2021-12-15 69 瀏覽
屯門地道新加坡菜!【#KAYA 】斑蘭咖央多士 $28用上椰漿、雞蛋、糖同超厚牛油!超級邪惡但一試無回頭真係好好味~烤馬來蔥餅咖喱 $56吾油膩重好香酥同脆~串燒拼盤 $88有雞肉、大蝦、魷魚鬚共六串,性價幾高,吾係好辣但好入味,而且吾會燒到好硬夠到好難咬新加坡喇沙米線 $82好足料!有蛋、魚蛋、蝦、魷魚等等,小小咖哩味配上香濃嘅梛香味,相信好適合大眾嘅口味馬來炒貴叼 $128必食嘅炒河粉!同係吉隆坡食嘅味一樣,甜甜地又夠辣,旁邊有一堆辣粉比你自己撈,我就撈晒啦?重有好多餸好似蝦、魷魚圈等等,炒得好有火喉!⚠️加一服務費⚠️咖吔 (屯門)屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖
屯門地道新加坡菜!【#KAYA 】

斑蘭咖央多士 $28

烤馬來蔥餅咖喱 $56
吾油膩重好香酥同脆~

串燒拼盤 $88

新加坡喇沙米線 $82

馬來炒貴叼 $128

⚠️加一服務費⚠️

咖吔 (屯門)
屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖
2021-12-10 276 瀏覽
今晚屯門市廣場取件,順便吃個簡單晚飯先返屋企,遊走了一圈都搵唔到想吃什麼路見這間新開嘅新加坡餐廳KAYA於是入去試吓啦講真入到去2個人俾4⃣️人枱我哋仲可以並排坐低吃飯真係好舒服😌而且侍應又禮貌上餐又超快,口罩套濕紙巾齊備在枱上,餐具又靚環境又整潔乾淨,分分鐘好過4星酒店自助餐嘅枱面配套,咁你話做客人嘅我點會唔➕分俾呢間食店呀其實餐牌上有好多配搭,例如其中一個套餐就係「海南雞飯配叻吔米線🍜」真係啱晒我呢啲饞咀嘅食客樣樣都想試想食
路見這間新開嘅新加坡餐廳KAYA於是入去試吓啦
特色主題牆🥰
光線充足👍
餐碟好靚,未食已經令人有種舒服嘅感覺😌
地道老鼠粉
海南雞飯
2021-12-09
地道老鼠粉
海南雞飯
2021-12-10 84 瀏覽
咖吔 (屯門)屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖香芒大蝦米紙卷 🥭🦐 $68煙韌米紙卷,包住紫椰菜絲、蘿蔔絲、青瓜絲、芒果肉同蝦肉,清新!墊底的榨芒果醬汁,好濃芒果甜味!🥳沙嗲雞串 🐔 $68配參峇醬,惹味!海南雞飯拼喇沙米線 🐔🍚🍲 $108去骨海南雞,肉質細嫩軟滑,雞油飯大碗~薑蓉醬打磨得極細緻,完全滑身呈醬狀,好少見薑絲磨到咁溶咁細膩!蒜蓉辣椒醬惹味開胃,醬油膏濃稠~喇沙米線,香辣咖哩又充滿椰奶香~海鹽雪糕椰汁珍多冰 🍨 $42椰汁重!香!藍色的海鹽雪糕搶眼!
咖吔 (屯門)
屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖

香芒大蝦米紙卷 🥭🦐 $68
墊底的榨芒果醬汁,好濃芒果甜味!🥳

沙嗲雞串 🐔 $68
配參峇醬,惹味!

海南雞飯拼喇沙米線 🐔🍚🍲 $108
去骨海南雞,肉質細嫩軟滑,雞油飯大碗~
喇沙米線,香辣咖哩又充滿椰奶香~

海鹽雪糕椰汁珍多冰 🍨 $42
椰汁重!香!藍色的海鹽雪糕搶眼!
2021-12-09
$157.5
2021-12-10 59 瀏覽
老鼠粉好味覺,唔會太過龍尾,但係又食得好香口。配菜都非常多,中間有隻半熟蛋,整爛佢搞埋一齊食好好味。海南雞飯正常發揮香辣炒飯,有鑊氣,非常香,如果串燒可以多啲就更加好。馬來炒貴叼,又係新鮮熱辣辣上碟,有大量配菜+蝦。整體來講,所有食物味道都唔錯,賣尚亦都好靚!

海南雞飯正常發揮

香辣炒飯,有鑊氣,非常香,如果串燒可以多啲就更加好。

馬來炒貴叼,又係新鮮熱辣辣上碟,有大量配菜+蝦。

整體來講,所有食物味道都唔錯,賣尚亦都好靚!
2021-12-09 51 瀏覽
呢度新開左間新加坡菜式嘅餐廳,梗係要試下啦,裝修設計好有特色 海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118嫩滑海南雞,三款醬汁都好有特色,味道唔錯。而肉骨茶係用白胡椒煲,白胡椒辣香味濃,肉骨又稔 檳城蝦麵 $86呢個特別餚製湯底好青香,材料有蝦、豆腐干、雞蛋、豆及豬肉豬肉 新加坡大蝦喇沙摻摻 $82喇沙湯底好正宗,有好香椰奶味,入面有蝦、魚蛋、魚條、豆腐干、雞蛋及豆等,摻摻係油麵同米線混合,一齊食好好味椰青 $42新鮮清甜

海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118

檳城蝦麵 $86

新加坡大蝦喇沙摻摻 $82

椰青 $42
新鮮清甜

2021-12-04 82 瀏覽
一行人行到攰攰地搵個地方坐下,見前面有咖吔,店內幾大環境唔錯,下午餐時段人也不多,就黎呢度啦。坐低後店員好快送上餐牌同水,揀下食咩先。跟餐加$12轉了特飲海鹽雪糕椰汁珍多冰&美祿哥斯拉,杯珍多冰超正,椰汁又香又甜,雪糕又好味,呢杯好抵飲!杯美祿感覺就比較普通,凍美祿上面放了穀物波波,賣相是很可愛啦。先來碗新加坡喇沙米線,超香呀!下午茶來說份量好大碗喎,滿滿的米線,配料也不少,有豆卜,魚蛋,魚片,通菜,大蝦同溏心蛋。米線幾彈牙好正,吸了湯汁超好味嘛。湯底濃郁香滑,微微辣好惹味,太正了最後飲晒成碗湯。再來有星洲香辣炒飯,大大碟炒飯加了兩串雞肉串燒。雞肉串是咖哩味的,肉嫩香口。炒飯炒得乾身不油膩,有蝦,魷魚,鴨肉,豆角同炒,仲加了辣椒粉,少少辣越食越好味,呢碟炒飯份量兩個人都夠食。又叫個小食牛油果五色米紙卷,色彩豐富好吸睛。蔬菜好爽口水嫩鮮甜,下面是芒果醬,又香又甜幾好味,唯獨係米紙卷的卷皮太硬了,扣分。最後仲有烤馬來蔥餅配咖哩,朋友話好想食呢樣係後加的,即叫即制,塊餅熱辣辣㗎。馬來蔥餅好似蔥油餅咁,但無咁油同酥化,入口挺乾身,旁邊的咖哩汁也不特出,味道有點寡,可能係喇沙湯太濃郁蓋過個咖哩汁
坐低後店員好快送上餐牌同水,揀下食咩先。
先來碗新加坡喇沙米線,超香呀!
米線幾彈牙好正,吸了湯汁超好味嘛。
湯底濃郁香滑,微微辣好惹味,太正了最後飲晒成碗湯。
再來有星洲香辣炒飯,大大碟炒飯加了兩串雞肉串燒。
又叫個小食牛油果五色米紙卷,色彩豐富好吸睛。
馬來蔥餅好似蔥油餅咁,但無咁油同酥化,入口挺乾身,旁邊的咖哩汁也不特出,味道有點寡,可能係喇沙湯太濃郁蓋過個咖哩汁了吧。

除了個蔥餅有點失望外,其他幾樣都好好味,份量超大完全食唔晒,包走左一半,哈哈。原來下午茶餐牌所有食品都跟餐飲,開頭點時以為係小食呢,朋友要了的餐飲忘了拍照,記得佢話杯香茅茶好好飲。整體黎講好食又好坐位,價錢不貴,有下次!
2021-12-02
2021-12-01 61 瀏覽
🖤咖吔🤍🌟巴東牛肉 配班蘭椰醬飯巴東牛肉有很香的香料的味道 又不會覺得鹹 香港人會比較容易接受牛肉已經炖的很軟 很入味而且份量挺多的旁邊的魚乾和花生很香脆 吃着就停不下來班蘭椰醬飯有淡淡的班蘭味 跟比較重口的牛肉很搭配 一淡一濃 可以多吃幾口飯啊🌟海南雞飯海南雞的份量比想像中要多套餐包括了雞、飯、湯 保證能吃飽雞很滑嫩 配上薑蓉和醬油 很滿足油飯不會太油 仍有雞油的香氣 軟硬程度剛好 口乾再來一口冬瓜湯就很舒服🌟椰青椰青挺清甜的還可以吃裏面的椰肉如果喜歡喝椰青的人可以試一下噢🌟椰子班蘭冰這杯飲品很有驚喜很濃很濃的班蘭味 但完全不甜是原本的班蘭味整體很清新解膩超級推薦喝這個🌟馬來街頭椰子雪糕(榴槤味)第一次吃這個甜品裏面有榴槤味的雪糕、粟米、椰肉、花生碎雪糕的榴槤味挺重的再配上椰肉一起吃 很新鮮的配搭是晚餐完美的句號必須要稱讚一下整體的服務不論是經理還是侍應都很有禮貌 很親切而且很有效率下午茶的價錢也很便宜 大概60左右就有主菜+飲品份量一點也沒有少 是性價比之選
🖤咖吔🤍

🌟巴東牛肉 配班蘭椰醬飯
牛肉已經炖的很軟 很入味
而且份量挺多的
旁邊的魚乾和花生很香脆 吃着就停不下來

🌟海南雞飯
海南雞的份量比想像中要多
套餐包括了雞、飯、湯 保證能吃飽
雞很滑嫩 配上薑蓉和醬油 很滿足

很濃很濃的班蘭味 但完全不甜
是原本的班蘭味
整體很清新解膩
超級推薦喝這個

🌟馬來街頭椰子雪糕(榴槤味)
第一次吃這個甜品
裏面有榴槤味的雪糕、粟米、椰肉、花生碎
雪糕的榴槤味挺重的
再配上椰肉一起吃 很新鮮的配搭
是晚餐完美的句號

必須要稱讚一下整體的服務
不論是經理還是侍應都很有禮貌 很親切
而且很有效率
下午茶的價錢也很便宜 大概60左右就有主菜+飲品
份量一點也沒有少 是性價比之選

屯門開左kaya 咖吔講到kaya 咖吔我相信最出名係喇沙但最近唔食得海鮮🥲點唔到呢個食 為有叫其他 有新加坡白胡椒肉骨茶配米飯牛油果五色米紙卷參岩醬燒豬頸肉馬來街頭椰子雪糕呢餐呢講我樣樣都好滿意大推牛油果五色米紙卷如果可以想叫多一碟 個汁好好食我就一啖放曬入口慢慢咬會發現佢d味做出黎係夾重要唔奇怪大推: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻新加坡白胡椒肉骨茶配米飯呢個好岩最近轉涼叫辣辣地好開胃 👍🏻大推指數:👍🏻👍🏻👍🏻參岩醬燒豬頸肉呢個好多塊 最重要係🙈佢送飯食一流我自己覺得個醬可以唔點都ok 好夠味👍🏻大推:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻個雪糕就🙈🙈可以出去搵野其他食啦🙈
屯門開左kaya 咖吔

好夠味👍🏻
大推:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

個雪糕就🙈🙈可以出去搵野其他食啦🙈
2021-11-30 50 瀏覽
今日同朋友不約而同都想食kaya,之前行過門口,睇到menu覺得呢間鋪好多選擇,樣樣都好吸引,又大大份,今次一於就試下佢啦。兩個人食晚餐,叫左一份海南雞飯、肉骨茶同豬頸肉。海南雞飯啲雞份量都好多,而且係配埋油飯仲有冬瓜湯😋啲雞入口好滑,完全冇鞋口既感覺,再配埋海南雞飯必有既三種醬☺️☺️油飯好香,食落口又唔會有油膩感覺。而冬瓜湯就好清,唔似係味精湯。肉骨茶係白胡椒湯底,飲第一啖就飲到好濃既白胡椒味,豬骨仲要唔少,都有4-5舊大既豬骨,每一舊骨都好淋好好食👍🏻👍🏻👍🏻但係就唔跟飯,白飯/油飯要另外加錢。豬頸肉份量都算多,每一塊都好厚身,再配埋沙茶醬令到豬頸肉更加惹味👍🏻👍🏻每片豬頸肉面頭都好似有少少蜜糖搽左上面咁,食入口甜甜地😊😊

2021-11-29 34 瀏覽
新加坡餐廳咖吔Kaya係屯門有分店啊😋咁方便就一於去食我最仲意既喇沙同麥皮蝦la😋麥皮蝦完全係我之前係新加坡食既味道啊😋😋好地道又正宗🥰為食餐單: 新加坡喇沙摻摻🍜 $82喇沙味好香濃,配料有流心蛋、白魚蛋、魚片、鮮蝦、豆腐干、菜等,流心蛋整得好靚😋鮮蝦好鮮甜又有香濃喇沙味🥰摻摻仲好滑浸左好多喇沙味,好惹味😋新加坡白胡椒肉骨茶🍲 $82肉骨茶有大大舊豬骨豬肉再加其他配料煲成,真材實料,味道有胡椒香又好重肉骨味,附上油炸鬼,可以浸落肉骨茶度吸收精華再食,都可以點少少甜醬食呢🤤肉骨茶如果喜歡再辣d同濃味d,可加埋配上既蒜蓉同辣椒😉地道麥皮蝦🍤 $108一碟有6隻大蝦,整得好香脆美味,麥皮蝦既精髓完全帶到出黎,外皮滿滿麥皮穀麥,入面蝦肉好彈牙蝦味好濃而且鮮甜,好惹味🤤

新加坡餐廳咖吔Kaya係屯門有分店啊😋

2021-11-25
  • 地道麥皮蝦
  • 新加坡喇沙摻摻
2021-11-29 203 瀏覽
今日同奶奶岀屯門買嘢😵‍💫佢唔識路我又唔識路,兜到傻…入嚟幾個商場搵野食,又唔岩佢心水,點知去完個廁所話想再食肉骨茶🤯俾佢笑死,原來佢等我嘅時候睇呢間menu😂😂😂不過都好多人排隊,佢一早㩒左飛,其實都係等幾個位食物街頭雞絲湯粉係幼河粉底,唔似雲吞河個啲滑河,係彈牙河!個雞絲好滑,同超入味!勁大碗,飲埋啲湯都飽。白胡椒肉骨茶配食超勁白胡椒味!好辣!我試左奶奶少少肉骨茶,個胡椒味跟住落去喉嚨😂仲勁多料!啲豬軟骨冧到可以輕輕都咬爆!啲骨有3大舊,每舊都有半個手掌咁大咁長…仲有見佢成粒蒜頭係入面🙈牛油果五色米紙卷奶奶好鍾意牛油果,加上咁靚咁健康嘅擺設,佢話好想試。其實都好好食架!我同佢都好鐘意個芒果汁,超fresh 咖哩烤餅岩岩上嘅時候即食!外脆內軟,咖哩汁又香又辣!美祿哥斯拉呢杯野不得了!勾起我細個係牛奶車飲奶嘅回憶😂好濃好滑嘅朱古力奶👍🏻加上美祿可可球,小朋友最鍾意❤️話梅桔仔水好飲,成個青檸榨晒汁,又酸又甜!好開胃💓我見都好多人飲呢個服務超級有禮貌嘅職員,証明呢度嘅公司訓練好好👍🏻落單快,上菜又快!奶奶老人電話冇得嘟安心,店長哥哥就叫我哋坐定先,慢慢填❤️環境有勁多卡位,如果人多有圓桌!私

食物

街頭雞絲湯粉
係幼河粉底,唔似雲吞河個啲滑河,係彈牙河!
個雞絲好滑,同超入味!勁大碗,飲埋啲湯都飽。

白胡椒肉骨茶配食
白胡椒肉骨茶配飯

咖哩烤餅
岩岩上嘅時候即食!外脆內軟,咖哩汁又香又辣!

咖喱烤餅

話梅桔仔水
好飲,成個青檸榨晒汁,又酸又甜!好開胃💓我見都好多人飲呢個

桔仔話梅水

有勁多卡位,如果人多有圓桌!私隱度高,啱晒幾個好朋友黎食飯傾偈❤️
2021-11-29
5 分鐘 (堂食)
白胡椒肉骨茶配飯
咖喱烤餅
桔仔話梅水
  • 海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
2021-11-29 39 瀏覽
今日去開屯門經過見到呢間新加坡餐廳有蝦面食,馬上沖入去,果然冇令我失望,尤其是個馬來炒貴刁😍下午茶黎講份量都好充足,叫左2個餐加一個小食,飲埋杯飲品,又抱住肚走😂檳城蝦面- 米粉溝油面,有蝦、豆卜、豬肉片、蝦乾,湯底好濃,岩哂重口味既我。馬來炒貴刁-落單時服務員提醒有點辣,對於好辣的我當然不怕,仲要求加辣,河粉撈油面將花生醉同辣椒粉撈埋一齊,果然不負所望,好辣😂正👍🏻豬頸肉-好香口,配埋個參峇醬,好夾海鹽雪糕椰汁珍多冰👍🏻

豬頸肉-好香口,配埋個參峇醬,好夾

海鹽雪糕椰汁珍多冰👍🏻
2021-11-28 42 瀏覽
屯門新開無耐既新加坡美食,襯5點幾無咩人同埋仲係下午茶時段就入去試下。叫左海南雞飯同喇沙米線。海南雞飯外表有啲似亞參,海南雞份量多同比較瘦無咩肥膏,雞飯就咸左啲,點雞既酸辣醬原來唔辣,通常出面食海南雞佢呢個醬都係會有少少辣的,雞湯一般有啲偏咸。喇沙米線份量都幾多下,有蝦、魚蛋、魚片、通菜、豆卜,湯底有啲辣不過幾香椰奶味,最正係豆卜索哂啲喇沙湯超好食,另外米線都幾爽口,值得推薦。價錢方面下午茶算底食,晚飯時段差不多貴二十蚊一樣
海南雞飯,喇沙
2021-11-27
下午茶
海南雞飯,喇沙
2021-11-25 62 瀏覽
同媽咪一齊食個tea~平日下午茶唔洗排隊,服務5星星好評!食物好睇好食,特別欣賞個喇沙湯底好香好濃郁,媽咪唔食得辣就覺得太辣,我就ok.另外個咖吔多士都好香,但三十幾蚊得兩小件就唔太夠喉。
同媽咪一齊食個tea~
另外個咖吔多士都好香,但三十幾蚊得兩小件就唔太夠喉。
2021-11-25
2021-11-23 48 瀏覽
《屯門美食》屯門市中心 進住咗多間食肆😚下午茶時間到咗錦薈坊新開既 🌴Kaya 咖吔🌴 試新嘢~~餐廳裝橫很東南亞🌴座位闊落 坐得舒服😚食物種類款式多 好吸引 仲包埋凍熱餐飲👍#老街咖哩麵 湯底好香濃 椰味加上辛辣咖哩🤤配料有蝦外 蟹肉同魷魚鬚份量唔少😚加埋索曬湯汁嘅油豆腐 短肥爽甜牙菜少不了米粉溝油麵 食到唔停口🤤🤤🤤#半熟蛋配咖央 多士就咁食已經👍加埋撈咗重豆味醬油半熟蛋一齊食 就更加銷魂呀🤪#凍吉仔話梅水幾好飲 洗👅之選👍
《屯門美食》
屯門市中心 進住咗多間食肆😚
下午茶時間到咗錦薈坊新開
既 🌴Kaya 咖吔🌴 試新嘢~~

餐廳裝橫很東南亞🌴座位闊落 坐得舒服😚
食物種類款式多 好吸引 仲包埋凍熱餐飲👍