2008-11-17 470 瀏覽
上星期五同同事去左E-MAX的喜善食"大閘蟹晚飯套餐" 每位HKD138+10%我地5個人6:30pm去到, 成個場得一台坐低, 我地坐左個場中間, 望到電視的位置,到左7:15左右其他位先陸續有人坐~ 有間party房應該係公司開party, 有d嘈.我地其實一早就諗好食咩所以好快叫好送, 上菜都好快, 5個人可以叫5個小菜,我地食左:1) 2隻籠仔蒸大閘蟹 + 另3份半的波士頓龍蝦 2) 5碗紅燒蟹粉煲仔翅 <--d翅好唔平衡, 有d人有好多翅, 有d人無咩翅ge! 味道ok啦3) 龍鬚炸花枝球 <-- 同我心目中的唔同樣, 我以為係圓型點知佢係長條型, 好熱, 好好味!4) 和風冷鮑魚海蜇 <-- 都幾好食同凍, 海蜇好爽口, 鮑魚我就覺得軟身左d!5) 蟹皇燴海參 <-- 唔夠熱, 海參太軟無野咬, 同埋無咩味///6) 鑊仔白胡椒風鱔 <-- 好鹹架! 如果唔怕都幾好食! 有白果馬蹄同甜酸菜做配料~7) 蒜蓉羊肩肉炒皇帝菜 <-- d羊好"羶味", 皇帝菜我第一次食, 好似有d荔枝味咁,麻麻./8) 5碗芋頭西米露糖水 &#
我地食左:
1) 2隻籠仔蒸大閘蟹 + 另3份半的波士頓龍蝦
8) 5碗芋頭西米露糖水 <--出奇地好味! 任晚冠軍!

講番主角大閘蟹同龍蝦先:
同事話龍蝦都好多膏, 夠大隻, 熱辣辣, 有刀叉提供, 食得都好方便
我同另一同事食左大閘蟹, 有d失望
我一打開個籠仔, Oh my God !! 係生架!! 佢地無同我蒸呀!!
嚇得我, 事後佢地收左我隻蟹, 話左墊右墊所以墊錯左, 唔知呢隻未蒸喎, 真係頂佢地唔順,
之後等左好耐先有呀, 等左30分鐘左右啦, 令到我另一同事果隻蟹等到凍晒唔好味添><"
得把剪刀用, 無d幼身ge野比人食d細位~
臨走果時, 個阿姐仲走埋黎講, 你未食隻蟹唔緊要啦, 我心諗, 當我白痴咩生食!!
有燈汁&汽水&食蝦蟹用具
2008-11-10 257 瀏覽
一年一度童軍annual dinner o係度搞以小弟記得的評價一下吧1.炸蝦芒果卷竟是空心,材料新鮮+芒果夠甜搭救。2.頭盤算唔錯,中華沙律+八爪魚+燒鵝+叉燒都唔錯,中華沙律+八爪魚味略淡3.蒸魚唔錯4.炒飯、甜品其他野都平穩因為係童軍總會搞,有高層包左我個檯小弟唔使畀$$同時也唔知D菜的名堂只能叫做平穩,因為唔知價錢,但如果超過$200就唔值
一年一度童軍annual dinner o係度搞

以小弟記得的評價一下吧
1.炸蝦芒果卷竟是空心,材料新鮮+芒果夠甜搭救。
3.蒸魚唔錯
4.炒飯、甜品其他野都平穩

因為係童軍總會搞,有高層包左我個檯
小弟唔使畀$$
同時也唔知D菜的名堂

只能叫做平穩,因為唔知價錢,但如果超過$200
就唔值
2008-11-07 83 瀏覽
約左係九龍灣做野的朋友食飯, 又唔去得遠, 話不如試下九展裡面那間喜善, 聽聞都ok.結果我地一行三人就去左試下拉. 原來這段時間sell緊大閘蟹魚翅餐.個餐都好豐富喎, 每位有一隻大閘蟹 (我估每隻五両左右, 同埋好多膏添), 一碗蟹粉翅 (d 翅都幾大碗幾足料喎), 同埋二至六位每人可以選擇一款小菜, 結果我地揀左和風鮑魚海蜇, 雲吞雞同花姿球. d小菜每碟都大大碟, 都好新鮮, 味道也不錯呀. 以$460三個人這個價錢, 有咁多野食, 同埋這個質素, 真係好抵食.
  • 大閘蟹
  • 和風鮑魚海蜇
  • 雲吞雞
2008-10-26 61 瀏覽
見到emax個場好靜所想這間酒樓一定唔好食因人影都無隻但因我mama 生日所我同我姐想試試這間因佢餐有老虎班有大閘蟹‧魚翅等等價錢又比出面平所我決定同姐試下佢138的大閘蟹‧套餐古不到佢d翅真是有好多翅,好吃,大閘蟹‧都多膏龍蝦就細隻了好小肉到d小菜 我記得好像有15-6款選d 都ok好大碟架2個人吃好飽重有糖水是腰果露本應我是唔食這些甜品的但我都是本住試一口怎知好好食及好滑所我們決定mama 生日!就來這間重有佢d食物好像無味精
見到emax個場好靜所想這間酒樓一定唔好食因人影都無隻
但因我mama 生日所我同我姐想試試這間
因佢餐有老虎班有大閘蟹‧魚翅等等價錢又比出面平
所我決定同姐試下佢138的大閘蟹‧套餐
所我們決定mama 生日!就來這間
重有佢d食物好像無味精
  • 小菜唔知咩名是花枝做的好脆好吃
2008-10-20 62 瀏覽
晚飯全包宴上星期請client 食飯 喜善酒樓呢個選擇都唔錯份量夠, ,賣相幾好, 睇得出唔係求求其其...應該唔係做街坊生意既...傾生意食飯唔算cheap唔好係要搭shuttle先去到,唔係太就腳, 但係地方靜得黎有 privacy, 相比起出面酒樓, 迫到要背對背咁滯就好好多...下次有機會再去建議開多d免費接送車
晚飯全包宴

上星期請client 食飯 喜善酒樓呢個選擇都唔錯

建議開多d免費接送車

• 大閘蟹全包宴
2008-09-19 60 瀏覽
早前中秋同男友家人去咗喜善做節食晚飯,選定要每位$138-套餐,套餐包括一煲泰式翅供兩位用、每位一份鮑魚角、每位可選一項菜及白飯一碗及糖水,由於我們一行六人,叫咗六個餐,選定六款菜式包括 : 時菜肉燥扒海参(大好多嚿海参架)、蟹蚶雪花蒸蛋白、沙律明蝦球,津白雲吞、西蘭花帶子,雞…等等,心想份量應該會比平常少,沒想到每碟份量其實應該以人數定,所以都幾大碟,我估八個人都足夠,味道都唔錯架,比一般酒樓菜式比較無咁油,最後食唔晒都要包走,值得再試。由於長者免費,所以埋單以五位計算約$7XX-
  • 時菜肉燥扒海参、西蘭花帶子
2008-09-16 55 瀏覽
前幾天同朋友黎開展貿,見到場內d poster話這間中餐廳$138有翅有鮑魚食,都好似幾抵咁,便即管去試下。喜善既地方都算幾大,座落都幾舒服。我地三個人order 左那個鮑魚翅晚夜套餐,除左頭盤既泰式煲仔翅同鮑魚角外,仲可以每人揀一款小菜。小菜既款式比我想像中多。我地叫左十幾分鐘,就有菜上拉,上菜速度都算ok la。結果我地食左:泰式煲仔翅 (每人一份) - 望落個樣唔算好泰式,但味道都幾鮮甜,仲有點herbs既味道,翅既份量都ok la金箔蜜燒鮑魚角 - 個鮑魚角都幾有咬口,同埋落左d金箔係面,好似都幾矜貴咁玉筍杞子炒帶子 - d帶子都幾大隻同新鮮,個餸都幾清新乾燒比目魚 - d魚既肉質都幾新鮮同鮮甜楊桃咕嚕肉 - 菠蘿咕嚕肉就食得多,用楊桃整既都是第一次食,感覺上無菠蘿咁酸,多了一些楊桃的甜味,算是一個幾特別的小菜總括來說食物既味道也不俗,以這個價錢來說算是抵食,可以一試。
結果我地食左:
玉筍杞子炒帶子 - d帶子都幾大隻同新鮮,個餸都幾清新
乾燒比目魚 - d魚既肉質都幾新鮮同鮮甜

• 泰式煲仔翅
2008-08-24 54 瀏覽
I were there Sat night for family dinner. First, we were told that Chinese buffet is full (it does not look good anyway) then set dinner required 1 day advance booking. We therefore ordered from the a-la-carte menu ! The BBQ meat dish took 30 mins to arrive (do not recommend at all) follows by the double boiled soup which was worst then canned soup (like you've added triple portion of water...). After over 45 mins, we traced for the remaining dishes and was told - it should take minimum 30 m

The BBQ meat dish took 30 mins to arrive (do not recommend at all) follows by the double boiled soup which was worst then canned soup (like you've added triple portion of water...). After over 45 mins, we traced for the remaining dishes and was told - it should take minimum 30 mins. Well, first they never told us about it when we ordered or even before we were seated, AND we've already waited for over 45 mins!!!

We finished this tasteless, no service dinner and decided that this is our first and definitley our LAST VISIT !
  • None !
2008-04-23 63 瀏覽
九展最近公司,所以中菜廳大裝修之後,有甚麼飯局仍然是九展優先。悅來軒變成喜善,可是光顧三次,一點「喜」悅也沒有,每次吃得一肚氣。第一次吃團年飯,一點入席,竟然等足四十五分鐘才倉促上菜,三圍檯在呆等。第二次吃開年飯,上菜速度好了一些,但食物一是無味,一是太濃味,飲水都來不及。染得燒賣頂端一片墨藍的形跡可疑鱘魚子令人觸目驚心,大家你推我讓不敢吃。第三次是上星期一去歡送調職同事。當時五圍檯,四檯已經陸續上菜,偏偏我們那一檯等足三個字,只得三小件心形紅豆糕!同桌見第一道菜竟然上甜品均目瞪口呆,「好!我們吃完紅豆糕可以散席!」同事催單,回覆往往是「跟進中」,可是跟進個啥,沒人知道。相隔多月服務態度毫無寸進,令人失望,一分都嫌多。食物依舊水準不均,時濃時淡,除了藍色燒賣外,未至於不能入口。最值得推介應該是三蔬天婦羅吧,熱辣爽脆不油膩,但據同事說放涼了會變一口油。

同事催單,回覆往往是「跟進中」,可是跟進個啥,沒人知道。

2008-01-30 74 瀏覽
20080125參加姊妹公司的annual dinner,12人一桌,筵開150圍,除了這裏,平平啲的地方真還想不到第二處。樓底頗高,一開始氣氛未起時空闊感有些太過,後來慢慢才好些,燈光也有點奇怪,象夜場多過吃中菜的地方。好處是螢幕眾多,各個角落都可知道臺上動態。一直覺得大型宴會中,多數菜肴都須整定,款式又雷同,味道難有驚喜;舊年曾經出席的同事也一早警告不要抱任何期望。可能就是將期望值降到最低點的原因吧,反而比想像中為好,夠熱,用料也新鮮,有幾味幾乎可以說是不錯,例如炸蝦球,甜品也有新意,無餡的糯米小丸子浸在杏仁露中綿軟香甜。公司標榜環保,舍魚翅而取靈芝螺頭煲雞湯,搶個彩頭之餘味道也受到好評,略帶一點重要的甘苦,很清。難為了當晚的主辦者,可喜使整體效果都算不錯。
20080125

難為了當晚的主辦者,可喜使整體效果都算不錯。
2007-08-01 129 瀏覽
一行6人選咗這個每位$118的套餐.每位有一盅雞燉翅,個翅好夠熱,熱到都食唔到,而且都幾好味唔會有太多味精.有一杯飲品(可選汽水或啤酒).頭盤有三樣嘢選(海蜇拼乳豬,大蝦沙侓,江南四小碟),有過唔好處就係不可每人選一款,一定要六個人一齊決定食同一款式的頭盤.最終選咗海蜇拼乳豬,另外還可以從特定的餐牌裏選六款小菜,小菜的款式有成二十幾款.份量都好足夠,味道幾好.還有白粥或飯任選一款.最後還有甜品.以這個價錢其實都幾抵食.可能我哋去果時己經係八點幾接近九點.有d小菜都無.上菜的次序有d亂,我哋差不多食完d小菜,個部長先話無頭盤海蜇拼乳豬,叫我哋選過另外一樣小菜作保嘗,其實當時我哋都好飽,都唔想要小菜,真係唔明點解個部長唔會問我哋選翻頭盤裏的食物.最後都係選咗大蝦沙侓.