餐廳: 喜滿樓菜館
資訊:

2023-03-04 1234 瀏覽
跟咗YouTuber馬先生嘅介紹,黎試咗幾款菜。有梅子芋頭鴨,錦鹵雲吞,枝竹豆腐火腩鱔煲,芝麻雞。好食嘅有鱔煲,正常嘅煲仔菜都有少少嘢未,所以如果難食嘅就執得。錦鹵雲吞,我覺得正正常常,汁唔算太酸,正常生炒骨嗰啲汁,雲吞入邊得隻蝦,其實冇乜驚喜。佢哋嘅金牌芝麻雞,我就真係唔覺得有咩好食,芝麻冇煎香,隻雞又冇咩雞味,完全被芝麻味冚咗。最慘係梅子芋頭鴨,個梅子汁其實冇乜梅子味,只係少少酸有啲似生炒骨汁,成隻鴨啲味俾個汁蓋過晒,芋頭又唔係好入味。結果主菜雞同鴨都唔理想。可能各花入各眼,不過我覺得有好多舊排檔都好食啲。

可能各花入各眼,不過我覺得有好多舊排檔都好食啲。
2023-03-04
昨天我寫了一段喜滿樓港式早餐的食評。我想必定是因為相片所拍的是光盤,顯示不了甚么食物就不被通過。今天我再自攜食物盒去買同樣的蕃茄濃湯豬肉絲米粉及炸魚柳,配餐肉煎蛋和絲襪奶茶。我是真的想再食,不是為了寫食評! 結果既有失望,也有驚喜! 10:30 蕃茄濃湯已經賣光! 我順其自然點了豬肉絲及防鮑魚絲加火腿絲雙拼米粉,另加一份炸魚柳早餐。回家後發現仿鮑魚絲不見了,只有豬肉絲及火腿絲,但這个喜滿樓自家制作的湯底卻超越了一般茶記,讓我一再驚喜地光 盤。炸魚柳還是昨天的味道,這份炸魚柳無論是份量或質量都超越了三家有名氣的連鎖快餐。我除了白醬汁之外也是光盤! 絲襪奶茶也超越了一般茶記,但在我咀裡只能夠算是是第二級。一般茶記只有三到五級之間,又或甚至不及格。我需要一提就是我選擇這个雙拼就讓仿鮑魚絲和火腿絲取代了一塊厚吐司和餐肉煎蛋。先不說店家漏了給我仿鮑魚絲,綜合其他,我下一回一定不會再點雙拼。

外賣自取
2023-02-01 977 瀏覽
第二次嚟喜滿樓,水準依然出色。新推出多款懷舊菜,令人有時光倒流既感覺,好多懷舊菜式都係未食過,係味覺新體驗,夠哂新鮮感,適合老中青口味。首選招牌芝麻雞,皮脆肉嫩,芝麻鋪滿面,薄薄雞皮加上芝麻香,再沾啲芝麻醬,令到雞肉更惹味。另外點了八珍豆腐煲、蝦多士、梅子鴨、錦鹵雲吞、客家蓮藕煎肉餅。特別讚下個蓮藕煎肉餅,裡面有臘腸粒,好惹味。係元朗咁遠過嚟食都值得,款款懷舊菜都有時光倒流既風味,其他食店都食唔到。
豉汁蒸排骨陳村粉
八珍豆腐煲
2023-01-30
豉汁蒸排骨陳村粉
八珍豆腐煲
2023-02-01 651 瀏覽
喜滿樓係食傳統風味地道菜,食落一點都唔老,而且有特色,味道唔錯嘅菜館。週末晚上到來,已經坐得滿滿,一班朋友訂了二樓大檯就坐。揭開餐牌望一望,發覺有多款好合口味的特色小菜,樓面姐姐推介最受歡迎嘅芝麻雞、蜜椒脆鱔球、鳳味蝦球、避風塘鮮魷、陳皮蒸肉餅同雞油炒豆苗。樣樣都有水準食過番尋味。最好味係蜜椒鱔球,食落無骨淡淡肉,沾了蜜芽糖在面。個芝麻雞同避風塘鮮魷香口惹味,避風塘鮮魷夠新鮮,只可惜有點辣,下次要叫少辣。
2023-01-19
  • 蜜椒脆鱔球
蕃茄濃湯粉和炸魚柳早餐不是新鮮事。家里人也多次提及喜滿樓的早餐可以。畢竟喜滿樓是飯店,一直沒有足夠動力去一試! 今早自攜外賣合買了蕃茄濃湯豬肉絲米粉及炸魚柳兩份早餐。邊食邊被這个新經驗更新我的味覺及推高我日后的要求。有緣你自己一試吧!
2022-12-13 1133 瀏覽
今日得閒睇番手機D相,好耐冇寫食評,呢間土瓜灣店純係直覺揀,主要係西鐵延長線可以不用轉車可達😃先講鋪面,真係唔起眼,似快餐廳。叫咗惹味欖角骨,來到見是用腩排,肉不乾也不太咸,五個人很快掃清。再來是焗魚腸,一般都是重胡椒,這個屬清淡不腥也𠕇果皮香,不過我稍愛重蛋香的。叫了清炒豆苗,可以。反而砵酒焗蠔有些失望,酒香稍遜甜味太重,上桌時也不夠熱,還是喜愛用錫紙包著上桌才𠝹開的吃法😋。見旁邊叫招牌芝麻雞也叫了半隻,可以,不過除多了芝麻也沒怎樣味道突出,下次試叫燒雞。因為不好飯,叫了個豉油王炒面,這個好吃可以encore👍🏼👍🏼埋單時用開飯訂座有9折,總的來说,不錯。
叫了清炒豆苗,可以。
2022-11-25
  • 招牌欖角骨
  • 古法焗魚腸
2022-12-08 903 瀏覽
老闆對食物有要求,所以帶得我地去食嘢嘅地方,都好有水準,呢間菜館係煎炸高手,所有煎炸嘢都係好好食👍👍👍😋😋招牌芝麻雞,賣相特別,好食。👍蟶子王好惹味👍黃金涼瓜,鍾意黃金野一定要試👍👍, 椒鹽九肚魚👍👍,椒鹽鮮魷,蜜鱔👍👍👍👍都好好食,好食嘅嘢不能盡錄,炸野一流,鍾意煎炸嘢嘅可以去試吓!👍👍👍菠蘿咕嚕肉👍👍,因為一行十人,所以喜滿小炒王都叫左兩碟👍👍臘味飯堅好食😋

招牌芝麻雞,賣相特別,好食。👍
蟶子王好惹味👍

菠蘿咕嚕肉👍👍,因為一行十人,所以喜滿小炒王都叫左兩碟👍👍

臘味飯堅好食😋

2022-12-04 683 瀏覽
今次係第二次去土瓜灣喜滿樓食晚飯,食物味道同出品依然咁好,款式更多了。首選係食芝麻雞同冰鎮南非鮑魚,冰鎮鮑魚食落透心凉唔熱氣,冰凍鮑魚沾上鮑魚汁好鮮味。我哋叫好多道菜包括: 冰鎮南非活鮑、懷舊梅子荔芋鴨、黃金蝦、梅菜炒菜心、薑蔥日本蠔煲、芝麻雞、黑松露蛋白炒飯、黑椒茄子牛柳,全部菜都好食,食到個個都滿意。最特別係個黑松露蛋白炒飯,炒到粒粒分明唔油膩,黑松露味唔過濃。來了兩次, 越來越多客人,下次要早些訂檯才有位了。
懷舊荔芋梅子鴨
薑葱日本蠔
黑松露蛋白炒飯
2022-12-01
懷舊荔芋梅子鴨
薑葱日本蠔
黑松露蛋白炒飯
2022-12-03 563 瀏覽
以前一家人成日去山林道太湖食晚飯,最愛食佢地嘅芝麻雞同焗魚腸。雖然太湖已結業好耐,仍然好回味那種味道。朋友推介去土瓜灣喜滿樓食飯,喜出望外呢度都有芝麻雞同焗魚腸。焗魚腸限量供應,好彩仲有一份留比我哋食。我哋分別叫芝麻雞、古法焗魚腸、雞油炒豆苗、椒鹽白飯魚、水煮東星斑、臘味炒飯。整體味道出品好、價餞合理,值得推介。招牌芝麻雞係招牌菜,皮香脆肉鮮嫩,原來雞都可以黏上芝麻,再黏上芝麻醬有入口即溶的味道。古法焗魚腸味道一流沒有腥味,仲有陣陣果皮香。最驚喜係個臘味炒飯炒得乾身香口,仲以為食緊生炒糯米飯。好難比較味道,但呢度絕無去錯。
2022-11-29
  • 臘味炒飯
  • 芝麻雞
鑊氣十足嘅傳統粵式中菜館!餐廳門面平凡唔顯眼,但估唔到啲嘢食有驚喜😳主打香港地道懷舊菜式,同時又有多款創意新派撚手小菜例如古法焗魚腸、梅子荔芋鴨、黑松露蝦多士等等,某啲菜式需要提早預訂先可以食到Menu睇到花多眼亂,但好在有張美食熱賣排行榜可以跟住嗌🤣呢度所有小菜由午市就開始供應,包白飯同老火湯,老火湯足料濃郁冇落味精,白飯仲可以任裝而家星期一至四午市同晚市小菜(海鮮及預訂菜式除外) 都有9折優惠,更加抵食!-👍🏻芝麻雞 $188/半隻呢度招牌必食嘅傳統菜式!可以做到成隻雞都沾滿密密麻麻嘅芝麻仲要唔甩,真係好考功夫花時間火喉亦控制得好好,雞皮薄身香脆,雞肉咬落仍然鮮嫩多汁,完全做到皮脆肉嫩口感,雞味濃郁同時又食到芝麻香,超正!配上日式芝麻醬,不過雞肉本身已經有鹹香,就咁食都好好食雖然密集恐懼症人士表示有啲驚,但真係值得一試味道:9/10性價比:7/10-👍🏻蜜椒薯角牛柳粒 $88近年大排檔必嗌菜式,但呢度比較特別,連牛柳都有脆漿包住,表面炸到微微脆牛柳食到牛味,肉質軟嫩有彈性,冇筋唔會太韌/拿到腍沾上蜜糖,甜甜地又有黑椒味,好好食!薯角亦炸到外脆內軟,大小適中,加上甜甜地嘅蜜糖脆皮,冇
主打香港地道懷舊菜式,同時又有多款創意新派撚手小菜
Menu睇到花多眼亂,但好在有張美食熱賣排行榜可以跟住嗌🤣
👍🏻芝麻雞 $188/半隻
配上日式芝麻醬,不過雞肉本身已經有鹹香,就咁食都好好食
雖然密集恐懼症人士表示有啲驚,但真係值得一試
性價比:7/10
👍🏻蜜椒薯角牛柳粒 $88
牛柳食到牛味,肉質軟嫩有彈性,冇筋唔會太韌/拿到腍
沾上蜜糖,甜甜地又有黑椒味,好好食!
薯角亦炸到外脆內軟,大小適中,加上甜甜地嘅蜜糖脆皮,冇得輸
👍🏻招牌欖角骨 $88
呢樣比較傳統少見,一上枱已經聞到好香
本身擔心啲肉會好痴骨/好乾柴,但呢個完全唔會
肉質非常鬆軟,肥瘦適中,尤其近骨嘅肉,肉味更加香濃
最正係一樣炸到微微脆,真係估佢唔到,好有驚喜!
味道唔似一般欖角咁鹹,反而甜甜地帶微酸,欖角味就唔算好重
份量都合理,唔會剩係得骨冇肉食
👍🏻鮮菠蘿咕嚕肉 $98
同樣係驚喜之作!賣相好有霸氣,連埋菠蘿上枱
咕嚕肉外皮好脆口但唔厚粉,肉質鬆軟,充滿豬肉香,舊肉仲幾大粒下
特別係用咗新鮮菠蘿而唔係一般常見嘅罐頭菠蘿,菠蘿清香酸甜多汁,而且咕嚕汁酸甜度都啱啱好
唔係得個擺盤整色整水個啲,好食
👍🏻秘製醬油厚豬扒飯(包嘢飲) $58
除咗小菜,呢度每日5:30pm前會有超抵食嘅碟頭飯供應
厚切豬扒超巨型直頭大過塊面,一上枱真係嚇親
肉質比想像中鬆軟好多,完全唔韌唔乾柴,豬肉味香
加上燶邊荷包蛋,飯粒撈埋蛋汁同秘製甜醬油冇得輸
整體超大碟, $58嚟講性價比好高!
味道:8/10
性價比:9/10
整體無論地道懷舊菜定創新菜式味道都好好,款式同做法亦特別唔常見
價錢唔貴,大排檔小菜價錢但有酒樓嘅水準,性價比高👍🏻
環境裝修走街坊平民路線,好似一般茶記咁,人多可以上閣樓坐大圓枱
另外一提呢度唔收開瓶費同切餅費,同屋企人/長輩嚟慶祝生日都好適合
🔺留意午市同晚市嘅9折優惠只限星期一至四 (海鮮及預訂菜式除外)
📍#喜滿樓菜館 @joyfulcatering2
土瓜灣安徽街2號地舖
2022-11-25 775 瀏覽
同啲朋友相約晚飯,嚟到喜滿樓,點知⋯⋯第一次嚟,亦係最後一次!冇驚喜之餘,仲要食到一肚火!環境一般,普通茶記咁,已經點左唔少餸,但係每過15分鐘,就會有侍應問要唔要加餸,如果真係唔夠嘅話我哋會加,問題係唔需要,已經夠晒食,多次表示唔需要再加餸喇,仲要問完又問,真系認真煩!係覺得我哋點嘅餸太少,定係想趕客走呢?而且啲食物出品好一般,啲價錢又貴,服務態度又唔好,咩好嘅心情都畀佢掃晒興,絕對唔會再有下一次幫襯!
冇驚喜之餘,仲要食到一肚火!

//䬻行飯// 天氣不似預期,但要走總要飛👋🏿身邊同事要移民啦,臨走總要懷緬下港式茶記小炒風味🥹係我中學Canteen 就有試過芝麻雞,相當出名,估唔到香港有餐廳做😎🥑芝麻雞$188/半隻❗️推薦❗️對於我黎講無特別驚喜,因為以前試過。其實皮係幾脆,配上芝麻香,雞醃製過好有味😉🥑風沙脆鱔球$158 ❗️推薦❗️有啲似係避風塘風味,有好微微既辣,炸粉超級薄脆,帶皮白鱔啖啖肉,爽口彈牙,非常新鮮👍🥑椒鹽鮮魷$108算係正常發揮,炸粉超級薄脆。🥑花甲蒸水蛋❗️推薦❗️火候啱啱好,水蛋超級嫩滑,唔好以為好少花甲,好多沉係底,真係好足料!花甲都好新鮮😛🥑乾炒牛河 唔油膩既炒牛河,入味有鍋氣🥑蒜蓉炒豆苗$98正常水準,無特別驚艷🍁整體🍁🥑性價比:7/10🥑美味:7/10🥑環境:6/10🥑回頭:7/10🥑人均:$200-300📍 喜滿樓菜館 (土瓜灣)土瓜灣安徽街2號地舖🧡𝑳𝒊𝒌𝒆 & 𝒇𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘 𝒎𝒚 𝑰𝑮 @annasan.cat
//䬻行飯// 天氣不似預期,但要走總要飛👋🏿
芝麻雞

🥑芝麻雞$188/半隻❗️推薦❗️

🥑風沙脆鱔球$158 ❗️推薦❗️

🥑椒鹽鮮魷$108
算係正常發揮,炸粉超級薄脆。

🥑花甲蒸水蛋❗️推薦❗️

🥑乾炒牛河
唔油膩既炒牛河,入味有鍋氣

🥑蒜蓉炒豆苗$98
正常水準,無特別驚艷

🍁整體🍁
🥑性價比:7/10
🥑美味:7/10
🥑環境:6/10
🥑回頭:7/10
🥑人均:$200-300

📍 喜滿樓菜館 (土瓜灣)
土瓜灣安徽街2號地舖

芝麻雞
2022-11-01 864 瀏覽
我哋呢個六人組合已經一段時間冇見了!朋友一向識飲識食,相約土瓜灣呢間風味小館,真係冇介紹錯!無見一排,趁機會分別公佈咗三個好消息,哈哈!真係可喜可賀!😆🎊🎉* 靚湯和以下海鮮要先預訂:- 杏汁豬肺雞腳湯- 黑椒肉蟹2 只- 豉油王蝦10只- 花甲豉椒炒煎米粉底另外再叫:- 招牌芝麻雞半隻- 椒鹽魷魚- 椒鹽白飯魚奶白色杏汁湯底滑溜滋潤足料又清甜👍大蝦和黑椒大肉蟹都惹味夠鑊氣啖啖肉!!花甲煎米粉底個汁好味到不得了,撈米粉一流!仲有個脆皮芝麻雞又係鹹香惹味冇得輸👍最後都忍唔住嗌多個椒鹽魷魚和白飯魚,一樣好好味,傾偈餸酒真係一流!以上咁多小菜靚湯兼海鮮,每人平均四百鬆啲!咁嘅水準真係要讚👍
我哋呢個六人組合已經一段時間冇見了!

* 靚湯和以下海鮮要先預訂:

- 招牌芝麻雞半隻
- 椒鹽魷魚
- 椒鹽白飯魚

奶白色杏汁湯底滑溜滋潤足料又清甜👍
大蝦和黑椒大肉蟹都惹味夠鑊氣啖啖肉!!
花甲煎米粉底個汁好味到不得了,撈米粉一流!
仲有個脆皮芝麻雞又係鹹香惹味冇得輸👍

2022-09-14
2022-10-29 716 瀏覽
前日朋友提議到高山道附近喜滿樓菜館食生日飯,來到這裏果然有料到。看到餐牌,有好多款式的小菜,也有懷舊小菜。我哋點了招牌菜芝麻雞、梅子荔芋鴨、煎墨魚餅,鹹魚茸炒白菜仔、芥末虎蝦球同黃金鮮魷。對於最鍾意食雞鴨鵝嘅我,個芝麻雞同梅子鴨真係有料到,其他地方未食過。雞肉很嫩滑芝麻沾滿全隻雞,雞味適中,又香又脆皮。梅子荔芋鴨係懷舊菜,梅子汁夠酸甜,食落唔會油膩,開胃好味。呢度仲有其他雞選擇,有大漠風沙雞、脆皮炸子雞,下次再嚟試下。
2022-10-27
  • 原隻菠蘿咕嚕肉
  • 梅子荔芋鴨
  • 古法焗魚腸
2022-10-26 594 瀏覽
早幾日約埋班老友係我公司附近小店喜滿樓食個晚飯。之前見呢間喜滿樓有咁多人讚,都幫襯下。我地叫了一個炒飯,幾個小菜。黑松露叉燒粒炒飯,炒得粒粒分明,黑松露好香。鮮菠蘿脆皮咕嚕肉,酸酸甜甜好開胃,我最怕太肥咕嚕肉,呢度咕嚕肉肥瘦適中。味菜炒鮮魷,呢個菜炒得好惹味,鮮魷好彈牙。呢度成日推出新菜式,樓面哥哥介紹左一個新菜叫星洲酸辣骨,個醬汁似茄汁加辣,加埋洋蔥好香口惹味,這個新菜才98元大大碟,我一向都鍾意幫襯小店,通常比我滿足的驚喜。
2022-10-21
5 分鐘 (堂食)