2023-11-30 6 瀏覽
肥仔係一個朱古力膠嚟,基本上有咩朱古力新嘢都會忍不住去試,今日經過灣仔見到一間朱古力特飲店,梗係要試吓!🍫70%薰衣草朱古力(蔗糖)🍫店員即叫即造,好新鮮!入口好順滑,微微嘅薰衣草滲岀嚟,同微苦嘅朱古力好合拍,互不搶風頭,又能互相幫助大家提升到更高口味層次。原來係選用2022年International Chocolate Awards 獲獎第三名的薰衣草朱古力,唔怪之得配合得咁和諧!總結,天寒地凍飲到一杯如此傑岀嘅朱古力,暖身更暖心,十分幸福快樂!

🍫70%薰衣草朱古力(蔗糖)🍫

2023-11-24 4 瀏覽
食完tea經過見到呢間專賣朱古力飲品嘅小店選擇都唔少 全部都好吸引😍想試純朱古力 又想試73% 又想試茶味嘅 真係好難揀呀😆好彩店員都好有耐性 俾我慢慢揀😆最後揀咗凍嘅薰衣草朱古力 轉咗杏仁奶😋薰衣草味好香好清新 唔會好濁朱古力味好夠 唔會被杏仁奶搶咗啲味飲落都幾滑口甜度都啱啱好整體味道不錯小店嘅紅白色鋪面 感覺簡潔不過就無座位 只做外賣牆上句A cocoa a day to keep stress away真係不能同意更多😆
食完tea經過見到呢間專賣朱古力飲品嘅小店

小店嘅紅白色鋪面 感覺簡潔
不過就無座位 只做外賣
真係不能同意更多😆
2023-11-14 14 瀏覽
🫶🏻🫶🏻🫶🏻如果太多牛奶味,朱古力味冇埞企。想要飲高濃度朱古力奶可以試下灣仔呢間朱古力飲品店!紅色噶門面十分吸睛容易搵!有好多貓頭鷹飾物用嚟打卡。👅 73%黑朱古力 $58我揀咗成個Menu朱古力濃度最高嘅飲品,驚肥嘅話可以揀卡路里較低嘅燕麥奶做milk base,相對上冇牛奶咁滑,但係燕麥奶嘅香味同朱古力味好夾。飲之前一定要記得攪勻先!整體黎講唔會太甜,真係好好飲❤️仲有好多其他味道嘅飲品可以揀,例如焙茶味、薰衣草味、抹茶味等等,每款都想試😋🟫⬜️🟫⬜️🟫⬜️🟫⬜️🟫⬜️🟫⬜️🟫⬜️🟫⬜️🟫📍唂咕 灣仔皇后大道東136號地下D號舖#moooveat #moooveatfood #moooveat灣仔#朱古力飲品專門店#灣仔美食#chocolate drink#朱古力關注組#cucooland#唂咕
🫶🏻🫶🏻🫶🏻
如果太多牛奶味,朱古力味冇埞企。

👅 73%黑朱古力 $58

🟫⬜️🟫⬜️🟫⬜️🟫⬜️🟫⬜️🟫⬜️🟫⬜️🟫⬜️🟫

📍唂咕
灣仔皇后大道東136號地下D號舖

小編第一次見到只賣朱古力飲品的小店,灣仔路過此店,被佢主打各國自產的可可豆的宣傳吸引,便叫了一杯Iced Earl Grey Chocolate with oat milk。小店考慮到其他milk base需要,提供了其他選擇,當中最特別有椰子奶的特別選擇。不過小編最後選擇Oat Milk。Earl Grey Chocolate (oat milk)朱古力嚟自越南,小編見到侍應加oat milk之後倒上濃厚的朱古力漿,再加一點茶葉碎。侍應細心提醒要搞拌才喝,這樣味道就會相當balance。Earl Grey配上朱古力味道很獨特,開頭有淡淡的茶葉味,之後變成像herbal tea的感覺,帶點微苦的余味,非常特別同清新!朱古力雖然有加椰糖,但甜度很不明顯(讚,挺健康),反而oat milk的鹹味跟朱古力非常搭,口感很滑,也嚐到朱古力粉。即使有加冰,但到最後依然都食到朱古力的味道,感覺這間小店用料都頗高質~唂咕灣仔皇后大道東136號地下D號#灣仔飲品 #灣仔美食 #灣仔 #特色小店 #朱古力特調 #濃郁朱古力 #越南朱古力 #cucoland #唂咕 #eargreychocolate #飲

唂咕
灣仔皇后大道東136號地下D號
#灣仔飲品 #灣仔美食 #灣仔 #特色小店 #朱古力特調 #濃郁朱古力 #越南朱古力 #cucoland #唂咕 #eargreychocolate #飲品店 #高質 #高質用料 #精緻小店 #朱古力 #foodie #foodiehk #hkfoodie
2023-11-10 11 瀏覽
其實已經唔係第一次飲呢間之前朋友都有買過俾我無論包裝定係味道都絕對有保證之前都飲過幾款特別鍾意佢個70%薰衣草朱古力(蔗糖)依款朱古力是來自菲律賓的,搭配咗薰衣草的香氣,整體口感很柔順,唔會太甜,非常適合喜歡朱古力和花香嘅人。而且我選了燕麥奶。讓朱古力的味更突出✌🏻佢仲有好多嘢揀。望落係夏天定冬天飲都好正😊唂咕 CUCOOLAND📍 灣仔皇后大道東道136號地下D舖◇◇◇◇◇◇◇◇◇#唂咕 #CUCOOLAND
其實已經唔係第一次飲呢間
之前朋友都有買過俾我
無論包裝定係味道都絕對有保證

之前都飲過幾款
特別鍾意佢個70%薰衣草朱古力(蔗糖)

佢仲有好多嘢揀。望落係夏天定冬天飲都好正😊

唂咕 CUCOOLAND

📍 灣仔皇后大道東道136號地下D舖

◇◇◇◇◇◇◇◇◇

#唂咕 #CUCOOLAND
2023-11-08 11 瀏覽
好耐冇熱chocolate,行過見到專飲chocolate既小店😋門面好有聖誕氣氛🥳但果日有啲熱所以都係飲凍🤭個人驚甜,所以dark chocolate就岩哂~有兩種濃度,我揀咗73% dark chocolate 🍫 再加whole milk base😙好純滑😍coco好香,唔會太甜,好balance 👍佢仲有oat milk, almond milk 同coconut milk既base😋佢仲有pure coco既choice👍

2023-11-06 9 瀏覽
灣仔新開咗Cucooland,中文名叫唂咕,就係朱古力飲品咁解,成間店鮮紅色好搶眼,當四圍都係賣咖啡、台式手搖、水果茶,純賣朱古力飲品真係未見過,就算幾怕肥都要試下伯爵茶朱古力,上面真係有啲伯爵茶葉,成杯深啡色未飲都覺得濃郁,奶仲可以揀全脂奶、燕麥奶、杏仁奶同椰奶,啱晒不同人嘅口味同乳糖不耐症人士,一飲落去,朱古力唔太甜,濃得嚟又好夠茶味,伯爵茶獨有茶香同朱古力好夾,濃而不膩,口感綿密店員仲推介咗60%同73%嘅黑朱古力,啱晒鍾意黑朱古力嘅人,我決定下次出去買lunch要再過嚟試埋佢個黑朱

2023-11-03 10 瀏覽
《晨曦薰香》清晨陽光灑窗前,咖啡香氣瀰漫。心靈在寧靜中蘇醒,感受早晨溫柔召喚。薰衣草在薰香撲鼻,在俗世中思緒得以舒展。咖啡敦香在齒間回蕩,在忙碌的日常自我振作。香氣與味覺交織,啟發心靈的活力源泉。在薰衣草咖啡的陪伴下,感受新一天的魅力共鳴。70% Aged with Lavender (cane sugar)70%兼衣草朱古力 (蔗糖)*cocoa from Phillipines*HOT 68HKD / COLD 71HKD
《晨曦薰香》

清晨陽光灑窗前,
咖啡香氣瀰漫。
心靈在寧靜中蘇醒,
感受早晨溫柔召喚。

薰衣草在薰香撲鼻,
在俗世中思緒得以舒展。
咖啡敦香在齒間回蕩,
在忙碌的日常自我振作。

香氣與味覺交織,
啟發心靈的活力源泉。
在薰衣草咖啡的陪伴下,
感受新一天的魅力共鳴。

70%兼衣草朱古力 (蔗糖)
*cocoa from Phillipines*
HOT 68HKD / COLD 71HKD
2023-11-01 20 瀏覽
伯爵茶朱古力賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧朱古力上以應節的南瓜圖樣作點綴,氣氛十足打卡必點。朱古力特意採用來自坦桑尼亞的可可粉,風味濃郁強烈,帶有出眾的果香和花香,與伯爵茶的清香互相融和,滋味沈穩而深邃,令人難忘。朱古力特意選用椰糖調味,口感不會過於強烈,甜度比一般砂糖低,忠實呈現可可醇厚的原味。🐧❣️朱古力可選配全脂奶、燕麥奶、杏仁奶或椰子奶,各有特色同樣出眾,值得一試。🐧❣️店舖裝橫迎合萬聖節主題,以南瓜人等標誌性裝飾作點綴,節日氣氛濃厚。🐧❤️結語:朱古力製作細緻講究,誠意之作。

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

朱古力上以應節的南瓜圖樣作點綴,氣氛十足打卡必點。

🐧❤️結語:朱古力製作細緻講究,誠意之作。

下午茶
2023-10-31 13 瀏覽
今日嚟到灣仔周圍行下,想揾杯野飲下,經過見到有間紅色裝修的飲品店,行去望下原來系賣唔同類型的朱古力飲料!今次我就試左佢地招牌嘅70%薰衣草朱古力🍫70%薰衣草朱古力(熱:$68,凍:$71)結合了薰衣草的芳香和朱古力的濃郁,帶來獨特的口感體驗,杯上散落著粒粒的薰衣草花瓣,加上系萬聖節👻所以店鋪加上了萬聖節鬼的圖案,好得意。飲左一啖,薰衣草香氣慢慢彌漫開來,讓人心曠神怡,而朱古力微妙的苦甜,與薰衣草的芬芳交織,帶來極致的味覺享受,特別嘅口感令人值得一試。店鋪仲有杏仁奶、燕麥奶同椰子奶選擇,是相對較健康嘅選擇!📍灣仔皇后大道東136號地下D號舖 - 唂咕 (灣仔)

🍫70%薰衣草朱古力(熱:$68,凍:$71)

📍灣仔皇后大道東136號地下D號舖 - 唂咕 (灣仔)
外賣自取
走在灣仔皇后大道東, 你一定會比呢一間外型紅卜卜嘅朱古力專門店吸引住,那就是「唂咕CUCOOLAND」!呢一間飲品店同平時嘅手搖唔同,佢哋唔係買珍珠奶茶或者果茶,而 佢哋係專注純正朱古力飲品嘅, 應該全香港只有呢一間!嚟到朱古力專門店梗係要飲純朱古力啦, 而且仲要係飲高純度朱古力,無論是熱朱古力還是冷朱古力 都非常推介,73% 黑朱古力有濃郁嘅可可風味,帶有微苦嘅口味。 如果唔鍾意飲咁苦嘅話 可以揀甜度,  都可以加其他底, 例如薰衣草茶、 抹茶、 焙茶!如果你是一位朱古力愛好者,那麼「唂咕CUCOOLAND」 真心一定要試吓真材實料可可飲品!

2023-10-06
2023-10-21 11 瀏覽
朋友最近試咗灣仔新開嘅小店話值得一試,前幾日經過就試下。呢間主打可可朱古力嘅小店以貓頭鷹為主題,店鋪四周都見到貓頭鷹公仔。Cold Cocoa Coffee 凍可可咖啡 (無糖) $63呢款可可咖啡無糖,搭配全脂奶,可可味更濃郁,甜度較低,可可味同咖啡味好平衡。Cold Hojicha Chocolate 凍焙茶朱古力 $68最近比較鍾意飲焙茶嘅我就揀咗焙茶朱古力,用上日本小山園焙茶粉,加燕麥奶更能帶出焙茶味。飲落唔太甜,焙茶味好濃,即使加咗冰都唔會溝淡。除咗有燕麥奶,仲可以揀全脂奶或者椰子奶。

2023-10-18 9 瀏覽
平時飲開都係咖啡、奶茶咁,今日送完呀女竟係發現有賣可可嘅專門店!而家仲要做梗買一送一到7號添🥰非常抵飲呀😻店員好有笑容,介紹左我飲椰子奶可可🥳入口非常之creamy!! 朱古力味超濃,好滑好香,飲完真係人都開心啲😂🥰 而家好飽肚🐷🐷

2023-10-17 72 瀏覽
呢間朱古力外賣店主打使用純可可同埋無糖,有唔同口味嘅朱古力😋仲可以揀埋奶底,有全脂奶、杏仁奶、燕麥奶、椰子奶,聽落好似好健康咁,見到佢哋有薰衣草、焙茶、抹茶、伯爵茶等等嘅味道可以揀,全部都好吸引🤩薰衣草朱古力仲有拎過獎添~我哋今次就試吓伯爵茶朱古力(椰糖),用咗來自Tanzania 嘅可可,揀咗全脂奶🥛一拎起已經聞到香濃嘅朱古力味,面頭仲加咗伯爵茶葉碎,所以都飲到伯爵茶味,而朱古力因為冇加糖嘅關係,所以完全唔會甜亦都帶回甘,啱晒鍾意健康唔想飲咁甜嘅你😉

2023-10-16 9 瀏覽
📍cucooland, 灣仔周圍好少見純買朱古力嘅飲品舖 見到cucooland 有好多唔同口味嘅朱古力 又有好多唔同奶選擇(全脂奶、燕麥奶、杏仁奶、椰子奶)滿足各位朱古力迷嘅願望🍫🫖伯爵茶朱古力(椰糖)$68嗌咗燕麥奶 真係有好重燕麥味 成杯飲品有淡淡嘅伯爵茶香 朱古力味反而唔係好重 件事幾夾🫡另外雖然佢話落咗椰糖 但都唔會太甜飲完成杯朱古力都唔會覺得唔健康🤤過口癮💯鍾意茶味嘅我下次會想試吓焙茶朱古力~
📍cucooland, 灣仔

周圍好少見純買朱古力嘅飲品舖

🍫🫖伯爵茶朱古力(椰糖)$68
另外雖然佢話落咗椰糖 但都唔會太甜
飲完成杯朱古力都唔會覺得唔健康🤤過口癮💯

鍾意茶味嘅我下次會想試吓焙茶朱古力~

• 伯爵茶朱古力