2022-08-28 767 瀏覽
又係每晚諗食乜既時間,我又唔係好肚餓,老公又話冇胃口,於是老公就提議不如食唐記包點,唔洗我諗就緊係贊成啦😝北菇雞飯,雞肉份量夠多,雞肉夠滑夠咪,飯軟硬適中,飯味完全充滿雞既油香味,唔落豉油都夠味鳳爪排骨飯,排骨同鳯爪都算多,排骨好有豆豉味,而且唔會多肥肉,飯味充滿豉椒排骨味,都係唔落豉油都夠味蝦餃就係三隻,size都唔細,蝦肉都夠多同爽,不過可能凍咗外皮有D厚同實😅牛肉球裏面有芫荽,我覺得芫荽係山竹牛肉既靈魂,又香又好味😋今晚簡簡又搞掂一餐

牛肉球裏面有芫荽,我覺得芫荽係山竹牛肉既靈魂,又香又好味😋

今晚簡簡又搞掂一餐

北菇雞飯
北菇雞飯
2022-05-14 465 瀏覽
2022年5月14日13:30 買了一隻咸水角。阿姐用膠袋裝著,我拿上手摸下,竟然是凍的,真是"凍"的,一點點微暖也沒有。我叫阿姐換過一隻熱嘅俾我,兩個姐姐都話“係咁㗎,唔熱㗎” (我: ?!🙄)。其中一個姐姐話:“太熱入唔到袋㗎” (竟然係為咗入袋而賣"凍"點心俾人?連暖暖地都無?)。我問:“咁係咪全部放入燈櫃嘅嘢都係凍?”,佢地仲理直氣壯咁話:“係呀!”🙄。其實我唔知佢地由食物剛剛炸起滾熱辣,直到食物變冰涼,那些食物是放咗出嚟幾耐?我記得我之前係blacklist咗呢間,但唔記得咗咩原因,既然隔咗咁耐,耐到唔記得咗原因,我咁啱想食咸水角,就試下佢仲食唔食得過。點知,佢再一次提醒我,加強我信念,要繼續blacklist佢!!
2022年5月14日13:30

2022-05-14
2021-03-26 750 瀏覽
我話買2個凍包,一個奶王包,一個蔬菜香菇包,佢話:要熱包啦,放凍佢咪得我話:我要買凍包,佢話:未必有,我問:咁凍包有乜可以揀,佢話:而家唔知,要睇我話:咁你睇左先佢話:咁你要乜我重複:2個凍包,一個奶王包,一個蔬菜菇包佢打單,收我14元佢跟住收其他客錢,我等佢搵左一個凍既奶王包,跟住大叫,冇呀,要香芋包啦,我話:冇,你就唔好收錢啦,一早問你有乜凍包佢話:你咁煩,比返7元你我好嬲話:我一早問你有乜凍包,你一早又唔睇,而家迫我要d唔係我要既包,有無搞錯
我話買2個凍包,一個奶王包,一個蔬菜香菇包,
佢話:要熱包啦,放凍佢咪得
我話:我要買凍包,
佢話:未必有,
我問:咁凍包有乜可以揀,
佢話:而家唔知,要睇
我話:咁你睇左先
佢話:咁你要乜
我重複:2個凍包,一個奶王包,一個蔬菜菇包
佢打單,收我14元
佢跟住收其他客錢,我等
佢搵左一個凍既奶王包,跟住大叫,冇呀,要香芋包啦,
我話:冇,你就唔好收錢啦,一早問你有乜凍包
佢話:你咁煩,比返7元你
2019-12-13 1020 瀏覽
千層糕$7件夠大件,好味!但服務要多改善!之前已經有不愉快經歷.今天又再一次係甘既係chasier order時,佢冇適當既「多謝或hello要D咩」之外,佢冇(meet)張等number單我,甘我申手自己(meet)囉.到拎食物,另一個員工冇收飛.ok,甘我當收據自己keep 啦点知cashier叫住我,要拎番我張飛.我話,我想當keep單,之後佢好惡不礼貌話「甘你出聲啦」(之後chop個印係我張飛到)(我一直保持友善態度)佢可不可以話「好呀,chop番個印比你」甘呢?
千層糕
$7件
夠大件,好味!

但服務要多改善!
之前已經有不愉快經歷.
今天又再一次

係甘既
佢冇(meet)張等number單我,
甘我申手自己(meet)囉.
到拎食物,另一個員工冇收飛.
ok,甘我當收據自己keep 啦
点知cashier叫住我,
要拎番我張飛.
我話,我想當keep單,
之後佢好惡不礼貌話「甘你出聲啦」
(之後chop個印係我張飛到)
(我一直保持友善態度)
佢可不可以話「好呀,chop番個印比你」甘呢?

2019-11-22 490 瀏覽
起身第一餐,快靚正走去唐記買包食不過有時中午12點未到 ,都有幾款包賣哂唔知佢真係賣曬呀定係佢根本未補貨啦分左2日買黎食第1日買左沙爹牛肉包同菜脯肉包第2日買左, 香菇雞包菜肉包呢幾款都好好食,鍾意個包都好軟,就算擺耐少少唔會難食入面都好多料,皮又唔會厚不過比以前size細左次次都要買2個黎食沙嗲牛肉包,味道比較濃最鍾意食菜脯肉包香菇雞包得係我第二最愛菜肉包係最多人叫嘅, 排隊喺我前後嘅都有叫呢個包,應該最受歡迎
起身第一餐,快靚正走去唐記買包食
不過有時中午12點未到 ,都有幾款包賣哂
唔知佢真係賣曬呀定係佢根本未補貨啦
分左2日買黎食
第1日買左沙爹牛肉包同菜脯肉包
第2日買左, 香菇雞包菜肉包
呢幾款都好好食,鍾意個包都好軟,就算擺耐少少唔會難食
入面都好多料,皮又唔會厚
不過比以前size細左
次次都要買2個黎食

沙嗲牛肉包,味道比較濃

最鍾意食菜脯肉包

香菇雞包得係我第二最愛

2019-09-03 330 瀏覽
唐記包點又有新搞作,最新出既阿華田流心包同阿華田奶茶當然係必食之選啦!阿華田流心包超級流心,一食裏面既醬流哂出黎,建議大家食既時候記得小心d,阿華田味好濃郁,而且吾會死甜,扺讚!至於個阿華田奶茶就更加出乎意料之外地好飲,阿華田既甜配上淡淡既奶茶,估吾到咁搭!如果大家飲慣左黑芝麻豆漿都可以轉下口味trytry~當然,唐記既香芋包同芝麻包一向都係我既最愛,健康得黎饀料又足,絕對係平靚正!而糯米雞27蚊勁大一隻,一拎起就發現勁重手,相信男人一個人都未必食得哂!鹹蛋肉餅飯都係唐記既招牌,鹹香既肉飯配上醬油飯,確實吾錯!睇下佢餐單,原來仲有咖喱牛腩飯同咖喱雞飯,感覺好像好吸引,仲要有一種一早就賣完,等我下次都要試下先!

鹹香既肉飯配上醬油飯,確實吾錯!

2019-08-10 301 瀏覽
又係到咗食晏唔知食咩好嘅時候🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️同同事一齊行去唐記包點,諗住叫外賣拎返公司食😏😏今次又係$100,就食到兩款點心,三隻包,兩盒飯🤑🤑🤑真係抵到爛🤑🤑先講點心,今次叫咗咖喱金錢肚,金錢肚咬落一啲都唔難咬!咖喱味都幾入味😍😍鮮竹卷一般般啦冇乜特別😏😏然後叫咗三個包😂😂叫咗一隻番薯包,裏面咬落全部都係番薯茸😍😍😍鍾意食番薯嘅朋友千祈唔好錯過🙆🏻🙆🏻韭菜豬肉包好香韭菜味,但係略嫌有啲乾🤔而家唐記包點新出左阿華田包,只係買$5價錢平,但係質素就完全唔同!個包嘅餡係留心!勁有阿華田味😍😍之後講盒飯,叫咗一盒秘製豬軟骨飯,豬骨咬落好林😍😍煮得好入味😍😍好邪惡啲汁來撈飯不得了🙆🏻🙆🏻另外叫咗一盒鳳爪排骨飯,份量都幾多下,仲要有菜!味道同酒樓嘅差唔多,10分推薦👍🏻👍🏻最後叫多咗一支黑芝麻豆漿,豆漿唔算好甜,啱晒我呢啲唔鍾意太甜嘅人🙆🏻🙆🏻
鮮竹卷一般般啦冇乜特別😏😏

韭菜豬肉包好香韭菜味,但係略嫌有啲乾🤔

個包嘅餡係留心!勁有阿華田味😍😍

2019-08-06
2019-07-15 221 瀏覽
近年中式包點舖越開越多,話梗快荃灣又多兩間,現時佔有率最高嘅佢又會唔會受影響?係影響力前先睇佢有無實力,依間比近地鐵站過間平啲,又係食店熱圈路德圍,除非你行兩步都唔想,否則嚟一次過買幾間外賣都爽。先試佢菜肉包,大小合理,包水份適中,無俾倒汗水整濕,發酵得宜,有飽肚感,菜新鮮,肉無點溝粉,有肉味,整體味道都可以。叉燒包,叉燒味濃,粒粒肉粒,口感豐富,味同肉質都做到同酒樓一樣,性價比唔錯。沙嗲牛肉包,唔係茶餐廳過種沙嗲牛加落去,醬汁偏甜,食唔出係沙嗲,牛肉軟熟,唔係落咗嘢過種,炆完又入味嘅感覺,根本食唔出係牛,比預期好食。馬拉糕,鬆軟,澎脹度算唔錯,甜度及份量都適中。足料糯米雞,正常大糯米雞,直接入袋又唔見太多油,葉片仲有質感,證明唔係包咗好耐,打開估唔到已梗入味,入面好多料,滿滿肉醬、一粒冬菇、幾粒好似馬碲?仲有一隻雞翼,不過已過淋,比例上飯唔係表層,真係足料,好飽,但係膩過種飽。梅菜肉餅飯,明明外賣店,但唔直接用耐熱膠盒,而係每次從陶盅倒出,加上椰菜,明明份量唔算多,但成件事突然升值咗。睇落有好多梅菜,不過無味無口感,無存在感?肉有溝粉,但唔多,一樣無肉味,鼓油落得夠,不過不失。章魚肉

馬拉糕,鬆軟,澎脹度算唔錯,甜度及份量都適中。

章魚肉餅飯,肉餅質感遍實,食到粒粒章魚,無腥味,味道其實相近,係多咗口感。

雞蛋牛肉飯,多隻煎蛋,都大隻,全熟得嚟算係梗,肉餅明顯夠細,食到粗粒馬蹄,無牛味,有中菜特有牛肉口感同味道,中式好難會唔加過兩樣,好在無重味到反胃,飯亦遍乾。

共有八款,如果買套票每盅廿一個幾就真係算係梗,難怪中午經常賣哂,好多款都話蒸梗。

除蒸包、點心同盅飯外,餐牌仲有客飯,但相對較貴,亦有煎包煎餃,價錢比蒸平應該係舊貨。款式幾多,包質素算唔錯,用料上難免將價就貨,總括已算中上。宜家多咗兩間,如果斗得激烈,好似部分地區梗益到消費者就好。
2019-06-17 172 瀏覽
之前讀書個陣 已經好鐘意早餐食個唐記包
已經可以頂到下午都未餓😂個日係路德圍想買野返屋企比媽媽食見到唐記就想回味下估唔到唐記而家有咖喱飯食🤤
重點!佢只係29蚊咋想講平時買叮既咖哩飯都要30蚊於是我就買左個咖喱牛筋腩飯 ♥️呀媽就食梅菜蒸肉餅飯之後買左幾個包返去留返夜d食走個陣見到佢而家有凍包賣
都幾抵 我估3個真係夠飽大半日🤣🤙🏻個咖喱牛筋腩飯超正!!我本身係鍾意食印度嗰種咖哩佢就正正係比較香辣嗰種好夠味好啱我啲牛腩都幾香阿媽個梅菜肉餅飯就應該正常發揮啦好推薦大家試下汁飯🤤真係太扺
之前讀書個陣 已經好鐘意早餐食個唐記包

呀媽就食梅菜蒸肉餅飯

之後買左幾個包返去留返夜d食
走個陣見到佢而家有凍包賣
都幾抵 我估3個真係夠飽大半日🤣🤙🏻

個咖喱牛筋腩飯超正!!

我本身係鍾意食印度嗰種咖哩
佢就正正係比較香辣嗰種
好夠味好啱我
啲牛腩都幾香
阿媽個梅菜肉餅飯就應該正常發揮啦
好推薦大家試下汁飯🤤真係太扺
1 分鐘 (外賣自取)
2019-06-14 155 瀏覽
呢幾日食晏都落雨 唯有選擇帶飯🧞‍♂️ 唐記包點真係帶飯嘅最好選擇 早一晚買定個飯再加少少點心🧛‍♂️ 勁方便勁懶🧛‍♂️平時食得佢啲蒸飯多 見到佢新推出幾款特色客飯 一於試下個咖喱雞飯先!🧚‍♂️雞肉有超多 唔算好鞋 仲有幾舊薯仔🧚‍♂️ 咖哩夠哂惹味 帶有小小辣 $29超抵食!!🧚‍♂️🧚‍♂️點心最好食係燒賣 勁大粒🧞‍♂️ 除咗肥豬肉入邊仲有粒蝦 滑得黎有啲彈口🧞‍♂️牛肉都唔錯 好香🧞‍♂️ 用料十足 好實肉 不過可惜爭咁啲喼汁🧜‍♂️雞札有驚喜 因為未食過雞札入邊有豬肚既🤣 又幾好食喎🧚‍♂️ 仲有一塊魚肚好高質 唔會係淋哂果啲🧚‍♂️Packing真係要讚一讚 我跌咗落地下都無瀉 長途帶反公司都唔怕🤣 點心就算第二日中午叮返嚟食都仲OK🧚‍♂️ 難怪唐記愈黎黎多分店啦🧞‍♂️

咖哩雞飯

2019-06-13
咖哩雞飯
  • 燒賣
2019-03-14 230 瀏覽
服務:0分煎包、葱油餅,煎餃-3件$14/1件$5我叫2個牛肉煎包、一份煎餃.点知後尾發現佢收左我$24.我話3件$14,点解$24.佢好大聲又冇礼貌甘話,「你自己叫一份煎餃.係吾係丫」之後掉返張單比我.之後講來講去......其實你地根本冇一份煎餃賣.我見到張poster以為有2隻煎餃,所以叫稱ˋ一份'.你地只有一隻隻甘賣.如果單價$5 件,我2個煎包+2隻餃,頂多$20. why taked me $24?at least, 佢退回$10比我.但佢不訓氣地,張$10又大力拍一聲放枱.poster應寫明一隻餃!------------------------------煎包:多餡.2面煎夠香脆煎餃:一樣多餡.好味
服務:0分
煎包、葱油餅,煎餃-3件$14/1件$5

我叫2個牛肉煎包、一份煎餃.
点知後尾發現佢收左我$24.
我話3件$14,点解$24.
佢好大聲又冇礼貌甘話,「你自己叫一份煎餃.係吾係丫」
之後掉返張單比我.
之後講來講去......

poster應寫明一隻餃!

煎包:
多餡.2面煎夠香脆

煎餃:
一樣多餡.好味
2019-03-06 154 瀏覽
放工攰攰地💼,諗唔到食乜😋,通常我就會去唐記包點買點心🥢蒸飯🍚,貪佢大件夾抵食✔,三個字形容:平靚正❤,開住電視🖥送飯食點心🥢,開心😍就係咁簡單。今日好胃口👅,兩口子買咗鼓椒鳳爪🐔、金錢肚🐄、燒賣🐽、鮮竹卷、牛肉煎蛋蒸飯🍚,仲買咗兩個煎牛肉包當宵夜。✔鳳爪好惹味,又炆得夠腍,好味!✔秘製金錢肚有少少辣,下面墊咗兩舊蘿蔔,金錢肚同蘿蔔都炆得都好腍又入味,拍得住酒樓出品。✔鮮竹卷一向係我至like嘅,多汁juicy!✔燒賣係豬肉燒賣,一啲都唔粉,有咬口,味道不錯。✔牛肉煎蛋飯,件牛肉好足料,抵食!✔香煎牛肉包,有淡淡咖哩味,小小辣,好味道!

✔鳳爪好惹味,又炆得夠腍,好味!

✔鮮竹卷一向係我至like嘅,多汁juicy!

✔燒賣係豬肉燒賣,一啲都唔粉,有咬口,味道不錯。

✔牛肉煎蛋飯,件牛肉好足料,抵食!

✔香煎牛肉包,有淡淡咖哩味,小小辣,好味道!

2019-03-02 139 瀏覽
平時經過唐記包點都見到有好多人買外賣食,但平時都好趕時間,所以就唔排隊。今次特登早啲去買啲嘢返去食。我叫咗一個蒸飯,三個香煎風味嘅包,同埋黑麻蓉包。我叫咗個鳳爪排骨飯,鳳爪同埋排骨嘅份量都幾多,下面仲有啲生菜。鳳爪整得好入味,排骨就好軟熟。因為$14有三件,所以我就揀咗三件啦。我揀咗蔥油餅,鍋貼同埋香煎菜肉包。全部都熱辣辣,我就忍唔住一路行一路食蔥油餅,沖味好香,而且唔算話太油膩。仲買咗個春日限定嘅黑麻蓉包,係比我想像中大嘅。入面有好多芝麻流心,味道好香。

我叫咗一個蒸飯,三個香煎風味嘅包,同埋黑麻蓉包。

2019-02-26 180 瀏覽
路德圍果然係荃灣嘅美食天堂,想掃街梗係嚟呢度啦。但係路過荃灣又趕住返工嘅情況下,最緊要快靚正,嗱嗱林買少少野返去先至慢慢食!原來唐記依家除咗蒸包蒸飯之外,都出咗唔少新產品。雖然蒸包係健康啲,但係今日想食香口啲嘅煎包,價錢唔貴之餘,賣相都唔錯,個個都脹卜卜,求其執咗三件返公司先慢慢食。香煎牛肉包煎包最香口,新鮮出爐熱辣辣,個包好軟熟, 牛肉餡入邊仲有啲洋蔥,好多肉汁而且味道啱啱好。香煎韭菜包韭菜嘅香味唔係人人岩,但呢個包就啱晒鍾意食韭菜嘅朋友。一咬落去啲韭菜味已經湧到出嚟,加埋少少肉係到點綴吓,啱晒注重健康又唔想食啖啖肉嘅朋友。煎餃子🥟係白菜豬肉餡, 香口得黎入面好多肉汁,而且餃子夠大隻, 又唔油膩,買三隻做下午茶小食就岩岩好。糯米雞估唔到入面咁足料,收埋左雞翼叉燒冬菇臘腸等材料。最欣賞都係糯米夠乾身,唔係濕立立林啤啤果d口感,一隻都夠晒飽,大件夾抵食。

煎包

糯米雞
香煎韮菜包
煎餃子
2019-02-14 99 瀏覽
唐記一星期總會幫襯一兩天,不論是早餐還是晚餐,夠方便。平時喜歡食麥皮曼頭做早餐,不過今日放工口痕買了個煎蔬菜包,就像生煎包不過肉饀是蔬菜,木耳等等,稍涼的天氣咬下咬下暖笠笠。另外鳳爪排骨飯作為今日晚餐,排骨無肥啖啖肉是我favour,加上蒸飯豉油不知不覺吃了整盒飯。另外平日最喜愛買定幾個凍包第二朝蒸熱食,今日選擇了芋頭包,咬一口很多內饀,不會只有包皮,而且芋頭味香,在家蒸好拿回公司都不會變硬,依然鬆軟。
2019-02-11