2023-03-09 160 瀏覽
1️⃣海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118 海南雞雞肉好嫩滑,大細均勻,而且雞味濃,點埋三色醬一齊食,雞味唔會被蓋過,反而增加風味。油飯亦充滿雞油香。肉骨茶充滿白胡椒香味,裡面有爽爽嘅豬肚、豬軟骨、蒜頭。2️⃣星洲香辣炒飯 $118嗜辣嘅人啱曬!!!炒飯夠乾身,粒粒金黃,海鮮(蝦、魷魚)都幾多,仲有兩條大大條充滿香茅味嘅雞串。3️⃣新加坡喇沙摻摻 $82有米線同摻摻揀,平時已經成日食米線,所以就揀左由米粉同油麵組成嘅摻摻。喇沙湯底勁香椰味而且勁多料。最鍾意將豆腐卜吸左香濃嘅喇沙,再放入口爆汁。
1️⃣海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 $118

肉骨茶充滿白胡椒香味,裡面有爽爽嘅豬肚、豬軟骨、蒜頭。

2️⃣星洲香辣炒飯 $118
嗜辣嘅人啱曬!!!

3️⃣新加坡喇沙摻摻 $82
2023-03-07 149 瀏覽
巴東牛肉配椰醬飯 $80.00 巴東牛肉是一道來自泰國的料理,以細切的牛肉配上獨特配方的香料混煮而成,味道鮮香不算太辣,怕辣人士都可以放心享用而搭配上椰醬飯,更是一絕。這道菜品的牛肉煮得非常嫩,口感十分嚼勁,肉質細膩,搭配上氣味十足的調味料,讓人嘴裡充滿著濃郁的香氣和味道。椰醬飯口感香軟,與牛肉的鮮美相得益彰,讓整道菜的味道更加豐富。檳城蝦麵 $86.00檳城蝦麵是馬來西亞檳城最著名的道地美食之一,以細緻的米粉、新鮮的蝦子和香濃的湯頭為主要特色。這道料理的湯頭是由各種海鮮、豬骨和雞骨熬煮而成,味道鮮美醇厚,令人回味無窮。米粉口感Q彈,蝦子新鮮爽口,搭配上湯頭的香味,讓人食指大動。凍/熱桔仔話梅水 桔仔話梅水是一款來自馬來西亞的飲品,以梅子和桔子為主要原料調製而成。這種飲品口感酸甜,非常清新解渴。這款飲品的桔子都是選用新鮮的材料製作,不添加任何人工色素和防腐劑,味道清新自然。梅子的酸度適中,能夠促進消化,而桔子則散發著清香的味道,讓人有一種舒適的感覺。兩者混合在一起,口感更是令人驚艷,好喝且健康。牛油果五色米紙卷 $56.00牛油果🥑和不同蔬菜結合在一起,呈現出色彩繽紛、口感豐富的美食。
巴東牛肉配椰醬飯 $80.00

檳城蝦麵 $86.00

凍/熱桔仔話梅水

牛油果五色米紙卷 $56.00

米紙卷口感柔軟,搭配上牛油果的柔滑口感,讓人咀嚼時不僅感受到食材的細膩質感,還能品嚐到不同層次的口感。而且,牛油果的綠色色澤和五色米紙卷的鮮豔顏色,讓整道料理看起來非常美觀。

此外,這道料理的調味料也非常獨特,使用了水果🥭醬,為整道料理增添了豐富的風味。而且,這道料理健康又營養,因為牛油果含有豐富的維生素和礦物質,能夠幫助人們保持健康的身體。

娘惹椰青糕(4件)$28.00
娘惹椰青糕是一道來自於馬來西亞的傳統糕點,以椰青水和大菜為主要原料調製而成。味道香甜。
2023-03-06 151 瀏覽
咖吔(屯門)今晚放工同媽咪👩🏻‍🦱去左屯門錦薈坊食晚餐😉見到kaya咖吔🇸🇬又想再食😂今次係第三次食喇🫣之前無介紹過咸蛋黃魚皮🐟!!次次黎都無必叫‼️唔食會後悔😤………..咸蛋黃魚皮($68)超香濃咸蛋味!!魚皮都好脆口🥳………..新加坡喇沙摻摻($82)喇沙湯好香濃,唔辣,感覺辣多小小會更適合我嘅口味🤤,但味道依然好好食😉……….海南雞飯拼白胡椒肉骨茶($118)依舊必叫嘅海南雞,已去骨,皮爽肉滑,真係無誇張🙆🏻‍♀️……….咖吔多士($28)夾住鮮牛油,配上甜甜嘅咖吔醬😍係一份好好嘅開胃菜🤤……….評分:味道:🌕🌕🌕🌕🌑4/5性價比:🌕🌕🌕🌕🌕5/5回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕5/5環境:🌕🌕🌕🌕🌑4/5服務:🌕🌕🌕🌕🌑4/5整體來說,我最中意嘅係咸蛋魚皮!!呢間真係可以經常食都唔會厭嘅餐廳🤤但晚市會比較旺,可能早小小去就岩喇😋……….

咖吔(屯門)
今晚放工同媽咪👩🏻‍🦱去左屯門錦薈坊食晚餐😉
見到kaya咖吔🇸🇬又想再食😂今次係第三次食喇🫣
之前無介紹過咸蛋黃魚皮🐟!!次次黎都無必叫‼️唔食會後悔😤
………..
咸蛋黃魚皮($68)
超香濃咸蛋味!!魚皮都好脆口🥳
………..
新加坡喇沙摻摻($82)
……….
海南雞飯拼白胡椒肉骨茶($118)
依舊必叫嘅海南雞,已去骨,皮爽肉滑,真係無誇張🙆🏻‍♀️
……….
咖吔多士($28)
夾住鮮牛油,配上甜甜嘅咖吔醬😍係一份好好嘅開胃菜🤤
評分:
服務:🌕🌕🌕🌕🌑4/5
2023-02-28
  • 咸蛋魚皮
2023-02-23 147 瀏覽
晚餐.有一排無行呢邊 原來有好多鋪頭都唔同咗喇🥲餐廳都新開咗幾間最近好似成日食新加坡/馬來西亞嘢呢🤣.1) 新加坡喇沙叫咗兩碗麵 呢個比較啱心水喇沙唔會太辣 啲餸都比較豐富.2) 檳城蝦麵仲以為係平時袋嘅蝦麵咁樣點知嚟到完全唔係我想像中咁樣🤣入面有兩款麵 都好大碗不過啲餸就無喇沙咁吸引.3) 芒果米紙卷有甜甜嘅芒果 仲有好多蔬菜 好清新用料感覺比平時食開嘅米紙卷多唔錯.4) 香茅鮮橙茶鮮橙茶可以解下湯麵嘅油膩本身無落糖 唔甜.食物質素整體都唔錯座位坐得都舒服可以一試
有一排無行呢邊 原來有好多鋪頭都唔同咗喇🥲

食物質素整體都唔錯
座位坐得都舒服
可以一試
2023-02-21 131 瀏覽
今日叫外賣試試呢間新新地既餐廳好唔好食先海南雞份量算是多, 好滑有雞味👍🏻 牛油果素卷賣相好靚, 可惜好乾憎憎, 唔知係佢比漏左定整身無醬汁 , 所以淡淡的………總結係可以再試既,低咁要選對食物🤔
今日叫外賣試試呢間新新地既餐廳好唔好食先

海南雞份量算是多, 好滑有雞味👍🏻

總結係可以再試既,低咁要選對食物🤔
2023-02-16 104 瀏覽
今次試左個午餐:娘惹茶燻鴨配油香飯 $68 加杯凍馬來拉茶。個鴨有驚喜!都唔細塊,啖啖肉,不過略嫌鴨皮太肥,少吃無妨,多吃太肥膩。拉茶略嫌太甜。環境十分良好,今次2人坐卡位,環境空間舒適👍🏻
環境十分良好,今次2人坐卡位,環境空間舒適👍🏻
2023-02-09 225 瀏覽
特意入屯門和朋友見面,在屯門牛朋友推薦下,在咖吔食了個下午茶。下午茶大推!!性價比高,好味而且抵食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)裝修清新漂亮,做到東南亞感覺~卡位都坐得舒服。☁️ 新加坡喇沙米線 $62推薦!!湯底有驚喜๐•ᴗ•๐湯底重椰奶味!!!唔辣的!好濃味!!豆卜索了湯超級入味,好滿足!!魚片魚蛋好彈牙有口感流心蛋都好正~☁️ 班蘭咖央多士 $36超級推薦!!!好邪惡嘅熱量炸彈( ᐛ )烘底多士趁熱食好正!!入口脆卜卜香口微微烘脆嘅麵包搽了咖央醬再加一塊厚牛油!!!好滿足♡☁️ 串燒拼盤 $68共六串,每款都好入味!!最喜歡魷魚和蝦 肉質好彈牙!!☁️ 大蝦青木瓜沙律 $68清新開胃,不會很酸,容易入口。☁️ 椰青 $22好清甜可口~☁️ 熱手工拉茶、熱白咖啡、熱桔仔話梅水跟餐飲品,超抵!!!手工拉茶好重奶味,推薦!!
新加坡喇沙米線

☁️ 新加坡喇沙米線 $62
推薦!!湯底有驚喜๐•ᴗ•๐
湯底重椰奶味!!!唔辣的!好濃味!!
豆卜索了湯超級入味,好滿足!!
魚片魚蛋好彈牙有口感
流心蛋都好正~
班蘭咖央多士

☁️ 班蘭咖央多士 $36
超級推薦!!!好邪惡嘅熱量炸彈( ᐛ )
烘底多士趁熱食好正!!入口脆卜卜香口
微微烘脆嘅麵包搽了咖央醬
再加一塊厚牛油!!!好滿足♡

☁️ 串燒拼盤 $68
共六串,每款都好入味!!
最喜歡魷魚和蝦 肉質好彈牙!!

☁️ 大蝦青木瓜沙律 $68
清新開胃,不會很酸,容易入口。

☁️ 椰青 $22
好清甜可口~

☁️ 熱手工拉茶、熱白咖啡、熱桔仔話梅水
跟餐飲品,超抵!!!
手工拉茶好重奶味,推薦!!
新加坡喇沙米線
班蘭咖央多士
  • 新加坡喇沙
2023-01-23 177 瀏覽
今日下晝見到餐廳裏面好多人用餐,而下午茶有提供午市套餐嘅主菜,價錢比午餐平大概$10-$20幾 ,我同朋友未食午餐就決定入去醫下肚!我地叫左香辣飯(走辣)因為朋友唔食得辣,仲有馬來炒貴刁(辣另上),串燒拼盤,飲品就有熱手工拉茶、凍桔仔話梅水及美祿哥斯拉。整體質量尚算都好唔錯,份量就真係下午茶的量,唔算多,但味道一流,好惹味!個串燒雞勁好食,雞肉燒得外脆內軟,唔係乾柴好juicy,配埋秘製醬汁特別有地道風味!香辣飯及馬來炒貴刁,材料滿滿,大大件臘腸、魷魚、蝦、豬肉、蛋絲等,味道香濃入味,旁邊有花生粒。值得再試!桔仔話梅水好清新,配以串燒食,岩岩好,唔會油膩,好飲!

桔仔話梅水好清新,配以串燒食,岩岩好,唔會油膩,好飲!
下午茶
  • 串燒、辣飯及馬來炒貴刁
這家新加坡餐廳在北角、將軍澳及屯門都設有分店,這次我光顧的是距離港鐵屯門站大約4分鐘步程、位於錦薈坊的分店。餐廳的環境寬闊舒適,設有不少座位,部分座位更可以看到窗外街道的景色。這次我選擇了「海南雞飯拼喇沙米線」(午餐:$108),海南雞的份量很多,除了皮很薄,雞肉沒有骨頭而且口感嫩滑,餐廳更提供三種醬汁作調味,油飯除了有香茅的香味,更帶有椰汁的味道,香料味道融合在一起十分美味,是我目前最喜歡的海南雞飯!喇沙的湯底有濃郁的椰汁味道,辣椒的香辣更進一步提升美味,米線成功吸收湯底的精華,而且整碗喇沙與我在新加坡吃過的味道十分接近,味道正宗又美味,我十分喜歡!如果喜歡雞肉料理的話,另一款「馬來燒雞配雞油飯」(午餐:$68),我同樣推薦!雞皮燒得很香脆,雞肉經過醃製味道更美味,雞肉即使經過燒烤也不會變乾,與海南雞飯一樣的油飯一起吃也很搭配,非常美味!午餐附送一杯飲料,我最喜歡的是「馬來拉茶」,超香的奶味及茶味很搭配,十分好喝!「桔仔話梅水」酸酸甜甜的,在夏天喝更開胃!要注意的是,以上午餐都設有加一服務費。

海南雞飯拼喇沙米線

馬來燒雞配雞油飯

馬來拉茶, 桔仔話梅水

2022-11-13
10 分鐘 (堂食)
海南雞飯拼喇沙米線
馬來燒雞配雞油飯
2023-01-10 104 瀏覽
馬拉野食極都唔會厭,喇沙麵同咖哩麵一定係我首選,不過今次呢個麵主力唔係湯底,係唔同的餸菜。我略嫌佢通菜太少,同蝦如果大隻小小就好喇。。不過要讚下杯奶茶,,有小小椰奶嘅香。。我相信應該係有加左配方。😆下次可以試返佢個正宗喇沙。。希望有椰香得嚟唔好咁膩

下次可以試返佢個正宗喇沙。。希望有椰香得嚟唔好咁膩
2022-12-21 130 瀏覽
經過屯門市廣場,見到新既開餐廳,通常都會去試下,呢間其實都ok既,不過應該短期內都唔會去,呢個價錢、質素、味道,有太多更好既選擇!海南雞飯$88海南雞係招牌菜,做得係ok既,但個湯就好咸啦!街頭雞鴨絲湯粉$82……算吧啦……新加坡喇沙米線$82竟然唔辣,味道比預期中好!檳榔蝦麵$86味道一般,無咩特別!醬燒豬頸肉$85香脆嫩滑值得一試班蘭咖吔多士$28麵包太硬,唔好食!

海南雞飯$88
海南雞係招牌菜,做得係ok既,但個湯就好咸啦!

街頭雞鴨絲湯粉$82
……算吧啦……

新加坡喇沙米線$82
竟然唔辣,味道比預期中好!

檳榔蝦麵$86
味道一般,無咩特別!

醬燒豬頸肉$85
香脆嫩滑
值得一試

班蘭咖吔多士$28
麵包太硬,唔好食!

2022-11-29
2022-12-21 80 瀏覽
海南雞飯併喇沙米線當選擇困難症下揀咗呢個,可以兩樣都食到,飯是正常份量,喇沙米線就細碗,同朋友兩個女仔食剛剛好。海南雞皮薄肉質好滑,而喇沙米線湯底好香好濃!牛油果五色米紙卷餡料牛油果外還有紫椰菜、青瓜、洋蔥和紅蘿蔔,顏色豐富而且是素食之選,好健康!味道亦有驚喜,有別於平常配酸辣汁,呢個配搭咗芒果醬汁,酸酸甜甜將清新感更提升燒魷魚鬚原條魷魚鬚燒而且幾大條厚肉,燒得好靚,味道是惹味炭燒味,夠香夠濃熱香芧鮮橙茶茶味算濃,有鮮橙肉好香果味,仲有支香茅搞拌好得意
海南雞飯併喇沙米線

牛油果五色米紙卷

燒魷魚鬚

熱香芧鮮橙茶
茶味算濃,有鮮橙肉好香果味,仲有支香茅搞拌好得意
2022-12-13 154 瀏覽
間唔時鐘意食下新加坡馬拉野哩間裝修唔錯 食過一次不過印象唔深刻今次再食多次先推薦度:4/5🍴海南雞飯雞好嫩滑,油飯都好香,nice😋🍴巴東牛肉配斑斕飯巴東牛肉有少少辣好惹味😋,又唔會太辣食唔到,岩哂少辣人士,果斑斕飯淨食果陣食得出好大斑斕味,當然溝埋巴東牛肉既汁一齊食既話就被濃味蓋過喇🍴海鹽雪糕椰汁珍多冰海鹽雪糕超海鹽,好好味wor👍🏻🍴凍桔仔話梅我以為我唔會鐘意飲,點知又唔會太咸又唔會太酸,平衡得好好,竟然覺得好飲😄😄兩個餐埋單唔過$200價錢合理,可以encore😊
間唔時鐘意食下新加坡馬拉野
哩間裝修唔錯 食過一次
不過印象唔深刻
今次再食多次先

推薦度:4/5

🍴海南雞飯
雞好嫩滑,油飯都好香,nice😋
海南雞飯

🍴巴東牛肉配斑斕飯
巴東牛肉斑斕飯

🍴海鹽雪糕椰汁珍多冰
海鹽雪糕超海鹽,好好味wor👍🏻
海鹽雪糕椰汁珍多冰

🍴凍桔仔話梅
桔仔話梅

兩個餐埋單唔過$200
價錢合理,可以encore😊

海南雞飯
巴東牛肉斑斕飯
海鹽雪糕椰汁珍多冰
桔仔話梅
今日要到屯門做野,有唔少餐廳可選擇,我就揀左咖吔,因為餐廳格局東南亞風,令人有放假的感覺!而且好多座位都靠窗,可以望到輕鐵,幾有趣!因為一個人食,所以我只叫左午巿套餐,都好超值優惠!🌟巴東牛肉配斑斕椰醬飯😋牛肉在經過長久燉煮之後,吸滿了香料和椰奶的精華,好軟腍。飯好香,充滿椰奶跟溫和的香料味道,一口吃下,東南亞到了!牛肉配江魚仔椰漿飯,用料十足,好惹味,香脆魚仔加花生,十分香口,配搭佳!拉茶就偏甜左少少,亦不錯!
因為一個人食,所以我只叫左午巿套餐,都好超值優惠!
🌟巴東牛肉配斑斕椰醬飯😋

拉茶就偏甜左少少,亦不錯!
巴東牛肉配斑斕椰醬飯
2022-11-02
巴東牛肉配斑斕椰醬飯
2022-12-08 75 瀏覽
依間下午茶係我哋嘅最愛❤️真心平靚正好食又坐得舒服~~檳城蝦麪好多時個湯底都係好多醬汁,呢個偏向清湯,但係非常重蝦嘅香味而且好鮮甜~~淡湯已經好好飲 混合油麪同米粉,有唔同嘅口感而且賠了有大蝦、豆腐卜同埋豬肉片仲有雞蛋非常足料海南雞飯 配油飯 雞件滑,油飯粒粒分明,油份同鹹香比例啱啱好!同埋我鍾意佢更改一個冬瓜湯,好好飲😊大蝦青木瓜沙律呢個第一次叫,真係好開胃~~酸酸甜甜,帶少少辣而且大蝦爽口,冇乜胃口嘅時候嗌呢個真係精神為之一振😊串燒拼盤雞肉大蝦魷魚鬚調味啱啱好!雞肉串啖啖肉,大蝦同魷魚鬚好香口 好好食🤤 我覺得呢個價錢有三款六串串燒 性價比非常高海鹽雪糕珍多冰唔會好甜,啱啱陪買雪糕嘅甜味飲落去好清新,大人小朋友都鍾意飲😊香茅青檸荔枝梳打食咗好多重口味嘅嘢,飲過荔枝梳打清一清 開心🥳
依間下午茶係我哋嘅最愛❤️

真心平靚正好食又坐得舒服~~
檳城蝦麪

混合油麪同米粉,有唔同嘅口感
而且賠了有大蝦、豆腐卜同埋豬肉片仲有雞蛋
非常足料
海南雞飯 配油飯

雞件滑,油飯粒粒分明,油份同鹹香比例啱啱好!
同埋我鍾意佢更改一個冬瓜湯,好好飲😊
大蝦青木瓜沙律
呢個第一次叫,真係好開胃~~
酸酸甜甜,帶少少辣

而且大蝦爽口,冇乜胃口嘅時候嗌呢個
真係精神為之一振😊

雞肉大蝦魷魚鬚
調味啱啱好!雞肉串啖啖肉,大蝦同
魷魚鬚好香口 好好食🤤
我覺得呢個價錢有三款六串串燒 性價比非常高
海鹽雪糕珍多冰

香茅青檸荔枝梳打
食咗好多重口味嘅嘢,飲過荔枝梳打清一清 開心🥳

2022-12-05
  • 海南雞飯