2024-11-16 50 瀏覽
💋 唇茶 🍵黑糖玫瑰桃膠鮮奶 M$34 L$38不嬲都好鐘意食桃膠鮮奶自從唇茶出左鮮奶系列之後次次都心掛掛想飲(因為自己整桃膠鮮奶係好麻煩既事)好似拎住杯港式甜品仲要佢地係真正既Hong Kong brand 一定要Support !一邊行街 一邊飲甜品咁 解渴又健康 好正鮮奶桃膠本身已經好夾加埋少少黑糖 淡淡既奶味之中帶有少少甜味仲有埋桃膠慢慢食真係好滿足呀 (๑˃̵ᴗ˂̵)My favourite tea in Hong Kong
💋 唇茶 🍵

黑糖玫瑰桃膠鮮奶 M$34 L$38
不嬲都好鐘意食桃膠鮮奶
自從唇茶出左鮮奶系列之後
次次都心掛掛想飲
(因為自己整桃膠鮮奶係好麻煩既事)
好似拎住杯港式甜品
仲要佢地係真正既Hong Kong brand
一定要Support !
一邊行街 一邊飲甜品
解渴又健康 好正

鮮奶桃膠本身已經好夾
加埋少少黑糖
淡淡既奶味之中帶有少少甜味
仲有埋桃膠慢慢食
真係好滿足呀 (๑˃̵ᴗ˂̵)
My favourite tea in Hong Kong
2024-02-27 347 瀏覽
香港銅鑼灣飲品店真係好多,真係花多眼亂隨意去咗呢間叫唇茶的飲品店,款式好多香港有6家分店,主打桃膠、純茶、梳打📍原味桃膠鮮奶 大杯 $36奶係用明治4.3特濃牛乳😍奶味超級濃郁呀細杯係$32元,另外有黑糖味同黑糖玫瑰味我叫嘅係原味,記得要叫少糖,就唔會太甜估唔到桃膠份量都多多,每飲一啖都會吸到口感好豐富,呢個真係很吸引,好喜歡飲💞如果黑糖味應該會超級甜,所以叫原味穩陣啲📍唇茶 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖

香港銅鑼灣飲品店真係好多,真係花多眼亂
隨意去咗呢間叫唇茶的飲品店,款式好多
香港有6家分店,主打桃膠、純茶、梳打
📍原味桃膠鮮奶 大杯 $36

奶係用明治4.3特濃牛乳😍奶味超級濃郁呀
細杯係$32元,另外有黑糖味同黑糖玫瑰味
我叫嘅係原味,記得要叫少糖,就唔會太甜
估唔到桃膠份量都多多,每飲一啖都會吸到
口感好豐富,呢個真係很吸引,好喜歡飲💞
如果黑糖味應該會超級甜,所以叫原味穩陣啲

📍唇茶 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖
2023-09-22 460 瀏覽
天氣熱辣辣,想飲杯健康得嚟又養顏嘅冰冰凍⁉️閨密就介紹咗位於渣甸街唇茶,一間主打桃膠的特色茶店揀咗黑糖玫瑰桃膠鮮奶,閨密就原味桃膠鮮奶,想講係第1次飲~ 都真係好期待-- 💋黑糖玫瑰桃膠鮮奶 $32(M) /$36(L)採用明治4.3特濃牛乳,奶味濃,入口有陣陣玫瑰香味,淡淡黑糖味;少糖少冰啱啱好,最正係每啖都飲到桃膠,QQ彈彈,最正係飲到底都仲有,份量超多!1d都品揸流攤!!Overall 嚟講真係性價比超高,健康得嚟又有埋養顏功效;店員仲好細心幫我地插埋飲管,杯野即刻由98分升到上128分🆙如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼💋唇茶🫦銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖
天氣熱辣辣,想飲杯健康得嚟又養顏嘅冰冰凍⁉️

閨密就介紹咗位於渣甸街唇茶,一間主打桃膠的特色茶店

黑糖玫瑰桃膠鮮奶

💋黑糖玫瑰桃膠鮮奶 $32(M) /$36(L)
💋黑糖玫瑰桃膠鮮奶

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼

💋唇茶
🫦銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖
2023-09-21
3 分鐘 (堂食)
$36 (其他)
黑糖玫瑰桃膠鮮奶
💋黑糖玫瑰桃膠鮮奶
2023-09-01 280 瀏覽
返工長期對住電腦,面色蠟黃,好需要喺下午及時補充一杯自己鐘意嘅飲品,先有動力繼續餘下嘅工作!大家都知道桃膠有平民燕窩之稱,經常食桃膠無論係對內定係對外都有好多好處,桃膠都超人氣嘅補品系列,有潤腸通便、降低血壓血脂嘅功效,呢一切都會反映到去臉上,所以簡單啲嚟講桃膠有美容養顏功效。如果嫌煮桃膠麻煩咁不如嚟一杯桃膠嘅飲品,咁就可以一石二鳥啦~ 「唇茶」主打桃膠系列嘅茶飲,每杯都加入滿滿桃膠,除咗原味仲有黑糖味選擇✔️酸酸MAYMAY(山楂、玫瑰、桑梅、荔枝紅茶)放假就係一日食五餐嘅節奏,揀返啲有消滯效果嘅飲品就最好喇~酸酸甜甜嘅山楂係我嘅童年回憶,相信無咩小朋友係唔會鐘意山楂,飲第一啖果然飲得出桑梅同山楂嘅酸,荔枝紅茶為整體增添多一份果香,仲有淡淡玫瑰花香,加上桃膠就更有層次感~整體酸甜適中,冰爽生津,花與果嘅結合為疲憊嘅腸胃添加動力,果然係酸酸MAYMAY😂花開Fruit貴(菠蘿、桂花、蘋果乾、烏龍)臨打風前悶熱來襲,最好嚟一杯清爽嘅水果茶!咁足料嘅水果茶感覺好似嚟報恩咁🤤果肉同桃膠嘅份量一啲都唔吝嗇,清甜果汁融入幽香嘅茶,好發揮到水果最自然嘅甜度,茶香打底加上水果酸甜交錯,一口吸上嚟係滑溜
酸酸MAYMAY
(山楂、玫瑰、桑梅、荔枝紅茶)
花開Fruit貴
(菠蘿、桂花、蘋果乾、烏龍)
臨打風前悶熱來襲,最好嚟一杯清爽嘅水果茶!咁足料嘅水果茶感覺好似嚟報恩咁🤤果肉同桃膠嘅份量一啲都唔吝嗇,清甜果汁融入幽香嘅茶,好發揮到水果最自然嘅甜度,茶香打底加上水果酸甜交錯,一口吸上嚟係滑溜嘅桃膠即時趕走夏日嘅油膩,桃膠口感似啫喱好好咬,怕珍珠唔健康但又想有啲咬口嘅朋友可以試試用桃膠代替!

🥢唇茶
外賣自取
自從開始在銅鑼灣上班後,吃完lunch經常忍不住買杯手搖飲品,尤其現正值夏天,加上銅鑼灣實在有太多不同特式飲品的選擇,明知是致肥元兇還是抗拒不了。一般茶飲脂肪和糖份都比例較高,唇茶則主打健康養生茶飲,材料均是自己煲的,不使用糖水及糖漿,用桃膠和亞麻籽去取代高熱量的珍珠,喝後也能大大減低罪疚感。每款特色手調茶均配有桃膠,桃膠的外表晶瑩剔透,呈現琥珀色調,其養顏功效一流,更有平民燕窩之稱。❥ꔛ黑糖玫瑰桃膠鮮奶🌹 ($38L)桃膠鮮奶系列是此店的特別推介,鮮奶口感香滑帶淡淡玫瑰花香,用黑糖煮過的桃膠濃香有嚼勁,而且份量頗多,喝完十分飽肚,用來代替正餐也未嘗不可。❥ꔛ六月飛雪🧋 ($36L)用上雪梨乾、無花果乾、南北杏、南棗和壽眉材料煲製,散發出陣陣茶香,而且甜度適中,喝完感覺潤喉,適合喜歡少甜和清淡口味的朋友。𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𖠿唇茶 Tea Only @teaonlyhk𖤣𖤥銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

❥ꔛ黑糖玫瑰桃膠鮮奶🌹 ($38L)

❥ꔛ六月飛雪🧋 ($36L)

𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭

環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭𓋪.◦◎𓏭

書展登記做Channel C會員時收到一張唇茶優惠券,正好今日有事去銅鑼灣,落大雨人又多,行到累累地,一於換一杯黎試下啦~換咗一杯中杯「大紀圓」,轉黑糖桃膠,怕有黑糖會太甜所以轉咗微糖,果然甜度剛剛好,一入口就有非常香嘅桂圓紅棗味🤤!軟滑嘅桃膠有成半杯咁多,多到根本唔係桃膠飲品而係桃膠糖水,份量大約有普通珍奶D珍珠嘅double咁多桃膠入面仲有桂圓、紅棗同少少杞子,桂圓同紅棗都軟身但係無煮到無曬味,食落好香甜有咬口,有微微普洱茶香味唔會苦今次免費試到咁足料又好飲嘅桃膠飲品,下次一定一定會自己俾錢支持!!多謝Channel C!!😋飲之前唔記得影相,只好影下個空杯🤣
多謝Channel C!!😋

飲之前唔記得影相,只好影下個空杯🤣
大紀圓
2023-07-30
1 分鐘 (堂食)
大紀圓
唇茶去開銅鑼灣行街指定動作一定會去就係去買杯「唇茶」飲啦,今次順便買多杯比朋友飲,去探朋友唔可以兩手空空上人地屋企,買「唇茶」就最啱啦!👍👍👍1.十月殤花(L)$38(9/10)呢款茶飲裡面包括有花旗參、菊花、杞子,茶底係香片,我仲叫咗加黑糖桃膠,令到成杯飲品非常豐富,材料十足,最估唔到就係連花旗參片都放咗好多,真心覺得超值。由於係花旗參配香片,入口好甘香,啖啖甘香喺口內散發,過咗好耐仲有一份回甘感覺,好正!2.陳皮妹妹(L)$38(9/10)我朋友對陳皮情有獨鍾,亦都好有研究,所以就買咗杯陳皮妹妹比佢試下。佢一飲就讚口不絕,陳皮味非常突出,配合話梅以及有汽梳打水,能夠將陳皮味道昇華,朋友話如果下次叫少甜就更加完美!2人總共價錢$76個人口味總評分:9/10@teaonlyhk地址:銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#唇茶 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #茶飲店 #香港探店 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodb
唇茶

1.十月殤花(L)$38(9/10)

2.陳皮妹妹(L)$38(9/10)

2人總共價錢$76

個人口味總評分:9/10

@teaonlyhk

地址:銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖

#唇茶 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #茶飲店 #香港探店 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

外賣自取
返工都系銅鑼灣,銅鑼灣有好多唔同特式飲品,但大部分都系脂肪比例 糖份比例高,相反唇茶真系平時同同事們返工做到好攰 想飲少少甜野,都會揀唇茶,就算女士月經唔飲得凍野 又或者經痛中都唔怕,因為四季都可以揀可以凍飲熱飲暖飲,養身又養生另外飲品仲會有桃膠可以養顏,不過始頭第一次飲 因為返工比較忙冇咩時間飲,出到黎桃膠吸哂水 發到脹哂之後再嗌 同事們都會轉啫喱 唔洗再怕發脹依個問題,甜得黎唔過份 仲好好食!銅鑼灣黎講 唇茶一定系我必選

銅鑼灣黎講 唇茶一定系我必選
2023-05-15
8 分鐘 (堂食)
2023-06-12 93 瀏覽
呢間唇茶同普通珍珠奶茶店好唔一樣,佢地主打健康飲品,就算加糖都係韓國蔗糖,而且佢地主打配料係有養顏功效既桃膠,女仔聽到都一定心心眼啦,飲所謂廢水居然可以順便養顏哈哈。而呢度既茶底多數有唔同既水果烏龍茶或者荔枝紅茶等水果茶組成,配合唔同養生配料例如係紅棗杞子,或者係唔同既水果例如係蘋果,菠蘿或者係唔同種類既花茶,例如係薰衣草,茉莉花,總之聽落都係又唯美又有養顏功效,真係好難抗拒哈哈🥰🥰🥰女仔Period時候飲一杯熱既大紀圓都會舒服好多😗不過我最愛都係花開富貴哈哈♥️♥️

2023-06-11
  • 月滿花香
  • 花開富貴
2023-04-29 452 瀏覽
🌟餐廳:唇茶Tea Only📍地址:銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖💰價位:$50以下⏰營業時間:12:00 - 23:00📱電話:46785676香港首創桃膠茶你試咗未? 天氣開始熱,行街少不免要買返杯茶飲解解渴~最近經常買既就係唇茶Tea Only,主打健康養生茶飲,有我最愛既桃膠,仲幫你計埋卡路里添~特別一讚店員又NICE又有禮貌,仲會主動介紹各式茶飲~———————————————————🔹 原味桃膠鮮奶可以自選甜度,健康既我就梗係揀無糖~用上明治4.3特濃牛乳特別香濃醇滑,而且桃膠份量超多,飲落每啖都係軟滑桃膠,補充膠原蛋白一流,啖啖健康又滋味!女士養顏首選~———————————————————🔹 蘋果有莉另一杯試咗生果系列,蘋果有莉有齊蘋果乾、茉莉、香片,茶底香醇無苦澀味,飲落相當清新,食完飯歎返杯,舒爽又解渴~———————————————————😋味道:4/5🏢環境:4/5💁🏻‍♀️服務:4.5/5💵價錢:4/5🤟🏻性價比:4/5———————————————————
🌟餐廳:唇茶Tea Only
📍地址:銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖
💰價位:$50以下
⏰營業時間:12:00 - 23:00
📱電話:46785676

特別一讚店員又NICE又有禮貌,仲會主動介紹各式茶飲~

🔹 原味桃膠鮮奶

🔹 蘋果有莉

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-04-25
唇茶經開銅鑼灣又想飲下野,但又唔想飲珍珠奶茶嘅話,緊係就要飲好滋補養顏養身嘅「唇茶」啦!男仔除咗要好腰好腎,仲要識養顏,有顏值唔一定係女仔先要,男仔都需要顏值,而呢間茶飲店主打健康茶類飲品,佢哋最低卡只有60卡路里,仲有其他桃膠鮮奶滋補系列比人揀添!1.黑糖桃膠鮮奶(L)$36(9/10)呢杯桃膠鮮奶係全港首創,加入天然桃膠再加鮮奶,我揀咗少甜,鮮奶口感香滑,桃膠有咬口,食桃膠好過食珍珠,始終係天然野,非常唔錯!2.花開Fruit貴(L)$38(9/10)呢杯花開Fruit貴入面有菠蘿、桂花、蘋果乾同烏龍茶,飲落好清新,滿口水果味, 養生之餘又天然,好好飲!2人總共價錢$74個人口味總評分:9/10@teaonlyhk地址:銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#唇茶 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #茶飲店 #ansonlo #盧瀚霆 #香港探店 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpi
唇茶

1.黑糖桃膠鮮奶(L)$36(9/10)

2.花開Fruit貴(L)$38(9/10)

2人總共價錢$74

個人口味總評分:9/10

@teaonlyhk

地址:銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖

#唇茶 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #茶飲店 #ansonlo #盧瀚霆 #香港探店 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

• 花開Fruit貴
  • 黑糖桃膠鮮奶
2K
2023-04-22 89 瀏覽
💋美顏桃膠手搖茶💋-有飲開本土茶飲店應該對呢間專飲桃膠嘅茶飲店唔陌生😚 比起一般手搖奶茶多咗種健康養生feel 排隊情況好似一般嘅茶店咁 繁忙時大概要等around 5分鐘 出貨速度好快手😎 而且店員都好nice 會主動同你解釋茶底特色同埋推介啱啱新口味🤣-🌹黑糖玫瑰桃膠鮮奶 $34/$38見佢寫住有特別推介呢個鮮奶系列 所以叫咗一杯黑糖玫瑰桃膠鮮奶 佢嘅玫瑰係淡淡嘅花茶香 唔會太搶同太香精 幾順口😛 黑糖幾濃郁幾香 唔係死甜嘅糖漿 加上佢用咗明治4.3鮮奶 所以好厚幼👍 加上大量滑捋捋嘅桃膠 層次感滿滿😍-🍯大紀圓 $34/$38另外我地叫咗佢地特別推介 佢有紅棗龍眼杞子 加上普洱茶底同桃膠 好清新🥰 佢嘅茶底唔會太濃太澀 反而係有少少回甘 所以好match佢啲配料💋-📍#唇茶銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖
💋美顏桃膠手搖茶💋

🌹黑糖玫瑰桃膠鮮奶 $34/$38

🍯大紀圓 $34/$38

📍#唇茶
銅鑼灣渣甸街30號地下B號舖

• 黑糖玫瑰桃膠鮮奶
2023-04-18 85 瀏覽
今日lunch time 冇帶飯返工, 唯有同同事-齊落街買外賣, 等緊外賣見到附近有間唇茶, 之前見YouTube 𠕇介紹,好似好正, 忍唔住買黎試吓.我自己都覺得幾特別, 出面見到通常都係賣珍珠奶茶, 比較肥同高卡路里, 但d 間舖主打健康茶類飲品, 低卡路里, 最低只有60 卡路里, 飲完都冇咁大內疚感🤣🤣🤣同埋我見有桃膠鮮奶系列, 其他出面買唔到.最後我同同事各買一杯,揀咗月滿花香+黑糖玫瑰桃膠鮮奶.月滿花香: -路飲-路有桃膠咬下, 夾埋一齊都係一個不錯配搭, 第一次飲, 健康之選😋黑糖玫瑰桃膠鮮奶: 唔太甜, 淡淡玫瑰香, 桃膠又養顏又養生,平時好難自己整, 功夫多, 而家有間係公司附近, 好方便, 推介👍👍

最後我同同事各買一杯,揀咗月滿花香+黑糖玫瑰桃膠鮮奶.

2023-04-13
午餐
唇茶一向主打🧘🏻‍♀️養生健康茶飲,今次經過終於都同朋友一齊試咗😍🍼原味桃膠鮮奶 無糖 Hot天氣又開始涼返,而且感覺熱飲更加養生✨ 桃膠係從薔薇科植物桃或山桃等樹皮中分泌出來的一種固體天然樹脂,具有養顏嘅功效😍 桃膠應該已經用糖水煮過,所以我自己建議可以揀返無糖!!另外桃膠份量都多,飲完都幾飽肚,不失為飯後甜品嘅一個好選擇✨🫖 極品香片 Hot茶味清香又唔會澀,食飽飯飲返杯,可以消消濟👍🏼推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

🍼原味桃膠鮮奶 無糖 Hot

🫖 極品香片 Hot
茶味清香又唔會澀,食飽飯飲返杯,可以消消濟👍🏼

推介指數:⚡️⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
  • 原味桃膠鮮奶 無糖
2023-04-14 66 瀏覽
今日去完希慎行街有啲口渴,於是係附近揀咗揀咗幫襯呢間推廣健康茶嘅小店,主要賣茶飲!黑糖桃膠鮮奶呢杯奶嘅賣點係香港首創桃膠茶,而且由天然食材製成,是一種兼具口感和營養價值的飲品。牛奶口感香滑,我揀少糖走冰,是一款絕佳的下午茶選擇。花開Fruit貴飲品以水果為主要原料,其中包括菠蘿、桂花、蘋果乾和烏龍茶等,整體營養價值甚高,而且果味濃郁,其味道清新甜美,是一款非常適合在炎炎夏日飲用的健康飲品,真係超級好飲!

黑糖桃膠鮮奶

花開Fruit貴