2017-09-19 637 瀏覽
最初認識的《唐記》是一個專門賣蒸包的店舖。後來加入了越來越多的蒸品,由排骨飯起,至點心,提供給大家一些又健康又美味又快趣的早午晚外賣餐。正因為方便,而且老少咸宜,《唐記》越開越多,而近來新開的《唐記》,好多都設於人來人往的鐵路站,此舉再增添了《唐記》的方便感。而這一天,送完小孩回學校之後,我們來到烏溪沙站,買個飯仔回家俾兒子做午餐。簡單又沒有骨,我點了一個鱆魚肉餅飯。味道算是普通啦,視為一個簡單快食蒸飯餐,為求飽肚而沒有高要求,是可以的。平平地,而且健康,也是給學生作為午餐的好伙食。我順便買早餐,叫了點心,一份燒賣,一份牛肉。點心是我給《唐記》大讚的美食,香口可口又夠熱,而且比得上酒樓的質素,好多時出到車站,想食少少野而又不想食生冷的三文治,有《唐記》的熱食點心及包點,係幾好。整體上是不錯的,《唐記》的讚,有好多是來自 "方便" 這兩個字。

2017-06-22 416 瀏覽
今晚OT到差不多夜晚八點,個人攰到一個點就係會係馬鐵訓著,一起身已經到總站烏溪沙!!懷著頹喪心情,諗住醫埋肚先走,行左一個圈,係又攰又肚餓之下,最後揀左唐記包點外賣,爭取時間返屋企坐定定繼續工作⋯⋯真係堅餓,叫左一飯一包一點心,一拎到個包時,就算天氣稱不上寒冷都感到超溫暖,令我更有動力加快腳步去搭車返大水坑享用。影完一幅相之後即刻開餐,啲食物仲暖的。茶肉包品質仍然保持到水準,餡多、調味適中,不會太鹹;燒賣上有枸子,成日要OT的我同自己講可以順便養生,同埋咁樣食無咁齋,食物味道層次多左;蒸飯要求了走豉油,因為食開雞同北菇已夠味,每一次食佢地個蒸飯,都好感恩佢地提供埋菜,有機會補充下纖維。如果唐記高層睇到呢篇食評,請問可唔可以考慮係富安花園開間分店,做我地呢啲成日OT無飯的人生意。
菜肉包、枸子燒賣、北菇雞飯

2017-06-22
1 分鐘 (外賣自取)
菜肉包、枸子燒賣、北菇雞飯
  • 菜肉包、蒸飯
2017-02-05 377 瀏覽
去看電影前,買了一個奶黃包,一個馬拉糕,一瓶黑芝麻豆漿。陪小朋友看的電影都幾好看。包的味道都一如既往很OK,不錯,值得讚。不過,很失望的是,那瓶黑芝麻豆漿,電影院座位上的水杯位太淺,不小心滑到地上居然就爆掉。瓶口都還沒開,一滴都沒喝到。看完電影,回到店家,給的回應是:【對啊,掉到地上是會爆的。】且,沒有補一瓶的意思。(工作人員的整體服務態度其實不錯。只是對這種我眼中的質量問題,完全未能提供令人信服滿意的處置。)對不起,看來是我以前【運氣不好】,從來沒有遇到過這麼【精貴】的塑料瓶,無論是飲料還是水,無論哪個品牌。包子OK。豆漿瓶的質量,本人完全無法接受。
去看電影前,買了一個奶黃包,一個馬拉糕,一瓶黑芝麻豆漿。

包子OK。豆漿瓶的質量,本人完全無法接受。
2017-01-27 306 瀏覽
去烏溪沙站等老婆, 知道冇咁早會開飯就去唐記包點買野食充飢, 三個人排隊, 買完就行買等攞野, 可用八達通, 選擇咗蕃薯包, 因為想食甜包, 攞起手上熱但唔辣手, 好鬆軟, 蕃薯蓉分量都夠, 甜度適中, 有飽肚感
2017-01-26
3 分鐘 (外賣自取)
2015-12-11 561 瀏覽
烏溪沙站近排開多左幾間食店, 唐記包點就係其中一間, 只做外賣, 除左有蒸包仲有蒸飯賣, 今次Vi買左個蕃薯包試下,蕃薯包$6個都幾平, 仲要熱辣辣, 而家好難買到咁平既包lu,蕃薯好軟熟, 裡面包住蕃薯蓉, 蕃薯蓉有好多, 但味道比較淡, 唔係好夠蕃薯香, 同埋蕃薯同呢隻中式蒸包唔係好夾, 不過勝在蕃薯蓉夠多, 所以好飽肚, 真係大件夾抵食!
烏溪沙站近排開多左幾間食店, 唐記包點就係其中一間,
唔係好夠蕃薯香, 同埋蕃薯同呢隻中式蒸包唔係好夾,
不過勝在蕃薯蓉夠多, 所以好飽肚, 真係大件夾抵食!
2015-12-11
外賣自取