2022-05-25 83 瀏覽
已經係第二次食咖吔下午茶,今次試左其他未試過既,餐廳依舊都係滿坐。地道老鼠粉有好多惹味配料但相對比較咸檳城蝦麵流心蛋加埋湯汁好好味,湯都好飲。老街咖哩麵有魷魚鬚同蝦,豆卜吸曬咖哩汁,爽。街頭雞絲湯粉呢個就比較普通,湯有啲淡。烤馬來蔥餅配咖哩咖哩都夠辣,配埋蔥餅岩岩好。

地道老鼠粉
有好多惹味配料但相對比較咸

檳城蝦麵
流心蛋加埋湯汁好好味,湯都好飲。

老街咖哩麵
有魷魚鬚同蝦,豆卜吸曬咖哩汁,爽。

街頭雞絲湯粉
呢個就比較普通,湯有啲淡。

烤馬來蔥餅配咖哩
咖哩都夠辣,配埋蔥餅岩岩好。
海南雞飯拼喇沙米線 $108一次過可以食晒店家兩款招牌菜式!海南雞,肉質軟嫩,有雞味,油飯亦好香!喇沙,好香椰奶又唔嗆。 米線彈牙,大蝦肉質唔梅,芽菜同豆卜嗦滿晒湯汁!香芒大蝦米紙卷 $68米紙卷,煙煙韌韌,足料!食落爽口! 熟蝦大隻。內餡的芒果粒大粒,完全估唔到同碟上的芒果汁都係會咁甜!一啲都唔酸!!🥭沙嗲雞串 $68有4串,雞肉除了沙嗲味,本身已陣陣香茅味,蘸埋味道偏甜而不嗆辣的參巴醬,惹味!海鹽雪糕椰汁珍多冰 $42椰汁味好濃,海鹽雲呢拿雪糕幾香奶味_______________咖吔 (屯門)屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖_______________
海南雞飯拼喇沙米線 $108
一次過可以食晒店家兩款招牌菜式!
海南雞,肉質軟嫩,有雞味,油飯亦好香!

香芒大蝦米紙卷 $68
米紙卷,煙煙韌韌,足料!食落爽口! 熟蝦大隻。

沙嗲雞串 $68

海鹽雪糕椰汁珍多冰 $42
椰汁味好濃,海鹽雲呢拿雪糕幾香奶味

_______________

咖吔 (屯門)
屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖

_______________
2022-05-23
$157.5
2022-05-22 65 瀏覽
已是咖吔下午茶常客,皆因為這裡cp值高。週末及假期照常供應 (下午3時才開始),座位舒適,窗邊一列卡位,可望到街景。店員服務貼心。除海南雞飯外,這裡的巴東牛肉配椰漿飯也是我經常點的一款下午茶餐。翠綠色的斑蘭椰漿飯,絲絲椰香,帶出南洋風味。巴東牛肉無論用料及醬汁都很出色,上面洒上炸過的乾蔥頭。,還有伴碟的江仔魚、花生、青瓜、蕃茄,伴飯一流。餐飲方面,凍桔仔話梅水是夏日不二之選。 加一後$62,5.1假期滿意的一餐。

翠綠色的斑蘭椰漿飯,絲絲椰香,帶出南洋風味。

餐飲方面,凍桔仔話梅水是夏日不二之選。

加一後$62,5.1假期滿意的一餐。
2022-05-01
  • 海南雞飯
  • 巴東牛肉配椰漿飯
2022-05-19 55 瀏覽
自從家附近開了這家新加坡菜,試過一次念念不忘。今天又來了吃個下午茶(對我來說5:30吃下午茶,可以省下一個晚餐,一般下午茶時段也比較便宜)🥢海南雞飯我個人很喜歡吃海南雞飯,因為沒有骨頭,配上油飯香香的。雞肉份量足夠,雞肉滑嫩不柴。🥢串燒拼盤看圖片很吸引,可惜下單時候店員表示魷魚賣光了,換成三支蝦三支雞串燒,當然有點小失望但問題不太的。因為雞肉串非常好吃!不過香茅口味偏濃,也許不一定人人喜歡。🥢燒牛柳柚子沙律經常來吃喇沙,今天換個清爽的口味,點了沙律。每次點燒牛肉一類的菜,對於正在矯正牙齒的我,會怕怕,因為萬一肉絲卡住了我該怎麼辦⋯⋯但!這個燒牛柳熟度剛好,雖然肉質軟糯,卻不至於失去牛肉口感。柚子沙拉酸甜酸甜,十分開胃!🥢美祿哥斯拉一般看過的是美祿恐龍,上面放上美祿粉末,但今次上面放的是美祿波波球,很特別也好喝。特別喜歡這家餐店每桌分開一定距離,和朋友聊聊天也不錯。店員經常在附近留意我們的需要,但也不至於有被監視的感覺,親切友善。

🥢海南雞飯

🥢串燒拼盤

🥢燒牛柳柚子沙律
柚子沙拉酸甜酸甜,十分開胃!

🥢美祿哥斯拉

2022-05-18 43 瀏覽
睇戲前同朋友食左個靚下午茶,呢間下午茶大件抵食,同午餐份量應該一樣,但價錢就平左一截。新加坡喇沙米線必食啦呢樣😋本人唔喜歡摻摻,都係中意滑溜溜嘅米線多啲。湯底好濃郁好好味,明知飲湯好肥都一啖接一啖,加小小青檸汁酸酸辣辣咁更加惹味。米線冇過稔👍🏻海南雞飯朋友食,睇樣覺得幾靚仔🌝試左一舊覺得幾嫩滑,雞胸位都唔會太乾。油飯軟硬適中,有啲薑味又幾特別。咖央多士又係必食的,咖央醬同牛油剛剛好,一人一件食完唔夠喉😂椰青勁清甜,跟餐加$22就有一個大椰青。

新加坡喇沙米線

海南雞飯

咖央多士
又係必食的,咖央醬同牛油剛剛好,一人一件食完唔夠喉😂

椰青
勁清甜,跟餐加$22就有一個大椰青。
2022-05-15 54 瀏覽
太耐冇去旅行,成日都想搵啲好嘅嘢食食下😆😆😆。最近突然間好想食海南雞飯,咁啱喺市中心經過見到呢間嘢裝修幾靚,又有得食海南雞飯所以入咗去食吓。海南雞飯拼喇沙呢個套餐真係幾抵食,有一個海南雞飯再加一碗細碗嘅喇沙一次過滿足晒你兩個願望。佢個海南雞入口幾滑係冇骨嘅,油飯有好香嘅香茅味。至於佢個喇沙椰香味好重。鍾意❤️咖喱薄餅 ,個薄餅煎得幾酥脆咖喱唔會好辣略嫌鹹咗少少。整體都幾好味地道老鼠粉見到佢上面好足料上菜嘅時候都好香鹹香味,入邊有魚乾仔蝦乾撈埋底層嘅銀針粉食,好香口好惹味👍🏻👍🏻呢杯美祿唔會好甜 🥰😋😋😋

海南雞飯拼喇沙

地道老鼠粉

呢杯美祿唔會好甜 🥰😋😋😋
  • 海南雞飯
  • 地道老鼠粉
好耐無同朋友出街食野聚一聚,難得終疫情舒緩了一點,於是約了好耐無見嘅好朋友出來,食番個下午茶傾下計。朋友本身住屯門比較熟呢區,所以建議去屯門市廣場旁較優閒的錦薈坊 K-Point 。最後選了呢間星加坡餐廳。餐廳坐位空間寬敞,整體環境及裝修十分舒適,令人心情很放鬆。我們安排入坐近窗邊卡位,可以看到街景。下午茶有很多不同選擇,湯粉麵類有咖沙湯麵、咖哩麵、雞絲湯粉等;飯類有海南雞飯、巴東牛肉飯、星洲香辣炒飯 ;炒粉類有炒貴刁和老鼠粉;另外,輕食嘅仲有班蘭咖吔多士。下午茶以外,仲有串燒、烤魚、烤蔥餅、知名嘅檳城街頭排骨山等等。最後我哋決定試佢嘅馬來炒貴刁,認真要介紹一下,呢個貴刁好特別,粉底不單止粗河粉,更併埋黃麵一起炒,口感十分豐富。另外,佢更不同於一般常見炒貴炒,不是黃咖喱色的。炒貴刁用鑊仔上檯,份量及材料十足,有肥肥芽菜、大大隻蝦、煙肉腸仔片、魷魚、蛋等等,香辣又惹味,再配埋新鮮青瓜片及青檸供調味。另外試咗份「烤馬來蔥餅配咖喱」,䓤油餅烤到熱辣香脆,而個咖哩汁超香濃,兩個絕對係完美配搭,令人食到停唔到口。飲品分別點了馬來拉茶、南洋白咖啡。馬來拉茶是淡淡的茶香,絕對不是港式奶茶那般濃郁。而

烤馬來蔥餅配咖喱

飲品分別點了馬來拉茶、南洋白咖啡。馬來拉茶是淡淡的茶香,絕對不是港式奶茶那般濃郁。而馬洋咖啡,啡香純滑,喜歡咖啡嘅我覺得十分不錯。

今次初嘗下午茶,包括環境衞生及食物質都很好,價錢方面亦合理,屬中價類別餐廳。下次可以同多幾個朋友再來,要試試佢嘅烤魔鬼魚和排骨山。

2022-05-05
2022-05-14 53 瀏覽
約左舊朋友食野🤓見到間馬來西亞野幾企理,裝修好靚,我勁鍾意佢盞燈😎試下先檳城街頭排骨山$160話說呢排本人學人減肥唔想食咁多碳水,要食多少少肉類😍呢個排骨夠晒正,而且勁啱用嚟打卡。分量好多大大件,唔好提佢係排骨冇咩肉,食落其實份量都好多。職員會比手套我哋,由於好大件一定要用手食,自己拆骨又係另外一種風味。佢哋啲醬汁酸酸甜甜,食落好開胃串燒併盤 $58 tea set又係keto又最愛,無碳水🧡有雞肉、魷魚同蝦各2串。蝦比我想像大隻好多,又爽口😝配香茅橙茶勁好飲,唔會太甜,淡淡香茅味道滲出來。大蝦青木瓜沙律 $68 tea set健康之選,青木瓜非常之脆口,味道酸酸甜甜好開胃~感覺清新最緊要唔肥。整體感覺好健康,幾正😝😝

檳城街頭排骨山$160

串燒併盤 $58 tea set

大蝦青木瓜沙律 $68 tea set

下午茶
  • 排骨山
  • 香茅橙茶
2022-05-12 56 瀏覽
<超抵食下午茶set 主菜+飲品>—呢間餐廳兩點至六點有下午茶餐大概50至60幾蚊左右已經有一份主菜同飲品好抵食😳—🖤巴東牛肉 配斑斕椰漿飯 $56啲巴東牛肉就好似平時炆牛肉嗰啲咁 炆得幾淋啲椰漿飯可以食到淡淡的椰漿味啲飯粒粒分明旁邊仲有啲魚乾同花生做配料下午茶來講份量都算幾大份🤍烤馬來蔥餅 配咖喱 $52呢個蔥餅好好食烤得好鬆脆 但又唔油膩好香蔥嘅味道就咁食蔥餅就已經好好食🖤新加坡鹹蛋黃雞翼(四隻)$68個雞翼炸得好脆亦都有鹹蛋黃味🤍香芒大蝦米紙卷 $68啲芒果汁幾甜 再加埋蔬菜一齊食幾好食米紙卷嘅皮好煙韌入面嘅蔬菜有好多 種類幾豐富整體好清新—👩🏻整體來講呢間餐廳唔錯性價比都高環境舒適 啲侍應都有禮貌
<超抵食下午茶set 主菜+飲品>

整體好清新

👩🏻整體來講呢間餐廳唔錯
性價比都高
環境舒適 啲侍應都有禮貌
海南雞飯拼喇沙米線🍚我同朋友唔想食咁多澱粉質,但係又想試多幾款食物,依個雙拼就啱晒,海南雞有齊雞胸同雞髀部份,肉質頗嫩,油飯乾爽,至於喇沙湯底就偏向稠身濃郁🍜斑蘭咖吔多士🍞多士烘得幾靚,一大塊牛油夾喺中間,雖然塊牛油咁厚,但係其實係半溶㗎,所以口感係軟滑嘅,同咖吔混和一齊,明知好邪惡但係都係忍唔住食晒😋香芒大蝦米紙卷🥭米紙卷卷住好colorful嘅蔬菜絲(紫椰菜、青瓜、紅蘿蔔),口感爽脆,底下係芒果汁,將米紙卷喺上面碌一碌沾滿醬汁,食落酸甜開胃~蝦頭膏炒通菜🥬 感覺份量比平時嘅餐廳多,蝦頭膏少少吊味,唔會好鹹!
海南雞飯拼喇沙米線🍚

斑蘭咖吔多士🍞

香芒大蝦米紙卷🥭

蝦頭膏炒通菜🥬
感覺份量比平時嘅餐廳多,蝦頭膏少少吊味,唔會好鹹!
2022-05-10 39 瀏覽
【Background】係香港地,泰中日西式餐廳真係多到數吾哂,反而新加坡菜餐廳真係寥寥可數。其中,最出名之一嘅「咖吔」,以抵食高質作為主打,款式選擇性多,口癢時想食下富南亞菜,可以不彷一試🥳────────────────────【星洲香辣炒飯 $118】炒飯呈金黃色且粒粒分明,食落有濃濃的咖哩香,仲有豆角粒,肉鬆等增添不少口感。附送的串燒都好高質,吾似一般串燒咁,肉質嫩滑吾會嚡,仲有肉汁添🙊.【檳城蝦麵 $86】湯頭濃郁,配料亦足,有蝦仁,半隻流心蛋,豆卜,蝦米等,口感好豐富.【凍香茅鮮橙 $32】鮮橙配茶底,恰到好處的香甜,酸酸甜甜好解渴呢~.【班蘭咖央多士 $26】此產品屬超邪惡級別!多士鬆脆,中間搽左一層班蘭醬同牛油磚,脆脆口感,味道甜中帶牛油香,真係食吾停口🤣【Remark】✔️ 加一服務費✔️ 座位數目多✔️ 環境不俗✔️ 有濕紙巾,口罩袋提供
【Background】

────────────────────
【星洲香辣炒飯 $118】

【檳城蝦麵 $86】

【凍香茅鮮橙 $32】
鮮橙配茶底,恰到好處的香甜,酸酸甜甜好解渴呢~

【班蘭咖央多士 $26】

【Remark】
✔️ 加一服務費
✔️ 座位數目多
✔️ 環境不俗
✔️ 有濕紙巾,口罩袋提供
今晚帶媽咪試下新加坡菜,看到這一間裝修還不錯~於是決定到訪一下。由於餐廳不接受預約,我就大概6點45左右到達,只等了約十分鐘便有台,而且還給了我一個小庭園空間,坐得很舒服💓餐廳很多菜式都吸引到我,可惜是我19:01分下單,19:09 很快來了最主食那碗麵外….所有前菜冷盤也一直等..最後麵也吃光了..於是問問店員是否漏單了😵‍💫再多等一會,19:25終於再來多一碟炒菜,而其他也慢慢跟隨到了,相信真的漏單了~還是由冷盤說起吧,我叫了冰鎮鮑魚和青蘋果牛油果沙律🥗冰鎮鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️一共有4隻,每隻厚度和尺寸算是大的。鮑魚質感剛剛好,不會因凍食而太硬,而且帶點鮮味,可是它配的那個醬料我就不太喜歡,最後清食也是不錯的👍青蘋果牛油果沙律⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️這一碟配搭非常清新,提子乾牛油果合桃很搭,很健康一樣,可是因為最後才來,如果是一開頭吃會更加開胃👍蝦膏炒椰菜苗⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️這一碟菜真的炒得剛剛好,味道濃而不鹹,蝦膏味很香,菜很嫩炒至剛好,推介💓炭燒魷魚鬚⭐️⭐️⭐️⭐️這個是香茅的味道,燒得也不錯,唯獨在竹籤要很用力才拉到出來,老人家吃得不方便咖哩馬來蔥餅⭐️⭐️⭐️蔥餅烤得很脆,可是咖喱汁太鹹了😩感覺只有鹹的味道,味道單

還是由冷盤說起吧,我叫了冰鎮鮑魚和青蘋果牛油果沙律🥗

冰鎮鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️
冰鎮鮑魚

青蘋果牛油果沙律⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
牛油果青蘋果沙律

蝦膏炒椰菜苗⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
蝦膏炒椰菜苗

炭燒魷魚鬚⭐️⭐️⭐️⭐️

咖哩馬來蔥餅⭐️⭐️⭐️
蔥餅烤得很脆,可是咖喱汁太鹹了😩感覺只有鹹的味道,味道單一, 但是烤餅自身味道還是不錯,希望能夠改善一下咖喱汁
咖喱馬來烤蔥餅

老街咖喱麵⭐️⭐️⭐️⭐️
很正宗的一碗麵,跟我在新加坡吃的差不多感覺,可是我吃辣的程度比較低,這碗對我來說偏辣了,喜歡辣會覺得很香濃
老街咖喱麵

整體而言服務是不錯的,知道我等了很久也重新叫我稍等而盡快叫廚房跟進👍
走的時候門外已經開始有人排隊了~食物質素總體來看我還是會再來試試其他菜的

2022-05-09
10 分鐘 (堂食)
冰鎮鮑魚
牛油果青蘋果沙律
蝦膏炒椰菜苗
老街咖喱麵
地道正宗星馬菜 食過返尋味!串燒拼盤 $88有雞肉、大蝦、魷魚鬚共六串,仲有一個辣椒醬。性價比都幾高,吾係好辣但好入味keep到陣鮮味,而且吾會燒到好硬夠到好難咬烤馬來蔥餅配咖哩 $56兩大塊 小小油膩不過好香酥同脆 咖哩吾會太辣 正~馬來炒貴叼 $128必食嘅大大碟炒河粉!同之前飛吉隆坡食嘅味一樣,旁邊有一堆辣粉比你自己撈,我就撈晒啦,甜甜地又夠辣先好食嘛~重有好多餸好似蝦、魷魚圈同臘腸等等,炒得好有火喉!仲有啲芽菜同埋菜咬落去爽口啲增加返個口感馬來街頭椰子榴槤雪糕 $62呢個都好推介成個椰子殼上,入邊有啲椰子肉,配一啲粟米,同埋榴槤雪糕,雖然一上枱你聞唔到啲榴槤味,但食落口非常濃郁!加一服務費咖吔 (屯門)屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖
地道正宗星馬菜 食過返尋味!

串燒拼盤 $88

烤馬來蔥餅配咖哩 $56
兩大塊 小小油膩不過好香酥同脆 咖哩吾會太辣 正~

馬來炒貴叼 $128

馬來街頭椰子榴槤雪糕 $62

加一服務費

咖吔 (屯門)
屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖
2022-04-06 27 瀏覽
今日下晝嘅時候出咗去同同事見吓,然後簡簡單單咁諗住搵間餐廳食嘢,點知咁高質真係好開心!食新加坡菜當然唔少得嘅梗係要食佢哋嘅咖央多士同埋喇沙啦!整體來講,呢一度嘅叻沙湯底非常之香濃,而且食落去嘅時候酸酸辣辣嘅味道真係非常之開胃!至於呢個多士真係冇得輸,非常之香脆!而且加埋牛油,真係非常之好食!

食新加坡菜當然唔少得嘅梗係要食佢哋嘅咖央多士同埋喇沙啦!
1K
2022-03-25 751 瀏覽
#屯門 @kayadining 💃約咗朋友喺屯門交收, 順便食個靚飯! 畢竟都好耐好耐無見過面! 避開食晏的繁忙時間, 嘆個下午茶! 😌 Lucky 被安排坐窠窗邊, 暖暖的陽光照射但又唔曬, 開心! 🐄 巴東牛肉配班蘭椰醬飯 $56 ~ 原價$60, 而家做緊推介, 抵! 我真係好喜愛食巴東牛肉, 因為繁複, 所以出街食就最好! 牛肉妏得超腍, 好入味! 味道香濃, 唔算太辣, 又唔會太多醬太濕, 朋友話幾正宗! 配上綠色的椰醬飯及江魚仔、花生等, 夠晒香口惹味! 🦐檳城蝦麵 $66 ~ 有蝦、豆腐卜、糖心蛋、魚片、豬肉片...等等, 油麵拼米粉的, 夠正宗! 滿滿的蝦味湯底, 不錯! 🐷參峇醬燒豬頸肉 $78 ~ 份量多, 燒得香脆, 入口唔油, 特別欣賞個醬料, 增添更佳風味! 🍲參峇醬怡寶芽菜 $32 ~ 份量不少, 芽菜好爽脆, 夾上辣辣的參峇醬, 好滿足! 🥪斑蘭咖央多士 $28 ~ 多士香脆, 咖央唔會太重手, 所以唔算太甜, 夾上冰凍牛油, 好邪惡, but I like it! 🍊凍香茅鮮橙茶 (跟餐) & 桔仔話梅冰 (跟餐) ~ 首先...靚! 其次, 唔太甜又夠
#屯門 @kayadining

🍊凍香茅鮮橙茶 (跟餐) & 桔仔話梅冰 (跟餐) ~ 首先...靚! 其次, 唔太甜又夠清新解渴! 夏天來臨了!

下午茶