2024-03-22 352 瀏覽
難得來到大西北就當然不會輕易離開, 雖然吃完韓國料理已經很飽, 但仍然堅持要去吃甜品, 由地膽朋友為我們帶路, 大概由屯門迚市廣場步行約20多分鐘, 可以消化食物, 為了吃走一段路又何妨 😁小店以貓貓做主題, 店內很多貓貓裝飾, 即時加分 😚 抵達時超多人, 未有任何多餘座位, 幸好不算等太久。一場來到當然不會單吃普通的中式糖水, 而且中式糖水成都$30元以上, 芒果丸子系列跟綿綿冰和窩夫價錢相若, 以這個地段價錢偏貴 😅 所以點冰或窩夫比較化算, 而且這兩款擺盤都很美觀! 👍🏻鮮果飄雪 $62綿綿冰蠻幼滑, 但未至於十分誇張, 另加配枝煉奶, 不用加太多已經夠味。冰粒溶化速度很快, 所以被迫要吃快一點, 生果很甜, 款式蠻多, 還有士多啤梨雪糕, 雪糕沒有什麼特別, 反正重點並非它 🙃 雖然我們已經非常飽, 吃不到這麼多, 不過綿綿冰的份量比一般店鋪少。焦糖脆脆香蕉鮮忌廉窩夫配朱古力雪糕 $62廚師將蕉切件攞放得十分美觀, 單是這一點就足以加分 🤭 窩夫有點淋, 做不到外脆內軟的口感, 稍為有點失望, 加點焦糖脆脆粒補救, 另外個窩夫勝在份量夠多! 🤡朋友點了紫薯冰, 他說也不錯的。

鮮果飄雪 $62

鮮果飄雪

焦糖脆脆香蕉鮮忌廉窩夫配朱古力雪糕 $62

焦糖脆脆香蕉鮮忌廉窩夫配朱古力雪糕

朋友點了紫薯冰, 他說也不錯的。

由於店鋪細小, 所以比較狹窄, 唯有跟朋友再親熱一點 🤪 附近有不少甜品店, 下次有機會再試其他作比較 😬
2024-03-15
10 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)
鮮果飄雪
2024-03-18 82 瀏覽
有時👧🏻唔太肚餓會想食甜品當晚飯,唔知大家會唔會架呢🤭?屯門呢間甜品店有多款中式糖水、西式甜品、小食等等,啱哂想食甜品嘅👧🏻同想食鹹小食嘅👦🏻~🍱小食拼盤 $56拼盤有炸燒賣、鹽酥雞粒、雞軟骨同薯條,炸燒賣同薯條落咗椒鹽粉調味,炸到外脆內軟。鹽酥雞粒同雞軟骨配埋甜酸醬食,夠哂惹味。🍗BBQ蜜糖雞翼4隻 $28蜜糖雞翼好入味,蜜糖份量好足夠,每隻都被蜜糖包實,而且蜜糖用咗平時屋企沖嘅蜜糖,味道比普通蜜糖更加濃郁👍🏻🍮焦糖布丁配雪糕 $42擺盤做得有心思,用糖粉灑上貓咪圖案,好可愛。布丁口感滑順,入口有濃郁嘅奶香味,加上甜中帶點微苦嘅焦糖融合,比例控制得幾好。🧇榛子朱古力石板街窩夫 $65窩夫即叫即製,口感鬆軟,上面搽咗朱古力醬同加咗焦糖爆谷、杏仁片,爆谷粒粒脆卜卜,令口感更豐富。仲加咗一球雪糕係上面,雪糕口味有多款選擇,我哋嗌咗朱古力味襯返呢個窩夫~🍹芒果乳酸 +$8嗌窩夫食可以加$8配呢杯芒果乳酸,香甜清爽。📍 嘆甜品 (屯門)屯門青菱徑3號東威閣地下G02號舖

🍱小食拼盤 $56

🍗BBQ蜜糖雞翼4隻 $28

🍮焦糖布丁配雪糕 $42

🧇榛子朱古力石板街窩夫 $65

🍹芒果乳酸 +$8
嗌窩夫食可以加$8配呢杯芒果乳酸,香甜清爽。

📍 嘆甜品 (屯門)
屯門青菱徑3號東威閣地下G02號舖
2024-03-15
2024-03-10 97 瀏覽
><下午茶套餐去到7點鐘一份甜品包杯飲品有機蜜糖丹麥吐司(38)吐司厚身鬆軟 蘸上甜甜蜜糖好有榴槤味嘅雪糕(+2)值得加配日式焦糖燉蛋(38)配豆腐雪糕(+2)燉蛋布丁實淨綿密 唔會過份甜膩豆腐雪糕有淡淡豆香伯爵紅茶/白桃烏龍仕女伯爵紅茶心太軟配雪糕(54)心太軟流心得很 茶味醇厚作為伯爵茶控表示很開心椰汁紫米露(31)/ 芝麻糊(35)中西甜品都有 滿足各人喜好><><><><><><><><><><嘆甜品屯門青菱徑3號東威閣地下G02號舖
下午茶套餐去到7點鐘
一份甜品包杯飲品
有機蜜糖丹麥吐司(38)
吐司厚身鬆軟 蘸上甜甜蜜糖
好有榴槤味嘅雪糕(+2)值得加配
日式焦糖燉蛋(38)配豆腐雪糕(+2)
燉蛋布丁實淨綿密 唔會過份甜膩
豆腐雪糕有淡淡豆香
伯爵紅茶/白桃烏龍
仕女伯爵紅茶心太軟配雪糕(54)
心太軟流心得很 茶味醇厚
作為伯爵茶控表示很開心
椰汁紫米露(31)/ 芝麻糊(35)
中西甜品都有 滿足各人喜好
><><><><><><><><><><
甜品
屯門青菱徑3號東威閣地下G02號舖
放假原本想食brunch🙉但行過見到呢間甜品店除咗有中式糖水、雪花冰、楊枝甘露,仲有好多款窩夫啊🧇咁多款窩夫,揀咗焦糖脆脆花生醬甜奶鮮忌廉窩夫即叫即整嘅窩夫好大份,足夠2個人一齊share窩夫上塗上花生醬同煉奶,啖啖充滿花生香味🥜加咗焦糖脆脆一齊品嘗,多重口感😋另配一款口味雪糕,豆腐味清甜豆香味濃,可一試~心太軟係呢到嘅推薦之一✨心太軟即叫即做,焗至外脆內軟切開後,軟滑朱古力流心係蛋糕中流出嚟朱古力味香濃,而且甜而不膩另搭配一款雪糕,梗係揀咗朱古力口味,滿足哂朱古力控啊🍫除咗甜品之外,仲有炸物小食過下口癮小食拼盤有齊炸燒賣、鹽酥雞粒、雞軟骨、著條香脆可口,唔夠喉加埋炸魚蛋,爽口彈牙,值得一試👍🏻

咁多款窩夫,揀咗焦糖脆脆花生醬甜奶鮮忌廉窩夫
即叫即整嘅窩夫好大份,足夠2個人一齊share
窩夫上塗上花生醬同煉奶,啖啖充滿花生香味🥜
加咗焦糖脆脆一齊品嘗,多重口感😋
另配一款口味雪糕,豆腐味清甜豆香味濃,可一試~

心太軟係呢到嘅推薦之一✨

心太軟即叫即做,焗至外脆內軟
切開後,軟滑朱古力流心係蛋糕中流出嚟
朱古力味香濃,而且甜而不膩
另搭配一款雪糕,梗係揀咗朱古力口味,滿足哂朱古力控啊🍫

除咗甜品之外,仲有炸物小食過下口癮

小食拼盤有齊炸燒賣、鹽酥雞粒、雞軟骨、著條
香脆可口,唔夠喉加埋炸魚蛋,爽口彈牙,值得一試👍🏻
2024-03-05 63 瀏覽
店鋪以貓貓做主題,好溫馨!鐵觀音茶醬麻糬窩夫配雲呢拿雪糕要大力讚下個鐵觀音醬,濃厚既茶味🍵但又不會太甜,夾住一大片既軟糯既麻糬,口感勁好!心太軟配豆腐雪糕心太軟流心✅豆腐雪糕夠凍✅無野挑剔😆下午茶餐仲可以果漾蜜桃烏龍茶伯爵紅茶係twinning 既茶包可以享受英式下午茶🫖正!小食拼盤入面有薯條,炸雞粒燒賣,雞軟骨串即叫即炸,配埋泰式辣醬正!入口仲係卜卜脆!來食下午茶都超滿足,食到好飽😆😆😆
店鋪以貓貓做主題,好溫馨!

鐵觀音茶醬麻糬窩夫配雲呢拿雪糕

要大力讚下個鐵觀音醬,

心太軟配豆腐雪糕

心太軟流心✅
豆腐雪糕夠凍✅
無野挑剔😆

下午茶餐仲可以
果漾蜜桃烏龍茶
伯爵紅茶係twinning 既茶包
可以享受英式下午茶🫖正!

小食拼盤
入面有薯條,炸雞粒燒賣,雞軟骨串
2024-01-27 163 瀏覽
係呢間舖頭我食到幾款勁正嘅美食,先講講嗰芒果青檸鮮茶,飲落去真係清新提神,芒果味足晒又唔會過甜。而家講下個鐵觀音茶醬麻糬窩夫喇,啲窩夫烤得啱啱好,外皮微脆入面又腍,啲麻糬片又煙韌得嚟,食落去真係心甘情願啖啖肉!食完嘅甜品,再嚟個鹽酥雞粒平衡下味蕾,啲雞粒外脆內嫩,下酒下茶都正!法式焦糖燉蛋嘅滑潤度真係一絕,焦糖表層脆口,入口燉蛋嗰種絲滑,攪拌面吓配埋嗰雪糕,正到彈指!再嚟個流沙朱古力波,每粒都流心得黎又唔會太甜膩,朱古力控嘅我真係食得心花怒放。最後啲雜果窩夫滿滿的水果配上冰凉豆腐雪糕,每啖都有驚喜,使唔使咁正呀!成個食體驗正斯哩嘩啦,啲食物同埋氣氛都好有feel,摒拿到爆,一於啱晒約埋啲舊友黎撐下。下次經過屯門,記得一定要再黎轉轉,真係唔該錯過嘅好味道!👍🍰🍴

2024-01-09 148 瀏覽
😋五個係最好味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️1.焦糖燉蛋巧巧食~😋😋😋😋·凍蛋加熱焦糖,冰火二重奏🧊🔥2.花生醬窩芙就普普通通啦~😋😋😋·好食係幾好食,但十分普通,好似脆口版西多士,鍾意食西多士可以嗌嚟試下,但一定冇驚喜3.Oreo綿綿冰😋😋😋·因為係牛奶冰所以味道好淡,練奶自行加,想濃味啲就加多啲👍🏻4.伯爵茶窩芙😋😋😋我唔係伯爵茶愛好者,但味道幾濃烈,我個人口味會想佢淡返少少就啱啱好,鍾意食嘅會覺得好正,伯爵茶味好重‼️要注意點太多個醬會苦⚠️‼️
😋五個係最好味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

1.焦糖燉蛋巧巧食~😋😋😋😋
·凍蛋加熱焦糖,冰火二重奏🧊🔥

2.花生醬窩芙就普普通通啦~😋😋😋

花生醬窩夫
Oreo綿綿冰
伯爵茶窩夫
2024-01-07
15 分鐘 (堂食)
$80 (宵夜)
焦糖燉蛋
2024-01-08 69 瀏覽
每次去黃金海岸呀新咖啡灣呀蝴蝶灣呀都會過嚟呢度一轉嘆番個甜品個麵包布甸外脆內軟奶味好濃郁每一啖都食個麵包同埋牛奶嘅香味加埋個雪糕一齊食幾正今次嚟就坐滿晒人等咗成20分鐘不過overall都唔錯
每次去黃金海岸呀新咖啡灣呀蝴蝶灣呀
加埋個雪糕一齊食幾正
今次嚟就坐滿晒人
等咗成20分鐘
不過overall都唔錯

特意長途去屯門就是為了— 焦糖脆餅飄雪❤️這款甜點以其獨特的口感和濃郁的焦糖香氣而聞名。爆谷外層的焦糖酥脆,一口咬下去,黑糖的味道就湧鼻而上,每一口都能感受到焦糖的香甜和奶香的濃郁,讓人回味無窮。除了焦糖爆谷之外,少不了要提及牛奶雪花冰!店主很聰明,用了牛奶的冰做底,一來,讓焦糖更硬更脆,但又帶點掛糖的感覺,二來,雪花冰的牛奶味濃,為甜品昇華了不少!雪花冰稍為溶了後,融合了爆谷的焦糖,令牛奶甜甜的糖味,吃到最後把牛奶一口喝下去,感受滿滿的幸福感❤️品嚐甜品,就像是一場探索美食的冒險,讓我們一同享受其中的甜蜜和滿足吧!
特意長途去屯門就是為了— 焦糖脆餅飄雪❤️

• 焦糖脆餅飄雪
成為屯門牛牛一段時間既 👧🏽 發現屯門真係好大,感恩有不少朋友都住附近,唔洗走太遠都可以相約聚餐 ❤️ 前排做完 𝖥𝖺𝖼𝗂𝖺𝗅 就姐妹約會食個 𝗍𝖾𝖺,不約而同就諗起虹橋一間甜水店,講真問 👧🏽 邊到有甜品店都只係識呢一間今次賣甩 👦🏻 食佢最愛既窩夫,新口味 🧇 竹炭黑芝麻麻糬窩夫配雪糕🍦香濃芝麻味,外脆內軟,仲有麻糬夾心,入口煙煙韌韌超好食 😍 伴碟仲有可愛貓貓 🐈‍⬛ 打卡一流花冰又係必食之選,口味多多 🍧 最後揀左擺盤造型有心思既和風飄雪,牛奶冰打底配上少許煉奶,唔會太甜太膩,配料仲有紅豆🫘、麻糬、雪糕等,完全大滿足 😌小店屬於屯門名物,除多款甜品外仲有其他熟食飲料供應,所以唔少人都會選擇前來續攤🍡店鋪唔算大,飯後嚟既朋友仔就可能要預下排隊等位~🩵

2023-10-05
屯門人一定聽過呢間舖頭‼️ 就係呢間由細食到大嘅 ”嘆甜品” ✨ 麻雀雖小,但五藏俱全,所以就算係懷舊經典嘅糖水定係創新嘅窩夫或者西式甜品等等,都可以係到食得到👍🏻~ 果然多人排隊生意好都係理所當然嫁🤣華田飄雪 ❄️好似雪山咁高嘅綿綿冰好吸引😍 最頂有一球朱古力味雪糕,之後就係阿華田粉同ᴘᴏᴄᴋʏ 💓佢哋真係一間好抵賺又好窩心嘅甜品舖,因為雖然呢到嘅綿綿冰都只係表面有配料,中間嘅ᴀʀᴇᴀ都係冰,無味道🥺 但係竟然準備咗煉奶俾客人✨ 落多落少自己揀,實在係太貼心啦‼️岩鹽拖肥ᴏʀᴇᴏ鮮忌廉窩夫配雪糕 🧇用可可粉在係到撒咗一隻貓喵樣好ǫǫ 🐱~ 窩夫整到外脆內軟,仲有幾粒杏仁係到脆卜卜,配埋忌廉同雪糕一齊好好食😍 雪糕口味仲可以自選,我就揀咗我最愛嘅ᴏʀᴇᴏ味🍦除咗常見嘅雲呢拿、朱古力之外,仲有啲特別嘅口味就例如係抹茶同豆腐口味,出面唔多有得揀🫣 而岩鹽拖肥醬都好正,鹹味同焦糖呢個經典味道組合真係好難抗拒🥹青蘋果乳酸 🍏呢杯乳酸係嗌窩夫個陣+$8升級左做套餐嘅,上枱望到超大杯,就嚟滿到瀉哂出嚟🫣 味道係酸酸甜甜,都有青蘋果味嫁🤭

華田飄雪 ❄️

岩鹽拖肥ᴏʀᴇᴏ鮮忌廉窩夫配雪糕 🧇

青蘋果乳酸 🍏
青蘋果乳酸

其他
青蘋果乳酸
  • 岩鹽拖肥Oreo鮮忌廉窩夫
2023-10-03 162 瀏覽
都係以前個老闆娘同後生仔態度好好多,感覺似轉左手經營頭先去到叫左個waffle同芝麻糊,我細細聲同我老公講,個糊好似稀左少少嘅,但個黑芝麻味好濃,個味道ok, 唔甜又健康,叫老公試下。。。點知果個唔知係侍應定老闆嘅黑框眼鏡男仕話"百貨應百客,有人話甜有人話咸,咁可以照顧得邊個,話人地d芝麻糊當然杰身,因為人地臨尾上檯前係溝麵粉"又話d客咁講,係侮辱左d廚房佬我諗佢係聽d唔聽d就急住要回敬番我話佢d芝麻糊稀,但聽唔到我講味道ok....最後我地比呢位戴黑框眼鏡嘅男仕ee哦哦,哦足左5分鐘之後,就算我覺得個芝麻糊好食,我地都已經再食唔落希望如果佢真係老闆嘅話,聽下客人嘅需要啦,唔好咁玻璃心,唔係個個客都係西客,唔係個個客都要侮辱你話你係廚房佬架!
都係以前個老闆娘同後生仔態度好好多,感覺似轉左手經營

又話d客咁講,係侮辱左d廚房佬
2023-10-03
2023-09-24 94 瀏覽
提到屯門甜品一定會諗起紅橋呢個糖水宵夜集中地嘆甜品係屯門友一定識嘅紅橋甜品😎呢日又嚟呢頭掃街 飯後時間相當旺場 呢度以貓為主題 每個角落連甜品都充滿貓貓嘅足跡 🐈嘆甜品嘅menu都幾豐富 有咸有甜 樣樣都想食呀😆焙茶黑糖珍珠窩夫🧇 $68自選雪糕 加麻薯 $6窩夫點可以唔加麻薯 口感煙韌充滿麵粉香 配搭cream 雪糕🍨仲有焙茶奶蓋 十分出色 整體唔會過漏👍🏻加配是日特飲🥤 $18青提青蘋果乳酸 好特別嘅特飲甜度剛好 唔係死甜 仲有果等配料😗炸燒賣 $26每次必點嘅小食 炸得啱啱好 外脆內軟 好有口感!配埋絕無失手嘅泰式辣醬 真係停唔到口啊🤩流沙朱古力波 6粒 $28新出嘅小食 一唔為意咬一啖 朱古力流心流到成枱都係🤣口感幾特別 朱古力味唔係好假甜
提到屯門甜品一定會諗起紅橋呢個糖水宵夜集中地

加配是日特飲🥤 $18
青提青蘋果乳酸 好特別嘅特飲
甜度剛好 唔係死甜 仲有果等配料😗

炸燒賣 $26
每次必點嘅小食 炸得啱啱好 外脆內軟 好有口感!
配埋絕無失手嘅泰式辣醬 真係停唔到口啊🤩

流沙朱古力波 6粒 $28
新出嘅小食 一唔為意咬一啖 朱古力流心流到成枱都係🤣
口感幾特別 朱古力味唔係好假甜

2023-09-23 69 瀏覽
《屯門宵夜甜品》種類和口味多樣化外觀和擺盤很美很吸引不過座位有點狹窄每次經過都很多人排隊不過今次意外地不用排隊窩夫點即製作 外面香脆 內裏鬆軟熱辣辣的窩夫 雞蛋和牛奶的香氣撲鼻鮮果用料十足 絕不馬虎 有西瓜、哈密瓜、芒果、提子、藍莓和火龍果 全部都很新鮮 配上順滑的忌廉和淡淡白桃味的雪糕 很搭很好吃雪花冰口感綿密 華田味非常濃郁配上新鮮的香蕉、朱古力雪糕和朱古力醬 整體甜而不膩 小店亦會提供一整枝煉奶給食客按喜好加入 很貼心
《屯門宵夜甜品

熱辣辣的窩夫 雞蛋和牛奶的香氣撲鼻
配上順滑的忌廉和淡淡白桃味的雪糕 很搭很好吃

雪花冰口感綿密 華田味非常濃郁

2023-08-04
$65 (宵夜)
鮮雜果忌廉窩夫配白桃雪糕
  • 鮮雜果忌廉窩夫
以前還住在屯門的時候最常來吃他們的窩夫做宵夜,記憶猶新,那時候店員還會在碟上畫上可愛的貓貓圖案呢(看似現在就沒有了嗚嗚😿) ——— ✤ 芒果鮮忌廉窩夫|$𝟕𝟐新鮮芒果帶來了天然的甜味和芳香,與窩夫的酥脆外層和蓬鬆內部形成了完美的平衡,搭配雪糕🍦以及𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦時,這道甜點的口感豐富,結合了窩夫的口感變化和芒果的多汁質地🧇✤ 香芒蜂蜜水晶|$𝟒𝟑只有在嘆甜品吃到的這款香芒蜂蜜水晶啫喱味道清甜、芬芳且爽口。底部是蜂蜜水晶啫喱製成的𝐛𝐚𝐬𝐞,上面鋪滿了新鮮香芒果塊🥭✤ 金鳳鮮茶(無糖)|$𝟐𝟖金鳳鮮茶的味道清淡而純粹,特點在於它的輕盈口感和細緻味道。口感輕柔而平衡,相對淡口🍵
———
✤ 芒果鮮忌廉窩夫|$𝟕𝟐