2019-03-02 151 瀏覽
話說之前去台灣旅行已經食過咖啡弄,記得香港剛開業時都好多人排隊,個人比較怕要排好耐隊先食到嘅餐廳,但熱潮過後我覺得食物既質素都不過不失,份量亦好大份!女士最愛的鬆餅真係叫一份兩個人share好了,太飽😂
2019-02-21 315 瀏覽
唔系朋友話黎我都已經唔得記左的一間餐廳. 幾年前到香港時真系排隊排到痴線.  幾年冇去, 位置裝修都系一樣. 但服務質素就差左好多啦. 果晚6:30 入坐直19:40 離開 都坐唔夠一半一數.....總匯三文治 $65 要追先黎 (見隔離枱都係)咖哩黑豚飯 $62, 算唔錯. 有少少重口味, 上菜快. 豚肉夠熱但飯就連暖都叫唔上 熱鮮果茶 $58, 以2個紙杯上枱 (感覺好差哦, 如果事前知道我會唔叫囉) 問佢點解唔系用壺, 服務員話已經冇用好耐.蜂蜜熱薑茶 $44, 夠薑味 埋單 $241, 唔知點解會有5%折. 要留意哦, 只收現金

幾年冇去, 位置裝修都系一樣. 但服務質素就差左好多啦.

總匯三文治 $65 要追先黎 (見隔離枱都係)

蜂蜜熱薑茶 $44, 夠薑味

2019-02-21
一行三人在平日的中午來到,女侍應態度奇差,呼呼喝喝,心裡已經涼了一截。坐低,店內人多,播着嘈吵的英文歌,以為自己落咗吧,就請求黑面女侍應調低音響。叫了BBQ猪排三文治,份量够,幾好味。窩夫就一般,有四塊,略硬和乾,水準之下。咖哩也是一般,不過不失。三杯咖啡,最後先上,黑面女侍應也沒有主動俾幾杯水我哋,只好乾啃。環境有啲迫,裝修有點殘破,不是一個可以relax的地方。想不到一間台灣的名店,來到香港就變得如此堪,連茶餐廳也不如。
環境有啲迫,裝修有點殘破,不是一個可以relax的地方。
其實幾年前係台灣試過,都覺得幾好!只是打進香港市場後,給排隊的人龍嚇怕了,所以一直未有機會試!咁啱初六傍晚時份經過,發現唔使等位喎!咪入去試下囉!環境跟台灣的裝潢差不多,就是殘舊了少許!我倆只是想小休一下,沒點主食,只點了1份窩夫及2杯飲品!味道真的跟台灣的很相近!相差得遠的就是服務態度~有待改善!🙈鹽味焦糖雪糕窩夫,份量好足,窩夫質地厚實,味道似麥記熱香餅,配上雪糕及焦糖!簡直絕配啊!不過女士們最好跟人分享啦!真係好大份,一個人獨享恐怕食唔晒呢個冰鮮果茶好飲!真係有幾塊新鮮生果架!味道少少酸甜,不澀口,入口順滑清爽,配窩夫最適合不過!5星推介反而呢杯熱蜂蜜玫瑰花茶就唔多掂茶味極淡,蜂蜜又少了一般蜜糖的味道!可以不試也吧!😅

咁啱初六傍晚時份經過,發現唔使等位喎!咪入去試下囉!

環境跟台灣的裝潢差不多,就是殘舊了少許!

相差得遠的就是服務態度~有待改善!🙈

不過女士們最好跟人分享啦!真係好大份,一個人獨享恐怕食唔晒

反而呢杯熱蜂蜜玫瑰花茶就唔多掂

茶味極淡,蜂蜜又少了一般蜜糖的味道!可以不試也吧!😅
  • 鹽味焦糖冰淇淋鬆餅
  • 凍鮮果茶
2019-01-30 383 瀏覽
記得咖啡弄初初黎到香港時要排好耐隊。時隔一排,咁岩去尖沙咀整野就去食,終於試到。下晝兩點幾,無乜人。餐牌上每一樣東西都很吸引,但奈何自己一個,所以只點了玉米里肌起士可頌($64)加一杯冰維也納咖啡($48),個牛角包多料到一路食一路跌出來,好多菜,仲有一株仔沙律做side。平時飲開齋啡的我都俾佢個維也納咖啡吸引左🤘🏿如果下次同朋友黎一定要試佢個waffle!!
🙈永遠都喺熱潮過後先去試因為真係好唔鍾意等位🥺.極度推介呢款牛角包🥐牛角包加左芝士同煙肉😍好罪惡啊!唔怕啦😆有蕃茄同沙律菜仲有健康粟米粒🌽抵消番啦🙈.再唔係,好似我咁💃🏻💃🏻同朋友一齊去食😘罪惡感減半💪🏻你話係咪先?.然後仲叫左呢個三文治 🥪勁大份😂一個人真係食唔曬🙈仲要有蛋沙律.食飽飽主菜仲叫左窩夫同朋友share😋說好的「我唔鍾意食甜野架」呢?.口裡說不身體卻很誠實😂😳唔係嘅...窩夫都唔甜嘅🥳個窩夫好出色外脆內軟🤤.配埋杯熱情果果茶☕️🥰食完一件窩夫飲幾啖~酸味甜味喺口腔入面交集真係好滿足啊❤️.根據非正式統計顯示,食少少甜野係可以令人心情愉快架🥳 酸野又可以令人精神番喎所以,當辛勞咁番完一日工😪記得食啲又甜又酸嘅野黎叉下電喇💪🏻
🙈永遠都喺熱潮過後先去試
因為真係好唔鍾意等位🥺
極度推介呢款牛角包🥐

牛角包加左芝士同煙肉😍
好罪惡啊!
唔怕啦😆有蕃茄同沙律菜
仲有健康粟米粒🌽
抵消番啦🙈
再唔係,好似我咁💃🏻💃🏻
同朋友一齊去食😘

一個人真係食唔曬🙈
仲要有蛋沙律
食飽飽主菜
仲叫左窩夫同朋友share😋
說好的「我唔鍾意食甜野架」呢?
口裡說不身體卻很誠實😂😳
唔係嘅...窩夫都唔甜嘅🥳

個窩夫好出色
外脆內軟🤤
配埋杯熱情果果茶☕️

🥰食完一件窩夫飲幾啖~
酸味甜味喺口腔入面交集
真係好滿足啊❤️
所以,當辛勞咁番完一日工😪
記得食啲又甜又酸嘅野黎叉下電喇💪🏻
同朋友食完lunch,未傾夠喉就要交枱,於是決定去食甜品繼續吹。朋友建議食咖啡弄。第一次食,都搵左陣先搵到,估唔到係喺樓上。坐低叫左杯咖啡同士多啤梨鬆餅,本來以為鬆餅係細細份兩個人分唔會太飽,點知係咁足料,味道非常好,唔會太甜,食多唔會膩 。兩個人食到好滿足

第一次食,都搵左陣先搵到,估唔到係喺樓上。

2019-01-09
  • 草莓冰淇淋鬆餅
2019-01-15 334 瀏覽
朋友臨放工時話想見下面,朋友叫到,點都要見一見嘅。同朋友係尖沙咀周圍行下,醒起附近有咖啡弄,記得佢啱啱開果陣要排好耐先有得食,所以都唔係食過好多次。今次7點幾上到去,完全唔洗排,仲只係得幾枱客人。台式café每人最低消費一杯飲品,夜晚未食飯,當然唔止叫得一杯飲品咁少。朋友叫左蜜桃茶,味道偏甜。我就因為天氣仲係有D凍,所以就叫左壺桂圓紅棗茶。桂圓同紅棗都好足料,足料到每次倒出黎果陣都卡住係個壺咀度,可能都太多桂圓,成杯茶都好甜。叫左個玉米可頌,都係一貫的香口,配上一大坨的芝士,極有咸香味。跟住仲食左個草莓冰淇淋鬆餅,依家非常厚實,但就差咁少少蛋香了。仲叫多左個熱香餅,上面鋪滿食用花,仲有雜莓,顏色好靚,仲有CREAM同糖漿係面。啱啱整好就送到黎,熱香餅外面有點焦脆,入面係鬆軟,不過食得出個餅都落左唔少糖,口感唔錯,都偏甜,配埋雜莓都清新,好味﹗下次黎到可能會叫呢樣而唔會叫鬆餅了~ 熱香餅

熱香餅
2018-12-21
2019-01-15 312 瀏覽
好耐無黎咖啡弄啦!原本滿心期待食個豐富既午餐,點知一上到黎個staff就黑口黑面話限時個半個鐘,以前好親切既感覺無嚕。點完餐後,明明已經講左甜品遲啲先上,點知都係一黎就上甜品,店員仲要任何野都無講就擺低甜品。甜品既雪糕,上到時已經半溶,點解以前覺得好好味既草莓冰淇淋鬆餅,而加竟然覺得唔好味🤷🏽‍♀️平時總係飲品最早到,我地等到甜品都食完,飲品先到🤦🏽‍♀️店員就咁放低飲品,完全無講到飲品係咩同問飲品係邊位😑😑😑再黎個總匯三文治,唔知點解只覺得好普通🙈店員服務態度.........有待改善。
好耐無黎咖啡弄啦!原本滿心期待食個豐富既午餐,點知一上到黎個staff就黑口黑面話限時個半個鐘,以前好親切既感覺無嚕。點完餐後,明明已經講左甜品遲啲先上,點知都係一黎就上甜品,店員仲要任何野都無講就擺低甜品甜品既雪糕,上到時已經半溶,點解以前覺得好好味既草莓冰淇淋鬆餅,而加竟然覺得唔好味🤷🏽‍♀️平時總係飲品最早到,我地等到甜品都食完,飲品先到🤦🏽‍♀️店員就咁放低飲品,完全無講到飲品係咩同問飲品係邊位😑😑😑

再黎個總匯三文治,唔知點解只覺得好普通🙈
總匯三文治

店員服務態度.........有待改善。
好耐冇黎食咖啡弄喇,曾經要排成個幾兩個鐘先有得食,依家基本唔駛點等黎到門口就排隊等啦,除左我地兩個,前面3對情侶,同兩個3人家庭都有望下入面,其實就幾多位嘅,不過就遲遲唔放我地入去坐等左半個鐘左右,入到去坐底望望周圍,其實都仲有好都位,大約坐左6成位左右咋,唔係好明點解要咁做一如以往黎食,每人最低消費一杯飲品緊係要叫抹香蜜桃冰茶啦,超級好飲,不過到依家都唔多明係杯野問題定杯問題,一路都會聞到陣濕布咁嘅味總匯三明治🥪一如以往好食、大件士多啤梨個鬆餅就普通左啲,但整體黎講都好食嘅以往黎都見侍應們好熱情招待,不時「歡迎光臨」、「有什麼需要服務可以找我」、「請慢用」但依家就冇嚕,食物飲品黎到都就咁放台面原來今時今日咁嘅服務真係唔夠架

一如以往黎食,每人最低消費一杯飲品
緊係要叫抹香蜜桃冰茶啦,超級好飲

總匯三明治🥪一如以往好食、大件

士多啤梨個鬆餅就普通左啲,但整體黎講都好食嘅

但依家就冇嚕,食物飲品黎到都就咁放台面

原來今時今日咁嘅服務真係唔夠架

• 玉米里肌起司可頌
  • 總匯三文治
  • 茉香蜜桃冰茶
  • 草莓冰淇淋鬆餅
2019-01-13 201 瀏覽
唔知係咪d人吹噓得太緊要 從來未試過咁失望 夜晚食完飯想搵間食甜品 就嚟左咖啡弄 8:30到左都要排左半知鐘隊先有位 最低消費仲要1人1杯飲品 對於想食甜品嘅我地 飲完杯野都飽左8成啦 所以3個人一齊share一個香蕉朱古力窩夫.窩夫真係勁度失望 又硬又實 要出盡力去切開佢 完全無鬆軟嘅感覺 食落又硬又乾又無蛋味 到底憑咩拎到優秀開飯餐廳 以後唔再信openrice嘅好評 .不過杯野飲又唔差嘅 我地3個叫嘅都正正常常味道 不過不失 但係呢度已經係我嘅甜品list入面剔除左
唔知係咪d人吹噓得太緊要 從來未試過咁失望
以後唔再信openrice嘅好評
香蕉朱古力窩夫
30 分鐘 (堂食)
  • 優格野莓冰沙
2019-01-10 239 瀏覽
這店在台灣引入香港,掀起了一場排隊潮後,現在已穩在香港。😍跟朋友晚餐上去,都有幾個人在等位,被安排坐在窗邊高枱位,附近沒有人一起坐,可以舒適地聊天!😎😎叫了一個芝士火腿牛角包,伴碟粟米和沙律菜,牛角包很香較,配上熱溶的芝士,加分!另一個是限定龍蝦沙律包,配檸檬汁,很開胃,還有甜蕃薯,非常配!甜品叫了莓果軟蛋糕,很美觀,略嫌味道較淡,但很足料!😝😝飲品叫了一個牛奶朱古力,很特別的樣子,用牛奶冰棒加上朱古力,就算冰塊溶了都有牛奶味道,很有趣!還有另一個招牌水果茶,足料,略嫌較酸,挺開胃!😋😋😋
這店在台灣引入香港,掀起了一場排隊潮後,現在已穩在香港。😍

2019-01-09 216 瀏覽
葵瓜子芝麻冰淇淋鬆餅🥞滿心期待嘅窩夫但真係唔係想像既味道:(個窩夫硬左啲😯😫😫好似失準左呢!❓我失望了😞結果冇食晒啲甜品記得以前排好耐個陣,好好味架整得haha希望只係今次失準啦!我唔中意比差評人地的
葵瓜子芝麻冰淇淋鬆餅🥞
滿心期待嘅窩夫

但真係唔係想像既味道:(
個窩夫硬左啲😯😫😫
好似失準左呢!❓
我失望了😞結果冇食晒啲甜品

記得以前排好耐個陣,好好味架整得haha
希望只係今次失準啦!我唔中意比差評人地的
2019-01-06 291 瀏覽
咖啡弄點解會去食: 今日約左個朋友吹下水, 傾下未來的理財大計, 估佢唔到竟然唔洗點等位喎!食物新鮮程度:⭐⭐⭐⭐ 嗰塊Waffle 真係即叫即整, 外脆內軟, 熱辣辣的waffle 加上冰凍的雪糕好似塗上牛油咁, 口感豐富, 冰火感十足夠, 士多啤梨又夠多又夠甜.食物合適溫度:⭐⭐⭐我覺得個龍蝦包, 如果是熱的,配上芝士, 會比起現在這個龍蝦沙律更好, 而個排包需要軟熟多少少, 因為而家多少少硬.食物驚喜程度:⭐⭐⭐整體黎講, 對比起我上一次的感覺,不升返減, 因性價比不算很高.————————————————— 服務員態度: 一班很有性格的年輕人, 你會期望有咩貼心的服務? 唔比人串己經好好(無心串佢地,但真心覺得有禮貌的服務, 只屬於基本) ————————————————— 最重要係。。。我會唔會再去呢? 重遊指數:⭐⭐⭐ 以上評分標準以⭐⭐⭐⭐🌟為滿分
咖啡弄
—————————————————
—————————————————
最重要係。。。我會唔會再去呢? 重遊指數:⭐⭐⭐
以上評分標準以⭐⭐⭐⭐🌟為滿分
2019-01-05 172 瀏覽
朱古力朱奶🍫🍼 朱古力係熱既牛奶棒係凍既個野飲幾得意,但夾埋一齊唔好飲!!!好似飲緊d 粉咁😫d 朱古力唔夠熱呢!!!大家可以不用叫這飲品了。。。 但唔排除佢朱古力夠熱係好飲。可能係咁岩今次飲唔夠熱😂戴左個頭盔先⛑總匯三文治同公司三文治分別唔大😂但佢個粟米蓉我好like🌽
朱古力朱奶🍫🍼 朱古力係熱既
牛奶棒係凍既
個野飲幾得意,
但夾埋一齊唔好飲!!!
好似飲緊d 粉咁😫
d 朱古力唔夠熱呢!!!
大家可以不用叫這飲品了。。。 但唔排除佢朱古力夠熱係好飲。
可能係咁岩今次飲唔夠熱😂
戴左個頭盔先⛑