2023-08-17 34 瀏覽
今日揸車去開屯門,一個我好少去嘅地方,原來呢度都有唔少隱世美食!呢間嘆甜品,甜品高質之餘,仲有唔少鹹點供應,作為下午茶認真一流🤣🍴椒鹽粟米加炸雞塊 - 超級惹味!粟米同計都係即叫即整,熱辣辣上,個雞塊好特別,外皮係用麥片炸成,又幾好味😋🍴炸朱古力波波- 超有驚喜!原本諗住係朱古力麻糬波波嘅feel,點知原來佢入面個朱古力係流心㗎 !好似心太軟咁,個朱古力醬又聾又香,冇得頂!👍🏻👍🏻🍴糖不甩小丸子窩夫 - 另一個必食之選! $72好似有啲貴,但係一個份量超足!兩個人食都夠飽👍🏻 個窩夫又係啱啱整起,好鬆化,配埋煙煙韌韌嘅小丸子,點埋煉奶一齊食,好邪惡不過真係好好味🤣👍🏻👍🏻食物好高質,價錢好實惠,下次入嚟屯門一定返食!私心評分食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

今日揸車去開屯門,一個我好少去嘅地方,原來呢度都有唔少隱世美食!呢間嘆甜品甜品高質之餘,仲有唔少鹹點供應,作為下午茶認真一流🤣

食物好高質,價錢好實惠,下次入嚟屯門一定返食!

私心評分
食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-08-17 16 瀏覽
岩鹽拖肥鮮忌廉窩夫🍦(配雪糕)$65窩夫🧇好大份,即叫即做熱辣辣,食落脆邊,配埋拖肥醬同忌廉,再加上oreo碎,少少邪惡但又忍唔住食晒🤤!雪糕有多種味道揀,我地揀左曲奇味,有濃郁奶香,而且充滿口感🤩和風飄雪🍧$58韓式綿綿冰一定係消暑必揀!脆餅再加上紅豆醬🫘,黃豆粉,口感多層次,可以自己再加煉奶,調較出最適合自己嘅味道😜!窩夫有多種味道揀,岩晒三心兩意嘅女友😎。我已經心思思諗緊下次食咩窩夫,焦糖香蕉同石板街味都好吸引🤪!!
岩鹽拖肥鮮忌廉窩夫🍦(配雪糕)$65

和風飄雪🍧$58

2023-08-17
  • 岩鹽拖肥Oreo鮮忌廉窩夫
2023-08-17 19 瀏覽
嘆甜品 (屯門)屯門青菱徑3號東威閣地下G02號舖-呢間甜品舖喺屯門非常出名,之前成日同啲friend去食,基本上次次都要排隊,非常火爆!-法式焦糖燉蛋(配雪糕)$ 48
Crème brûlée甜度適中,口感細膩,超級滑,入口即溶,配搭曲奇雪糕~鮮雜果窩夫 $ 72
waffle 即叫即做,上到台仲熱辣辣,口感鬆軟,充滿蛋香。鮮雜果有芒果,西瓜,提子等等,五顏六色影出嚟勁靚😂足足有四大塊,正!我哋揀咗配豆腐雪糕,豆腐味濃,幾特別

甜品 (屯門)
屯門青菱徑3號東威閣地下G02號舖
法式焦糖燉蛋(配雪糕)$ 48

鮮雜果窩夫 $ 72

2023-08-14 21 瀏覽
好耐無黎屯門喇 去完朋友屋企玩完有d餓就去左洪橋個邊食糖水🤩 見到#嘆甜品 充滿貓貓既佈置就入左去榴槤雪糕西米露榴槤控既我緊係要食有開榴槤既野啦😆主要係有榴槤雪糕同榴槤肉為主角 有濃郁的榴槤味 口感滑順又感完美咁同西米露混合 配埋椰果十分有咬口🧡雷沙湯圓好似糖不甩咁🤩但係係有餡既糖不甩😛其實係湯圓加左綠豆粉再撒上少許杏仁碎湯圓Q彈有彈性 流沙既花生餡🥜帶甜甜的芋圓涼粉芋圓都係一個非常受歡迎既甜品😋係夏日食碗爽口既涼粉 真係有種心身舒暢既感覺☺️ 芋圓Q彈有口感~
好耐無黎屯門喇 去完朋友屋企玩完有d餓

湯圓Q彈有彈性 流沙既花生餡🥜帶甜甜的

芋圓涼粉
芋圓都係一個非常受歡迎既甜品😋
2023-08-13 22 瀏覽
消暑食冰透心涼🥶每一啖都有滿滿幸福味道✨芒果飄雪牛奶雪花冰🥛牛奶味香濃👍🏼口感綿密細滑配上芒果汁同新鮮芒果🥭濃郁香甜呢碗雪花冰加咗西柚個味道撈埋就係楊枝甘露🤤仲有一球芒果味雪糕喺面食完涼浸浸呀😍爽✨波波拼盤炸物就係好邪惡🤩食到停唔到口拼盤有炸魚旦、炸燒賣、炸花枝丸同薯條我最鍾意嘅係炸花枝丸😋外脆內裡爽口彈牙✨白桃玫瑰荔枝梳打好清新嘅梳打👍🏼荔枝味好突出整體唔太甜👏🏼👏🏼解渴消暑就啱晒喇
消暑食冰透心涼🥶

仲有一球芒果味雪糕喺面
食完涼浸浸呀😍爽

✨波波拼盤
炸物就係好邪惡🤩食到停唔到口
拼盤有炸魚旦、炸燒賣、炸花枝丸同薯條
我最鍾意嘅係炸花枝丸😋
外脆內裡爽口彈牙

✨白桃玫瑰荔枝梳打
好清新嘅梳打👍🏼荔枝味好突出
整體唔太甜👏🏼👏🏼解渴消暑就啱晒喇
2023-08-12 31 瀏覽
係虹橋食完拉麵順手食埋個甜品~鐵觀音茶醬麻糬窩夫(HK$78)即口即做♨️熱辣辣加一整幅麻糬🤤擺盤亦都切合少女心風格🤭個人覺得個茶醬可以再濃多d🤤黑糖五寶芋圓涼粉(HK$41)包括桃膠,芋圓,西米,薏米,水晶,唔要涼粉底, 可以揀轉西米/紫米🤭聽同事講先知原來嘆甜品係佢地大學re-u 聖地🤭話鍾意佢地既waffle即叫即整🤭🤭同埋佢地有中式,台式同西式甜品幾多元化👀 仲有d 簡單既沙冰, 芒果爽類既飲品
係虹橋食完拉麵順手食埋個甜品~

鐵觀音茶醬麻糬窩夫(HK$78)

黑糖五寶芋圓涼粉(HK$41)

• 鐵觀音茶醬窩夫
2023-08-11 16 瀏覽
嘆甜品紅橋美食如雲,吃完正餐,很適合來點街坊級甜品。小店有很多貓星人🐱擺設,增添了溫馨氣氛。🍇🧇嘆。鮮雜果忌廉窩夫窩夫蓬鬆柔軟,以士多啤梨🍓焦糖🍯朱古力🍫醬淋面,但不會太甜。各種粒粒水果(藍莓、青提、火龍果、芒果、哈蜜瓜和西瓜)絕對新鮮,無泡浸糖水,老人家小朋友都可以放心食☺️水蜜桃🍑口味雪糕令人眼前一亮,推薦👍🏻🍡台式拼盤來點甜後不期然想來點鹹。鹽酥雞、花枝丸、地瓜丸(有軟心)都是高質不馬虎的小食。貓太太特意請店員小灑胡椒鹽,更突出小食原有味道。
甜品

🍇🧇嘆。鮮雜果忌廉窩夫

水蜜桃🍑口味雪糕令人眼前一亮,推薦👍🏻

🍡台式拼盤

2023-08-11 15 瀏覽
想當年想食呢間嘅時候永遠都係排長龍,但依家開咗喺入面之後,鋪位大左,排隊嘅機會都少咗,但係甜品嘅質素仲無變👍👍甜品就係想食嘅時候就食,唔需要朋友自己都可以去食,事關我見到好多人自己去食😂😂
鐵觀音茶醬麻糬窩夫(配雪糕)
有6款左右雪糕嘅味道可以選擇而我想配襯返佢窩夫嘅顏色就揀咗草莓雪糕
製作需時,大概要整15分鐘未嚟到嘅時候已經聞到好香噴噴嘅窩夫味道嚟到嘅時候真係好吸引😍佢最吸引嘅位一定係佢嘅麻糬皮,好似瀑布咁,食落去軟綿綿,倒埋鐵觀音醬都好好味,鐵觀音味都幾濃,窩夫食落去味道蛋味濃。如果佢唔係本身有咁多嘅麻薯皮,我一定會喺窩夫入面加麻薯,淨係加$6好合理,下次再試
雖然窩夫呢個價錢唔算平,但我覺得都幾大份,都算真材實料,最緊要嘅係有特色得來又靚,味道又唔差
焦糖布丁配雪糕
上次打邊爐為咗食雪糕冇揀布甸,今日就食返夠,我揀咗曲奇味雪糕做配搭超級簡單的食材,只有牛奶、雞蛋、砂糖,用心 才是原始的味道呢句說話我覺得好好笑,我就係去嗰度mark低咗焦糖布甸真係食材簡單又好食😋最傳統嘅雞蛋同埋牛奶味,就已經好足夠,大人細路都好鍾意食既,食完會加配開心🥳但其實我好掛住佢嘅貓貓畫盤,自從新鋪之後就

鐵觀音茶醬麻糬窩夫(配雪糕)
有6款左右雪糕嘅味道可以選擇
而我想配襯返佢窩夫嘅顏色就揀咗草莓雪糕
製作需時,大概要整15分鐘
未嚟到嘅時候已經聞到好香噴噴嘅窩夫味道
嚟到嘅時候真係好吸引😍

焦糖布丁配雪糕
超級簡單的食材,只有牛奶、雞蛋、砂糖,用心 才是原始的味道
呢句說話我覺得好好笑,我就係去嗰度mark低咗
焦糖布甸真係食材簡單又好食😋

但其實我好掛住佢嘅貓貓畫盤,自從新鋪之後就好似冇咗🥲🥲
佢而家原來天水圍都開咗舖頭,我之後去食可以再近啲啦
糖水店愈開愈多,每一間都有自己的特別,但價錢也愈來愈貴!不過今天吃的這間比想像中還要高性價比,配料非常多,又挺有特色的,選擇也委多,真有驚喜!珍珠飄雪(58元)一看到這個就決定吃它了,全是喜歡的食物,分別有黑糖珍珠,三色芋圓,芋頭和雲呢拿雪糕,當然少不了主角牛奶雪花冰了!而且覺得不夠甜的還配有甜煉奶給你增香增甜,不過我就覺得已經夠味就沒有加了!雪花冰不會太甜,有陣陣牛奶香。黑糖珍珠和三色芋圓都十分軟糯Q彈!芋頭有糖漬過,所以很香很甜很綿!榴槤黑糯米(D24)(58元)這個也是挺豐富的,一次吃到兩種不同質感的榴槤,分局有榴槤蓉和榴槤雪糕!味道濃郁肯定是榴槤蓉,但雪糕會比較滑!紫米露不會太甜,質感會帶點軟糯!還加了有海藻珠和椰果來增加口感!

珍珠飄雪(58元)

榴槤黑糯米(D24)(58元)

2023-08-08
2023-08-09 23 瀏覽
><紅橋一帶餐廳位置夠集中食完晚餐可以直落食埋糖水椰汁紫米露(31)糖水竟然都會拉花 很驚喜!!黑糯米軟糯 椰香稠身另外加咗煙煙韌韌芋圓(+8)幾足料食完飽到一個點竹炭黑芝麻麻糬窩夫(68)窩夫鬆化輕盈 滿滿芝麻杏仁味紅豆煮至綿密即化 很加分轉咗榴槤雪糕(+2) 值得加錢 好有榴槤味白桃乳酸(+8)嗌窩夫可以平d跟嘢飲甜度ok 好啱消暑><><><><><><><><><><><嘆甜品屯門青菱徑3號東威閣地下G02號舖
紅橋一帶餐廳位置夠集中
食完晚餐可以直落食埋糖水
椰汁紫米露(31)
糖水竟然都會拉花 很驚喜!!
黑糯米軟糯 椰香稠身
另外加咗煙煙韌韌芋圓(+8)
幾足料食完飽到一個點
竹炭黑芝麻麻糬窩夫(68)
窩夫鬆化輕盈 滿滿芝麻杏仁味
紅豆煮至綿密即化 很加分
轉咗榴槤雪糕(+2) 值得加錢 好有榴槤味
白桃乳酸(+8)
嗌窩夫可以平d跟嘢飲
甜度ok 好啱消暑
><><><><><><><><><><><
甜品
屯門青菱徑3號東威閣地下G02號舖
食飽飯 今日心思思想食甜品去咗樓下附近一間甜品店成間甜品店以貓貓🐱為主題,牆上放咗多款貓貓嘅擺設,幾有心思!甜品有多款選擇,包括雪花冰、窩夫、楊枝甘露、心太軟等,仲有各款港式小食添!我叫咗竹炭黑芝麻麻糬窩夫🧇即叫即整,大概等15分鐘窩夫好大份,用料十足,適合兩至三個人share香濃黑芝麻鋪喺窩夫上,中間夾住煙靭嘅麻糬,口感豐富😙沾上雲呢拿雪糕、煉奶、紅豆🫘味道甜甜地各款配料都好夾啊!另外叫咗我細細個鍾意食嘅香蕉船🍌好大條香蕉配榴槤雪糕同曲奇蛋上面鋪滿棉花糖同朱古力針,好colorful啊!榴槤雪糕味道香濃,一啖香蕉一啖榴槤雪糕,特別得嚟又幾match🤩
食飽飯 今日心思思想食甜品
去咗樓下附近一間甜品

我叫咗竹炭黑芝麻麻糬窩夫🧇
即叫即整,大概等15分鐘
窩夫好大份,用料十足,適合兩至三個人share
香濃黑芝麻鋪喺窩夫上,中間夾住煙靭嘅麻糬,口感豐富😙
沾上雲呢拿雪糕、煉奶、紅豆🫘味道甜甜地
各款配料都好夾啊!

另外叫咗我細細個鍾意食嘅香蕉船🍌
好大條香蕉配榴槤雪糕同曲奇蛋
上面鋪滿棉花糖同朱古力針,好colorful啊!

2023-08-04 23 瀏覽
朋友推薦屯門呢間嘆甜品嘅雪花冰完全唔輸蝕Shari Shari,而且價錢仲平好多,料又足,真係要試下🥹呢度一到夜晚真係一位難求,店內亦用好多貓cafe元素做裝飾佈置。芒果飄雪 $62 👍🏻一見到巨量嘅芒果肉加埋金柚肉就知已經值回票價😳另外當然仲有芒果雪糕同牛奶雪花冰,夏天食到呢一碗真係透心涼,值得一讚嘅就係佢嘅芒果汁係好多,喜愛芒果人仕一定鐘意🤤榴槤飄雪 $72 👍🏻朋友就叫咗榴槤冰食,用嘅榴槤係D24果蓉,份量都唔少,而且除咗雪糕外仲會多咗椰果同小丸子等配料。我自己就唔食榴槤評價唔到,但朋友就話好食,佢每次黎都必嗌🤣炸雞軟骨 $26再叫多咗個雞軟骨食返d咸咸香香嘅嘢balance返,住喺附近嘅食完晚飯再黎食個宵夜一流☺️

芒果飄雪 $62 👍🏻

榴槤飄雪 $72 👍🏻

炸雞軟骨 $26
2023-08-03 21 瀏覽
Purple sweet potato shaved ice 🍧 紫薯飄雪 $58紫薯牛奶雪花冰係一款好正嘅雪糕,有好多唔同口感同埋味道,啲紫薯粉好滑好綿密,甜煉奶好香滑好甜,麻糬好有嚼勁🍡,甜薯粒又香甜又脆口。啲紫薯味道好突出,令人好快就可以感受到啲濃郁嘅香甜味道,而且佢哋嘅比例都好啱好啱,好好食!啲雪花冰又好滑又好綿密🍨,令人好享受啲口感同埋啲味道。真係一款好好味嘅雪糕,好適合喺熱天食,可以幫助大家消暑同埋解渴Crispy caramel banana & cream waffle 焦糖脆脆香蕉鮮忌廉窩夫配雪糕🧇 $62焦糖脆脆香蕉鮮忌廉窩夫係一款好好味嘅甜品。窩夫本身就好香脆,再加上焦糖嘅甜味同埋脆脆嘅口感,令味道更加豐富。香蕉味道清新自然🍌,同焦糖嘅甜味好夾,再配上鮮忌廉嘅柔滑口感,啲層次感更加豐富。啲香蕉仲有啲微微嘅酸味,令甜品唔會過甜,而且又可以增加啲清新感🌿。整體嚟講,味道好均衡,唔會太甜太膩,啲味道都好突出,啲口感亦都好豐富,好適合作為下午茶或者甜品時間嘅選擇

紫薯飄雪 $58
適合喺熱天食,可以幫助大家消暑同埋解渴

焦糖脆脆香蕉鮮忌廉窩夫配雪糕🧇 $62
2023-08-02 29 瀏覽
食完晚食想拍下拖,去嘆個甜品就係個好好嘅選擇焦糖脆脆香蕉鮮忌廉窩夫配水蜜桃雪糕($62) - 窩夫面頭鋪有焦糖脆脆同朱古力醬,又香又脆,忌廉口感口實,配有大量香蕉,啖啖嘅口感同味道都好豐富,水蜜桃雪糕係特別味,比較少見,好好味和風飄雪($58) - 牛奶雪花冰口感綿密,煉奶任加,配有麻薯、紅頭同瑪莉餅,集齊煙韌、好𡁻同鬆脆嘅口感,雲利拿雪糕上面鋪滿黃豆粉,味道再提升金鳳鮮茶(跟窩夫+$8) - 食完甜品嘆返杯無糖嘅冰茶,茶味更加突出,最嘆嘅係,天氣咁熱飲冰茶,真係透心涼嘆甜品店仔細細,提供嘅款式比想像中多,除咗西式同日式嘅靚靚打卡甜品,仲有中式糖水、港台甜品、小食、各類果汁乳酸飲品等等,見到個咁靚嘅menu,款款都想試而環境都舒適,簡潔乾淨,睇等嘅出店主係愛貓人士,佈置幾乎都同貓貓有關,好多貓貓公仔好可愛呢度嘅甜品好食得嚟份量十足,期待下次再嚟嘆其他甜品
食完晚食想拍下拖,去嘆個甜品就係個好好嘅選擇

呢度嘅甜品好食得嚟份量十足,期待下次再嚟嘆其他甜品
2023-08-02 16 瀏覽
嘆甜品 Tan's Dessert Cafe地址 : 屯門青菱徑3號東威閣地下G02號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:鐵觀音茶醬麻薯窩夫配雪糕, Oreo 曲奇奶昔, 芒果乳酸飲品最近朋友介紹了一間位於屯門景豐花園附近的甜品店給我,朋友說價錢普通,不過甜品的質素有五星級酒店的水準。有好食物當然要光顧一下,果然朋友說的當真,甜品真是出色過人!甜品店位置鄰近屯門市中心,從景峰輕鐵站步行3分鐘便到,非常方便。這裏環境清潔衛生,生氣活力,周圍都擺放了貓貓的擺設和牆畫,喜歡貓貓的我,吃得特別開胃!鐵觀音茶醬麻薯窩夫配雪糕$ 78期間限定甜品,價錢一般,不過有超水準的質數,極力推介!擺盤非常精緻,就像一件美麗的藝術品,可以想像到甜品師一定花了很多心思設計這款甜品。窩夫有4大件,份量十足,可以2人享用,窩夫脆外層鬆脆,內裏柔軟。鋪在上面的麻薯皮,軟綿綿,甜絲絲,入口比想像中更加好味、更加出色!😋😋😋可以選擇雪糕的味道,共有六款:雲呢拿、朱古力、曲奇、芒果、榴槤(+$2)、草莓。我自己就選擇了芒果味雪糕,好味道👍👍👍擺盤上有鐵觀音茶醬和忌廉,足

甜品 Tan's Dessert Cafe
地址 : 屯門青菱徑3號東威閣地下G02號舖
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐

果然朋友說的當真,甜品真是出色過人!

鐵觀音茶醬麻薯窩夫配雪糕$ 78
期間限定甜品,價錢一般,不過有超水準的質數,極力推介!

擺盤上有鐵觀音茶醬和忌廉,足夠我們吃完所有窩夫!鐵觀音茶醬味道像濃味抹茶,無論鐵觀音茶醬或者忌廉和窩夫一起食用,都相當匹配!

另外跟餐只需要加$8便可以有特飲:金鳳鮮茶、日式玉露、芒果乳酸、青蘋果乳酸、白桃乳酸等等。

芒果乳酸飲品(跟餐加$8,原價$26)
香濃芒果和乳酸味,酸酸甜甜,非常解渴!

Oreo 曲奇奶昔 $33
非常精緻的奶昔飲品,放上枱已經感到歡喜若狂!整杯奶昔很creamy,飽肚感十足,一啖接一啖,飲不停口,正!