天氣開始進入炎熱的夏季,街道上的茶飲就會特別容易被留意到。淋淋種種嘅茶飲品店,手搖/打茶、珍珠奶茶、果茶等等,要突圍而出非易事。近期流行講鴨屎香,搜尋google資料話鴨屎香茶係鳳凰單叢茶中嘅一種,又稱之為茶界嘅‘香水’。屬烏龍茶類。睇一睇,都有好多款檸檬茶揀,於是就選擇左最多人買嘅一款:🥤手打鴨屎香檸檬茶🍋(少甜)可以講無茶香味,只有少少普通嘅檸檬茶味,已經係少甜,比正常甜度還要甜。青檸🍋‍🟩味較出色。價錢一啲都唔平,但口質感及味道一般,有啲失望。
天氣開始進入炎熱的夏季,街道上的茶飲就會特別容易被留意到。

睇一睇,都有好多款檸檬茶揀,於是就選擇左最多人買嘅一款:

🥤手打鴨屎香檸檬茶🍋(少甜)

價錢一啲都唔平,但口質感及味道一般,有啲失望。

手打鴨屎香檸檬茶
1937 瀏覽
2024-05-25
5 分鐘 (外賣自取)
2024-05-13 539 瀏覽
🧳去staycation經過附近好多人排隊買緊嘢飲🧃我哋見仲有時間又未夠鐘check in 🏢就走入去買兩杯返酒店嘆吓😋我哋買左兩杯好人氣嘅檸檬茶🍋茶底唔錯👍少甜少冰都咁好味🥳🍋手打鴨屎香檸檬茶 $34 : 超喜歡鴨屎香檸檸檬茶嘅味道👅飲入口有種好獨特嘅花香味道👅甘甜醇滑👍滋味無窮喔🥳🍋手打四季春檸檬茶 $34 : 另一杯就試吓呢度嘅Top 2❤️我叫左半糖少冰🧊少咗糖味道一啲苦澀味都冇👍清香茶韻嘅四季春茶加埋新鮮檸檬🍋甜酸度控制得啱啱好呀🥳

2024-05-13 156 瀏覽

2024-04-01 548 瀏覽
行過尖沙咀都好多間手打檸檬茶行到熱熱地 見到呢間都有人等 又去排下手打鴨屎香檸檬茶🍋應該係最受歡迎既飲品之一 因為排頭幾名🏅入口就好有鴨屎香既茶葉香氣🍃之後係檸檬香同酸味mix埋一齊既酸爽🍹係天然風味既完美結合茶飲中微微甜味平衡了酸度飲落超級清新😌你可以挑選甜既程度 我揀左正常甜因為一熱就想飲甜野😂價錢唔貴 用QR code落定單先 仲平幾蚊🤪我見佢有一大桶桶裝既檸檬茶 好想買黎飲 但得一個人 費事買住 下次試下先😂😂好似仲抵
行過尖沙咀都好多間手打檸檬茶

我見佢有一大桶桶裝既檸檬茶 好想買黎飲
但得一個人 費事買住 下次試下先😂😂好似仲抵
  • 手打鴨屎香檸檬茶
2024-03-06 453 瀏覽
而家鴨屎香嘅檸檬茶開到周圍都係 🌟特別係鬧市區 總有一間係附近 今次就試下咗呢間好多人排隊嘅啊一🥰 果然冇令人失望🙌🏻夠晒大杯🤭 夠香👍🏻 夠甜😋 啱我口味👏🏻 性價比不錯 絕對會再encore✌🏻

🤗手打鴨屎香檸檬茶
10 分鐘 (外賣自取)
🤗手打鴨屎香檸檬茶
2023-12-25 862 瀏覽
The brand was established in 2015 in Guangzhou, recently introduced to Hong Kong and became a great hit leading the trend of lemon tea.The store specialises in different types of lemon teas, using perfume lemon to differentiate its flavours. QR code ordering is available to speed up the process, but it would be better if there is notification when the drink is ready since the store doesn’t have much space to wait for the drinks. The tea base is very unique and greatly complements the sourness ci

The store specialises in different types of lemon teas, using perfume lemon to differentiate its flavours. QR code ordering is available to speed up the process, but it would be better if there is notification when the drink is ready since the store doesn’t have much space to wait for the drinks. The tea base is very unique and greatly complements the sourness citrus flavour.

📝Menu:
🔸Duck Excrement Lemon Tea
2023-11-10 957 瀏覽
尖沙咀外賣自取半價手打檸檬茶 近年係香港愈開愈多呢類新式檸檬茶 平時夜晚行過都圍住好多人 但今日竟然冇咩人 見到半價 就去試試.⭐️鴨屎香檸檬茶$17呢類新式檸檬茶 通常都偏甜經過店員爆打之後 檸味的確會比較香 重檸檬香水味因為個人鐘意甜 所以都幾鐘意飲呢類檸檬茶.但其實對比之下 我更加鐘意港式檸茶👍🏻茶香明顯比較香 檸味酸味平衡👍🏻再加小小苦澀 歷久不衰.2款各有優點 唔知呢個潮流又保持到幾耐呢你地又鐘意飲邊款多d?..#啊一檸檬茶 (尖沙咀)地址:尖沙咀加拿分道45-47號宏生大廈地下A3號舖.⭐評分:味道:3.8/5環境:-/5 服務:-/5抵食:4/5 半價抵飲..
⭐️鴨屎香檸檬茶$17
呢類新式檸檬茶 通常都偏甜
經過店員爆打之後 檸味的確會比較香 重檸檬香水味
因為個人鐘意甜 所以都幾鐘意飲呢類檸檬茶
但其實對比之下 我更加鐘意港式檸茶
👍🏻茶香明顯比較香 檸味酸味平衡
👍🏻再加小小苦澀 歷久不衰
2款各有優點 唔知呢個潮流又保持到幾耐呢
你地又鐘意飲邊款多d?
#啊一檸檬茶 (尖沙咀)
地址:尖沙咀加拿分道45-47號宏生大廈地下A3號舖
⭐評分:
味道:3.8/5
環境:-/5
服務:-/5
抵食:4/5 半價抵飲
2023-10-31 764 瀏覽
之前飲開另一間檸茶店好好味,所以對呢間都有啲期望~~點知失望到極!只可以話好多茶餐廳都沖得好飲過佢。超失望,平時都見有人排隊,於是今日心思思去試下,鴨屎檸檬茶。就結果而言,我叫咗半糖正常冰。茶味十分之淡,只飲到啲澀味,檸檬就係普通檸檬酸味,唔好期望佢係咩香水檸檬,唯一可取可能係佢算夠凍?,維他檸檬茶仲好過佢,大佬呀,成34蚊杯,你人手沖都搞到咁樣...5分鐘唔值得去排去飲落去完全冇茶味,就純粹青檸味加味。總結:唔好咁大期望,可以試一次第2間,或者有d人喜歡,我自己就唔會再去。
只可以話好多茶餐廳都沖得好飲過佢。
就結果而言,我叫咗半糖正常冰。
5分鐘唔值得去排去
飲落去完全冇茶味,就純粹青檸味加味。

總結:
題外話/補充資料: 唔好咁大期望,可以試一次第2間,或者有d人喜歡,我自己就唔會再去。
2023-10-31
5 分鐘 (堂食)
2023-10-27 555 瀏覽
每次黎到厚福街街頭呢個位,都見到呢間舖大排長龍⋯⋯究竟點解呢?我就買一杯試吓🐊我買了一杯手打四季春檸蜜茶,因為好口渴,所以好大啖啜落去😆嘩😳呢個味我真係接受唔到😂😂好似倒咗支香水落去杯茶度咁,再加上有陣我唔食嘅越南香葉味,好難頂😅😅最後成杯我都冇飲到😶
每次黎到厚福街街頭呢個位,
都見到呢間舖大排長龍⋯⋯
究竟點解呢?
我就買一杯試吓🐊
我買了一杯手打四季春檸蜜茶,
因為好口渴,
所以好大啖啜落去😆
嘩😳呢個味我真係接受唔到😂😂
好似倒咗支香水落去杯茶度咁,
再加上有陣我唔食嘅越南香葉味,
好難頂😅😅
最後成杯我都冇飲到😶
2023-10-11 586 瀏覽
之前未飲過鴨屎香檸檬茶,已經有朋友仔在深圳試過好正!之前經過尖沙咀見到,雖然都有幾個人排隊,都一於等一等,見到茶牌有18款不同口味果茶,真係花多眼亂!但我原意是捧鴨屎香檸檬茶場,人要專一d!落單後等了約10分鍾,眼前已然有鴨屎香檸檬茶有手,清新的口感,檸檬的香氣,一試難忘!後記:因為最近已經過了夏日,所以我叫了少冰就啱啱好!尖沙咀加拿分道宏生大廈地下A3號

之前未飲過鴨屎香檸檬茶,已經有朋友仔在深圳試過好正!
後記:因為最近已經過了夏日,所以我叫了少冰就啱啱好!

尖沙咀加拿分道宏生大廈地下A3號

2023-10-09 445 瀏覽
每次經過尖沙咀厚福街都看見很多人在這間人工手搖「啊一檸檬茶」🍋店外排隊!😬🙈今次見到只有兩、三個人,所以便好奇想試試!😬🤗店內的檸檬是用了香水檸檬🍋,是青檸的顏色,不會太酸,好淸香,味道很濃郁,不會像平時的黃檸檬茶般苦澀!我試了手打四季春檸檬茶🍋,$34,味道非常清新,用了優質的四季春茶葉,清涼又解渴!👍🤗 甜度和冰度也可選擇!🍋😋👍
手打四季春檸檬茶
手打四季春檸檬茶
2023-09-05 620 瀏覽
呢期呢款檸檬茶🍋🍋🍋好紅,每次經過都見到大量既人係度排隊。難得今日有時間就唔執輸一齊排埋一份。係度睇飲咩既時候就見到呢杯手打渣男,個名咁正,完全岩晒我鍾意獵奇既心態😎😎😎😎一飲就覺得有好濃既泰國感覺,原來佢係係用泰茶做底既,唔怪得同其他普通lemon tea感覺不一樣,而且佢既青檸味好重,唔會太甜,感覺真係好東南亞風味😳😂😂😂價錢黎講就唔算平,三十幾蚊一杯,不過整體感覺都係可以一試既。

2023-09-05 384 瀏覽
見到香水檸檬茶,又想買嚟試吓,下午三時左右,尖沙咀人流不多人,只有三四個人等,但買完之後等咗25分鐘左右,其實大部分手調飲品都係即製作,但lee間以無乜人等之中比較內,佢不停整速遞單,所以真心內,以為咁多人買會驚喜,但相比其他香水檸檬店,佢唔係唔好飲,只係同其他台式飲品買個d無乜分別,沒有那種清新味,同普通檸檬紅荼無太大分別,相信不會回購,如果想一試的,可以先上網預購,差不多先行過去取,因為門口比較窄,又多拖喼自由行!
2023-08-31
25 分鐘 (堂食)
2023-09-03 354 瀏覽
🍋手打香水檸檬茶🍋進軍香港,之前返大陸都有見過好多間手搖飲品都有用呢款香水檸檬,而香水檸檬就係似青檸嘅顏色,但有黃色檸檬嘅身形,呢款檸檬有一種非常特別嘅味道,佢唔會好酸仲好清香,所以呢個味道可以用特別嚟形容,呢一間喺尖沙咀嘅🌸啊一🌸,佢係香水檸檬專門店,入面買嘅嘢飲大部份都係用香水檸檬製造,鋪面唔大,有QR code落單俾錢😃🍹手打鴨屎香檸檬茶 $34 :呢款必叫嘅鴨屎香檸檬茶可以一次過試晒多種新味道,其實鴨屎香即係新品種茶葉,有鴨屎香茶底,再加上手打檸檬,甜度同冰度都可以隨意叫,飲落真係好香茶味,檸檬酸甜度啱啱好😆😆🍹手打渣男檸檬茶 $36 :另外呢一款聽個名就知佢咩料,渣男係咩味唔係好知🥹,不過佢呢款飲落又特別香喎,同上一杯唔同,佢嗰種香好難形容,有少少似茉莉花味咁,其實嗌全糖都唔算好甜👍🏻,可以一試👏🏻

2023-08-31 333 瀏覽
雖然呢間飲品店主打檸檬茶,但相比檸檬茶我比較中意飲佢地既楊枝甘露好多芒果粒,又有蘆薈粒,好有咬口每次行過都要買,不過佢哋要等好耐,每次去都好多人每次去買都要等成20分鐘建議上網下單先去囉!
雖然呢間飲品店主打檸檬茶,
但相比檸檬茶我比較中意飲佢地既楊枝甘露
好多芒果粒,又有蘆薈粒,好有咬口

每次行過都要買,不過佢哋要等好耐,每次去都好多人
每次去買都要等成20分鐘
建議上網下單先去囉!