2021-09-22 192 瀏覽
☆ 𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 𝙇𝙚𝙖𝙛 𝙄𝙣𝙙𝙞𝙖𝙣 𝘾𝙪𝙞𝙨𝙞𝙣𝙚咖哩葉佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下✦ Chicken Chaat簡單講當佢係雞肉沙律咁,d醬就酸酸嘅,然後除左雞肉就係大量生嘅洋蔥粒、青瓜粒呢d,所以如果唔鍾意食呢d就記得唔好叫啦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)✦ Chicken Masala一上枱見到d謎の薑絲無乜好感,辣辣地,同埋覺得油左d,雞肉質地ok唔”鞋”口。✦ Goan Fish Curry可能因為咖哩有椰汁所以香d,唔辣,d魚肉又唔話煮到爛散開,幾好食。✦ Cheese Naan✦ Garlic Naan✦ Lachhadar Paratha3款餅放晒係同一籃到,一大籃咁好開心(´▽`)最好食係garlic,好香口,cheese唔覺有cheese味,同埋全部餅我都覺得比起平時出面食嘅油左d。✦ Mango Lassi芒果酸奶咁,乳酪個d酸酸甜甜,幾好飲。✦ Indian Masala Tea試左一啖,奶茶囉,無甜味,同埋係奶多過茶個隻奶茶,但係幾易入口。
☆ 𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 𝙇𝙚𝙖𝙛 𝙄𝙣𝙙𝙞𝙖𝙣 𝘾𝙪𝙞𝙨𝙞𝙣𝙚

✦ Cheese Naan
✦ Garlic Naan
✦ Lachhadar Paratha

✦ Mango Lassi
芒果酸奶咁,乳酪個d酸酸甜甜,幾好飲。

✦ Indian Masala Tea
  • naan
  • Garlic Naan
2021-09-20 2333 瀏覽
這天晚上約了朋友到佐敦吃晚餐,我們決定吃印度菜。很久沒吃過印度菜,香港較少地方做得好吃,聽同事推介佐敦的咖喱葉,一於來試一試。餐廳位置旺中帶靜,交通方便,佐敦站一出,走幾分鐘就到。原來有兩層,非常大。店員招呼我們到上層,環境優美,燈光控制得很好、很柔和。現場見到很多印度人也來這裏吃,這裏的印度菜應該很正宗。背景音樂是印度傳統歌曲。上層可望到街景:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:我們最後決定share 1個咖喱、1款烤餅、1款煲仔飯,另外每人點一個飲品。一開始送了個小食給我們,又脆又香口,像是薯片。還配有青醬,涼浸浸很特別。這裡有印度煲仔飯,非常特別,很少聽印度有煲仔飯,通常是香港本土的煲仔飯。原來印度煲仔飯在印度大陸已經有超過4000多年歷史,很有印度傳統特色。如果外賣,可以保鮮4小時。我們選擇了哥利特蝦皇煲仔飯$148提醒大家,這個有點辣,所以落單的時候要跟店員說清楚減辣。另外還有一個乳酪是用來配煲仔飯的,味道偏酸,很開胃。煲仔飯的容器看似簡單,但其實很保溫,隔了很久,飯仍然能夠保持溫度。咖喱羊肉 mutton curry/ Rogan Josh $125這個也是辣的。羊肉煮得剛
這天晚上約了朋友到佐敦吃晚餐,我們決定吃印度菜。

餐廳位置旺中帶靜,交通方便,佐敦站一出,走幾分鐘就到。

背景音樂是印度傳統歌曲。

上層可望到街景:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

一開始送了個小食給我們,又脆又香口,像是薯片。

還配有青醬,涼浸浸很特別。

我們選擇了哥利特蝦皇煲仔飯$148

提醒大家,這個有點辣,所以落單的時候要跟店員說清楚減辣。

另外還有一個乳酪是用來配煲仔飯的,味道偏酸,很開胃。

這個也是辣的。
羊肉煮得剛剛好,不會太硬,咀嚼幾下就咬到。也沒有一直很怕的「蘇」味。
羊肉肉質鮮嫩,吃後齒頰留香。

蒜蓉薄餅Garlic naan $25

這個看上去很美味,表面烤得閃閃發光。
加上咖喱羊肉一起吃,簡直是完美。

青檸梳打 $38

份量很大,絕不欺客。
沒有很多冰,但是夠凍。

Mango lassi

外型精緻,飲管是藍白相間的,硬塑膠質地。
很止渴,而且甜度適中。

服務員態度不錯,也是值得加分的。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2021-09-20
2021-08-09 2062 瀏覽
呢日黎到咖哩葉,成日都好想食印度野,覺得印度既香料有好特別既味道,呢間印度餐廳既印菜真係好岩我口味!店員都係以外籍人士為主,一坐底冇耐,店員就放低左一籃薄脆,配試薄荷汁點黎食!薄脆真係夠喵脆,點埋薄荷汁食個感覺係辣辣地咁,好特別!我地仲叫左mango aamb 同埋cardamom elaichi ! 兩者都好creamy,後者味道較為清新,夠哂特別!野食方面我地就叫左cheese naan, garlic naan, prawn masala 同埋chicken biryani ~Cheese naan 夠哂cheesy, 不過同garlic naan 比我中意garlic naan個陣好香濃既蒜味!兩者點prawn masala食真係一流! prawn masala入面勁多蝦!味道仲好好! 點包食真係食極唔夠!Chicken biryani 就好似印度煲仔飯咁,放左入個pot入面,用印度長米去煮!入面超多雞肉,店員附上一兜yogurt叫我地可以同d飯撈埋黎食,估佢唔到又幾咁refresh!

2021-08-05
1️⃣ Paani Poori $55 (6/10)中釋叫香炸空心球🤤 要先加少少綠色嘅masala醬,酸酸辣辣🤨 空心球入面放咗啲薯仔🥔 豆類同加咗少少薄荷醬😄 有少少失望嘅係個空心球唔係鮮炸,有啲硬🤭2️⃣ Butter chicken $115 (6.5/10)如果第一次食印度菜就可以試下呢個入門版牛油咖哩☺️ 因為醬料用辣蕃茄煮成,味道會偏甜,雖然會較結身但都好smooth😍 不過哩間蕃茄有少少蓋過咗香料味,有啲可惜🥺 而啲雞肉好嫩,跟白飯/Naan食就唔會浪費咗啲醬啦🤪3️⃣ Lamb Seekh Kebab $135 (7/10)呢個烤羊肉卷好有驚喜😍 有少少仲豬柳腸,但羊肉味十足😋 好香印度香料味,羊肉卷又大份好飽肚😆 唔怪得印度人都咁鍾意食呢個👍🏻4️⃣ Paneer Pakora $65 (5/10)第一次試呢個烤奶酪,質感好似咬緊一舊海綿🧽 新鮮炸起🤤簡單啲來講係用麵粉包住芝士片食🤭 有啲甜甜地嘅醬味,可以當前菜或甜品🍮 數量都頗多,建議多人share先叫5️⃣ Garlic Naan $25 (7/10)Garlic naan係Olaf每次必點🤤呢個naan原本嘅蒜茸味會有少少辣🤪但應

1️⃣ Paani Poori $55 (6/10)

4️⃣ Paneer Pakora $65 (5/10)

5️⃣ Garlic Naan $25 (7/10)
Garlic naan係Olaf每次必點🤤呢個naan原本嘅蒜茸味會有少少辣🤪但應該係因為麵團本身偏甜,食到中間會有啲甜味😋中和咗少少個辣味👍🏻質地方面會偏厚身,吸到好多醬,點咖哩食到流🤤

6️⃣ Mango Lassi $45 (6/10)
芒果乳酪用黎解辣啱晒🥭 不過乳酪味蓋過咗芒果味,略厭芒果味未夠🤣

7️⃣ Banana Lassi $45 (7/10)
呢杯lassi一飲就飲到係用新鮮香蕉打成🍌香蕉味好香🤤 即使落咗乳酪都唔會蓋過香蕉味🤪甜而不膩解辣程度一流🤭
2021-08-07 310 瀏覽
我係忠實咖喱迷,之前都好鍾意去重慶大廈食咖喱,但重慶多數只係碟碟都好辣/一樣咁辣,而我覺得呢間餐廳的比起重慶一樣地道但更合口味😂.一入餐廳明明下層有位,店員就問我哋想坐上層或下層,好奇地我哋上咗上層,點知包場😂(特登開燈開電視俾我哋) 而且老闆亦好耐性解釋及詢問顧客食物質素~非常親切有心☺.🟥Chicken Tikka Masala🐔 🟧帶點 BBQ味的咖喱雞,所以辣得黎後勁會帶點甜,而雞肉亦唔係雪到實的的嘅感覺,炆到好稔好入味。😋.🟨Butter Naan🟩食咖喱梗要配薄餅啦Perfect Match❗叫咗個原味薄餅,非常大份~如果能更油香鬆軟就更好~.🟦莫卡拉羊肉煲仔飯🍛🟪港式煲仔飯就食得多,印式食過未?😂其實係迷你砂煲裝住已撈好咖喱羊肉的炒印度飯。印度神米係比較鬆散乾身,粒粒分明,但一樣咁香。 仲附上一碟乳酪,撈落咖喱能中和辣味又帶微甜☺.比較上,呢道莫卡拉咖喱係比 Tikka Masala 濃味及香辣~寫到呢度突然醒起佢全部咖喱都係冇薯仔架!😂😂😂唔緊要主角夠好食!.🟫豆蔻奶昔(Cardamom Elaichi)🟫平時印度Lassi (乳酪奶昔) 不外乎芒果/香蕉/士多啤梨味,
🟥Chicken Tikka Masala🐔 🟧
🟨Butter Naan🟩
🟦莫卡拉羊肉煲仔飯🍛🟪
🟫豆蔻奶昔(Cardamom Elaichi)🟫
平時印度Lassi (乳酪奶昔) 不外乎芒果/香蕉/士多啤梨味,豆蔻味真係第一次試!😍豆蔻味係典型印度香料味,有 d似木材?中藥味?但放心呢杯的豆蔻味唔會勁濃烈,淡淡的,同乳酪味非常夾😎仲有孜然味😂(不過我怕似譚仔味所以冇叫😂)
咖喱迷表示呢間下次一定 encore! ♥
  • 莫卡拉羊肉煲仔飯
2021-08-03 1678 瀏覽
上網搵呢頭有咩印度菜餐廳,發現呢間都有唔少哈哈笑,位置都唔難搵店內播住印度MV,輕快節奏令人上身不期然想跟住郁。先送上歡迎小食: 薄脆帶鹹香味,口感鬆脆香口,點薄荷醬食帶點辣度,開開胃先。餐牌上提供大路印度菜式,想食或認知嘅都唔難搵到食物未到就先上飲品,黎食印度菜點可以唔叫杯Mango Lassi ($45),仿佛係指定餐飲 (哈哈.....),入口有香甜芒果味,加入乳酪增加香滑度,但又唔會太杰身喎; 友人就要了杯青檸梳打 ($38),清新有氣又解渴!見到佢有特別菜單四款中就點咗呢客無敵釀鷄腿 ($158),製作需要多點時間,但都值得嘅!以鐵板上菜,能夠保持食物熱度,一客三隻嘅釀鷄腿,飽滿札實鷄腿肉質嫩滑,釀入免治鷄肉,再混合薑蒜粒,加入不同香料及乳酪一齊醃製,最令人驚喜係加入紅蕃石榴粒,咬落爆開果汁,甜酸味道令整體味道再升格!  好味!!接住上枱嘅係咖哩羊肉 ($125),基本上印度嘅咖喱都唔會太辣,食嘅都係食佢獨有香料嘅香味,每種地方煮嘅都有佢獨特之處,呢客根據餐牌上寫嘅係喀什米爾瑪莎拉中辣咖喱。羊肉份量唔算好多,炆到夠火候,啖啖肉唔會有太勁羶味,連我唔係太"好"羊肉都食到個咖喱汁

餐牌上提供大路印度菜式,想食或認知嘅都唔難搵到

見到佢有特別菜單

以鐵板上菜,能夠保持食物熱度,一客三隻嘅釀鷄腿,飽滿札實

個咖喱汁勁多,味道偏香少辣,果然每個國家煮佢地嘅咖喱都各有特色,偏甜偏辣偏香料都大不同,就係煮咖喱嘅好玩之處!

有咖喱又點少得Naan,呢度嘅Naan選擇都幾多,呢款係芝士薄餅 ($28),加入埋我喜愛嘅芝士,單食可以食到芝士味,邊位帶脆身而中間係軟綿口感。

Naan質感厚身,好啱用嚟點咖喱食,亦可緩衝一下佢嘅濃味。

用餐後擔心食完濃味食物有口氣問題?!  可以試下呢兩碟印度食材,清新一下口腔味蕾!
2021-08-02 244 瀏覽
佐敦的印度🇮🇳菜。今天lunch和好久不見的朋友來到位佐敦茂林街的印度餐廳聚舊。一進去經理和店員都很熱情招待,餐廳有兩層,坐位寬躺舒適,經理很細心,還關心我們的坐位冷氣夠不夠👍🏻一坐下來,店員便為我們遞上脆餅小食,點上薄荷醬,十分開胃,仲有得refill!今次試了印式烤蝦煲仔飯,雞肉瑪莎拉配牛油薄餅😋飲品方面,經理推薦佢哋新推出嘅薄荷奶昔同豆蔻奶昔🤤呢兩款都係普通印度人餐廳唔常見的。食印度菜一定要飲印度奶昔!烤蝦煲仔飯用左細長嘅印度米,蝦仁🦐已經去除外殼,可以放心大啖食,啖啖肉🤩煲仔飯一上台已經好香咖哩味,食嘅時候一定要淋上個乳酪!中和左咖哩嘅濃味,岩晒香港人口雞肉瑪莎拉配牛油薄餅係絶配!香辣雞肉襯埋重牛油香既薄餅,真係非常好味!而且辣味岩岩好!唔會辣到食唔到!岩晒香港人口味😋😋😋😋😋

同豆蔻奶昔🤤

烤蝦煲仔飯用左細長嘅印度米,
蝦仁🦐已經去除外殼,

雞肉瑪莎拉配牛油薄餅係絶配!

2021-08-01 1261 瀏覽
我坐地下果層,好似樓上仲有啲位。侍應一隻手數得晒,大部分都好似係印度人,落單可能要講英文喇~上菜速度快,又夠熱,每碟份量都好足,叫咗好多樣,但好好食,所以叫好多都食得晒。*Appetizer印度薄脆+薄荷醬薄脆真係好脆,味道偏淡,同薄荷醬唔係好夾。Tandoori chicken 烤雞 $112Chicken with bone marinated yoghurt & Indian spices cooked in clay ovens鐵板烤雞熱辣辣咁上菜,香辣印度香料滲晒入啲雞槌肉到,雞肉乾身但唔係乾柴,雞肉肉絲口感十足。雞肉辣又惹味,食唔到乳酪酸味,唧埋檸檬汁帶少少酸味更開胃。Chicken Masala 瑪莎拉咖哩雞 $112Tender chicken pieces cooked in mild spices 雞肉大塊但嚡口,汁本身唔會好油,有啲洋蔥塊,香料味唔夠強烈,但係好辣吓,配naan食一定好食,可惜佢唔夠惹味。Chicken biryani 雞肉炒飯 $112Basmati rice cooked with boneless chicken & spices in ha
Appetizer
印度薄脆+薄荷醬
薄脆真係好脆,味道偏淡,同薄荷醬唔係好夾。
Appetiser

Tandoori chicken 烤雞 $112
Tandoori  chicken

Chicken Masala 瑪莎拉咖哩雞 $112
Chicken  masala

Chicken biryani 雞肉炒飯 $112
Basmati rice cooked with boneless chicken & spices in handi
雞肉炒飯一上菜已經聞到香噴噴,炒飯香辛辣,同中式炒飯好唔同,印度炒飯係濕濕地,但又粒粒分明。跟餐有個甜酸乳酪,我覺得唔係好夾,但可以話印度風味十足
Chicken  Biryani

Butter naan 牛油薄餅 $24
Backed soft leavened bread with butter and layered
鬆軟,掰開係一層層咁,麵粉香差啲,烘到啱啱好有種焦香麵包感覺,配任何醬汁咖哩都好食。
Butter  naan

Cheese naan 芝士薄餅 $26
Buttered bread with mashed cheese
芝士拉絲,但奶香味淡,合埋隻眼食係唔係分到芝士同牛油薄餅嘅分明。
Cheese  naan

Palak paneer 印式菠菜芝士 $85
Cheese cooked with spinach & light Indian spices
我好期待嘅菠菜芝士,但有少少失望。汁底打到好滑,但菠菜味太淡,芝士應該係乳清芝士,所以奶味都好淡,好在有八九十粒芝士,而每粒芝士都好大粒。
Palak  Paneer
Palak  Paneer

Mango lassi $45
大杯夠凍,解辣一流。飲起嚟係新年芒果糖味,質感細順濃稠,飲落好甜,又有啲假芒果味。
Mango  lassi
2021-07-22
Tandoori  chicken
Chicken  Biryani
Butter  naan
Mango  lassi
2021-07-28 170 瀏覽
有自己都好希望識到真正嘅印度菜。其中有一款菜式我哋好喜歡就叫做indian butter chicken,這款印度咖喱特別之處是他們採用東印度的特別咖喱材料,雖然有少少spicy但係都好適合大眾,尤其是裏邊嘅牛油香真係令人垂涎三尺,食指大動。curry當然配上真正印度薄餅。他們的薄餅真的很獨特,配合印度咖喱真係perfect match..我自己女仔就當然喜愛佢哋嘅mango lassi,尤其是當我每次感到辣嘅時候飲一啖真係清心, refreshing
有自己都好希望識到真正嘅印度菜。
2021-07-28 190 瀏覽
係香港一講起印度餐通常都會諗起重慶大廈,但其實其他地方都有好多唔錯既印度餐廳。今次朋友介紹下搵左一間位於佐敦,好評不小既印度餐廳試下🥰一上枱店家已經送上我最愛既胡椒餅,咬落非常香脆!一開始已經留左一個好印象!——————🐽 Butter chicken Butter Chicken係我食印度餐既至愛,食落有淡淡既咖哩味,又唔會太油,愈食愈覺得有小小甜甜地,送飯或者naan bread 都好夾🐽 Spinach and Ricotta另一道我非常喜歡但比較小人食既菜式,廚師將咖哩入菠菜蓉,加埋ricotta cheese一齊食再夾埋飯,真係一流🐽 cheese naan烤得好脆好香,入面厚度適中好鬆軟,面頭中有小小芝士香,用黎送咖哩好出色好夾!

——————

🐽 Butter chicken

🐽 Spinach and Ricotta

🐽 cheese naan
2021-07-25 216 瀏覽
一行4人咖喱葉食晚飯,幾日前已經透過OpenRice訂座,有訂坐優惠,食滿$500送一支餐酒。準時到達餐廳,餐廳比較細,燈光昏暗,環境幾企理,大約有4-5 張枱。餐廳裏面多數都係外籍嘅侍應,得一個講廣東話嘅香港人,係一個叔叔嚟嘅,可能係老細掛。咁因為佢識廣東話,都係佢幫我哋落單,同埋介紹吓啲食物。餐廳嘅定價我覺得係屬於中上價錢(以地區同規模來講),一啲都唔平嘅,每樣主食都係$100以上。送嘅胡椒餅,味道超鹹,亦唔夠脆,buffet果啲都好食過佢。以一間正宗嘅印度菜來講就唔合格。待應叔叔推介嘅沙律,就係生嘅紅蘿蔔青瓜同埋蕃茄,不過個汁係有少少特別,有啲咖喱味咁。我哋話鍾意食辣,叔叔推介嘅最辣嘅雞,以我來講覺得係微辣,如果食開四川野可以食到小辣嘅都完全冇問題,唔會覺得佢好辣。雪藏雞肉,每人有一粒仔咁大把。其實嗰啲雪藏雞肉$10都有一大件,比多兩粒都唔怕啦。呢度成碟餸夾埋只有早餐嘅三份一件雞扒左右,有幾粒薯仔。呢一個牛油咖喱蝦,真係超級搵笨,啲蝦真係好似大海撈針一樣,係雪藏,透明,好細粒,楊州炒飯果種蝦仁,要嚟炒蛋我都嫌佢細,重點係:都係得五粒仔。但係呢碟野要$140。淨係睇相係咪以為係一碗
咁因為佢識廣東話,都係佢幫我哋落單,同埋介紹吓啲食物。

。呢度成碟餸夾埋只有早餐嘅三份一件雞扒左右,有幾粒薯仔。

呢一個牛油咖喱蝦,真係超級搵笨,啲蝦真係好似大海撈針一樣,係雪藏,透明,好細粒,楊州炒飯果種蝦仁,要嚟炒蛋我都嫌佢細,重點係:都係得五粒仔。但係呢碟野要$140。淨係睇相係咪以為係一碗湯呢?

Tandoori Chicken 係咁多碟餸入面最多肉的了,名副其實咁樣有四件雞。雞肉亦都做得好嫩滑,全晚最好食我覺得就係呢一個餸。

一個鐵板魚,佢推介嘅時候我以為係一條魚,嚟到原來係有五件大約係麻雀咁大嘅魚塊,幾乾下,麻麻地。不過已經算係第2好嘅餸,起碼食到有肉落肚。其餘兩個咖喱好似淨係食汁咁。

Naan 叫咗兩份,一份係蒜蓉味,一份原味,要來食咖喱汁,因為百幾蚊一碟餸主要得汁,冇理由唔食㗎嘛

呢度係冇免費嘅水供應, 20幾蚊一支水。送咗一支餐酒,可以自己選紅酒定白酒,超市幾十蚊果啲啦,送嘅冇要求,而且佢真係有酒杯同埋有冰桶,算係咁。
雖然佢嗰啲食物份量真係好少,但係佢味道其實又唔係差嘅,啲咖喱汁係幾好味嘅。如果係鍾意食汁撈飯嗰啲人應該鍾意。因為我自己其實唔鍾意食咁多澱粉質,所以我應該唔會再嚟,如果淨係食餸,我一個人食四碟咖喱都唔會飽。
除咗水,冇另叫嘢飲,因為唔想飲甜野,要留Quota食甜品,一個人$180左右,留肚行去附近大街少館食甜品,可看下一篇食評。
2021-07-23 1358 瀏覽
我都有一排🤤冇食印度菜,咁啱有朋友仔介紹咗呢間🇮🇳印度菜餐廳🍴俾我,所以就來試吓!我哋六點幾入坐🪑未有太多人,原來佢仲有個酒吧區可以 happy hour 🍻 飲幾杯。裝修用咗🪵木牆感覺溫暖,而且掛咗印度🇮🇳風掛畫整體好有印度🇮🇳 feel。原來印度🇮🇳唔同地區都有各自嘅特色食品,就連咖哩🥘款式都各有分別,而呢間餐廳🍴大部分都有供應,所以食品款式🤩選擇十分多!印度🇮🇳烤🔥脆餅🫓 Papad 我覺得係食印度🇮🇳菜必食前菜之一,香脆可口得來配埋個有少少🤏辣嘅🌿青醬食好🤤開胃。🇮🇳印式🔥烤雞🐓塊用鐵板上,出晒煙勁香🤤,烤🔥嘅火候啱啱好,重香料味而且肉嫩 juicy 😋好好食。食印度🇮🇳菜當然唔少得飲返🍹杯印式酸奶 Lassi,呢度有好多唔同款式嘅 Lassi 🍹,我就揀咗🤤孜然 Lassi 🍹,因為出面未見過😆,味道方面係好香嘅孜然味而酸奶好 refresh 唔算甜,十分之特別,孜然 fans 可以一試!南印度🇮🇳咖哩🥘羊肉🐑係用南印度🇮🇳式椰奶🥥煮嘅,咖哩汁入口係🤩好香濃嘅🥥椰奶味,🥥椰奶味中和咗部分嘅辣味🤤食起上嚟特別香滑👍,而羊肉🐑煮得好𣺉好入味,而且肥瘦適中😋好好味。有咖哩🥘就當然唔

有咖哩🥘就當然唔少得印度🇮🇳薄餅🫓 Naan,佢哋就連🫓 Naan 都有好多🤩唔同款式,我哋就揀咗乾果烤餅🫓 Kashmiri Naan,佢入面有啲堅果碎、提子🍇乾同埋🥥椰絲,食起上嚟有少少🤏微甜🤤,配埋咖哩🥘一齊食就更加😋好食!

朋友仔揀咗飲印度🇮🇳瑪沙拉茶,佢係印度🇮🇳香料奶茶☕️,佢係成壺上,分量十足。想幾甜😋可以自己落糖,飲起上嚟有微微香料味,奶味唔算濃,但幾香滑,幾 balance 👍。

總結而言,呢度印度🇮🇳菜式選擇十分🤩多,而且水準唔錯👍,我應該會再來試吓佢🤤其他款式嘅🥘咖哩!
第一次香港食印度菜 揀左呢間食!入到去老闆比我哋自己揀位,平日一開鋪 唔多人係可以任揀位坐。原本訂座時話送紅酒但無寫明滿幾錢送,原來要滿500先送,之後我哋睇左推介打算嗌menu入面嘅野 點知原來有lunch set. 最後嗌左個咖喱同炒飯,薄餅好味,炒飯比較油,但配左個酸酸哋嘅醬,男朋友話好好食,份量都好夠,另加$10 可配mango lassis,飲品稍微唔夠凍 , 凍啲會好飲啲! Btw 可以再試
第一次香港食印度菜 揀左呢間食!
  • 牛油薄餅
2021-07-18 198 瀏覽
好地道嘅印度餐廳🇮🇳印度薄餅好好食好好食😋不過口味都係偏辣,就算佢話唔辣我都係覺得辣🥵🌶🤣————————————————————————(Dinner🍴)1️⃣香炸空心球 Paani Poori🥔$552️⃣咖喱炒雜錦蔬菜 Mixed Veg Jhalfrezi🥬 $803️⃣自家秘醃烤炸雞 Chicken 65🍗 $984️⃣咖喱雞 Chicken Curry🍛 $1125️⃣印度薄餅Naan🫓 $20Overall:😋: 3.5/5💰: 3.5/5
————————————————————————
(Dinner🍴)
1️⃣香炸空心球 Paani Poori🥔$55

😋: 3.5/5
💰: 3.5/5
  • naan
2021-07-05 457 瀏覽
六點左右到達,現場沒什麼客人,每張桌上都有一支bonaqua水,店員也清楚表達每支水收費$22,因為老闆希望大家多喝餐牌內的飲品。最後我沒有開那支bonaqua,因為有點被撳住搶的感覺。未點餐便會送上餐前小食,配上薄荷葉醬汁,小食偏過鹹帶點辣,又薄又脆。對我來說不算好吃,不會是一口接一口的小吃。☛Mushroom 65餐牌內有"65系列",都是炸物,這個看上去橙色的炸磨菇,真的不用叫。磨菇是罐頭原粒磨菇那種,不香也不juicy。☛Masala Fish叫了小辣,點naan很配,咖哩味出,魚塊不滑但有一絲絲的魚肉。☛Butter Chicken店員說是最受歡迎的菜式,一點辣味也沒有,適合怕辣人士,酸酸甜甜的,蕃茄味突出,也挺好吃。☛Naan and Garlic Naan叫了兩款Naan,個人很看重Naan的口感,認為是印度菜的靈魂,可惜這裡的naan不是即製,上桌也不熱,毫無咬勁,這點令我好失望。☛雞蛋煲仔飯裡面真的有兩大隻烚蛋,有趣有趣,烚蛋無味,自己點咖哩,但印度米真心好吃,每顆都沾了咖哩汁,會一口接一口吃。▶這定的香港人店員很chur,常來催你下單,又來看著你吃飯,整體覺得不算很
Mushroom  65

Naan
☛Naan and Garlic Naan
雞蛋煲仔飯
☛雞蛋煲仔飯

▶這定的香港人店員很chur,常來催你下單,又來看著你吃飯,整體覺得不算很深刻的印度菜,之前到重慶大廈的比較好吃。
Mango  Lassi
2021-07-04