2024-09-18 69 瀏覽
雖然經常路過,但今天終於提起勁光顧。老闆閒聊說道,店子已有40多年歷史,室內裝修一直保持不變。牛腩米湯底好清甜,沒有平常牛腩湯底的濃厚。我在其他地方沒有嚐過這味道。太美味了,不禁喝了半碗湯!老闆解釋他熬湯時,加了蝦殼、魚頭等。難怪湯底如此清甜!牛腩的那層脂肪既增加了質地的層次,亦增加脂香,不會只是吃肉那麼悶!
雖然經常路過,但今天終於提起勁光顧。
老闆閒聊說道,店子已有40多年歷史,室內裝修一直保持不變。
2024-08-03
各位網友,今晚嚟到嗰間標榜港式平民味嘅飯店走咗一趟味蕾旅程,真係食得開心又滿足。首先,啲牛筋🥩真係軟得嚟彈牙,啖啖肉嘅口感配上濃郁嘅腩汁,夠哂香!牛肚呢,就算唔啱我口味,但都要贊佢做得夠晒入味。激讚嘅魚蛋粉真係我今晚嘅親身highlight,啲魚蛋彈牙得嚟唔會太老,湯底清甜味美,每一啖都令人回味無窮。😋 插句,攪埋個自製辣椒油,香辣滋味直接提升咗成碗粉嘅層次,太正喇!夜晚可以變身打邊爐店,講真,材料選擇多又新鮮,其中啲蠔滑得嚟肥美,流露出海鮮嘅鮮甜;肥牛係湯頭中嘅完美夥伴,同金菇搭檔真係one of a kind,爽口加分。👍 而最後嘅冰菜,清爽開胃,完美為今次食味大冒險劃上一個令人滿意嘅句號。總結,用兩個字形容呢到:真.正!下次見到我,應該又係喺呢度歎返一輪喇!🎉

2023-10-21 281 瀏覽
十幾年沒有經過沙田這條舊屋邨,見有間魚蛋粉老店便行入去,點知一入巳知有些伏,店內只有一位客人,另外有兩位客人坐在店外,店內有一陣難聞的臭味,但既然巳入就硬著頭皮試下啦!叫了兩聲唔該,店員也不幫我落單,原來在座位上大叫要甚麼便可,而店員只顧著與之前入座的唯一客人用粗口和手舞捉弄談及自己的威水史。店在衞生環境極差,筷子、匙羹拯污糟,來到的魚蛋粉和生菜也不見出色,試一次便算,怕怕!這個故事教訓太少客的店多數有伏!
這個故事教訓太少客的店多數有伏!
今日走去餐廳食碗牛腩河,叫左杯凍檸茶少冰少甜,要加10蚊。嚟左杯檸檬茶,完全冇檸檬茶嘅色水,全部透明,我同佢講「我叫嘅係檸檬茶,唔係檸檬水喎」然後佢話:「係檸檬茶嚟架!你嗌少冰少甜啊嘛」我死死地氣就先飲一啖,完全係檸檬水嚟架頂! 我後來偷瞄佢點沖檸檬茶,原來佢就預先將成杯水斟滿,再搭少少茶膽扮檸檬茶,難怪色水咁淡又冇茶味!咁又欺騙消費者,真係難為瀝源啲街坊比人呃錢法🥲永不錄用 亦唔好攞街坊人情味嚟擋🥲👎🏻

2023-09-13 172 瀏覽
咁啱喺附近做嘢,突然好想食牛腩河,見到呢間舖openrice唔少好評諗住去試一試,地方有d難搵,去到有少少嚇親,地方都幾殘舊下,心諗好食唔緊要啦!點知入到去見到餐具好污糟,勁多油漬,仲有啲綠色漬用紙巾都抹唔走,嚇死人!我照叫左個普通牛腩河,好平$35,點知牛腩好似瘦肉咁硬冇誇張,d色又深,勁唔新鮮,好似擺咗好耐咁,仲要好好好鬼死咸,冇吹水真係我呢一生人食過最難食嘅牛腩!我冇諗過牛腩原來下限可以去到呢個程度 🤯🤯 究竟d好評邊度黎?

2023-09-13
5 分鐘 (堂食)
2023-03-11 573 瀏覽
今次呢間要重點介紹了真·隱世魚旦粉小店 夜晚可打邊爐的!💡記得打去預訂枱💡同老闆娘講定想食咩▫️必試‼️清湯牛腩湯底 [$400/煲]大癲 啲牛腩又稔又多到癲QAQ 湯底滿滿牛香 芫荽 蘿蔔夠清甜✨重點材料:自家製大地魚粉🐟😍▫️老闆娘特登購買嘅靚材料sss [🦪台山蠔] 睇相咁大隻 淥完都係一樣size… 好香滑 肥嘟嘟 屬於清甜嘅蠔🤍niceeee[🐮肥牛] 無限為湯底加添牛香 同金菇一齊食 CRAZY[🦐蝦] 好鮮!!啲湯加埋膏JENGS[👀帶子] 記得甩殼就要拎起!!好吃的裙邊與帶子本尊![🤲🏻鮑魚] 淥完縮咗小小 依然爽口彈牙:3[🥬冰菜] 老闆娘同我哋😎都識食 冰菜世一!!清熱 高纖 低卡 食落勁爽🥹🥹
今次呢間要重點介紹了
真·隱世魚旦粉小店 夜晚可打邊爐的!
💡記得打去預訂枱
💡同老闆娘講定想食咩

▫️必試‼️清湯牛腩湯底 [$400/煲]
大癲 啲牛腩又稔又多到癲QAQ
湯底滿滿牛香 芫荽 蘿蔔夠清甜
✨重點材料:自家製大地魚粉🐟😍

▫️老闆娘特登購買嘅靚材料sss [人均總消費:~$320]
[🐮肥牛] 無限為湯底加添牛香 同金菇一齊食 CRAZY
[🦐蝦] 好鮮!!啲湯加埋膏JENGS
[👀帶子] 記得甩殼就要拎起!!好吃的裙邊與帶子本尊!
[🤲🏻鮑魚] 淥完縮咗小小 依然爽口彈牙:3
2022-11-17 425 瀏覽
街坊小店,開業已經好耐啦,自從食過一次之後,每次經過,都忍不住要整返碗先走😆之前疫情關係就唯有外賣啦,今日剛做完檢測所以喺平台食個孤獨的午餐😂🤣牛腩麵真係冇得輸👍🏼又稔又香😋最鍾意嘅牛筋腩麵🤤佢啲餸又多,唔係好似其他牛腩麵檔好矜貴咁一碗麵得三舊🙄第一次食都係因為被佢個份量所吸引,一再回頭😁佢啲午餐啲套飯都唔錯。傳統客家雞鹽焗雞反,梅菜扣肉飯👍🏼一碗雙拼麵加凍檸茶,都係$52👍🏼絕對係性價比高👍🏼👍🏼
  • 牛筋牛腩
2022-06-01 589 瀏覽
呢間餐廳可以講係十分之懷舊,如果怕污糟嘅朋友可能就未必適合啦,雖然枱枱櫈櫈好殘舊,但係佢哋嘅枱面冇油漬,入邊嘅枱櫈唔多,入得黎呢啲地方嘅雖然大多數都係附近街坊,而且呢間餐廳開得10分隱蔽,唔係住附近嘅都未必搵到添啊食物嘅味道就正常,小編點左一個牛腩撈麵個面本身已經有味道閂左啲蠔油撈,佢啲面爽口彈牙口感啱啱好啦但係佢牛腩嘅份量唔算少,咬落去肉香味濃,牛腩已經炆到冧哂,絕對係你想食完一次又一次嘅味道。行過路過記住試一試呢間餐廳。
行過路過記住試一試呢間餐廳。
2021-09-30 570 瀏覽
有一次再來試一試鹹雞河粉,份量相當少,河粉本身都已經不多,鹹雞雖然都有五六件,不過細細件,雞肉不算太多🤷🏾。雞浸在湯裏,雖然的確醃了有點兒鹹味,但雞沒鮮香,只普通。下次再來,點了個牛腩撈麵,雖然撈麵份量夠多,牛腩都不算太少,不過只有幾件只有幾件牛腩,帶點脂肪或是黏著皮,雖然有牛薑,但是其他比較瘦的牛腩,瘦到吃到你滿口癡牙,質感相當之差。本身撈麵,加入了少許牛腩汁都有點鹹,旁邊還再加一點蠔油給你就鹹上加鹹,感覺上吃撈麵都不用吃得那麼濃味。之前上過電視節目的那名老闆跟某些人客的對話,好像永遠都在談及跑馬,真有趣。

有一次再來試一試
鹹雞河粉,份量相當少,河粉本身都已經不多,

下次再來,點了個
質感相當之差。

本身撈麵,加入了少許牛腩汁都有點鹹,旁邊還再加一點蠔油給你
就鹹上加鹹,感覺上吃撈麵都不用吃得那麼濃味。

午餐
1K
2021-04-10 665 瀏覽
讚1 好舊式既小店,但抹得算乾淨,而且唔使填表,佢地18:00後唔開2.魚蛋好爽彈,魚味都好足夠,牛腩瘦均勻,入口都算鬆軟,湯底都夠味,同埋個辣油都幾香,以前成日覺得沙田無乜好粉麵,原來都有彈1.食物係幾油膩

1.食物係幾油膩
2019-03-14 2414 瀏覽
友人有兩次都想來這間餐廳,豈料一次又在新年期間,但是這兒好像正月15才開門,又失敗。於是有一天我自己再去,它就開門了,友人總是與這間餐廳無緣。😏這次進來,因為上次已經試過這兒的清湯腩非常美味,好像沒理由勉強冒險去試牛雜,於是看了一看舊式的餐牌,手寫的選項,結果還是點了清湯腩。這間麵店好像沒有米線的,但是即使如此,吃清湯腩,因為這兒的湯底非常之清香,如果叫米線,第一又丟臉,第二又不配合,因此便吃了原先的選項就是河粉。河粉的份量亦都與之前差不多,不算太過多,因為面頭的清湯腩才是主角。上邊的清湯腩,有些皮連着,但是亦都不會顯得太過肥膩,太多油脂,味道帶點肉香。這兒的湯底,連我都覺得讚嘆,因為清得來,略帶一點胡椒味道,挺清新的感覺。店內環境非常之舊式,仍然保留了舊式的韻味,地磚又懷舊,中間的桌子,有很多都是店方自家的家人。內裏的卡位,舊得來又非常之窄,但是,即使人多,店員亦都不會強迫你坐埋一邊。

這次進來,因為上次已經試過這兒的

這間麵店好像沒有米線的,但是即使如此,吃

午餐
2018-05-31 1227 瀏覽
1145你唔會估到1900入黎嘅客人,竟然1145黎過,見到無開,又在1215看看,見到開了,才在1900完成工程後才回來進膳。先前在香港電台的節目,看到這一間牛腩店的老闆受訪,講到他的湯底如何真材實料,如何強勁,配料那麼多。然後就查找一下,究竟是哪家牛腩店?就找到,原來就是時常來到沙田瀝源邨的一間位處於角落的小店。進門的時候,右邊有細細個廚房,掛了一些牛腩,左邊就有一個櫃檯。內裏有幾張卡位,但是好像坐了幾個人,因此也沒有行入裏面。一直在等候,就發覺,門口隔離那個師傅,像一直也沒有動手,原來,那個就是柱候牛腩等等其他食物的地方。而我所點的清湯腩,就在後邊裏面廚房弄出來的,然後等了一會兒,就有人從後邊把清湯腩河粉端出來給我。員工端出來時,還指明小心熱燙,還以為有多少熱,可能她只是細心的說一句吧。最先品嚐到,就是它的湯底,味道濃郁,白胡椒味?以及花椒味挺香濃,輕微蓋過了牛骨的味道,使到湯底不覺得牛味很濃郁。碗子內可見清湯腩份量不少,本身它的河粉份量也不太少,大大碗。清湯腩的份量就更加多,起碼夾到10多件清湯腩。牛腩的部份看來也不差,底下的部份比較瘦,上面有會有少許隔膜以及肥膏。清湯腩味道不

而我所點的
清湯腩河粉端出來給我。

嘉香清湯腩

清湯腩味道不錯,牛味挺香濃,肉質可能偏瘦,但是也不會太過痴牙。

河粉份量的確很多,網網千斤,但是浸得太久就會發脹,以及看來越吃越多。

來到實地考察,就發現,店內好像有很多人坐在裏面,但是原來,很多都是店方的人員,三代同堂,坐在一起。而其中,老闆就不停指點員工如何弄食品以及湯底。

2018-05-30 1685 瀏覽
最近都鍾意去搵下啲舊式食店。經過沙田,見到呢間麵偝舖幾有風味,所以就入左去食碗麵。入到去,好似番左去廿年前咁,中學lunch time會衝去食飯既小店,好舊式家庭式嘅茶餐廳感覺。呢度既餐牌好特別,好多都係手寫,而且感覺上有D隱藏食物。見到有清湯腩,好難搵到地方抵食加好食,之前睇過某報道咩排名五大清湯腩,其實都係伏伏地。咁難得見到,梗係要試下。牛腩夠腍,夠味,湯可以再清D。我覺得都可以接受。十幾年前係北角食過一間叫清湯腩(舖名:回味,已結業),一食難忘,所以近幾年食好多間清湯腩都搵唔番呢種令人喜出望外既感覺。五香牛腩肉質比清湯腩結實啲,都入味。這個都可以。健康飲食必需,無特別評論。準備走個陣先見到有人叫客家雞飯,睇落都幾靚仔,反而想試下呢個雞飯有幾特別。另外就係想試下係度打邊爐,下次有機會再黎就再介紹俾大家啦。

清湯牛腩麵

五香牛腩+牛柏葉麵

五香牛腩肉質比清湯腩結實啲,都入味。這個都可以。
腐乳通菜

健康飲食必需,無特別評論。

2018-05-29
  • 清湯腩
2018-05-29 1225 瀏覽
有時覺得肚餓,喺沙田新城市想食碗麵,好似除了連鎖店還是連鎖店今日下午肚餓,㩒下openrice 揀下附近粉麵有咩選擇。。。發現遠少少嘅瀝源有間傳統粉麵好似幾吸引天氣太熱,就算肚餓都唔係好想大飲大食。。反而想清清地食碗麵行入舖頭,有一種好傳統舊店嘅感覺,更加令我諗起中學年代lunch食嘅粉麵。。。好懷念牛,豬手雙拼39蚊,都ok啦,唔算太平,又可以接見到牆上貼住個清湯腩火鍋,覺得幾吸引,280蚊4人份量,又幾抵,不過丸多肉少😂😂另外見到店內好多人叫客家咸雞飯,都好想試下,不過我已經落左單了落單,阿姐推介腐乳通菜,其實就無乜特別,15蚊有少少貴😂😂我叫左牛楠拼牛栢葉麵。牛楠有少少韌,不過好入味嘅,牛栢葉爽口!麵嘅份量都算多朋友叫左清湯腩麵,牛楠靚過我嗰碗總括黎講,都有驚喜嘅。不過未算係最好食嘅清湯腩,而粉麵,我都係鍾意老表

天氣太熱,就算肚餓都唔係好想大飲大食。。反而想清清地食碗麵
牛,豬手雙拼39蚊,都ok啦,唔算太平,又可以接
落單,阿姐推介腐乳通菜,其實就無乜特別,15蚊有少少貴😂😂

朋友叫左清湯腩麵,牛楠靚過我嗰碗

2018-04-08 1034 瀏覽
第一次去食,估唔到個湯底咁好食,好濃好香。炸魚皮都好好食,好脆好好味。牛筋不錯,唔硬,煮得夠諗身。只是牛腩有d硬同痴牙。價錢公道,加豆漿加六蚊,要碟菜only15蚊好抵。店主同家人都好nice好搞笑。會再來^^
第一次去食,估唔到個湯底咁好食,好濃好香。
炸魚皮都好好食,好脆好好味。
牛筋不錯,唔硬,煮得夠諗身。
只是牛腩有d硬同痴牙。
價錢公道,加豆漿加六蚊,要碟菜only15蚊好抵。
店主同家人都好nice好搞笑。
會再來^^