2020-05-21
今日食左盒好正嘅曲奇餅, 家姐收工買嘅, 佢啲同事話好特別, 個盒好靚咁bor, 即刻拆黎食先, 佢包裝紅bok bok好有新年feel🤣, 睇真d原來係個口同隻手拎住塊曲奇👍🏻.🍪雜錦口味曲奇 (HKD208@)一次過有齊店家8款口味, 每款3塊, 附介紹各種味道嘅小單張: XO醬, 香辣蝦米, 葱油雞, 提子花旗蔘, 杏脯迷迭香, 陳皮子薑, 紅棗, 七味粉曲奇, 有甜有醎. 睇返原來係MADE IN HK+無添加防腐劑架!! 大人細路都啱食, 神奇地屋企長輩們勁LIKE啲曲奇, 話啲味道好特別!🍪XO醬曲奇•Li款我最鐘意, 細細塊曲奇啖啖都食到XO醬嘅”料”, 醎度溫和, 牛油味香.🍪香辣蝦米曲奇•同XO醬味道相近但佢嘅辣味非常突出, 又有mini蝦米, 鐘意醎香嘅人唔可以錯過.🍪葱油雞曲奇•係無雞肉嘅🤣, 以大量”醃”滿雞肉味道香葱整成, 食落勁有葱油雞味勁特別.🍪提子花旗蔘曲奇•花旗蔘嘅甘苦味較出, 餅師同時加埋提子乾以甜品平衡返, 感覺好”養生”呢, 曲奇texture較實淨.🍪杏脯迷迭香曲奇•邊邊位啲糖料好鬆脆!! 咬得到嘅杏脯肉仲聞到陣陣Rosemary香~ ~ ~🍪
🍪
雜錦口味曲奇 (HKD208@)
XO醬曲奇•
香辣蝦米曲奇•
葱油雞曲奇•
提子花旗蔘曲奇•
杏脯迷迭香曲奇•
陳皮子薑曲奇•
子薑味fresh, 微微陳皮香, 曲奇本身入口即化, 淨低子薑𡁻𡁻下非常開胃.
紅棗曲奇•
補血嘅紅棗切碎加入曲奇, 甜味夠哂天然.
七味粉曲奇•
Crunchy!!
🍪
而家食野越來越注重健康同無添加, li個牌子嘅曲奇實在好creative, 打破左一般曲奇就係肥同無益嘅定律, 加上香港製造, 有各種創新嘅味道, 口感又有層次, 送禮perfect.