2008-05-06 17 瀏覽
同朋友慶祝生日, 見環境都唔錯就黎左試我係walk in客, 入到去好多waiter同waitress企係度, 不過無人理我囉, 個個都見到我架wor, 我叫唔該都無人理, 唔係個個都忙架, 不過係無人埋黎招呼直至一個我諗你負責人既伯伯問我做咩, 先有人黎幫我搵位地方環境ok, 不過野食唔係真係好食, 賣相都不過一般我地3個人叫set dinner, 2份牛, 一份魚頭盤有salmon salad麻麻地, salmon個樣好唔令人有慾望想食, 味道一般反而面包就好好味, 好香口main dish我就食牛既, 叫左5成熟, 都ok~不過肉唔係好靚個d, 有點"鞋"~我朋友個6成都唔係6成, 變左8成, 無奈左dessert係蛋白布甸, ok, 唔太甜~賣相唔錯總結件事都係麻麻地
同朋友慶祝生日, 見環境都唔錯就黎左試
我係walk in客, 入到去好多waiterwaitress企係度, 不過無人理我囉, 個個都見到我架wor, 我叫唔該都無人理, 唔係個個都忙架, 不過係無人埋黎招呼
直至一個我諗你負責人既伯伯問我做咩, 先有人黎幫我搵位

地方環境ok, 不過野食唔係真係好食, 賣相都不過一般
我地3個人叫set dinner, 2份牛, 一份魚
反而面包就好好味, 好香口
dessert係蛋白布甸, ok, 唔太甜~賣相唔錯

總結件事都係麻麻地
2008-04-05 4 瀏覽
3月29日一家七人在Cafe Galano門外看menu,waiter 行出來很有禮貌地介紹,於是入去試試。set dinner 4道菜(HKD23x/位),3道菜(HKD20x/位),價錢不貴。我們叫了4 個set  dinner,有意大利飯,魚和牛,我只試了意大利飯,幾香但比較 soft。我們還散叫了羊架($3xx),和牛($3xx),焗蠔(芝士波菜和蒜茸)。羊架很好味,和牛普通,焗蠔不好吃。那個免費麵包籃的麵包好味,頭盤那個魷魚沙律好好吃啊。我們還叫了樽裝果汁和鮮橙汁,樽裝果汁(蘋果味很好,提子味普通)$29一樽,在日本百貨公司有售$1x。鮮橙汁普通。服務和環境幾好。價錢合理。會再去。共約$2500
服務和環境幾好。價錢合理。
會再去。
共約$2500
2008-03-03 5 瀏覽
We went there for my gf's birthday. We had the lamb rack and onion soup set dinner. The crushed olive bread dip was excellent. The soup was creamy. THe lamb was a bit more cooked than medium which I ordered but was still tender and delicious. The cookies at end of dinner also added a nice touch. At $208/set dinner is reasonable at causeway bay. A couple things, next time may be they can provide tap water rather than me paying extra for bottled water. I deduct 2 mark off cleanliness because the washroom looked dark & rather slippy that day. Overall, the restaurant has a cozy feeling and the staffs were friendly and professional.
2007-09-27 3 瀏覽
意粉好味~ 麵條al dente. 但persoanlly覺得lobster angel hair不太出色。both the lobster and angel hair都是普通。pizza 也有待改良。其他的都蠻好。他們從前有個酥炸海鮮starter, 非常good...但近來menu突然沒了...那個炸粉很薄的又不油膩,仍能保全海鮮的鮮味hrmm yumm... wine selection不多,但都是優質的~ waiter態度殷勤,環景舒適。蠻有heart的~ this is one my fav. restaurants!
2007-08-26 2 瀏覽
星期三22/8友人跟我慶祝生日, 及請我看電影, 我們定了去Galano Cafe 食DINNER, 我們2 人都選了3 道菜(HKD188/位), 那個免費麵包籃的麵包好好味!! 頭盤那個魷魚沙律好好吃啊!! 餐湯是西蘭花忌廉湯, 清清地很不錯!! 主菜是羊鞍及鱸魚, 好好味!! 之後再來一杯餐飲, 附上4 片曲奇, 每人2 片, 真的很好!! 服務真的很不錯, 下次我要再去, 因為沒有帶相機拍照!!待應生服務超讚! 很細心介紹食物, 不過不好的就是不會自動送上清水給客人, 唯一不足之處!!
星期三22/8
2007-05-19 1 瀏覽
我地公司慶祝25周年紀念,去左位於銅鑼灣既Galano Cafe一趟,第一次去,個感覺好特別,就是環境幾有情調..manager jerry推介了一系列既頭盤,主菜俾我地,應該係個塊大大鏡子既specail chef recommandation同埋是日精選,未上餐前有兩籃鬆軟包包,而且有香草汁,將麵包同香草既自然風味帶出黎..yummy.之後就有cesar salad,酸酸地,不過就幾開胃^^頭盤叫左一打cherry stone生蠔食,好juicy同fruity又多汁,不過如何可以的話,比多幾款汁會好d..因為淨係得tomato sauce...主菜握介左baby lamb with mint jelly,羊肉無酥味而且烤得岩岩好,配埋mint jelly就更加美味^^之後有seafood angel hair,d麵都okay~用olive oil煮就更加有益!!開左兩支白酒飲...同事都好盡興..每人250到..合理既價錢^^由於是次太飽...下次要試埋甜品..
由於是次太飽...下次要試埋甜品..
2007-05-17 6 瀏覽
親愛的食評們,多謝選擇Galano Cafe作為用膳地點,為提升服務質素,本餐\廳將於本年度作出管理調整,希望能夠繼續為大家提供新菜式美食,良好服務及舒適環境.歡迎食評們提供對本餐\廳之寶貴意見,並希望閣下繼續支持Galano Cafe!您們的寶貴意見是推動本餐\廳進步之最大動力.現將電郵地址付上作為聯絡方法samchao_AL05@msn.com祝 身體健康,用餐\愉快!Galano Cafe上
親愛的食評們,

多謝選擇Galano Cafe作為用膳地點,

歡迎食評們提供對本餐\廳之寶貴意見,
並希望閣下繼續支持Galano Cafe!
您們的寶貴意見是推動本餐\廳進步之最大動力.

現將電郵地址付上作為聯絡方法
samchao_AL05@msn.com

身體健康,用餐\愉快!

Galano Cafe上
1K
2007-02-15 14 瀏覽
蛇王出來,和孖寶在去一直沒機會去的Galano食下午茶,點知…Galano在銅鑼灣大大話話十幾年,每次經過都覺得那落地玻璃和酒紅色的canopy別俱氣派。首次普進店內,室內裝修比外牆更classy,是我喜歡的感覺。我們三人點了兩個tea set,食評如下:Parma Ham Pizza上枱時已不夠熱,pizza base韌到差點咬不開,明顯尚未焗透。Club Sandwich就更唔掂,材料滲水,弄濕了多士,口感濕立立,頗嘔心。High Tea孖寶邊吃邊彈,我的勇於嘗試又再次慘被嫌棄!

High Tea孖寶邊吃邊彈,我的勇於嘗試又再次慘被嫌棄!
2007-01-26 1 瀏覽
我其實去過galano好多次,感覺都一樣咁好。我每次都係星期六既下午黎,每次都同男友黎食,都會叫半打蠔,2個lunch,埋單都係好合理。service方面,captain好nice,同好多食客都好似好熟咁~打晒招呼,我只係黎左十次唔夠,都一樣好有笑容,其他waiter都好勤快,雖然冇咩笑容。食物方面,次次都叫蠔,當然係鍾意食又好食啦~set lunch食過牛扒、羊脾、意大利飯既餐,都好好食~另外周圍食客造成既環境都係一個令我喜歡去的理由,因為在場食客都會保持寧靜,大家都好似係度輕鬆渡假,好有歡樂既情緒。
我其實去過galano好多次,感覺都一樣咁好。
招呼自己o既侍應基本上都有禮﹐經理就cool少少﹐冇乜親切笑容。餐前麵包有提子甜包同法包片﹐hmm﹐熱o架﹐其實麵包一熱﹐都幾難唔好食﹐就破戒食番個。前菜沙律幾新鮮呀。主菜今日要o左佢個羊架﹐唔敢食太生﹐就7成左右。切落就知道佢控制個生熟度剛好﹗唔韌唔實﹐但唔會血水直流﹐食落....嗯﹐滿意﹗夠嫩又有味﹐點埋芥辣同mint jelly一齊食﹐咋一聲已經食完兩舊。佢個甜品有o的似berry mousse cake之類﹐甜度適中﹐mousse幾滑﹐下層蛋糕都鬆軟﹐食多兩塊可能都唔會覺得"漏"﹐幾好呀。最後要o左熱咖啡﹐杯咖啡佢已經預留o左好多位俾我落creme﹐而佢o的creme都係煮熱o左o架。不過估唔到落晒creme都仲覺得好濃﹐可惜就好似唔夠香滑。呢餐飯都有扣o左分o既﹐主要都係座位太迫夾﹐二人檯如果真係兩個人坐會覺得擠迫﹐同前面間towngas一樣。另外其實如果以佢o既格局﹐雖則唔係好高檔o既餐廳﹐但如果唔用個別包裝牛油﹐而用別致器皿盛載新鮮牛油﹐同埋用銀器或瓷器之類載o的糖﹐感覺會更切合。某o的牆紙開始剝落﹐白色座椅有的已變色或被染色﹐可以考慮翻新o下喇。
招呼自己o既侍應基本上都有禮﹐
經理就cool少少﹐冇乜親切笑容。

餐前麵包有提子甜包同法包片﹐hmm﹐熱o架﹐
其實麵包一熱﹐都幾難唔好食﹐就破戒食番個。
前菜沙律幾新鮮呀。

主菜今日要o左佢個羊架﹐唔敢食太生﹐就7成左右。
切落就知道佢控制個生熟度剛好﹗
唔韌唔實﹐但唔會血水直流﹐
食落....嗯﹐滿意﹗夠嫩又有味﹐
點埋芥辣同mint jelly一齊食﹐咋一聲已經食完兩舊。

佢個甜品有o的似berry mousse cake之類﹐
甜度適中﹐mousse幾滑﹐下層蛋糕都鬆軟﹐
食多兩塊可能都唔會覺得"漏"﹐幾好呀。
最後要o左熱咖啡﹐
杯咖啡佢已經預留o左好多位俾我落creme﹐
而佢o的creme都係煮熱o左o架。
不過估唔到落晒creme都仲覺得好濃﹐
可惜就好似唔夠香滑。

呢餐飯都有扣o左分o既﹐主要都係座位太迫夾﹐
二人檯如果真係兩個人坐會覺得擠迫﹐
同前面間towngas一樣。
另外其實如果以佢o既格局﹐
雖則唔係好高檔o既餐廳﹐但如果唔用個別包裝牛油﹐
而用別致器皿盛載新鮮牛油﹐
同埋用銀器或瓷器之類載o的糖﹐感覺會更切合。
某o的牆紙開始剝落﹐白色座椅有的已變色或被染色﹐
可以考慮翻新o下喇。
這餐廳最好的我會說是格調及服務. 食物其實都平平無奇. 唯餐前放下的白麵包很是好吃. 點一下黑醋及橄欖油實在好味.Pasta 稍嫌它淋了點. 汁也不是很好味. Pizza 的底厚而乾, 料是菠菜為主, 不很惹味.服務很體貼, 環境也舒適. 咖啡很濃很有味道. 不妨一試.

服務很體貼, 環境也舒適. 咖啡很濃很有味道. 不妨一試.
2006-09-28 3 瀏覽
友人話”平平地”食西餐佢介紹這間間中幫襯的餐廳兩個人share一個set dinner加龍蝦(or大蝦)天使麵麵包-其中兩種一般,長型香草bread唔得,”林”哂湯-夠香滑牛柳-友人要求medium,但給我們的牛柳得3成熟,有肉汁,但不出色天使麵賣相好乾,但食落ok蝦肉都幾好伴茶的cookies好難食,唔好俾好過買單要400幾,平定貴就各人各見解個人意見:以地埋位置而言,寧願俾多少少,去towngas avenue食
友人話”平平地”食西餐
佢介紹這間間中幫襯的餐廳

麵包-其中兩種一般,長型香草bread唔得,”林”哂
湯-夠香滑
牛柳-友人要求medium,但給我們的牛柳得3成熟,
有肉汁,但不出色
天使麵賣相好乾,但食落ok
蝦肉都幾好

伴茶的cookies好難食,唔好俾好過

買單要400幾,平定貴就各人各見解
個人意見:
2006-06-06 2 瀏覽
我經常都去Galano, 主要原因係多數有位, 而且有齊飲酒架生, 有bordeaux 杯, 香檳杯, 白酒杯, ...又有幾個decanter。去熟左, 每支只收五十元開瓶費, 至於食物, 坦白講, 只係不過不失, 間唔中有幾味做得幾好, 例如羊鞍, 烤雞, 蘋果批。服務方面, waiter 、waitress都好有禮貌,老細有時會同o的客傾兩句, 只係jerry大口左o的﹐串過佢就冇問題! Hahahahahha。

服務方面, waiterwaitress都好有禮貌,
2006-06-05 0 瀏覽
之前試過這兒不錯,便帶爸媽來吃飯。先來麵包,有意大利香草同法包,兩款都好好味!跟著是海鮮清湯,非常多料!主菜我叫了baby lamb chop 十分有肉質,味道亦一流!媽媽的魚亦不錯!男朋友的大蝦意大利飯亦很美味!我哋仲叫了tiramisu 作甜品,估不到是那樣的好吃,真是驚喜!坐在這兒傾吓傾吓都坐了差不多兩個鐘呢!
作為Galano的街坊和經常食客﹐對於小樹苗的意見﹐有以下的看法﹕1)冇錯﹐餐廳經理是寸寸地的﹐可能因為他年紀比較大﹐覺得自己經驗豐富。不過如果你去過吃飯﹐就知道這個是他同食客和侍應的溝通方式﹐好似罵人咁﹐不過他自己當和對方講笑。2)你訂6至8時﹐就已經佔了他們的黃金時間﹐冇錯﹐8時後可以繼續做生意﹐但你想想﹐你們聚會8時才完﹐但係要收拾﹐再set檯等﹐點都要8時半才可以招呼其他食客﹐而且這樣會令到6至8時的walk-in客碰釘。3)要200元per head的預算﹐對他們來說﹐是低價生意。你說他們的餐牌主菜最貴都只是178元﹐但你可知道﹐他們就像其他許多貴價餐廳一樣﹐每晚都有當天廚司精選﹐會寫在黑板上﹐由侍應介紹。一般而言﹐當天的廚司精選﹐湯約70-80元﹐主菜約200-350元﹐side dish(例如鵝肝)又要百多元一客﹐還有紅、白酒呢﹗以我的經驗﹐來吃晚飯的客人﹐很少叫最便宜的set dinner(約200元)或餐牌上的其他固定菜色供應﹐反而是吃當天精選的﹐這樣加起來一個人一般就要400多元了。你說他們一天晚上﹐連10檯四個人的客共一萬元的生意都做唔到﹐我想你是估計錯誤了。4)

4)加寧街和銅鑼灣其他地區不同﹐它其實是位於寧靜的住宅區內的﹐這也是銅鑼灣其中一處最寧靜的地方﹐它與京士頓街、百德新街尾段自成一個天地﹐早上和晚間的行人也不多﹐與熱鬧的銅鑼灣形成強烈對比(最適合溜狗﹗)﹔所以根本就很難將Galano與銅鑼灣其他的食肆比較。

5)其實﹐他們的食物不算吸引,餐廳裝潢不算別致,窗外風景更加不算宜人,只是有時候想靜靜地吃個飯﹐就會來這裡。至於服務態度﹐除了經理有時寸寸地外﹐其他侍應的服務還是十分不錯的。