2018-10-12 129 瀏覽
一人的晚餐!想搵間靜靜地,又靚靚地嘅地方!經過呢間「咖啡灣」,感覺係主打飲嘢嘅地方,見佢餐牌啲食物都好似幾靚,就決定入去睇吓有無伏!一入到去睇到每枱都已經放好哂要用嘅嘢!整整齊齊咁!原隻軟殼蟹嘅卡邦尼呀!好吸引呀!見到隔離枱都叫咗,賣相都好得!所以我決定跟吓風!😂噢!實物竟然靚過餐牌!簡直天荒夜談!軟殼蟹炸到剛剛好!唔會乾,正確啲嚟講,係好juicy! 至於個卡邦尼更加無得彈!汁量同調味都剛好!意粉口感一流!初初以為卡邦尼呢啲大路嘢唔會打動到我!誰知他們家可以做到這種層次的好東西!!!

一入到去睇到每枱都已經放好哂要用嘅嘢!整整齊齊咁!

2018-10-07 185 瀏覽
之前這間店沒有這麼早營業,今日發現己開了可以食個靚早餐 , 店裡播住歌曲, 心情都輕鬆些, 點了法式三文治及牛油果多士配熱柚子蜜。兩款早餐都有一個小小的薯餅,份量正合我意, 因太大怕熱氣。 牛油果多士味道較淡 ,法式三文治餡料有芝士火腿 , 味道較濃, 味濃味淡,任君選擇。 至於飲品柚子蜜是正確的選擇 ,非常滋潤甜度適中, 正好這天氣飲。

2018-10-07
$42 (早餐)
2018-09-25 143 瀏覽
同老公第2次嚟食, 等左15分鐘左右就入得。深海炸魚艦隊 (即炸魚薯條) $72 , 薯條係粗的炸魚又大又多, 炸粉又薄, 確係抵食, 但炸魚上嘅調味粉太多, 搞到偏鹹, 結果都係無食晒老公order左手作特級和牛漢堡($85), 老公嘅食後感係, 漢堡內嘅芥末醬同蕃茄醬由食客自己加會好d, 而且亦唔覺得似食緊和牛, 無牛味又"鞋"唔建議食 我自己就order左意粉, 太creamy, 而且黑松露太多, 完全無晒菇菌嘅香味, 食完超滯反而飲品有驚喜味道唔錯又靚(左)菠蘿藍蝶 $36(右)菠蘿荔枝烏龍茶 $38飲品第2杯半價, 所以兩杯加埋都係$56整體嚟講, 唔會成日幫襯 >.< 始終食物偏鹹係無咁健康, 而且舖內間中有烏繩飛嚟飛去重點係唔收信用卡!閒閒地一餐都幾百蚊, 但只收現金太唔方便喇
同老公第2次嚟食, 等左15分鐘左右就入得。

深海炸魚艦隊

味道唔錯又靚
(左)菠蘿藍蝶 $36
(右)菠蘿荔枝烏龍茶 $38
飲品第2杯半價, 所以兩杯加埋都係$56

重點係唔收信用卡!
閒閒地一餐都幾百蚊, 但只收現金太唔方便喇

2018-09-25
菠蘿藍蝶&菠蘿荔枝烏龍茶
2018-09-03 184 瀏覽
知道咖啡灣係粉嶺中心開左,朋友話要黎食下,所以一於等佢放工再過黎食,7點到,已經大排長隊,但朋友話要食,所以決定等,我們等到8點左右終於有位啦。墨汁帶子意粉($62)墨汁味較淡,但新鮮帶子和蟹籽令整碟意粉加了分。北海道咖哩和牛扒飯($82)好香濃的咖哩,不辣的,和牛扒令人警喜,肉嫩多汁。黑魔王曲奇雪糕窩夫($78)好大份,兩個人食唔晒抹茶藍碟($36)顏色好靚美式咖啡($14)好抵飲,飲品第二杯半價

墨汁帶子意粉($62)
墨汁味較淡,但新鮮帶子和蟹籽令整碟意粉加了分。

北海道咖哩和牛扒飯($82)
好香濃的咖哩,不辣的,和牛扒令人警喜,肉嫩多汁。

黑魔王曲奇雪糕窩夫($78)
好大份,兩個人食唔晒

抹茶藍碟($36)
顏色好靚

美式咖啡($14)
好抵飲,飲品第二杯半價
2018-09-02 144 瀏覽
雖然粉嶺區的餐廳不少,但這間咖啡灣是其中一間會不斷重覆去光顧的餐廳。尤其是意粉,簡直一流!點了三款意粉,每款意粉都不會令人失望,意粉硬度適中,吞拿魚蕃茄醬燴意粉味道偏甜。瑞士朱古力飲品上面有個小女孩圓案,很漂亮哦!香蕉朱古力咖啡窩夫和黑魔王曲奇雪糕窩夫甜品賣相吸引,不會太甜,但心形餅底偏硬,不太香脆,雪糕普通。大阪燒汁炸薯條比較鹹,玫桂山雞翼甜甜地好味道!推介豬扒蛋咖哩飯,蛋滑,豬扒夠脆和咖哩味適中。
2018-08-24 131 瀏覽
係粉嶺多左一個餐廳去選擇 但好多人去貪新鮮排隊 餐廳座位唔太多 坐落就有小小迫見到個隔離個凱薩沙拉🥗幾大份 咁我都試下先 沙拉醬汁剛好 沙拉食到底仲有醬 唔會太乾 dry食菜 朋友就食左個卡邦尼意粉 同一般餐廳食既差唔多 然後叫多一份炸雞🍗 有粗薯條伴碟 有三種醬配食 深紅色係草莓 我覺得好奇怪橙色係甜酸 黃色係蜜糖芥末 最後重頭戲係個甜品 Oreo 雪糕waffle 一份有半份選擇架 但我覺得一份滿足d 加20$食一份啦🤤 個waffle都幾企身 有脆邊 仲暖 加雪糕係絕配😍

橙色係甜酸 黃色係蜜糖芥末

最後重頭戲係個甜品 Oreo 雪糕waffle 一份
凱薩沙拉
午餐
凱薩沙拉
2018-08-24 88 瀏覽
鄰近火車站的粉嶺中心已經翻新,伴隨著定有新店進駐,而咖啡灣便是其中一間,自開業以來日日都大排長龍,相信一定有佢獨特嘅吸引力,等咗20分鐘先可以入座,中途見到嘅擺設同餐具都好精美!鐵板雞扒番茄醬汁燴意大利粉(HKD68)~實物同menu上有8成似,賣相都係咁好,而番茄醬汁嘅味道都係正常嘅,反而要讚一讚意大利粉嘅口感,唔會過淋,而雞扒皮脆香口!卡邦尼米形麵(HKD78)~卡邦尼意粉食得多,米形麵真係唔知咩嚟!初初見佢,仲以為係意大利飯嘅口感,原來真係意粉嘅質地嚟!好攪笑呀!黑魔王窩夫_半份(HKD52)~而選擇一份都係(HKD78),從圖片中就睇到分別~窩夫唔夠熱,但好香牛油味,而口感較軟身,唔係我喜歡的口感,有少少失望

鐵板雞扒番茄醬汁燴意大利粉(HKD68)~實物同menu上有8成似,賣相都係咁好,而番茄醬汁味道都係正常嘅,反而要讚一讚意大利粉嘅口感,唔會過淋,而雞扒皮脆香口!

2018-08-20
20 分鐘 (堂食)
2018-08-14 139 瀏覽
呢間原本喺太和好出名嘅咖啡灣終於來到粉嶺啦! 粉嶺實在好缺少餐廳,尤其呢類比較優閒嘅cafe, 聽日放假就去朝下勝, 一點幾去到,依舊多人, 兩個人等咗20分鐘左右, 餐廳位置唔多,坐到入去都感覺好逼, 不過勝在店員唔會趕人走野食方面, 叫咗一個黑松露意粉, 一個三色蜆肉炒意粉, 兩個意粉都算好味, keep得到太和嗰間嘅水準, 黑松露意粉好creamy好入味 , 蜆肉意粉就炒得好乾身好 有蒜香味 , 跟餐叫埋柚子雞翼, 呢個又係冇得輸, 另外上網見到人哋食評甜品唔算特別好,都冇叫到總括嚟講, 意粉好值得叫, 下午茶消遣好地方
總括嚟講, 意粉好值得叫, 下午茶消遣好地方
  • 柚子雞翼
2018-08-12 137 瀏覽
曾經在太和嚐過這家咖啡灣,印象中,這家店得鹹食甜食都很好,只是路途遙遠,上次也是經過太和才進店。悉聞粉嶺開了家新分店,既然近屋企,這晚就來了一嚐分店水準,順道來個一人晚餐。軟殼蟹黑松露忌廉意粉($82)小弟一直都很愛吃軟殼蟹的菜式,這家意粉居然有大大隻軟殼蟹在碟上!蟹殼很脆,炸後不會有油益味,殼內亦啖啖肉,食過返尋味。意粉汁方面,忌廉打得好creamy,口感有忌廉汁應有的漿口感。而且黑松露毫不吝嗇,味道濃郁,豐富了本身的忌廉汁的味道,這個值得一讚!意粉也軟硬剛好,火候時間掌握尚算不錯。茉莉花草冷泡茶($38)意粉味道香濃,飲品方面我就選了比較消滯的冷泡茶。這個飲料是sugar-free 的,濃濃的茉莉花清香,冷泡的造法引出茶香,也維持冰涷口感,即使走甜了,也不會覺得澀。美中不足的是,一到繁忙時間,就會大排長龍,想食又不想排隊,可能要早點去晚飯了。😂

軟殼蟹黑松露忌廉意粉($82)

茉莉花草冷泡茶($38)

• 軟殼蟹黑松露忌廉意粉
2018-08-08 150 瀏覽
之前係粉嶺中心食晚飯已經見這到這間店大排長龍,今天5點半來到不用排隊,所以我們就進去吃晚飯,好彩早一點過來,6點已經要排隊了。見到餐牌甜品,飲品都非常吸引,款款都想食。黑白松露香濃磨菇湯-淡淡的黑白松露味配上幼滑的磨菇湯,好好味。深海炸魚艦隊-估唔到咁大份,有四大件炸魚,炸魚炸到金黃香脆,不是平時食開的雪藏魚柳,而且魚肉啖啖肉,非常滋味。蒜蓉牛油焗鮮雜菌-一打開聞到好香濃的蒜蓉牛油味道。黑松露野菌忌廉義大利麵-近排愛上黑松露的味道,所以見到黑松露都一定必食。北海道咖哩海鮮飯-咖哩汁唔辣,海鮮有青口,蜆,蝦,海鮮都算新鮮。冰滴實驗咖啡-造型好特別,好似成個實驗室,要自己調配適合自己的口味。藍蝶葡萄水果茶好香,淡淡的藍蝶花配上葡萄,估唔到又幾夾幾好飲,藍碟花可以抗養化,養顏美容,好適合女士飲,但不適合孕婦飲用。

蒜蓉牛油焗鮮雜菌-一打開聞到好香濃的蒜蓉牛油味道。

藍蝶葡萄水果茶
2018-08-04 121 瀏覽
開業幾個月,次次都大排長龍,今次終於不是太多人等了,所以一試。叫了一個雞扒包和黑松露磨菇飯,賣相真是令人滿意,食物味道也不錯,黑松露味超濃。更值得一讚是他們的內營運溝通方式很流暢,未入座已先訂菜,所以很快便有得食;客人有什麼要求,很快便會用對講機通知其他樓面馬上很動,行動快,又不會有嘈吵聲。只是地方迫一點,仲要收加一服務費,但比一般茶餐廳還迫窄,唔可以輕鬆地坐下來享受食物或飲品,但環境相較餐廳安靜,所以似是食快餐的飯堂。
2018-08-04
2018-07-30 84 瀏覽
工作中午餐,一個人去到呢間餐廳,一個人唔使等位,不過要搭枱,今日閒日有午餐,我揀咗一款就等,前菜飲品都好快到,但意粉就等足20分鐘先到,有點耐!三色蒜辣蜆意大利麵($64)賣相不錯,蜆有啲瘦,意粉乾身有咬口,口感好食,加上微辣同蒜香,好味凱撒沙律:小砵可愛,沙律菜款式多,爽脆唔老,芝士粉香口,幾好檸檬錫蘭紅茶(跟餐)有耳玻璃杯,即沖名牌茶包,茶味唔算濃,配清爽檸檬,唔落糖清清地好味!食物好味,店員服務正常,每個客人埋單都會叫做會員,不過唔hard sell炒意粉不錯

凱撒沙律

錫蘭檸檬紅茶
茶包

炒意粉不錯
2018-07-24
錫蘭檸檬紅茶
2018-07-28 125 瀏覽
前二天經過了,平日都要排長隊的,今天竟然不用排,二話不說同姊姊入去食個 先。姊姊點了香草忌廉蜆肉意大利面。賣相吾錯 ,姊姊說好食(忘記影相了)。我點了日式咖喱豬扒疍包飯。豬排外脆內軟好食,如果咖喱辣番小小會更再叫左二杯熱情森林水果茶,味道好清新,上茶時,有一隻小杯,裏面有一小塊士多啤梨,跟住有個玻璃小盤,中間有個小臘燭,上面熱着壼水果茶,可以慢慢品嚐,看起來很精緻,感覺很舒服。店子雖不大,位置有些窄,但服務尚算到位。第一次,都算有驚喜。近年,粉嶺中心沒什麼出色的餐廳,這間都是不錯的選擇。
姊姊點了香草忌廉蜆肉意大利面。賣相吾錯 ,姊姊說好食
(忘記影相了)。我點了日式咖喱豬扒疍包飯。豬排外脆內軟
好食,如果咖喱辣番小小會更
2018-07-25
2018-07-17 225 瀏覽
住左新界咁耐,都唔知粉嶺有間咁得意嘅餐廳得意嘅意思係似茶木又唔係茶木嚟🤔D嘢食靚到絕對會令你想影相打卡約咗個粉嶺人,就搭幾個站火車嚟搵佢落車後行天橋穿過個商場就到唔洗淋雨🌂叫咗個最多人食嘅全日早餐,唔算平但都物有所值,足料唔馬虎👍朋友食蘑菇飯🍄,個樣好盞鬼👻但得菇,冇肉單調d粒大菇係幾好食嘅藍蝶花茶,好飲m到飲滋補下仲叫咗個雞翼,唔記得影相2個人,連加一食咗 29x,好味但有d貴會再食嘅,但下次嗌少d
住左新界咁耐,都唔知粉嶺有間咁得意嘅餐廳
得意嘅意思係似茶木又唔係茶木嚟🤔
D嘢食靚到絕對會令你想影相打卡
約咗個粉嶺人,就搭幾個站火車嚟搵佢
落車後行天橋穿過個商場就到
唔洗淋雨🌂
叫咗個最多人食嘅全日早餐,唔算平但都物有所值,足料唔馬虎👍
全日早餐

朋友食蘑菇飯🍄,個樣好盞鬼👻
但得菇,冇肉單調d
粒大菇係幾好食嘅
蘑菇屋🍄

藍蝶花茶,好飲
藍蝶花茶

m到飲滋補下
仲叫咗個雞翼,唔記得影相
2個人,連加一食咗 29x,好味但有d貴
會再食嘅,但下次嗌少d
全日早餐
2018-07-02 243 瀏覽
呢間 Cafe Swan 好難食喎,窩夫有啲實外面唔夠脆,士多啤梨雪糕太人工味,啲蕉仲有陣生生地既味,唔夠淋,士多啤梨酸。焦糖燉蛋咖啡,媽咪話點解冇蛋又冇咖啡味😂 焦糖燉蛋應該指面頭既焦糖者,但杯咖啡太甜,而且的確咖啡味唔出,劣。最正常應該係軟殼蟹沙律, 但炸軟殼蟹有好大陣油味,沙律又太多芝士粉,所以一啲都唔清新。侍應都幾忙下,野飲會遲俾飲管。係一次比較後悔既下午茶,冇令人滿足既感覺。唯一好係唔會趕人走。

唯一好係唔會趕人走。