自從換了個燒味師傅,餐廳改善了很多,再加上本身食物很好,整潔好味,價錢便宜,叉燒經常是肥叉,好味,燒鵝賴粉好味,什扒飯的牛扒很好食,英蓉蛋飯的豉油採用美極,好味
2023-09-28 408 瀏覽
今日出灣仔,心血來潮嚟咗好耐都無幫襯過嘅喜喜,而呢間位於軒尼斯道嘅就完全未試過,早前有網友話呢間係直昇機,但係人就係犯賤,唔試過就唔心息,叫咗個以往食開嘅燒腩仔叉燒飯加薑蔥蓉,配飲品套餐,$56。個湯係蓮藕排骨湯,正常,好飲。燒味飯遠望無乜唔妥,近睇就知佢嘅叉燒改咗用五花腩而唔係傳統用嘅脢頭豬肉,食落腍啤啤,唔得爽,個燒肉仲衰,皮肉分離,啲肉若果用個「霉」字去形容都唔算過份,明顯係貨源唔掂,咁搵幾叻嘅師傅整都係無用。或者下次會試其他都未定,但叉燒同燒腩就免啦。
個湯係蓮藕排骨湯,正常,好飲。
或者下次會試其他都未定,但叉燒同燒腩就免啦。
叉燒燒腩仔飯
例湯
2023-09-28 196 瀏覽
放工經過見到外賣套餐幾吸引,點知食咗一肚氣,叫咗個燒味雙拼瀨粉,返到屋企打開先見到燒味份量少得可憐,仲要搞錯俾咗個米粉,點餐嗰時見到餐牌上寫明套餐配送例湯,最後問職員拎又話唔俾,唔會再有下次!
外賣自取
2023-09-18 152 瀏覽
夜晚經過,見到燒鵝乳豬雙拼80,見到價錢不偏宜,想試一下!估唔到燒鵝同乳豬都係凍得,燒鵝又柴又硬,乳豬全部是肥肉,飯系剩飯又凍又難吃!檯面都係油,服務都差!中伏
2023-08-20 183 瀏覽
路過灣仔,入去食個下午茶餐。叫左沙嗲牛肉煎蛋米粉,味道一般。叫杯熱好立克,一位男侍應幫手落單,跟住放低張改單。見到加左$3,以為落錯凍飲,跟該位侍應確認是否熱飲,點解會加左$3。佢話跟單做,唔知道咁多。自己再睇下餐牌,原來真係寫左熱飲凍飲都要加$3。該位侍應就係度講自己睇餐牌啦,費事同你講。真係唔好意思,我唔係遊客,唔會睇埋餐牌啲細字,係茶記食下午茶餐都要加$3真係第一次。香港餐飲業生意差,其實都唔係偶然。食物水平一般,價錢貴,服務態度差,點叫客人幫襯呀。
2023-08-20
2023-08-10 104 瀏覽
求其搵間野食午餐,入到去d呀姐呼呼喝喝,態度勁差,野食又難食,我地8個人兩張枱,一張岩岩食完諗住等大家一齊才去埋單,個侍應呀叔話食完就起身唔好阻住佢地做生意,成班侍應不斷罵d 客。
客。
2023-08-07
今日行過附近順便食呢間燒味 見佢寫外賣雙併燒味飯38連飲品/湯叫咗油雞燒肉瀨 收到張單凍檸茶加8蚊又話連嘢飲 而家似自己加錢自購凍飲加3聽過 8蚊點嚟 問佢 阿姐話 "唔知呀 總之加8蚊 😳"收費和menu不同我話 咁轉返飲湯 佢話入左單 冇得改😒瀨粉分餸唔分湯 返到公司已經發脹淋曬湯好淡冇味 食物咸普通 唔會再幫襯啦
今日行過附近順便食呢間燒味
見佢寫外賣雙併燒味飯38連飲品/湯
叫咗油雞燒肉瀨 收到張單凍檸茶加8蚊
又話連嘢飲 而家似自己加錢自購
凍飲加3聽過 8蚊點嚟 問佢
阿姐話 "唔知呀 總之加8蚊 😳"
收費和menu不同
我話 咁轉返飲湯 佢話入左單 冇得改😒

瀨粉分餸唔分湯 返到公司已經發脹淋曬
湯好淡冇味 食物咸普通
唔會再幫襯啦
外賣自取
2023-03-23 236 瀏覽
老闆可否炒晒d避風塘素食,當我買义雞飯外賣,經常吾比薑蓉,當記得比薑蓉就吾比飲筒,當冇野吾記得比時,我叫凍奶茶就比柸凍咖啡我。吾知點解你間茶餐廳做外賣經常做錯野。
2023-01-09 423 瀏覽
一星期幫襯4日,外賣雙拼飯配湯。乜都試過晒,其實食物質素低,只有燒腩仔係食得過,最最最差係叉燒(好乾好'鞋',好難入口),其他如油雞、切雞麻麻地,燒鵝完全無香味、肉'鞋'。因為佢外賣抵食,所以一直幫襯。外賣和堂食差距 $20,十分誇張。一年了,一直沒有收外賣盒和膠袋錢,而且是膠盒,可以重用。今日突然話要加多 $2 外賣盒和膠袋,仲要係發保膠盒。這樣做生意不合理!收得錢就應該俾膠盒,一下子跳到落發保膠盒,有感故意掠水。反正佢啲嘢食質素差,我乾脆唔會再幫襯!
2023-01-09
5 分鐘 (外賣自取)
  • 燒腩仔
2022-12-16 338 瀏覽
近日天氣寒冷, 一心諗住中飯時間吃個燒味飯會飽肚暖胃, 於是從中環跑去灣仔, 見這間以燒味為主打的喜喜燒味冰室(能以燒味作招牌, 應該有一定質素)!於是點了义燒鴨飯加中湯, 碟頭不少的 (剩為HKD62)! 但可惜义燒勁唔合格 ---又肥又刃又乾, 义燒不是用梅頭或赤肉做, 而是用了一塊下欄肉去燒(一般做义燒都不會用的部位),  完全咬不入, 如果正常肥义燒應又香又滑才是, 夾了一塊已跟店員反映, 但店員看了碟义燒鴨飯一眼, 當沒聽到投訴就馬上走開了! 結果我只吃燒鴨及1/3牒飯便付款走人, 浪費了2/3碟; 這次不快經驗已令我不會再來!
2022-12-12
2022-12-13 243 瀏覽
昨日專程從中環座地鐵去灣仔,想食高質素的燒味、於是選了這間以燒味為主打的「喜喜燒味燒味冰室」, 午餐供應燒味雙拼飯$62(包中湯或飲品),點了傳統的叉鴨飯及例湯,碟頭都算大,但义燒就勁唔掂—- 勁肥但又肉質非常刅,很費勁都咬不入,跟店員反映,完全沒有理會當聽唔到!結果整碟飯只吃了幾件燒鴨便放棄了,浪費了三分之二!正常來說,肥叉燒,應該是滑溜軟熟!但竟然是又肥又刃!之前去過一次吃茶餐、已經覺得沒有特別,昨日的經驗令我以後都不會再光顧這間店!🥲

次次都是個年青人吾記得比僵蓉,吾知係吾係故意,吾知係吾係個年青人為博廚房師傅的認同所以這樣玩客人。年青人真冇性格欺善怕惡但又要冇自尊合群,你廚房師傅可以為了外型玩我,等於心底裏潛意識都有鄙視你外型玩你。
2022-11-07 299 瀏覽
早兩星期晚飯時間食過的豉油雞脾四寶飯, 啲餸多到睇唔到下面啲飯 (相中的半隻咸蛋反轉咗放, 未必睇得清), 源自舊舖 (仍在的) 廚神級的义燒, 造法與眾不同的, 味道方面相信都接近冠絕全港; 隻豉油雞脾又係真的無得輸.早兩日再去食午飯, 叫了另一款四寶飯, 內有燒排骨及豬仔腳, 非常入味, 燒排骨多肉及嫰口, 好少食到咁肉感的燒排骨。我覺得佢哋有啲秘方, 食材質素也相當高, 下次路過灣仔要試吓其它燒味以外的廚房出品.
鼓油雞脾四寶飯 (半咸蛋)
題外話/補充資料: 再早一個月前有朋友帶過我去這間食私房菜 (上樓上的, 要預訂), 主要是吃廚房出品, 超級好食, 但我要問朋友取回照片才可寫吓評語.
2022-10-26
鼓油雞脾四寶飯 (半咸蛋)
  • 各式燒味
2022-10-07 339 瀏覽
很抵食的二人套餐,鮑魚燒鵝,鮑魚算好大,色澤豐潤,味道很香,咬下去軟硬剛好,有嚼勁,但不會太硬,滷的很入味,非常好吃。燒鵝很入味,肉汁很豐富,肉汁加上油脂,是下飯的好伴侶。假如皮下脂肪再燒的幹一些可能更好,不過燒鵝每一家各有特色,這一家算是比較Juicy的類型,不算很脆皮很香口那種。燒鵝例牌分量可以,記下來配了兩個小菜,一個是咕嚕肉,一個是蒜蓉炒菜心。咕嚕肉炸的很透,酸甜口味很足,不過不試,分量也很好,值得推薦。蒜蓉炒菜心反而有驚喜,菜心選的很嫩,沒有老菜,每一條基本很均勻,炒的很入味,生熟剛好,有水準。
2022-08-25 378 瀏覽
時間: 晚上8:35入座地點方面: 位置近灣仔站,好容易搵到環境方面: 乾淨企理,冷氣充足, 餐具整潔無咩油漬食物方面: 燒腩仔+叉燒+半隻咸蛋($5)+(汽水$3)送例湯1.呢間d燒腩仔皮脆鬆化又有汁 2.叉燒有少少燶邊,但不會好乾, 肥瘦均勻,帶甜味!3.咸蛋不太乾,容易離殼!!4.例湯無咩特別,但勝在d料仲好多 唔太咸(可能溝水)價錢方面: 合理, 雙拼燒味飯先$56,包例湯,是次埋單先$64,晚市來講算抵食!!總結: 值得推介,可以再次光顧!!
時間: 晚上8:35入座
地點方面: 位置近灣仔站,好容易搵到
環境方面: 乾淨企理,冷氣充足,
餐具整潔無咩油漬
食物方面: 燒腩仔+叉燒+半隻咸蛋($5)
+(汽水$3)送例湯
1.呢間d燒腩仔皮脆鬆化又有汁
2.叉燒有少少燶邊,但不會好乾,
肥瘦均勻,帶甜味!

3.咸蛋不太乾,容易離殼!!
4.例湯無咩特別,但勝在d料仲好多
唔太咸(可能溝水)
價錢方面: 合理, 雙拼燒味飯先$56,
包例湯,是次埋單先$64,晚市來講算抵食!!
總結: 值得推介,可以再次光顧!!
2022-08-25