沙咀站行10分鐘就到啦海膽拖羅千層塔 有份量又多又鮮甜海膽係上面,同埋拖羅都好夾,好有層次 厚切吉列豬扒芝士千歲米豚 好多芝士爆漿出黎,又唔會好肥膩,份量多,CP值超高呢度既串燒的確係幾出色,物超所值明太子雞腿肉串 皮脆肉厚,同明太子醬幾夾汁燒麵豉雞軟骨肉棒 會另上豉油加蛋,有畫龍點睛之用鰻魚玉子燒上菜時熱騰騰,玉子燒嘅蛋味道剛好,不會太老燒飯團燒飯團有驚喜,側邊有飯焦的感覺配上燒汁,有甜甜的味道,令人想一試再試。鹽燒厚切牛舌牛舌偏厚,不過很有口感,濃郁的牛舌味道,配上黑椒和鹽味嘅調味,更突出牛舌的味道。壽喜燒鍋湯底偏濃,但亦能襯托出壽喜燒牛的味道。亦附上蛋和芝麻醬作調味,有種正宗壽喜燒鍋的感覺。總體來說,每樣菜式表現不錯,尤其是海膽托羅千層塔和串燒單品,值得推介。

海膽拖羅千層塔
有份量又多又鮮甜海膽係上面,同埋拖羅都好夾,好有層次

厚切吉列豬扒芝士千歲米豚
好多芝士爆漿出黎,又唔會好肥膩,份量多,CP值超高

呢度既串燒的確係幾出色,物超所值
明太子雞腿肉串
皮脆肉厚,同明太子醬幾夾

汁燒麵豉雞軟骨肉棒
會另上豉油加蛋,有畫龍點睛之用

鰻魚玉子燒
上菜時熱騰騰,玉子燒嘅蛋味道剛好,不會太老

燒飯團

鹽燒厚切牛舌

壽喜燒鍋

• 拖羅海膽刺身杯
  • 雞皮餃子
2024-04-29 71 瀏覽
❣️位於加連威老道的日本居酒居 踏入餐廳門口就看到一大個無臉男歡迎你
🌟喜歡千與千尋的朋友去打卡一流 上樓梯就是餐廳的位置
🪵以木系做裝潢 加上日式傳統燈籠 加上坐位 擺設 整個感覺好日本

跟朋友2個人點了 🐮A4和牛壽喜燒套餐 💰988

1️⃣漬物3款
苦瓜 蕃茄 醃蘿蔔 用了各種調味 酸酸甜甜 本人最喜歡醃蘿蔔 帶濃濃柚子香

2️⃣剌身5點
甜蝦 三文魚腩 吞拿魚 油甘魚 帶子
每款都很鮮味 厚身

3️⃣拖羅海膽剌身杯2杯
拖羅口感綿密 海膽鮮味 配上魚籽的爽脆口感 好滿足

4️⃣火炙壽司4點
火炙和牛壽司跟火炙左口魚壽司各2件

5️⃣特盛A4和牛壽喜燒 配稻庭烏冬
和牛片油脂分佈均勻 入口肉質好嫩 肉味香濃 沾上生蛋漿跟芝麻醬食很搭
壽喜燒汁味道偏甜 豆腐 娃娃菜 洋蔥 冬菇 金針菇 京蔥 皇帝菜 粉絲 很入味

6️⃣甜品有芝麻 & 綠荼雪糕 各一客

6️⃣甜品有芝麻 & 綠荼雪糕 各一客

💜另外單點了一份蟹肉味噌甲羅燒 98
蟹膏味鮮甜 帶咸香 配上白麵包吃一流

2024-04-29 633 瀏覽
其實我從來都冇寫過食評,但今次嘅遭遇真係令到我覺得要俾大家睇一睇小市民去食啲社交媒體網站推薦嘅食店嘅真實狀況。喺社交媒體網站見到網路紅人推介,就打算試吓。因為佢拍條片入邊啲食物嘅質素都幾好。一上到去坐低,我哋兩個人叫咗同田中同一個餐,點完餐之後等咗成15分鐘,啲餐點陸陸續續上嚟,但都冇杯熱茶,要我哋主動去問,不過我覺得呢啲都係小問題。因為食物質素係最緊要。見到條片咁吸引,雖然我知道每一次出餐都一定係有啲分別嘅,不過應該都唔會差太遠,就諗住自己一定係食返差唔多咁嘅嘢,點知(本身cap咗圖諗住俾大家睇吓影片vs實物,但係open rice 只俾上載自己影嘅圖)芒果片就變咗芒果粒粒海膽同三文魚子嘅份量同影片又好似有啲大分別 (尤其是三文魚子得個幾粒⋯⋯)最尷尬係呢碟牛,6片都咁細片(已經係未食過)同圖片嘅顏色同埋大小差得有啲太遠? 隻色亦都好瘀。烏冬份量都比想像中小,兩啖食完,不過味道係幾好嘅。最後食完返屋企仲要肚痛發燒,屙水屙咗幾次,唔知係我咁黑仔定係點,但係淨係咁樣嘅賣相真係有種受騙嘅感覺。 今日睇完醫生,食咗藥好咗好多了,都無打算追究啲咩,但希望俾大家睇到一個普通市民入到去所得到嘅食物

芒果片就變咗芒果粒粒

烏冬份量都比想像中小,兩啖食完,不過味道係幾好嘅。

最後食完返屋企仲要肚痛發燒,屙水屙咗幾次,唔知係我咁黑仔定係點,但係淨係咁樣嘅賣相真係有種受騙嘅感覺。 今日睇完醫生,食咗藥好咗好多了,都無打算追究啲咩,但希望俾大家睇到一個普通市民入到去所得到嘅食物係咩質素。

2024-04-27 7942 瀏覽
放工約左朋友去食飯,想食日本野,好耐無食了,就諗起尖沙咀加連威老道有間裝修好似置身於日本既餐廳,就嚟試吓先😍✨火炙三文魚腩壽司 $58火炙過既三文魚,油而不膩😋✨火炙左口魚選壽司 $48左口魚口感肉質柔軟,火炙過後釋放更多魚油🤤✨帆立貝壽司 $98帆立貝口感入口即溶🤤✨錫紙白蜆 $58味道辣辣的,有少少泡菜味,蜆肉肉質鮮嫩😋✨鹽燒雞腎 $32雞腎口感實中帶實,如果可以再燒得乾身啲就更加好了👍🏻✨鹽燒雞翼 $38鹽燒雞翼上面鋪了芝麻,味道咸中帶香,皮脆肉嫩😌✨白燒鰻魚串 $68白燒鰻魚串,肉質嫩口帶點爽口😌✨網燒安格斯肉眼 $268✨吞拿魚三色飯 $268吞拿魚三色飯,吞拿魚鋪到連魚生飯都睇唔到😍,每一片都大大片,厚厚的,口感好肥美新鮮🤤✨天使之果實 荔枝酒 $68味道甜甜的,第一啖唔似飲緊荔枝酒,再呷多幾啖,先飲到酒精成份👍🏻

✨火炙三文魚腩壽司 $58
火炙過既三文魚,油而不膩😋

✨火炙左口魚選壽司 $48
左口魚口感肉質柔軟,火炙過後釋放更多魚油🤤

✨帆立貝壽司 $98
帆立貝口感入口即溶🤤

✨錫紙白蜆 $58

味道辣辣的,有少少泡菜味,蜆肉肉質鮮嫩😋

✨鹽燒雞腎 $32
雞腎口感實中帶實,如果可以再燒得乾身啲就更加好了👍🏻

✨鹽燒雞翼 $38
鹽燒雞翼上面鋪了芝麻,味道咸中帶香,皮脆肉嫩😌

✨白燒鰻魚串 $68
白燒鰻魚串,肉質嫩口帶點爽口😌

✨網燒安格斯肉眼 $268

✨吞拿魚三色飯 $268

✨天使之果實 荔枝酒 $68

• 吞拿魚三色丼
之前跟朋友經過這間店, 見到樓下那麼別緻的裝修早就想試試看, 終於找到有天可以跟朋友一起來~我就是被這個裝修吸引了哇卡卡~千與千尋啦>w<這餐廳挺多東西可以選, 這次叫了漬物三點嘗試下, 跟不少日本餐廳一樣, 漬物都是富有自己特色, 三款都很入味, 作為開胃菜很好。然後是甲羅燒, 蟹膏味很香濃, 配上很脆身的包, 這種配搭很好~ 既香口又有咬感~然後是雞皮餃子, 由於沒骨, 外邊又是雞皮包著雞肉, 所以跟一般的很不同。首先外邊很乾脆, 但裡邊又保有肉汁,雞肉仍是挺嫩滑, 所以這個很惹味。之後吃了芝士燒生蠔, 芝士很香, 蠔也是挺新鮮, 還不錯。個人覺得這個壽喜燒的牛肉鍋不錯, 挺香口, 肉也很滑嫩, 價錢也地道~ 好味道>w<點了時令刺身, 這個也是有一定水準。這店下邊裝修挺好, 很適合愛打卡的人, 食物也有一定水準, 有機會再跟朋友來~
我就是被這個裝修吸引了哇卡卡~千與千尋啦>w<

之後吃了芝士燒生蠔, 芝士很香, 蠔也是挺新鮮, 還不錯。

點了時令刺身, 這個也是有一定水準。