行過尖沙咀見到呢間全人工手搖檸檬茶超多人排隊!佢嘅檸檬係用左香水檸檬🍋對比普通檸檬的身價更有份量!香水檸檬香氣更濃郁、果皮味道清甜,沒有苦澀味✨檸檬營養成份仲多一般檸檬3倍!▪️四季春檸檬茶 ($34)呢杯係熱銷推薦之一🌟味道清新,香水檸檬同茶味比例做得十分好~用上嚴選優質四季春茶葉,入口後帶茶香尾韻,甘醇爽口😋飲完有清涼舒爽的感覺!▪鴨屎香檸檬茶($34)見到係招牌就即刻叫!紅茶味比較香濃,少少澀得黎又唔苦,保留到檸檬香同茶香🥰.✍🏻整體:發現香港都比較中意飲檸檬茶🤣尤其夏天更可以解渴解膩,生津止渴!佢嘅清香酸味,能夠將一杯平平無奇的檸檬茶釀造出更清新可口嘅味道。更加可以美白同補充維他命C呢!見佢仲有芒果系列嘅飲品同厚乳奶茶系列~下次都想試😋

▪️四季春檸檬茶 ($34)

▪鴨屎香檸檬茶($34)

✍🏻整體:
2023-08-04 587 瀏覽
夏天一到,無咩胃口,就會想飲啲酸酸甜甜嘅飲品,既消暑又解渴!而新開嘅啊一檸檬茶嘅手打檸檬茶就非常適合呢個夏天。當日食咗佢嘅手打鴨屎香檸檬茶。鴨舌香嘅茶底本身有浸特別嘅花香味,入口同普通嘅綠茶/紅茶完全唔同,反而係多咗一份層次感。當配埋香水檸檬,個味道就更加清甜同清爽,比起普通嘅檸檬茶多咗一份特濃嘅感覺,真係一試上癮!不過當然都全靠員工落力手打檸檬,令檸檬同埋茶底碰撞,先會令到檸檬嘅香味咁突出。
而新開嘅啊一檸檬茶嘅手打檸檬茶就非常適合呢個夏天。
炎炎夏日就算靜止唔郁都會令人汗流浹背, 所以大家記得要保充適當的水份盡量去陰涼的地方防止中暑😉。 如果想飲有味道的飲品代替水的話, 不防飲微甜或走甜的茶品也是一個不錯的選擇。 🦆💩鴨屎香檸檬茶Duck Excrement Lemon Tea是日跟朋友遊盪過尖沙咀, 途中發現到一間內地好出名的鴨屎香檸檬茶, 香港竟然有得買😍一於買番杯過下口癮先, 仲要求了走甜因為甘先試到茶底原味道😏。 一杯內有五片綠色檸檬酸度夠哂足好解渴, 茶底好清香有蘭香味, 完全唔會有苦澀的味道😋。另外冰量十分足所以非常消暑。 但大家放心飲品名叫鴨屎香佢絕對唔會係用🦆💩製作出來🤣。 其實只係一種茶, 名為銀花香單叢, 俗稱鴨屎香, 產自廣東潮州, 為鳳凰單叢茶中的一種香型, 因種在「鴨屎土」(黃壤土), 茶葉葉形似鴨腳木而得名。現時, 鴨屎香被廣泛應用在茶飲行業。

🦆💩鴨屎香檸檬茶
Duck Excrement Lemon Tea

2023-07-15 468 瀏覽
近期見啲手搖部暴打檸檬茶開到成行成市,心旭旭忍唔住試番杯。哇噻!禾打媽也!也太好喝了吧!去親茶餐廳都會叫檸水,由細到大檸檬茶嘅領域止於 維他檸檬茶嘅我,就係咁畀呢杯《招牌鴨屎香檸檬茶$34》開發咗我既味蕾新領域!第一啖:新鮮、新奇、新穎嘅檸檬香味喺口中爆發,充斥住每條牙縫!成個口腔香噴噴,用齒頰留香、繞樑三日去形容嗰陣味絕對唔誇張!茶底甜度恰到好處,正到大啖大啖咁飲,五分鐘內 KO咗成杯。見佢宜家黃皮當做,下次要試埋其他味道~🤌

見佢宜家黃皮當做,下次要試埋其他味道~🤌
2023-07-08 378 瀏覽
依家啲珍珠奶茶成街都係,有時喺夏天咁熱嘅情況下飲奶,都未必做到消暑效果!🥵有次經過尖沙咀,見到呢間專係賣檸檬茶嘅舖頭,就好似係沙漠嘅清泉,見到檸檬都會吞下口水,所以就買黎試吓😜佢所有嘅飲品都係圍繞住🍋檸檬,而佢竟然有一款飲品係加入黃皮呢個生果,都係第一次見,所以就即管買黎😍呢款黃皮檸檬茶實在都非常出色👍🏻👍🏻。從外觀上看,檸檬片和黃皮皆清晰可見,令人食指大動,即刻就飲一啖試吓入口後,茶味與檸檬味兩者相得益彰,口感清新😍😍😍😍。茶入口後帶有一絲甜味,而檸檬的酸味則恰到好處咁平衡左茶味的甜度,非常清爽宜人,讓人一飲難忘。此外,黃皮既加入增添左些許的苦味,提升了整體口感的豐富度。如果有啲人唔鍾意食黃皮,可以由飲品開始試吓,可能你會愛上咗佢!總括黎講:呢杯黃皮檸檬茶十分值得一試。唔單止是一種清涼解渴的好飲品,更是一種帶有層次感的美食體驗。如果你鍾意檸檬茶,係而家咁熱嘅天氣,大家又可以多一個選擇。整體味道指數:😋😋😋😋😋/5性價比:💰💰💰💰/5環境:❤️❤️❤️❤️/5服務:✅✅✅✅/5

整體味道指數:😋😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:❤️❤️❤️❤️/5
服務:✅✅✅✅/5

外賣自取
  • 黃皮檸檬甘露
2023-06-26 565 瀏覽
今日食完飯去咗尖沙咀厚福街呢一邊諗住買杯嘢飲,見到條好長嘅龍,路口又有好多人打卡,就決定試一試呢一間嘢係咪真係係咁好飲!我哋都要排咗,起碼5分鐘先可以叫到嘢飲,呢度主打外賣,好多人買完都喺附近打卡!我哋今日就叫左手打渣男檸檬茶,問咗職員佢係用Thai tea! 味道同一般嘅普通檸檬茶有啲唔同,每一啖都有好重青檸檬嘅味道,好refreshing , 夏天飲簡直係一流!加埋佢個茶底,用上泰國嘅茶葉,非常香濃!有機會會嚟試埋佢其他唔同嘅味道!價錢就係$34!都唔算太貴
2023-06-24 326 瀏覽
內地流行那隻鴨屎綠檸檬茶,見到香港都有得賣了,就在厚福街頭,買了一杯試吓,點了少甜,另加原味脆脆,感覺清香。價錢$40,當然貴過內地啦,不過唔使上深圳都有得飲,係方便嘅。
2023-06-23 231 瀏覽
經朋友介紹吓認識咗啊一檸檬茶!我哋喺尖沙咀附近食烤魚…食完之後佢話帶我去飲好出名嘅檸檬茶!究竟檸檬茶有咩特別?—鴨屎香檸檬茶—究竟有冇鴨屎味🤣😂?我淨係飲到好香嘅香茅味!同埋感覺好新鮮 !!—手打四季春檸檬茶—呢一款覺得比起鴨屎香檸檬茶淡味少少如果俾我揀,我會揀鴨屎香檸檬茶 因為佢真係好香 如果鍾意清啲味道淡啲可以揀返呢一個不過唯一唔好處,佢冇得走冰 ~~因為本身我好少飲凍嘢:)但係店員話呢個係黃金比例 !所以冇得更改:)不過OK啦,好飲就得!都幾多人買 ~~
經朋友介紹吓認識咗啊一檸檬茶!
—鴨屎香檸檬茶—
究竟有冇鴨屎味🤣😂?
我淨係飲到好香嘅香茅味!
同埋感覺好新鮮 !!
—手打四季春檸檬茶—
呢一款覺得比起鴨屎香檸檬茶淡味少少
不過唯一唔好處,佢冇得走冰 ~~
因為本身我好少飲凍嘢:)
但係店員話呢個係黃金比例 !所以冇得更改:)
不過OK啦,好飲就得!
都幾多人買 ~~

2023-04-29 4175 瀏覽
✨ 鴨屎香檸檬茶✨$34✨ 手捶檸檬紅茶✨$32- - - -- - - -作為一個檸檬茶愛好者🍋見到呢一間新分店,可以話喜出望外!原來檸檬茶都可以咁多攪作😃🌟鴨屎香,學名為銀花香,屬芝蘭香型。該茶母樹生長在海拔900米的高山上,茶樹齡78年,是目前單叢最流行的品種。具有自然獨特花香味,高雅特殊花香叢味,明顯持久,入喉回香明顯,回味無窮。鴨屎香檸檬茶為招牌作,飲落去清香撲鼻,配上檸檬,味道更加清新☺️撇去傳統嘅紅茶口味,挺新鮮的一種口感,值得一試另一款,手捶檸檬紅茶,yumyum原本以為會有個帥哥係現場,用粗壯嘅手臂💪手捶檸檬🍋,可惜未能見到(FF完)🫣呢款比較普通,相對飲開嘅檸檬紅茶有點熟悉🙂所以都係建議叫返鴨屎香檸檬茶

✨ 鴨屎香檸檬茶✨$34
✨ 手捶檸檬紅茶✨$32

- - - -
- - - -

作為一個檸檬茶愛好者🍋見到呢一間新分店,可以話喜出望外!
原來檸檬茶都可以咁多攪作😃

撇去傳統嘅紅茶口味,挺新鮮的一種口感,值得一試

外賣自取
2023-04-28 565 瀏覽
夜媽媽想飲橙汁同埋啲fresh 嘅野,見呢間新開主打檸檬果茶,就試下,點知有驚喜!!琴晚見到個黃皮檸檬茶已經覺得好特別,好想試, 可惜賣曬。。。今晚再去,終於俾我試到了!琴晚好多款野飲都賣曬,店員推介左鴨屎檸檬茶,個名有啲核突,但見佢話招牌就試下啦,真係好好飲,我叫半糖,甜度岩岩好,係好香好fresh 嘅檸檬味,濃度夠, 絕對唔會係普通lemonade咁樣。今晚叫嘅黃皮檸檬果茶,入面見到好多粒新鮮黃皮,入口係清甜嘅黃皮味,一樣都係好fresh, 甜甜地帶有檸檬香條同埋少少少少檸檬澀味,但主要都係黃皮味。兩次都覺得幾好飲,同埋難得咁夜仲有開。唔想飲鮮榨果汁咁濃味,又唔想飲珍珠/芋圓奶茶嘅話,呢個絕對係唔錯嘅選擇,推介!!

2023-04-27
3 分鐘 (外賣自取)
$35 (宵夜)