2022-06-20 142 瀏覽
去探朋友~ 同佢係屋企附近食飯~ 由於好耐無食咖喱,所以我地決定去食咖喱滿足下味蕾!餐廳裝修幾舒服,侍應都好Nice!我地叫左白咖喱羊肉配蒜蓉Naan! 仲有Mango Lassi!白咖喱羊肉個樣唔錯,廚師裝飾到好似藝術品咁~ 羊肉好香口~炆到好淋~ 配埋蒜蓉Naan一齊食真係好好味~ 個蒜蓉Naan都幾抵食!一盤有4件厚厚地又香口,除咗蒜蓉仲有芫荽係上面,令到個Naan更加香!Mango Lassi 真係每次食咖喱一定會叫既野飲,酸酸甜甜,邊食咖喱邊飲真係一流~ 超級美味!餐廳仲有好多唔同嘅飲品~ 有沙冰,有果汁,健康又美味!
餐廳裝修幾舒服,侍應都好Nice!

2022-06-18 114 瀏覽
羊肉咖喱角羊肉唔會好臊,感覺為咗香港人有調節到口味,算係容易入口嘅印度料理!唐多利烤雞用鐵板呈上嘅烤雞特別滋味!聽到鐵板灼熱嘅聲音,加埋唐多利特有嘅印度香料味道,係一場色香味嘅fiesta!奶滑烤雞真心一讚佢嘅擺盤好靚。正如佢個名咁,咖喱好順滑,而且香味好重,用嚟點薄餅就一流!雞肉亦都好滑,食得出係先經過烤焗,再拎去烹煮,感覺有多重嘅風味。芝士薄餅呢個有少少失望嘅地方就係:佢嘅芝士薄餅做唔到拉絲嘅效果,芝士味亦都唔算好重,不過可能我哋擺得耐咗少少,如果新鮮即刻食嘅話應該唔錯。羊肉餡餅羊肉餡餅裏面超超超超多羊肉! 好過芝士薄餅,點埋咖喱就一流。芒果奶昔——————為食分界線——————📍 咖哩葉 (佐敦)佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)人均消費: $200#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #咖哩葉 #佐敦 #茂林街 #羊肉咖喱角 #咖喱角 #唐多利烤雞 #唐多利 #烤雞 #印度 #奶滑烤雞 #芝士薄餅 #羊肉餡餅 #芒果奶昔
羊肉咖喱角

唐多利烤雞

奶滑烤雞
真心一讚佢嘅擺盤好靚。

芝士薄餅

羊肉餡餅

芒果奶昔

——————為食分界線——————
📍 咖哩葉 (佐敦)
佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰(4/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $200

#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #咖哩葉 #佐敦 #茂林街 #羊肉咖喱角 #咖喱角 #唐多利烤雞 #唐多利 #烤雞 #印度 #奶滑烤雞 #芝士薄餅 #羊肉餡餅 #芒果奶昔 #芒果 #奶昔
2022-06-06 223 瀏覽
今次來到位於佐敦嘅一間土耳其&印度餐廳,餐廳唔算大但有兩層,燈飾擺設有異國風情,餐廳電視亦都播放印度音樂,以下介紹食物啦😉店員一開始拎左薄脆餅比我哋,個薄餅小辣,最神奇係嗰個醬汁(薄荷醬),食到懷疑人生🤣,綠色醬汁似係好多香料Max埋一齊,啡色地嗰個似係醃製過嘅橄欖🤔,我哋叫咗個 Turkish Hoisin Duck Pizza ,好彩我哋冇叫12吋嘅,份量好大,鴨肉一啲都唔乾身👍🏻醬汁偏甜,上邊加上火龍果有啲似食甜品嘅感覺😆,Adana Lamb Kebab,羊肉好滑配上白汁蔬果更為美味,Kebab會配(Rice or Chips or bread) ,我哋就揀咗Chips🍟,佢炸得好脆放咗半個鐘頭都仍然好脆👍🏻👍🏻👍🏻,食薯條點可以唔配啤酒呀,所以就叫咗個Hoegaarden 🍻Turkish Hoisin Duck Pizza 10” :$108Adana Lamb kabab,Chips :$108Hoegaarden Draught Pt :$58

Adana Lamb kabab,Chips :$108
Hoegaarden Draught Pt :$58
2022-06-05 173 瀏覽
突然好想食正宗的印度咖喱,上網一睇,見到呢間個評價唔錯,專登過嚟食。叫咗一個garlic naan ,一個Biryani chicken 飯,一個chicken madrasBiryani 飯非常軟熟,入邊有好多雞,亦都唔油膩,大大碗夠兩個人食。Chicken madras 相當香濃,有啲辣,愛嚟點naan餅好好味,係略嫌鹹咗少少Garlic naan有三大塊,好味😋埋單連埋加一之後都係$274 ,地方又坐得舒服,相當不錯!

Garlic naan有三大塊,好味😋

埋單連埋加一之後都係$274 ,地方又坐得舒服,相當不錯!
2022-06-05 165 瀏覽
突然間想食咖喱😋聽講係佐敦嘅依間Curry leaf 選擇好多,而且夠地道~我就外賣返屋企嘆吓先。見到餐廳入面裝潢都好雅致,雖然唔算好新,不過幾有異國情調。🔶白咖喱羊肉 $125白咖喱充滿果仁香,微微辛辣,羊肉軟嫩有羊味~醬汁濃稠剛好,加了原粒腰果豐富口感,用來沾烤餅吃,就算大大盆也頓時吃光了。🔶蒜蓉薄餅 $25呢度薄餅同烤餅嘅口味選擇好多,有成十幾款🥳但係蒜蓉薄餅係我每次食咖喱嘅首選~剛剛烤出來~蒜香撲鼻~真係冇得頂👍🏼🔶 乾果烤餅 $28呢款烤餅甜甜地,入面有細細嘅葡萄乾,中間仲有椰絲餡~都幾特別,好有風味。

見到餐廳入面裝潢都好雅致,雖然唔算好新,不過幾有異國情調。

🔶白咖喱羊肉 $125

🔶蒜蓉薄餅 $25

🔶 乾果烤餅 $28

2022-06-04 155 瀏覽
之前聽過原來印度的咖喱有益,所以我自己都多了幫襯印度餐廳, 因為始終正宗啲,我自己煮唔到,上次行經佐敦見到有間印度🇮🇳餐廳,,叫curry leaf, 昨日假日較多客,我們排一陣可入啦!環境裝飾舒服,仲有大電視播緊印度歌都幾好聽的!食物方面都還可以,濃味又唔太辣,都有專為香港人口味調配過,新鮮熱辣出爐的煲仔飯最吸引我,用土製方法慢慢煲出來的飯連埋香料融為一體!仲有可以選酒類飲品、印度特色飲品,和朋友一起邊飲邊傾下計不錯吧!
環境裝飾舒服,仲有大電視播緊印度歌都幾好聽的!

1K
2022-06-04 171 瀏覽
香港平時我喜歡的煲仔飯就食得多,但印度煲仔飯我自己第一次品嚐!原來都好好味😋早前我的外國朋友說想介紹這間印度🇮🇳餐廳,因這特別地加入以土製的煲仔飯,我們選擇咗有皇蝦煲仔飯,香味俱全又惹味,店員送到時熱騰騰,香噴噴,放些沙律醬同時別有一番風味呀!另外咖喱蝦加入印度🇮🇳製的香料,很濃郁味道,我自己特別喜歡飲甜奶昔,夏天飲特別清爽!Curry Leaf佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下及M樓

Curry Leaf
佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下及M樓

2022-04-24 421 瀏覽
今晚其實同朋友一行六人,喺佐敦吳松街大牌檔食緊飯嘅時候發現中咗伏,飲完三枝啤酒食咗少少野馬上決定轉場,喺手機Google 發現附近一帶有唔少印度菜館,即刻上OpenRice 搵舔舔脷最高果間,就發現「咖喱葉」一枝獨秀有三佰幾舔舔脷,大家二話不說即刻馬上埋單走人🤣「咖喱葉」隱藏喺茂林街裏面,係一間有兩層嘅小店,因為唔喺大街所以相當唔起眼,我相信去得幫襯嘅都係識途老馬,或者好似我哋咁喺OpenRice上邊搵😅由於樓下已經滿座,我哋被安排坐二樓,上面冇人只得我哋,但係食下食下好快已經坐滿,仲幾多係印度人,質素可想而之😉,由於之前食咗少少野,所以我哋先點啲印度啤酒及小食慢慢開始,由於味道太正,跟住就越點越多😅🔻Kingfisher Beer🔻Mutton Samosa印度咖喱角真係好有佢特式,用薯仔蓉加面粉印度香草等材料做成粉團,再加入免治肉碎做成隻隻漲卜卜樣子,炸完好香脆,裡面羊肉又好有羊臊味,加上個類似梅醬一齊食非常好味,送啤酒一流👍🔻Tandoori Chicken 食印度菜幾乎必點,用香料及乳酪醃制成紅色係印度烤雞嘅特色,雞肉香嫩無比,底下嘅洋蔥更加好味😋🔻Butter Naan($2

🔻Kingfisher Beer

🔻Mutton Samosa
Mutton  Samosa

🔻Tandoori Chicken
Tandoori  Chicken

🔻Butter Naan($24)/Mixed Vegetable Curry($80)
Butter  Naan/Mixed  Vegetable  Curry

牛油烤餅即叫即烤非常香軟,配埋個素雜菜咖喱一齊食非常之夾,直程食唔停口😂😂

🔻Chicken Hydrebadi
Chicken  Hydrebadi

喺Menu一見到呢個印度煲仔飯,就已經鎖定為目標,因為從來未試過食印度式煲仔飯,裡面其實都係傳統印度香料飯Biryani,長形狀嘅米加入大量香草、辣椒香料及雞肉煮成相當惹味,唔好睇佢好似細細兜,份量大兼且雞肉非常足料,配上個乳酪醬汁一齊食更加香😍

今晚呢個印度餐真係意外收穫,所謂塞翁失馬焉知非福,如果唔係之前個失敗大排檔,亦都唔會引發我哋搵到呢間印度菜餐廳,其實做人都唔使太執着,只要一切隨緣,有時柳暗花明又一村😂😂

BTW今日全程招呼我哋嘅印度哥哥非常非常有禮貌及恰到好處,抵讚👍
2022-04-23
Mutton  Samosa
Tandoori  Chicken
Chicken  Hydrebadi
2022-04-13 359 瀏覽
見咁多好評我又好重口味就黎左試 樓面同廚房staff都係印度人 未食都覺得好有印度感😆羊肉nann $28上枱好香!! 入面夾滿免治羊肉 幾重肉咪 就咁食都唔覺得乾 加埋羊肉白咖喱食有兩款肉既唔同口感 食到第二塊naan開始飽 所以加埋羊肉炒飯配個個乳酪酸酸地好夾又好開胃!羊肉白咖喱 $128以為係白色既🤣 食落同普通既好似差唔多 係多左d堅果 唔辣 d羊肉都有6/7舊 炆得好淋 超級多咖喱 多兩個人share沾nann食都夠羊肉炒飯 $125好似第一次係印度餐廳嗌飯 係見多人推介試下 分量都幾多 我地兩個人食唔晒! 羊肉大大舊 無咖喱既羊咁淋 但肉味重d! D飯炒得乾身 有勁多香料 風味中足 後勁仲有少少辣 好特別!! 仲嗌左個mango lassi 同印象中飲既無咁甜同酸 有少少麵包酵母個種發酵味 唔知係咪正宗印度味呢 不過好易入口 又中和到d辣味可惜餐廳對面有個地盤 weekend lunch時間開緊工勁噪 開親門就更加應聲傾唔到計🥲

羊肉nann $28

羊肉白咖喱 $128

羊肉炒飯 $125

• 羊肉炒飯
2022-04-04 354 瀏覽
朋友推介非常正宗既印度餐廳,樣樣野食都係好地道中東菜既味道!❤️馬德拉斯咖喱雞 好香既椰汁咖喱,有好多件雞塊,肉質結實但唔鞋。咖喱入面可以見到有好多唔同既香料葉,食落特別香又有少少辣🧡素食咖喱角 大大件立體三角,炸到好香脆,個餡有好多種蔬菜mix 豆類,好重中東香料味,味道香辣刺激💛印式炸薯餅 好結實既薯仔餡,會見到餡料入面都加左d 香料,好有風味又好飽肚💚全麥手工抓餅 全麥薄餅質地較粗糙,係更加健康既味道,點咖喱食好正

外賣送餐
2022-04-02 299 瀏覽
好野,又係繼續去食咖哩🥘😂今日去左間係佐敦都幾隱蔽嘅小店食,鋪頭係條內街入面,基本上如果唔係去食野都唔會行入去😅去到餐廳其實都有啲人氣😆唔好以為係內街就無乜人Butter chicken with garlic naan $75🐥呢個就唔辣的,重甜甜地,幾好食,如果食羊食到好辣,食翻啖呢個中和下🤣雞嘅量都唔太多,但係係嫩滑嘅🐥配左🧄garlic naan其實唔點咖喱汁食都好好食😆Lamb curry with naan $80🐑呢款咖啡比較辣🌶啲羊肉份量正常,入口無羶味,肉質唔係淋,但又唔會鞋口👍🏻用黎夾naan食,正🤪我諗應該係呢個重口味啲所以配都plain naan都夠做,重有naan係好食嘅,軟淋淋咁推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️都算抵食,同埋味道好食,不過佢個餐牌有啲黐立立好污糟😂

Lamb curry with naan $80🐑

2K
2022-03-31 163 瀏覽
🇮🇳咖喱雞🇮🇳-要係香港食到正宗印度咖喱雞唔咁易今次呢間印度菜餐廳由印度人主理食物絕對有印度地道水準-牛油咖喱雞 $112 牛油咖哩就稍為遜色一點 唔係好香牛油味 雞肉好嫩滑 同薄餅一流-唐多里烤雞 $115未食已經聞到燒烤香味 烤雞唔乾 而且多汁外表烤得炭焦 食落雞肉嫩香 -蒜蓉薄餅 $25食落好香蒜蓉味 用嚟點咖喱 好夾-📍 咖哩葉 (佐敦)佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下
🇮🇳咖喱雞🇮🇳
未食已經聞到燒烤香味 烤雞唔乾 而且多汁
外表烤得炭焦 食落雞肉嫩香
蒜蓉薄餅 $25
食落好香蒜蓉味 用嚟點咖喱 好夾
📍 咖哩葉 (佐敦)
佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下
外賣自取
  • 唐多里烤雞 Tandoori Chicken
2022-03-29 673 瀏覽
呢排都少左出去,打開外賣APP見有間幾吸引嘅正宗印度餐廳,菜式選擇都好多👍🏻所以就簡左呢間😛🥢羊肉炒飯 $125係用印度長身香米炒出黎😛內裡仲有好多舊羊肉架👍🏻羊肉軟腍入味😌炒飯仲用咗唔同嘅蔬菜去炒,超級好味同健康😍佢仲提供左乳酪醬汁,不過炒飯已經好濃郁夠味,所以我地拎左黎點餃子食☺️🥢印式餃子 $65呢款餃子係用免治雞肉嘅餡料整成🤩外皮都炸到好香脆😋我地用左配炒飯嘅乳酪醬汁,點埋醬汁一齊食又有另一番口感☺️仲減少左唔少油膩感添呀☺️☺️🥢羊肉餡餅 (Naan) $28餡餅中間個層夾咗好多羊肉😝食落仲好有羊肉味🤩外賣送黎到都仲保持到溫度,令到Naan仲係皮酥內軟,香味四溢、惹味十足😙😙🥢咖哩雞蛋 $82印度咖哩好香濃,唔會太辣,配埋羊肉餡餅一齊食真係絕配,口感一流👍🏻🤤🥢自家秘醃炸雞 $98不好以為佢醃到紅當當就係爆辣😌佢地自家嘅醃炸雞味道帶點微辣,而微辣嘅口感都幾刺激同上癮🤩令到我地食完一件又一件😋雞肉都非常惹味嫩滑😙

🥢羊肉炒飯 $125

🥢印式餃子 $65

🥢羊肉餡餅 (Naan) $28

🥢咖哩雞蛋 $82

🥢自家秘醃炸雞 $98
2022-03-29 112 瀏覽
想食印度菜,但最近多數在家用膳,於是在家用foodpanda 叫外賣,超快速度送到,食物還是熱騰騰💠印式餃子 Momo(10pcs)🥟 $65本身以為是蒸餃子,但原來是煎餃.外表煎得相當香脆,另外用上免治雞肉包餃子,大大隻,入面塞滿餡.💠自家秘醃烤炸雞 Chicken 65 🍗 $98用上印式香料醃製後再烤焗而成,鮮紅的炸雞,初時以為會辣,但完全不辣,雞肉份量多,size不會太大,一口放入口剛剛好😃👍🏻💠咖哩雞蛋Egg Curry 🥚🍛 $82咖哩汁有少少辣勁,用來撈飯食或是浸餡餅食簡直是一流🤤超級惹味.濃烈的咖哩味衝擊味蕾,喜歡重口味的人一定要食👍🏻👍🏻入面有幾隻蒸蛋,雞蛋又滑又有咖哩味😍💠羊肉餡餅 Keema Naan 🐑🍕$28基本上不加咖哩醬也有香濃的味道,羊肉碎夾在餡餅中間,入面再包香料,羊肉味很特出,好好食😄💠羊肉炒飯 Mutton Biryani 🐑🍚$125炒飲用上印度香米飯,米粒很特別,好像麵粒,望落乾身,但口感鬆軟.羊肉大大粒又多,又香滑😋炒飯加了辣的香料,不算太辣.

💠印式餃子 Momo(10pcs)🥟 $65

💠自家秘醃烤炸雞 Chicken 65 🍗 $98

💠咖哩雞蛋Egg Curry 🥚🍛 $82

💠羊肉餡餅 Keema Naan 🐑🍕$28

💠羊肉炒飯 Mutton Biryani 🐑🍚$125

外賣自取
2022-03-27 90 瀏覽
有日放工唔知食咩好,入咗間印度咖哩餐廳又驚咖喱太辣,聽staff講有款唔辣嘅咖哩,信一信佢試試~因為外賣關係,賣相只可以係個膠盒,見人哋食嘅相,相信堂食會靚仔好多🐥Butter Chicken睇樣以為辣,食落真係唔辣!配咗芝士夾餅食,芝士夾餅首先多芝士嘅都,沾上咖哩好食好多!雞肉都唔少,都入晒味入晒色🤣都睇唔到原本件雞咩樣🤣建議大家煲碗飯食,都好好送飯👍🏻🚩咖哩葉 (佐敦)📍佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下
有日放工唔知食咩好,入咗間印度咖哩餐廳
又驚咖喱太辣,聽staff講有款唔辣嘅咖哩,信一信佢試試~

🐥Butter Chicken

雞肉都唔少,都入晒味入晒色🤣都睇唔到原本件雞咩樣🤣

建議大家煲碗飯食,都好好送飯👍🏻

🚩咖哩葉 (佐敦)
📍佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下