2021-08-10 562 瀏覽
Rest CoffeeGinMocha$55西九文化區有一間好舒適環境嘅Cafe店雖然係細細間但係佢咖啡飲品真係好正吖☺️店員會問喜歡果味重D嘅味定係酸味重的咖啡非常細心會詳細介紹☺️讚!今次我點左朱古力咖啡果味濃啲咖啡冇加糖只加奶一樣咁好飲😌室內嘅佈置好靚好特別喺吧枱有啲打卡位❣️座室外係好休閑嘅西九文化區坐出面個環境一樣係咁chill😌有時收工都會過去坐一個下晝😝享受一個人嘅小時光🙊📍:香港尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-04號舖
Rest CoffeeGin
Mocha$55

📍:香港尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-04號舖
2021-07-31 508 瀏覽
西九文化區有好些食肆,在自由空間看完舞台劇,行行走走,想慢活一下,飲杯飲品休息休息。來到這間小店,這是一間晚上是一酒吧,下午則是咖啡店的店子店內以白色為主,配上月亮裝飾,很喜歡這小地方是日點了抹茶和牛奶咖啡 杯靚環境舒服,下次來西九也要再光顧
來到這間小店,這是一間晚上是一
酒吧,下午則是咖啡店的店子

店內以白色為主,配上月亮裝飾,很喜歡這小地方

是日點了抹茶和牛奶咖啡
杯靚環境舒服,下次來西九也要再光顧
2021-06-26
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-07-25 593 瀏覽
第一次去西九文化區行下,應該係平日嘅關係,人少少、景又靚、天氣又好、環境非常舒服。行咗一陣見到有幾間小餐廳在旁,我哋一行三人都想坐低慢慢傾,最後楝咗呢間有綠茶🍵又有咖啡☕️飲嘅cafe試吓。店員很有耐性解釋每種抹茶、咖啡豆嘅味道讓我哋慢慢揀。選好抹茶、咖啡之後仲可以選自己喜歡的杯子用。店舖面積唔算大但係好warm好舒服😌,感覺係度時間好似變慢。抹茶、咖啡到了,與朋友好好享受,慢活一個下午,寫意人生!

2021-06-29
2021-07-06 451 瀏覽
[ #caloriefoodie尖沙咀] •唞 唞 •🐿放假去西九文化區散散步 享受一下慢活生活但天氣實在太熱 曬到變人乾又焗到成身汗一定要去唞唞度唞唞(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)我地今次既目標係抹茶鮮奶!!🍵-餐廳點單位置放咗唔同口味既咖啡豆、抹茶粉同茶葉店員都好細心 為我地介紹每款抹茶粉有咩分別有三款選擇 可以揀到最適合自己濃度既抹茶粉-🍵美好園永保 • 抹茶奶 💰$64味道重回甘 苦澀味 抹茶味超濃超香如果唔太鍾意抹茶 未必頂受得住陣苦澀味個人偏好回甘抹茶 所以覺得唔錯٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-🍵美好園森之白 • 抹茶奶 💰$54味道偏甜味多啲啲 無第一杯咁濃抹茶味亦都飲到小小回甘味 要睇翻個人喜好啦-另外仲有一款抹茶粉 京都一保堂 • 幾世之昔店員話呢款味道比較平衡 又回甘又甜度適中坦白講 試一次就夠了 幾得意既體驗(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-📍 尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-04號舖-#caloriefoodie💛 #caloriefoodie
[ #caloriefoodie尖沙咀]
•唞 唞 •
🐿
放假去西九文化區散散步 享受一下慢活生活
但天氣實在太熱 曬到變人乾又焗到成身汗
一定要去唞唞度唞唞(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
我地今次既目標係抹茶鮮奶!!🍵
餐廳點單位置放咗唔同口味既咖啡豆、抹茶粉同茶葉
店員都好細心 為我地介紹每款抹茶粉有咩分別

味道偏甜味多啲啲 無第一杯咁濃抹茶味
亦都飲到小小回甘味 要睇翻個人喜好啦
另外仲有一款抹茶粉 京都一保堂 • 幾世之昔
店員話呢款味道比較平衡 又回甘又甜度適中
坦白講 試一次就夠了 幾得意既體驗(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

📍 尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-04號舖
美好園永保 • 抹茶奶
「唞唞」位於城市中心的一角 — 西九龍文化區,坐擁270度維多利亞港海景,從西環到天后,從九龍到港島,將整個城市最繁華、最璀璨的一面一擁入懷。「唞唞」也像這個城市一樣,日與夜有著截然不同的風貌,「日」,他們是一家以咖啡、輕食為主的餐廳,以輕鬆休閒的一面去看著這個繁華的城市,食客可以坐在餐廳前的草地上品嚐咖啡,吹著海風,享受日落的美景;「夜」,他們搖身一變為成一家以雞尾酒為主打的餐廳,有上百款酒可以供食客選擇,也有不同的菜餚供食客佐酒,一邊看著百萬夜景,一邊讓晚風帶走疲累,部感舒暢。這店,在任何時候都在呼應著店名「唞唞」— 不論日與夜都與客人可以隨心「抖一抖」既然座落於西九如此優越的地點,店家當然不會浪費這個優勢。除了在室內有十來個座位外,在室外也有些許座位,如果你想近距離欣賞這個城市最美的一面,不妨早一點去碰運氣。店的中央是一個偌大的島式吧台,這也是他們的「心臟」,整間餐廳都會緊隨著這個「心臟」的脈搏跳運的節奏去運作。吧台的一側,有著數個木架固定於半空之中,吊掛著一支支來自世界各地不同的琴酒,在這裡調酒師的巧手下,這裡將會上演一個又一個施展在酒杯內的魔法。而食客的座位都是圍繞著酒吧,就

既然座落於西九如此優越的地點,店家當然不會浪費這個優勢。除了在室內有十來個座位外,在室外也有些許座位,如果你想近距離欣賞這個城市最美的一面,不妨早一點去碰運氣。店的中央是一個偌大的島式吧台,這也是他們的「心臟」,整間餐廳都會緊隨著這個「心臟」的脈搏跳運的節奏去運作。吧台的一側,有著數個木架固定於半空之中,吊掛著一支支來自世界各地不同的琴酒,在這裡調酒師的巧手下,這裡將會上演一個又一個施展在酒杯內的魔法。而食客的座位都是圍繞著酒吧,就如同觀眾一樣欣賞住調酒師的表演。抬頭一看,一個個大小不一發光發亮的藍色星球垂吊著,在這個輕鬆的晚上點亮了每桌客人的上空,靜靜的傾聽住朋友間的每字每句

– 是日餐點 –
DeepFried Oyster  |  Salmon Fillet  |  Tuna (Hidden Menu)
Uni Orzo
MoonDrop  |  Mocktail (Hidden Menu)  |  Garden of Words

首先送上的是MoonDrop ($148) 和Mocktail (Hidden Menu) ($108) 2杯飲品。MoonDrop是以文山包種茶和青檸汁為基底,加入梨味利口酒和柚子苦精,層次豐富多變,同時有著柚子果香、清新、苦澀和柚子酸。然而這種酸,是一種清新而且激發味蕾的酸味,在表面的泡泡令口感變得豐盈而且稍稍中和了柚子的酸和苦澀,在各種味道中取得微秒的平衡;Mocktail是一杯沒有酒精的飲品,以黑加侖子為基底,加入了香橙和薄荷葉點綴,雖然味道略帶酸味,卻喚醒了舌尖的味蕾,是杯適合在暑氣未消的晚上飲用的餐前飲品
MoonDrop
Mocktail (Hidden Menu)

第一道送上的是頭盤DeepFried Oyster ($68@[時價]),這是一道老闆也推薦的頭盤,是一道村上春樹在「無比複雜的心情」一節中提過「輕微感覺到炸牡蠣安靜的鼓勵」的一道菜。來自西班牙的珍珠蠔在大廚的手中裹成了一層如同風衣般輕薄的特調脆漿,保留了新鮮生蠔獨有口感的同時亦保留了生蠔的鮮味。準備好一切的生蠔,短暫的在炸爐中停留,上菜時仍然是輕微半生,因此不需要過多的點綴,僅僅是幾滴的檸檬汁,已經足以在口腔中引爆一切的鮮味
DeepFried Oyster

第2道的Salmon Fillet ($188) 是一道適合佐酒的頭盤。主廚將三文魚切成一口大小後,稍微煎香兩面,保持內裡的鮮味和油脂,配以特調醬汁和沙律醬,最後加入紫菜和三文魚子「點晴」。連同配料送進口腔內,三文魚的滑溜如同在口裡游泳,三文魚子的爆開令口腔充滿了三文魚的鮮味,亦將整道菜的鮮味推至最高點,較為可惜的是醬汁有點多,令整體的味道偏咸
Salmon Fillet

最後一道頭盤也是一道隱藏菜色 — Tuna ($148),雖然做法簡單但非常適合佐酒的頭盤,主廚先把一條吞拿魚塊煎香每一個表面,再把吞拿魚切成大小相近的立方體、配上醋漬的香料、橄欖油和牛油果蓉。稍微煎過又保持生鮮的吞拿魚塊口感同時有著嚼勁和Q彈,而香料和牛油果蓉則為吞拿魚塊添加了清新的夏日感覺
Tuna (Hidden Menu)

期待而久的主菜終於要來了!Uni Orzo ($220) 是一道以西班牙雪梨酒、海膽醬、清酒、味醂和奶油為基底加入米型粉煮成的主食,糅合了意大利的煮法與西班牙和日本材料。除了海膽味濃郁外,主廚還在米型粉上堆放了兩片甘甜的海膽、少許鮮味的三文魚籽和食用花來裝飾。以匙羹舀起一少口,基底的酒香已經急不及待的湧出來,當中以比較霸氣的清酒味較重,然而得益於酒精在加熱中揮發,入口的酒味不會太重。與一般的意大利燉飯有點不一樣的是米型粉沒有生米的咬口,口感會比較軟糯。而最令人愛上的是每一口的米型粉都讓人充分的感受到海膽的鮮味,再加上少許的新鮮海膽的回甘和三文魚子油香加持下,譜出一首美妙的鮮味交響曲
Uni Orzo

最後再點了一杯Garden of Words ($148) 作結。這杯是以伏特加、抹茶、紅豆利口酒、可可甜酒 (Crème de cacao)和奶油為材料的飲品。雖然他是以伏特加作為基底,酒味濃烈,但在加入抹茶、紅豆利口酒、可可甜酒和奶油搖晃後,奶油泡泡所帶來豐腴的口感在口散開,入口的味道又變得柔滑。與其說這杯是酒,我會更傾向於稱這杯為「甜品」,更像一杯奶昔
Garden of Words

夜了,店要關門了。拿著最後一杯飲品走在回家的路上,口中還回味著今晚的每一道菜。這是一家餐廳集咖啡店和酒吧於一身,每天都以兩個身份帶給客人一份心靈和味蕾的慰籍,讓大家可以放下工作的疲累,享受食物的慰藉,看著城市璀璨精彩,絢麗多彩的一面

- 評分 -
環境𝑬𝒏v𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕︰9 / 10
食物𝑭𝒐𝒐𝒅︰8 / 10
抵食指數 𝑪𝑷︰6 / 10 (人均消費約$678)
回頭?𝑹𝒆v𝒊𝒔𝒊𝒕𝒔︰Yes !
推薦菜式𝑹𝒆𝒄𝒐𝒎𝒎𝒆𝒏𝒅𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏︰DeepFried Oyster & Uni Orzo (★★★★★)
備註𝑹𝒆𝒎𝒂𝒓𝒌︰💲全日加一服務費 | 📷打卡熱點 | ♿無障礙餐廳 | 🐶寵物友善餐廳 | ☎️建議提前預約留座 (Wtapps: 9540 1252)  | 🍸最低消費 (一杯飲品及一道菜)
溫馨提示𝑹𝒆𝒎𝒊𝒏𝒅𝒆𝒓︰❌切勿酒後駕駛

地址  |尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-04號舖
營業時間    | (☕️Coffee House) Mon — Sun 12:00 — 18:00
                         | (🍸Gin & Cocktail Bar) Tue — Sun 18:00 — 22:00

#嚐生活 #tasteyourlife #唞唞 #rest #cafe #咖啡店 #gin #cocktailbar #cocktail #西九 #西九文化區 #dinner #drink #chill #hkcafe #hkfoodblog #chilltime #香港小店 #香港咖啡店 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #KLN #TsimShaTsui #WestKowloon #hkfoodie 香港好去處
2021-06-05
5 分鐘 (堂食)
DeepFried Oyster
Salmon Fillet
Garden of Words
2021-06-06 746 瀏覽
因為唔係假期去既緣故,所以唔洗點排隊就入得去飲啦~ 🥳 入到去啲staff會好用心咁同你介紹每一款飲品,例如用既咖啡豆同埋抹茶粉🥳 仲會了解埋你既喜好推薦適合你口味嘅飲品☕️ order完先會安排座位~ 與其話呢度係cafe, 不如話係品茶欣賞咖啡既地方😋❤️-🤍 我order左 Iced Matcha Latte ($64),揀左「伊藤久右衛門-小綠」🍵,雖然算係比較濃既一款抹茶粉,但係抹茶苦澀味唔明顯,味道甘甜🥰 不得不提奶好濃郁,飲落去好好好順滑!😳🥛漸層做得好靚😍 -望住嗰海飲真係好寫意🌊☁️🥰 不過就最好唔好假期黎飲啦,會排好耐! 😣
2021-04-24 1119 瀏覽
🇭🇰💛唞唞 Rest Coffee Gin店鋪設計簡約清新室外座位難求 室內就冇人坐🤣我諗大家都係想望住海景飲野排左陣隊先知原來會有1個staff逐個客人排隊詳細介紹menu🤭所以需時一會 如果咁岩預到個揀好耐就要等下啦🤫🍵Matcha Latte 京都一世保堂幾世之昔(💰$64)抹茶咖啡都有好幾款 抹茶碗會刷茶後你面前然後倒入牛奶中外帶拎左一陣 先影相 分層mix埋了🤭🤭是好飲 但個人覺得抹茶味道唔算好突出 定價偏高🤏🏻如果有得唔落奶/少啲冰試真D就好🤣
🇭🇰💛唞唞 Rest Coffee Gin

京都一世保堂幾世之昔
京都一世保堂幾世之昔
  • Matcha Latte
2021-04-23 666 瀏覽
佢地係以純白簡約為設計☁️ 一入到去 店員就會好詳細咁介紹不同抹茶粉 茶葉 同咖啡豆嘅特色🧆 然後再配上自己所選擇嘅base 有抹茶奶 薄茶 湯力同雪糕🍨 我就揀咗森之白嘅抹茶奶🌱 店員會先係石碗到將抹茶粉磨成泡 然後再倒入牛奶當中🥛要先搞拌均勻再飲 入落抹茶味超級香濃☺️ 入口順滑而且甜度適中✨ 抹茶同牛奶嘅比例剛好 唔會比抹茶嘅味道搶哂🥰 而旁邊就係西九文化區海旁 Take away坐係海邊吹吹風🌊 都幾Relax哦♡
2021-04-12 822 瀏覽
這餐廳的名字很特別,看完它們網頁的介紹更覺意思。對於忙碌的香港人,這裡是下班一族休息歇歇的好地方。在這裡嘆一杯酒、眺望海景、跟友人暢所欲言,是一件多麼愉快寫意的事。
2021-04-12 835 瀏覽
朋友黎過兩次覺得正,所以同我地再黎!1️⃣墨西哥脆餅配牛油果醬&藜麥沙律($138)不嬲都鍾意食墨西哥脆餅!特別係配牛油果醬!😍😍2️⃣黑毛豬三文治($238)黑毛豬炸到皮脆肉嫩~👍🏻👍🏻3️⃣四川雞翼($128)雞翼一分為二,方便食用。辣度可接受~(😜我係食唔到好辣既人!)4️⃣海膽米粒麵($220)海膽入口鮮甜,好好味呀!😋😋~5️⃣Jinzu Gin ($158)果味酒,帶有微微柚子味。另外提供左少少茶葉,可以按自己口味加入,豐富杯酒既味道!
朋友黎過兩次覺得正,所以同我地再黎!

1️⃣墨西哥脆餅配牛油果醬&藜麥沙律($138)
不嬲都鍾意食墨西哥脆餅!特別係配牛油果醬!😍😍
墨西哥脆餅配牛油果醬&藜麥沙律

2️⃣黑毛豬三文治($238)
黑毛豬炸到皮脆肉嫩~👍🏻👍🏻
黑毛豬三文治

3️⃣四川雞翼($128)
四川雞翼

4️⃣海膽米粒麵($220)
海膽入口鮮甜,好好味呀!😋😋~
海膽米粒麵

5️⃣Jinzu Gin ($158)
Jinzu Gin
墨西哥脆餅配牛油果醬&藜麥沙律
黑毛豬三文治
海膽米粒麵
Jinzu Gin
2021-04-03 594 瀏覽
—Matcha latte($64)行行下西九 發現呢間人氣店原來喺呢度與其排隊堂食 倒不如坐喺海傍享受店員介紹唔同抹茶嘅特性 以配合客人嘅喜好有提醒如果少冰嘅話 杯飲品份量會少d咁樣要咗款回甘味濃試試即場摩打手般去手打抹茶 然後倒入鮮奶當中成個體驗幾好 但味道冇想像中咁濃未必會專登走過嚟飲 可能試一次就罷了———————————————————————————唞唞尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-04號舖

Matcha latte($64)
行行下西九 發現呢間人氣店原來喺呢度
———————————————————————————
唞唞
尖沙咀西九文化區藝術公園地下GF-04號舖
2021-03-31 497 瀏覽
黎到西九文化區 上openrice見到呢間咖啡店好似好多like咪黎試試。去到門口見裝修一般廚房有員工唔戴口罩 (但佢地要客戴口罩就好鬼嚴厲🤣)。係門口已經feel到有小小趕客,不斷同你講考慮takeaway。最後等到位,叫完咖啡,未座低已經同你講要拿單去拿咖啡,口罩唔除得住,食完如果有垃圾自己帶走。講真黎飲杯咖啡放鬆下好似仲嚴厲過返工,完全無 0 service態度又唔係好。咖啡ok既,不過咪又係果d。如果要遵守咁多規矩同受呢d態度一定唔會黎。要大牌首先要係頂級產品同服務先,唔係下下擺款就得。最後都補償句,cheesecake ok好味既。
2021-03-31
啡·嚐 @ Rest Coffee Gin期待已久嘅西九咖啡店其實一直想來呢間咖啡店差不多有兩年了,一直主要是因為它距離太遠,二來係假日黎你一定要大排長龍,所以遲遲未試,今次終於有機會放假可以偷時間試下,我又點可以放過呢🤓其他嘢我就唔推介啦,但係嚟到呢度一定要試吓佢嘅SOE,可能係全香港最好飲嘅,同埋一定要試一下佢哋嘅手沖,再慢慢望住出邊嘅夕陽享受咖啡,簡直可以話係美滿地完結一天嘅旅程😌😌食物:⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ Rest Coffee Gin

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
2021-02-24 1037 瀏覽
西九海傍既風景唔使講😍 系度過一個chill既下午絕對冇問題🍃 不過星期六日真系比較多人😳 店鋪設計簡約清新 不過座位比較少 走廊唔算闊 大部份座位冇得移開😢 可能室外會比較好 特別想講餐廳服務😙 客人需要排隊輪流叫食物 櫃台店員會超詳細介紹😱唔同款既咖啡 系超多種豆!!☕️ 然後又可以做成齋啡/奶啡/combo/tonic/雪糕咖啡🍨 今次叫左一杯巴西豆既combo🥛同ethiopia既tonic🍶 Combo意思系 會有兩杯咖啡 一杯齋啡 一杯奶啡 一次試兩種做法🥰 齋啡有少少酸 不過奶啡超正 奶味重🥛又唔會蓋過咖啡既濃味 最重要既系combo可以自己揀只奶杯架🍶😍 Tonic就系有酒精既 個人覺得偏酸左啲☺️ 不過都可以試下既

巴西豆combo🥛
ethiopia tonic
巴西豆combo🥛
2021-02-22 694 瀏覽
二訪 唞唞黎到西九唯一想回頭既店舖都係揀閒日去 因為假期實在太多人閒日等位時間會較短🙌🏻今次試左另一種抹茶粉但有點失望 不過好彩有食物搭夠番個分數😂🌟Matcha latte 🍵今日揀左伊藤久右衛門既小綠飲落真係比較偏甜 無乜回甘唔味茶味唔係太濃 一般般 🤦🏻‍♂️🌟三文魚牛油果三文治三文魚蓉配🥑同🍅 整個配搭都好夾 當輕食很不錯😋🌟黑松露炸薯波🥔炸得好香脆 中間仲有拉絲🤩黑松露味好香 配埋一齊好好味💯
二訪 唞唞
黎到西九唯一想回頭既店舖