喰楽 @kuuraku_sukiyaki 📍:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座9樓H室🚗:觀塘地鐵B2出口 步行6分鐘📞:+852 3427-9059💲:~HKD108-228/head for lunchFood quality✔️:日本產A5和牛、澳洲產和牛總結:😋一間我好鐘意私心推薦嘅shabushabu/壽喜燒小店 想食shabushabu嘅朋友可以試佢午市 而想食壽喜燒嘅朋友可以晚市嚟💋😋比起市面同類嘅餐廳 佢嘅檔次低啲價錢都相對平啲 但食物質素有過之而無不及 絕對推薦愛食牛嘅朋友嚟試試🈴️😋試咗兩次午市 分別帶唔同嘅同事嚟試 次次都好滿意 有時lunchtime想食好啲奬勵自己嘅呢間就好推薦✔️😋午市由$108-$228 平平地有豬肉食 聽同事講質素都唔錯👍🏼 兩次分別試咗日本和牛同澳洲和牛 兩款油花都好靚 冇諗過百幾蚊都有呢種質素 其實兩款牛都好食 要視乎你鐘意咩口感 個人覺得日本和牛油脂感重啲 食落會嫩滑啲 而澳洲和牛就牛味重啲都平啲🤣😋午市叫每款肉都會跟一個定食 有三款小食 紫菜飯 雪糕🍦生雞蛋同蔬菜鍋 夠飽同埋滿足 打卡都一流🤔環境有點暗 就唔太適宜影相📸️裝修走簡約風 因
喰楽 @kuuraku_sukiyaki
📍:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座9樓H室
🚗:觀塘地鐵B2出口 步行6分鐘
📞:+852 3427-9059
💲:~HKD108-228/head for lunch

Food quality
✔️:日本產A5和牛、澳洲產和牛

總結:

🤔環境有點暗 就唔太適宜影相📸️裝修走簡約風 因為得四枱所以空間感足 坐得好舒服 而且人少少唔會好嘈雜

😨座位得16人座 即係四枱客 建議大家book定位費時摸門訂

😨最尾送嘅甜品係拎出面啲行貨 有次食個海鹽焦糖 有點難食😂搞到整餐唔夠完美

• 日本產A5和牛
  • 澳洲產和牛
今次和朋友到觀塘覓食,知道駱駝漆大廈有很多餐廳,所以目標在這裡找一間來吃晚餐。朋友找到這間專門吃壽喜燒的餐廳 - 喰楽。這裡是專門吃關西風壽喜燒的,每一檯都會有專人席前烹調的。晚餐有3個Set 可供選擇,我們選擇了 $558一位的和牛盛宴。這個套餐是包括了赤身和牛跟霜降和牛。▶️ 三式前菜蟹膏蟹肉話梅蕃茄沙律配和風汁,蟹膏很Creamy, 話梅蕃茄很開胃。蔥吞拿魚蓉壽司,蔥跟吞拿魚蓉永遠是最佳配搭昆布漬帆立貝赤蝦,帆立貝很厚身,帆立貝赤蝦都很新鮮。▶️ 和牛盛宴SET這個套餐選用來自宮崎縣的和牛,雞蛋方面是日本蘭王蛋,蛋味香濃。和牛方面有五款,店員會依順序先烹煮霜降牛再到赤身牛,值得一提這裡的壽喜燒汁甜度剛好,可以把和牛肉味提升,不像有些店舖把壽喜燒汁調得太甜,把和牛的肉味都蓋掉。1. 肩胛身 - 淋身軟滑 2. 西冷 - 有咬口 肉味濃 3. 沙巴當 - 油脂同肉味平均 4. 赤身 - 牛肩 肉味濃5. 赤身 - 後腰 肉味最濃▶️蔬菜拼盤蔬菜很新鮮,亦有芋絲豆腐提供。店員會在每塊和牛之間烹煮一些蔬菜給我們解解和牛的油脂感。▶️松茸海鮮湯海鮮的鮮與松茸的鮮都融合在這碗湯內。▶️和牛炊飯用和牛蔬

▶️ 三式前菜
蔥吞拿魚蓉壽司,蔥跟吞拿魚蓉永遠是最佳配搭
昆布漬帆立貝赤蝦,帆立貝很厚身,帆立貝赤蝦都很新鮮。

▶️ 和牛盛宴SET

1. 肩胛身 - 淋身軟滑
2. 西冷 - 有咬口 肉味濃
3. 沙巴當 - 油脂同肉味平均
4. 赤身 - 牛肩 肉味濃
5. 赤身 - 後腰 肉味最濃

▶️蔬菜拼盤

▶️松茸海鮮湯
海鮮的鮮與松茸的鮮都融合在這碗湯內。

▶️和牛炊飯
用和牛蔬菜煮成的炊飯,吃之前再加上蔥花,紫菜,三文魚籽,味道不錯

▶️ 日式焦糖布甸
布甸很軟滑,焦糖醬煮得剛剛好

▶️ 豆腐雪糕
豆腐味很濃郁,在壽喜燒之後吃這個豆腐雪糕可為這餐作完美句號。

總括來說,喰楽的性價比超級高,員工很專業,和牛吃得出很高質,是一間絕對會回訪的餐廳。

📍 喰楽 (觀塘)
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座9樓H室

#hkfoodie #hongkong #hongkonger #食好西 #九龍 #九龍美食 #觀塘 #香港 #香港旅遊 #觀塘美食 #觀塘好去處 #觀塘餐廳 #觀塘食乜好 #觀塘 foodsearchers #tsimshatsui #tsimshatsuifood #日本料理 #觀塘日本料理 #日本美食 #喰楽 #觀塘壽喜燒 #駱駝漆大廈 #駱駝漆美食 #觀塘駱駝漆
2024-05-17
於觀塘工廈中有一間日本和牛專門店,使用高品質日本牛肉,除左提供非常受歡迎的暖粒粒壽喜燒外,仲有香港同日本都大人氣的慢煮牛丼!!岩晒和牛迷!! 🐮🐮- 慢煮火灸和牛月見丼 HK$138 🥩🐟🍚超吸睛靚靚和風牛丼!!厚切和牛肉質細嫩順滑,牛肉味道超濃郁!!表面經火灸帶有微微焦香,口感豐富而細膩。再加上閃閃發光咸香飽滿三文魚子及日本產香濃蛋黃,超一流!!- 黑毛和牛月見丼 HK$108 🥓🍚高級牛肉飯!!薄切黑毛和牛充滿牛肉及油脂香味,配以香甜壽喜燒汁及甘甜炒洋蔥,味道甜中帶香!!再加入日本雞蛋香濃蛋液包裹每粒日本米,非常滿足!!- 關東風壽喜燒鍋定食 北海道豚肉 HK$108 🍲🐷
慢煮火灸和牛月見丼

黑毛和牛月見丼
關東風壽喜燒鍋定食 北海道豚肉
  • 關東風壽喜燒鍋定食北海道豚肉
2024-05-12 244 瀏覽
今日同同事慶祝生日,去駱駝漆大廈入邊一間食日本和牛的餐廳慶祝一下。呢間餐廳以前都有嚟過,覺得唔錯,所以一想起同朋友慶生即刻想到呢間。我們大家都嗌了和牛壽喜燒午餐。價錢只係$200 ,就有小食,和牛,雜菜鍋,生雞蛋,白飯,仲有雪糕甜品。餐牌寫主和牛油120 gram,份量冇呃秤。六至八片牛肉, 10分滿足。蔬菜亦非常新鮮,令我吸收足夠纖維,實在太好了。呢度更加係免費添飯,一定食過飽。順帶一提,午餐比晚餐平四成,不過會少一款食物。下次會再嚟。
2024-05-11
慶祝紀念
生日
  • 壽喜燒
除了熱門的美食聚集地之外,香港工業大廈裡面的鋪頭一直很少能被人發掘到這次就來到了觀塘的一座工業大廈裡面,聽講這個大廈里隱藏著超級美味的和牛壽喜🥩店裡的環境簡約溫馨,別看地方不大,味道卻是頂天好🤩🤩🤩晚餐呢,是一個set。我們享用到的是日本霜降和牛套餐,裡面包含了4-5個不同部位的牛肉,一整個大滿足😌前菜:口感超級驚喜的刺身🌟🌟🌟🌟🌟包含吞拿魚海膽三文魚子帶子,蟹膏沙律以及魚子醬燉蛋😍最愛的還是三文魚子海膽吞拿魚帶子了,用料十分飽滿,超級鮮美,一口下去特別鮮甜爽滑的口感讓人瞬間滿足🥰主角:當然就是我們的和牛啦🌟🌟🌟🌟🌟服務我們的小哥哥特別專業,一直在為我們介紹牛的不同部位,口感是如何的,哪些比較多油脂,哪些中間會有筋。而且會幫我們搭配著野菜拼盤裡面的蔬菜一起,用特製的壽喜燒醬汁燒好夾到我們的碗裡面第一口我就驚艷住了,作為一個壽喜燒愛好者,簡直就是天堂般的享受😋其實吃到這裡已經很滿足了,沒想到竟然還有特色飯點:炊飯🌟🌟🌟🌟和壽喜燒的濃不同的是,炊飯是淡淡的味道,有菌菇和魚肉,點綴上超大顆魚子醬,吃起來讓人覺得很健康。同時,也是真的很飽腹!例湯🌟🌟🌟🌟最後就是經典的飯後甜點🍧啦 是非常特別的
前菜:口感超級驚喜的刺身🌟🌟🌟🌟🌟
主角:當然就是我們的和牛啦🌟🌟🌟🌟🌟
例湯🌟🌟🌟🌟
最後就是經典的飯後甜點🍧啦 是非常特別的豆腐味雪糕球,是很清爽的味道,既不會膩又滿足了想吃甜品的心❤️
和牛愛好者們&壽喜燒愛好者們!趕緊去嘗嘗看吧❣️
📍喰樂(Kuuraku) @kuuraku_sukiyaki
觀塘開源道60號9樓H室駱駝漆大廈1座3期
#香港 #香港生活 #香港美食 #美食日常 #香港美食推介 #hkfoodie #eatinhk #hk #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover#foodie #foodielife #openricehk#觀塘美食 #觀塘壽喜燒 #觀塘 #觀塘好去處 #壽喜燒 #壽喜燒吃到飽
  • 豆腐雪糕
  • 雜炊飯
  • 前菜
  • 壽喜燒
  • 和牛盛宴
2024-04-24 116 瀏覽
一入座 店員即刻攞左壺熱白桃烏龍茶比我地!跟住就係前菜 前菜有3款 分別係:汁煮牛筋腱:個牛肉好易咬 而且蘿蔔好甜!昆布帆立貝:帆立貝配埋芥末同三文魚子食 超鮮甜!吉烈和牛:個和牛超多肉汁!跟住就開始入正題~我地今次叫左B set!呢個套餐包含左4個部位~而且店員會全程介紹同燒比我地食🩷食之前 店員建議先食原味既牛 之後先再點蛋液 睇吓自己鍾意食邊款~雞蛋方面用既喺嚟自日本既蘭王蛋 所以可以放心生食~第一塊係肉眼:食落比較淋身第二塊係西冷:西冷既肉味更重 配埋京蔥食 食落更香~第三塊係肩胛肉:肉味較重同淋身第四塊係沙巴當:肉既油脂分布較平均~仲係成個set入面最大塊嘅肉!食唒肉之後有個當日限定嘅松茸炊飯~配埋三文魚子同埋蒽 食落一流🥹食到最後仲會有個自家製嘅蛋白布丁!食落蛋味超重!食完超飽🥹性價比超高嘅壽喜燒!強烈推薦!🙂‍↕️
一入座 店員即刻攞左壺熱白桃烏龍茶比我地!
跟住就係前菜 前菜有3款 分別係:
汁煮牛筋腱:個牛肉好易咬 而且蘿蔔好甜!
昆布帆立貝:帆立貝配埋芥末同三文魚子食 超鮮甜!
吉烈和牛:個和牛超多肉汁!

跟住就開始入正題~我地今次叫左B set!
呢個套餐包含左4個部位~而且店員會全程介紹同燒比我地食🩷

第一塊係肉眼:食落比較淋身
第二塊係西冷:西冷既肉味更重 配埋京蔥食 食落更香~
第三塊係肩胛肉:肉味較重同淋身
第四塊係沙巴當:肉既油脂分布較平均~
仲係成個set入面最大塊嘅肉!

食到最後仲會有個自家製嘅蛋白布丁!食落蛋味超重!

食完超飽🥹性價比超高嘅壽喜燒!強烈推薦!🙂‍↕️
2024-04-16 123 瀏覽
这家店也太隐世了,要不是朋友说要来吃,估计也不会知道原来还有这么一家宝藏餐厅!一入座店员就帮忙上了茶水,看了看餐牌,只有三个套餐,我们直接点了C餐和牛盛宴,一次性就可以吃到赤身和牛与霜降和牛,不会选择困难每个套餐都包含有前菜,寿喜烧和蔬菜拼盘,特色饭和甜点,好丰盛!前菜有三项,摆盘很精致,沙律拌着鱼子很入味,番茄酸酸甜甜的很好吃~之后店员会帮忙介绍每款食物,逐一介绍这些是和牛的哪些哪些部位,然后全程帮我们烹饪,不需要自己亲自动手!个人感觉最好吃的是霜降牛肉,牛香味很浓郁,入口很满足,蘸上鸡蛋液肉质吃起来更嫩了接着还上了个炊饭,里面有牛肉,香菇,葱花和寿喜烧汁,香喷喷的不过吃到后面跟朋友已经太饱了,两个人吃了一碗就觉得吃不下了最后还有甜品吃,布丁甜甜的很嫩滑,雪糕的奶香味很赞!店内位置不多,所以来的话最近提前预定,不然还要等,不过等也值得了,服务跟餐食值得给满分~

一入座店员就帮忙上了茶水,看了看餐牌,只有三个套餐,我们直接点了C餐和牛盛宴,一次性就可以吃到赤身和牛与霜降和牛,不会选择困难[笑哭R]每个套餐都包含有前菜,寿喜烧和蔬菜拼盘,特色饭和甜点,好丰盛!

前菜有三项,摆盘很精致,沙律拌着鱼子很入味,番茄酸酸甜甜的很好吃~之后店员会帮忙介绍每款食物,逐一介绍这些是和牛的哪些哪些部位,然后全程帮我们烹饪,不需要自己亲自动手!个人感觉最好吃的是霜降牛肉,牛香味很浓郁,入口很满足,蘸上鸡蛋液肉质吃起来更嫩了接着还上了个炊饭,里面有牛肉,香菇,葱花和寿喜烧汁,香喷喷的[色色R]不过吃到后面跟朋友已经太饱了,两个人吃了一碗就觉得吃不下了最后还有甜品吃,布丁甜甜的很嫩滑,雪糕的奶香味很赞!

2024-04-15 394 瀏覽
😍工廈搵食記😜駱駝漆大廈出名多嘢食!今次我同朋友就book咗一間一直都好想食嘅關西風🇯🇵壽喜燒🍲!有咩咁吸引🤩?第一就梗係佢嘅評分💯好高啦,睇到好多人都話好食好正!第二就係呢間嘅牛全部都係嚟自🇯🇵日本宮崎縣嘅和牛😍😍而且仲要全程管家式🕴🏻服務,真係只有你諗唔到無你食唔到嘅美食餐廳😍去到店門口已經好🇯🇵關西風,門口亦放咗佢哋使用日本宮崎牛及日本米😍😍店舖唔大,分2邊每邊4張枱,而且私隱度好高!坐低後店員就上咗好有白桃香味嘅🍵烏龍茶,跟住我哋睇睇📜餐牌,一共有三款晚餐可以揀,我哋係牛魔王,就揀咗店員講嘅A+B=C😂😂和牛盛宴,有齊曬另外2個餐嘅靚牛🐮首先上嘅係前菜三式,店員話日日都會有唔同,我地食呢日就係火炙帶子伴飛魚子、吞拿魚蓉沙律及火炙魷魚🦑!前菜都已經好正,主菜應該會好過份😜!食完前菜店員就將一大盆和牛及野菜拼盆攞過嚟!好細心先會比顧客影相📸先🤣🤣大家都會係相機食先,影完店員就會再上白本飯及一隻🥚蘭王蛋,搞勻個蛋就用嚟點和牛食,好滑溜。全個餐嘅過程中,店員🧑🏻‍🍳會一款一款咁去介紹牛嘅部位,我哋今次係品嚐到宮崎牛唔同部位,有霜降A5和牛、牛肩胛芯、西冷和牛、沙巴當、牛板鍵、中牛肩部位
😍工廈搵食記😜

前菜

壽喜燒
和牛盛宴

全個餐嘅過程中,店員🧑🏻‍🍳會一款一款咁去介紹牛嘅部位,我哋今次係品嚐到宮崎牛唔同部位,有霜降A5和牛、牛肩胛芯、西冷和牛、沙巴當、牛板鍵、中牛肩部位!每個部位都有唔同口感同味道,我就最鍾意🌟霜降A5和牛,油膩分布明細,入口即化🌟西冷和牛肉質豐厚🌟沙巴當嘅纖維較粗,食落好有咬感🌟牛板鍵嘅肉質就比較結實,油脂分布會少啲🌟牛肩胛芯肉質鮮嫩多汁,而且有濃郁既牛肉味🌟 中牛肩肉就比較纖維豐富,好有嚼勁。係每款牛煮個陣,店員同時都會煮埋野菜🥬,包括有豆腐、蓮藕、香菇🍄‍🟫、芋絲、大蒜、南瓜🎃、青菜等等,唔會感覺淨食牛太油膩感覺,再加配佢哋自家調製嘅壽喜燒汁,真係好大滿足感!而且仲好細心好了解顧客嘅需要,好有5星級嘅享受服務❤️
宮崎A5和牛

食完啲正正和牛,已經勁飽,店員話仲有個和牛雜炊飯😂😂😂用咗和牛粒、日本珍珠米🍚、壽喜燒汁、雞蛋🥚製成,配埋紫菜、蔥花粒同大大粒魚子,口感有少少🤏軟綿綿少少🤏濕潤同好夠香味,成餐飯真係飽到上心口😂😂
雜炊飯
豆腐雪糕

最後,以自家製豆腐雪糕🍦作一個完美嘅句號,特濃奶香同豆腐味,但都唔會太濟嘅!

📍喰楽
地址:觀塘駱駝漆大廈三座9樓H室

環境:🌟🌟🌟🌟🌟
食物:🌟🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟🌟
價格:🌟🌟🌟🌟

#喰楽 #工廈搵食 #觀塘美食 #香港必吃 #香港美食 #食食食 #食好西 #美食推薦 #欣賞美食 #與美食共存 #日本料理#日本和牛 #宮崎牛 #A5和牛 #蘭王蛋 #和牛盛宴 #管家式餐廳 #坐低等食 #我愛美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #foodie #foodstagram #hkfood #foodphotography #hkfoodlove #eatlove #eateateat #foodiehkg #igfood #instafood #dininghk#hkmama #hklife
2024-04-11
前菜
壽喜燒
和牛盛宴
宮崎A5和牛
雜炊飯
豆腐雪糕
2024-04-05 190 瀏覽
車車平時好中意食sukiyaki, 平時就最中意去E間位於觀塘駱駝漆大廈嘅喰樂, 佢地嘅野食正一定夠飽, 價錢抵服務好, 性價比相當高! 今晚車車又同左好姊妹一齊去食, 佢地嘅前菜同肉肉不時會轉款, 所以每次嚟都可能有唔同款式可以試到, 今次我地就點左日本赤身和牛套餐同日本霜降和牛套餐, 每個餐都跟左左三款前菜、和牛、蔬菜拼盤、雜炊同甜品, 最正嘅係佢地嘅飯都係任添, 真係唔怕食唔飽, 車車有時開胃起上嚟食6/7碗都無問題!✨️是日前菜前菜三文魚子蟹膏沙律➕️昆布帆立貝漬➕️汁煮牛筋腱沙律菜好清新爽脆, 配搭三文魚子蟹膏味道鮮味可口, 相當開胃昆布帆立貝肉質軟腍鮮味, 甜甜地幾有口感牛筋腱嘅醬汁味道帶甜, 食落軟腍入味食完前菜就開始戲玉啦! 店員先將一盤肉肉同蔬菜端上, 之後就開始為我地即席烹調✨️宮琦牛西冷西冷肉味較濃, 口感緊實有嚼勁, 沾上蛋汁後更美味✨️沙巴當沙巴當油脂分怖平均, 口感相對軟腍帶脂香, 肉味濃✨️三筋牛三筋脂肪較少但分佈均勻, 肉質軟嫩有彈性, 香甜多汁, 中間有一條透明嫩筋, 食落口感Q彈有層次✨️上肩及下肩肉質結實纖維多, 食落肉味香濃✨️和尚頭油脂屬最豐富, 入口即化,

✨️是日前菜
前菜三文魚子蟹膏沙律➕️昆布帆立貝漬➕️汁煮牛筋腱
昆布帆立貝肉質軟腍鮮味, 甜甜地幾有口感
牛筋腱嘅醬汁味道帶甜, 食落軟腍入味

食完前菜就開始戲玉啦! 店員先將一盤肉肉同
蔬菜端上, 之後就開始為我地即席烹調

✨️宮琦牛西冷
西冷肉味較濃, 口感緊實有嚼勁, 沾上蛋汁後更美味

✨️沙巴當
沙巴當油脂分怖平均, 口感相對軟腍帶脂香, 肉味濃

✨️三筋

✨️上肩及下肩
肉質結實纖維多, 食落肉味香濃

✨️和尚頭
油脂屬最豐富, 入口即化, 滿滿嘅油花係口中爆法

✨️和牛雜炊
食落口感濕潤, 上面放上適量京蔥同埋三文魚籽, 令口感更豐富!

✨️甜品
E到嘅雪糕款式會不時轉換, 而今晚就係豆腐雪糕, 為豐盛嘅晚餐畫上完美既句號
2024-03-21
《喰楽 - 觀塘》一年一度既聚會☺️每年都會同我既bestie @kchelseapy過黎呢度食sukiyaki,價錢抵服務又好😉最平$468就可以食到高質和牛既sukiyaki套餐 🫶🏻片片都切得靚靚唔馬虎,最正係兩個人叫唔同既set都好,店員都會落手落力幫你席前烹調同分配🥰今次我地就叫左日本赤身和牛套餐$468及日本霜降和牛套餐$498,每個餐都包左三款前菜、蔬菜拼盤、和牛、雜炊同甜品🥹仲有我十分喜愛既白桃烏龍茶,每次黎都要捧住個肚離開,但真係勁滿足🍱前菜三味💁🏻‍♀️三文魚子蟹膏沙律•昆布帆立貝漬•汁煮牛筋腱今次既前菜同樣有三款,三文魚子蟹膏沙律記住要同啲沙律菜攪拌好先食,啲醬汁同蟹膏味道合拍,食到啖啖creamy既蟹肉味道👅而昆布帆立貝個味道較甜,肉質軟糯有口感,十分開胃🤤仲都炆到淋曬入曬味既牛筋腱都一樣無馬虎,個汁都係甜甜地,我認為三款前菜黎講最有驚喜係呢款汁煮牛筋腱👍🏻💁🏻‍♀️關西風壽喜燒由於我地叫左兩個不同既套餐,所以一共share食到六款不同部位既和牛肉,有啲仲要係稀有部位添,上枱當下好震懾眼球😍一盤大大既肉擺左喺眼前真係令人好興奮😆每個餐都會跟一隻蘭王蛋,而且白飯仲係無限
《喰楽 - 觀塘》
🍱前菜三味
💁🏻‍♀️三文魚子蟹膏沙律•昆布帆立貝漬•汁煮牛筋腱

💁🏻‍♀️關西風壽喜燒
,而且白飯仲係無限添加的😉有人好勁當晚食左四碗飯呀🤭同時間,店員仲上左一大盤蔬菜拼盤,素菜既種類都好多,店員會一片肉一啲蔬菜咁梅花間竹地安排俾我哋食😆而蔬菜拼盤仲有我至愛既蓮藕同芋絲👍🏻必食
💁🏻‍♀️宮琦牛西冷
打頭陣既西冷扒肉味較重,肉質較為結實,但咬落無筋好易都咬得開,第一件就令到我地有滿滿既幸福感

💁🏻‍♀️沙巴當
沙巴當食落口感較淋同埋軟熟,牛肉味都係重的,不過比起西冷就梗係西冷扒肉味重啲啦,佢既油脂分布較為平均,食多啖都唔會太膩

💁🏻‍♀️三筋
牛三筋又即係牛板腱,牛肉既上下方都有一條好明顯既筋,食落有咬口,煙煙韌韌的幾好味

💁🏻‍♀️上肩及下肩
又名赤身,肉質滑身但算係當晚肉味最濃郁既一款,點蛋汁再扒飯食一流🤤

💁🏻‍♀️和尚頭
最後一片牛肉係肉質肥美既和尚頭,由於油脂比較豐富,放喺最尾就最適合不過,因為食到尾其實都已經好飽有點膩,好彩個汁甜甜地吊番起個胃口☺️

雖然已經好飽,但係最尾仲有一個重頭戲和牛雜吹,上面再落咗京蔥同埋三文魚籽提味,濕濕地嘅口感,再加上甜甜嘅醬汁,雖然好guilty,但真係堅好食的😉甜品係炙燒豆腐雪糕,為當晚嘅晚餐作一個完美既句號
2024-03-21
2024-03-27 104 瀏覽
忘不了的壽喜燒,這間店我不是第一次來食,今次來到原來已曠充了😍 連埋隔離店,地方大了,服務也沒有改變♥️今晚揀左 「日本箱降和牛」 套餐,仍然沒有讓我失望,而且有驚喜🤗 每款都食出不同之處。「前菜」 汁煮牛筋,炆到淋身,而且白蘿蔔好甜😍 帆立貝,鮮甜!配上醬汁同平時食法有點不同😊 仲有一款 吉列厚和牛👍🏻 啖啖香滑預備好小量白飯👍🏻 配以即煮出來的壽喜燒和牛,可以不太油膩🥰「和牛肉片」有不同部位,分別:肉眼、西冷、肩甲身、沙巴當🤓雖然每塊都差不多樣子,其實味道口感都會不同,總結:好好好味😂🤣😂尾聲再來一款 和牛粒砍飯,好等別!加上蔥花,魚子,完美🥰最後仲有自家制甜品,濃厚蛋味喔☺️備註:🔺最好吸早預訂,我平日去都多人🔺地點方便,而且容易搵到,價錢合理🔺只有套餐,都是由店員在你面前煮埋

「和牛肉片」有不同部位,分別:肉眼、西冷、肩甲身、沙巴當🤓

尾聲再來一款 和牛粒砍飯,好等別!加上蔥花,魚子,完美🥰

最後仲有自家制甜品,濃厚蛋味喔☺️

備註:
🔺最好吸早預訂,我平日去都多人
🔺地點方便,而且容易搵到,價錢合理
🔺只有套餐,都是由店員在你面前煮

2024-03-23 589 瀏覽
見到啲食評被吸引到,book個lunch諗住試試佢,滿心歡喜咁去但失望而歸。嗌咗個壽喜燒鍋定食同慢煮火灸和牛月見丼飯,壽喜燒自己冇做足功課,一個唔小心expect咗有員工燒埋...真係諗多咗...係冇嘅,牛嘅質素正常,係一個不過不失嘅壽喜燒。最失望係個慢煮牛!諗住寫住**Limited**一定係店家有信心先出,但係啲牛超級韌。唔係好食得出有慢煮過(廚師小薯仔都食過唔少慢煮嘅)。前菜/調味/飯都ok嘅,完全冇問題。雖然話口味係好個人,但係個牛韌到咬唔開呢吓我真係接受唔到。呢餐係食完冇滿足感嘅一餐...可能只係lunch係咁啦?但其實百嶺二百蚊食個lunch,會有更高質嘅選擇。如果店家見到,真心希望可以改善吓個牛,整返個令人食過返尋味嘅Limited dish。

壽喜燒定食

慢煮火灸和牛月見丼飯

2024-03-18
2024-03-22 139 瀏覽
每次黎到駱駝漆呢層都會聞到好香,終於約到今晚嚟試吓。壽喜燒嚟講呢個定價都唔算好貴,叫咗赤身和牛同霜降和牛餐,二人份量會放埋一齊,每一塊店員都會幫手燒埋。霜降和牛淨係睇個樣已經知好食,雪花分布超靚,好似大理石紋咁。 最鍾意沙巴當,即係上肩里脊肉,近乎入口即溶超級香,點埋蘭王蛋好滑。三筋肉,即係牛板腱都唔錯,軟滑得黎中間嘅筋腱有啲彈牙咬口。後腿肉同上肩肉雖然明顯瘦啲,但肉味濃好多。 因為火候控制得好,肉質軟腍,同霜降和牛相比其實都唔遜色。最後嘅濕炒飯用返壽喜燒汁加蛋同牛肉片去炒,以為一樣味會好膩,估唔到風味完全唔同,紫菜飯素好香好夾。
每次黎到駱駝漆呢層都會聞到好香,終於約到今晚嚟試吓。

三筋肉,即係牛板腱都唔錯,軟滑得黎中間嘅筋腱有啲彈牙咬口。

2024-03-18 68 瀏覽
朋友話成日都嚟呢度食壽喜燒,鍾意到有時夜晚會自己嚟食,講到咁誇張,就跟佢嚟食一次。前菜第一啖已經覺得好食,牛筋腩同蘿蔔炆得好腍好入味,調味清清哋食到食材原味。 和牛可樂餅炸得酥脆,沙律菜新鮮,配蟹膏食到有啲感動。同朋友share一肥一瘦AB餐,最深印象係店員跟得好足,時間啱啱好,令每一塊牛都發揮到佢最好嘅味道。 霜降和牛一定係正,牛板腱同沙巴當睇落好肥但唔會成口油就完左,肉同油脂比例岩岩好。野菜拼盤我覺得都加咗唔少分,唔同部位會配唔同蔬菜組合,當中京蔥同冬菇尤其juicy清新,即使日本堂食都可能過火或者少少唔熟,呢度做得好好。赤身和牛上肩同後腿等部位牛味濃郁,肉質會實啲,當然都好味,但如果追求啖啖油香先似食緊和牛嘅話,起碼直接叫兩個B餐個滿足感會大啲,一肥一瘦就冇咁油膩。

2024-03-09 109 瀏覽
上個月去咗食呢間位於觀塘駱駝漆大廈入面嘅壽喜燒,分咗兩間店舖,一間得四張枱,所以假日最好都係book咗位先黎食😆Menu得三個套餐,每個餐只係肉類嘅分別,可以試到幾個唔同部位嘅和牛,其他都一樣係配埋前菜、飯、同埋甜品💕小編唔識評價肉🫢menu上冇講邊個餐係包含邊種肉,而店員都只係係燒之前輕輕介紹咗個名一次,食完都唔記得係邊個部位😂不過和牛嘅油脂分布好靚,擺落口有入口即融嘅感覺😋,同埋唔同部位有佢嘅軟韌度之分,有啲會比教油膩。值得一讚嘅係,我本來以為店員只係會燒頭一塊肉,點知係serve足全程,全足都好好態度,五星級服務🌟👍🏻👍🏻👍🏻但係如果想要有啲私隱,比較怕醜嘅人,可能呢間餐廳未必適合😹😹🤣本來以為得一碗白飯仔,但係我唔夠食🙊就嗌多咗一碗飯,點知食到後面仲有個濕炒飯,好飽好飽但係都食晒😋最後仲有個是日甜品,係豆腐雪糕🍦香甜得黎又唔會漏。✏️ 估唔到係工業大廈入面有間咁高質嘅餐廳!以為觀塘都係主打平靚正嘅平民美食多🤣 呢間食壽喜燒嘅餐廳surprise到我,價錢算係中等但食物非常高質,環境舒服唔會逼,確保每一位顧客都可以有優質嘅服務❤️

用餐優惠
試食活動